2025-05-20 0 浏览
去完海洋公園出番灣仔 突然好想食燒味 就嚟咗天龍呢間天龍係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚開嘅全日都會不停燒製乳豬同燒鵝 夠晒新鮮啦叫咗一人套餐同單點一個瀨粉一人套餐有老火湯 油菜 小食小食係涼拌雲耳青瓜夠晒酸 好開胃 夏天食呢個夠晒爽油菜得菜心揀 爽脆口感老火湯日日唔同 今次就飲到🪿燒鵝叉燒米粉呢度出名燒鵝 梗係要叫嚟試試佢啦叉燒肉質夠腍 做埋燶邊效果脆卜卜傳統港式燒味鋪嘅味道燒鵝聞到淡淡甘香 食落就啖啖肉 而且juicy🐷乳豬五寶瀨粉有乳豬 叉燒 油雞 紅腸 咸蛋乳豬皮好薄又勁脆口 肉唔會太肥啱啱好食落好鬆化油雞皮入晒味 每件都啖啖肉紅腸嗦晒汁 😋
去完海洋公園出番灣仔

食落好鬆化
油雞皮入晒味 每件都啖啖肉
紅腸嗦晒汁 😋
2025-05-18 0 浏览
軒尼詩道有兩間天龍燒鵝,只是新舊鋪之分,兩間我都時有幫襯。因為店舖面積雖小,卻添置了燒烤爐,燒鵝和乳豬都是即場燒製,燒鵝皮和乳豬皮都脆如薄片。除了燒鵝和乳豬,五花腩叉燒肉質軟腍,焦香甜蜜,亦屬必吃。這碟五寶飯,有燒鵝、叉燒、油雞、紅腸和鹹蛋,真係餸多個飯。碟頭飯送例湯,也可加$3轉奶茶。朋友則叫了乳豬拼燒鵝一人套餐,套餐包括例湯、白飯、油菜和小食,可謂非常之豐富。白飯可以轉為瀬粉或米粉。例湯款式每日不同,但都很夠味。小菜是涼拌雲耳,略嫌酸了一些。

五寶飯

乳豬拼燒鵝一人套餐
2025-05-18
五寶飯
乳豬拼燒鵝一人套餐
2025-05-08 0 浏览
呢間燒味店真係好抵食,特別適合下午茶。店內環境裝潢簡單,但整體感覺乾淨舒適。座位之間有適當距離,唔會覺得擠迫,令人可以悠閒享受美食。我試咗燒腩仔、燒排骨同叉燒,每一種都好有水準。燒腩仔外脆內嫩,油脂適中,咬落去令人滿足。燒排骨肉質鮮嫩,味道濃郁,配合特製醬汁更添風味。至於叉燒,色澤紅亮,甜中帶鹹,口感滑順,真係一絕。另外,仲叫咗菜心同麻辣皮蛋,菜心新鮮爽脆,麻辣皮蛋則帶有香辣味,正好中和燒味的油膩感。總括而言,呢間燒味店唔單止味道一流,環境上亦相當舒適,真係值得一試!

灣仔「天龍燒鵝」由米芝蓮二星燒味主廚主理,街坊價錢食到高質手藝,燒鵝同乳豬全天候燒製,熱辣出爐夠新鮮🤤🔻手轆化皮乳豬飯💰90🌟乳豬皮超好食👍🏻乳豬皮脆口,好鬆化,油脂適中唔油膩,肉質軟嫩帶炭香,飯底吸滿肉汁,簡單但夠滋味😍超級推薦啊!🔻原隻燒鵝脾瀨粉💰120燒鵝脾分量足‼️外皮焦脆,鵝肉好肥美,肉汁豐富🔥瀨粉湯底清甜,鹹香平衡,套餐仲有湯飲,今日係木瓜雞腳湯,都好清甜,算幾抵食😀

🔻手轆化皮乳豬飯💰90🌟

🔻原隻燒鵝脾瀨粉💰120
  • 乳豬
2025-05-03 0 浏览
途經天龍燒鵝,店外雖無華麗裝潢,但門前排隊與店員不停應付外賣單的情況,已反映其人氣之高,每次經過都好想試乳豬,決定這次獎勵吓自己辛苦工作!我今天叫了乳豬拼原隻燒鵝髀瀨粉,乳豬皮薄脆香,火候控制準確,咬下去有清脆聲響,油脂已逼出而不膩,肉質則軟嫩多汁。燒鵝髀真係非常出色,外皮香脆中帶微微甘香,鵝肉嫩滑卻不失嚼勁,滲有炭火香氣與滷水風味,味道層次分明。瀨粉正常發揮,因為我唔食飯的~無論店內堂食與外賣訂單絡繹不絕,餐廳係米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,全日不停燒製乳豬燒鵝。新鮮又好食,今日試晒兩樣真係大滿足!店員友善態度,讚!

