餐厅: 大都烤鴨
资讯:

一年四季總有幾天突然很想吃片皮鴨深入社交平台片皮鴨關注組找到最多人推介的餐廳🏆大都烤鴨一鴨十吃 挑戰傳統與創新結合主打烤鴨 同時有超多淮陽菜式☀️烤北京填鴨 一隻$568 半隻$298經果木燻烤的烤鴨 皮酥內嫩吃得超滿足😍完全不膩☀️灌湯小籠包 $32☀️老乾媽茄子牛柳肉 $148小菜口味就一般中式素雅環境 加上古典水晶燈點綴坐得舒服悠閑 服務態度好💁🏻‍♀️平日下午兩點後更有半價假日下午兩點半後有七五折算是抵食之選 性價比高🎖環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
一年四季總有幾天突然很想吃片皮鴨

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
2022-06-29 2209 浏览
今晚點了晚市6人餐 ($2088)份量多到食吾哂😂大推大都烤鴨皮薄 烤鴨加埋啲配菜一齊食一流好fresh而不油膩食完又想食京城黑鑽蝦球粒粒蝦都好大舊肉質彈牙爽口江南崧子魚酸酸甜甜的味道幾開胃 幾滋味仲有啲前菜正常發揮👆唯獨依個蘿蔔又辣又硬 吾岩我另外仲有小籠包 (正正常常)淮楊拾景炒飯有啲乾最後點了甜品 酒釀丸子酒味都幾濃同丸子配搭又不錯
今晚點了晚市6人餐 ($2088)
份量多到食吾哂😂

幾開胃 幾滋味

仲有啲前菜
正常發揮

👆唯獨依個蘿蔔又辣又硬 吾岩我

另外仲有小籠包 (正正常常)

淮楊拾景炒飯有啲乾

最後點了甜品 酒釀丸子
酒味都幾濃
同丸子配搭又不錯

2022-06-27
2022-06-25 2351 浏览
知道下午茶主餐牌半價(飲品及套餐除外),所以同亞女就特登去試吓,我哋兩個人,星期四2:30去到,都有2/3地方坐滿,我哋點咗以下餸菜烤北京填鴨(半隻)奶油娃娃菜小籠包煎鍋貼黃金蝦仁炒飯北京填鴨脆,喜歡有多種配菜,撇除喜不喜歡吃,但相機食先,就係影得開心,不過就好似唔似有半隻,奶油娃娃菜味道ok,不過就比較大棵,食時無咁方便,小籠包、鍋貼皮薄多汁,好食,黃金蝦仁炒飯就比較油,不太喜歡,不過整體半價都係開心嘅

烤北京填鴨(半隻)
小籠包
煎鍋貼
黃金蝦仁炒飯

,奶油娃娃菜味道ok,不過就比較大棵,食時無咁方便
烤北京填鴨
黃金蝦仁炒飯
烤北京填鴨
2022-06-22 1401 浏览
經常來吃午餐,其實真係好好味。燒味櫃位上仲常常掛著脆卜卜的燒鴨,每次都好想晚上跟家人來吃一隻。午餐多數是上海菜式,有小炒或水餃餐,有湯有飯有茶,環境好靚,服務周到。小炒好夠鑊氣。

2022-06-15 1702 浏览
聽聞呢間都幾出名食烤鴨 嗰日排隊差唔多等咗九個字先有位 一嚟就叫個六人餐 又有前菜 最緊要有主角- 片皮鴨! 包鴨個塊皮又薄又煙靭不在話下 最緊要鴨肉同皮冇乜肥膏 之後條松子魚都好好食 好惹味
2022-05-29 2595 浏览
本身就鍾意食北京烤鴨,係烤鴨關注組見好多人推大都烤鴨,就來一試烤北京填鴨 ($298半隻)以明火掛爐及果木燻烤方式烤製嘅烤鴨,色澤紅艷,皮薄而且烤得十分香脆,外酥香而里肉嫩。餅皮好薄,上烤鴨的時候仲係熱既。拿一塊鴨肉同鴨皮,再配上青瓜絲、蜜瓜絲同白葱,裹成一个鸭肉卷,肉質嘅絲滑,鴨皮嘅脆嫩,配菜嘅清爽,好滿足餐廳不時有做烤鴨優惠,之前仲試過半價,去之前要上open rice 或者打電話去餐廳問問,就更抵

