2天前 0 浏览
琴日遲咗出嚟食飯,間間舖頭都要排隊.見到一間唔係太多人嘅車仔麵,所以入去試吓.環境坐低乾淨企理唔會好污糟. 舊式車仔麵地下通常都黐立立入都唔想入去食. 呢間OK.價錢豐儉由人, 最平$35就買到單啦. 自己叫咗個牛筋,墨魚餅,大腸. 咖喱湯底.牛筋份量都幾多,同埋每一條都問得好𣺉,墨魚餅,好彈牙,都好好食,但係份量得兩舊比較少. 大腸入晒味一啲內臟味都食唔到洗得好乾淨. 個湯底好濃啱晒啲重口味人士我就飲晒啦同朋友夾份食咗碗雲吞,紫菜湯. 同咖喱湯湯底比呢個好清.檸檬薏米,真係好多薏米都抵飲
琴日遲咗出嚟食飯,間間舖頭都要排隊.
見到一間唔係太多人嘅車仔麵,所以入去試吓.

價錢豐儉由人, 最平$35就買到單啦.
自己叫咗個牛筋,墨魚餅,大腸. 咖喱湯底.

牛筋份量都幾多,同埋每一條都問得好𣺉,

同朋友夾份食咗碗雲吞,紫菜湯. 同咖喱湯湯底比呢個好清.

檸檬薏米,真係好多薏米都抵飲
在**天下無雙車仔麵**,這裡的車仔麵選擇多到令人眼花繚亂🍜!你可以自由選擇自己喜歡的配料,讓每一碗都獨一無二✨。 我特別推薦**陳皮魚蛋**,那獨特的風味讓人驚喜,還有**豬皮**,完全冇毛,口感滑溜,令人回味無窮😍。另外,**豬紅**和**牛筋**也都是必試的美味,搭配上**爆汁潮汕牛肉丸**,每一口都是滿滿的幸福感!最後,搭配**讚岐烏冬**,讓整體口感更加豐富👍。 此外,這裡還有很多香港特色小食,例如**雞中翼**(5隻)🍗、**腸粉**和**生菜魚肉**,讓我想起了童年時的味道,充滿了懷舊的感覺❤️。 如果你也想重拾那份童年的美味,快來**天下無雙車仔麵**吧! **天下無雙車仔麵** **地址:亞士厘道16號地下**📍
**天下無雙車仔麵**
**地址:亞士厘道16號地下**📍
最近上完堂經過亞士厘道,見新開左一間茶餐廳/港式小食店【天下無雙】。正好未食晚餐,就心血來潮去試下。環境都算好舒服,裝修亦有啲新意。潮州牛肉丸:天氣涼涼地,當然要食下D湯湯水水。牛肉丸果然唔負所望,牛味濃郁,肉質非常彈牙,咬落去有啲彈性,配合紫菜,味道層次十足,令人一試成主顧。燒賣:個人真係特別鍾意食燒賣。佢哋的燒賣唔會太霖,味道鮮美,再加上秘製辣醬,真係一流,令人停唔落口。檸檬薏米水:係餐廳自己整既,飲落去仲有少少薑味,感覺非常refreshing。總括來講,這次的用餐體驗非常滿意,下次一定會再來!
總括來講,這次的用餐體驗非常滿意,下次一定會再來!
6天前 0 浏览
今日去咗尖沙咀見好耐冇食過車仔麵,竟然俾我發現亞士厘道有間靚仔嘅車仔麵店叫天下無雙,即刻入去試吓佢哋嘅車仔麵套餐。我叫咗個牛魔王麵餐,裏面有牛腩,牛筋,牛柏葉,潮汕牛丸,面就叫咗河粉,嘢飲就叫咗菠蘿梳打,麵汁就嗌咗腩汁,牛腩好爽好入味,牛筋好腍有啲黏口,潮汕牛丸好彈仲有汁,牛柏葉嘅份量都好多,整體上全部份量都好多,好夠食,比起出面嘅車仔麵餸菜份量明顯多咗。菠蘿梳打大大杯。好夠味。另外再叫咗個豬八戒麵餐裏面有豬皮,豬腩肉,豬紅,豬大腸,豬耳,豬手等等,嘢飲就叫咗熱菊花蜜,豬皮好爽好夠味,豬腩肉好香好彈,豬紅一入口即化,豬大腸唔會有臭味,洗得好乾淨,豬耳好爽好彈,豬手好滑好多肉。唯一問題就係加錢叫咗菜底,但係菜嘅份量得好少。
即刻入去試吓佢哋嘅車仔麵套餐。
菠蘿梳打大大杯。好夠味。
唯一問題就係加錢叫咗菜底,但係菜嘅份量得好少。
2025-01-02 0 浏览
📍 天下無雙🌍尖沙咀亞士厘道16號地舖 G/F, 16 Ashley Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝車仔麵小店裝備港式味十足。▸ 檸檬薏米水◂✿  特別推呢個美白去水腫健康飲品,清甜滋潤,夏天飲會好爽~▸ 牛魔王麵餐◂✿  潮洲牛丸、牛腩、牛筋、牛柏葉當中最愛係牛丸,勁爽彈多汁~ 牛腩都係要試,肥瘦均勻,軟嫩不鬆散,腩汁甘香濃厚~▸ 自由選麵餐◂✿  叫左3餸菜底秘製豬腸肥美入味,超好食!!!手工雲吞皮薄足料,豬肉同蝦餡,全部都肉!鬼馬炸魚腐成個乒乓波咁,同平時食嘅好唔同。▸ 咖喱魚蛋豬皮蘿蔔◂✿ 蘿蔔勁清甜,仲要融入哂咖喱汁到,唔會死鹹,咖喱香料味自然~好正嘅辣醬醬
📍 天下無雙

