2019-03-01
星期六同好友搵美食是常識吧!今次去咗銅鑼灣嘅「大藏季節料理」食lunch, 位於sogo 附近, 位置非常方便, 食完lunch 就可以去shopping 啦!餐廳環境非常舒適, 裝修以木製傢俬為主, 充滿和風氣息, 有卡位同吧檯選擇, 環境非常舒服! 有多種午餐定食選擇, 由$128至到$348不等, 而每款定食都有前菜、沙律、蒸蛋、味噌湯、飲品,非常豐富。 前菜方面,相當精緻, 而我最喜歡蒸蛋,熱辣辣嘅蒸蛋, 入口嫩滑,仲有爽脆鮮甜嘅蝦仁,好食至極。 《特上壽司定食 $268》, 有十件美味壽司, 包括有甜蝦、帶子、海膽同油甘魚等等。 我最喜愛係吞拿魚同油甘魚壽司, 十分肥美, 魚香十足, 使令特別陶醉。 還配上香滑嘅迷你烏冬,十分美味。 《大藏壽司便當$348》, 外觀非常特別, 用上陶瓷櫃子做成便當盒,櫃桶上有日式花紋, 十分精緻,令人一見鐘情! 大藏壽司便當分成三格,分別係刺身、 壽司同魚生飯, 真係一個美麗動人嘅櫃子。 刺身入口清甜, 油甘魚厚切, 特別肥厚甜美,螺肉爽囗彈牙。 第二格有壽司同卷物, 味道不錯! 我就最喜愛第三格, 魚生飯包括有蔥吞拿魚,三文魚子同海膽,三文
還配上香滑嘅迷你烏冬,十分美味。
刺身入口清甜, 油甘魚厚切, 特別肥厚甜美,螺肉爽囗彈牙。
第二格有壽司同卷物, 味道不錯!
我就最喜愛第三格, 魚生飯包括有蔥吞拿魚,三文魚子同海膽,三文魚籽晶瑩剔透,食落爽囗, 吞拿魚蓉充滿魚香, 而海膽就入囗甘甜, 正! 正! 正!
配上熱辣辣天婦羅, 包括有蝦、茄子、菇同大葉,十分香口。
仲有兩杯橙汁,簡直係錦上添花, 十分滿意嘅午餐!