2025-05-01 0 浏览
去灣仔會展,午餐很想食燒鵝,就試吓這間天龍燒鵝,在灣仔好似有兩間分店,這間近地鐵站和會展。侍應猛sell 套餐,不想吃套餐,兩人叫了燒鵝「皇」下庄$155,燒腩仔例牌$90,白飯一碗$12。白飯的飯碗很奇怪,不是一個傳統的碗,似個有手柄的膠杯多過碗,白飯一般,夠大碗。燒腩仔正正常常,切得非常細件,但偏瘦,-定不是五花腩,已經有啲失望。最不濟的是燒鵝,不應叫燒鵝皇,有很失望感覺,燒鵝皮皺起來,不是新鮮,皮不脆,-定不是剛燒好,淋淋的皮,而且還淋上很咸的汁。侍應還說燒鵝很新鮮很好吃,其實一點也不新鮮,剛燒好的燒鵝皮應該是脆脆的。這餐廳真係令人失望,又一次中伏,想留港消費,但香港的餐廳真是令人失望。

午餐
印象中天龍幾好食,今日見到open rice 有38蚊優惠叫叉燒油雞瀨,咁抵食。即刻12:25落左order,諗住半個鐘咩都整好啦。1點鐘去到,間鋪外面全部都係等外賣既人,執外賣個位有成疊好似垃圾俾人擺埋一邊既單,都知奶奶地嘢。問一問呀姐我個餐有未,佢叫我門口等。等左5分鐘,我覺得好唔對路,因為唔見佢有跡象執我個餐,極度懷疑我張單同疊垃圾擺埋一齊。我再問呀姐我個餐點解咁耐12:25已經叫啦wo, open rice 顯示12:55已經可以拎。呀姐即刻吆喝我話我地11點鐘已到爆曬單啦,唔係睇你幾點落,係睇我地做唔做得切。仲要俾我睇到我唔再問多次,佢都唔幫我整。其實灣仔食飯時間忙,大家都明白。但如果你知11點鐘爆左單,其實可以係唔同channel 停止接單,而唔係來者不拒,然後再罵個客。難道叫外賣既我會知道你地11點鐘已經做唔掂啦咩,知道既話就唔叫啦,貪得意咩,打工仔得一個鐘食飯嫁咋。結果,我1:15先拎到個瀨粉,佢地用左50分鐘煮一個叉雞瀨,真係大癲。Ps. 先唔講好唔好食,真係已經食到成肚氣。一打開個外賣盒,個叉燒黑到一個極點,有一邊油雞冇曬雞皮,真係冇曬心機。如果你想食氣多過食飯,時

Ps. 先唔講好唔好食,真係已經食到成肚氣。一打開個外賣盒,個叉燒黑到一個極點,有一邊油雞冇曬雞皮,真係冇曬心機。如果你想食氣多過食飯,時間多都用唔曬,又想食黑叉燒去皮油雞,誠意推薦大家黎呢到!
2025-04-30
50 分钟 (外卖自取)
2025-04-28 0 浏览
最近好想食返一啲港式美食,醒起之前睇米紙推介嘅呢間由米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業嘅天龍燒鵝,一於就來呢到食燒味飯做晚餐!聽講餐廳每一日都風雨不改咁樣全日keep住不停咁燒製乳豬同埋燒鵝,真係誠意十足啊~✨一人套餐叫咗招牌嘅乳豬拼肥燶腩叉!乳豬外皮入口酥脆,乳豬肉嫩滑多汁,仲帶有煙燻香味,成舊放入口感覺都唔會油膩!肥燶腩叉肥瘦均勻,除咗蜜香味之外,燶邊仲為叉燒增添咗一種焦香,令到味道嘅層次更加豐富!套餐仲有埋蠔油菜心、涼拌木耳、白飯同埋老火湯,非常豐富~✨ 叉燒油雞米粉朋友想食得健康啲,叫咗瘦叉同埋雞胸!雞胸肉質嫩滑唔會柴!雖然叫咗瘦叉,但係肉質依然保持到柔軟多汁!燒味配搭米粉又係另一番風味~✨凍奶茶

