2024-08-01 34 浏览
自中學就一直很喜歡草莓香蕉碎冰甜度夠 也嚐到香蕉的味道最近回港故意找來喝下單完才知道換了新配方大失所望香蕉味沒了 也不甜感覺就只是加了紅色素和糖的冰 十分求其敷衍的產品 不知道為何要用這味道替代舊的我只能想到的理由是 太平洋咖啡店的人不是為了節省成本就是舌頭出了問題 不然解釋不到為何會認為新配方比原本已經賣了十多年的配方好試了新配方 我知道我已經沒有可能來光顧太平洋咖啡店 除非換回舊配方
自中學就一直很喜歡草莓香蕉碎冰
不知道為何要用這味道替代舊的

草莓香蕉碎冰
2024-08-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
-//位於銅鑼灣·都幾大間嘅Pacific Coffee shop全香港有超多分店,好多打工仔都一定會飲過呢間銅鑼灣分店超正👍🏻 冷氣好夠,座位好闊落坐得非常舒服,重點當日好少人坐,環境好靜仲有好多蛋糕、鬆餅,麵包、乳酪、咖啡選擇可以買杯咖啡同蛋糕嘆,坐足成個鐘都得😍而呢款檸檬芝士蛋糕🍰 價錢$36蚊都幾好食,唔會話好酸😚面頭有少少檸檬皮帶出少少香味,但係食哂成個蛋糕 就有啲漏個餅底有啲濕,唔會好乾身,食左件都好飽了環境
全香港有超多分店,好多打工仔都一定會飲過
仲有好多蛋糕、鬆餅,麵包、乳酪、咖啡選擇
可以買杯咖啡同蛋糕嘆,坐足成個鐘都得😍

而呢款檸檬芝士蛋糕🍰 價錢$36蚊

都幾好食,唔會話好酸😚面頭有少少檸檬皮
帶出少少香味,但係食哂成個蛋糕 就有啲漏
個餅底有啲濕,唔會好乾身,食左件都好飽了
外卖自取
2023-03-03 624 浏览
20230210 Pacific Coffee 希慎為左幫電話充電,就近入去Pacific Coffee食嘢見到有折扣優惠就嘗試下紅絲絨蛋糕但原來我睇錯左,要買成個套餐先有折扣😂最後比錢先發現自己搞錯左紅絲絨蛋糕 🤍🤍🤍🤍🤍難食,蛋糕底係硬的,似足隔幾夜的蛋糕甜度略甜之前食過另一間我同款蛋糕好好味今次呢個好難食,超失望咖啡 ❤️❤️❤️🤍🤍不過不失環境❤️❤️❤️❤️🤍因為係平日下午,環境比較清靜唔睇食物質素,只飲咖啡都可以hea足幾小時
20230210 Pacific Coffee 希慎

為左幫電話充電,就近入去Pacific Coffee食嘢
見到有折扣優惠就嘗試下紅絲絨蛋糕
但原來我睇錯左,要買成個套餐先有折扣😂
最後比錢先發現自己搞錯左

紅絲絨蛋糕 🤍🤍🤍🤍🤍
難食,蛋糕底係硬的,似足隔幾夜的蛋糕
甜度略甜
之前食過另一間我同款蛋糕好好味
今次呢個好難食,超失望

咖啡 ❤️❤️❤️🤍🤍
不過不失

環境❤️❤️❤️❤️🤍
因為係平日下午,環境比較清靜
唔睇食物質素,只飲咖啡都可以hea足幾小時
2023-02-10
2022-04-05 810 浏览
[ Salted Carmel Puff Tart ]上網看過有紅絲裓蛋糕和抹茶蛋糕,但來到時蛋糕已轉上新口味。萢芙四小粒的貌相精緻,內裡有焦糖醬並不馬虎。以海鹽和芝士造成的蛋糕,鹹味較特岀,不會太油膩哦。[ BLUEBERRY Smoothie ]藍莓smoothie 聽聞以新鮮水果製成,甜度不高。SHOP: 太平洋咖啡 PACIFIC COFFEE銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場5樓516-517號舖