📝整體評分:8/10

車仔麵小店裝備港式味十足。

▸ 檸檬薏米水◂

▸ 牛魔王麵餐◂
✿  潮洲牛丸、牛腩、牛筋、牛柏葉
當中最愛係牛丸,勁爽彈多汁~
牛腩都係要試,肥瘦均勻,軟嫩不鬆散,腩汁甘香濃厚~

▸ 自由選麵餐◂
✿  叫左3餸菜底
秘製豬腸肥美入味,超好食!!!
手工雲吞皮薄足料,豬肉同蝦餡,全部都肉!
鬼馬炸魚腐成個乒乓波咁,同平時食嘅好唔同。

▸ 咖喱魚蛋豬皮蘿蔔◂

好正嘅辣醬醬
2025-01-02 0 浏览
我地諗住去尖沙咀影聖誕燈飾前經過呢間舖頭,見到好多野食,香港街頭小食,車仔麵等,我地就坐低食d野再出發。呢到牆上邊有一幅天星小輪嘅油畫,好符合佢哋嘅位置喺尖沙咀。魚肉燒賣入口煙煙韌韌,好有口感,唔會成口粉,加上甜豉油好味。無雙魷魚份量多,味道辣辣地,香口惹味,口感爽脆可口。另外叫左個自選車仔麵,唔想諗食咩可以揀餐廳設計好嘅,蘿蔔清甜無渣,芝士腸外皮脆卜卜,一咬開爆芝士,豆卜吸收晒腩汁的味道,米粉入口爽滑。蜜桃梳打非常之夠氣,蜜桃汁香甜。

