2024-06-20 889 浏览
本人喜歡懷舊食品 ,特別是香蕉糕。知道奇趣家餅家是老字號,所以對出品都有所期望。我就特意試了香蕉糕,價錢平民化。但嘗一口,我就非常之感到失望! 咬一啖滿口砂糖,砂糖沒有溶化….感覺在吃砂糖…我覺得過分甜 。口感沙沙聲 ,吃沙一樣 !
2024-05-24 1134 浏览
一名中老年女職員對客人態度極差,呼呼喝喝,基本尊重都冇,好像別人欠了她般在施捨別人,令人感到很侮辱,再好食也不會想再幫襯。看了評論,知道很多人也說另有不知老闆還是職員都是態度惡劣,已經不是一般的沒禮貌,甚至懷疑他們是否都有躁狂症🤔根本自己都控制不了自己的惡劣態度和行為😪基本都替他們感動失禮,如果做生意做得那麼躁狂憤怒,為什麼還要經營下去,那麼不想對着客人,為何要折磨別人折磨自己,倒不如把店關掉
好耐冇嚟買, 不過因為要買祭品,所以走一趟!四眼仔售賣過程態度極差…. 同佢講聲: 「唔要膠袋啦!」竟然回答 :「唔緊要, 你俾錢就得啦!」早知睇咗評語先去買! 年輕人, 奇趣招牌由你喪!
好耐冇嚟買, 不過因為要買祭品,所以走一趟!
早知睇咗評語先去買!
年輕人, 奇趣招牌由你喪!
2024-02-06 1794 浏览
新年前諗住幫屋企人買酥角,早一日收工過去賣哂,見佢開8點又寫新年前照常營業,咪諗住朝早番工前去買埋,去到差唔多9點,個後生男士(據聞係而家老細)大大聲話10:00先賣,我都好聲好氣話我其實淨係想要角仔😢(佢已經有貨係度),就已經串串貢咁講話你咪10:00先番黎囉,我都仲笑住答左佢一句因為我要趕住番工啊🥹,然後佢竟然講一大輪野串人,又話你要番工,明啊,我明啊,咁我地都要番工既,下刪一堆字……(我冇聽佢講完我就轉身走左😮‍💨)真心,我係見開8:00我先特登行過去,我都唔係一開門就企係度,搞唔切啲貨我理解,但其實唔駛咁串係咪啊?🥺如果係解釋下點解未賣得,我都唔會晨早流流就打呢篇食評,但果句:咁你咪10:00先番黎囉,真心想問咩態度😮‍💨講番個角仔,我之前買過一次係幾好食(如果唔係我都唔會番工前突登過去買),但係旺角不乏傳統餅店/好食既角仔,咁既態度真係好令人卻步,我都唔知係咪我小題大做,但一朝早就受啲咁既氣就真係唔係幾好受🫠🫠

2024-02-05 1848 浏览
奇趣餅家都真係食左好多年,基本上每次去旺角都會買!平時成日買佢地嘅合桃酥、鮑魚酥、皮蛋酥、紅豆燒餅同椰撻仔,不過最近一次去嘅時候,佢地話已經冇再做椰撻仔啦合桃酥 - 最鍾意嘅一款!好香,味道同口感都好,係我暫時食過最滿意嘅合桃酥,每次都忍唔住食曬成舊鮑魚酥 - 酥酥脆脆,鹹鹹甜甜嘅,比合桃酥痴口,但都唔錯!皮蛋酥 - 味道同口感都OK,入面嘅皮蛋唔會太細舊紅豆燒餅 - 亦都係幾鍾意嘅一款!紅豆餡唔會太甜,口感軟糯,暖笠笠,幾新鮮(強烈建議大家即日食完佢)另外蛋散同角仔都唔錯,都可以試下!臨近中秋節佢地仲會做月餅同棋子餅,用月餅皮做嘅棋子餅冇餡,較痴口,但奇趣餅家嘅棋子餅有幾個唔同嘅款色,例如佛公仔、豬仔、魚等等,其中嘅「佛公仔」幾得意,所以如果我個段時間咁啱去奇趣餅家都會買!

