2018-04-02 424 浏览
看了貼在此店門外的報紙推介, 於是好奇地試吃了切腩撈麵.  很奇怪, 切腩撈麵跟一般茶餐廳的撈麵是不同的, 它家的原來是豉油皇炒麵, 加上幾片牛坑腩, 另外還有一小碗清湯.  炒麵太油膩, 而且太鹹, 吃了會有胃氣漲的感覺.  個人感覺此店的食用油可能有些問題.  牛坑腩有點韌, 份量太少, 味道一般, 價錢$44.  在下午茶時段吃這質量的食物, 性價比低, 不過, 此店用餐環境不錯, 服務不錯.  個人覺得到大利清湯腩吃一個牛腩飯, 性價比會高很多, 因為會更好吃.
2018-04-01
2018-01-14 763 浏览
安利魚蛋粉,我細細個就聽過啦!有朋友讚不絕口、有朋友認為太重口味、有朋友覺得貴又不外如是...... 今天難得來到這區遊走,就要前來一試,答案自有分曉!周末中午時分,即使天氣寒冷又大風,等候入座的人龍依然排到隔壁的店!等了約5分鐘入座。看看餐牌,牛腩粉的價錢有點貴,要$40元或以上才有交易,魚旦粉則尚算合理,單拼$34元一碗。難得到來,貪心的我選了「牛坑腩魚蛋河」,一次過試到兩項名物。湯底牛腩味清淡(沒有很咸/滿是味精的感覺),牛腩淋、沒有羶味、也沒有根/癡牙!魚蛋彈牙、完全沒有那種咸/胡椒粉味蓋過魚味的感覺!服務和衛生一般不過不失。相信自己有機會,會再來試試其他東西的。

!魚蛋彈牙、完全沒有那種咸/胡椒粉味蓋過魚味的感覺

牛坑腩魚蛋河

牛坑腩魚蛋河
2018-01-09 376 浏览
今日我們喺柴灣登高完之後去咗筲箕灣東大街嘅「安利大排檔」食下午茶!一坐低喺諗緊想叫咩食嗰陣,見到貼喺牆上嘅相片就係兩位前特首都有嚟食過!我們叫咗魚蛋米粉同魚蛋河粉嘅魚蛋好彈牙,而且有好鮮嘅魚味,而河粉嘅麵質就好煙韌軟滑!墨魚丸牛丸米粉同牛筋牛丸粗麵嘅墨魚丸相當爽口彈牙,口感好實在,唔會太過腍或太過韌,墨魚嘅味道相當香濃!至於牛丸係眾多款丸之中最正嘅,因加埋啲黑椒一齊,除咗令到味道更加鮮味之外,「辣辣地」真係好惹味!牛筋燜得好腍好入味,質感好煙韌軟滑,而且份量相當足料,至於湯底方面就有相當鮮味濃郁嘅腩汁味,真係好正呀!
我們叫咗魚蛋米粉同魚蛋河粉嘅魚蛋好彈牙,
而且有好鮮嘅魚味,而河粉嘅麵質就好煙韌軟滑!
墨魚丸牛丸米粉同牛筋牛丸粗麵嘅墨魚丸相當爽口彈牙,
口感好實在,唔會太過腍或太過韌,
墨魚嘅味道相當香濃!
至於牛丸係眾多款丸之中最正嘅,
因加埋啲黑椒一齊,除咗令到味道更加鮮味之外,
「辣辣地」真係好惹味!
牛筋燜得好腍好入味,質感好煙韌軟滑,
而且份量相當足料,
至於湯底方面就有相當鮮味濃郁嘅腩汁味,真係好正呀!
魚蛋米粉
墨魚丸牛丸米粉
牛筋牛丸粗麵
消脂青檸
2018-01-07 331 浏览
2018第一日去左東大街覓食🙈🤤📍第一站 安利大排檔鮮油奶多 $14超級非常爆邪惡 😍厚切嘅冰凍牛油 甜甜嘅煉奶 配上熱烘烘嘅多士☺️材料好簡單 不過夾埋一齊食就perfect池👍🏻食嘅一刻一定要忘記咩叫肥🤗四寶河 $48呢到四寶 有牛丸 墨丸 雲吞 炆腩 仲有一塊魚片 (明明五寶🙈)份量多架!每款兩粒😱湯底係腩汁 加上河粉索湯強 炆腩好淋💓仲有牛筋添呢到雖然舖位細細 舊一點不過feel到個份人情味💓 姨姨們都好好人期待下次再去食😛
2018第一日去左東大街覓食🙈🤤

