2023-07-09 37 浏览
今次嚟到尖沙咀一間食鐵板燒嘅餐廳,平時食鐵板燒就是得多,今次呢一間係廚師發辦嘅鐵板燒,所以佢設計嘅菜式都係比較特別。成間餐廳嘅座位並唔係好多,一共有兩個吧枱,大家可以近距離欣賞住廚師煮嘅嘢食。師傅真係好熱情,一邊同大家飲酒一邊同大家吹水,所以成晚都好愉快。嘢食方面食材真係非常新鮮,師傅會根據大家嘅口味去調教食物,對於我來講最鍾意就係食龍蝦,因為口感新鮮彈牙,而且師傅用咗龍蝦頭嘅膏去煮,用嚟點返龍蝦超級好味,希望下次再去試到更多唔同嘅菜式。

屋企附近新開左間鐵板燒,同老公去補祝父親節,成餐飯都聽住令人流口水既滋滋聲,而且師傅專業,服務超好,而且裝修舒服高級,分開左4台比4位師傅負責,依餐飯由7點食足兩個幾三個鐘,體驗真係99分。🔹前菜:。凍荔枝車厘茄+粟米凍湯開胃凍同酸既前菜,車厘茄有超香甜既荔枝味。北海道瀨尿蝦蒸蛋第一道開板煮既菜式,用賴尿蝦頭蝦殼煮成高湯,再加木之牙增加口感🔸時令海鮮5款。板上蒸蠔 (來自兵富縣 金武士蠔, 生蠔焗蠔都食得多,第一次原汁原味食蒸蠔,係驚嘆地新鮮香滑)。帆立貝 配 台灣烏魚子醬(煎香帆立貝到7/8成熟,再面頭加來自台灣嘅烏魚子醬,用火槍燒香,最後加埋淡雪鹽,輕微嘅鹹味唔會搶去帆立貝嘅鮮甜)。香煎目光魚(依排當造目光魚,已打鱗並用昆布醃製,煎得香油脂出哂黎,配柚子胡椒蘿蔔蓉同青檸汁點食,我地覺得佢味道上有少少似多春魚)。紫蘇葉 蒸日本地甲 (先用紫菜高湯煮好汁,再用紫蘇葉蒸蜆,最後上汁加飛魚子,蜆juicy得來香香紫蘇葉味)。焗榮螺 (師傅話一般5-8月當造,用法式焗田螺嘅方法烹調再配牛油薯蓉撈埋食,惹味)🔹南非凍醉飽鱼 配水母食左五個當造海鮮,每一個烹調嘅方法都係超級有心思,菜式配搭都十分

🔹前菜:
。凍荔枝車厘茄+粟米凍湯
開胃凍同酸既前菜,車厘茄有超香甜既荔枝味

。北海道瀨尿蝦蒸蛋

🔸時令海鮮5款

。板上蒸蠔

。帆立貝 配 台灣烏魚子醬

。香煎目光魚

。紫蘇葉 蒸日本地甲

。焗榮螺

🔹南非凍醉飽鱼 配水母
食左五個當造海鮮,每一個烹調嘅方法都係超級有心思,菜式配搭都十分創新;之後上凍南非鮑魚,佢既發揮不過不失,但做間場來講唔錯)

🔸立鱗金鯛燒
休息左一陣,師傅就拎左個LC煲出黎,將金鯛先油炸至所有鱗都企身,然後再落板煎,最驚喜就係去佢配一個中式酸菜汁,好重花椒嘅麻味,輕微辣度,個配搭好創新,而金鯛亦做到外香脆內細滑。

🔸西澳龍蝦配蟲草花忌廉汁
好快師傅就開始烹調有兩隻手咁大嘅龍蝦,上板一陣就起肉,加上預先準備既大量蝦膏醬,配以蟲草花烹調,所以食起上黎會有少少菇味,龍蝦彈牙新鮮基本。

🔸鵝肝配蘋果醋醬多士
煎鵝肝一般都好穩陣,餐廳用嘅鵝肝都係好厚,見到佢先半煎炸到金黃外脆內軟,配以蘋果醋醬多士解油膩感,但最驚喜係佢個菠蘿冰超級透心涼,勁想要多舊。

🔸宮崎A3和牛
其實去到依個位已經飽左九成,師傅話佢哋特登喺揀咗A3和牛而唔係A4或者A5,因為佢話去到依個位好多人都飽左8成,食比較重肉味既和牛會好過太油感的,佢講完我覺得餐廳真係好細心有誠意。

🔹九州高菜炒飯 粒粒分明
🔹炒雜菜
🔹龍蝦麵豉湯 鮮

🔸焦糖多士配雲呢拿雪糕
話飽但係上面嘅飯同湯都Ko埋,私心超期待依個焦糖多士成晚喇,甜品真係另一個胃。

成晚負責我哋嘅師傅雖然係女師傅但係非常之專業,令你有穩重嘅感覺,我覺得佢都算健談,走時見到出面兩枱師傅同客人傾計飲酒得興起,岩哂鍾意放工飲幾杯既你。
  • 金鯛立鱗燒
  • 鵝肝多士
  • 板上蒸蠔
屋企人成日話想食鐵板燒,搵左好耐,終於搵到間性價比唔錯嘅餐廳😊~餐廳地方唔算大,但座位都寬敞👍~我地叫左臣 omakase ($1080/person)😆🌟粟米凍湯配荔枝汁車厘茄粟米湯清甜香濃,入面嘅粟米蓉好多😝,凍湯非常適合夏天飲用😋~蕃茄仔用荔枝汁浸過,酸中帶甜,幾特別😉~🌟龍蝦汁蒸蛋(前菜)賣相非常精緻😍,蒸蛋口感好滑嫩,龍蝦汁亦好濃郁🤤,再喺上面加上紫蘇花做點綴,可以裝飾之外,仲令味道更升華😚!🌟時令海產(三款) ❤️目光魚油份充足🤩,淨食嘅話可能會覺得有少少油膩,加d青檸汁就可以中和返🤗!魚肉好嫩滑,啖啖肉,外皮鬆化香脆😬! ❤️海苔湯北寄貝北寄貝肉頗大粒,爽口帶 d嚼勁😃,海苔湯幾濃郁,但唔會好咸😋,反而仲令北寄貝嘅鮮甜海水味更突出👍! ❤️磯燒帶子師傅預先叫我地消毒雙手,原來係要我地用手接帶子🤣!好驚喜😉!帶子用紫菜包住,非常厚身,鮮味十足😚,帶子事先用醬油燒過,所以食落甜甜地又帶 d咸味,好有日式嘅感覺❤️~🌟鮑魚鮑魚超爽口彈牙,證明非常新鮮😝,配埋獨製嘅鮑魚肝醬,夠惹味😊~🌟金鯛魚立鱗燒(季節燒魚)魚鱗被滾熱嘅油炸到立起,超脆,好似薯片咁🤩,魚肉口感軟滑,估唔到竟然落左酸菜魚

