2019-06-04 1150 浏览
這家粥檔已經很了很多很多次了一來價格便宜 二來份量挻多🤭·炸両(小份) HKD$13有大/小份可以選擇 想叫多一點食物所以叫了小份 未放醬汁感覺雖然單調但加了醬汁後是錦上添花耶~美美噠·咸肉粽 HKD$16不是節日也可以食粽子的 粽子有太多選擇這家材料不會過多 份量剛剛好🤭·碎牛肉粥 HKD$23雖然是簡單的味道在但牛肉挻新鮮😬·蒸叉燒腸粉 HKD$15腸粉滑身 不會太小少材料🤭🤭不用HKD$70能兩個人食到飽飽的🤭是天水圍的平價民餐廳❤
這家粥檔已經很了很多很多次了

腸粉滑身 不會太小少材料🤭🤭

不用HKD$70能兩個人食到飽飽的🤭
是天水圍的平價民餐廳❤

2019-05-20
$34 (早餐)
2019-04-01 409 浏览
又來到這間食粥了🤤間中食一餐可以清清腸胃也不錯來到的時候挻多人的 幸好很快有位很快便下單 等的時間也不久·淨腸粉第一次點這個 裡面沒有材料不過淨腸粉很滑身耶🥰 配甜醬更加好食·碎牛粥簡簡單單的味道才最鮮味Haha.配上胡椒粉更為錦上添花
又來到這間食粥了🤤
間中食一餐可以清清腸胃也不錯

來到的時候挻多人的 幸好很快有位
很快便下單 等的時間也不久

·淨腸粉
第一次點這個 裡面沒有材料
不過淨腸粉很滑身耶🥰 配甜醬更加好食

·碎牛粥
簡簡單單的味道才最鮮味Haha.
配上胡椒粉更為錦上添花

2019-03-10 702 浏览
媽媽忽然超想吃粥,而邨內的粥店只有大師傅粥品二十四小時營業,但三年前吃過一次大師傅粥品印象不佳後沒再光顧到至今,奈何媽媽太想吃粥,只好硬著頭皮陪媽媽吃一次。經過一番思考,我決定點鮮鯇魚腩粥,這應該是最安全的選擇。鮮鯇魚腩粥一洗當年劣食之名,當然未曾去到好吃的水平,至少改善了,粥底熱騰騰,比從前綿密些,不會像三年前如吃米漿般。鯇魚腩份量意想不到的多,居然有七至八件鯇魚腩,用料豐富。鯇魚腩骨刺不多,魚肉挺鮮嫩,具絲絲的甘甜,唯粥底沒有甚麼味道,需添加胡椒粉作適當的提味。
鮮鯇魚腩粥

鮮鯇魚腩粥

2019-03-09 605 浏览
因為濕疹要戒口,好多野唔食得,睇完中醫後來搵粥食,原本不是打算食這裡,是突然想起這間粥鋪,就來試一試,因為一直想試又無來食。我和媽各點了生菜粟米肉片粥和菜乾豬骨粥,加一碟叉燒腸,個人比較喜歡菜乾豬骨粥的粥,甜甜的,豬骨有少少肉但無味。粥煮的好軟,不錯,得濕疹好一定要試其他粥 ,因為天水圍很少粥鋪,選擇又少,這裡都多選擇又算抵食。叉燒腸的叉燒剁成丁粒,不會吃到叉燒硬或韌,但忘了叫豉油另上,還好不算多豉油。如果不是要飲茶,我還想試吃這裡其他腸粉呢!好返一定再來!

如果不是要飲茶,我還想試吃這裡其他腸粉呢!好返一定再來!
叉燒腸
2019-03-09
2019-03-03 253 浏览
來到午飯時間 沒有什麼胃口味所以去了這裡點了幾個東西 由於是食飯時間 人流比較多·炸両(大份)油炸鬼配上腸粉皮 配搭是絕配的重點是新鮮耶 這會更加好食呢~·煎堆原本圓碌碌的煎堆 被剪成這樣🤦‍♀️雖然味道是不錯 但形狀變了這樣·咸肉粽我喜歡配豉油食的 這店的豉油是獨自調配的不夠豉油一定要問店員 因為與桌上的是不同味道·碎牛粥這個是家人食的 她說牛肉也算多的要配上胡椒粉感覺會好食一點
來到午飯時間 沒有什麼胃口味所以去了這裡
點了幾個東西 由於是食飯時間 人流比較多

