2021-09-15 395 浏览
今日咁岩經開新蒲崗,又未諗到食咩好,比佢門口招牌上面嘅雲吞雞吸引左就入左去,點知原來午市係無賣雲吞雞(5:30pm後先提供),咁就只好簡午市餐單上面嘅lunch set。50蚊左右一個套餐加飲品,另外可以加$15要一個小食。點左孜然羊肉,紅燒獅子頭,另外加左兩個小食,麻醬腐皮卷同花彫醉豬手。孜然羊肉冇孜然味,本身以為佢系比較乾身,但出到黎係有好多汁,個汁係唔錯嘅,不過就唔配個名。紅燒獅子頭呢道菜本身比較少食自己又唔會煮,咁就叫左黎試下,黎到都好失望。成碟野系一個肉碎球搭幾條菜,跟住打個芡,加啲菇咁,本身以為都會有兩粒三粒肉,出到黎得一粒,真系唔值呢個價!麻醬腐皮卷冇特別,淨系食到滿滿嘅胡麻醬嘅味,花彫豬手味道尚可,做到彈牙嘅口感。總捨唔會再有下一次。

孜然羊肉

紅燒獅子頭

麻醬腐皮卷
花彫醉豬手(小食)
川味水煮魚(半份)Price:$99📌雖然得半份,但魚塊嘅份量都幾多㗎,肉質好嫩滑,又無乜魚骨🤩麻辣味比較重,好香但唔算好辣🥳配料仲有芽菜同寬粉,索晒啲麻辣味好正😍翅頭螺肉雲吞雞燉湯Price:$50📌呢碗燉湯超足料,大大隻雞髀同翅頭,好有鮮味🥰雞肉燉完都仲keep到嫩滑,仲有2粒雲吞同螺肉,配料好重雞湯味😉但雞湯完全無味精味☺️因為係雞湯所以湯上面好多油,但飲落去好補,完全唔油膩,食完啲料記住飲埋啲湯!😎蟲草花肉絲老燒蛋(半份)Price:$30📌估唔到蟲草花都可以變小菜,同蛋絲好夾,更加爽口,口感幾特別😚醬汁有少少鹹味,蛋味就無乜,蟲草花味好香,用嚟送飯一流🤣如果想食啲無咁濃味嘅小菜,呢個都係好選擇😗糖醋炸蛋(半份)Price:$30📌糖醋汁酸酸甜甜好開胃,同炸物好夾😋平時糖醋都係配咕嚕肉,今次特別啲,配炸過嘅蛋絲🤓感覺幾新奇👍🏻鱔糊擔擔麵Price:$68📌鱔糊好彈牙爽口,魚肉唔算多,但醬汁好惹味,仲有大量芽菜😛擔擔麵份量都幾多,無乜辣味,花生味好濃😚湯底都幾杰,食之前要撈勻😁
川味水煮魚(半份)
Price:$99

翅頭螺肉雲吞雞燉湯
Price:$50

蟲草花肉絲老燒蛋(半份)
Price:$30

糖醋炸蛋(半份)
Price:$30

鱔糊擔擔麵
Price:$68

2021-08-31 283 浏览
掋食之選✨ 禮拜日6點左右去食唔洗排隊,不過位置就有d窄♥ 嫲嫲酸菜肉碎炒飯 $68有蛋,酸菜,肉碎,食落酸酸地都好開胃,本身唔算好肚餓但係都食到好多碗😂 ♥ 黃金四季豆 (半份) $28鹹蛋黃香濃,每條四季豆都食到鹹蛋黃香味,超好食😋♥ 菜螃蟹 (半份) $38都係得蛋白,配d青豆,唔算好特別♥ 糖醋魚塊 🐟 (半份) $38魚塊好大舊,酸道啱啱好😋 配有青椒、洋蔥、菠蘿🍍,魚塊好滑冇骨😋♥ 翅頭螺肉雲吞雞燉湯 $50飲落唔算好咸,但係好入味,飲落係冇味精,仲有兩粒雲吞同雞好足料👍🏻♡ 咁嘅價錢嚟講算係好抵食,最重要係啲餸菜有得揀半份嗌,兩個人食都可以嗌多幾種唔同😍 半份嘅價錢係一份嘅半價,所以唔會話嗌一份會抵啲😂。味道算係不過不失可以接受☺
掋食之選✨ 禮拜日6點左右去食唔洗排隊,不過位置就有d窄