🌟粟米凍湯配荔枝汁車厘茄

🌟龍蝦汁蒸蛋(前菜)

🌟時令海產(三款)

❤️目光魚

❤️海苔湯北寄貝

❤️磯燒帶子

🌟鮑魚

🌟金鯛魚立鱗燒(季節燒魚)

魚鱗被滾熱嘅油炸到立起,超脆,好似薯片咁🤩,魚肉口感軟滑,估唔到竟然落左酸菜魚汁,充滿麻香又酸酸地🤭!

🌟活龍蝦 (+$150/半隻)

龍蝦肉飽滿彈牙,見師傅落左牛油、蝦膏去煎😗,香氣撲鼻,令人食指大動😋~再加埋獨特嘅蟲草花忌廉醬令蝦膏香味更明顯😆!

🌟鵝肝

鵝肝超厚身😲,煎得啱啱好,外脆內軟,入口即溶,又 keep到肉汁😍!上面有蘋果蓉,可以中和返鵝肝嘅油膩感☺️,再食埋伴碟嘅菠蘿冰,更可清味蕾😉~

🌟美國牛肉

我要左7成熟,牛味好香濃😊,油脂充足,呈雪花紋,咬落滿口油香😙,非常 juicy,肉質嫩滑細緻😌!

🌟炒飯

炒飯入面加左香蔥、芝麻、漬物同沙律醬等等嘅材料,米飯炒到粒粒分明😝~

🌟味噌湯

呢碗係非一般嘅味噌湯,入面仲落左龍蝦頭去煮,飲落更鮮甜☺️!

🌟炒野菜

有芽菜、椰菜等等,新鮮爽脆,有鑊氣😁!

🌟焦糖多士伴雪糕(甜品)

多士香脆可口,充滿焦糖牛油香😚,加埋超級香濃芝士味雪糕一齊食,perfect ending❣️!

2023-07-01 178 浏览
今日慶祝生日 梗係要揾間靚嘢食下啦 今日食鐵板燒🌸臣omakase $1080 per person⭐️沙律✅沙律 - 小清新 有 橙 車厘茄 籃莓 藍莓 夠晒fresh ⭐️前菜✅龍蝦汁蒸蛋特濃龍蝦汁 配埋滑滑嘅蒸蛋⭐️時令海鮮 三款✅日本金武士蠔細細隻 但鮮味十足 燒得恰到好處 蠔肉飽滿 海水味濃 一啖一口 鮮👍✅特級帶子好大隻呀 師傅落左甜甜嘅燒汁同七味粉 鐵板燒後再火炙過包埋紫菜 重口味得黎又食到帶子嘅鮮味✅香草汁焗榮螺第一次見禁大隻榮螺 連埋薯蓉一齊食 super yummy⭐️季節燒魚✅馬友一夜干配白粥鰹魚湯煲嘅白粥 好綿 好甜好有鮮魚味 馬友煎得香脆 兩邊金黃 咸咸香香 一啖粥一啖馬友 看似越簡單嘅食材 要整得出色一啲都晤簡單 今晚MVP🏆✅酒煮凍鮑超級爽淋 用左澳洲青邊鮑魚 鮑魚新鮮 香甜✅蟲草花蝦膏忌廉汁 沙巴虎蝦長過筷子嘅蝦 真係未見過 蝦頭嘅膏用香做汁 加埋蟲草花醬 特濃醬汁 簡直極緻 蝦用彈牙爽口 配埋個汁一流✅鵝肝多士鵝肝超厚切 咬三大啖先食得完 油脂爆發 配埋果蓉酸醬汁 一啲都晤漏 外脆內軟 真係好脆 好香呀 爆晒油 好幸福呀✅美國封門柳封門柳肉味夠晒濃 五成熟
今日慶祝生日 梗係要揾間靚嘢食下啦 今日食鐵板燒

