2019-04-02
藍色星期一,相約友人到旺角試食左呢間「大瀛喜日本料理」放堤。 呢間餐廳位置近旺角地鐵站朗豪坊出口,相當便利。雖然係星期一,但餐廳內仍然接近位無虛席。 餐廳環境望落乾淨,自助食品區又有好多指示牌提醒,同埋通道都算寬敞。 食物方面有好多款式,餐牌有大概十種,由A-I。 有刺身、壽司、油炸類、天婦羅、手卷、沙津小食、星級海洋宴。刺身方面,當中試食左三文魚、北海道鮮帶子、赤海蝦既味道還是不錯既,賣相亦感覺新鮮。 另外,帶子口感不錯,值得再叫多幾次。炸物方面,全晚食得最多次一定係:芝麻雞翼。 雖然係熱氣少少,但由於太好味既關係,應該有食左5隻以上;雞皮炸相當之咁脆,咬落卜卜聲,仲帶點辣味,食完好想再食。 燒物方面:有一口牛、羊鞍、脆肉瓜。 脆肉瓜同羊鞍都係必食之選, 羊鞍唔會有騷味,而且香味。 脆肉瓜新鮮多汁,有咬口。至於天婦羅、其他主食方面,其實味道都唔差,而且每一客份量都適中;好似手卷咁,設計上差不多一口一件。 另外,有飲品同甜品提供。 有雪糕、水果、清熱飲品、啤酒...等等。 最尾有食埋個乳酪,由於實在太飽既關係。不過一間餐廳除左食物質素要好之外,服務質素都好重要
不過一間餐廳除左食物質素要好之外,服務質素都好重要。 而呢間餐廳雖然人手落單、但上菜同落單速度都好有效率。 話說開段食野比較快手,張枱好多碗碟要收拾,但好快有人清晒碟走,到再落單,不久就有食物到,叫左個海洋鍋,員工又會體貼問一問要唔要多個碗。