✨一人套餐

涼拌木耳
老火湯
米粉
凍奶茶
今次發掘到灣仔一間超驚喜燒味店,由前米芝蓮師傅坐鎮,掛喺櫥窗嘅燒鵝油亮反光,叉燒仲閃住蜜汁光澤✨!試勻三款招牌飯,每款都係「食完想即encore」嘅級數,燒味控一定要bookmark! 🔥「叉燒燒鵝飯」 叉燒靚到犯規!半肥瘦脢頭肉燶邊脆卜卜,蜜汁甜得嚟帶炭香,咬落「滋滋聲」爆油花~燒鵝皮脆過威化餅,肉汁多到滴濕晒啲飯!重點係嗰兜秘製鵝油豉油,撈飯直頭係「白飯殺手」級👑! 🔥「燒鵝燻蹄飯」 冰火二重奏!燒鵝保持水準皮脆肉嫩,燻蹄竟然係驚喜位✨~滷完再煙燻,豬腳筋位爽到彈牙,滿口骨膠原仲有淡淡煙燻香!凍燻蹄配熱燒鵝,口感過癮到想拍手掌👏! 🔥「紅腸油雞飯」 油雞滑到筷子夾唔穩,豉油香滲入晒雞肉紋理~紅腸厚切仲有玫瑰露酒香,夾埋蔥油撈飯,簡單但邪惡到停唔到口啊! 呢度嘅燒味有種老香港堅持,由選料到火候都唔馬虎。特別係個燒鵝汁,真係撈樹皮都好吃(講笑😆)!灣仔返工嘅朋友,lunch time唔使諗直接衝啦~👊🔥

🔥「叉燒燒鵝飯」

🔥「燒鵝燻蹄飯」

🔥「紅腸油雞飯」

用餐优惠
試食活動
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢燒鵝燒腩瀨 $68 🆙燒鵝皮燒得好令立立,皮薄脆口,肉肥美嫩口,燒鵝脾亦夠晒肥美,而且好多汁,配埋彈牙嘅瀨粉更加一流🤩!燒腩仔外皮經過烤制,金黃酥脆,咬落去時發出清脆嘅聲音。肉質鮮嫩,油脂豐富,同外皮嘅香脆形成鮮明對比,整體口感層次分明。🥢乳豬叉燒飯 $85 🆙叉燒半肥瘦,蜜汁味香甜,肉質鬆軟鮮美,經炭火燒後呈金黃色,好有光澤,加埋少少燶邊,咬落焦香爽口😋。乳豬外皮好脆口,薄薄一片帶啲焦香味,乳豬肉好滑嫩,點埋甜甜地嘅乳豬醬味道更昇華。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 天龍燒鵝 (灣仔)灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖-#bakdiu港式 #bakdiu灣仔 #bakdiu灣仔區

🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.5/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍖🍖🍖🍖🍖🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 天龍燒鵝 (灣仔)
灣仔軒尼詩道68-76號新禧大樓地下D號舖
灣仔呢個美食天堂,最近又多咗間勁人推介嘅燒臘店 —「天龍燒鵝」!由米芝蓮二星中菜廳燒味部主廚親自坐鎮,用精湛嘅手藝同嚴選嘅食材,炮製出令人一試難忘嘅港式燒味!🔥 聽講佢哋仲要全日不停燒製乳豬同燒鵝,保持新鮮熱辣,真係好有誠意!🤤雙拼燒味,皮脆肉嫩,齒頰留香!😋今次我哋叫咗兩個單人套餐,分別係燒鵝拼叉燒同燒鵝拼燒腩仔。一上枱,燒鵝嘅香味撲鼻而來,金黃酥脆嘅外皮,包裹住鮮嫩多汁嘅鵝肉,真係令人垂涎三尺!🤤 叉燒肥瘦適中,蜜汁香甜,入口即溶!燒腩仔更加係一絕,皮脆肉嫩,肥而不膩,每一啖都充滿幸福感!😍配菜湯飯,樣樣精緻,絕不馬虎!💯除咗燒味之外,配菜同湯飯都一樣咁出色!油菜翠綠爽口,小食黑木耳配青瓜酸甜開胃,白飯粒粒分明,充滿米香。老火湯更加係真材實料,煲到濃郁入味,飲完暖笠笠,好舒服!🥣環境服務,乾淨企理,親切友善!😊舖頭雖然唔大,但係乾淨企理,環境舒適。店員都好親切友善,服務周到,令人賓至如歸!💖總結:高質燒臘,必食推介!👍總括而言,「天龍燒鵝」絕對係一間值得推薦嘅燒臘店!米芝蓮級數嘅廚藝,街坊價錢嘅享受,真係CP值爆燈!💯 無論係想食個快靚正嘅午餐,定係想同朋友家人嘆番餐高質燒味,呢度