超級爽淋 用左澳洲青邊鮑魚 鮑魚新鮮 香甜

✅蟲草花蝦膏忌廉汁 沙巴虎蝦

✅鵝肝多士

✅美國封門柳
封門柳肉味夠晒濃 五成熟 就係啱啱好 可以點配昆布鹽漬 或wasabi 一流

✅炒飯
鐵板燒嘅炒飯特別好食 夠晒鑊氣 呢個炒飯好特別加左蛋黃醬去炒 夠邪惡但好滋味

✅炒野菜
✅蝦頭味噌湯

✅脆脆焦糖麵包
做法真係非看似好簡單 只係用左沙糖同麵包 但係整完出嚟麵包出奇地脆口 好好好食 知我地慶祝生日仲有煙花心心蠟燭添

📍媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓
  • 龍蝦汁蒸蛋
去左尖沙咀一間極好評鐵板燒位置由尖沙咀地鐵站行8分鐘左右餐廳環境舒適 位置闊落👍🏻而且大部分坐位都面對廚師可以欣賞佢成個製作過程😍1️⃣沙律2️⃣前菜- 蒸蛋 紫蘇葉 加埋龍蝦汁 好滑既蛋3️⃣4️⃣5️⃣時令海產三款煎魚 - 有蘿蔔蓉做伴 煎得好香好脆 ✔️✔️煎帶子- 飛魚子同埋薄鹽 外香內軟✔️✔️✔️螺肉焗薯蓉- 薯蓉好有味 伴埋一齊食最正✔️✔️6️⃣南非鮑魚未煎之前仲郁緊 好新鮮煎得好香 仲有鮑魚淆出嚟嘅醬汁7️⃣沙巴虎蝦好大隻 仲用左個蝦膏做汁 淡淡肉 ✔️✔️✔️8️⃣鵝肝都係大大件 一咬落去 爆曬汁 so yummy 9️⃣美國牛肉有牛味 叫左medium 岩岩好🔟日本鹿兒島黑豚豬8成熟 有咬口 1️⃣1️⃣炒飯1️⃣2️⃣炒椰菜炒野都好香口 炒飯粒粒分明 1️⃣3️⃣味噌湯1️⃣4️⃣甜品- 完美句號成個餐都係每位$1080 性價比極高 食到好滿足👏🏻每一道菜都有其特色當中沙巴虎蝦極大隻😆令人回味無窮♥️♥️一大班朋友嚟仲可以叫埋sake📍媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓▪️位置: 9/10▫️環境: 9/10▪️衛生: 9/10▫️服務: 10/10▪️食物: 10/10
去左尖沙咀一間極好評鐵板燒

每一道菜都有其特色

當中沙巴虎蝦極大隻😆
令人回味無窮♥️♥️
一大班朋友嚟仲可以叫埋sake

📍媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓

▪️位置: 9/10
▫️環境: 9/10
▪️衛生: 9/10
▫️服務: 10/10
▪️食物: 10/10
2023-06-27
  • 沙巴虎蝦
最近好鍾意食鐵板燒😍😍朋友話尖沙咀新開左間鐵板燒餐廳,見到午市有個二人套餐幾抵食!於是就去左試試~~-🍽精選二人前套餐 $1280/2位✨-🔅沙律·前菜店員會先送上沙律🥗同龍蝦汁蒸蛋🥚作前菜~~龍蝦汁蒸蛋入口滑溜,龍蝦味好濃!面層加上紫蘇花作裝飾,幾特別😋😋🔅季節燒魚金鯛魚魚皮炸到金黃色,咬落脆卜卜!!魚肉口感嫩滑,配上酸酸辣辣的酸菜魚汁好惹味🌶🌶🔅南非鮑魚鮑魚好新鮮,店員建議第一啖試左原味先🤤🤤然後再蘸鮑魚肝醬食,味道濃郁、更突出鮑魚的鮮味!!🔅沙巴虎蝦虎蝦大大隻,已拆哂肉~咬落好彈牙🦐!!搭配用蝦膏同蟲草花忌廉醬調製而成的醬汁,十分開胃👍🏻👍🏻🔅鵝肝鵝肝厚身肥美,外層煎得香脆、內裡軟滑~~食完再食旁邊的菠蘿冰🍍,口感清新!可以減低油膩感❄❄🔅美國牛肉我地揀左要7成熟,封門柳肉質軟嫩、牛味重🐮!!另外可以配鹽漬昆布/wasabi食,味道更豐富🤤🤤🔅炒飯·味噌汁炒飯用左高菜、紅蘿蔔、洋蔥同沙律醬等去炒,炒得粒粒分明~~食完再飲返碗鮮甜的味噌湯🥣,夠哂飽🤣🤣🔅炒野菜包括有椰菜、紅蘿蔔、芽菜、香蔥等,味道都唔錯!!全部炒得乾身香口,而且份量啱啱好👍🏻👍🏻🔅甜品甜品係焦糖多士🍞配益力多雪糕🍨
最近好鍾意食鐵板燒😍😍
🍽精選二人前套餐 $1280/2位✨
🔅沙律·前菜
店員會先送上沙律🥗同龍蝦汁蒸蛋🥚作前菜~~

🔅季節燒魚
金鯛魚魚皮炸到金黃色,咬落脆卜卜!!
魚肉口感嫩滑,配上酸酸辣辣的酸菜魚汁好惹味🌶🌶

🔅南非鮑魚
鮑魚好新鮮,店員建議第一啖試左原味先🤤🤤
然後再蘸鮑魚肝醬食,味道濃郁、更突出鮑魚的鮮味!!