鮮油奶多
四寶河
  • 鮮油多士
2017-12-23 308 浏览
"安利大排擋"先至係皇道!豉油撈麵同辣椒油唔會輸俾對面,不過贏在叫親牛腩(沙,爽,坑,切)都會盡量俾到到你要旣部位,食完唔會話好口渴,加上奶茶咖啡贏對面真係好多個身位...住過十幾廿年東大街人旣首篇食評
"安利大排擋"先至係皇道!

住過十幾廿年東大街人旣首篇食評
2017-11-06 224 浏览
安利大排檔響筲箕灣東大街開左好多年, 逢星期六日都必定大排長龍!! 不過好在食粉麵唔會坐好耐, 所以等一陣好快就入得!鮮油多 - HK$11必食鮮油多! 幾怕肥幾怕膩都會食既鮮油多, 真係好正, 熱辣辣麵包鬆脆, 混和牛油帶黎既甘香!牛筋腩河 - HK$32送上來的賣相好吸引喎, 牛筋份量十足! 先咬一口, 嘩! 比想象中要稔, 而且入哂味, 但D湯同河粉被腩汁浸透感覺略咸!魚蛋河 - HK$32魚蛋同魚片份量很多, 令你覺得物超所值! 魚蛋同魚片都有口感同彈牙, 味道鮮美! 最歡喜係伙計依我要求多蔥, 令整碗河粉賣相及香味都增加唔少分數!
鮮油多 - HK$11
牛筋腩河 - HK$32
魚蛋河 - HK$32
2017-11-05
  • 鮮油多
2017-10-23 197 浏览
安利的魚旦出名好食,更是香港旅遊書經常出現的餐廳之一,今日難得經過東大街,決定試試。我點了一碗魚旦米,同事點了碗切腩河。魚旦米粉量偏小,魚旦是偏軟身一點,尚算彈牙,但口感不足,整體來說未有驚喜。相比之下切腩河更值得試,肉質鬆化,沒什麼肥膏,但能做到入口即溶的感覺。吃起來有淡淡的肉香,餣料味道不算太濃,能帶出牛肉的香氣,吃起來無牛肉羶味。總括來說,學利的魚旦沒什麼驚喜,質素平平,就是一般茶記的水準。

