2019-09-05 542 浏览
I haven't been to The One for quite a while, and noticed that there is this new restaurant, they serve typical Japanese set, such as teriyaki chicken, deep fried pork chop, egg with rice, eel set, udon, desserts like souffle pancake, green tea cake roll and drinks etc. I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauc

I have ordered the lunch set - Teriyaki Chicken Set which is only available from Mon to Fri only. The set included a hot Sri Lanka Tea. The chicken's skin is slightly crispy and stir-fried in a flavourful and savoury teriyaki sauce. The chicken were tender and juicy, to get along with the chickens, a sweet and sour veggies and cherry tomatoes salad that creates a good balance of the whole dish.

I added $10 for a mini green tea cake, the portion is perfect for completing the meal. The cake was not overly spongy and subtly sweet with a mild green tea flavour. I think this would be good for those who are looking for a healthy lifestyle.

2019-09-05
2019-08-29 464 浏览
自已一個人食晏! 難得唔使問人地想食咩  就自己去食好野啦!今日去左宏 食午餐,叫左一個lunch set 鯖魚飯本身我個人係中意食日式燒汁煮鯖魚 (即係似吉X家個d 細條既魚)但係我都照叫左黎試下啦!! 很好食 佢既鯖魚係煎的, 味道好香但完全唔油膩  不過佢無包去骨  你要自己去小心D食用然後佢有個細拉麵,麵條煙韌有咬口 最驚喜反而係麵個D 小配角都唔係揸流灘唔錯唔錯!

但係我都照叫左黎試下啦

唔錯唔錯!
2019-06-28
2019-08-24 369 浏览
今日The One睇戲所以揀咗呢間食,見到OpenRice comment幾好所以有少少期望,但食落又覺得麻麻地間野喺The One裏面算係冇乜人排隊嘅一間,可以直入受歡迎程度可以見係麻麻哋餐牌都係多選擇同埋都唔係好貴男朋友嗌左個shabu shabu🥘,好抵,只係$128,仲跟一杯茶🍵,但味道麻麻,有d吉xx feel我嗌左佢個三色丼,個吞拿魚腩🐟飯,我suppose係凍嘅,但食落有啲暖暖地,有d怪,其他兩件有d快餐feel個三色丼跟餐有個蛋糕🍰,個蛋糕🎂就幾好食仲嗌左個pancake,不過不失

餐牌都係多選擇同埋都唔係好貴

個三色丼跟餐有個蛋糕🍰,個蛋糕🎂就幾好食

仲嗌左個pancake,不過不失
2019-08-23
2019-08-23 288 浏览
一入到裡面,色彩繽紛的天花,大大小小的圓形。店內的空間看似寬闊,但實際上算不上寬鬆。店內有日式工藝品擺設,簡單大方得體。窗口位置觀景不錯,但中午時份會熱。午市套餐配有沙律和紅茶。照燒雞肉套餐味道正常不過不失,賣相不錯。雞肉的質感也不錯。只是有點貴。饅魚蛋包飯很失望!饅魚很乾身,口感完全硬身。滑蛋是合格的,但事實上有點老。饅魚汁好咸,一定要搭上白飯才能入口。完全不應該是這個價錢。加了一個抹茶卷甜品,抹茶味很濃,軟硬適中的蛋卷。甜品還真的不錯。總結,甜品可以一試,但主食就有其他更好的選擇。

一入到裡面,色彩繽紛的天花,大大小小的圓形。

窗口位置觀景不錯,但中午時份會熱。午市套餐配有沙律和紅茶。

照燒雞肉套餐
味道正常不過不失,賣相不錯。雞肉的質感也不錯。只是有點貴。

饅魚蛋包飯

總結,甜品可以一試,但主食就有其他更好的選擇。
2019-08-15 293 浏览
點左佢地個R1豚生姜燒飯套餐一開始諗食烏冬先 點知發現有頭髮係入面一時心急即刻同侍應講佢就拎返左碗麵入去先發現自己大意左 我應該影底相做對比甚至叫佢做個碗出黎換 以防佢比返同一碗我無咁做 失策左之後佢地比個碗我我發現明明蔥好整齊咁放係中間點解有d混入左海藻到我更懷疑佢地係比同一碗我但冇證冇據咁又無得入佢地數而且個餐唔平 唔想浪費諗自己腸胃一向好 應該無事既咁照食啦 食完就去上堂結果上上下堂超肚痛一放break就跑去廁所落堂即刻返屋企又跑去廁所我對佢既衛生程度抱左懷疑我唔知係個別人定點啦但我真係唔會再去......
點左佢地個R1豚生姜燒飯套餐

一放break就跑去廁所
落堂即刻返屋企又跑去廁所
我對佢既衛生程度抱左懷疑
我唔知係個別人定點啦
但我真係唔會再去......
2019-07-27 252 浏览
同有一段日子冇見嘅中學同學敘舊,揀咗喺The One嘅依間日式樣式甜品餐廳。叫咗我最愛嘅咖喱蛋包飯配雞扒,加$20可以有埋一個大抹茶卷蛋。我覺得個滑蛋係滑嘅,但係好似冇落鹽,因為完全冇味。雞扒好在就有做調味,而咖喱汁就嫌稍為稀左少少。抹茶蛋捲係食完正餐之後先至上,比起正餐,我對依個卷蛋非常滿意,唔會太甜,而且蛋糕層同埋忌廉陳配搭比例都唔錯。呢個抹茶卷蛋就算唔係餐廳堂食,都可以做外賣買走。以後我經過,都會再嚟買呢個卷蛋食。

2019-07-21 241 浏览
第二來,兩次都是食炸雞飯!午市套餐都有好多選擇,但不是特別便宜~每人加一後大約100元。環境寬闊,坐得舒適的。炸雞都滑,外層炸粉都還可接受,個人覺得飯既比例可以多點,食淨d雞~冇飯食!但份量足夠飽的。好味不過就是甜品~卷蛋!只需加$10就可以享用到。因與朋友共餐~大家分別都點了不同味道,原味/抹茶/黑芝麻也有。我還是喜歡原始的味道~原味!口感很鬆軟,不會太甜,好好味!$10超值!餐飲都是普通熱紅茶,沒什麼特別!

