2024-11-07
住喺天水圍咁多年都好少留喺天水圍食飯,同屋企人諗住出街食,你都頌富都有好多餐廳做選擇。而屋企人比較少食日本嘢,所以我哋今晚就試吓呢間居酒屋。佢除咗單點之外,原來仲有做埋任食,佢個場都幾大,成個裝修都好有日式居酒屋feel。佢任食任飲,除咗平時汽水紙包飲品之外,仲包埋sake同埋啤酒。每一個set都會送一個拼盤,分別係兩款牛兩款豬。無論豬定牛都不相伯仲,都夠晒腍,係唔錯嘅。個湯底我哋揀咗花膠雞湯底,佢入邊都有成四五嚿花膠,仲要煲到勁腍好入味,真係膠原滿滿嘅感覺。配菜方面我幾想講嘅係佢一個叫做QQ豚肉餃,茄特別唔係個餡,而係個皮,真係平時食開其他餃子好唔同,煙煙韌韌真係好特別。而我哋叫咗個係豬腩肉set ,不過後尾可以任食嘅豬腩肉同埋佢送嘅拼盤就好明顯有啲唔同,送嗰款咁爽脆比較腍身。另外啲人唔少嘅熟食,而佢呢度嘅炸蝦真係好鬆脆,呢個值得無限encore。薯餅都係好好味,牛味好重,再加埋薯蓉甜甜地又炸到咁鬆脆,真係冇得輸。然後我喺個餐單上面見到有一樣嘢叫做包皮薯條,好奇心驅使之下想睇吓係咩嚟,原來係有皮嘅粗薯條,佢哋都炸得幾好,所以其實佢哋呢度嘅炸物都真係幾出色。原來呢度仲有一個叫做必飲生蠔
原來呢度仲有一個叫做必飲生蠔麵豉湯,佢真係好足料有幾隻蠔仔,令到個麵豉湯更加鮮甜。
鹽蔬菜類我都幾鍾意佢有羽衣甘藍俾你揀,菇類瓜類菜類選擇都唔少。
最後甜品我想講嘅係有一個好特別嘅叫Tiramisu雪糕,原來佢係一款香港製造嘅小眾品牌,個味道真係幾真,都好幼滑。