2010-11-28 14 浏览
我嚟過呢間餐廳幾次啦﹐食過幾次早餐幾次午餐.........開頭都覺得ok﹐唔錯既﹐但係等既時間一次比一次耐~今日我order完野食等左20分鐘先有得食~食茶餐廳係想快鯪正丫麻﹐其間仲聽到有個係度做野既女人話:爐就得一個﹐個個都叫豬扒﹐係甘耐架啦~~甘你呢度係豬扒出名丫麻﹐如果唔係唔會個個叫啦﹐想做多d生意就要買個大d既爐~我同男有一齊食豬扒﹐佢食飯我食福麵﹐其實個豬扒係普普通通姐﹐但我覺得越黎越薄﹐同埋唔香口~話煎又唔係煎﹐炸又更加唔係啦﹐但係價錢算平﹐凍飲唔使加錢﹐一分錢一分貨﹐我既意見係實在等得太耐啦﹐如果唔係特別好食唔係甘易吸引人去食囉~

2010-11-28
以往的天奴是我常去的餐廳。喜歡她早餐做到中午12:30 pm; 喜歡她出品的賣相乾乾淨淨、食品很有水準、價格相宜; 喜歡她服務快、靈活及乾淨, 只是服務態度略為不夠; 喜歡她餐廳有室外座位,外面可有泊車錶位及洗車房。以往總愛吃他們的吉列豬扒,豬扒炸得金金黃黃,又入味又鬆軟,雖然不是最上乘好肉,但考慮價錢已物超所值。雞扒也是我最愛,雞皮煎得很脆口, 雞皮下不帶半點肥油,雞肉還很好好味又juicy。個多月前又去天奴,但人面全非,食品還可以。前日星期日11:45am想吃個早餐,去到餐廳才知道早餐時段已改為11:30am收 (本是12:30 pm), 11:45am去到都吾做,那與其他茶餐廳又有甚麼分別, 本來的優點、特色、較能迎合現今香港人嘅習性都已沒有啦。算 吧! 那麼改吃午飯吧! 在室外座位坐下,點過中午套餐,環視一下四周。室外較骯未打掃好,地上有些少煙頭、紙巾、一部份椅子亦雖要維修。餐廳內黑沉沉,吊燈、壁燈都未有亮著。以往嘅電腦單也變成手寫單。希望這只是過度期吧! 食物賣相、味道也是一般, 餐飲淡而無味,熱飲杯亦改用不锈鋼杯,一絲絲討厭的金屬味更好嘅飲品都破壞掉啦。門外貼著(相信是上手

食物賣相、味道也是一般, 餐飲淡而無味,熱飲杯亦改用不锈鋼杯,一絲絲討厭的金屬味更好嘅飲品都破壞掉啦。門外貼著(相信是上手) 放大了美食剪報。吸引 食客不是一張剪報,而是靠有好嘅出品及服務。心裡種種都是在與前手作比較,所以這落差感十分大。如抱著一個今天嘅天奴只是一般嘅茶餐廳的心態,相信可能你吾會太過失望。真的感受到甚麼是餐廳與一般茶餐廳嘅分別。當言茶餐廳只是一個稱號,有很多茶餐廳都能有很高嘅水準。
2010-11-14
2010-06-20 40 浏览
果日因工作關係同同事去左元朗做野,做到3點幾先可以食中午飯(真係慘)本來打算去永年食車仔麵,點知永年無位泊車,所以叫同事(因為佢係地胆)諗下有邊度有又得泊車,又有得有車仔麵,同事提議去天奴一去到第一感覺就係好細呀,(間鋪),如果我無估錯間鋪只有20個位以下,跟住再問同事,係咪真係好食嫁,同事講叫我信佢一次喇(佢係地胆點會唔信佢呀)我叫左-----福字車仔麵 + 凍檸茶 $26.00同事叫左------- 豬扒麵 + 可樂 $21.00落左單後同事問我點解唔叫豬扒呀,我問番佢點解要叫呀,同事講依度最好食係豬扒,車....又唔早講死野,不過我靜靜偷左佢一塊食(又真係好好食喎,又入味又鬆軟,壞唔知得係鎮店之寶喇)講番我碗麵先咩叫福字車仔麵原來係用統一0既雞汁福麵做麵底----麵幾好食喎餸有------豬(長)唔錯(老)得幾入味,牛腩紋得好淋,豬皮就麻麻喇無味0既,羅白清甜無渣,我覺得 乘碗麵我覺得最好食就係豬紅,因為佢地整得好滑p.s. 天奴有一支辣醬好好食架,記得問佢0令離試下

