近排又韓燒又石燒,咳咳地,今朝要清清地食下粥了🙈,樓下唯一一間粥店《大師傅》,別無他算😑來碗碎牛粥加鹹肉粽,碎牛既炸米唔算多,可能這樣,食落好似同傳統粥店的味道有點距離,每次叫鹹肉粽重點都是為左食咸蛋,可惜這裡的咸蛋小到有點難找🤣
近排又韓燒又石燒,咳咳地,
今朝要清清地食下粥了🙈,
樓下唯一一間粥店《大師傅》,別無他算😑

2023-01-07 843 浏览
星期六懶得出街買嘢食。就叫咗外賣。諗住嚟緊幾日都食得好豐富,所以就想食清啲。揀嚟揀去,最後揀咗依家大師傅粥品。佢價錢全部都幾抵 20幾蚊就有交易。豬紅皮蛋粥超多皮蛋,雖然佢話加$4只係得半隻,但我睇過發現入邊一定唔止得半隻。另外豬紅都有好多。個粥底都唔錯,幾錦滑!之前叫過海皇粥店外賣,佢個外賣兜嘅份量勁細兜又貴。相比之下大師傅真係好食又平。豉油王炒麵公炒麵只係$15,但係勁大盒。而且查得幾香又唔太鹹!

豬紅皮蛋粥

豉油王炒麵
公炒麵只係$15,但係勁大盒。而且查得幾香又唔太鹹!

2022-12-06 407 浏览
唔會有下次再幫襯,比錯貨品唔係問題問題係係電話裡態度差勁我叫碎牛粥、齋腸返到公司先發覺兩樣都比錯我請問稷同腸粉似嗎?唔似跟手打電話問會唔會可以送過嚟佢話無人手叫我自己去攞(火都嚟)我返左公司就唔可以再出街佢堅持叫我得閒先去攞咁嘅態度d野再好食都唔會再幫襯
唔會有下次再幫襯,比錯貨品唔係問題

問題係係電話裡態度差勁

我叫碎牛粥、齋腸

返到公司先發覺兩樣都比錯我

請問稷同腸粉似嗎?唔似

跟手打電話問會唔會可以送過嚟

佢話無人手

叫我自己去攞(火都嚟)

我返左公司就唔可以再出街

佢堅持叫我得閒先去攞

咁嘅態度d野再好食都唔會再幫襯

2022-08-14 369 浏览
算是平靚正的連鎖粥店粥夠綿,見唔到米粒,是很喜歡既港式粥底生滾北菇滑雞粥+生菜粟米- 北菇滑雞料有埋薑絲,所以令整碗粥更香- 但菇同雞不算多,雞不算大件或多肉,無乜雞味☹️- 生菜粟米鮮甜👍🏻炸兩- 腸粉皮薄👍🏻不錯- 油炸鬼部分挺脆,食下去不油,而且感覺不太熱氣🤩沒有翻炸味
算是平靚正的連鎖粥店
粥夠綿,見唔到米粒,是很喜歡既港式粥底

生滾北菇滑雞粥+生菜粟米
- 北菇滑雞料有埋薑絲,所以令整碗粥更香
- 但菇同雞不算多,雞不算大件或多肉,無乜雞味☹️
- 生菜粟米鮮甜👍🏻

- 腸粉皮薄👍🏻不錯
2022-08-12
2022-06-10 630 浏览
週日難得早起,心血來潮想吃油條白粥。戶戶送有粥品供應的,都是粥麵連鎖。選了大師傅粥品,聽說出品也算穩定,難得的是價格不貴,早餐才不過100元已是十分豐盛。碎牛粥($20)粥底頗綿滑,米粉肉碎分量多,可自選加入配料,加入皮蛋後口感較為豐富。生滾豬潤粥($39)粥底較為綿滑,同樣可加入自選配料,加入蠔豉多了咸香,足料鮮甜。油條($12)是粥品恩物,新鮮炸起脆度十足,好吃!韭黃鮮蝦腸粉($22),尚算滑溜但較為厚身,大隻鮮蝦屬雪藏貨色,口感還不錯,但幾乎感覺不到韭黃的存在。/分量大得驚人,足足是堂食的幾倍,光吃炒麵也就飽了。炒得香口,並非行貨。大師傅粥品雖是連鎖品牌,難得水準穩定價格親民,可以再試。
週日難得早起,心血來潮想吃油條白粥。

