2025-06-15
串燒,看似製作很簡單的食物,其實好食同唔好食,係有好多細節,有一番學問,今日嚟到呢間天后串燒餐廳,好多謝老闆分享到當中嘅微妙之處,令我獲益良多,同埋食呢餐特別有感受第一,原來佢哋係用明火烤串燒,要申請呢個牌照一啲都唔容易,而且用明火,一定要有技巧同埋心機,就好似我而家面前嘅燒雞腎一樣,要燒到煙靭有咬口,而唔會過熟死實實咁樣樣,同埋香料係啱啱好,真係要有好俾心機啦第二佢哋唔會預先把食物燒到半熟,有客人落單才加熱,咁樣啲客就會一轉冇回頭㗎啦,好似我而家面前嘅燒五花腩一樣,鎖住晒啲肉汁,燒得微焦,甘香可口第三係嚴格挑選食材,老闆經驗豐富,試過有供應商企圖用次貨胡混過去,被老闆要求退貨,就好像我面前吃的雞肉算一樣,選材是美國黃油雞,燒出來特別香滑,肉汁豐富第四當然就係手工啦,秋葵點樣燒得微焦甘香而唔爆開,金菇牛肉卷點樣可以剛剛熟而好咬口多春魚點樣可以成條靚靚仔仔而熟透入味見真章的佳作係燒三文魚皮,佢哋選料係連皮帶肉,要燒得均勻靚仔少啲心機都唔得,魚肉燒得香滑剛剛好,魚皮睇落竟然好似燒肉皮一樣,咬嘅時候鬆化,嗦嗦聲,仍然保持油香,美味到不得了以前食串燒,快快放入口就算,但係睇到同知道呢啲用心製作
第四當然就係手工啦,秋葵點樣燒得微焦甘香而唔爆開
以前食串燒,快快放入口就算,但係睇到同知道呢啲用心製作,當然慢慢細微品嚐