·炸両(大份)
油炸鬼配上腸粉皮 配搭是絕配的
重點是新鮮耶 這會更加好食呢~

·煎堆

·碎牛粥
這個是家人食的 她說牛肉也算多的
要配上胡椒粉感覺會好食一點

2018-11-18 548 浏览
當一個人唔舒服果陣,咩胃口都無,最好就係有碗粥落肚,呢日就中左招,所以叫左老公買粥返來比我食,呢日就買左豬潤粥,大炸兩,同埋蝦米腸。呢間既粥都唔差,啲粥好綿,豬潤又好滑,炸兩就只好由老公清左😅所以唔舒服最好就食粥勒🤣

2018-11-03 355 浏览
每星期光顧三次⋯,都保持到,人手比較缺,或許是餐飲店普遍現象。牛脷酥:外脆內軟,好食,但油炸物少食為上生滾肉片粥:夠熱,肉片新鮮,份量足粥底仍欠水準,攪拌幾下會稀稀地整體而言仍有大進步空間
牛脷酥:外脆內軟
,好食,但油炸物少食為上

生滾肉片粥:夠熱,肉片新鮮,份量足

粥底仍欠水準,攪拌幾下會稀稀地

整體而言仍有大進步空間

2018-06-10 526 浏览
觀塘裕民中心附近,竟然得一間粥品舖。雖然有啲舖頭都有賣粥,但我今次想食煎堆及鹹肉粽,入到去一叫就心有不妙個煎堆竟然要個阿姐出去條沙塵滾滾嘅路,打開個熱櫃,再剪完攞返入舖,落大雨應該要暫定供應吧,重點係超硬。跟住到個粽,打開後九成都係糯米,餡料非常少而且好鹹。應該唔會再有下次。完。
觀塘裕民中心附近,竟然得一間粥品舖。
重點係超硬。
跟住到個粽,打開後九成都係糯米,餡料非常少而且好鹹。
應該唔會再有下次。完。
煎堆, 鹹肉粽
2018-06-09
2018-02-14 581 浏览
今日諗住去大師傅食碗粥做早餐,坐低睇完menu 諗住落單,點知原來得一個人做落單。叫我地等下,等佢落埋幾個外賣先。oK等一陣冇問題,最後坐左十幾分鐘,外賣單不停有,佢就不停落,完全冇同堂食落單嘅意欲🤷🏻‍♀️
叫我地等下,等佢落埋幾個外賣先。
2018-01-18 595 浏览
2018-1-17號晚上 在天瑞大師傳買了外賣,外賣號:740自取。生菜粟米瘦肉粥+細炸兩,番到屋企見到碗粥得生菜同粟米,冇落到瘦肉,咁我就打電話落鋪頭去問下解決方法。有位男士接聽,聽完我講個情況就立即回覆一句,「咁冇辦法架啦!」。該男子,作為服務行業,用尼種態度,解決自己公司既問題真係令人很氣憤。整段談話過程我都有錄音可以證明我以上所講既內容,如有需要我可以公開對外公佈。食物品質並不是最大的問題,而員工的態度才是最直接影響食客的感覺,希望以上事件可以為貴公司作為借鑒,期望以後有所改善和進步。

2018-01-17
5 分钟 (外卖自取)
2017-11-03 619 浏览
在天水圍要吃好吃的腸粉, 不知道大家又有什麼推介呢?如果有的話, 記得跟我說.差不多晚上6點的時候到大師傅粥品的門口,人不多, 有很多位置.雖然她叫做大師傅粥品, 不過不單止只是有粥品.她還有別的選擇, 於是我就進去試試看.腸粉的選擇不是很多, 但也不少, 一共有11款.我就選了炸兩腸粉(大), 16元.份量果然是多, 味道方面我覺得是不差的.自己再自行加一點醬料, 那就更好吃.而且只要16元, 有這份量, 是划算的.另外, 我還選了一份叉燒腸粉, 15元.說到叉燒腸粉, 重點當然是叉燒.相比起一般的叉燒腸粉, 是好很多的.叉燒不會很肥, 也不會很硬, 也不會有焦味苦味.可能是我之前遇到的餐廳做得特別差.哈哈.不過認真來說, 能做到合格的叉燒腸粉又有多少餐廳能做到呢?
在天水圍要吃好吃的腸粉, 不知道大家又有什麼推介呢?
如果有的話, 記得跟我說.

差不多晚上6點的時候到大師傅粥品的門口,
人不多, 有很多位置.
炸兩腸粉(大)

雖然她叫做大師傅粥品, 不過不單止只是有粥品.
她還有別的選擇, 於是我就進去試試看.

