週年大優惠每晚九點後入座有半價優惠九龍城邊爐小店《打邊爐火鍋店》嚟到充滿泰國美食的感九龍城,今日目標不食泰國嘢,去一間比較隱世感樓上火鍋小店😊,依家週年大優惠,每晚九點後入座有半價優惠,湯底:節瓜鱆魚餐廳有好多同選湯底,揀咗比較難接觸到感節瓜鱆魚湯底,呢個湯底比較養生,不算好濃味,飲落去較清甜爽口👍🏻,肉類:傳說中的封門柳確實係傳說中,肉味鮮甜,牛味十足,不需要點豉油都非常之入味。丸類:三寶丸(墨丸/牛丸/豬丸)丸類方面,爽口彈牙,建議大家想吃丸類食物,就叫三寶丸或四寶丸,四寶丸會多咗龍蝦丸,每樣四粒,鍾意食陳皮感朋友應該會對牛丸感興趣架👍🏻,海鮮類:澳洲帶子帶子色澤靚,入口彈牙,非常甜鮮甜,加上份量都不少,大約有20粒左右,非常過癮😋,蔬菜類:炸芋條炸芋條可以稱得上系點精之作,外脆內軟,芋頭味十足,亦不會好粉,我同朋友都讚不絕口👍🏻,總結:九龍城雖然有好多泰國美食,但喜歡打邊爐亦朋友可以試試😊,順便說一句,係吃飯途中,聽到有人喺房入面唱k🤣,應該係屬於vip房或提早預約,如果是家庭聚會或是志同道合的朋友,book台時記得問下,咁樣應該會玩得盡興啲架👍🏻。
週年大優惠每晚九點後入座有半價優惠

九龍城邊爐小店《打邊爐火鍋店》

湯底:節瓜鱆魚

肉類:傳說中的封門柳

丸類:三寶丸(墨丸/牛丸/豬丸)

海鮮類:澳洲帶子

蔬菜類:炸芋條

總結:
2024-09-10
今次去咗九龍城,冇食泰國嘢,反而搵咗一間20年老字號嘅打邊爐!佢哋而家仲有個20周年優惠,晚上九點後入座可以享半價優惠,真係超值,推薦大家去試吓!🎉首先,我哋揀咗沙爹湯底🥘:湯底香濃可口,帶有少許微辣,沙嗲味超級濃郁,配上各種食材,真係好正!我哋叫咗一碟封門柳,雖然係例牌,但係超級大碟,肉味濃,肥瘦均勻,肉質滑嫩,吸收咗湯底嘅味道,真係好掂!另外叫咗手打牛丸拼墨魚丸:牛丸彈牙,墨魚丸鮮香,兩者都性價比極高,口感超級彈牙,食落去唔停口!同埋都叫咗烏冬同埋雜菜,烏冬吸收咗湯底嘅精華,食落去好滿足。蔬菜都好新鮮👌🏻整體嚟講,今次嘅打邊爐食物新鮮又美味,加上優惠,真係非常抵!大家記得mark低去試吓呀!

6天前 0 浏览
同朋友黎到呢間好懷舊既餐廳打邊爐,食材都有好多選擇。除咗要收醬料錢(每位$20),仲有酸菜錢($18)。#湯底 💰88 今次叫咗呢款東洋金湯窩湯底,湯底好足料,有粟米、南瓜、栗子、排骨頭。#封門柳 💰368 呢款好食,重牛肉,夠新鮮。肉夠厚身,不過食落一啲都唔鞋口。#鮮蝦水餃 💰70呢個總共有8粒 ,食落好足料,食落有好多蝦籽同蝦仁同埋有好多既木耳絲。#自製墨魚滑 💰90 呢款墨魚好爽口彈牙,調味岩岩好。#白膳片 💰118 切到好夠薄身,食落好有咬口。#脆香腐皮 💰68同坊間既響鈴唔同,佢食落無油益味,夠哂脆口,同吸埋呢個湯好夠惹味。#特式魚蓉麵 💰48 並非普通魚蛋,而係鯪魚肉,可以自己慢慢吱成一條條既麵。飲品除咗一般既罐裝飲品,仲有酸梅湯,竹蓆茅根水($74),夠哂甜!值得一試~~