碎牛粥
生滾豬潤粥
油條($12)是粥品恩物,新鮮炸起脆度十足,好吃!
油條
韭黃鮮蝦腸粉

大師傅粥品雖是連鎖品牌,難得水準穩定價格親民,可以再試。
銀芽炒麵
题外话/补充资料: 居家抗疫系列
2022-05-21
20 分钟 (外卖送餐)
$50 (早餐)
銀芽炒麵
生滾豬潤粥
油條
2022-05-14 284 浏览
算是連鎖粥店有誠意既一間,平時都會用外賣app 叫呢間粥店,今次就專誠堂食。朝早九點幾到店,唔算多人,我地都輕易有位坐。環境光猛但算不上係乾淨,張menu 係痴立立既....... 不過價錢又真係平既。我地叫左一碗黃沙豬潤粥先廿幾蚊,有成五塊豬潤仲要大大塊又勁厚,覺得滿足。另外仲叫左齋腸,正常發揮同埋炸兩腸粉我最鐘意呢個,因為條油炸鬼仲係脆架

另外仲叫左齋腸,正常發揮
同埋炸兩腸粉
我最鐘意呢個,因為條油炸鬼仲係脆架
炸兩腸粉
2022-05-14
$35 (早餐)
炸兩腸粉
2020-12-28 926 浏览
屯門良景店 前2天中午去食野 餐牌很久沒清潔拿上手很粘的感覺 店員都好像在家一樣厨房有人唱歌攪氣氛 樓面店員都忘了自己做服務業遠距離幫客人落單 其中一個比較肥的店員最沒禮貌我看到一個老人要下單 距離2米以上大聲問要咩 客人拿著餐牌背著沒看到店員不走近 那店員才邊行近邊連續2次大聲地問要點咩 疫情下有工作還不好好做
屯門良景店 前2天中午去食野 餐牌很久沒清潔
拿上手很粘的感覺 店員都好像在家一樣
厨房有人唱歌攪氣氛 樓面店員都忘了自己做服務業
遠距離幫客人落單 其中一個比較肥的店員最沒禮貌
我看到一個老人要下單 距離2米以上大聲問要咩
2020-02-07 1138 浏览
屯門良景店,今天有位客人,見有個店員拉下口罩於下巴,大聲大聲同廚房師傅傾談,但中間就有一大堆食物,還頻密咳嗽,有食客出言提醒,但被該名不穿制服員工破口大罵,罵後離開店舖,需剩下員工更不理會食客投訴,只剩一位聲稱新來員工理會其他客人。
2019-08-05 1031 浏览
連鎖粥舖,粥品比一粥麵有誠意。喜歡食這裡的 生菜粟米瘦肉粥。今次都是點了這個粥加上炸兩。友人點了肉丸粥。加起來都只是$59.好抵食!粥比較差的地方是過多味精,炸兩還可以。
粥比較差的地方是過多味精,炸兩還可以。
粟米生菜瘦肉粥加炸兩
2019-05-14 733 浏览
第一次光顧,先是價錢吸引我入內,但原來除價錢平外,食物質素都很高,味道好又足料,不似其他店舖比少少料就算,環境舒服整潔,是我食過最滿意的粥店,我會繼續專誠坐幾個站輕鐵光顧。
2019-01-17 963 浏览
大師傅粥品呢度地方都幾寬闊, 座位大概40個左右即刻睇下有咩食先, 價錢嚟講唔算太貴可以接受。支裝豆漿油炸鬼鹹肉粽配豉油鹹肉粽人鍾意落糖亦有人鍾意配匙油, 而我你就係後者嘅, 佢呢隻鹹肉粽一邊係有鹹蛋黃嘅, 而精髓當然就係個豉油, 通常最好嘅時候都好好食嘅,但係呢個略嫌遜色咗少少 ,甜度同咸度既配合中,咸度略為重手咗少少。生滾鮮牛肉粥牛肉粥粥底細滑, 食落有綿綿嘅感覺, 由於我唔食蔥嘅所以叫咗走青, 但粥入面會有少少薑絲去僻走腥味, 而牛肉嘅牛肉味並唔重, 值得一讚嘅係佢個油炸鬼, 雖然唔夠熱 ,但食起嚟脆卜卜, 而將油炸鬼點落粥度食, 食起嚟唔會太油又唔會好厭。埋單65蚊唔需要加一, 價錢都算合理實惠。
大師傅粥品
呢度地方都幾寬闊, 座位大概40個左右

