2020-05-13 374 浏览
見到呢個招牌時,覺得姨婆會係鋪頭,不過無問啦。係正北角道,下午呢邊都幾繁忙,都幾多,可能大家都困得太耐,點都要出去。我哋食個陣已經係last order,要諗定食咩啦。是日無哂芽菜,店員都話好多都已經無貨,煩緊晚市點做。巴生肉骨茶,配白飯,68元。好耐無食,佢係用豬踭肉,好林,胡椒味都夠,湯頭有小小甜。我自己就主力食呢個,怡保雞湯麵,配浸雞,58元。雞又香又滑,呢個有驚喜。麵係好似上海麵,但再滑身啲。成個清清地,對個日我已經行到無力狀態黎講,算係唔錯。小食就叫左檳城豬肉卷,42元,超脆,入口係好爽,味道都唔錯,我個人就覺得咸左小小。
見到呢個招牌時,覺得姨婆會係鋪頭,不過無問啦。

2020-04-25 484 浏览
🤣 湯麵可以選擇唔同湯底、材料、麵類。不過唔想唸,所以直接揀咗配搭好嘅選擇。🔥 睇張相啲煙都覺得新鮮熱辣辣。--🍜 怡保咖哩麵 HK$48配料都算幾豐富有西刀魚蛋、魚片頭、豬紅、雞蛋、炸腐竹。原本配油麵,我選擇咗轉摻摻,可以當鴛鴦面,油麵配米粉。.湯底黎講 🤫 而呢間湯底椰汁味都算幾出,但又唔係好濃郁個種。整體偏鹹,所以食完口好乾嘅感覺。雖然佢寫咗兩隻辣椒,但真係食辣嘅人應該同我一樣覺得無辣味。.好多時候喇沙或者咖哩湯底都會話辣。不過個人係香港食嘅 (仲未機會去大馬 🤣),感覺主要比較椰汁味同材料嘅香。

怡保咖哩麵

怡保咖哩麵

🍜 怡保咖哩麵 HK$48
午餐
2020-01-22 921 浏览
今日同朋友 去北角春秧街市買嘢朋友話肚餓我就推介去呢一間度食雞飯啦 朋友叫咗個雞飯,我就叫咗個肉骨茶 呢度啲雞飯我覺得好有住家味道,最特別嘅用怡保芽菜,肥嘟嘟好有口感㗎。我個肉骨茶,一飲成個位胃都暖曬跟住嗰個肉呢,一咬就淋好有口感好味呀。另外我哋嗌咗個雞肉同牛肉串燒, 個串燒真係好好味,就算我哋唔點醬都已經覺得好好食, 朋友去不斷讚個串燒醬,去畫另串燒變得更加好食🤣好搞笑佢又係諗起佢老公,話下次要帶佢老公嚟呢間食,埋佢老公一定鍾意喎哈哈🤣🤣
今日同朋友 去北角春秧街市買嘢

朋友話肚餓我就推介去呢一間度食雞飯啦
朋友叫咗個雞飯,我就叫咗個肉骨茶

呢度啲雞飯我覺得好有住家味道,最特別嘅
用怡保芽菜,肥嘟嘟好有口感㗎。
我個肉骨茶,一飲成個位胃都暖曬
跟住嗰個肉呢,一咬就淋好有口感好味呀。
另外我哋嗌咗個雞肉同牛肉串燒,
雞飯,肉骨茶
2020-01-06 652 浏览
係炮台山食lunch食到厭厭地,有時會行遠啲去北角揾啲新鮮感。見到姨婆。瑪麗呢個名幾有趣,睇埋英文 Ipoh 知道係平時比較少見既馬來西亞野,就決定試下佢~佢既主打應該係馬來西亞式車仔麵,好環保咁用過膠既 menu 比你揀餸,可以揀3/4/5/6款,男仔都應該夠食。我揀左有”星星”推介既蝦麵湯底好香蝦味,幾鮮甜,但略嫌唔夠濃味辣醬係分開用匙羹上,幾貼心,加左辣就惹味返少少,如果佢落多啲炸蒜片會更好~通菜份量都幾多,吸收咗湯汁之後好正油麵唔係一般車仔麵既傳統油麵,幼少少,食落亦無咁油,我中意!總括尼講,我下次都會 encore 呢間,會想試埋比較重口味既咖哩湯底~