#湯底 💰88

#封門柳 💰368

呢款好食,重牛肉,夠新鮮。肉夠厚身,不過食落一啲都唔鞋口。

#鮮蝦水餃 💰70

#自製墨魚滑 💰90

呢款墨魚好爽口彈牙,調味岩岩好。

#白膳片 💰118

切到好夠薄身,食落好有咬口。

#脆香腐皮 💰68

#特式魚蓉麵 💰48

並非普通魚蛋,而係鯪魚肉,可以自己慢慢吱成一條條既麵。

2025-02-12
大邊爐火鍋店的體驗絕對值得推薦。昨天,我與家人一同到訪,選擇了獨具特色的冬陰功湯底。這款湯底的酸辣口感,瞬間喚醒了我們的味蕾,為整個用餐過程奠定了完美的基調。首當其衝的是東山羊肉片,肉質嫩滑細膩,入口即化。其獨特的風味與湯底的辛辣交織,形成了絕佳的味覺享受。隨後,我們品嚐了西班牙天然穀飼黑毛豬,這種豬肉片肉香濃郁,細膩而不失彈性,每一口都蘊含著天然的精華。時令西洋菜餃是當晚的驚喜之一。餃子外皮薄而不破,內餡鮮甜多汁,與湯底的清爽相得益彰。緊接著,我們嘗試了鮮腐竹,這道菜吸滿了湯底的精華,口感嫩滑而不失韌性,讓人一試難忘。陳皮牛肉滑則是本次用餐的亮點之一。陳皮的清香與牛肉的嫩滑完美融合,每一口都帶來層次豐富的味覺體驗,無愧於它的招牌地位。總結來說,大邊爐火鍋店在食材新鮮度和湯底的風味上都表現卓越。無論是精挑細選的高品質肉類,還是用心調製的湯底,都讓我們一家人度過了一個充滿美味與溫馨的夜晚。這絕對是一家值得反覆光顧的火鍋店。

📍環境篇藏身九龍城的「大邊爐」,上一層便踏入港式懷舊火鍋秘境。座位寬敞舒服,空氣流通,吃完火鍋全身不沾味,啱晒三五知己由晚市吹水到宵夜時段!🍲湯底驚艷首推鎮店「冬瓜瑤柱湯」,冬瓜湯底泛著金黃瑤柱。建議先喝兩碗原湯,待冬瓜肉煮至半透明時,清甜層次再昇華!🥩肉食者天堂「封門牛柳」絕對是隱藏王牌!厚切3mm的牛柳雪花紋理如大理石,在湯裡輕涮5秒,入口竟有和牛般的奶油感。最妙是蘸少許潮州辣椒油,將牛肉的堅果尾韻完全引爆。🐟手打鮮味必試三寶:1️⃣ 陳皮牛丸 - 陳皮入饌,咬破瞬間柑橘香沖鼻,肉汁混著淡淡檸檬草氣息2️⃣ 墨魚滑 - 用湯匙挖成雲朵狀下鍋,Q彈3️⃣ 潮州手打魚蛋 - 彈牙度破表,細嚼還有淡淡海水鹹香🦐海鮮驚喜「鮮蝦餃」顛覆傳統!每隻塞入兩只大蝦,薄透的水晶皮裹著蝦熬製的橙紅色蝦,建議別蘸醬油才能嘗到海洋的鮮甜回甘。🥬時令靚料唐生菜脆到能聽見咬合聲、最絕是自製炸枝竹,吸飽瑤柱湯後比和牛更搶手!

📍環境篇

🦐海鮮驚喜

🥬時令靚料
  • 封門牛柳
2025-02-09 4 浏览
朋友邀請我哋去九龍城大邊爐火鍋店食開年飯。話呢間店已經有20年歷史,細細個已經響度打邊爐,要我地一定要試下。在這家餐廳用餐的經歷可謂十分愉快,首先讓我驚豔的是他們的食材新鮮度。冬瓜瑤柱湯底清甜爽口,湯中瑤柱的鮮味融入冬瓜,讓人一口喝下去便感受到大自然的味道。接下來是傳說中的封門牛柳,肉質嫩滑,醃製得恰到好處,吃上一口,令人回味無窮。鮮腐竹的口感彈牙,搭配唐生菜,讓整體口味更加清新。特別值得一提的是和哥滋味牛丸,內含陳皮的獨特風味讓人印象深刻,令人驚喜。此外,手打墨魚滑的鮮香與韌性,讓我一試成主顧,鮮蝦水餃則是每一口都能感受到鮮蝦的彈性,搭配潮州魚蛋,口感層次豐富。三拼雜菇帶來了不同的香氣,而魚皮餃的脆皮口感更是讓人欲罷不能。最後,脆香腐皮的獨特風味為整頓餐點劃上完美句號。餐後,我還享用了竹蔗茅根水,清爽解膩,令人心情愉悅。環境方面,這家餐廳的設計簡約而不失優雅,枱數不多,讓用餐的氛圍顯得相當舒適。乾淨的環境和明亮的燈光,讓人可以輕鬆地享受美食。另外,價格非常合理,人均大概三百幾蚊。又食材的新鮮度和環境,呢個價格非常合理。總體而言,這次的用餐體驗令人滿意,不論是食材的新鮮度還是環境的舒適

