2020-04-05 45 浏览
媽咪雞蛋仔越開越多分店,元朗呢一間分店就真係第一次試,呢一間分店相對上人流比較少等嘅時間都冇咁長!今次我就選咗一款甜嘅口味同埋一款鹹嘅口味,甜嗰款我揀咗伯爵茶朱古力雞蛋仔,呢一款嘅伯爵茶味真係100分,味道好突出,食完會有一陣香濃茶味餘韻~不過朱古力味就相對冇咁突出,鍾意食朱古力嘅我都係會推介返呢一度既粒粒朱古力雞蛋仔!口感方面,媽咪雞蛋仔一直都做得好出色嘅就係外脆內軟,咬落q彈!咸嘅口味就一定係推介呢一款鳳凰卷,紫菜肉鬆雞蛋仔呢一個配搭真係無得輸,食落唔會太膩,仲有啲咸香😛今次仲試咗呢一度嘅飲品,其實本身對飲品真係冇乜太大興趣,結果試咗有驚喜,我點嘅係奶茶豆花同埋奶茶沙冰,呢度嘅奶茶又真係做得幾香醇,奶同茶既比例岩岩好,甜度適中,尤其配豆花都真係幾夾😍

2020-03-21 37 浏览
,那間專買雞蛋仔舖頭非常出名!款式多味道又多選擇」同傳统雞蛋仔唔同!真喺好特別!至於我買咗兩款唔同味道芝士雞蛋仔、黄金雞蛋仔,至於芝士雞蛋仔味道香濃!芝士味好重,咬落口好軟绵绵又脆口!非常之正!同傳统雞蛋仔唔同,傳统有脆又薄!完全沒有口感,這間舖頭D雞蛋仔好有口慮!咬'入去脆而軟,又唔會好咸,恰恰好總之係正!另外那款黃金難旦仔,係這間舖頭招牌雞蛋仔,十分之好味!味道方面咸旦黃味好重!食到入口停唔到口,好味到同雞蛋仔好夾!咬入口咸蛋黃一粒粒又唔太過威!咸甜適中!真係冇得頂!總之係好正!另外再加埋買歖品套餐!有特別優惠!如果你問我好唔好食?平唔平!都可以接受!因丝飲品價錢唔貴!所以真的可以接受。
另外再加埋買歖品套餐!有特別優惠!
2020-03-16
2020-03-19 31 浏览
這家雞蛋仔真是百吃不厭吃 身邊很多朋友也很喜歡❤這次再去買來做下午茶🤤🤤 買套餐還有HKD$4折扣~去到的時間不用排隊 很少不用排隊所以快快買才行呢·芝士雞蛋仔 | 黃金雞蛋仔 HKD$30·紫薯牛乳 HKD$32 | 蜜桃梳打 HKD$22 兩款雞蛋仔的味道是靜靜最喜歡😍 芝士味道很香濃🤤咸蛋黃味道少少咸挻不錯 要求了職員幫忙攤放久一點因為這樣就會慢一點才變腍身 吃到最尾仍然是脆卜卜~紫薯牛乳飲過覺得不錯 因為不太甜而且底下很多材料一邊飲一邊食到紫薯飲豐富了口感😆 而且飲品挻飽肚這家雞蛋仔挻多款式選擇 有時還會有期間限定味道🤩