我揀左有”星星”推介既蝦麵
湯底好香蝦味,幾鮮甜,但略嫌唔夠濃味

通菜份量都幾多,吸收咗湯汁之後好正

2020-01-03
2020-01-03 462 浏览
猴子唔係咁鍾意食雞皮,一來唔健康,二來煮得唔好仲會有啲腥味,不過姨婆瑪麗嘅雞脾,啲皮炸到卜卜脆,食起上嚟乾身唔油膩,真係忍唔住要連皮食。實不相瞞,今次嘅主角係雞脾,嗰碗麵餐只係陪襯。因為之前同事食過呢度嘅雞脾,猴子坐喺側邊聽到咬雞皮嘅清脆聲,忍唔住今次要自己親身試試。麵餐方面,猴子揀咗老鼠粉配怡保雞湯底。老鼠粉,即係銀針粉,短短粗粗、食落都真係幾「粉」,如果可以多返啲黏性,口感應該會好好多。餸菜方面,揀咗豬軟骨、豬紅同滷水雞蛋。豬軟骨嘅味道有啲淡,冇一般食開嗰啲咁濃味;豬紅結實滑溜,口感唔差;至於隻滷水雞蛋就毫無滷水味,同一般嘅水煮蛋冇乜分別。

怡保炸雞脾

老鼠粉麵餐 (配豆漿)

老鼠粉麵餐 (配豆漿)

2019-12-23
怡保炸雞脾
2019-12-13 496 浏览
今日去北角買野,行到肚餓搵嘢食,近近地就試下馬拉菜,係門口見佢餐牌,d名好得意「辣死你姨媽」,以為係勁野,點菜問人先知原來係馬拉話😂😂,真係笑死人我哋叫3樣嘢,咖哩麵、炸雞髀配牛腩(唔記得叫咩牛腩,辣辣哋幾冶味)、同埋肉骨茶咖哩麵聞落好香咖哩味,味都好濃,炸雞髀size適中,不過放耐左食時,見到仲有少少血水心水滲係碟,但切晒肉見佢入面都熟最後,肉骨茶d湯唔太重點藥味,幾好飲,不過佢d肉唔係排骨位,所以湯無咩油,d肉無骨,切到一條條,個形狀好似牛腩麵既牛腩咁
2019-12-07
2019-09-15 890 浏览
路過小店試下北角馬拉小店。食左蝦湯同咖哩湯摻摻,味道可以。摻摻同之前食的油麵唔同。店長推介-桔仔鹽水豆腐 好好味,有驚喜店長好細心,蝦湯有點辣。店長好細心怕我地接受唔到辣,先俾一小碗蝦湯小試。點左蝦湯摻摻,最後都係受唔到。店長好細心主動提出加鷄湯俾我地。呢餐飯好溫暖,有家的感覺
店長推介-桔仔鹽水豆腐 好好味,有驚喜

呢餐飯好溫暖,有家的感覺
  • 桔仔鹽水豆腐
2019-08-22 716 浏览
今日又去搵姨婆,純粹係想試吓瑪麗推介嘅肥嘟嘟芽菜,於是叫咗個怡保芽菜雞,HK$68蚊包嘢飲,猴子照舊飲豆漿,貪佢獨立包裝靠得住。一上菜,猴子第一件事試吓個肥嘟嘟芽菜,食落口,感覺是味道比一般芽菜淡,而且肥嘟嘟芽菜幾乎冇芽菜頭,少咗一份咀嚼感,不過輪外貌係幾有趣兼滑稽。至於油雞方面,略嫌肉少了一點,但勝在口感夠滑,算是不過不失。猴子今次食咗「怡保」,而同行嘅同事就食咗最「邪惡」嘅炸雞髀,姨婆瑪麗嘅炸髀係連雞皮都炸到卜卜脆嗰隻,可惜近排猴子熱氣唔敢食,搵日真係要試試。