鮮腐竹的口感彈牙,搭配唐生菜,讓整體口味更加清新。

總體而言,這次的用餐體驗令人滿意,不論是食材的新鮮度還是環境的舒適度,都讓我期待再次光臨。

聽説九龍城會收回重建。唔知重建範圍會否收埋老店?能夠開業20年不是一件易事,希望仲有得繼續去食!
在**大邊爐火鍋店**,你可以享受到多款美味的菜品,以下是幾個主要類別的推薦:以**冬瓜瑤桂湯底**為基底,湯味清甜,十分滋補,讓人倍感舒適。**西洋菜餃**是此餐廳的一大特色,餃子皮薄餡多,口感鮮美,值得一試。**手打黑椒牛丸**,肉質彈牙,搭配黑椒醬汁,香氣四溢,讓人回味無窮。**出前一丁公仔麵**,方便又美味,適合各種場合的選擇。餐廳提供的**安格斯肥牛**和**西班牙黑毛豬**,肉質鮮嫩,完美搭配湯底,令人食指大動。快來**da BINO**享受這些豐富的美味吧!**地址**:大邊爐火鍋店 (九龍城)九龍城城南道12號地舖
**出前一丁公仔麵**,方便又美味,適合各種場合的選擇。
快來**da BINO**享受這些豐富的美味吧!
**地址**:大邊爐火鍋店 (九龍城)
九龍城城南道12號地舖
2025-01-31 214 浏览
呢一間位於九龍城嘅火鍋店,我細細個就已經食過啦! 原來唔經唔覺佢哋已經開業20年,近排仲做緊20周年優惠,每晚9點後入座有半價!!🈹🈹湯底方面,我哋想揀個清清地嘅,店員就推介冬瓜瑤柱湯底 $88,估唔到入面都幾多瑤柱,仲有啲瘦肉等等,湯底幾清甜,可以飲返碗!火鍋配料,我哋唔算嗌得好多,因為佢哋每一碟份量都好多好抵食,建議大家四個人一齊嚟食就最好啦!👥👥我哋分別嗌咗金錢牛展🐮 $130、手打墨魚丸🦑$90、鮮蝦水餃🥟$70、三秒腐皮 $68、勝瓜🥒$40,其中特別鍾意佢哋嘅鮮蝦水餃,隻隻都好大粒好飽滿,入面仲加咗啲木耳絲,增加口感!另外3秒腐皮都係即叫即炸,零舍脆口好食!🤤🤤

2025-01-30 236 浏览
黎到九龍城除左泰國菜選擇,仲有間20年老字號既隱世高質火鍋,而家仲有20週年大優惠💝🤩 9點後黎仲有半價優惠添呀,員工仲好親切, 照顧週到👍🏼我地揀左沙嗲湯底$88嘩,真係好好香,仲好多花生,烏冬$34個烏冬好滑,配個 沙嗲湯底簡直😋😋椒鹽茄子粟米$88好好食🤩,茄子一啲都唔會好油,粟米 仲有少少辣辣地,好惹味西班牙天然穀飼黑毛豬$188平時我一定會揀牛,唔會揀豬,但呢到既黑毛豬,係天然穀飼餵養,決定試試佢,黎到就知係高質豬,新鮮,肉味都同平時係唔同👍🏼手打墨魚丸$90好新鮮又彈牙,口感真係好唔錯,鮮蝦水餃$70自家制,大大粒脹卜卜好足料呀,裏面既蝦好大隻,油麥菜$40棵棵都好新鮮😮👍🏼
🤩 9點後黎仲有半價優惠添呀,