這家雞蛋仔真是百吃不厭吃 身邊很多朋友也很喜歡❤
這次再去買來做下午茶🤤🤤 買套餐還有HKD$4折扣~
去到的時間不用排隊 很少不用排隊所以快快買才行呢

·芝士雞蛋仔 | 黃金雞蛋仔 HKD$30

·紫薯牛乳 HKD$32 | 蜜桃梳打 HKD$22

兩款雞蛋仔的味道是靜靜最喜歡😍 芝士味道很香濃🤤
咸蛋黃味道少少咸挻不錯 要求了職員幫忙攤放久一點
因為這樣就會慢一點才變腍身 吃到最尾仍然是脆卜卜~

紫薯牛乳飲過覺得不錯 因為不太甜而且底下很多材料
一邊飲一邊食到紫薯飲豐富了口感😆 而且飲品挻飽肚
這家雞蛋仔挻多款式選擇 有時還會有期間限定味道🤩
2020-03-16
由細到大出到街就會買雞蛋仔來吃,最近經過媽咪雞蛋仔,立刻同朋友去買每人一底,今次亦買了這裡的特色飲品,食完簡直大滿足呢!原來今期做緊紫薯蕃薯雞蛋仔和香甜紫薯牛乳,看來都幾吸引。店舖門外放著一個大型餐牌,雞蛋仔和格仔餅都有很多不同口味選擇,有甜而且有鹹,不過大多數都是甜的,見到都好吸引。黃金雞蛋仔     $30這是朋友叫的黃金雞蛋仔,濃濃蛋香味包著粒粒金黃的鹹蛋黃,質感軟綿綿,濃厚的鹹蛋黃香,外脆內暖,味道很特別,好好味。近年潮流興以鹹蛋黃製成不同食品,現在就連雞蛋仔都可以吃到鹹蛋黃味道,實在太好了!肉鬆白芝麻     $25第一次食鹹的雞蛋仔,我點了有肉鬆有芝麻,即叫即製,出爐雞蛋仔超熱的,咬開後見到餡料肉鬆和芝麻非常多,粒粒都有滿滿的餡料,雞蛋仔烤焗過非常香噴噴,外脆內軟,蛋味香濃,越食越滋味,讚!香甜紫薯牛乳     $32我選了今期新口味的香甜紫薯牛乳,粉紫色澤很浪漫啊!淡淡的紫薯香氣,清甜順滑,只有少少甜,我覺得甜度適中,沒有膩滯感,牛乳味道濃郁,幼滑順喉,而每一啖都會飲到有粒粒紫薯,口腔裡充滿了紫薯香,口感豐富,亦很滿足!益力多沙冰     $24冰冰涼涼的沙冰,加上濃濃的

原來今期做緊紫薯蕃薯雞蛋仔和香甜紫薯牛乳,看來都幾吸引。

店舖門外放著一個大型餐牌,雞蛋仔和格仔餅都有很多不同口
味選擇,有甜而且有鹹,不過大多數都是甜的,見到都好吸引。

黃金雞蛋仔     $30

肉鬆白芝麻     $25

肉鬆白芝麻

香甜紫薯牛乳     $32

香甜紫薯牛乳

益力多沙冰     $24

冰冰涼涼的沙冰,加上濃濃的益力多味,清甜爽口,帶少許酸,好飲之餘,覺得幾開胃。
益力多沙冰
2020-03-12
下午茶
肉鬆白芝麻
香甜紫薯牛乳
益力多沙冰
2020-02-26 36 浏览
今日妹妹話想食雞蛋仔,而本人本身對雞蛋仔就好一般,不過妹妹話好想食,咁就就一就她啦!原來而家雞蛋仔已經進化到有咁多隻口味,真係令我大開眼界。妹妹揀左粟米紫菜味,原片紫菜和雞蛋仔溶埋一起, 餡內見到有好多粟米,非常足料。最驚喜係粉漿整得好好,粉漿唔會太厚太散,烹調時間控制得剛剛好,仲要係即叫即整,熱辣辣,非常好香脆美味。食完係真係覺得有下次,唔怪得有咁多分店啦!我叫咗杯宇治抹茶牛乳豆花, 我成日覺得豆花係杯嘢飲裏面好奇怪, 但係我又好鍾意飲抹茶, 咁就一於試下新野,睇下咩感覺。 抹茶好香唔會太濃, 而豆花比我想像中好滑, 味道又唔會太甜,冰又唔會太多,調較得好好,好岩味道。買任何一款格仔餅或者雞蛋仔,再配嘢飲可以減4蚊,又唔錯喎。味道新穎,非常有新鮮感,樣樣都想試,價錢合理。