2017-10-09 208 浏览
好耐無嚟luuuu.......次次覺得嚟到筲箕灣點都要幫襯下安利 午餐時間 點都要等下位架喇 小妹比較為食同埋太餓嘅關係 所以叫了好幾樣食物 哈哈😂😆炸魚皮 真係勁脆 哩款炸魚皮嘅質感係硬個款 所以食落好有口感有卜卜脆嘅聲音 正 佢有碗湯可以浸下啲魚皮嘅 浸左都仲係脆嘅👍🏽😂鮮忌廉紅豆冰 好creamy好滑呀 紅豆都幾多架 係哂個杯底到 而且啲紅豆都係起沙嘅😊☺️飲落唔會好甜 好好飲喎牛筋魚片頭河粉 魚片頭得一舊 其他係魚片嘅 點解次次都係咁架呢?係咪哩度嘅特色嚟呢🤔🤔BTW, 啲牛筋有5條 真係好入味好腍好正呀😋😋相比起 魚片頭就好似失色左少少 河粉嘅麵質好滑 整體都係好食嘅☺️不過價錢就係偏貴左啲嘅 要$38 點可以少左佢呢 緊係有叫埋鮮油多多多多多喇😍🤤嘩 真係不得了 麵包外面烘得很脆 入面很軟熟 再配上一塊凍凍的牛油 啲牛油完全無溶到架👍🏽👍🏽 一食就真係停唔到口 好想再encore!!!! 哈哈 看來這個lunch都令我肥左不少吧😛😝😍😋🤤
炸魚皮
牛筋魚片頭河粉
鮮油多
  • 鮮油多士
2017-09-27 191 浏览
兩老話要嚟食下安利嘅撈粗, 雖然飢詩食咗午餐都一於奉陪, 點了一客西多士,第一次嚟安利唔係食撈粗。呢個西多士好厚,而且煎得非常靚, 兩大片熱辣辣嘅三角形西多士上面放著牛油同煉奶, 香甜鬆軟😄😄, 但係佢係冇花生醬嘅,所以有㸃若有所失,亦有點單調 😆 撈粗方面, 味道依然 Keep住水準, 有豉油嘅鹹鮮亦有油潤感 , 牛筋軟熟入味。今日的魚蛋比較淋🤔,反而魚片做得比較彈牙。飢Point : 6/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
今日的魚蛋比較淋🤔,反而魚片做得比較彈牙。
飢Point : 6/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-04-18 411 浏览
一間老字號的粉麵店,店內沒有華麗的裝潢,但門前總有很多企定定等位的客人,應該有它在東大街的生存之道,剛好過去的週末,有幸到此,與朋友品嚐這處的魚蛋粉,當侍應大姐奉上食物時,確令我們有點訝異,因魚蛋粉的份量比其他粉麵店為少,飲品與食物的價錢算是不親民,但論湯底是不鹹亦不淡,味道剛剛好,食客們可不須加配其他調味,常試原味的滋味,粉質幼滑,魚蛋口感不錯,爽口彈彈,如不介意食後都不覺有飽肚感的話,可不妨一試的
午餐
2017-04-12 280 浏览
每次假期經過都排長⋯⋯龍,太誇張了!今次我地先攞票輪候,之後去對面食個海南雞,再返回安利等時間剛好。叫咗兩碗魚片頭牛腩河/米,都係不外如是。魚片頭本身味道偏鹹,牛腩唔夠淋。好味的是鮮油奶多,厚厚的牛油,奶茶夠香夠濃
每次假期經過都排長⋯⋯龍,太誇張了!
今次我地先攞票輪候,之後去對面食個海南雞,再返回安利等
時間剛好。
好味的是鮮油奶多,厚厚的牛油
,奶茶夠香夠濃

2017-04-11 1145 浏览
筲箕灣東大街乃是聞名食街眾所周知,今次來到筲箕灣的安利大排檔試試它的炸魚片頭與切腩,是否冠絕筲箕灣東大街的魚蛋麵店。這裡無論甚麼時候人滿為患,所以也要一點耐性等候入座。到入座的時候,也要下單快,吃得快,以免阻礙其他食客入座。由於友人剛吃了兩大個蛋撻,故她未能吃到較多的東西,只點選一碗淨炸魚片頭。魚片頭切得大小適中,而且蠻有彈性,魚肉味道顯現,不過外層不算炸得很金黃。由於我比較貪吃,所以點了三拼撈粗,想多試不同的配料。先談優勝之處,墨魚丸較一般魚蛋店爽口彈牙,而且嚼時散發微微的墨魚香氣,滋味頗鮮,如可更飽滿就好了。切腩片紅白相間分明的色澤,可見牛腩肥友分佈漂亮,加上師傅刀工了得,切得大小一樣且精緻,不知道還以為吃甚麼名菜。切腩片熬煮火喉控制得很好,一股牛肉香氣往鼻裡鑽,加上口感軟嫩,光香它已滿足。可是這裡的雲吞味道竟然會有甜膩的味道,我猜應該是下了過多的味精所導致,完全沒有蝦肉與豬肉的鮮味,如果只是單點它,我一定會給不合格的分數。另外撈粗過於死鹹,醬油下得重手,不時要多喝數口湯止鹹,但該湯其實也有不少味精,只是比撈粗的鹹重好一點。
由於我比較貪吃,所以點了三拼撈粗,想多試不同的配料。
2017-04-10 287 浏览
甚少踏足筲箕灣,今天有人提議到東大街。有人說安利,我們去到門口,兩間安利都大排長龍。這應該給了-些保證吧。等了十分鐘,我們八人有枱入座。選擇不多,我們各人點自己的喜好,加上集合衆人的食后感,大概可以作一個總結---「差」。價錢與份量,相比之下是貴。質素和味道:牛腩:沒味兒,肉質硬,有渣,失敗。雲呑:重胡椒味,這通常是用來蓋着不新鮮或腥味。麵:算是彈牙但有鹼水味。撈麵略為咸。唯一出色的是炸魚皮,脆之餘很香口。最後上菜的姐姐送少一碗湯,她自己親口說會後補。其後我們向她再追兩次,得到是有氣無力的知道。我們失望的向另一位姐姐追,她悔氣的説廚房在跟進很快會到,其實是謊話連篇的自己不去跟進。結果我親自出去廚房找個像是老板的先生才拿到碗湯。 埋單四百幾。我們八個人腦中一大堆問號,排隊的人是冒名前来,還是覺得好食的熟客?但對我們八個人,其中兩位是第二次來,都一致同意不會再來。

