餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

2016-03-22 497 浏览
午後,與友伴見面,在行上走走,買點東西,就找個位置小息,於是來到這間多次過門不入的小店。最近常看到廣告,什麼太好味道,希望不太差就好。外牆其中一邊是玻璃,掛著別緻的吊燈,很是特別。最後點了兩個下午茶:大都牛肉麵、羅未湯通粉配香脆雞翼,兩杯鹹檸水。鹹檸水,家中過去曾有自制,很久沒試過,這杯卻不錯,鹹檸香,卻不鹹。羅宋湯通粉,羅宋湯濃香,蕃茄味比一般為香,通粉雖沒驚喜,也不失為過,只是份量大細,就連伴侶作為女孩子也略為不足。雞翼算是香脆,不過不失,雖沒驚喜,口感也不太差。雖沒廣告一樣,說是太好味道,不失為港式味道,這點算做得不錯。
外牆其中一邊是玻璃,掛著別緻的吊燈,很是特別。
大都牛肉麵

羅未湯通粉配香脆雞翼
2016-03-20
常常去大圍太興, 發覺早餐來來去去都係果d., 可唔可以轉下呢?  首先, 公仔麵實在太軟, 但有時又太硬, 不過我見煮麵亞姐其實好快整好, 只係侍應好慢才送上, 所以嚴重影響食物質素.  想點通粉, 但唔好食, 好硬又細粒, 點解唔用其他傳統茶餐廳d通粉, 大粒及軟身.  另外, 侍應既態度也十分參差不齊, 有d應該係新移民, 服務態度十分差, 清潔也十分隨便, 黑口黑面, 我諗可能太忙吧, 但也不應這個樣子, 好想罵她, 唔想做就唔好做, 要做就唔該專業少少.  其他食物還可以, 不過真的來來去去都係果幾款, 好冇新意, 好悶.  太輿既然呢幾年花咁多錢係marketing, please do something for the food especially breakfast!!
2016-03-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
$40 (早餐)
  • 肉燥火粉算係最好食
  • 可惜好少
2015-04-06 310 浏览
燒肉唔跟餐都係全部皮肉分離嘅。d皮仲要有d益益地又唔脆。口感似翻叮。星期日黎都係咁,閒日會唔會更差???????????????????????????????
皮肉分離燒肉
2015-01-17 329 浏览
大圍呢間舖搬咗去新舖位,都未試過新嘢 !兩個叫咗兩個小菜套餐, 包括 : 京都豬扒、蒜蓉炒芥蘭。套餐包括 : 一杯飲品及一碗白飯。京都豬扒食味幾好,不太酸;份量適中。蒜蓉炒芥蘭用太多油炒, 賣相係靘; 但係太過多油,不太健康。 蒜蓉味亦唔多夠。 餐茶叫咗杯熱咖啡,唔話俾你知係咖啡; 仲以為係杯奶,勁多奶整體呢說,呢個質素; 呢個收費,真係不太抵食 !
大圍呢間舖搬咗去新舖位,都未試過新嘢 !

兩個叫咗兩個小菜套餐, 包括 : 京都豬扒、蒜蓉炒芥蘭。

套餐包括 : 一杯飲品及一碗白飯。

京都豬扒食味幾好,不太酸;份量適中。

餐茶叫咗杯熱咖啡,唔話俾你知係咖啡; 仲以為係杯奶,勁多奶

整體呢說,呢個質素; 呢個收費,真係不太抵食 !
京都豬扒
蒜蓉券芥蘭
熱咖啡
题外话/补充资料: 飲水用嘅膠杯,勁大膠味 !
2015-01-16
京都豬扒
曾經幫襯不同地區太興,覺得食物質素不錯。但今次大圍太興,真係令人失望。木瓜雪耳燉唐排骨湯 : 湯料好足夠及可食,排骨肉幾滑及木瓜好甜,但最敗筆是湯水油淋淋,吾想飲,可能是排骨無飛水所致。啫啫蝦醬通菜煲 : 因有蝦醬,再加蝦乾,令到通菜鹹到食吾落。北菇雲耳蒸雞 : 這碟餸稍為可以送飯。

北菇雲耳蒸雞 : 這碟餸稍為可以送飯。
2014-06-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2014-03-19 274 浏览
新開左一排,假期成日見到多人等位,今天唸住試一試。叫左「叉燒拼燒鵝飯」套餐,另叫咗「豉汁蒸魽魚」套餐,另加一個$28燉湯。燒鵝好肥,脂肪好〜厚,太肥了(忘記影相!)真係未試過食,第一次!咁肥叉燒又太瘦(唉!忘記叫半肥瘦)。豉汁蒸魽魚等左25分鐘,終點到了,味道不錯!燉湯都OK!
燒鵝好肥,脂肪好〜厚
,太肥了(忘記影相!)真係未試過食,第一次!咁肥
叉燒又太瘦(唉!忘記叫半肥瘦)。

豉汁蒸魽魚等左25分鐘,終點到了,味道不錯!

燉湯都OK!
2014-03-19
用餐时段
  • 豉汁蒸魽魚
2014-03-19 288 浏览
今晚路經大圍看見開咗太興,就順道試吓$75波蘿生炒骨套餐加$20忌廉紅豆冰。生炒骨不糊口甜酸又啱啱好却不衛生,獻汁沾染點點黑點,相信是鍋的焦黑物,真係倒胃口!熱辣辣的白飯是可口吃得飽飽!柚子蜜都是用熱水沖調開,不過甜不過淡,算適中!紅豆冰加忌廉感覺賣相不錯,紅豆夠諗!
熱辣辣的白飯是可口吃得飽飽!
柚子蜜都是用熱水沖調開,不過甜不過淡,算適中!
紅豆冰加忌廉感覺賣相不錯,紅豆夠諗!
2014-03-14
2014-02-08 100 浏览
下午茶至愛午餐肉蛋出前一丁,香煎厚切餐肉極度香口,咬落每一口都是厚厚的感覺,厚切是皇道,大滿足。蛋是以煎滑蛋方式上,我至愛,加上出前一丁簡直是完美配搭。這裡店員服務態度很好。
下午茶至愛午餐肉蛋出前一丁
,加上出前一丁簡直是完美配搭
。這裡店員服務態度很好
2014-02-08
2013-12-31 72 浏览
呢間太興開左無耐, 所以過黎試下~ 海鮮什菜煲 - 來來去去都係魷魚, 不過想清清地就叫個菜... 湯底都清甜既~ 香煎咸魚蓉魚餅 - 呢個又幾好味喎!  咸咸地既咸魚加左落魚餅一齊食, 又夠香口, 餸飯一流!
呢間太興開左無耐, 所以過黎試下~
海鮮什菜煲
香煎咸魚蓉魚餅
 香煎咸魚蓉魚餅 - 呢個又幾好味喎!
 咸咸地既咸魚加左落魚餅一齊食, 又夠香口, 餸飯一流!
2013-12-18
香煎咸魚蓉魚餅