2015-10-02 832 浏览
中秋節當然少不了月餅作為應節食品,我家媽媽最喜愛吃金華火腿伍仁月餅,對於青少年,他們固然不會欣賞,大部分只會對冰皮月餅、新穎款式的月餅有興趣。原本打算購買一個伍仁果仁和金華火腿伍仁月餅,可能日子已很接近中秋節,伍仁果仁已經全部售罄月餅最好選擇比較乾身的,即是表面較少油身,原因是乾身代表月餅的儲存和運送比較好,減少溫差影響月餅。接著直入主題,回家當然給母親大人品嚐,切開時都用了頗大的力氣,由於月餅的餡料都很足料,整個餅外形都不俗,金華火腿都不算少,味道都有水準,可是略嫌不足的是果皮的份量少了一些。價錢方面:74.5$ 較其他餅店都貴了些少整體評分:7.5/10

價錢方面:74.5$ 較其他餅店都貴了些少
整體評分:7.5/10
题外话/补充资料: 渣打信用卡8折優惠
2015-09-24
用餐优惠
信用卡優惠
2015-02-17 636 浏览
雖然未到過年,已偷步食咗蘿蔔糕及年糕,多謝朋友送來一盒奇華賀年禮盒,紅底紙盒,配手繪中式公仔,甚有賀年氣氛。盒內有齊蘿蔔糕與年糕,煲啖粥,淥啲菜,已經可以當一餐晚飯。隨禮盒附上嘅小冊子,原來奇華依個「亞嫲年糕」系列,喺秉承創辦人黃業榮先生母親嘅傳統手藝,一直堅持以自家生磨糯米蒸製,真喺要落足心機試真啲。翻閱一下本小冊子,奇華嘅賀年禮物真喺好多花款,糕點、小食、糖果、蛋卷……,單單講番「亞嫲年糕」系列,由年糕、馬蹄糕、紅豆糕、芋頭糕、甘薯糕,到蘿蔔糕,就已經有成12款之多,有長形,有圓形。用料方面,講明細選頂級糯米、自家生磨,採用日本德島金時紫薯,自家製鮮臘味,優質嘅瑤柱、蝦米……,堅持香港製造,讓人食得安心嘅出品。朋友所送嘅喺「自選亞嫲年糕禮盒(兩個裝)」優惠價賣$158,比起散買當然划算一點。極上珠姐XO醬臘味蘿蔔糕 $92糕面放有一隻辣椒仔,心諗:「珠姐」喺咪凶我呢?不過,實情喺頗有辣勁,因為XO醬早已混入底蘿蔔糕內,所以,煎好食用時,唔需要再蘸乜蘸物,入口已經好有香味。蘿蔔糕本身質感挺身,煎香後軟綿綿,除有臘味外,亦會食到瑤柱絲、蝦米等等,唯一挑剔,喺啲料撈得唔夠勻混啫。亞嫲糖年
自選亞嫲年糕禮盒(兩個裝)
極上珠姐XO醬臘味蘿蔔糕 $92

極上珠姐XO醬臘味蘿蔔糕
極上珠姐XO醬臘味蘿蔔糕
亞嫲糖年糕 $82

成份就只有糯米、片糖同水,就做出依款既簡單,又傳統嘅糕品。雖然小弟煎燶咗少少,但依然入口煙糯香甜,甜得嚟啱啱好,沖杯濃茶喺小弟認為最襯嘅配搭。順帶一帶,從小冊子裡,睇到除依款年糕,另外仲有杏汁、椰汁、薑汁及麥芽糖醇低糖年糕可供選擇,適合唔同口味嘅人
亞嫲糖年糕
亞嫲糖年糕
如果未諗好送咩俾家人、親友做新年賀禮,不妨落奇華走一轉,相信有唔少選擇合你心水!
题外话/补充资料: 因為喺朋友所送嘅禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
2012-05-28 183 浏览
奇華餅家是本港其中一家老牌餅家,自小也嚐過其產品,現在的產品更加多完化,中西式糕餅也做到,可謂種類繁多。今天介紹的就是這裡的鳳梨酥,其實鳳梨酥是台灣特產,現在,香港的製作水準已經跟貼了。奇華鳳梨酥,包裝用上精美的金屬盒,而每件鳳梨酥是用膠袋獨立包裝,餅身咬落還算鬆脆,內裡的鳳梨蓉餡料軟韌香甜,水準不俗的。

