2024-08-08 14 浏览
呢間野越黎越差,以前買碗醉雞米線啲雞都啖啖肉,近呢兩次買既多數都係骨多,可能外賣既關於啦。呢樣都算啦,之前堂食加10蚊有青瓜海蜇一碟,今日諗起食過都ok就叫屋企人買碗米線加個青瓜海蜇,用個大大個盒裝個唔知加埋有無一條青瓜分量既青瓜,海蜇呢都有4條既。最大問題係38蚊+1蚊個盒,成40蚊買碟咁小份量既青瓜海蜇真係第一次見,唔講以為青瓜好貴,又無乜味既,感覺係似無呢樣小食見有人買想賺果幾十蚊那那聲整咁。😮‍💨😮‍💨😮‍💨真係好失望,咁樣做街坊生意。
2023-10-29 248 浏览
生餃包裝盒請不要再用釘書機封口!!拆開包裝極不方便,亦有機會整傷手指,另外想提一提,如果老人家幫襯,視力唔夠好,煮埋粒釘入去,誤吞卡住喉嚨就出事啦,請考慮包裝改用橡筋不過都讚一讚,餃子足料,味道ok,價錢公道👍

不過都讚一讚,餃子足料,味道ok,價錢公道👍
2023-10-18 242 浏览
上星期五(10月13日)去咗沙田博康邨做嘢,午飯時間,隨著人流,嚟咗沙角邨商場,兜兜轉轉,左揀右揀之下,嚟到呢間起街市旁邊,舖仔細細(目測最大容納人數少於卅人),唔多起眼但選擇多多嘅舖頭,叫咗個藥膳醉雞米粉,加碟炸魚皮,轉配熱菠蘿青檸蜜,合共$68。藥膳米粉,湯有當歸味,可能太多紅棗緣故,味道偏甜,唔係我喜愛嘅藥膳味,醉雞無酒味(正常嚟計係要有花雕酒味),而且肉質唔滑,絕對係敗筆之作,實在太懷念已摺埋起聯和墟嗰間陳黃記嘅藥膳魚頭同花雕醉雞啦!炸魚皮夠脆,但我嫌太碎,可以大塊啲就仲好。菠蘿青檸蜜,蜜味過濃,蓋過菠蘿同青檸嘅味道,一試無妨,再試就咪搞。總括而言,呢餐味道不過爾爾,而價錢略貴。
炸魚皮夠脆,但我嫌太碎,可以大塊啲就仲好。
總括而言,呢餐味道不過爾爾,而價錢略貴。
藥膳醉雞米
炸魚皮
菠蘿青檸蜜
炸魚皮
呢間位於街市嘅小店之前都試過堂食,個藥膳雞都好好食!不過今次係想介紹佢哋嘅餃子☺️有好多唔同嘅款可以比你mix & match,愈買得多愈抵食,店員話如果放冰格仲可以放兩個月~我自己比較偏好芹菜嘅香味,所以買咗呢個芹菜豬肉餃(生餃~$3/隻)🥟☺️皮算幾薄,不過有輕微爆皮狀況,媽咪話係喺盒時痴住所以爛咗,試過有店員會幫我哋撲啲粉上去,效果會好少少~餃子嘅餡真係好飽滿!啲芹菜有少少爽口,好香,仲加咗木耳,令到成個餃子唔會好漏~我仲可以食哂一打添😋如果唔鍾意芹菜嘅都可以試吓其他味啊!