即刻睇下有咩食先, 價錢嚟講唔算太貴可以接受。

支裝豆漿

油炸鬼

鹹肉粽配豉油

生滾鮮牛肉粥

埋單65蚊唔需要加一, 價錢都算合理實惠。

2018-09-30 814 浏览
屯門良景邨商場地下以前食上海野嘅餐廳已經結業,原位搬來左一間大師傅粥店,佢哋圍板裝修左好幾個月,終於都開張啦,喺良景邨雖然都有粥食,但就剩係得呢一間主打食粥。我哋一行三人試咗三款粥,包括全店最貴嘅北菇鮑片滑雞粥,豬膶豬心粥,碎牛粥,仲試左炸兩添!我覺得呢度嘅粥底嘅味道都唔錯,但係就冇一粒粒嘅米粥,唔知佢呢度係用米煮成粥,定係開粥糊嘅呢!我個人好鍾意食呢度嘅飽片粥,覺得好清甜。而呢度嘅豬心就比較硬,好難咬。豬膶比好多一啲都唔吝嗇,而且質感都唔錯!至於碎牛粥正正常常啦!順帶一提,呢度缺冷氣好充足,記得一定要帶件褸嚟食粥喇~~~北菇飽片滑雞粥:碎牛粥:豬膶豬心粥:炸兩:

順帶一提,呢度缺冷氣好充足,記得一定要帶件褸嚟食粥喇~~~

北菇飽片滑雞粥:

豬膶豬心粥

炸兩:
北菇鮑片滑雞粥
2018-09-07 525 浏览
今日下午行過呢頭,首次走入去呢間粥店食碗粥,見有位四眼恤衫西褲男經理好有禮貌,臨走都同你講多謝,見佢好留心呀姐做嘢,寫嘢呀姐好似有啲緊張,我食完隔兩個鐘行過己唔見位經,估緊佢今日係咪嚟巡舖叫咗1) 碎牛粥: 好足料,粥又綿,食完都唔覺口喝2) 咸肉糉: 熱,有綠豆香,咸肉佔好少,都幾好食3) 炸兩 : 下午食仲脆呢度啲位夠濶,坐得舒服,嘢食又平,呢嘢出嚟都夠熱!無乜特別! 呢頭粥舖少,食下咯!冬菇亭粥舖差不多绝跡,果啲味道食唔番。

叫咗
1) 碎牛粥: 好足料,粥又綿,食完都唔覺口喝
2) 咸肉糉: 熱,有綠豆香,咸肉佔好少,都幾好食
3) 炸兩 : 下午食仲脆

呢度啲位夠濶,坐得舒服,嘢食又平,呢嘢出嚟都夠熱!

無乜特別! 呢頭粥舖少,食下咯
!冬菇亭粥舖差不多绝跡,果啲味道食唔番。
2018-09-07
外卖自取
2018-08-17 499 浏览
呢日做完運動,夜媽媽想食清淡d,原來有新野,仲要開到零晨一兩點,正呀,宵夜可以有多一個選擇啦!睇睇餐牌,價錢幾平民,最後點了碎牛粥,炸兩腸粉,煎堆。夜晚10點幾,餐廳內都好多人,但估唔到又好快,落完單5分鐘內就已經上齊所有食物。炸兩腸粉,好大份,腸粉好滑,又唔會好粉好厚咁,入面油炸鬼仲好脆,唔會好似有d餐廳咁已經放到淋哂,熱辣辣好新鮮仲好好味!煎堆佢會幫你剪好先放上碟,都仲係熱辣辣既,呢樣真係值得讚碎牛肉粥都算係份量正常,唔算細碗,牛肉仲生生地既,但攪勻之後就已經熟透,味道偏淡,應該係比你自己落鹽自己調味,不過我就覺得清清地都幾好味,所以冇加鹽。粥底都好綿,同埋都係熱辣辣既。平民價錢食到中高質素既野,可以再encore !

睇睇餐牌,價錢幾平民,最後點了碎牛粥,炸兩腸粉,煎堆。

煎堆佢會幫你剪好先放上碟,都仲係熱辣辣既,呢樣真係值得讚

平民價錢食到中高質素既野,可以再encore !
2018-07-31 400 浏览
第一次叫外賣後,回家卻發現所有粥的附加配料都全部沒有,同時也少了一份炒麵。結果要大熱天時再一次到店面拿回所有欠漏的食物。今次第二次叫外賣,諗住之前新開有所甩漏人之常情。今次只是一個人食,只點了菜乾豬骨粥和炸両,但都出事!今次竟然加料!係原隻「烏蠅」!!!我無言了!!見到真係好反胃,幾好食都冇用啦。希望他們的管理層能夠正視一下。雖然只是平民粥品店,但衛生是基本常識,也是十分重要。相信暫時都不會再光顧。

2018-07-31
10 分钟 (外卖自取)
午餐