買任何一款格仔餅或者雞蛋仔,再配嘢飲可以減4蚊,又唔錯喎。

味道新穎,非常有新鮮感,樣樣都想試,價錢合理。

2020-02-05
下午茶
2020-02-14 37 浏览
行過元朗千色店見到這一間媽咪雞蛋仔, 頓時吸引了我的眼球, 即刻同朋友每人買一底試下. 依家好多雞蛋仔都係即叫即整, 但係最驚嘅就係人一多有時真係要等成三四個字, 其實我哋買嗰陣已經前面有三幾個人, 好彩我見入面啲雞蛋機都多, 應該唔會等好耐. 果然不出十分鐘就已經到我哋, 速度唔算差. 今次喺茫茫雞蛋仔種類裡, 揀咗班蘭朱古力同埋香蕉朱古力, 因為唔係好多地方有斑蘭呢一隻味道, 加上我本身都好鍾意食斑蘭千層糕, 所以一定要試. 仲有在加嘢飲減4蚊, 我呢個抹茶控絕對會叫. 我叫咗個抹茶牛乳而我朋友叫咗個限定紫薯牛乳. 好啦先講佢嘅雞蛋仔, 由於我就唔係咁鍾意食脆嘅, 所以我通常都會焗佢一陣, 裏面好柔軟及厚料, 加埋朱古力醬, 但又唔算太甜. 不過如果真係想食斑蘭味道嘅話就建議唔好加朱古力, 因為朱古力濃味會蓋過原本雞蛋仔嘅味道, 我朋友食咗香蕉朱古力味, 香蕉味就比較濃, 加埋朱古力一樣咁正. 至於抹茶牛乳, 可媲美出面甚至好味過台式飲品店, 抹茶香又濃, 喺日本飲到嗰啲. 至於我朋友話個紫薯牛乳都好特別, 好好飲. 經過呢個朋友可以試下, 價錢都幾合理.
2020-01-31 51 浏览
久違了, 見咁耐無食話雞蛋仔, 今日即刻去買🤤媽咪雞蛋仔呢間, 我係元朗通常都幫襯, 因為佢多款簡, 由於即落單即整, 拎到時雞蛋仔真係外脆內軟, 又熱辣辣👍🏻👍🏻除原味, 款式有 抺茶, 斑蘭。香蕉, 朱古力, 咖啡等我今次叫了鳳凰卷口味, 正👍🏻👍🏻😍😍粒粒都充滿豬肉鬆,紫菜及白芝麻, 又香又有口感, 喜歡食豬肉鬆一定like 🤤另外仲叫了~白芝麻唔好咋睇外表, 咬落淡淡芝麻香味簡左食, 當然叫埋飲品由於我叫左雞蛋仔, 所以每杯飲品可有減$4優惠宇治抹茶紅豆牛乳($20)抹茶味濃, 紅豆又夠甜港式奶茶豆花($21)平時奶茶加珍珠, 今次第一次試奶茶加豆腐花咁飲, 幾特別🤣🤣😂
久違了, 見咁耐無食話雞蛋仔, 今日即刻去買🤤
除原味, 款式有 抺茶, 斑蘭。香蕉, 朱古力, 咖啡等

另外仲叫了~白芝麻
唔好咋睇外表, 咬落淡淡芝麻香味

簡左食, 當然叫埋飲品
由於我叫左雞蛋仔, 所以每杯飲品可有減$4優惠

宇治抹茶紅豆牛乳($20)
抹茶味濃, 紅豆又夠甜

港式奶茶豆花($21)

2020-01-30
2020-01-30 34 浏览
新年拜年經過見到媽咪雞蛋仔開左😍即衝去買黎食番個雞蛋仔先啦😂🌰有機栗子雞蛋仔🌰冬天一定食栗子😁因特別香甜再加上雞蛋仔外脆內軟嘅口感😚內裡加埋香甜栗子粒美味滿分😌食完一粒再食一粒呀🧇黃金雞蛋仔🧇黃金代表鹹蛋黃🍳自問愛食鹹蛋黃零食嘅你要黎試下啦🤗每粒入面都有鹹蛋黃食到😙夾埋雞蛋仔食落鹹鹹甜甜咁😝仲有沙沙地嘅口感😉唔錯架小妹貪心仲叫左杯🥤香甜紫薯牛乳🥤超級香濃牛乳味🥛仲食到啖啖紫薯蓉💯滿足感十足
新年拜年經過見到媽咪雞蛋仔開左😍

小妹貪心仲叫左杯🥤香甜紫薯牛乳🥤
超級香濃牛乳味🥛
仲食到啖啖紫薯蓉💯滿足感十足

2020-01-26 51 浏览
最鐘意既媽咪雞蛋仔又出新口味,當然要去試下😋1️⃣牛油果朱古力雞蛋仔($35)超鐘意食牛油果,無論係佢個texture定味道都好鐘意😋,知道咗媽咪雞蛋仔而家都有牛油果產品勁開心💕佢牛油果🥑都落得幾足料,但係食落朱古力味就相對較出,可能因為朱古力🍫本身都係濃味食品,而且佢朱古力都落手好重不過都係好好食既🤤,始終有牛油果可以一路食一路呃自己健康啲🤣🙈2️⃣黃金雞蛋仔($30)好重既咸蛋黃咸香味,仲有咸蛋黃沙沙地既質感,一如既往既好味😋3️⃣特濃朱古力沙冰 ($33 跟餐減$4)雖然媽咪雞蛋仔最出名既唔係飲品,但係估唔到呢杯朱古力沙冰又幾濃朱古力味🙊4️⃣紫薯牛乳($32 跟餐減$4)呢杯野飲真係有成舊紫薯粒係入面🤣,飲完都幾飽肚
最鐘意既媽咪雞蛋仔又出新口味,當然要去試下😋