SHOP: 太平洋咖啡 PACIFIC COFFEE
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場5樓516-517號舖
2022-04-04
2021-11-21 768 浏览
如果唔係朋友送我一張$50 pacific coffee gift card 我都好少機會會嚟pacific coffee 老老實實佢哋嘅出品整體都係水平以下,今日嚟到希慎廣場5樓,就順便用咗佢先。整體食物和飲品價錢應該係比Starbucks平少少。希慎廣場呢間嘅面積中等,大約坐到30+人左右,食物種類都唔算好多,甜品亦都唔太吸引。點左一份煙三文魚牛角包Matcha Latte 店員為我再翻熱個牛角包,但係好唔明點解返熱個牛角包之後會稔曬嘅,明明系焗爐喎?!個包餡料有煙三文魚、生菜和番茄,味道正常,廿幾蚊水準都係咁上下。反觀杯熱Matcha Latte 令到我眼前一亮,抹茶香味十分濃郁,少許嘅苦澀抹茶味和牛奶甜味平衡得唔錯,而且略帶回甘,最重要係熱度十足,啱我口味。

老老實實佢哋嘅出品整體都係水平以下,
今日嚟到希慎廣場5樓,就順便用咗佢先。

整體食物和飲品價錢應該係比Starbucks平少少。

點左一份
煙三文魚牛角包
Matcha Latte

2021-04-06 796 浏览
難得復活節假最後一日喺銅鑼灣行到攰,想坐低慢慢嘆杯咖啡,同朋友叫咗一杯Iced Mocha同一杯Iced Hazelnut Latte。相信無論任何人飲依兩杯「咖啡」,腦部都會被嚴重衝擊;除咗「糖水」,基本上諗唔到其他形容詞去表達依兩杯嘢嘅味道;飲到一半已經極度口渴,幸好店鋪有清水提供。

2021-03-14 441 浏览
如无必要,节假日很少去希愼逛街,主要原因是人多,食店也一样。今天是去诚品买东西,中午路过 Pacific Coffee 居然没什么客人。以前有几次都是满座没有进去喝咖啡,反正今天没喝,可以在这里吃午餐。粗略数了一下,整家店不到10个客人,可以随便找位子坐。可能暂时客人不多,糕点和三文治都很齐全。Sausage Roll 个子不少,中间的香肠很大,印象中比 Starbucks 的份量大。加热后皮酥脆,夹着香肠吃很不错。唯一挑剔是味道偏咸,吃完会有点渴。今天人少,环境很宁静,可以慢慢享用。

粗略数了一下,整家店不到10个客人,可以随便找位子坐。

可能暂时客人不多,糕点和三文治都很齐全。

Sausage  Roll  +  Americano

今天人少,环境很宁静,可以慢慢享用。
2021-03-14
用餐时段
Sausage  Roll  +  Americano
2020-12-28 387 浏览
今日落咗銅鑼灣行街,sogo很多人,行咗一陣間,就就一於去咗希慎廣場行吓。同好朋友出街,實買埋唔少野,加上聖誕節嘅關係,一係去買聖誕禮物,又要買裝飾佈置屋企。大出血啦!居然pacific coffee 有位坐,今次真係好好彩。一於買杯嘢飲再加甜品。侍應好好人,有推介甜品和飲品,又會講解俾你聽,好快就沖好飲品。仲會拎埋過嚟俾你,之後個甜品就要等15分鐘左右,食落好好脆,雪糕好正,有朱古力味🍫味,下一次都會嚟幫襯。
2020-06-23 443 浏览
見有空檔未食晚飯,專登兜上去Hysan 呢間pacific coffee 坐陣,眼見個staff 企埋一邊玩電話,行埋去想買嘢飲又唔理人,叫咗幾聲先應人,跟住杯咖啡又超難飲,已經唔多生意都咁,超失望平時我都有飲開pacific coffee, pacific coffee 嘅服務同質素絕對好過星巴克同麥記,其他唔知因為比較少飲,但係今日咁樣嘅服務體驗真係令我刮目相看,好失望,我諗我都會再幫襯,但銅鑼灣希慎而家我就唔會再去

今天點了一杯抹茶拿鐵 可以享用買一送一 下單的時候 店員問我要一杯還是两杯 我說一杯吧 另一杯存作coupon 喝完那一杯后 我想再用之前的coupon換領一杯 店員說現在換不到 要明天才可以 我問店員 你剛才不是讓我選一杯或者两杯嗎 結果店員說 必須在點單的時候決定 不然就要明天才能換領了這種細節為什麼不先向顧客說清楚呢分享給大家