芹菜豬肉餃

我仲可以食哂一打添😋如果唔鍾意芹菜嘅都可以試吓其他味啊!
2022-03-15
2021-09-15 541 浏览
沙角邨好煮意原來換左新厨師,新人事,新作風,重推出左好多新食品,每日新鮮即包即賣豬肉餃子有八款,豬肉雲吞有五款,生滾靚粥,酸辣粉,米線粉面,招牌藥膳醉雞米線,多款湯飯。仲有好多廚師每日推介套餐飯類。去到先知原來粥粉飯麵都有得食。
  • 招牌酸辣粉
  • 蒜泥白肉飯
  • 九菜餃子,芫茜餃子
  • 鮮蝦沙葛豬肉雲吞
  • 酒香鮮豬雜
  • 招牌藥膳醉雞米線
  • 胡椒豬肚鹹菜湯飯
  • 海南雞飯,酸菜魚飯
出面幾間竟然都有人排隊,街市也人流不少,試埋這家現在胃口大好,很難在午餐時候只吃餃子,又或是幾隻餃子配粉麵,看到餐牌上有個蒜泥白肉飯,毅然一試。心中在猜想,會不會像譚仔一般,有點辣油有點蒜粒在豬腩肉面頭🤔然之後就咁放上飯面頭的一碟飯呢? 後來都等了10分鐘,以為一個頹飯怎麼要等這麼久,🤔後來,標緻的阿姐用托盤托住,上面白飯還白飯,蒜泥拜肉像一碟小菜一般,旁邊還有一棵生菜,以及例湯番茄蘿蔔雜菜湯。以現今豬肉的價格,這蒜泥白肉其實非常之抵食,大大碟,腩肉切開都極之厚,而且還有足足七、八片之多。蒜泥份量都不少,大小都不算切到很細粒,還有點咬口的,用來佐飯吃相當可口;腩肉切得有些比較厚身,即使最瘦的部份,不會太過痴牙,上邊的脂肪亦都不見得太過肥膩;值得一提的是,腩肉的外皮的質地相當好,本身已經沒有毛,而且彈牙十足,實屬極為難得!這些店子的茶應該都不會太好喝,不過由於汽水要加$6 , 加$3有茶喝,還是比較划算。如果不是太過口渴,或是炎熱的話,其實喝湯都可以,不用著意試這兒的凍飲。有次看見其他人點海南雞飯,好像說等了許久,又要追單又幾乎動怒,這是我去到,點了這個海南雞飯,卻不覺得等了太久便同樣以
出面幾間竟然都有人排隊,街市也人流不少,試埋這家

蒜泥白肉飯,毅然一試。
沙角街市好煮意蒜泥白肉

白飯還白飯,蒜泥拜肉像一碟小菜一般,旁邊還有一棵生菜,
以及例湯番茄蘿蔔雜菜湯。
沙角街市好煮意蒜泥白肉

以現今豬肉的價格,這
蒜泥白肉其實非常之抵食,
大大碟,腩肉切開都極之厚,而且還有足足七、八片之多。

實屬極為難得!

這些店子的

沙田好煮意

有次看見其他人點
海南雞飯,好像說等了許久,又要追單又幾乎動怒,這是我去到,點了這個海南雞飯,卻不覺得等了太久便同樣以托盤端來。

雖然叫
海南雞飯,但由於餐牌沒有寫去骨,它還是帶骨的,雞皮帶點油香,雞肉都不算太乾,
帶點肉汁,所以本身都有點香氣;而
海南雞飯,油飯有點顏色,當然亦都不乏香氣,少許油香

旁邊同樣更一碗
健康的湯,有不少蘿蔔絲、蕃茄粒、都算是沒有味精比較健康的例湯。

熱奶茶,茶味比起上次喝凍檸茶濃香得多,可能因為凍檸茶本身使用的茶份量不太多,這次奶茶味道好得多,調配分量剛剛好
午餐
2020-06-28 807 浏览
有位朋友是沙田街坊,他說最近有一家餐廳一定要帶我去試一試,這家就是好煮意,她更說這裏的藥膳湯一定要試試。我點了一個水餃麵,本來覺得這裏的餃子應該是平平無奇吧,但是咬下去真的別有一番風味!餃子裏面的肉,椰菜和粟米的分量剛剛好,讓人真的很想一口咬下去!(但是要小心,湯很熱)藥膳湯有濃濃得冬蟲草花味,好味之餘又養生,值得一讚!其實好吃的餃子在香港比比皆是,但是這裏的餃子都是即包即煮,很新鮮,配合藥膳湯真的天下無敵!

藥膳湯有濃濃得冬蟲草花味,好味之餘又養生,值得一讚!