1️⃣牛油果朱古力雞蛋仔($35)
牛油果朱古力雞蛋仔

2️⃣黃金雞蛋仔($30)
黃金雞蛋仔

3️⃣特濃朱古力沙冰 ($33 跟餐減$4)

4️⃣紫薯牛乳($32 跟餐減$4)
呢杯野飲真係有成舊紫薯粒係入面🤣,飲完都幾飽肚
飲品
牛油果朱古力雞蛋仔
飲品
2020-01-20 26 浏览
講到香港數一數二的街頭小食 怎麼可不提雞蛋仔呢?隨著時代的轉變 味道也愈來愈多 款式五花八門😍而這家的雞蛋仔是榮獲4年米之蓮街頭小食推介🤣分店偏佈港九新界挻容易找到 這次去元朗千色分店人頭湧湧等也要十五分鐘 即叫即做等一下也無妨吧~這次選擇了一款新口味的雞蛋仔和飲品 挻期待😋😋·牛油果朱古力雞蛋仔 HKD$35 每一粒雞蛋仔裡面都有牛油果果肉 材料挻足料😋原本以為朱古力會很甜 但竟然不太甜挻意外呢🤣🤣兩款食物我也會吃所以覺得不錯🤤 感覺不太邪惡·黃金雞蛋仔 HKD$30 這個是店鋪熱銷味道之一 這個味道我也吃過很多次而家人很喜歡吃這個味道 咸蛋黃味道很香味道不錯·紫薯牛乳 HKD$32 杯底下有很多紫薯果肉 從而令到口感更加豐富有咬感點了微糖版本所以味道不會太甜 飲完這個很飽肚🙈
講到香港數一數二的街頭小食 怎麼可不提雞蛋仔呢?
隨著時代的轉變 味道也愈來愈多 款式五花八門😍
而這家的雞蛋仔是榮獲4年米之蓮街頭小食推介🤣

分店偏佈港九新界挻容易找到 這次去元朗千色分店
人頭湧湧等也要十五分鐘 即叫即做等一下也無妨吧~
這次選擇了一款新口味的雞蛋仔和飲品 挻期待😋😋

杯底下有很多紫薯果肉 從而令到口感更加豐富有咬感
點了微糖版本所以味道不會太甜 飲完這個很飽肚🙈

2020-01-18
2019-12-30 38 浏览
之前元朗好多雞蛋仔店都好好食,可惜大部分都執哂媽咪係支持得最耐果間想食靚雞蛋仔唯有過黎幫趁媽咪叫左伯爵茶味一聞已經好香伯爵茶食落更加伯爵茶,咬開一半真係滿滿既料絕對唔會空心,而且每一次食都可以食得好飽同好滿足
之前元朗好多雞蛋仔店都好好食,可惜大部分都執哂

媽咪係支持得最耐果間

想食靚雞蛋仔唯有過黎幫趁媽咪

伯爵茶雞蛋仔

叫左伯爵茶味

一聞已經好香伯爵茶

食落更加伯爵茶,咬開一半真係滿滿既料

絕對唔會空心,而且每一次食都可以食得好飽同好滿足
2019-12-25
伯爵茶雞蛋仔
2019-12-14 42 浏览
今日同朋友仔喺元朗千色會呢度行街,行到有少少肚餓嘅時候,畀我哋見到好出名嘅媽咪雞蛋仔,梗係唔好執輸決定要試一試買一個嚟食。不過當時我哋係下晝三四點嘅鐘數,係元朗千色匯裏面,呢間舖頭都算係旺店,人流都好多好多客人排緊隊。我哋梗係唔執輸即刻去買飛喇,我哋兩個揀咗一底雞蛋仔,就係朱古力香蕉雞蛋仔,成為二十幾蚊,前前後後我哋等咗15分鐘到就可以攞雞蛋仔。 攞到上手角雞蛋仔好厚,材料一啲都唔馬虎,而且好香香焦糖朱古力味覺得非常之好,呢個價錢呢個質素係抵嘅。推介鍾意食雞蛋仔的朋友可以試下呢間。

今日同朋友仔喺元朗千色會呢度行街,
行到有少少肚餓嘅時候,
畀我哋見到好出名嘅媽咪雞蛋仔,
梗係唔好執輸決定要試一試買一個嚟食。
不過當時我哋係下晝三四點嘅鐘數,
成為二十幾蚊,前前後後我哋等咗15分鐘到就可以攞雞蛋仔。