烤北京填鴨 ($298半隻)

2022-05-27 2050 浏览
好好味的烤鴨!經電話提早一星期訂坐,一去到不用等位,叫了半只烤鴨及一個二人餐,對我們來說份量有點多,但是沒辦法,因為套餐烤鴨套餐內的食物,有幾樣同行友人不能吃,又沒冇其他揀,所以要這樣叫。(如有多一兩款揀更好)套餐內有個鴨羹,原來內裡有豆腐,同行人不能吃,那位經理小姐好好,專誠叫人幫忙做一碗沒有豆腐的比同行友行,真的好貼心。(其實叫佢唔需要,但佢話冇所謂,真的很好)終於主菜烤鴨到,皮十光澤,油份充足,鴨肉爽口多汁,加上配料一起吃,十分好吃,真的值得一試。可以再試的店。 再者此店的員工大部份都很到位及貼心。值得一試。。^^
好好味的烤鴨!
2022-05-26
2022-05-17 2444 浏览
突然間好想食北京填鴨…於是就嚟咗K11呢間試吓真係入咗先知原來烤鴨半價,真係抵食,又好食,其實食過好多間,北京填鴨真係唔係咁多間出色,呢間真係可以入個人三甲~絕對會回頭😋另外一個好出色嘅就係江南松子魚,脆口得來魚肉不失軟滑,雖然魚味唔夠,但點左嗰啲酸醋汁,再加埋菠蘿,真係好開胃~
突然間好想食北京填鴨…
於是就嚟咗K11呢間試吓

絕對會回頭😋

2022-05-17 1687 浏览
鴨皮入口即化,油而不膩,香口有鴨味。薄餅皮夠薄身(透光)且軟熟,入口唔會成口粉、有種漲口嘅感覺。配料上大同小異冇乜特別。原隻先$568,性價比算高。鴨架十食中嘅荷葉包鴨飯就可以唔使食啦,賣相唔吸引,味道淡而無味,冇荷葉香。其他小菜一般,冇乜特別好食唔好食,主要食鴨嘅話,係正嘅。叫咗4碗湯、1個涼菜、2個小菜、1隻鴨、1個荷葉飯、2個點心,再加切餅費、茶芥,加埋先$1161(有折扣),比想像中平,整體來講係抵食嘅,可以一試。
鴨皮入口即化,油而不膩,香口有鴨味。
配料上大同小異冇乜特別。
原隻先$568,性價比算高。

其他小菜一般,冇乜特別好食唔好食,主要食鴨嘅話,係正嘅。

2022-05-16
庆祝纪念
生日
  • 烤北京填鴨
  • 片皮鴨
2022-05-06 2242 浏览
好抵食嘅片皮鴨.朋友之前一行四人已經食過一次,由於唔夠喉,今日再帶我去食多次, 上次佢哋一行四人叫咗一隻烤鴨,今次一行2人再戰一整隻烤鴨.整體嚟講下午茶折扣後非常抵食, 不過可能由於餐廳冷氣太勁所以餸菜整體都唔太熱, 另外叫咗小籠包生煎包, 小籠包非常夠熱, 生煎包夠香脆,有少量肉汁, 但目前為止依然只有上海嘅小楊生煎令我難忘. 值得稱讚嘅位置係小籠包同生煎包都可以逐粒叫. 所以可以食到好多小食仲有我哋叫咗一個荷葉飯, 可能係我見識少第一次食用白飯整嘅荷葉飯, 成件事望落去就好似隔夜飯, 味道都有嘅. 兩個人食一隻鴨已經足夠有餘啦, 所以最後都只係打包走. 總結平平哋下午茶諗唔到有咩食都可以再番兜😋
好抵食嘅片皮鴨.