♥ 嫲嫲酸菜肉碎炒飯 $68

♥ 黃金四季豆 (半份) $28
鹹蛋黃香濃,每條四季豆都食到鹹蛋黃香味,超好食😋

♥ 菜螃蟹 (半份) $38
都係得蛋白,配d青豆,唔算好特別

♥ 糖醋魚塊 🐟 (半份) $38

♥ 翅頭螺肉雲吞雞燉湯 $50

嫲嫲酸菜肉碎炒飯
糖醋魚塊
嫲嫲酸菜肉碎炒飯
很久沒吃中式😝這家是區內有名的上海菜,終於來訪😌//必點招牌的嫲嫲雲吞雞系列✨翅頭螺肉雲吞雞燉湯✨花旗參螺頭雲吞雞燉湯兩款湯的味道都很不錯,雖然不算很鮮甜,但完全沒有味精湯的感覺,而且非常足料👍🏼//這裡的小菜都可以點半份,非常適合小家庭來吃飯,不能吃太多但又可以試到很多款菜式🤩下面點的都是半份的份量,其實也不會太少~✨手拍小黃瓜✨花雕醉豬手✨雞絲粉皮✨宮保雞丁✨黃金豆腐✨辣子雞✨紅燒小黃魚✨菠蘿咕嚕肉✨酸辣湯這裡是三人吃呀哈哈,點半份真的可以選超多😆菜式的味道都算正常發揮,部分有點偏鹹,另外如果不太會吃辣的要注意辣的菜式喔! //特別推介雞絲粉皮,醬料份量很足,麻醬真的很很別又不會鹹😌另外還有紅燒小黃魚,肉質很嫩👍🏼半份是一條魚,size也不會太小,很夠吃!
很久沒吃中式😝這家是區內有名的上海菜,終於來訪😌
必點招牌的嫲嫲雲吞雞系列

宮保雞丁、黃金豆腐
雞絲粉皮
辣子雞、菠蘿咕嚕肉
酸辣湯
今次h先生又帶咗我周圍去食好西啦❤️呢間舖頭係京川滬菜式黎 有辣有唔辣 算係上海菜😋去到門口攞位嘅時候已經見到好多人買外賣拎走 入面坐滿晒 我哋都要等一陣先入到去🥺(誠意推介❤️)我哋揀咗四款唔同口味嘅餸 上菜嘅速度真係超快😂😂我覺得呢間舖最特別係全部嘢食呢本上都可以揀半份 兩個人都可以食多啲唔同款嘅嘢食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 加上價錢大概都係三十幾$40就可以有半份 都真係幾抵食我哋兩個人都算幾大食🐷最後都食到好飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-家鄉酸菜炒雞 $40 (4/5分⭐️⭐️⭐️⭐️雞肉夠嫩滑 如果酸菜再酸啲就好啦 會有少少辣辣地鍾意食物嘅朋友應該可以食到兩碗飯(*¯︶¯*) 入面仲會有好多花椒 薑 蔥蒜🙈炒出嚟真係好香架-京蔥爆羊肉 $36 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️羊味好重 我自己本身好鍾意食羊肉所以就覺得好正唔算太重羶味 唔會煮到好難咬 而且仲好入味 加埋少少京蔥 少少重口味😋 完全係勁夾(≧▽≦)-京蔥爆牛肉 $36(3/5分)⭐️⭐️⭐️呢個就比較普通少少 不過不失 牛肉都唔難咬幾淋 不過我哋覺得京蔥配羊肉好似好味啲◉‿◉我哋仲諗住30幾蚊嘅餸應該唔會太多 原來都唔算太細份㗎咋 都好多肉好足料㗎!!-黑醋魚