員工仲好親切, 照顧週到👍🏼
我地揀左
沙嗲湯底$88
嘩,真係好好香,仲好多花生,

烏冬$34
個烏冬好滑,配個 沙嗲湯底簡直😋😋

椒鹽茄子粟米$88
好好食🤩,茄子一啲都唔會好油,粟米 仲有少少辣辣地,好惹味

西班牙天然穀飼黑毛豬$188

手打墨魚丸$90
好新鮮又彈牙,口感真係好唔錯,

鮮蝦水餃$70
自家制,大大粒脹卜卜好足料呀,裏面既蝦好大隻,

油麥菜$40
棵棵都好新鮮😮👍🏼

2025-01-27
  • 西班牙黑毛豬
2025-01-21 263 浏览
上星期同同事去咗九龍城食火鍋,揀咗有20年歷史嘅「大邊爐」。我哋9:30先入座,啱啱好有優惠,抵食之餘又食得盡興!芫荽皮蛋湯底 $88湯底一上枱就散發出陣陣芫荽香,皮蛋嘅味道溶入湯裡,清甜又唔會太重,打邊爐啱晒。三寶丸 $110必食嘅三寶丸當然要試,牛肉丸咬落夠彈牙,豬肉丸肉香濃郁,而墨魚丸仲要有啲墨魚粒,好彈牙,好滿足!花膠仔 $140係今餐嘅高級之選,煮完之後滑溜溜,吸晒湯底嘅精華,完全唔覺得膩。雙拼雜菇 $44鮮甜爽口,煮耐啲都唔會爛,平時少食素嘅我都忍唔住加多幾塊唐生菜爽口清甜,淥兩淥就食得。四色餃 $92真係驚喜,水餃、魚皮餃、西洋菜餃各有特色,魚皮餃特別滑,西洋菜餃仲有陣淡淡嘅菜香,配埋湯底一流!

芫荽皮蛋湯底 $88

三寶丸 $110

花膠仔 $140

雙拼雜菇 $44
鮮甜爽口,煮耐啲都唔會爛,平時少食素嘅我都忍唔住加多幾塊

唐生菜
爽口清甜,淥兩淥就食得。

四色餃 $92

2025-01-03 435 浏览
新一年,打個靚邊爈先。大邊爐有二十年歷史,喺九龍城嘅老字號。晚上9:30入座仲有半價優惠,今日就同屋企人過嚟打邊爐,暖吓先。芫荽皮蛋湯 湯底清香濃郁,皮蛋的滑口感加上芫荽的香氣,清熱下火,打邊爐Perfect!三寶丸有牛肉、豬肉、墨魚丸,手打嘅丸特別彈牙,鮮味十足,特別係墨魚丸,加點豉油好好食,之後再encore咗多一碟。花膠仔 花膠仔好滋補,口感滑溜,滿滿嘅骨膠原,女士至愛。雙拼雜菇有冬菇都幾厚,秀珍菇索左個湯不錯。四色餃子 有水餃、魚皮餃、西洋菜餃等,每一款都有自己嘅獨特風味,咬開時仲有汁流出來,真係好正!鮮蝦水餃 水餃脹卜卜,蝦肉新鮮,口感彈牙,完全無得輸。唐生菜清新翠綠又爽口,正好可以中和一下重口味。特色魚蓉麵 新鮮打嘅鯪魚肉放入唧袋,魚蓉很滑,再加上湯底濃郁,令人回味。冰凍可樂,打邊爐再飲一啖冰凍可樂,超正。

芫荽皮蛋湯

三寶丸

花膠仔
花膠仔好滋補,口感滑溜,滿滿嘅骨膠原,女士至愛。

雙拼雜菇
有冬菇都幾厚,秀珍菇索左個湯不錯。

四色餃子

鮮蝦水餃
水餃脹卜卜,蝦肉新鮮,口感彈牙,完全無得輸。

唐生菜
清新翠綠又爽口,正好可以中和一下重口味。

特色魚蓉麵

冰凍可樂,打邊爐再飲一啖冰凍可樂,超正。
2024-12-27 442 浏览
兩個女仔食唔得多凍冰冰,只想搵個坐得舒服,可以傾到計嘅地方打邊爐試咗椰子雞煲,香甜,雞肉嫩滑象拔蚌,帶子,鱆紅魚刺身,象拔蚌超新鮮西班牙黑毛豬,一啲都唔肥,好香四色餃,穩打穩扎枱面嗰條辣椒醬香到不得了,即刻買兩樽拎返屋企除咗食物質素,真係想讚吓員工女侍應姐姐非常有禮貌,服務好好男經理都一樣,照顧周到完全feel到自己係響一個有質素既地方食緊飯小貴,但食物質素亦都同時反映咗貴得有價值嚟緊一定會繼續支持,呢個地方會係未來打邊爐首選
兩個女仔食唔得多
凍冰冰,只想搵個坐得舒服,可以傾到計嘅地方打邊爐
試咗椰子雞煲,香甜,雞肉嫩滑
象拔蚌,帶子,鱆紅魚刺身,象拔蚌超新鮮
西班牙黑毛豬,一啲都唔肥,好香
四色餃,穩打穩扎
枱面嗰條辣椒醬香到不得了,即刻買兩樽拎返屋企