鮑魚酥 - 酥酥脆脆,鹹鹹甜甜嘅,比合桃酥痴口,但都唔錯!

皮蛋酥 - 味道同口感都OK,入面嘅皮蛋唔會太細舊

另外蛋散同角仔都唔錯,都可以試下!

2023-11-04 2212 浏览
今日無意中經過呢間店,買咗佢嘅香蕉糕試試,可惜佢嘅香蕉糕只能講可一不可再。首先,聞不到香蕉味。其次,食入口死甜死甜,亦食唔到有香蕉味,強勁嘅沙沙口感有如放入一大匙羹白砂糖入口食,食完條脷都覺得乸乸地。佢都算係我食過數一數二唔好食嘅香蕉糕沒有之一。作為一間曾經係米芝蓮推薦嘅小食店,只能說很遺憾它不是我杯茶。
。佢都算係我食過數一數二唔好食嘅香蕉糕沒有之一
2023-11-04
2023-10-23 1766 浏览
時不時都路過花園街,門口總是堆滿人群,都會買豆沙餅😀,暖暖的,軟林林,又不太甜,幾好食😋以前耐不耐都會買些蛋散,又香又脆🙂,但買最少份量都算大包啊,不停地食晒就有點熱氣啊😅,都會買馬仔回家食,少少林林脆脆的,少少甜,味道剛好😃前排路過,馬仔都不見有擺放出來,昨天見都放了十多包馬仔出來,45元兩包,心想都可放幾天的,就買兩包啦。剛拿一件來食,硬的😨,不脆😑,又沒甜味😳,為何質素跟以前的不同了?🥱,下次只買番豆沙餅算了~

2023-09-22 1730 浏览
態度極度極度極度惡劣囉,,阿姐唔知係咪賺到夠唔想做,又唔休做咁嘅款,懶懶行咁,其實唔想做可以唔做,,人哋幫襯你仲要受你面色,,仲要比你當透明,,講咗幾次要咩嘢都可以扮聽唔到睇唔到,講真係咪真係好食到唔買唔得,唔係囉,,食過其他店舖都好食過佢,一心只係想支持下本地老舖,經過幫襯下,,點知得到咁嘅對待,咁嘅態度真係唔好意思,唔會再幫襯囉,比錢佢賺仲要受佢氣,好似欠咗佢咁,咁嘅服務態度真係不了。。。。。
2023-07-11 2539 浏览
奇趣餅家係一間老字號餅家,喺旺角嘅一條小街入邊,自1984年開業至今已經有40幾年歷史。佢地主打中式餅食,包括雞仔餅、老婆餅、光酥餅、合桃酥同香蕉糕等等,全部都係傳統風味,曾經獲得米芝蓮街頭小食推介,係香港嘅碩果僅存餅家之一。奇趣餅家嘅特別之處係佢地嘅餅食係自家工場製造,所以賣完就會再出爐,燒餅由燒水、開粉、造餅到出爐,唔會超過一個小時,所以好新鮮。如果你食過佢地嘅餅,就會發現啲餅皮好鬆軟,餡料又唔會太甜,整個口感好正,好適合香港人嘅口味。不過,因為係老字號,奇趣餅家嘅舖頭比較細,唔係好適合大班人過去,不過如果你想食啲好味、好新鮮嘅中式餅食,咁就一定要過去試下啦!一間位於旺角嘅老字號餅家,名叫奇趣餅家。呢間餅家自1984年開業,係香港嘅碩果僅存餅家之一,而家已經傳到第二代經營。佢地主打中式餅食,包括如雞仔餅、老婆餅、光酥餅、合桃酥同埋香蕉糕等等,全部都係傳統風味,曾獲得米芝蓮街頭小食推介奇趣餅家嘅舖頭後面就係自家工場,所以佢地嘅餅食賣完就會再出爐,燒餅由燒水、開粉、造餅到出爐,唔會超過一個小時,所以好新鮮,客人可以食到新鮮出爐、熱辣辣嘅傳統中式餅。