腸粉的選擇不是很多, 但也不少, 一共有11款.
我就選了炸兩腸粉(大), 16元.
炸兩腸粉(大)
份量果然是多, 味道方面我覺得是不差的.
自己再自行加一點醬料, 那就更好吃.
而且只要16元, 有這份量, 是划算的.
另外, 我還選了一份叉燒腸粉, 15元.
叉燒腸粉

說到叉燒腸粉, 重點當然是叉燒.
相比起一般的叉燒腸粉, 是好很多的.
叉燒不會很肥, 也不會很硬, 也不會有焦味苦味.
可能是我之前遇到的餐廳做得特別差.哈哈.
不過認真來說, 能做到合格的叉燒腸粉又有多少餐廳能做到呢?
2017-11-01
叉燒腸粉
2017-05-22 585 浏览
我見到餐牌上寫着$23皮蛋瘦肉粥寫着不可以加配料,但是我叫但是也加了半隻鹹蛋他會自動計算成每款做$26再加$3的皮蛋費用,都幾足料幾好食,食晒啲粥之後啲配料食極都食唔完咁樣,叫咗豆漿以為我係一杯原來係台式飲品杯裝。餐廳侍應都幾有善,一舉手即時有反應過嚟幫手落單,同埋見佢都開得幾夜,天水圍嘅朋友都可以過嚟食消夜。我見到仲有好多油炸鬼或者咱倆嗰啲物體,如果下次有朋友一齊食都會叫來食下。 不過作為一間粥鋪來計,佢嘅選擇真係有啲太少,如果多啲選擇例如咸瘦肉粥等等都會吸引到更加多人食。
我見到餐牌上寫着$23皮蛋瘦肉粥
寫着不可以加配料,
但是我叫但是也加了半隻鹹蛋
他會自動計算成每款做$26再加$3的皮蛋費用,

2017-03-08 518 浏览
今次有點罪惡感,因為早餐已吃豬潤粥,膽固醇這傢伙。。。。粥很綿,很厚,但似乎不多米粒。但仍然是好吃的豬潤不爽口,是粉口的。因為全熟豬潤有點苦。所以個人不喜歡。但我想總有喜歡全熟粉口豬潤的人。只是不合我那還好,下次可以不再點膽固醇早餐
今次有點罪惡感,因為早餐已吃豬潤粥,膽固醇這傢伙。。。。

粥很綿,很厚,但似乎不多米粒。但仍然是好吃的

豬潤不爽口,是粉口的。因為全熟豬潤有點苦。所以個人不喜歡。

但我想總有喜歡全熟粉口豬潤的人。只是不合我

那還好,下次可以不再點膽固醇早餐
2017-03-07
2017-03-08 312 浏览
好耐無食過白粥了,所以突然想清下,一碗白粥$9,比生滾粥的碗是細D既但當然食一碗粥對我來講係唔夠飽既,所以真係要加多個炸兩。呢度有分大細份,細份$13, 大份$16我點了大既粥夠綿,食落非唔似只用米煮的,因為有腐竹味,但又唔見有腐竹碎片。炸兩用的油炸鬼(油條)仲係脆既。面頭加一層腸粉個炸兩幾好食,但如果面頭見不到''令''面(油),我會成日去食

2017-03-06
新年期間度度關門求其又一餐,首去天水圍,求其食又驚爆瘡,就去左食腸粉。。。叉燒腸18叉燒料多,粉幾薄,一客有九塊,好快就食曬。炒面13面不糊口,蔥幾香,加賣醬又ok豆漿9又幾抵,呢個價錢已有一枝,甜甜地,好少難飲。潤腸18丰富涵,入面好嫩無叫錯,豉油亦啱好。炸兩大19驚喜在入面炸脆卜,零淋身,腸粉比太子的西記來得要好,價格合理,二人分享已感到幾飽肚,不想浪費夾硬ko食後感:忘記係其他區有無食過了,但新春來說算經濟清腸胃。
叉燒腸18
叉燒料多,粉幾薄,一客有九塊,好快就食曬。
炒面13
面不糊口,蔥幾香,加賣醬又ok
豆漿9
又幾抵,呢個價錢已有一枝,甜甜地,好少難飲。
潤腸18
丰富涵,入面好嫩無叫錯,豉油亦啱好。
炸兩大19

食後感:忘記係其他區有無食過了,但新春來說算經濟清腸胃。