-家鄉酸菜炒雞 $40 (4/5分⭐️⭐️⭐️⭐️
雞肉夠嫩滑 如果酸菜再酸啲就好啦 會有少少辣辣地

-京蔥爆羊肉 $36 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️

-京蔥爆牛肉 $36(3/5分)⭐️⭐️⭐️

-黑醋魚塊 $38 (4/5分)⭐️⭐️⭐️⭐️
魚塊一啲都唔腥 酸酸甜甜 好香黑醋味😋仲有啲菠蘿 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 正啊~有選擇困難症嘅我哋真係揀得好辛苦😫因為真係太多嘢想食啦

希望下次可以食到招牌雲吞雞 仲有酸菜魚,土豆絲,萵筍……我真係好多嘢想食去新蒲崗嘅一定要試吓🥺推介推介!!!( ・᷄ὢ・᷅ )
2021-06-06
2021-06-01 594 浏览
收工落大雨急忙忙咁是但喺附近搵間好嘢食,見到有間嘢冇乜人諗住求其入去食啦,點知嗌咗個酸菜魚同埋酸辣湯非常有驚喜,首先講講份量我哋三個人但係呢兜嘢絕對夠三個人食價錢又唔係貴,百零蚊夠曬,我哋再叫埋個酸辣湯其實已經好飽,之後嗰幾碗雲吞麵同埋豬扒麵唔記得影相,非常之經濟實惠呢一次都~

,點知嗌咗個酸菜魚同埋酸辣湯非常有驚喜
,百零蚊夠曬,
我哋再叫埋個酸辣湯其實已經好飽,
酸菜魚酸辣湯
2021-06-01
2021-05-07 879 浏览
諗住月尾食好d!三男一女齊齊去開飯啦!當三個男途路都好興奮咁講呢間餐廳有咩好食我就心知不妙因為即係又會叫到成枱係餸餐廳座位多,因此入到去即有位!坐下我只係等佢地負責叫野食!而我只揀左野飲-土耳奇檸檬汽水$18,酸酸地有汽幾好飲!佢地點左十二樣半份小食加半份酸菜魚一個炒飯同一個炒麵,由於送餐時間十分快!兩張小枱擺到滿曬要長期舉手拎住隻碗食野,呢d或者係男人既浪漫但對於女生應該幾炆憎😖小食:(全半份)四喜烤麩$22 味道一般口水雞$30 味道正常麻醬腐皮卷 $20 味道一般雞絲粉皮 $25 味道正常香煎素鵝 $24 味道一般(因為我本身不愛素肉)涼拌皮蛋 $18 味道正常但皮蛋份量十分少紅燒獅子頭 $36 味道正常蒜子鮮露荀炒咸肉 $38 露荀老到不能放入口糖醋炸蛋 $30 味道好味蒜蓉油麥菜 $ 22 味道正常酸辣土豆絲 $20 味道酸過不堪老干媽雲南花菜 $32 味道正常主菜:家鄉酸菜魚半份$99 配菜超多魚很少,而魚味道是沒鮮味麻麻黃金海鮮炒飯$68賣相一般味道一般。上海粗炒$56,因為太多野食要打包回家,第二日翻熱味道還可以!
因為即係又會叫到成枱係餸

小食:(全半份)
四喜烤麩$22 味道一般
口水雞$30 味道正常
麻醬腐皮卷 $20 味道一般
雞絲粉皮 $25 味道正常
香煎素鵝 $24 味道一般(因為我本身不愛素肉)
涼拌皮蛋 $18 味道正常但皮蛋份量十分少
酸辣土豆絲 $20 味道酸過不堪
老干媽雲南花菜 $32 味道正常
主菜:
家鄉酸菜魚半份$99 配菜超多魚很少,而魚味道是沒鮮味
麻麻黃金海鮮炒飯$68賣相一般味道一般。
2021-04-30
2021-04-18 665 浏览
🌘 Dan Dan Noodles with Shredded Chicken and CucumberI’ve always loved any soup noodles. However, the dan dan broth that’s served here is really, really heavy, to a point I feel sick for the rest of the day after finishing 3/4 of the entire bowl.. Sorry but not visiting again. ☹️