總結平平哋下午茶諗唔到有咩食都可以再番兜😋
2022-04-23 2308 浏览
價錢和食物品質匹配,合理性價比。環境清幽,私隱度高。前菜冷盤肉上有小啫喱幾特別。主菜-烤鴨較厚的鴨皮,口感酥趣,整體不錯。湯羹師傅很有心機把豆腐切得很絲般細,口感綿滑,但略嫌味道太淡,整體一般。上湯菜淡而無味,如果將佢比喻成一個男人,絕對是一個悶蛋。可以話「食之無味,棄也絕不可惜」的一個菜色。炒鴨絲醬汁太多太濃,掩蓋了鴨子本身味道,但整體也不算太差。
價錢和食物品質匹配,合理性價比。

環境清幽,私隱度高。

前菜冷盤
肉上有小啫喱幾特別。

主菜-烤鴨
較厚的鴨皮,口感酥趣,整體不錯。

湯羹

上湯菜

炒鴨絲
醬汁太多太濃,掩蓋了鴨子本身味道,但整體也不算太差。
2022-03-19 2853 浏览
大都烤鴨品嚐宴 $538 (兩位用) #加一及茶芥後$618 大都烤鴨 (半隻)🍽主菜~我最最最期待的北京填鴨😍 包着烤鴨的皮超級超級薄!!!!!!!!!!平常吃北京填鴨包皮都超厚,吃幾塊就很飽了,但它卻切得非常薄,所以多吃幾塊都行 !!!!!! 烤鴨配以果木燻烤,鴨肉有淡淡的木香,皮薄而且烤得十分香脆,雖然你看到照片上鴨片表面充滿油脂,但卻沒有想像中膩,如果覺得膩建議配上哈蜜瓜和烤鴨醬汁吃😋 十分推介大家來吃!!!!!! 淮陽雙繡 (醬蘿蔔 / 烏鎮餚肉)🍽前菜~醬蘿蔔咸咸甜甜的,十分開胃,大家亦可留待吃完大都烤鴨後吃,很解膩的 😊 烏鎮餚肉上層晶瑩剔透,像皮蛋般的口感,下層肉質結實,不過小妹沒有特別喜愛這道菜 🙈 開水白菜🍽主菜~它的名字改得十分hea😂 但它來到時有點驚豔的感覺🤩沒想到師傅將白菜弄成花的形狀,配以甜甜的粟米芡汁,十分吸睛 😎 淮陽灌湯小籠包 (2件)🍽主菜~小籠包皮薄餡靚,肉汁非常多🥰 不過要小心,因為皮薄,所以夾起來時有機會弄穿 文思豆腐羹 🍽主菜~豆腐羹很鮮甜,它的主要材料是豆腐和竹笙,師傅十分厲害,把豆腐切成髮絲般幼薄,綿滑得入口即溶,加上竹笙,營養豐富又爽

大都烤鴨品嚐宴 $538 (兩位用)
#加一及茶芥後$618

大都烤鴨 (半隻)
🍽主菜~

淮陽雙繡 (醬蘿蔔 / 烏鎮餚肉)
🍽前菜~

開水白菜
🍽主菜~

淮陽灌湯小籠包 (2件)

文思豆腐羹
🍽主菜~
豆腐羹很鮮甜,它的主要材料是豆腐和竹笙,師傅十分厲害,把豆腐切成髮絲般幼薄,綿滑得入口即溶,加上竹笙,營養豐富又爽口 ☺️

野菌炒鴨絲
🍽主菜~
野菌和鴨絲應該都是經過大火烹調,所以十分惹味,然而醬汁有點過咸,而且鴨絲炒得太乾身,有點硬,所以這道菜讓人有點失望 😟

總結: 烤鴨是必吃菜式!!!!!!極度推薦大家嘗試🤤 而且現在去每日會隨機附送湯包,不過要留意疫情關係,它只營業至16:00,要吃的朋友要早點去才行喔!!
2022-02-17 1892 浏览
叫左大都烤鴨嘅2人餐🐟酸魚🍞四喜烤夫🦢大都烤鴨 半隻🍲 元貝鴨絲羹🦐黑椒雙蔥爆蝦球🥗乾煸四季豆🥟淮揚灌湯小籠包個人認為片皮鴨、元貝鴨絲羹、淮揚灌湯小籠包都好好味,但其他菜式就比較遜色。爆蝦球冇蝦味,冰鮮蝦😅另外叫左二菘炒鴨未+芝麻燒餅,因為見好多人都介紹,所以就叫黎試下,但有啲失望。