呢到牆上邊有一幅天星小輪嘅油畫,好符合佢哋嘅位置喺尖沙咀。

魚肉燒賣
入口煙煙韌韌,好有口感,唔會成口粉,加上甜豉油好味。

無雙魷魚
份量多,味道辣辣地,香口惹味,口感爽脆可口。

蜜桃梳打
非常之夠氣,蜜桃汁香甜。
2025-01-02 0 浏览
今次黎到自選2款車仔面,清湯係雞湯,食完唔會口渴,但食材都好入味,唔會死咸,我地叫左米線❤ 多蔥 好掛湯豬紅❤ 滑dodo雞翼❤ 咸香味濃無雙魷魚❤ 較實身,越咬越香豬手❤ 好入味,滿湖骨膠原口感牛筋❤ 軟嫩LIM口秘製豬大腸❤ 零騷有咬口牛柏葉❤ 爽彈菜底❤ 多蔥 生菜清甜,份量再多D就更好喇!滷水蛋❤ 大大隻,好香蛋味蠔皇小花菇❤ 原隻花菇會剪開一舊舊,容易入口,蠔皇味出雞翼❤無雙魷魚❤ 最後黎個油菜全走,通菜唔嚡仲幾嫩脆。
米線❤ 多蔥 好掛湯
豬紅❤ 滑dodo
雞翼❤ 咸香味濃
無雙魷魚❤ 較實身,越咬越香
豬手❤ 好入味,滿湖骨膠原口感
牛筋❤ 軟嫩LIM口
秘製豬大腸❤ 零騷有咬口
牛柏葉❤ 爽彈
菜底❤ 多蔥 生菜清甜,份量再多D就更好喇!
滷水蛋❤ 大大隻,好香蛋味
蠔皇小花菇❤ 原隻花菇會剪開一舊舊,容易入口,蠔皇味出
雞翼❤
無雙魷魚❤
最後黎個油菜全走,通菜唔嚡仲幾嫩脆。
2025-01-02 0 浏览
我好中意食車仔麵,今日同朋友行街見到有就衝左入去食。藤椒魚皮魚皮爽口彈牙,藤椒味道香濃,入口香口麻辣,魚皮非常入味。牛魔王麵餐入面有牛腩,牛丸,牛筋,牛柏葉,真係牛魔王最愛,牛腩非常軟林,牛丸多汁彈牙,牛筋煙煙韌韌,牛柏葉非常爽口。炸陳皮鯪魚餅陳皮味道濃郁,鯪魚餅炸到外面脆卜卜,內面口感Q彈,沾上泰式辣醬味道更加惹味。油菜係生菜新鮮爽脆,香甜。我哋叫咗凍檸賓同荔枝梳打,飲品就算加咗冰都唔會過淡,好飲!
我好中意食車仔麵,今日同朋友行街見到有就衝左入去食。

藤椒魚皮
魚皮爽口彈牙,藤椒味道香濃,入口香口麻辣,魚皮非常入味。

牛魔王麵餐

炸陳皮鯪魚餅

油菜係生菜新鮮爽脆,香甜。

我哋叫咗凍檸賓同荔枝梳打,飲品就算加咗冰都唔會過淡,好飲!
懷舊4寶麵(秘製辣汁,小辣)選擇困難症嘅朋友可以一直揀店舖推介嘅車仔麵,【懷舊四寶】有蘿蔔、豬紅、豬皮同魚蛋,蘿蔔煮得入味,入口軟腍;豬紅滑嫩,冇腥味;豬皮煙韌而不油膩,吸滿辣汁之後仲惹味;魚蛋彈牙有嚼勁👍🏻 油麵煮得剛好,保持彈性,搭配秘製辣汁,辣度可以自由選擇,就算食唔到太辣都冇問題自由選麵餐(咖喱汁,微辣)啲餸都好多選擇,可以揀3款或以上嘅餸再加麵底或菜底,墨魚餅非常煙韌彈牙;滷水蛋滷得入味;韭菜爽脆,為濃郁嘅湯汁加添一份清新感,油麵吸滿咖喱汁,唔會太辣得黎好香荔枝蝦球蝦球外層炸得酥脆,粒粒圓潤,真係幾似粒荔枝,咬落蝦肉彈牙,蘸上甜辣醬亦好開胃油菜食完啲香口惹味野食返碟菜,感覺健康啲,蝦醬通菜煮得剛好,唔會過硬/過腍,少少蝦醬調味唔會咁寡芬達無糖可樂📌天下無雙 (尖沙咀)地址:尖沙咀亞士厘道16號地舖🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香
懷舊4寶麵(秘製辣汁,小辣)

自由選麵餐(咖喱汁,微辣)