🔅沙巴虎蝦
虎蝦大大隻,已拆哂肉~咬落好彈牙🦐!!
搭配用蝦膏同蟲草花忌廉醬調製而成的醬汁,十分開胃👍🏻👍🏻

🔅鵝肝
鵝肝厚身肥美,外層煎得香脆、內裡軟滑~~
食完再食旁邊的菠蘿冰🍍,口感清新!可以減低油膩感❄❄

🔅美國牛肉
我地揀左要7成熟,封門柳肉質軟嫩、牛味重🐮!!
另外可以配鹽漬昆布/wasabi食,味道更豐富🤤🤤

🔅炒飯·味噌汁
炒飯用左高菜、紅蘿蔔、洋蔥同沙律醬等去炒,炒得粒粒分明~~
食完再飲返碗鮮甜的味噌湯🥣,夠哂飽🤣🤣

🔅炒野菜
包括有椰菜、紅蘿蔔、芽菜、香蔥等,味道都唔錯!!
全部炒得乾身香口,而且份量啱啱好👍🏻👍🏻

🔅甜品
甜品係焦糖多士🍞配益力多雪糕🍨/熱咖啡☕~~
我地揀左要益力多雪糕,味道酸酸甜甜、好清爽!配上邪惡的焦糖多士一齊食,大滿足❤️❤️
2023-06-28 48 浏览
尖沙咀廣東道唔係淨係得名店嘅🤣今次想同大家推介一間開業不久但超級高質嘅鐵板燒餐廳👍🏻👍🏻除咗鐵板燒套餐仲有個area可以試到啲精緻特色嘅日式料理。今次點嘅鐵板燒-臣Omakase有成16道菜咁多😍😍每一款質素都係平均地高,好多都用上平時少見嘅食材配搭,盡顯廚師心思❤️❤️$1080呢個價錢可以食到咁多咁靚嘅食材,加上上乘嘅味道同服務,我覺得係超值,大推🫶🏼🫶🏼👏🏻👏🏻老闆係愛酒之人,呢度有好多日本清酒比出面平足幾成😏廚師好健談,傾咗好耐計😝仲比我知道咗好多食材知識😆😆沙律清爽沙律加上莓果🍓🫐酸甜開胃前菜前菜係龍蝦汁蒸蛋🦞用上蛋型石頭器皿盛載,幾可愛💖蒸蛋非常滑溜,食到淡淡龍蝦汁香味。時令海產(3款)帆立貝簡單將帆立貝燒過,保留非常突出出嘅鮮甜味😙😙面頭灑上淡水鹽同烏魚子,賣相加分之餘亦令帆立貝多咗啲微酸嘅味道,幾特別😋甘鯛立鱗燒餐廳嘅招牌菜!立鱗燒都係第一次食,烹調難度非常高,足見廚師技藝😎將魚鱗用熱油炸至鱗片豎起如花瓣,金金黃黃好靚🌼魚鱗鬆脆如餅乾,底下嘅魚肉卻非常嫩滑鮮美,同魚鱗成強烈對比。醬汁用花椒、酸菜、魚骨先熬成,味道微酸,好香花椒味,估唔到將中菜元素融入呢道日式高級料理可以咁正

清爽沙律加上莓果🍓🫐酸甜開胃

前菜

時令海產(3款)
帆立貝

甘鯛立鱗燒
餐廳嘅招牌菜!立鱗燒都係第一次食,烹調難度非常高,足見廚師技藝😎將魚鱗用熱油炸至鱗片豎起如花瓣,金金黃黃好靚🌼魚鱗鬆脆如餅乾,底下嘅魚肉卻非常嫩滑鮮美,同魚鱗成強烈對比。醬汁用花椒、酸菜、魚骨先熬成,味道微酸,好香花椒味,估唔到將中菜元素融入呢道日式高級料理可以咁正👏🏻👏🏻

香草牛油焗榮螺
食完較中式嘅魚之後食返個西式焗榮螺🐚師傅等我哋影完相先再將螺肉從殼中取出,超細心❤️螺肉啖啖肉好爽彈,香草牛油嘅香味恰到好處,加埋下面軟滑薯蓉,好滿足☺️☺️

沙巴虎蝦
巨型虎蝦🦐蝦肉彈牙得好似有隻新鮮蝦係口腔入面彈跳(唔係講笑真係有呢個感覺😂😂)用上蟲草花忌廉醬搭配蝦膏,鮮甜味突出👍🏻

鵝肝
又大又厚,煎到滴晒油份好邪惡😈面頭酸甜嘅蘋果蓉剛好中和一下。食完仲可以食埋冰菠蘿🍍夏日感覺出晒嚟😆

季節燒魚
目光魚
有啲似秋刀魚,油份豐富,燒至逼晒油份出嚟💦口感香脆,連骨都可以食埋🤪加點青檸同柚子胡椒更惹味。

南非鮑魚
肉質爽彈到不得了,又鮮甜😚😚好鍾意側邊嘅鮑魚肝醬,其他地方一般會比較鹹,呢度竟然帶點甘甜味😋😋原來落咗黑糖去除內臟苦澀味,仲吊起醬汁原本嘅鮮味,好食到要舔乾淨🤣

美國牛肉、日本鹿兒島黑豚肉
同朋友兩款肉都試下,牛肉用上封門柳,肉味香濃,有咬口之餘中間仍有肉汁👏🏻豚肉都頗彈牙。醬汁幾特別,有鹽漬昆布、wasabi以及紫蘇梅子醬,牛肉配鹹鹹酸酸嘅昆布同wasabi一齊食,刺激味蕾😛😛豚肉配梅子醬就酸爽解膩。

炒飯
食到後段已經極飽🤰🏻但呢個炒飯都令我忍唔住大口大口食😆師傅用上醃漬高菜,平時只會作為唔起眼嘅漬物,而家就變成主角之一,配炒飯增添鹹鮮味道🤩毋須過多其他調味已經不錯。

炒椰菜、味噌汁
炒椰菜清清地可以中和一下。味噌湯加入蝦頭熬製,湯入面見到唔少蝦膏😗😗

甜品
甜品環節通常只有雪糕,呢度師傅仲整埋焦糖多士🍞可惜同朋友已經好飽,只能每人食半份🤣好似焦糖燉蛋一樣,多士面頭剛剛好裹上一層脆卜卜焦糖,甜而不膩😋😋另外唔少得雪糕🍨柚子味比起其他地方食過嘅更清爽,柚子甘澀味突出,非常解膩;芝士味出面少有,食到微酸似cream cheese味道,好食🫶🏼

人均消費:$1200
推介指數(10分為滿分):9分
2023-06-27
2023-06-28 7 浏览
朋友同我慶生 帶我黎開業不久的「媄」食鐵板燒🔥✨臣 Omakase $1080/Person ✨🫧沙律 •前菜🫧🥢藍莓蜜柑雜菜沙律 🥢龍蝦汁蒸蛋 用上恐龍蛋器皿 蛋口感順滑 🫧時令海產(3款)🫧🥢金武士蒸蠔 鮮甜肥美🥢火炙北海道帶子 灑上烏魚籽和淡雪鹽 味道鮮甜鹹香🥢沖繩榮螺焗薯蓉 🫧季節燒魚🫧🥢日本目光魚 醃漬數分鐘 魚油重 肉質嫩滑🥢金鯛立鱗燒 外皮酥脆肉質嫩滑 伴以酸菜魚汁 少少酸 少少麻🤏 令人食指大動🫧南非鮑魚🫧鮑魚口感彈牙 蘸上鮑魚肝醬令人垂涎欲滴🤤🫧沙巴虎蝦🫧虎蝦新鮮爽口 醬汁用上蝦膏 牛油烹製 胃口大開🫧鵝肝🫧鵝肝面搽上自家製蘋果醬 減低油膩感 配左一口菠蘿冰 清爽開胃😮‍💨🫧美國牛肉🫧用上封門柳 肉味香濃 隨意沾上鹽漬 昆布豐富口感🫧炒飯 炒野菜 味噌汁 甜品🫧🥢高菜炒飯 棄用油和蛋 特別加入沙律醬 保留煙韌口感🥢炒野菜🥢日本昆布麵豉湯🥢甜品焦糖脆麵包 堆砌成層層疊模樣🤩🥢柚子雪葩🍧清新解膩
朋友同我慶生 帶我黎開業不久的「媄」食鐵板燒🔥