)諗下有邊度有又得泊車,又有得有車仔麵,同事提議去天奴

我叫左-----福字車仔麵 + 凍檸茶 $26.00
同事叫左------- 豬扒麵 + 可樂 $21.00

死野,不過我靜靜偷左佢一塊食
(又真係好好食喎,又入味又鬆軟,壞唔知得係鎮店之寶喇)

乘碗麵我覺得最好食就係豬紅,因為佢地整得好滑

p.s. 天奴有一支辣醬好好食架,記得問佢0令離試下

2010-06-18
  • 豬扒
  • 豬紅
2010-05-19 16 浏览
試過呢間餐廳幾次,每次都試過不同醬汁去配豬扒飯始終都係......咖哩汁最配合食物方面:1. 豬扒好食唔在講,水準仲好平均,令人好想添2. 好特別,呢間既豬扒飯會放一條茄子,不太油膩,超正!!飲料方面: 凍奶茶、凍檸茶、凍朱古力既水準好飄忽。今次就大大失準,朱古力粉都未熔就加冰,所以飲落去似食粉多D;奶茶既甜度又過左火。所以叫野飲,真係好睇彩數!注意:大食既朋友,記緊話要加飯,否則你可能要叫多碟架!!!
試過呢間餐廳幾次,每次都試過不同醬汁去配豬扒飯
始終都係......咖哩汁最配合

食物方面:
1. 豬扒好食唔在講,水準仲好平均,令人好想添

2. 好特別,呢間既豬扒飯會放一條茄子,不太油膩,超正!!

飲料方面:

注意:
大食既朋友,記緊話要加飯,否則你可能要叫多碟架!!!
咖哩汁豬扒飯
2010-05-13
咖哩汁豬扒飯
2009-11-06 26 浏览
天氣依然受東北風的影響,寒寒的.早上有要事外出荃灣一趟,由於位置十分近荃灣西鐵站,所以出發前早己決定完成要事後乘坐西鐵往元朗食午飯!目標店是天奴!也是根據openrice的地圖.依記憶尋找大約位置,苦苦搜索了近四十五分鐘才找到,用餐後再一查openrice的地圖,才發現地點完全不對!地圖上的地點摽示在大馬路近朗屏西鐵站的一邊,而該店則位於大馬路的另一邊......吃飽前先行個飽.也罷,找到總好過找不到.該店門外設有露天雅坐,方便吸煙人士.由於不想吸二手煙,所以還是坐內堂好了.老闆娘上前引路,坐在近門邊的位置上.室內佈置柔和,暗黃的燈光底下別有一種風情.特別之處是,收銀位置有別於其他的小餐室般設於門口,反而正正的處於內堂中央.該店以豬扒餐廳為名,當然第一次試也想先試豬扒.由於偏向茶餐廳,小餐室的形式,所以主打還是套餐飯系列.套餐方面也離不開決定主角食品,跟飯or意粉,配佐汁及餐飲的選擇.今次先試了吉烈豬扒拼香腸飯,配上了咖哩汁而餐飲為熱檸茶.在服務方面的確也比較差,到達的時間大約在十二時十五分左右,還不算是繁忙時間(四處也有空位).我有決定後舉手落單,留意到我的年輕侍應向老闆娘示意有客落
!目標店是天奴!

也罷,找到總好過找不到.

