2024-09-03
好似有一排冇介紹素餃咯喎,今次為大家介紹土瓜灣北帝街嘅「天園餃子」。🥟通常餃子店都係年紀大啲嘅姐姐經營,但呢間店嘅負責人同店員都好後生喎,店內仲貼咗 Edan 同 Mirror 嘅海報添。😍真漢子試咗:🍤 紹菜甘筍木耳素炸餃(5 隻)$30湯餃同煎餃食得多,炸餃咁特別,唔試對唔住自己啦。炸餃就咁炸冇加炸粉所以都冇蛋。即叫即炸所以滾熱辣又香脆,就咁食都好夠味,鍾意嘅亦可點啲甜酸醬一齊食,感覺就冇咁熱氣 😃。蕃茄蛋餃都有炸嘅版本,價錢一樣。🍅 蕃茄蛋素餃(5 隻)$26湯餃可轉素菇湯,湯嘅味道較清淡,但餃本身都夠味,所以我都冇咩點豉油或醋食 😋。紹菜甘筍木耳湯餃都係同價。反而煎餃只有三款,而呢三款都唔包括素餃嘅,鍾意食煎餃嘅素友唔好意思喇 🥲。問過負責人話其他款式不太適合做煎餃。但我見餐牌佢兩款素餃都有生餃可以買($38 一打),買返屋企自己鍾意點煮都得啦。👨🏻🍳⬜ 椒鹽脆豆腐 $34豆腐細細粒一口份量,食落外脆內嫩,又係唔使點嘢食都夠味,而且有啲炸蒜所以非常香口 (QR code 落單時可指明走蔥,蒜 🙅🏻♂️🧄)🍋 手工檸茶 $18而家嘅餃子鋪或者麵店都冇水吧,所以飲品都係現成樽裝,
真漢子試咗:
🍤 紹菜甘筍木耳素炸餃(5 隻)$30
🍅 蕃茄蛋素餃(5 隻)$26
⬜ 椒鹽脆豆腐 $34
🍋 手工檸茶 $18
而家嘅餃子鋪或者麵店都冇水吧,所以飲品都係現成樽裝,呢度都係。隨便叫個檸檬茶試吓都冇咩期望,但估唔到非常好飲,茶味夠濃,甜酸度又恰到好處,比好多茶餐廳即沖嘅凍檸茶都要好飲,估佢唔到。😅
餃子嚟講呢度都算賣得平,而且可以 5 隻咁試,一個人嚟都可試哂兩款素餃。值得一讚係佢哋出餐超快,店員又好友善同親切,大家如果經過開土瓜灣不妨去試下。😉