2021-04-11 895 浏览
一開始坐低侍應已經係咁催我叫雲吞雞,因為佢話好快會冇晒,所以我對佢期望都幾大!咁好啦一開始就order左兩盅雲吞雞,個雞都冇乜嘢,個湯冇味嘅,個雲吞直情難食到嘔啊!可能我食唔慣呢隻雲吞啦不過仲叫咗其他菜,其他菜反而幾好食喎!尤其嗰個黃金豆腐👍🏻👍🏻👍🏻我覺得佢最好嗰樣嘢就係可以order半份 咁可以試好多好多唔同嘅菜整體上係不過不失嘅
整體上係不過不失嘅
2021-03-26 721 浏览
星期一去唔使等位,可以直接入去野食都幾多,仲會有一半份。每樣細細碟,即使少人都唔怕食唔晒。餐牌選擇多。個豬扒好好食,鬆脆內軟,咬落去d肉汁出晒黎埋單食左400到大致上ok,適合細食嘅人張單上面列埋人均消費,好貼心
星期一去唔使等位,可以直接入去

個豬扒好好食,鬆脆內軟,咬落去d肉汁出晒黎

埋單食左400到
大致上ok,適合細食嘅人

張單上面列埋人均消費,好貼心
2021-03-22
2021-03-25 598 浏览
話說有一日無聊行左去新蒲崗 ,咁就上 openrice 見到呢間野啦 見到個ranking都ok 咁就一於試下啦點知個招牌雲吞雞 真係好正  個雞好滑  雲吞好好味  真係一定要試下由於我地兩個人啦, 見到佢有半份餸菜選擇,真心岩晒我地 ,可以叫多啲餸 ,有一大件雞同2粒雲呑,應該人手包既,啖湯又幾鮮甜夠味道真心 我覺得呢個好味過好多鋪頭 之後我地叫左水煮魚 半份  唔知係咪個招牌雲吞雞真係超晒班啦所以個水煮魚就真係好普通 銀芽鱔糊又帶俾我地驚喜~yummy~芽菜, 鱔糊處理得好好 我諗下次我再黎應該會再試埋其他上海野 下次要留肚仔食埋其他野食先總結CP值:4.5/5

點知個招牌雲吞雞 真係好正
 個雞好滑  雲吞好好味  真係一定要試下

真心 我覺得呢個好味過好多鋪頭

所以個水煮魚就真係好普通

銀芽鱔糊又帶俾我地驚喜
~yummy~芽菜, 鱔糊處理得好好

總結CP值:
4.5/5
2021-03-14 667 浏览
星期六夜晚6點半黎到都唔使等位,可以直接入去。黎呢度食貪佢啲野可以叫半份,每樣細細碟,即使人少少都可以試多幾樣,唔怕食唔晒幾個月無黎,餐牌好似多咗啲選擇。可能早黎既關係,入面得幾枱客。不過之前嚟既時候店員有主動提供口罩收納袋同埋水,今次要主動問先有杯熱水兩個人食叫左4個餸。首先叫左個雞絲粉皮 (半份 $24),份量唔算少,叫一份反而可能食唔晒。下面有足夠既麻醬,但唔會過份濃味之前成日都食水煮魚所以今次試下川味水煮牛肉 (半份 $72),味道唔算好辣,啲牛肉唔韌,都夠入味,入面有唔少薯粉同芽菜。其實牛肉就唔算好多,十塊左右都係比較細件,不過呢個價錢都唔要求咁多😂 驚唔夠飽都係叫左個白飯 ($9) 配下呢個水煮牛呢個黃金豆腐 (半份 $30) 好香,鹹蛋黃好惹味兩個人應該食唔到全份,因為食多幾舊其實就會覺得好漏最後就係蓮藕仔秋葵炒雲耳 (半份 $34),香辣蓮藕仔好爽口,秋葵份量就比較少埋單最後$169,晚餐黎講係幾抵食,張單上面仲好貼心咁列埋人均消費添
星期六夜晚6點半黎到都唔使等位,可以直接入去。