2019-12-11 664 浏览
做完野一個人經過沙角邨,見到有藥膳雞米線食,睇門面乾淨企理,天氣咁凍啱晒坐底叫碗藥膳雞米線,玩下手機,門口2位姐姐在包餃子,一陣已賣了幾盒,同阿姐搭訕佢話用新鮮豬肉自家製作,仲有我最喜歡的西洋菜餃,沒有多想立即要一碗藥膳雞米線到了,嘩比想像中大碗,今次眼濶肚窄,不怕,天凍食多D正常😁碗米線D紅棗又甜又軟,蒜蓉辣椒豉油點雞食⋯⋯正,這季節食西洋菜啱晒,一食爆汁最後飲埋碗雞湯,暖入心,成身暖晒返屋企寫食評,見到其他人D評語,如果我睇咗先,唔會去囉⋯⋯又一次証明耳聽三分假 眼看未為真

藥膳雞米線到了,嘩
比想像中大碗,今次眼濶肚窄,不怕,天凍食多D正常😁
最後飲埋碗雞湯,暖入心,成身暖晒

返屋企寫食評,見到其他人D評語,如果我睇咗先,唔會去囉⋯⋯
又一次証明
耳聽三分假 眼看未為真
2019-12-09
  • 藥膳雞米線,西洋菜餃
2019-11-13 415 浏览
外賣鮮雞湯米線回家打開一看原來沒有雞,可以廚房漏了比雞絲卦,但單張明明說明有手撕雞,可惜連一條雞絲都找不到!味道清淡沒有油在湯面,適合身體不適時進食,還好有魚片頭和蘿蔔做餸…….
2019-10-12 460 浏览
去沙角邨做完義工下午三點幾,見到呢間個姐姐出嚟拉客又話新鮮無味精雞湯,好有誠意咁咪入去試吓。我哋叫咗喇沙,人氣藥膳雞米線,上海雲吞,西洋菜餃子,菠蘿青檸蜜,柚子蜜,檸檬茶。個laksa 有蟹柳墨魚丸豆卜同一隻蝦,個湯小小辣,味道唔係咁好,蟹柳好難食隻蝦係梅嘅,墨魚丸好實,食左一粒無再食。個雞湯米線好甜好重酒味,但唔好食,都唔似真係藥膳雞湯味,雞好鞋無雞味。雲吞同水餃係好普通,未叫難食但一定唔好食,肉同菜應該本身唔新鮮。個菠蘿青檸蜜同柚子蜜難得的難飲,超甜,預咗係artificial 飲品但無諗過可以難飲到咁,柚子蜜咁難飲真係第一次。當時佢話星期六日無下午茶餐㗎,但食食吓就聽到枱枱都叫下午茶餐,原來人哋係熟街坊。我哋咪問佢點解話無下午茶餐又唔俾下午茶餐牌我哋?佢串我哋下午茶餐好細碗架咋,你哋都食唔飽㗎啦,不如買多幾盒生水餃返去煮嚟食啦!明明同枱個街坊叫同一款米線一樣咁大碗,真係勁唔老實。咁佢本身都平,廢事話佢,我哋話飽唔買生水餃。佢就繼續煩煩煩!我哋勁快食完就走!見佢勁hard sell 啲水餃,仲要同其他人講街坊有折扣仲有幾個星期六再去嗰邊,但真係唔會再食。
仲有幾個星期六再去嗰邊,但真係唔會再食。
2019-10-10 335 浏览
喇沙米線,48蚊,唔包野飲唔難食,亦唔會覺得好食,不過不失幾好坐不過店員推薦無加味精,用料新鮮。之前食左個藥膳雞覺得麻麻地,俾多次機會都唔覺有驚喜。。。。。。。
喇沙米線,48蚊,唔包野飲

唔難食,亦唔會覺得好食,不過不失
幾好坐
不過店員推薦無加味精,用料新鮮。

2019-09-02 347 浏览
沙角邨開左新街市咪去行下,見到有間標榜藥膳米線,店鋪細細的,好似唔錯!我點左個酒香豬雜米線,湯底有酒香味,但食落口得個甜字!豬大腸幾入味外,但除此之外,所有配料 (豬潤/生腸)都係無味既!套餐跟左杯柚子蜜,好甜,有糖尿病既唔好叫!失望!