雙拼燒味,皮脆肉嫩,齒頰留香!😋

配菜湯飯,樣樣精緻,絕不馬虎!💯

環境服務,乾淨企理,親切友善!😊

總結:高質燒臘,必食推介!👍

總括而言,「天龍燒鵝」絕對係一間值得推薦嘅燒臘店!米芝蓮級數嘅廚藝,街坊價錢嘅享受,真係CP值爆燈!💯 無論係想食個快靚正嘅午餐,定係想同朋友家人嘆番餐高質燒味,呢度都係一個絕佳嘅選擇!👏
2025-04-16 0 浏览
天鴻燒鵝(新禧大樓)餐廳位於港島灣仔軒尼詩道68號新禧大樓地下,餐廳裝修簡約,餐廳主打廣東燒味,燒鵝係餐廳招牌菜,據聞餐廳是米芝蓮2星中餐廳燒味部主廚創業,餐廳全日新鮮燒製各種燒味,服務員招呼有禮。燒鵝雙拼套餐燒鵝拼油雞,套餐配有老火例湯,白飯,油菜,涼拌青瓜雲耳,例湯微鹹不膩,油菜青嫰鮮甜,青瓜雲耳酸酸甜甜好醒胃,燒鵝餐廳招牌菜之一,燒鵝烧到皮脆肉嫩,仍保持多汁,油雞食落嫩滑有雞味,配有葱蓉和酸梅醬。乳豬雙拼套餐乳豬拼叉燒,套餐配有白飯,老火例湯,郊外,油菜,涼拌青瓜雲耳,叉燒肥瘦均勻,鹹甜適中,口感腍滑,乳豬外皮燒到紅噹噹,口感卜卜脆,乳豬肉嫩滑有肉香味,配有乳豬醬。
天鴻燒鵝(新禧大樓)

燒鵝雙拼套餐

乳豬雙拼套餐

2025-04-15 0 浏览
話說某外賣平台(K字頭) 做買滿$80蚊減$40優惠,我12:46 分落左個淨食 ”肥燶腩叉拼燒腩仔”, 個肥燶腩叉仲要另加$5, 咁預計19分鐘就可以自取。然後我12:59就到門口,外賣平台個 app 就話13:05可以取餐。但現場所見只係有好多人企係門口等緊 ,而且係多人到要自己入去餐廳揾自己張單係唔係排緊。等到13:10 就同店員反映,既然接左單亦話取得餐就應該出俾我地而唔係要我地乾等。最後等到13:20先拎到餐。最後比預計時間要等多15 分鐘先出到我個餐,對呢間餐廳好失望,如果做唔到又為何要接咁多外賣單? 食物方面: 另加$5 的肥燶腩叉, 一打開個盒, 我係好驚喜意然係一粒脂肪都揾唔到, 啲叉燒又瘦又柴, 係咬都咬唔到個種柴, 唔該就唔好改個名叫肥燶腩叉, 好失望。安排處理外賣等候亦十分失當。
2025-04-12 256 浏览
聽及朋友的推介,今次加餸的燒味選擇了天龍。燒鵝下庄份量十足,相當大盒!件件皮薄肉厚,鵝肉的肉地豐盈,每咬一口都有鵝汁在嘴裡流蘯,而脂位更做到超級甘香的境界!淋上燒鵝汁,令到燒鵝本身無需蘸點酸梅醬已極之美味!光是燒鵝已能佐飯兩大碗!四份一隻乳豬同樣很多,當見到排成三行的乳豬件,已令人不禁口水狂流!乳豬皮十分香脆,連同爽口的肥脂一起吃,滋味無窮!豬肉的調味亦不錯,鹹度恰到好處,配合甜甜的乳豬醬,相得益彰。煮碟菜,又完成了豐盛的一餐。
聽及朋友的推介,今次加餸的燒味選擇了天龍。

燒鵝

乳豬

煮碟菜,又完成了豐盛的一餐。
燒鵝
2025-04-11 266 浏览
😍😍非一般肥叉燒腩仔燒鵝兵團🔥🔥燒味道道都有,但要燒到出神入化,乃需要最優秀的肉質、調味配和老師傅的「燒烤功」。這家連閱燒味無數的姑奶也讚不絕口!滿滿一枱肉都不過2百蚊,抵!🥓肥燶叉腩飯比普通叉燒貴幾蚊,但識食一定食肥叉!!誘人玫瑰醬油色,一咬下去肥油化開,肉質鬆化。肥肉放在熱白飯上,軟化成豬油,真係冇得頂。一碟有兩大排肥叉,物有所值。🪿燒鵝飯作為招牌,果然名不虛傳。有骨架位和鵝胸肉。皮脆滴油,燒鵝骨架肉有滋有味,胸肉不柴,非常下飯。下次要豪食燒鵝髀至得!🥩燒腩仔(例)雖然只是例牌,但足足有3大排呀。燒腩仔肥瘦相間,脆皮、脂肪、肥肉、脂肪、瘦肉😆5層絕對冇少。一家五口晚飯加餸絕對滿足。

😍😍非一般肥叉燒腩仔燒鵝兵團

🥓肥燶叉腩飯