荔枝蝦球

油菜

芬達
無糖可樂

📌天下無雙 (尖沙咀)
地址:尖沙咀亞士厘道16號地舖

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#天下無雙 #懷舊四寶麵 #車仔麵 #咖喱汁 #荔枝蝦球 #油麵 #尖沙咀 #港式 #地道
餐廳:天下無雙地點:尖沙咀亞士厘道菜式:港式車仔麵餐牌:有四款配好餸既車仔麵、有自由選麵餐(麵底/湯底/葱/配料)、小食、飲品今晚叫左兩個自由選。豬手,牛腩,爆汁潮汕牛肉丸,幼麵,清湯,多蔥豬手$18一件,好淋。牛腩$18有五六件,好抵,好淋而牛味唔錯。爆汁潮汕牛肉丸$18兩粒,絕對唔會乾。幼麵$13好正,又幼又滑。牛腩,牛筋,肥牛,讚岐烏冬,腩汁,要蔥牛筋$18都係有四五件,好淋又入味。肥牛$18好多件。讚岐烏冬$15好滑溜。腩汁底味道唔錯。蜜桃特飲 $15蜜桃特飲係蜜桃汁加一罐雪碧比你加入去,飲落蜜桃味好香,好好飲又大杯。鬼馬炸魚腐 $48鬼馬炸魚腐一客十件左右,炸得好脆口。食物質素唔錯,餐廳光猛乾淨,坐得好舒服。
餐廳:天下無雙
地點:尖沙咀亞士厘道
菜式:港式車仔麵
今晚叫左兩個自由選。
幼麵
幼麵$13好正,又幼又滑。
牛腩,牛筋,肥牛,讚岐烏冬,腩汁,要蔥
牛筋$18都係有四五件,好淋又入味。肥牛$18好多件。
讚岐烏冬
讚岐烏冬$15好滑溜。腩汁底味道唔錯。
蜜桃特飲
蜜桃特飲 $15
鬼馬炸魚腐 $48
鬼馬炸魚腐

鬼馬炸魚腐一客十件左右,炸得好脆口。
食物質素唔錯,餐廳光猛乾淨,坐得好舒服。
2024-12-29
幼麵
讚岐烏冬
蜜桃特飲
2024-12-30 29 浏览
今日去左尖沙咀食麵,覺得呢間餐廳服務非常之好。裝修設計亦都俾人一個好舒服嘅感覺牛魔王麵餐(粗麵)令人喜出望外的牛魔王麵,有牛腩、牛筋、潮汕牛肉丸和牛柏葉。牛腩煮得非常軟嫩,搭配彈牙牛筋。潮汕牛肉丸彈性十足。牛柏葉獨特風味,湯底濃郁。豬八戒麵(幼麵)選用多種豬肉部位,包括豬皮、豬紅、豬腩肉、豬大腸、豬耳和豬手,極具豐富的口感和風味。豬皮滑嫩,口感極佳,豬紅的鮮美配合豬腩肉香氣。豬大腸和豬耳脆口感,豬手肉質柔軟,湯底清爽,完美吸收了各種豬肉精華。飲品就叫咗咸檸七和熱情果特飲。Today, I went to Tsim Sha Tsui for noodles and found the service at this restaurant to be excellent. The decor also gave a very comfortable feeling.Beef Noodles (Thick Noodles)The Niu Mo Wang noodles were surprisingly delicious, featuring beef brisket, beef tend
牛魔王麵餐(粗麵)

豬八戒麵(幼麵)

飲品就叫咗
咸檸七和熱情果特飲。

Beef Noodles (Thick Noodles)
The Niu Mo Wang noodles were surprisingly delicious, featuring beef brisket, beef tendons, Chaozhou beef balls, and beef tongue. The beef brisket was cooked to perfection, tender and juicy, paired with chewy beef tendons. The Chaozhou beef balls were incredibly elastic, and the beef tongue added a unique flavor, with a rich broth.

Pork Noodles (Thin Noodles)
This dish used various cuts of pork, including pork skin, pork blood, pork belly, pork intestines, pig ears, and pig trotter, offering a rich variety of textures and flavors. The pork skin was smooth and tender, while the pork blood had a fresh taste that complemented the fragrant pork belly. The pork intestines and ears provided a nice crunch, and the pig trotter was soft, all brought together by a refreshing broth that perfectly absorbed the essence of the pork.

For drinks, I ordered salty lime soda and a passion fruit special drink.

2024-12-29 18 浏览
今日食嘅呢一間餐廳喺尖沙咀,主打係港式車仔麵,無論麵底定係餸菜都有勁多選擇,價錢唔算貴,味道不錯我點嘅係牛筋,蘿蔔,豬紅,豬腩肉咁多味餸入邊最令我驚喜嘅係牛筋,超腍滑嘅肉質,加上勁入味,係必叫之選豬腩肉望落去肥瘦分明,一咬入口入口即溶,面底我選擇米線,係幼米線,非常之掛湯小食選擇都幾多下,呢個荔枝蝦滑望落去超吸引,即叫即炸,外脆內嫩!!!一客有五粒,圍起上來價錢不算貴!!性價比同出眾嘅味道,嚟香港必食推介!!

