餐厅: 大快活
资讯:

2024-09-13 73 浏览
大快活的經典鐵板餐一直是我心目中的佳餚之一。這次品嚐經典鐵板餐,再次讓我感受到那份獨特的風味。首先,鐵板的設計非常用心,熱騰騰的鐵板將食物的香氣完全釋放出來,形成了一個絕佳的用餐氛圍。鐵板上擺放的有嫩滑的牛排、鮮嫩多汁的雞排和香氣撲鼻的豬排,每一塊肉都烤得非常到位,外皮略微酥脆,內部卻保持了鮮嫩多汁的口感。配菜方面,鐵板餐通常會搭配一些簡單的蔬菜,如洋蔥、青椒和番茄等,這些蔬菜在鐵板的高溫下釋放出自然的甜味,與肉的香氣相得益彰。尤其是洋蔥,經過鐵板的煎製後,味道更加香甜,與肉類搭配非常和諧。此外,不得不提的是鐵板餐所附送的麵包。新鮮出爐的麵包外皮酥脆,內部鬆軟,抹上一層黃油後,味道更為豐富。這樣的搭配不僅能讓人更好地享受肉類的美味,還能起到解膩的作用。總體來說,大快活的經典鐵板餐無論在食材選擇還是烹調手法上都達到了很高的水準,每一口都能感受到食材的鮮嫩多汁和豐富的口感,是一個非常值得一試的選擇。無論是與家人還是朋友共享,這道菜都能帶來很棒的用餐體驗。推薦給喜愛鐵板料理和豐富配菜的朋友們,不妨親自去大快活體驗這份經典的美味。

2024-06-22 20 浏览
今天早上 ,我走了過去港灣豪庭廣場地下的大快活食早餐。可能由於星期六很多客人,沒有位置可以坐下。我便叫了早餐外賣,包括雪菜肉絲米、蘿蔔糕、烚蛋和一杯熱咖啡;拿回家慢慢享受,唔使同人逼。這份早餐,味道很好。
2024-06-22
3 分钟 (外卖自取)
$35 (早餐)
  • 雪菜肉絲米早餐
2024-05-08 38 浏览
今天早上 ,我走了過去港灣豪庭廣場 地下的大快活想食早餐 ;但係客人太多 ,我買了外賣回家吃。 我叫了兩份早餐 :雪菜肉絲米、 炒蛋 、牛肉球 和麥皮、 烚蛋及兩杯熱飲, 加埋68。 味道一般。 不過 , 在香港以大約70元買兩份早餐, 已經是很經濟。