怡保芽菜雞 (連飲品)

怡保芽菜雞 (芽菜)

怡保芽菜雞 (油雞)

2019-08-20
老實講,姨婆瑪麗呢個舖頭名稱的確係有啲怪,第一次聽到嗰陣仲以為會係一啲新派到唔新派嘅前衛菜式,但其實裡面賣嘅都係啲好正常嘅嘢,一啲都唔怪,而車仔麵更加係主打。至於嗰啲「辣死你媽」同「辣死你姨媽」,其實都只係想玩吓嘢,想表達「好辣」咁嘅意思。猴子點咗個四餸車仔麵,油麵配怡保雞湯底,材料有炸魚蛋、豬軟骨、豬紅,同埋餃子,飲品方面就叫咗豆漿。同其他車仔麵比較起嚟,姨婆瑪麗係偏向清淡,唔似得其他車仔麵檔咁油膩。不過佢嘅油麵就同一般用開嗰種黃色嘅唔同,口感上冇咁彈,食落亦淡味啲。至於豆漿就係獨立封裝,乾淨衛生,飲落都覺得滑啲。另外值係一提嘅係佢哋夠環保,點菜紙係一張過咗膠嘅A4紙,用顏色筆點菜,由於係膠面,所以可以循環再用。

四餸車仔麵 (連豆漿)

四餸車仔麵 (麵條)

至於豆漿就係獨立封裝,乾淨衛生,飲落都覺得滑啲。

豆漿

2019-08-12
2019-07-02 852 浏览
有次經過呢間小店,見到個店名 「 姨婆•瑪麗 」幾趣緻,加上見店外 poster 係主打馬來西亞特色小食,好似好特別咁,所以對呢間鋪印象都幾深刻,趁今日再經過,終於可以食下。店鋪小小,不過乾淨企理, 坐得舒服。店員知道我地第一次光顧,很細心咁講介菜式,服務比很多食店好得多!第一次食,當然要試下店舖既主打菜色 -- 姨婆蝦麵  & 怡保芽菜雞。姨婆蝦麵 - 感覺有點似喇沙,味道香濃,配料都幾豐富,不錯 !怡保芽菜雞 - 我見店內都幾多人order,芽菜很多,爽口,最啱我呢d鐘意食芽菜既人。雞肉都算滑嫰,味道也不錯。再加左個小食 - 檳城五香豬肉卷,外貌同味道有點似福建小食五香卷,同樣香脆可口。整體都不錯,還會光顧。

店鋪小小,不過乾淨企理, 坐得舒服。
雞肉都算滑嫰,味道也不錯。
整體都不錯,還會光顧。
2019-06-13
2019-06-17 721 浏览
9 點幾先番到附近見佢仲未last order , 個店名又幾搞笑唔知食咩 就試下叫左肉骨茶配白飯,油炸鬼個湯係我鐘意既,唔會太重藥材味同胡椒味但又好夠味 , 𥚃面有冬菇同埋豬肉另外叫左 辣死你姨媽 其實係馬來西亞式便當有咖哩牛肉,椰飯, 辣魚仔 同埋d 配菜 我覺得依個幾抵食 配野飲 炸雞脾 $68唔算太辣,配菜香口 但雞比炸過頭仲叫左個魚,唔記得咩名香葉包住燒魚肉, 魚肉用香料醃過燒出黎好香 基本上食唔到魚 香料味濃埋單168 性價比都不錯
9 點幾先番到附近
見佢仲未last order , 個店名又幾搞笑
唔知食咩 就試下