焦糖脆麵包 堆砌成層層疊模樣🤩

🥢柚子雪葩🍧
清新解膩
2023-06-24 24 浏览
想吃一頓舒服、有服務、又好吃的席前鐵板燒是👩🏻最愛的選擇前菜先來超新鮮的沙律🥗讓胃口熱身然後是龍蝦汁蒸蛋🥚上面有紫蘇花🌸作裝飾也帶來多層次味覺😋主菜有六道打頭陣是北海道帆立貝沒加調味去燒燒好後再撒上台灣烏魚子茸提升香味🆙配上好看但鹹度低的日本淡雪鹽❄️色香味俱全🤩原隻南非鮑魚以鮑魚肝醬為伴廚師👨🏻‍🍳提醒可以先吃一片原味再用另一片蘸醬來吃一隻鮑魚吃出2️⃣種口味是日的燒魚是甘鯛配酸菜魚汁最特別是魚皮上的「立鱗」😊燒完之後是一片片豎起⤴️店員很細心奉上帶鋸齒的小匙🥄方便切開立鱗魚皮來吃龍蝦🦞本身是每二人份就有一隻龍蝦頭被拿去做湯🥣龍蝦身烤熟後以虫草花蝦膏忌廉汁炒勻蝦膏作汁料帶點鹹香龍蝦肉質爽彈而新鮮👍🏻鵝肝多士本身聽起來普普通通但做到香而不膩就不簡單廚師👨🏻‍🍳把浸過蘋果醋的蘋果茸🍎加在鵝肝上酸甜清新,去掉油膩感再細心建議吃完鵝肝多士再吃旁邊的冰菠蘿🍍refresh一下味覺再迎接下一道菜最後一道主菜是肉類可以選擇A4和牛🐂或鹿兒島黑豚🐖和牛油脂平均,入口即溶旁邊伴以鹽漬昆布廚師建議想吃鹹味才加昆布炒飯、炒菜是鐵板燒必備湯是龍蝦頭湯最後的甜品是焦糖多士配柚子雪糕😍😍😍就以這一頓接近完美的席前鐵板燒
想吃一頓舒服、有服務、又好吃的
席前鐵板燒是👩🏻最愛的選擇

龍蝦肉質爽彈而新鮮👍🏻

鵝肝多士本身聽起來普普通通
但做到香而不膩就不簡單
廚師👨🏻‍🍳把浸過蘋果醋的蘋果茸🍎加在鵝肝上
酸甜清新,去掉油膩感
再細心建議吃完鵝肝多士再吃旁邊的冰菠蘿🍍
refresh一下味覺再迎接下一道菜

最後一道主菜是肉類
可以選擇A4和牛🐂或鹿兒島黑豚🐖
和牛油脂平均,入口即溶
旁邊伴以鹽漬昆布
廚師建議想吃鹹味才加昆布

炒飯、炒菜是鐵板燒必備
湯是龍蝦頭湯
最後的甜品是焦糖多士配柚子雪糕😍😍😍

就以這一頓接近完美的席前鐵板燒
好好酬謝辛勞的自己和👨🏻

2023-06-23 157 浏览
美食發掘員👦🏻🐖近排留意到尖沙咀開左一間新既鐵板燒🥰即刻就帶左小👧🏻🐖去食E間鐵板燒比起其他既 有佢獨有既特色菜式色香味俱全 同時帶有創意 味道好食又有少少估佢唔到 有驚喜wo❣️💗晚市✐臣omakase✐沙律✐前菜✐時令海產 (3款)✐季節燒魚✐南非鲍魚✐沙巴虎蝦✐鵝肝✐美國牛肉✐前菜💗龍蝦汁蒸蛋配紫蘇葉龍蝦汁蒸蛋已經好出色 但我最欣賞竟然係師博加左既少少紫蘇葉紫蘇葉令個蒸蛋加左一層複雜既味道 有層次感💗😋豐富左✐時令海產 (帶子,目光魚,松葉蟹)❣️北海道帶子用左日本淡水鹽&台灣烏魚子 調味淡水鹽完全只係為左增加個口感 一d都唔咸🥰成個菜式好靚之餘 仲好好食😍❣️目光魚 油份比較重 外皮煎到好脆 入面仲好滑😍 加青檸口感層次提升❣️松葉蟹春卷 第一次食松葉蟹整既春卷🤣真係好出色外面既春卷超脆 裏面一絲一絲蟹肉💗正✐立鱗燒立鱗燒係日本料理🥰都係我最鍾意既其中一道魚皮脆 魚肉滑唔多講😳最有特色係 e間鐵板燒竟然用左酸菜魚汁😍超香一流💯✐南非鮑魚配上鮑魚肝醬 食落有輕微甜甜地 原來個醬係餐廳自己調製加左黑糖😋👍🏻鮮味中有少少甜味✐沙巴海虎蝦蝦非常新鮮彈牙👍🏻醬汁用左蝦膏加左蟲草花忌廉醬食落爽彈爽
美食發掘員👦🏻🐖近排留意到尖沙咀開左一間新既鐵板燒🥰
即刻就帶左小👧🏻🐖去食
E間鐵板燒比起其他既 有佢獨有既特色