2024-05-07
$35 (早餐)
  • 西式早餐
2024-04-17 30 浏览
今天中午 ,我走了過去港灣豪庭廣場地下的大快活午餐。 在熙熙攘攘的午餐時光,煎蛋鮮茄牛肉飯及配上一杯可樂,簡直是最完美的搭配! 這道料理簡單而美味,香噴噴的牛肉搭配新鮮的茄子和蛋,帶來滿滿的滿足感。而清涼的可樂更是讓這一餐更加愉悅。經過忙碌的工作,品嚐這道煎蛋鮮茄牛肉飯配可樂,瞬間讓人忘卻壓力,享受美好時光。讓美食帶來的幸福感溢滿心間,無比美好!
今天中午 ,我走了過去港灣豪庭廣場地下的大快活午餐。
2024-04-17
  • 煎蛋鮮茄牛肉飯
2024-04-07 23 浏览
今天晚上 ,我們走了過去港灣豪庭廣場 地下的大快活餐廳 打邊爐。 我們去到已經是晚上六時 ,餐廳中大部分客人都是打邊爐。 由於不太肚餓 ,我們叫了一份打邊爐 ,兩人一齊享用, 64元 。有肥牛、 生菜、 烏冬 及一個 湯底 ,味道唔錯。
2024-04-06
  • 火鍋
2024-04-05 31 浏览
今天放工比較攰,走了過去港灣豪庭廣場地下大快活餐廳買外賣。我叫了京都豬柳飯,配上合掌瓜湯和細橙汁汽水,合計62元。全部都很好味,有很多塊豬柳,合掌瓜湯好飲,味道唔錯。
2024-04-05
外卖自取
  • 京都豬柳飯
2024-03-06 27 浏览
今早走了過去港灣豪庭地下大快活, 原本想坐在餐廳中食早餐 ,但是太多客人, 便買了 外賣回家吃 。外賣叫了一個番茄腸仔通粉 ,另外加上蘿蔔糕 、煎雙蛋 及一杯熱咖啡。 番茄腸仔通粉比較健康, 其他味道都唔錯。
番茄腸仔通粉早餐
2024-03-06
外卖自取
$34 (早餐)
番茄腸仔通粉早餐
2023-12-03 59 浏览
今天星期日 ,上午8時 ,行過去大角咀港灣豪庭地下大快活食早餐。 由於是星期日 ,客人比較多 ,搵咗十分鐘才搵到位 。叫了一個 蕃茄 腸仔 通粉早餐 ,配上炒蛋、三文治 及一杯熱 鴛鴦, 都是34元 ,價錢合理, 味道唔錯。
番茄腸仔通心粉
2023-12-03
$34 (早餐)
番茄腸仔通心粉
2023-08-07 98 浏览
我點了肉醬意粉和粟米肉粒飯,兩個都是非常好吃的餐!!😙😙先說肉醬意粉,這個真的是太好吃啦!意粉煮的剛剛好,肉醬醬汁也是非常香濃,吃起來非常有嚼勁。而且份量也很足,吃完真的是飽飽的。😋接下來是粟米肉粒飯,這個也是非常值得推薦。粟米很甜很爽脆,肉粒也是很嫩很入味,跟飯一起吃非常好吃。而且這個份量也很足,吃完後真的是飽飽的。😋😋總的來說,大快活的晚餐真的是非常好吃,份量也很足,非常推薦給大家來試試看!😍😍
我點了肉醬意粉和粟米肉粒飯,兩個都是非常好吃的餐!!😙😙
2023-07-15 113 浏览
有時夏天都想打邊爐,一條友又煮唔到咁多,有一日行過大快活發現有一人粥底火鍋🍲仲要只係$64,除咗粥底之外,仲有兩款湯底可以揀,泡椒酸菜湯、香茜皮蛋湯。肉類有得揀穀飼肥牛或者穀飼豚肉,價錢都一樣。🐖另外雜錦菜盤入邊有,蜂巢豆腐、福袋、芝士雞尾腸、餃子、貢丸、扎肉、唐生菜、南瓜🥬加配紅豆冰都只係$11😂佢仲有教學話俾你聽應該幾時倒碗飯落去🍚啱晒人少想食平價火鍋嘅朋友仔🙂
肉類有得揀穀飼肥牛或者穀飼豚肉,價錢都一樣。🐖
加配紅豆冰都只係$11😂
佢仲有教學話俾你聽應該幾時倒碗飯落去🍚
啱晒人少想食平價火鍋嘅朋友仔🙂
2023-06-23
2023-04-22 91 浏览
夜晚叫咗個泡椒酸菜湯肥牛火鍋,再加咗杯柚子檸檬梳打,總共係$74。叫完之後就等嗌Number ,今次有少少耐,等咗十幾20分鐘,終於有得攞。呢度個執枱姨姨都幾快手,我去拎啲餐具嘅時候,已經幫我整好個爐。服務好過其他快餐店好多。火鍋湯底估唔到有又幾好食,酸酸哋仲有少少辣,幾惹味。啲配料都唔少,有餃子,同埋其他各式各樣嘅丸,每樣有一粒,大概有七款,每隻都幾好食,唔係啲平價丸。套餐已經包咗烏冬,唔需要加錢,價錢都合理。杯柚子檸檬茶,有好多柚子喺底,酸酸甜甜幾好飲。

套餐已經包咗烏冬,唔需要加錢,價錢都合理。

杯柚子檸檬茶,有好多柚子喺底,酸酸甜甜幾好飲。
泡椒酸辣湯肥牛火鍋
2023-04-22
泡椒酸辣湯肥牛火鍋
2021-04-22 504 浏览
想將部電單車改改, 聽聞大角咀d電單車行好多改料, 於是落咗去睇睇! 順便係大角咀食飯.由於近排遇上瘋狂式炒牌, 所以都泊底部車係車行門口, 都唔敢久留, 快快食餐飯就算.大快活就係對面, 就求其食個栗米肉粒飯算, 女友就點咗個咕嚕肉.搵咗個窗邊位可以邊食飯邊睇住部車.好似做賊咁!我自己個心態係求其食餐飯,但大快活煮哩兩餐一d都唔求其, 栗米唔係d求求其其嘅玻璃茨汁,最感動係我話粟米汁唔多夠, 佢地真係另外俾多一碗粟米汁我,要俾大個讚!肉粒口感肉嫩唔鞋口唔硬, 好過好多餐廳嘅粟米肉粒.咕嚕肉味道偏酸, 份量屬正常, 而且份量比美心嘅小菜多.最奇特係有D炸粒, 食完都唔知係咩, 脆脆地似蘋果但唔係蘋果, 似竹筍但唔係竹筍!有邊位高人知道的話, 麻煩留言通知聲!唔該!

搵咗個窗邊位可以邊食飯邊睇住部車.

好似做賊咁!

肉粒口感肉嫩唔鞋口唔硬, 好過好多餐廳嘅粟米肉粒.

咕嚕肉味道偏酸, 份量屬正常, 而且份量比美心嘅小菜多.