今次先試了吉烈豬扒拼香腸飯,配上了咖哩汁而餐飲為熱檸茶.
在服務方面的確也比較差,到達的時間大約在十二時十五分左右,還不算是繁忙時間(四處也有空位).我有決定後舉手落單,留意到我的年輕侍應向老闆娘示意有客落單後,老闆娘給我寫下了order,其他的侍應就送上餐具......
鏘!!!.......一套三件的餐具往我的對坐丟下!由於我坐的是四人位,背著墻向外的.是因為我坐得太深入的原故嗎?結果不止是餐具,在隨後的餐飲,我的飯也是毫不客氣,用力地丟在我的對面位
.連客氣些遞食品給食客的那一點誠意也付不出來嗎?
......首先送到的是我的熱檸茶.是熱飲的關係吧,自然反應地找糖.在桌面上四處也找不到,再留意熱飲杯邊才發現己付著糖包.茶濃亦香,檸檬亦大方地厚厚的給了四片
在加糖之際.我的吉烈豬扒飯亦到了,在飯面上鋪著大大塊金黃色的豬扒,還拌上沙律醬及配菜呢.咖哩的香味也還算做得不錯
吸引得我連忙拍了數張照片後急急開餐!
先吃口有咖哩汁的飯.飯質很普通,做形卻別出心裁.用模倒出心形,份量對男士來說可能略嫌不足.咖哩方面,還算是做得不差了,質地偏向似日式咖哩般糊糊的,少油份而且很"粉".香料味十足也不太辣!味道容易入口!
在桌面上也看得見大大支供食客自行添加用的咖哩汁,可見咖哩汁在該店也很受歡迎.

到了主角嘛,吉列豬扒!
是薄切型的吉烈豬扒,size不細呢!足夠遮蔽整個心形飯!色水絕對金金黃黃,亦不會弄得滿碟油.正常地從邊位切下去,很有驚喜!
意想不到吉列豬扒可以如此軟身!一刀就切到底了!
入口果然很軟身,而且還有汁流出呢!不會炸得乾乾硬硬.而且醃得入味,皮脆肉香!
不過,很快又是另一回事了......

吃著吃著,慢慢的吃至無骨的,中間部份時,又是截然不同的兩回事.
中間的部份,肉質較薄,不但止醃料味太重.鹹得很!亦因為肉薄,炸過後變得一絲絲般又乾又硬......
還是有骨,邊位及有深色豬肉的部份比較好......
腸仔方面,也不用講吧,只是很普通的雞肉腸罷了.配菜則做得幾有心機,雖然只是椰菜,小甘筍,卻用蒜頭炒過.不是以水灼熟隨便送上的貨色.
餐後想著,也許不應點吉列豬扒.相信如果是煎豬扒的話,不會出現今次的滑鐵盧.但是,該店的服務態度真的真的不敢恭維.........
吉列豬扒拼腸仔飯.(咖哩汁)
吉列豬扒拼腸仔飯.(特寫)
連餐飲.(熱檸茶)
2009-11-04
2009-10-31 56 浏览
得知這間以豬扒作招徠的餐廳已一段日子,首次的起心肝去試卻只是上週的事,還真有點驚喜呢! 泛黃帶點庸俗的水晶照耀下,尚年輕的小店已有種舊西餐廳風味,不怕煙味的其實選擇室外座位會更舒服(sorry忘了拍照)。點了份吉列豬扒腸仔飯($29),賣相較為平凡;但一吃之下,香脆吉列豬扒油分不過多,卻充滿豐盈肉汁,點上少量鮮香沙律醬享用,滋味無窮,真的單講豬扒水準,不輸大名鼎鼎的日式吉列豬扒專門店呢!當然其他配套如腸仔只是一般,鮮紅的洋蔥汁更有點膠又有點假,考慮收費,當然不可苛求這等細節了~ 吃完炸物,餐飲要了清甜解滯的檸茶,一如茶餐廳凍飲+$2收費。後來發現跟餐原來還可以加$1享用多一杯雪糕,當然不會錯過福利,雖然那只是牛奶公司朱古力雪糕,也是餐後的美好甜結啊! 為著豬扒及$1雪糕,決定了間中會給自己放縱一下,再來幫襯的!

吃完炸物,餐飲要了清甜解滯的
牛奶公司朱古力雪糕,也是餐後的美好甜結啊!