晚市✐臣omakase

✐沙律
✐前菜
✐時令海產 (3款)
✐季節燒魚
✐南非鲍魚
✐沙巴虎蝦
✐鵝肝
✐美國牛肉

✐前菜💗龍蝦汁蒸蛋配紫蘇葉
龍蝦汁蒸蛋已經好出色 但我最欣賞竟然係師博加左既少少紫蘇葉
紫蘇葉令個蒸蛋加左一層複雜既味道 有層次感💗😋豐富左

✐時令海產 (帶子,目光魚,松葉蟹)
❣️北海道帶子用左日本淡水鹽&台灣烏魚子 調味

✐沙巴海虎蝦
蝦非常新鮮彈牙👍🏻醬汁用左蝦膏加左蟲草花忌廉醬
食落爽彈爽彈 好野味🥰

✐鵝肝配左蘋果醬
鵝肝配蘋果醬真係超出色 蘋果醬完美中和鵝肝既油膩感💗融合 再加以發揮油脂感 出色

✐美國封門柳
5成熟👍🏻肉味濃

✐高菜炒飯 & 炒雜菜
高菜炒飯都可以咁好食👍🏻出色

芝士味雪糕🍦&開心果味雪糕🍦

最後師博仲送左個鐵板燒mix焦糖多士塔塔比我地💗💗💗超滿足arr💗💗💗

2023-06-20
✨~媄~✨我個人比較鍾意樓上鋪嘅鐵板燒,感覺好似有質素啲🤭朋友介紹嚟到尖沙咀呢一間鐵板燒👍🏻鋪面分開兩邊有兩個鐵板,店員同廚師亦都好有禮貌😊❣️每一道菜都好精緻,一絲不苟❣️❣️廚師將食材發揮得淋漓盡致❣️❣️加上精緻嘅裝飾簡直錦上添花❣️🌱呢個質素嚟講二人午餐~$1280/2~值得🌱🔥柚子汁沙律菜🔥龍蝦汁蒸蛋(啲蛋滑到好似自己滑個胃咁😂好有龍蝦汁嘅鮮味,最後再加上紫蘇花點綴)🔥鮑魚肝忌廉醬~配鮑魚(用真正嘅鮑魚肝再加師傅調配而成嘅醬汁,配鐵板燒過嘅鮑魚非常惹味)🔥酸菜魚汁~配鯛魚(呢個酸菜魚汁味道完全唔會搶咗鯛魚嘅鮮味,廚師選用半煎焗嘅方法,令到魚鱗都可以識落口好香脆😋裏面仲好滑)🔥蟲草花蝦膏忌廉汁~配沙巴虎蝦(食落口廚師先至話俾我哋聽,原來有蟲草花喺個醬汁入邊,口感豐富,而且有濃濃嘅蝦膏味!)🔥蘋果醋醬~配鵝肝(蘋果醋配鵝肝,香而不膩,再配旁邊一小塊冰菠蘿)🔥美國封門柳/日本鹿兒島黑豚豬肉(封門柳首先食咗原味,之後再配鹽漬海帶/豚肉配廚師調配嘅紫蘇蓮梅醬,有一種中西合璧嘅感覺)🔥鐵板炒飯(我好欣賞呢個炒飯,廚師用沙律醬同埋酸菜芝麻香蔥等食材⋯粒粒分明!)🔥味噌湯~炒椰菜🔥焦糖多士~開心果雪糕~
✨~媄~✨
我個人比較鍾意樓上鋪嘅鐵板燒,感覺好似有質素啲🤭
❣️每一道菜都好精緻,一絲不苟❣️
❣️廚師將食材發揮得淋漓盡致❣️

🔥鮑魚肝忌廉醬~配鮑魚

🔥酸菜魚汁~配鯛魚

🔥蟲草花蝦膏忌廉汁~配沙巴虎蝦

🔥蘋果醋醬~配鵝肝
(蘋果醋配鵝肝,香而不膩,再配旁邊一小塊冰菠蘿)

🔥美國封門柳/日本鹿兒島黑豚豬肉

🔥鐵板炒飯

🔥味噌湯~炒椰菜

🔥焦糖多士~開心果雪糕~咖啡
(焦糖多士,真係可以媲美某酒店嘅蝴蝶酥🤭😋)
  • 金鯛立鱗燒
  • 龍蝦汁蒸蛋
  • 南非鮑魚
  • 鵝肝多士
  • 甜品
2023-06-20 13 浏览
這間新開的鐵板燒餐廳位於海港城附近地點非常便利網上看到很多人推介👍🏻菜式非常新穎便立馬試試看臣Omakase ($1080/位)沙律有藍莓🫐、車厘茄、蜜柑和沙律菜等,清甜又開胃前菜龍蝦🦞汁蒸蛋賣相超可愛用一個蛋殼型器皿盛載龍蝦汁非常濃郁鮮味蒸蛋🥚細滑與龍蝦汁融為一體加上面頭紫蘇花🌺精緻之餘能增添特別香氣時令海鮮 3款廚師發辦精選了三款時令海鮮🐟製作✨日本真蠔🦪蠔肉結實爽滑超肥美味道非常濃一啖放進口有如被海水🌊衝擊一樣鮮味無比✨北海道帆立貝帆立貝外層煎到金黃色非常鮮甜肥美用了烏魚子及淡雪鹽🧂調味味道層次豐富更能帶出鮮味✨松葉蟹春卷🦀滿滿蟹肉絲配上紫蘇葉真係啖啖鮮味季節燒魚甘鯛立鱗燒🐟魚鱗炸至豎起非常脆身香口而魚肉亦能保持嫩滑配上罕有特製的酸菜魚汁微微酸辣好惹味南非鮑魚 超大隻的鮑魚以半蒸半煎的方法製作口感彈牙爽口💫原味吃已經好鮮甜再沾上鮑魚肝醬一起吃味道更強烈更濃郁沙巴虎蝦師傅運用純熟手法將蝦🦐完整去殼整個過程非常療癒蝦肉煎到剛剛好不會過熟肉質爽口彈牙醬汁方面用上蝦膏和蟲草花調配而成的醬汁鮮蝦味極為特出再帶有淡淡蟲草花香非常特別鵝肝厚身肥美的鵝肝用入口即溶來形容絕無誇張口感柔軟得很師傅為
這間新開的鐵板燒餐廳位於海港城附近
地點非常便利
網上看到很多人推介👍🏻
菜式非常新穎便立馬試試看