這種細節為什麼不先向顧客說清楚呢

分享給大家
今天被一位店員用強行點單的行為 羞辱到了。她在我桌上扔了一張菜單 暗示我不點單就走 當時旁邊也有其他顧客 感覺真的是很不禮貌的行為 我之前點的餐飲被收走了 可能她不知道 但也不應該這樣對待顧客吧我坐的紅色沙發椅的坐墊是向前傾的 很不舒服 我有短暫的把腿放在另一個沙發椅上休息一下 被Grace看見和指責後 我有立刻放下腿來 如果是因為這件事對我 特別關照 也是說不過去吧 希望能挑選和擺設一些舒適的座椅和沙發 也希望能加強職員的基礎培訓

希望能挑選和擺設一些舒適的座椅和沙發

也希望能加強職員的基礎培訓
2019-08-01 355 浏览
晚一點約了朋友吃晚飯,還有一點點的時間,所以就買一杯咖啡坐下來。買的是熱美式咖啡,沒加奶,人有點多,要等一下下,等的時候看到蛋糕很吸引,但因為晚點要吃飯只有等下一次吧。等了快10分鐘後終於有了,取了之後就在最近的座位坐下。小店的美式咖啡跟有名的咖啡店基本上都是一樣的。最後坐了快一個小時就找朋友去。

最後坐了快一個小時就找朋友去。
2019-06-20
2019-05-05 1321 浏览
幾個女仔飯聚總有說不完慨話題,食晚飯個半鐘要交台,跟住去咗pacific coffee嘆咖啡講埋未完的話題,傾到打烊。通常我喺pacific coffee都係飲榛子牛奶咖啡, 今晚試過另一款岩鹽焦糖牛奶咖啡, 有鹹有甜,唔會只得牛奶味,幾好。朋友要岩鹽焦糖雲尼拿咖啡,雲尼拿的味道比較濃。另一個要石板街。以前都成日飲石板街,因為渠面頭有幾粒棉花糖加啲朱古力醬,一大嚿cream,底層有好多朱古力慨沙冰,好吸引。而家慨石板街好似同以前唔同咗! 啲棉花糖已經打碎埋喺個沙冰入面,只係食到好少慨棉花糖粒。店入面只有一個店員負責收銀、沖咖啡、清潔,但她的態度友善。
通常我喺pacific coffee都係飲榛子牛奶咖啡,

朋友要岩鹽焦糖雲尼拿咖啡,雲尼拿的味道比較濃。
店入面只有一個店員負責收銀、沖咖啡、清潔,但她的態度友善。
用餐时段
2019-04-25 319 浏览
與友人逛街有點累了,想找個地方坐下來,聊聊天。於是想在附近找個咖啡廳喝杯飲料休息,發現附近有PACIFIC COFFEE,所以就找個位置坐下來休息。最近的特別飲品是楓糖系列,可選mocha, lattae。我們都沒有很餓,但友人看到蛋糕櫃便雙眼發亮,點了tiramisu tart。除了咖啡外,還可以選擇果汁或茶等。最後因為怕會睡不好,所以我點了玫瑰紅茶。總共有兩個茶包,打開杯蓋便可以聞到濃濃的玫瑰及茶香,香味令人很放鬆。不用泡太久已經很濃郁,紅茶比玫瑰的比例多,喝的時候會覺得有點澀。我們坐了一陣子便離開了,因為有點冷。離開時發現店家另外一面還有座位,可看到風景,下次坐窗口位可能更舒服!

最近的特別飲品是楓糖系列,可選mocha, lattae。

除了咖啡外,還可以選擇果汁或茶等。

最後因為怕會睡不好,所以我點了玫瑰紅茶。
波斯玫瑰紅茶
波斯玫瑰紅茶

我們坐了一陣子便離開了,因為有點冷。
2019-04-23
2019-02-13 371 浏览
Pacific coffee今日去左Pacific coffee坐下,平時飲開starbucks,今日見到呢間pacific coffee最就腳就黎買了,睇menu同starbucks price 差唔多,order左個Hot Latte Tall Size, 怕肥叫左skimmed milk , extra hot! 好快手2分鐘就有了!飲落去香濃咖啡味,有時我都會add extra shot! 加$4!其實好抵嫁! 下次試埋iced latte 唔知好唔好飲!
Pacific coffee