凍檸茶
+$1的朱古力雪糕
  • 吉列豬扒
  • +$1雪糕
2009-03-23 21 浏览
星期日同朋友又嚟呢度食下午茶,朋友好專一,每次嚟親都叫炸雞脾沙律餐,我今次叫了一個炸雞亦薯條沙律,炸雞亦有兩隻,薯條及沙律份量都幾多,炸薯條好脆好好味,沙律都好多料,有粟米,青瓜,薯仔等等,呢度成日都好多人,可能都好大份及抵食啦,我都幫襯左好多次!
2009-03-22
2009-03-19 22 浏览
同事在網上得知此間餐廳的豬扒很出名所以抱著一試的心態去了我們都是點了香芽豬扒蛋飯我選了黑椒汁, 同事選了咖哩汁waitress先上了一碟橙色汁, 說是黑椒汁我都是第一次見橙色的黑椒汁( 恕我孤陋寡聞 -__-)(橙色sauce 裡有無數的黑椒柆....)一試.....酸酸辣辣, 完全沒有黑椒味, 越食越辣, 感覺完全像一碟辣椒油撈飯...飯是心型狀的(男同事一定不夠飽)......塊香芽豬扒都OK, 下次會試其他食家comment 既咖哩汁另外每張台都會有一支香辣咖哩汁 >> 超級勁辣
同事在網上得知此間餐廳的豬扒很出名
所以抱著一試的心態去了
我們都是點了香芽豬扒蛋飯
我選了黑椒汁, 同事選了咖哩汁
waitress先上了一碟橙色汁, 說是黑椒汁
我都是第一次見橙色的黑椒汁( 恕我孤陋寡聞 -__-)
(橙色sauce 裡有無數的黑椒柆....)
飯是心型狀的(男同事一定不夠飽)......

另外每張台都會有一支香辣咖哩汁 >> 超級勁辣
2009-01-04 13 浏览
星期六跟朋友又嚟呢度食野,2點幾好多人,入面full晒,出面都full,等左一會兒先有位呀!朋友說這裏的咖喱聽人話都好味,我們在門口等位的時候見有人在食咖喱都好似好好味,個樣都好吸引,於是我們叫了一個例牌叫的炸雞脾沙律,一個咖喱牛腩飯,亦是叫茶走,咖喱牛腩飯好快就嚟,個樣都ok,一碟飯,份量不算很大,但一個人食都會好飽的,一碗咖喱牛腩,好多汁呀.不算太辣,都好香咖喱味呀,牛腩都好淋好入味,有d牛斤都好好味好淋呀.個飯有些翠玉瓜及紅蘿蔔做配菜,都幾有心思呀.炸雞脾沙律水準都維持得好好,每次都好好味,奶茶都好滑好香煉奶味.其實這間餐廳地方不算很大,但每次星期六嚟都會full晒,無論係入面及出面,我想是食物好食及價錢都抵食的關係吧!所以真係好多人幫襯.
2008-12-22 23 浏览
星期六下午同朋友來這裏食下午茶,2點幾已好多人,坐滿晒裏面,出面都坐滿呀,其實我都嚟過好多次啦,朋友好鍾意食炸雞脾沙律,所以都係叫了一個炸雞脾沙律及香茅豬扒米粉,叫了奶茶加煉奶,奶茶好飲呀,好滑好香,炸雞脾沙律來了,但是隻雞脾縮左水呀!!!!以前係好大隻架,依家好似細左好多咁呀,不過味道都好好味的,沙律都好味呀,好多料的,有西芹,蘋果,雪梨等等.....香茅豬扒則都是差不多大細,都好好味呀,我覺得個米粉就好似重味精左d,呢度有沙嗲醬加落d米粉度食好味,不過都幾辣,所以唔好落咁多呀.
(非会员)
2008-10-05 19 浏览
每個星期都要去一去,吃這個豬扒蛋飯豉油汁!這餐廳與元朗其他好吃餐廳一樣,都係唔做晚市。只有星期6、日假日才可以去吃這個又美味又超值的豬扒蛋飯!$25+凍飲,有這個水準,真是乎復何求!如果一碟飯唔夠飽或是想試多樣,就叫多碟雞中翼,都係非常香口惹味!記住提醒waitress 要半熟蛋,又名反蛋!入元朗必食!
每個星期都要去一去,吃這個豬扒蛋飯豉油汁!
這餐廳與元朗其他好吃餐廳一樣,都係唔做晚市。
只有星期6、日假日才可以去吃這個又美味又超值的豬扒蛋飯!
$25+凍飲,有這個水準,真是乎復何求!
記住提醒waitress 要半熟蛋,又名反蛋!
入元朗必食!
  • 香茅豬扒蛋飯+奶茶
2008-09-29 37 浏览
星期六跟朋友嚟這裏食下午茶,朋友說這裏的炸雞脾沙律好好味,我們叫了一個炸雞脾沙律及一個炸豬扒油麵,隻炸雞脾好大隻,好脆好好味,但又不是很油,炸豬扒都好好味,很香口,也不會太燶,味道剛剛好,也不油.凍奶茶都好好飲,好濃的茶味.