除咗食物質素,真係想讚吓員工
侍應姐姐非常有禮貌,服務好好

男經理都一樣,照顧周到

完全feel到自己係響一個有質素既地方食緊飯

小貴,但食物質素亦都同時反映咗貴得有價值
嚟緊一定會繼續支持,呢個地方會係未來打邊爐首選
  • 西班牙黑毛豬
  • 海鮮刺身拼盤
冬日來到,又同屋企人去咗宋皇臺嘅「大邊爐火鍋店」打邊爐,暖笠笠咁坐埋一齊食飯好幸福。*此餐廳收取加一服務費。蝦滑釀鮮冬菰(單點$156),蝦滑口感彈牙,味道鮮甜,冬菇肉質厚身,食落好Juicy。豉味梅菜肉丸(單點$90),手打肉丸口感爽彈,內有梅菜、豆豉,梅菜味道香甜,豬肉食落肉味濃香。冬瓜瑤柱湯底(單點$88),冬瓜口感軟硬適中,瑤柱份量多,味道鹹鮮。鮮蝦水餃(單點$70),皮簿餡多,鮮蝦、豬肉比例適中,鮮蝦食落有鮮味,內有莧菜。枝竹(單點$36),份量多,食落豆香味濃。日本烏冬(單點$34),口感煙韌。芥醬(兩人$40),包括有蒜蓉、炸蒜、指天椒、沙茶醬、香蔥、豉油、自家製XO醬,自家製XO醬內有瑤柱、豆豉,食落好香口。酸菜(單點$18),醃青木瓜,口感爽脆,味道酸甜。竹蓆茅根水(單點$74),味道清甜。

*此餐廳收取加一服務費。

枝竹(單點$36),份量多,食落豆香味濃。

日本烏冬(單點$34),口感煙韌。

酸菜(單點$18),醃青木瓜,口感爽脆,味道酸甜。

竹蓆茅根水(單點$74),味道清甜。
  • 大邊爐四式餃
  • 芥醬
  • 酸菜
  • 竹蓆茅根水
2024-12-17 571 浏览
天氣凍凍地,又係時候去打邊爐!成日聽人哋講九龍城有好多高質打邊爐,今次一於跟朋友去試吓😍 大邊爐火鍋店要上樓嘅,位置唔算好多,感覺私隱度幾高。原來呢度係已經開咗20年嘅餐廳,依家仲做緊優惠,九點後入座有半價🫢餐牌嘅選擇就唔算少,大路嘢一定有!仲有好多海鮮!湯底我哋揀咗冬瓜瑤柱湯底,幾足料。有圖有真相,安格斯肥牛質素唔錯,而且厚度啱啱好,淥幾秒就食得又唔會太硬👍 呢個係必食推介👍 3秒腐皮即係響鈴,呢個我哋四個人食咗兩碟😂 真係勁鬆脆,吸湯一流,好好食。其他嘅火鍋食材都唔錯,最鍾意呢度靜靜地可以慢慢食,下次大夥兒再食過!
天氣凍凍地,又係時候去打邊爐!

餐牌嘅選擇就唔算少,大路嘢一定有!仲有好多海鮮!

湯底我哋揀咗冬瓜瑤柱湯底,幾足料。

2024-12-07
沙爹湯底$88超級足料😏超級多花生碎😀所以超級重沙嗲湯味陝西馬尾牛🐮$118佢個牛肉牛味都好重☺️油脂分泌唔算好多😛同沙嗲湯底非常之配合同埋夾東山羊肉片🐑$78有好濃郁羊嘅味道😉配搭腐乳啱啱好西洋菜菜帶子餃用了清新的西洋菜和鮮美的帶子😎每一顆餃子都包裹著精心調製的餡料😀粒粒飽滿😂特別又好食脆香腐皮$68新鮮炸熱辣辣😝一上菜勁香豆腐嘅味道😀可以因應自己嘅喜好式😂整得腍啲或者係香脆d🤪值得1叫三寶丸(墨丸/牛丸/豬丸)$110牛肉丸有濃郁既牛味😏而豬肉丸和墨魚丸則非常爽口彈牙唐生菜🥬$40新鮮生菜🤫食落好爽口ps: 餐廳20周年大優惠,每晚9點後入座有半價優惠

沙爹湯底$88
超級足料😏超級多花生碎😀所以超級重沙嗲湯味