鳳梨酥,包裝用上精緻的金屬盒
每件鳳梨酥是用膠袋獨立包裝
鳳梨酥
切開後的鳳梨酥
2011-09-12 134 浏览
一年容易又中秋,家裡面除了有月餅,還有一罐蛋卷,是奇華出品,椰蓉口味。打開盒蓋,沒太多椰蓉的香氣。咬落是脆口,卻不是很鬆化,亦沒什麼椰味,同埋層數不多,口感比較單調。雖然質素未係最理想,但喜歡吃香口東西的我,一口氣也幹掉了不少。或者,牛油味會更適合我。至於奶黃月餅,唔得香,又不夠軟熟,完全吸引唔到我。

或者,牛油味會更適合我。

至於奶黃月餅,唔得香,又不夠軟熟,完全吸引唔到我。
2010-12-03 116 浏览
放工經過,本來想買件中式餅醫肚餓,但見到有竹炭卷蛋糕,依且仲做特價添,那就買了兩件回家。翌日將蛋糕作午餐,獨立包裝已經討好,加上灰黑黑打破傳統卷蛋糕顏色,更加得意。卷蛋味道不錯,不乾身,,加上黑色的芝蔴味,很好,所以將會ENCORE再買!
2010-12-01
2010-11-05 38 浏览
拿破侖: 一件獨立包裝, 有多層, 皮有些少"林", CREAM 十分肥膩, 而且十分甜, 味道一般.切片雙色蛋糕: 一件獨立包裝, 一半朱古力味, 一半原味雞蛋味, 新鮮軟林林的蛋糕, 好味.

3 分钟 (外卖自取)
2010-09-15 27 浏览
9-9-2010(Thur),有供應商送兩盒奇華月餅o黎,一盒係迷你蛋黃白蓮蓉,一盒唔知咩名堂,有八個唔同種類o既迷你月餅圍住一個正常size o既月餅,我o地自己揀啲月餅,首先一人一個迷你蛋黃白蓮蓉,然後我揀o左迷你蛋黃鳳梨月.隔o左幾日終於忍唔住開o黎食喇,先食迷你蛋黃鳳梨月,咩o黎o架?味道都唔夾,就算菠蘿味唔重都係,口感呢,係好煙韌,好煙韌.而迷你蛋黃白蓮蓉,蓮蓉唔係太甜,OK.

而迷你蛋黃白蓮蓉,蓮蓉唔係太甜,OK.
兩種月餅
迷你蛋黃鳳梨月
切開o既迷你蛋黃鳳梨月
迷你蛋黃白蓮蓉
切開o既迷你蛋黃白蓮蓉
2010-09-13
其他
2009-05-21 20 浏览
又是我了...幾個月幫襯一次, 食評上依然只有我! 坦白說....奇華的產品確實不平宜, 味道也不是最好的, 但因為它是香港出品, 附近又只有它賣中式唐餅!前兩天掃了幾包可以放得久一點的產品, 低糖馬仔, $14 - 不是怕肥故意買低糖, 只是沒有原味的, 這個是最有保證, 沒有怪味, 管它是否低糖, 雞蛋糕, 約$6, 品質始終未合我所求, 略粗糙, 但不太甜, 最後的龍珠蛋, 約$6, 是光酥餅的迷你版, 只是口痕吧了, 貪其一口一個, 奇華的光酥餅做得不太出色, 奇趣的會更好, 今天看新聞...baking soda...含有對人體有害物質...唉, 我最喜愛的馬拉糕, 中式蒸包, 曲奇餅, 鬆餅....全也含有它, oh my god...不單是為了 keep fit 要少吃此類包點, 為了健康...也不能多吃(但不能絕對不吃)
又是我了...幾個月幫襯一次, 食評上依然只有我

(但不能絕對不吃
$10 (其他)
2008-12-15 36 浏览
對上一次已是新開張的大搜羅, 想買早餐方包....芝士, 提子, 原味也試過, 見剛剛有新貨送到, 即買了新口味 - 黑麥芽方包, 六片裝, 黑麥味不淡不濃, 最重要係夠軟熟, 真係有點驚喜!
原裝方包
自製三文治
$5 (早餐)
原裝方包
自製三文治
2008-11-03 33 浏览
此鋪已開張了, 上星期買了兩次....原因係新張期內有八折, 於是第一次買了六包各式各樣我曲奇, 原本 $13, 八折就 $9.3, 鬆脆美味, 第二次要買黎請小朋友食, 於是全部買哂熊貓曲奇, 其實合桃酥, 馬仔都唔錯, 最差係光酥餅!
四款曲奇
一袋熊貓
$10 (其他)
四款曲奇
一袋熊貓