等了十分鐘,我們八人有枱入座。

價錢與份量,相比之下是貴。

質素和味道:

牛腩:沒味兒,肉質硬,有渣,失敗。

雲呑:重胡椒味,這通常是用來蓋着不新鮮或腥味。

麵:算是彈牙但有鹼水味。撈麵略為咸。

唯一出色的是炸魚皮,脆之餘很香口。

但對我們八個人,其中兩位是第二次來,都一致同意不會再來。
2017-04-02
1K
2017-04-07 316 浏览
安利魚蛋粉都算係筲箕灣名物,住喺港島區嘅人絕對唔會陌生,亦都算係男朋友嘅童年回憶。安利有兩間,出自同一家族,各有捧場客,我地平時都係去開舊店(安利魚蛋粉)~不過今次人多,等位可能等到傻仔,我地時間有限,見呢邊客人少啲,就過黎大排檔食。但放心,就算有位都一樣迫過搭地鐵,食完未落格就要起身走人,女朋友食左十幾分鐘,嬲爆爆咁…切腩魚片頭撈粗 $44每次例牌必點~粗麵用醬油撈過,味道嗆口,其實幾好食。切腩略嫌偏瘦,食落有少少柴,幸好夠腍身,唔會有渣。至於魚片就太腍,唔夠爽口彈牙,僅僅合格。魚蛋河 $30魚片同上,都係腍bat bat。反而白魚蛋比較好,起碼有番少少彈牙感,有魚鮮味,不錯。河粉,夠滑唔粗,早知食齋河算,哈。整體上都係舊店安利魚蛋粉好食啲,店內地方大啲,會坐得鬆動少少。招呼方面就兩間差不多,唔會好得去邊,週末黎親都大排長龍,等唔等自己諗。

切腩魚片頭撈粗 $44

每次例牌必點~
切腩魚片頭撈粗
粗麵用醬油撈過,味道嗆口,其實幾好食。

切腩略嫌偏瘦,食落有少少柴,幸好夠腍身,唔會有渣。

至於魚片就太腍,唔夠爽口彈牙,僅僅合格。
切腩魚片頭撈粗
魚蛋河 $30

河粉,夠滑唔粗,早知食齋河算,哈。
魚蛋河

2016-12-27
2017-04-06 102 浏览
假日時份與家人到柴灣,辦理完事務後心癢癢到筲箕灣一吃安利!輪候是常識吧!今次等了約15分鐘,期間不斷有人購買外賣,河粉、炸魚皮均售罄。淨魚片頭 - 一碗有六小塊,每塊質感均相當厚實彈牙,魚味尚算濃郁,清清的湯底可以一洗滯感。切腩墨魚丸雲吞撈粗 - 份量適中~切腩色澤極其漂亮,肥膏不多,質感軟稔不痴牙!墨魚丸質感爽彈,口感實淨不帶粉稔。湯雲吞入口有種甜味,餡尚算足料,還是炸雲吞較合心意!🙈撈麵質感彈牙,可惜醬汁過咸,以致不斷要飲水沖走咸的感覺!
假日時份與家人到柴灣,辦理完事務後心癢癢到筲箕灣一吃安利!
輪候是常識吧!
切腩墨魚丸雲吞撈粗 - 份量適中~
切腩色澤極其漂亮,肥膏不多,質感軟稔不痴牙!

墨魚丸質感爽彈,口感實淨不帶粉稔。

湯雲吞入口有種甜味,餡尚算足料,還是炸雲吞較合心意!🙈

撈麵質感彈牙,可惜醬汁過咸,以致不斷要飲水沖走咸的感覺!