叫左
肉骨茶配白飯,油炸鬼
個湯係我鐘意既,唔會太重藥材味同胡椒味
但又好夠味 , 𥚃面有冬菇同埋豬肉

另外叫左 辣死你姨媽
其實係馬來西亞式便當
有咖哩牛肉,椰飯, 辣魚仔 同埋d 配菜
我覺得依個幾抵食 配野飲 炸雞脾 $68
唔算太辣,配菜香口 但雞比炸過頭

仲叫左個魚,唔記得咩名
香葉包住燒魚肉, 魚肉用香料醃過
燒出黎好香 基本上食唔到魚 香料味濃

埋單168
性價比都不錯
2019-03-10 1222 浏览
筆者係香港人,成日去馬來西亞,食過不下十次怡保雞。見到香港竟然有得食,就帶著期待嚟。見到餐牌嘅時候有啲愕然,因為打頭陣嘅竟然唔係怡保雞河粉(係呀,怡保雞應該配河粉先正宗),而係好多香港地道車仔麵嘅配菜。好就好在有得食老鼠粉,但當老鼠粉唔係乾撈而係好似車仔麵咁浸喺味精湯裡面,已經完全冇馬來西亞嘅風味了。一個三送麵盛惠$38,半隻怡保雞$108。馬來西亞嘢嚟講,實在冇可能話唔貴。另帶一提,呢度只有三款凍飲,所以想食辣嘢嘅就留意下喇。然後令人嘆息嘅一個員工嘅服務態度。我哋叫咗好多碗麵,唔肯定嗰碗係咪我哋叫咗堂食蝦麵,問到佢究竟係咪蝦麵,佢冇直接回應,我哋以為佢嘅意思係嗰碗唔係蝦麵,後來發現佢拎咗碗蝦麵去打包。我哋再話蝦麵係堂食嘅時候,佢轉身話我哋:「自己講錯喺度話人!」但客觀嚟講,其他員工態度係ok嘅,怡保雞還可以啦。

另帶一提,呢度只有三款凍飲,所以想食辣嘢嘅就留意下喇。

但客觀嚟講,其他員工態度係ok嘅,怡保雞還可以啦。
2019-02-09 1004 浏览
一句講晒,又貴又難食。係難食到放唔入口。以咁樣嘅份量同質素,唔係一般嘅貴,$14一串雞串燒又唔係好食,仲要個 menu 同幅牆都寫有跟青瓜,但最後當然係冇啦。問點解冇嘅時候,竟然指住個餐牌話「照片只供參考」而且態度都真心差。真係唔係貪你嗰幾片青瓜,不過咁嘅價錢,加啲咁嘅服務態度。吓?唔好話我睇「照片」問你點解冇青瓜,我係睇住個餐牌「寫」住有青瓜!連幾片青瓜都慳... 係咪餐廳應該改咗個餐牌佢唔好話跟青瓜呢?
睇到其他食評介紹呢間特色車仔麵好似唔錯, 所以黎試試佢!38蚊有3餸, 都有幾款設定好餸的面, 48蚊-58蚊雖然餸係普通車仔麵的餸, 但都睇到我有少少選擇困難, 最後揀左怡保雞湯底, 魚旦, 豆卜, 菜心唔知係咪我揀D餸太普通, 成碗面其實都普普通通, 冇任何驚喜個雞湯底都冇咩特別, 普通一個雞湯底囉, 唔係話唔好食, 只係冇咩特別姐, 如果下次再食, 我會揀蝦湯底, 只怪今次自己揀錯餸, 魚旦豆卜都揀錯了, 如果有機會再食, 應該直接叫”姨婆蝦麵”或者”怡保咖啡麵”
睇到其他食評介紹呢間特色車仔麵好似唔錯, 所以黎試試佢!
38蚊有3餸, 都有幾款設定好餸的面, 48蚊-58蚊
2018-11-17 1014 浏览
之前黎過一次覺得幾好食,一直都好想再黎!咁岩行完附近既運動舖outlet,就緊係黎食啦!不過上次有其他朋友一齊食,可以叫多到d餸一齊share食,不過今日獨獨樂,就只係叫一碗麵自己食啦!之前食過蝦麵,今日病病地就諗住清清地叫雞湯底,碗麵一黎到既時候嚇左一嚇,咁深色既😅唔知係咪因爲叫左咖哩雞翼,就變左咖哩湯底啦,不過都好好食既!雞翼好入味,魚蛋係好有魚味,好彈(唔係廢話黎架!)豬軟骨就普普通通! 盛為40大元,都係好合理既!之後都會繼續黎!

2018-11-17