臣Omakase ($1080/位)
沙律
有藍莓🫐、車厘茄、蜜柑和沙律菜等,清甜又開胃

龍蝦🦞汁蒸蛋賣相超可愛

整體用餐體驗好好
看着師傅精湛手藝有如表演一樣
有別於大部分的鐵板燒
每道菜式都帶有新意
配搭、醬汁和調味都好獨特
非常推介👍🏻

前排朋友話想去食下鐵板燒,見呢間新開嘅鐵板燒lunch有2人餐,價錢相當實惠,就去食下~餐廳入面係落地玻璃,望住外面綠色環境好舒服舒服!師傅嘅鐵板燒配搭都花過心思,夠曬特別!【$1280午市2人餐】1. 沙律🥗- 沙律菜好爽口新鮮,配上士多啤梨、藍莓更加refreshing 同甜香2. 龍蝦清蒸蛋- 賣相超精緻,蒸蛋好滑香,上面舖一層龍蝦湯配上桂花香,啖啖清新+鮮甜口感3. 南非鲍魚- 煮之前仲係郁嘅,煮到淋度剛好,食落去鮮甜入味,外層煎得香4. 金鯛立鱗燒- 季節燒魚係金鯛立鱗燒,配上酸菜魚汁,好特別!- 立鱗好脆口,下面魚肉好彈同嫩滑,點上微微麻香好rich 嘅濃濃酸菜魚汁,好有層次感。5. 沙巴虎蝦- 真係超級大隻,有師傅手臂咁大- 師傅會撈上蝦膏、牛油去煮,仲有自家配搭蟲草汁好香好入味- 蝦肉本身都彈口,啖啖肉夠滋味6. 鵝肝- 外層脆口入面juicy,配上蘋果醋同配菜菠蘿冰去膩7. 日本鹿兒島黑豚肉 (或牛肉/封門柳)- 外層好香脆,入面肉質夠juicy兼肥瘦均勻,點上旁邊梅醬酸酸地夠開胃8. 高菜炒飯- 撈上九州酸菜同日本沙律醬同芝麻,估唔到口感好特別,唔油膩而且幾香口-

【$1280午市2人餐】
1. 沙律🥗

2. 龍蝦清蒸蛋
龍蝦清蒸蛋

3. 南非鲍魚

4. 金鯛立鱗燒
金鯛立鱗燒

- 季節燒魚係金鯛立鱗燒,配上酸菜魚汁,好特別!

5. 沙巴虎蝦
沙巴虎蝦

- 真係超級大隻,有師傅手臂咁大
- 師傅會撈上蝦膏、牛油去煮,仲有自家配搭蟲草汁好香好入味
- 蝦肉本身都彈口,啖啖肉夠滋味

6. 鵝肝
鵝肝

- 外層脆口入面juicy,配上蘋果醋同配菜菠蘿冰去膩

7. 日本鹿兒島黑豚肉 (或牛肉/封門柳)
日本鹿兒島黑豚肉

8. 高菜炒飯

- 當日有人生日,師傅更加炒了個❤️形飯🤣

9. 炒野菜
- 用上泰國肥芽菜,夠juicy 爽脆

10. 味噌汁

11. 甜品

- 甜品同樣超花心思,係牛油焦糖脆麵包,上面焦糖燒到脆脆地好香口,雖然好飽但都食個不停!
- ps 師傅仲好有心思用上煙花蠟燭慶祝同台生日!

師傅話夜晚菜單仲精緻同有成16款菜色,真係要約定朋友再去體驗下😆
龍蝦清蒸蛋
金鯛立鱗燒
日本鹿兒島黑豚肉
最近中午帶𝐦𝐚𝐦𝐢 去咗食好耐無食嘅日式鐵板燒🎌這家餐廳位於尖沙咀海港城對面,地段好方便,而且價錢親民💕餐廳裝修簡約舒適,🥰店員也十分友善地向我們介紹他們的𝐦𝐞𝐧𝐮 在他們的推介下我們選擇了《精選二人前套餐》《精選二人前套餐》 ($𝟏𝟐𝟖𝟎 /𝟐)ᴅᴇʟᴜxᴇ ғᴏʀ 𝟐 ᴘᴇʀsᴏɴs sᴇᴛ♠︎ 季節燒魚sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ғɪsʜ♠︎ 南非鲍魚sᴏᴜᴛʜ ᴀғʀɪᴄᴀ ᴀʙᴀʟᴏɴᴇ♠︎ 沙巴虎蝦sᴀʙᴀʜ ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ♠︎ 鵝肝ɢᴏᴏsᴇ ʟɪᴠᴇʀ♠︎ 美國牛肉ᴜs ᴘʀɪᴍᴇ ʙᴇғғ✨這套餐還奉送沙律、前菜、炒飯、炒野菜、味噌湯和甜品🥗沙律菜非常新鮮,配合柚子醋,十分清新前菜前是濃郁松露汁配滑溜溜的蒸蛋,非常香滑,暖粒粒的好開胃🍳是日季節燒魚是金鯛立鱗魚🐟💛魚鱗炸到超級脆口,口感一流,魚質更是滑嫩有光澤配搭埋他們的酸汁,味道酸酸麻麻,幾特別~鮑魚非常新鮮,入口彈牙,鮮味十足🌊並搭配了濃郁的黑糖鮑魚肝醬,咸中帶微甜,跟鮑魚很夾,讓人回味無窮(=´▽`)ゞ🦐沙巴虎蝦超級巨大、厚肉,表面還淋滿蝦膏爆香的醬汁,蝦肉爽口彈牙,啖啖都好滿足還吃了平日不太喜歡的鵝肝😳這道菜意外地不錯,鵝肝