幾個月無黎,餐牌好似多咗啲選擇。

雞絲粉皮  (半份)

白飯 ($9) 配下呢個水煮牛

川味水煮牛肉

呢個黃金豆腐 (半份 $30) 好香,鹹蛋黃好惹味
兩個人應該食唔到全份,因為食多幾舊其實就會覺得好漏

黃金豆腐

蓮藕仔秋葵炒雲耳

2021-03-13
$84.5 (晚餐)
雞絲粉皮  (半份)
黃金豆腐
蓮藕仔秋葵炒雲耳
2021-02-03 730 浏览
係出面見到招牌諗住有雲吞雞或者其他散嗌嘅小菜食,原來午餐得套餐。咁午餐我就嗌咗小黃魚擔擔麵,朋友就嗌咗燻魚擔擔麵,諗住中規中矩,上到黎個賣相都叫ok但食落就中伏。啲麵完全無味,食一啖已經唔想再食,小黃魚望落係正常,食落又係無乜味。燻魚就凍嘅同埋個味又係唔會想食。最後同朋友麵無點食,勉強食埋啲魚就嬲到走咗。唔知啲正評點黎,可能其他菜式ok,但啲麵就真係好難食,未食過咁難食嘅擔擔麵同小黃魚。以後都唔會再幫襯哩間。
2021-02-03
2020-12-06 799 浏览
兩個人喺街食嘢,一般餐廳只可以叫少量嘅餸,但嫲嫲雲吞雞好就好在可以嗌半份,變咗可以嗌多幾個餸,開心好多!今日就嗌左外賣自取,嗌咗花雕醉雞、雞絲粉皮、雲南花菜炒腩肉片(全部都係半份㗎 ! )雞絲粉皮十分好味,雖然係半份,但份量都唔少,而且落花生醬絕不手軟,所以絕對夠味!出邊有啲雞會好大浸雪藏味,或者好鞋,但呢度嘅醉雞嫩滑得來,又夠入味, $30有五舊,每舊都叫多肉嘅!呢個炒腩片係朋友叫嘅,我食咗兩舊腩肉,覺得太鹹了,可能真係要送飯先得!呢三樣嘢加埋外賣盒,大約$93 ,性價比都算唔錯啦!
兩個人喺街食嘢,一般餐廳只可以叫少量嘅餸,

呢三樣嘢加埋外賣盒,大約$93 ,性價比都算唔錯啦!
2020-12-05
5 分钟 (外卖自取)
  • 花雕醉雞
2020-11-04 1014 浏览
这家店开了不是很长时间,门口有菜牌,但一直没有试吃。今天经过时店员在推销云吞鸡,说一人份量才50元,反正没有吃过,就进去吃晚饭。店外还有活云屏幕,也可以看到不少菜式,价钱也算平民价。座位间有挡板分隔,但稍嫌狭窄,稍为肥胖会坐得不太舒服。只在点餐选好东西,然后交服务就可以了。大部分菜式都有半份的份量,适合单人用餐的客人。汤是带螺片的云吞燉鸡汤,应该已熬了一段时间。汤料方面,除了一件鸡、两颗云吞和一块煲汤猪肉,没有特别的东西。响螺只有两小片,幸好汤是清甜,有点住家菜味道。虫草花肉丝烧老蛋比较普通,味道带甜,不太合我胃口。这顿饭花了不到90元,有汤有餸,可以考虑再去。
这家店开了不是很长时间,门口有菜牌,但一直没有试吃。

店外还有活云屏幕,也可以看到不少菜式,价钱也算平民价。

座位间有挡板分隔,但稍嫌狭窄,稍为肥胖会坐得不太舒服。

翅頭螺片雲吞燉雞湯

蟲草花肉絲燒老蛋(半份)

虫草花肉丝烧老蛋比较普通,味道带甜,不太合我胃口。

这顿饭花了不到90元,有汤有餸,可以考虑再去。
2020-11-04
翅頭螺片雲吞燉雞湯