有邊位高人知道的話, 麻煩留言通知聲!

唔該!

• 粟米肉粒飯
2020-08-15 343 浏览
未訓醒🥱就落街買早餐啦,唔想晒咗個星期六,就早啲起身喇!🥴8點幾店內仲未好多人,就叫咗個新配搭嚟試吓,呢款炒蛋配以蕃茄同腸仔片一齊,上面配有雞扒,三角形嘅薯餅仲有條粗嘅香腸,仲有我最鍾意食嘅茄汁焗豆😋💕飲品就叫咗咖啡,因為係兩個人一齊食所以加多咗碗火腿通粉其實食大快活嘅早餐,係一件幾放心嘅事,因為次次食都保持水準,等咗唔使10分鐘份外賣就搞掂啦👍🏻拎到返屋企第一時間係相機📸食先,雞扒口感適中,配埋帶有咸味又甜甜地嘅醬汁一齊食,味道好夾;薯餅都唔油雖然係油炸,味道同老麥差唔多😋佢個番茄腸仔片炒滑蛋都整得好好食,個茄汁多啲就好喇唯獨是過嗰條香腸,口感都幾”實淨”,食咗半條就放棄啦...火腿通粉,係成片火腿放落去過去食既係火腿砌條,食起嚟方便啲通粉比較厚身,咬落有接近煙韌既口感,如果彈口啲會更好。咖啡係咖啡機出💯
其實食大快活嘅早餐,係一件幾放心
嘅事,因為次次食都保持水準
唯獨是過嗰條香腸,口感都幾”實淨”,食咗半條就放棄啦...
火腿通粉,係成片火腿放落去
過去食既係火腿砌條,食起嚟方便啲
💯
2020-08-15
5 分钟 (外卖自取)
早餐
今晚呀媽叫我「食自己」😳,咁就唯有買個外賣先返屋企啦!😃唔想諗食咩既第一選擇,通常都係麥記,但係又想健康啲唔好食咁高熱量,就去咗大快活,本來想叫「點都唔落味精」系列,點知望望下就見到有雞胸肉既飯餐,*本菇忌廉汁雞胸紅米飯*仲要係配紅米飯😍諗都唔諗就即刻叫咗黎試,因為怕食唔晒😁我多數都會叫小飯因為本身都鍾意食蘑菇汁🤤🤤所以我就叫埋多汁返到屋企打開盒飯真係驚喜大發現‼️我以為佢係普通嘅蘑菇蓉整出嚟嘅汁點知原來每一匙羹嘅蘑菇汁,都係有蘑菇係入邊㗎☺️😍😍😍食每一啖都覺得好幸福但係唯一美中不足,就係汁同飯唔係分上,蘑菇汁浸住晒啲紅米飯 🍚成個西班牙焗飯咁😅😅但係最開心嘅係,件雞胸肉真係煎得好靚,好新鮮😍完全食唔出有雪味,口感都好適中唔會太乾亦都唔會太韌食雞胸肉竟然可以食到嫩亂滑嘅口感😋😋搞到我今晚想再食多次,哈哈😂😂
,本來想叫「點都唔落味精」系列
,點知望望下就見到有雞胸肉
因為本身都鍾意食蘑菇汁🤤🤤所以我就叫埋多汁

返到屋企打開盒飯真係驚喜大發現‼️
我以為佢係普通嘅蘑菇蓉整出嚟嘅汁
唔會太乾亦都唔會太韌
食雞胸肉竟然可以食到嫩亂滑嘅口感
😋😋搞到我今晚想再食多次,哈哈😂😂
2020-08-10
2019-01-16 498 浏览
曾聽說有個阿活很有人情名,以一個藝人作代言超過十年,無論高山低谷。又曾聽說有個阿活很有企業良心,員工會為老人家送餐兼減三蚊,無分富貴貧窮。今日親身黎到呢間快餐店,眼見很多媽媽帶著剛放學的小學生來開餐,場面溫馨。而和爸爸騎著單車的我倆,一個霸位一個買飯,我揀左唔會「坑爹」阿活「咖哩牛坑腩飯」,爹爹就揀左非常「殘忍」的「窩蛋章魚雞粒煲仔飯」。咖哩牛坑腩飯($50)咖哩係經過本土化的港式咖哩,味度既香且濃,辣度點到即止,辣、香、辛三足鼎立,三者達致和諧,非常易入口。牛坑腩肥瘦均匀,筋中有腩、腩中有筋。窩蛋章魚雞粒煲仔飯($50)完個瓦煲上煲邊和煲底結滿脆卜卜的飯焦,加埋隻半生熟的大蛋在飯面,淋甜豉油撈下撈下咁,十分惹味!

咖哩牛坑腩飯($50)
咖哩牛腩飯

窩蛋章魚雞粒煲仔飯($50)
2019-01-16