• 光酥餅
  • 紅豆燒餅
2023-01-02 4509 浏览
奇趣臨近新年特別好人排隊,宜我緊係買d角仔食,加每次都買的 雞仔餅 同 蛋散, 我由讀書開始就幫襯,每次經過旺角/太子都會黎買。 咁多年都keep到 ,一樣好味 。角仔$60半斤 同蛋散 $40半斤好鬆脆, 雞仔餅$40半斤就算放多幾日好係咁鬆軟。
2022-12-22 3160 浏览
有筋骨傷患嘅我,其實唔應該食糯米,所以真係間唔中先食小小。紅豆燒餅有糯米粉整,都有好多日經過但都唔敢買嚟食。見今日冬至就俾自己放縱一下。燒餅好軟熟,紅豆餡又唔會太甜了,snack下一流。不過我食完個拉麵過嚟,再食啲糯米落個肚立即滯左。

紅豆燒餅
2022-12-22
紅豆燒餅
2022-10-31 2695 浏览
知道呢間係舊式老餅店 平時無買過 平日路過想買燒餅一試 4x 歲男店員態度串 我選擇俾人串完唔幫襯 唔想貼錢買難受唔出聲就轉身走人男店員仲可以再加多句串我味道就算一等態度劣等 食客都唔會回頭
知道呢間係舊式老餅店 平時無買過
味道就算一等
態度劣等
食客都唔會回頭

2022-10-03 2599 浏览
當天在門口等左一陣,男的幫另一婆婆入乾酥餅,我就話要五個豆沙燒餅,我講倒一半未完,男的店員即刻大大聲截停我吾比我繼續講,態度非常惡劣,我拂袖而去,佢仲大聲叫出泥串我,尼間就算點好食,永不再幫襯,好受氣。

2022-09-26 2134 浏览
將近中秋節,旺角呢間奇趣月餅必定大排長龍,如果想買一款傳統月餅過節,奇趣短家一定好食過連鎖老店x香x華呢啲大集團!未有疫情之前奇趣月餅中秋前一個星期已經售罄,今年因為少咗好多遊客,所以終於買到了😋😋😋除咗月餅店舖仲有多款懷舊麵包同餅乾大家選擇呢個五仁月餅完全顛覆咗我對傳統月餅嘅偏見!佢將啲五種果仁打到好碎,再溝糖漿炒埋一齊,食落口感煙煙韌韌,再配埋金華火腿嘅肉香,油而不膩,鹹甜適中,果仁炒到好脆口!好好食!簡直係色香味俱全,令人回味無窮想再食多嚿!五仁月餅食落口個感覺冇蓮蓉月餅咁肥膩,用果仁代替左蓮蓉,可以健健康康咁過中秋節,又能夠品嚐到傳統嘅月餅既美味!

除咗月餅店舖仲有多款懷舊麵包同餅乾大家選擇

五仁金華火腿月餅

2022-09-09
五仁金華火腿月餅
  • 五仁月餅
2022-09-09 1303 浏览
間間老餅店都排曬隊咁經過呢間都排左一群人係店前但買既吳係 月餅😯白蓮容月餅面既凸字睇相就好深色咁不過實物就無咁深既聞都無農味🤣另外 皮相對其他店 淡色睇左咁耐,入口又點?更厚實,咬多2口就粉粉地蓮容香既,甜既,感覺實既結 : 個人覺得 又ok wo如果喜歡食 實得得既月餅➕鬆化既皮奇趣岩你😉#白蓮容月餅#奇趣餅家

間間老餅店都排曬隊咁
經過呢間都排左一群人係店前
但買既吳係 月餅😯

白蓮容月餅
面既凸字睇相就好深色咁
不過實物就無咁深既
聞都無農味🤣
另外 皮相對其他店 淡色
睇左咁耐,入口又點?
更厚實,咬多2口就粉粉地
蓮容香既,甜既,感覺實既

結 : 個人覺得 又ok wo
如果喜歡食 實得得既月餅➕鬆化既皮