叫左大都烤鴨嘅2人餐
🦐黑椒雙蔥爆蝦球
🥗乾煸四季豆
🥟淮揚灌湯小籠包

2022-02-09 1606 浏览
大都烤鴨北京填鴨係我既最愛之一,所以我成日都迫男朋友同我試唔同既餐廳,睇下邊間最好食。今日就黎試下位於尖沙咀既大都烤鴨。由於有人話好肚餓,咁我地2個人就叫咗以下四樣野。烤北京填鴨(半隻)灌湯小籠包胡南大千烤鴨年糕紅燒肉北京填鴨,店員係未切之前會比你望一望隻鴨先,然後會再拎去切。鴨肉份量算多,而且鴨皮脂肪唔會太多,食落好酥脆,入口滲出淡淡油香,但又唔會太油太膩。鴨肉方面比較瘦同結實,冇太多肥唔肉。 而皮方面都做到好薄好有韌性,唔會好易穿。可惜鴨肉同皮都冇暖爐烘住,基本上第三塊打後已經凍晒。小籠包都算皮薄餡靚,入面既肉汁同湯好鮮甜,唔錯!可惜有一隻既皮一夾就穿咗,浪費咗一隻。而且本人覺得小籠包可以再熱少少,會更好食。胡南大千烤鴨係鴨滋味入面其中一樣,諗住試下呢個烤鴨,點知成碟既調都係偏咸,而家非常油膩。我地夾開啲鴨肉同配菜,成個底都係油,有少少失望。最後,我地叫多個年糕紅燒肉。紅燒肉份量好大碟,粗略估計有多過十舊紅燒肉。呢個菜一上枱就覺得佢色水好似唔係好啱咁。調味方面比較單調,主要都係甜。紅燒肉既品質算唔錯,雖然唔係肥瘦分明,但咬去都好冧身,可惜欠缺咗份油香。整體算係不過不失。
大都烤鴨

由於有人話好肚餓,咁我地2個人就叫咗以下四樣野。

烤北京填鴨(半隻)
灌湯小籠包
胡南大千烤鴨
年糕紅燒肉

2022-01-28 1418 浏览
和朋友一起來吃飯慶祝,叫了六人餐。因為想食中菜,朋友極力推薦這間餐廳,所以來一試。位置比較偏僻,上到商場樓上,還要穿越兩間舖頭之間,走到後面,才會找到這餐廳。六人餐的前菜有淮陽五綉。不過由於大家太餓了,所以就沒有拍照。有醬蘿蔔、雕皇醉雞、烏鎮餚肉、水鄉紅瑪瑙、黑松露素鵝。主菜:大都烤鴨 6人餐是有一隻鴨的,分兩碟,照片是一半的份量。他的特色是沒有脂肪,皮很脆,肉就很瘦,但瘦得來不會實,所以不會說吃兩舊就飽肚。淮陽灌湯小籠包(六件)湯汁熱度啱啱好,熱辣辣之餘不會辣口,湯汁完美,肉餡正常水準。金肘花膠燉津白一人一碗,有大大嚿花膠、娃娃菜、一粒金華火腿。湯略咸,不過餡料充足。京城黑鑽蝦球蝦球非常好食,值得一試!淮陽拾景炒飯 正常水準。可能是前面幾道菜都非常超班,所以顯得炒飯就比較普通,但其實單獨來看也是高分的炒飯,飽肚之選。金瑤木耳浸菜苗比較驚喜的是,瑤柱落得挺多,差不多每一啖都會有瑤柱。而且,湯汁非常清甜,浸得菜苗也很清甜。最後一道,江南崧子魚 朋友說一定一定一定要吃。我在別的地方也吃過類似的菜式,感覺好味程度差不多。不過朋友們都大讚,他的特色就是有點像咕嚕肉的汁,和沒有骨的魚,而且是炸得

主菜:大都烤鴨
6人餐是有一隻鴨的,分兩碟,照片是一半的份量。

淮陽灌湯小籠包

淮陽灌湯小籠包(六件)

京城黑鑽蝦球
蝦球非常好食,值得一試!

江門崧子魚

最後一道,江南崧子魚
朋友說一定一定一定要吃。我在別的地方也吃過類似的菜式,感覺好味程度差不多。不過朋友們都大讚,他的特色就是有點像咕嚕肉的汁,和沒有骨的魚,而且是炸得外脆內軟的。魚肉我覺得很滑,也是推薦的菜式。

六人餐埋單HKD 2088,絕對食到每個人都夠飽。有機會會再黎食扁皮鴨。
2022-01-05
庆祝纪念