攞到上手角雞蛋仔好厚,
材料一啲都唔馬虎,
而且好香香焦糖朱古力味覺得非常之好,
呢個價錢呢個質素係抵嘅。
推介鍾意食雞蛋仔的朋友可以試下呢間。
2019-12-09 60 浏览
今日嚟到元朗千色匯行下行下嘅時候見到有一間媽咪雞蛋仔,一路都知道媽咪雞蛋仔好出名但係因為都冇的起心肝去試下。今日終於受唔住誘惑行埋去叫做一個朱古力香蕉雞蛋仔成為廿幾蚊。其實佢都算幾多人排隊我前前後後都等咗20分鐘到先至攞到手。但係呢真係物超所值,佢個蛋餅厚生之餘仲有蛋香味一啲都唔馬虎。我叫咗朱古力香蕉味,所以我係有少少偏心因為我鍾意呢兩個口味,但係我覺得佢做得比我想像中嘅好,有啲出人意表嘅感覺。粒粒都有朱古力香蕉味而且個蛋好厚實。正

今日嚟到元朗千色匯行下行下嘅時候見到有一間媽咪雞蛋仔,
一路都知道媽咪雞蛋仔好出名但係因為都冇的起心肝去試下。
其實佢都算幾多人排隊我前前後後都等咗20分鐘到先至攞到手。
但係我覺得佢做得比我想像中嘅好,有啲出人意表嘅感覺。

粒粒都有朱古力香蕉味而且個蛋好厚實。
1K
香港街頭小食嘅俵俵者一定是雞蛋仔莫屬!不過說到雞蛋仔,口味真是各有所好。有人喜歡多中空香脆型,有人喜歡軟棉棉蛋糕仔型。如果喜歡兩者之間,我覺得媽咪雞蛋仔會適合你的!而且他們加入了很多不同口味,大玩gimmick,昨天的草根美味,瞬即升呢到甜品級地位,價錢當然也有提升啦...價錢$20~$30不等,算是下午茶價位吧?當中有冬季限定口味紫薯蕃書雞蛋仔,中間充滿著紫蕃薯,口感外面脆內裡軟,非常不錯。蕃薯蓉還帶著纖維,感覺authetic,絕非色素,好感大增!最重要是,真的很飽(笑)兩個人share會比較好。自選系列有抹茶雞蛋仔加朱古力粒粒,喜歡抹茶的絕不能錯過,回甘味濃,抹茶滿滿!朱古力粒在雞蛋仔機熱烈下溶化了,令到朱古力味更濃郁,每一粒雞蛋仔都有朱古力粒,分佈平均,非常足料!現在點雞蛋仔一份,飲品減$4,就當是下午茶吧!試了這一輩港式奶茶豆花,有驚喜!不會太甜,茶底不俗,配合清新的豆腐花,兩者挺合的。現在吃雞蛋仔,多了幾分玩味,如果說這款食物代表著香港的創意,相信也不會有人反對吧?

食過下午茶,到了晚飯時段還不覺餓,決定去食下小食當晚餐算了。轉了一圈,是晚就食雞蛋仔吧,好耐無食好掛住呢款香港特式小吃,哈哈。任何時間黎都係咁多人等嘅媽咪雞蛋仔個餐牌長到呢~款式太多,諗左好耐揀咩口味好。自己要左雞蛋仔再加飲品,套餐價飲品減四蚊,呢杯奶茶紅豆,奶茶都幾好飲喎,微甜合口味,紅豆不是太淋好有咬口,都幾多豆添。朋友揀左牛油果朱古力口味,季節限定就係有種魔力去點,哈哈。入面係一粒粒嘅牛油果同朱古力,好特別嘅口味,得意得黎又幾好味。自己揀左芝士口味,不竟諗住當晚餐,好似揀鹹食會好啲?好香脆!中間充滿芝士嘅鹹香,芝士控表示滿意!苦惱揀芝士定鹹蛋黃好,兩樣都好想試,哈哈,芝士完全無失望喎,下次試埋鹹蛋黃先,正。
任何時間黎都係咁多人等嘅媽咪雞蛋仔
個餐牌長到呢~款式太多,諗左好耐揀咩口味好。
自己要左雞蛋仔再加飲品,套餐價飲品減四蚊
朋友揀左牛油果朱古力口味,季節限定就係有種魔力去點,哈哈。
自己揀左芝士口味,不竟諗住當晚餐,好似揀鹹食會好啲?

好香脆!中間充滿芝士嘅鹹香,芝士控表示滿意!

2019-12-07
$50 (宵夜)