最近中午帶𝐦𝐚𝐦𝐢 去咗食好耐無食嘅日式鐵板燒🎌
這家餐廳位於尖沙咀海港城對面,地段好方便,而且價錢親民💕
在他們的推介下我們選擇了《精選二人前套餐》

《精選二人前套餐》 ($𝟏𝟐𝟖𝟎 /𝟐)
ᴅᴇʟᴜxᴇ ғᴏʀ 𝟐 ᴘᴇʀsᴏɴs sᴇᴛ

♠︎ 鵝肝
ɢᴏᴏsᴇ ʟɪᴠᴇʀ

♠︎ 美國牛肉
ᴜs ᴘʀɪᴍᴇ ʙᴇғғ

✨這套餐還奉送沙律、前菜、炒飯、炒野菜、味噌湯和甜品

🥗沙律菜非常新鮮,配合柚子醋,十分清新

是日季節燒魚是金鯛立鱗魚🐟
💛魚鱗炸到超級脆口,口感一流,魚質更是滑嫩有光澤
配搭埋他們的酸汁,味道酸酸麻麻,幾特別~

鮑魚非常新鮮,入口彈牙,鮮味十足🌊

還吃了平日不太喜歡的鵝肝😳
這道菜意外地不錯,鵝肝煎到外脆內軟♥(ノ´∀`)

🍎搭配了蘋果醋和少許蘋果蓉,甜甜微酸的,夾住多士吃,油膩感減低了許多
(´,,•ω•,,)♡ 鵝肝香氣濃郁,入口即溶,口感滑嫩細膩
🍍吃完還有菠蘿冰,好清爽清新

牛肉是封門柳,𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫了𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦~🥩
肉味香濃,肉質鮮嫩多汁,可以搭配鹽漬昆布絲和芥末吃,味道非常讚👅

高菜炒飯挺有鑊氣,米飯顆粒分明🍚
色澤金黃,配以翠綠色的高菜和加入了沙律醬,增加了不少風味,讓人食指大動🥄

🍨甜品是柚子口味的雪糕,十分清新爽口
配上香烤焦糖多士🍞,脆脆的口感非常讚,外層烤得酥脆,內裡柔軟,加上焦糖的香甜味道,讓味道更加濃郁,讓人一口接一口,回味無窮(๑・ω-)~♥”

整體來說,我們挺滿意這頓午餐(⁎⁍̴̛͂▿⁍̴̛͂⁎)*✲゚*。⋆♡ོ
除了食材新鮮和味道高水準,每道菜的賣相也挺精美,顯示出店家用心的態度和對食品品質的追求❤️
相信你們也會喜歡它的味道和氛圍😚

📍 媄鐵板燒日本料理和酒 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

• 南非鮑魚
  • 美國牛肉
  • 甜品
  • 焦糖多士
2023-06-17 19 浏览
今次我選擇咗二人前套餐套餐包括左帆立貝,季節燒魚,活龍蝦,鵝肝,日本A4和牛/日本鹿兒島豚肉仲有鐵板燒必有嘅沙律,前菜,炒飯,炒野菜,湯同甜品沙律絕不馬虎,有橙,藍莓,車厘茄,沙律菜 前菜龍蝦汁蒸蛋未食淨係睇賣相都已經加分,用咗蛋殼容器裝住,蒸蛋上面再加上紫蘇花,令到蒸蛋好睇又好食龍蝦汁味濃郁,蛋好香而且滑,同平時蒸蛋不同,但係味道都好夾,唔錯北海道帶子 淡雪鹽 烏魚片大粒厚肉,鮮甜有海水味,絕不是無味/雪藏帶子而且加了調味,令到帶子本身嘅味道更加出甘鯛立鱗燒配酸菜魚汁 食法,切開連埋啲汁一齊食 酸酸地好開胃,魚皮香脆但魚滑,做出外脆內嫩南非鮑魚配鮑魚肝醬食法:先食原味,再點醬未煮前睇住大大隻鮑魚喺度郁新鮮鮑魚真係食得特別爽,口感柔軟,而且味道鮮甜,配埋肝醬令到鮑魚更加昇華西澳洲龍蝦🦞新鮮嘅龍蝦未烹調之前望住佢喺度郁師傅用純熟嘅技巧三兩下將佢去頭拎膏除殼紅土花汁 松草花忌廉汁半熟嘅龍蝦爽甜,肉質Q彈, 汁好香同龍蝦好夾,忌廉汁唔會好膩鵝肝 青蘋果蓉最後先食菠蘿冰青蘋果蓉解鵝肝油膩麵包香脆 鵝肝入口即溶菠蘿好夠凍日本A4和牛 鹽昆布油脂多,好肥美日本鹿兒島黑豚肉  鹽昆布 紫蘇梅汁黑豚反
今次我選擇咗二人前套餐
仲有鐵板燒必有嘅沙律,前菜,炒飯,炒野菜,湯同甜品

沙律
絕不馬虎,有橙,藍莓,車厘茄,沙律菜

龍蝦汁蒸蛋

北海道帶子 淡雪鹽 烏魚片
大粒厚肉,鮮甜有海水味,絕不是無味/雪藏帶子
而且加了調味,令到帶子本身嘅味道更加出

甘鯛立鱗燒配酸菜魚汁
食法,切開連埋啲汁一齊食
酸酸地好開胃,魚皮香脆但魚滑,做出外脆內嫩

南非鮑魚配鮑魚肝醬
食法:先食原味,再點醬
未煮前睇住大大隻鮑魚喺度郁

菠蘿好夠凍

日本A4和牛 鹽昆布
油脂多,好肥美

日本鹿兒島黑豚肉  鹽昆布 紫蘇梅汁
黑豚反而唔太肥,同和牛做左個大對比

炒飯
高菜,洋蔥,紅蘿白,蔥加上白飯做炒飯,炒好後加上芝麻

炒野菜
芽菜,椰菜,紅蘿蔔同蔥炒香

味噌湯
將食左龍蝦餘下的頭用黎煲湯,令到湯有龍蝦味

甜品
焦糖多士配雪糕 ,有芝士味同益力多味
焦糖多士香脆,就咁食或配上雪糕都出色