我點嘅係牛筋,蘿蔔,豬紅,豬腩肉

性價比同出眾嘅味道,嚟香港必食推介!!
2024-12-14
2024-12-28 22 浏览
今日得閒喺尖沙咀行街,咁啱經過亞士厘道,見到間叫「天下無雙」嘅車仔麵店,-門面幾igable,就入去試下,估唔到又幾有驚喜!佢哋主打香港地道小食同車仔麵,啱晒我呢啲鍾意掃街嘅人!首先嚟嘅係生菜魚肉,份量啱啱好。魚肉打得好彈牙,入口爽滑,完全冇腥味,個人超喜歡佢嘅口感!湯底清甜,帶有淡淡嘅胡椒香,飲落好舒服。生菜新鮮翠綠,索晒湯汁,十分欣賞佢哋喺細節上嘅用心。整體嚟講,呢個生菜魚肉絕對有水準,作為開胃小食一流!呢碗車仔麵嘅配料都好吸引我!先講蘿蔔,炆得好入味,軟腍多汁,甜甜地好正。炸九鬼魚腐炸得金黃酥脆,外脆內軟,索晒湯汁之後更加惹味,個人超喜歡!韮菜餃皮薄餡靚,韮菜味香濃,餡料飽滿,食落口感豐富。陳皮魚肉就係一個驚喜,帶有淡淡嘅陳皮香,同魚肉嘅鮮味好match,十分欣賞呢個配搭!湯底濃郁,充滿住車仔麵嘅風味,每一樣配料都處理得好好,絕對高質!另一碗車仔麵我就揀咗米線底,配料有魷魚、豬紅同豬皮。魷魚爽口彈牙,唔會韌,處理得好好。豬紅嫩滑入味,完全冇腥味,份量都幾多,食得好滿足。豬皮炆得軟糯入味,入口即化,充滿骨膠原,女仔一定鍾意!米線份量適中,索晒湯汁,好好食!呢碗車仔麵嘅配料都好足料,

每一樣配料都處理得好好,絕對高質!

豬紅嫩滑入味,完全冇腥味,份量都幾多,食得好滿足。豬皮炆得軟糯入味,入口即化,充滿骨膠原,女仔一定鍾意!米線份量適中,索晒湯汁,好好食!呢碗車仔麵嘅配料都好足料,而且味道配搭得好好,絕對有水準!

除咗車仔麵,我仲試咗佢哋嘅咖哩牛腩飯。

咖哩汁濃稠香濃,帶有微微嘅辣味,好惹味,撈飯一流!

牛腩炆得軟腍入味,入口即化,而且份量都幾多,食得好滿足!整體嚟講,呢個咖哩牛腩飯都好出色,絕對值得一試!

餐廳地址:尖沙咀亞士厘道16號地舖
#天下無雙 #車仔麵 #香港美食 #尖沙咀美食 #地道小食 #掃街 #高質 #有水準 #超讚 #十分欣賞 #個人超喜歡 #精緻
2024-12-26 16 浏览
今日經過亞士厘道 見到間車仔麵 估唔到食小食都咁好食 腸粉醬準夠多 魚蛋夠彈牙,荔枝蝦球配埋泰式辣醬 食到停唔到口呀 下次經過一定要再食 仲要試埋佢個車仔麵先得! 真心推薦比大家
今日經過亞士厘道 見到間車仔麵 估唔到食小食都咁好食
腸粉  荔枝蝦球
腸粉  荔枝蝦球
2024-12-24 56 浏览
車仔麵嘅選擇永遠都好多。無論咩麵底都有得簡,而且食物選好多。我叫左芝士腸,散發出濃濃的芝士香氣。接著再加上嫩滑的雞中翼和軟腍豬手,增添了口感的層次。咖喱汁的香濃味道淋在麵上,讓整碗麵更加香濃可口,配上公仔麵便更好吃再加上多蔥提味和一點點的小辣,讓整碗麵更加惹味。不可錯過的小食有燒賣和街頭魚旦,兩種都蒸得剛剛好。最後,來一杯凍檸檬薏米水來解渴。這款飲品酸甜開胃,加入了新鮮的檸檬和薏米,清新怡人,少少甜很好喝。
車仔麵嘅選擇永遠都好多。
無論咩麵底都有得簡,而且食物選好多。
再加上多蔥提味和一點點的小辣,讓整碗麵更加惹味。

不可錯過的小食有燒賣和街頭魚旦,兩種都蒸得剛剛好。