環境寬闊,坐得舒適的。

炸雞定食

午市- 卷蛋

餐飲都是普通熱紅茶,沒什麼特別!
2019-05-07
炸雞定食
  • 香草蛋卷
2019-07-18 386 浏览
炎熱的週未來到尖沙咀The One應朋友邀約食「宏」此店裝修好現代化簡單,地方十分寬躺有一大塊落地玻璃顯得場地特別光猛,門外有兩個大冰櫃擺放了蛋糕和蛋捲,有抺茶、朱古力、藍妹,草莓、芝士等等,每款甜品賣相十分吸引。回想起上次來吃抹茶卷非常軟綿綿,抹茶忌廉口感幼滑,香滑而不膩回味無窮甜品係女士們的天敵,我對它又愛又恨;同行朋友不愛吃,只有望多兩眼就好了依然覺得好幸福我們打算點兩個午餐,可能太忙吧按鐘三次都没有待應來, 等了十分鐘左右終於有人來幫我地落單,但落單不久很快已經把食物送上枱。店員推介牛肉壽喜燒材料豐富有牛肉,冬菇、蘑菇、大白菜、豆腐、甘筍仔、還有一粒生雞蛋食用。醬汁偏甜但到尾聲變得較為咸了少少聽聞鰻魚好出名,必食放上枱賣相十分吸引,鰻魚肥美多汁,咖喱汁香甜香濃配合蛋包日本米飯剛剛好一流

鰻魚蛋包飯
牛肉壽喜燒

聽聞鰻魚好出名,必食

鰻魚蛋包飯
2019-07-17 327 浏览
之後朋友買過宏嘅抹茶蛋糕俾我,覺得好好食,滿心期待黎呢道食飯同食甜品,點知就好失望喇!鰻魚飯set $198黎到見到條鰻魚好細舊,而且一啲都冇鰻魚嘅香味,似係拎啲現成貨番黎再加熱,啲飯又好硬,冇乜汁,同佢menu張相都爭好遠下😑味道同啲用料質素完全唔值$198。。抹茶蛋卷(set包括)味道都ok嘅,不過抹茶味唔重!日本草莓沙冰$89。成杯野一啲草莓味都冇,飲左一啖同朋友都覺得好無奈,又唔甜勁淡,仲要飲到好多冰粒,感覺上似係加左兩粒草莓去打成杯冰嘅感覺~好!難!飲!仲要索價$89加埋一即係成$98一杯!值唔值大家自己睇相抹茶軟雪糕芭菲 $88呢個勁難食!啲抹茶味好怪!完全唔似抹茶味,似啲質素較差嘅綠茶味!好失望!草莓卷(大) $60呢件蛋糕味道正常,都鬆軟,不過$60都係得細細舊。。呢間野我之前食個生日蛋糕都幾好食,不過經過今日之後徹底失望😞

鰻魚飯set $198

抹茶蛋卷(set包括)
味道都ok嘅,不過抹茶味唔重!

日本草莓沙冰$89。

抹茶軟雪糕芭菲 $88

草莓卷(大) $60
呢件蛋糕味道正常,都鬆軟,不過$60都係得細細舊。。

2019-07-14 219 浏览
大鰻魚丼肥厚鰻魚,汁多,飯甜軟綿綿蕎麥面,彈口,湯底香凍抺茶奶,冰涼,小份,抺茶味尚可青蘋果沙冰,甜,淡淡的青蘋果味,很解暑細抺茶蛋卷和細芝麻卷,彈口,香滑,軟綿綿,無得輸!座位較密,建議窗邊的座位改為一整列間斷的二人桌擺放,有需要時便合拼桌子至多人長桌,除了空間不會佔領多,任何位置的坐客也可以分便進出。
大鰻魚丼

肥厚鰻魚,汁多,飯甜軟綿綿

蕎麥面,彈口,湯底香

凍抺茶奶,冰涼,小份,抺茶味尚可

青蘋果沙冰,甜,淡淡的青蘋果味,很解暑

細抺茶蛋卷和細芝麻卷,彈口,香滑,軟綿綿,無得輸!

2019-07-14
2019-07-11 172 浏览
係the one要快食dinner就random入咗間日本餐廳雖然係大商場入面嘅餐廳但價錢都ok🤔我叫咗個醬油海藻烏冬set 都係$99佢嘅烏冬同平時嗰啲唔係好同 偏幼身味道唔錯 塊肉幾好味 好有口感而甜品抹茶蛋卷真係幾正係有個種綠茶回甘味!!! 可惜今日趕時間要快食 如果唔係一定會慢慢嘆個蛋卷🤪
係the one要快食dinner
就random入咗間日本餐廳
雖然係大商場入面嘅餐廳
但價錢都ok🤔
我叫咗個醬油海藻烏冬set 都係$99
佢嘅烏冬同平時嗰啲唔係好同 偏幼身
味道唔錯 塊肉幾好味 好有口感
甜品抹茶蛋卷真係幾正
係有個種綠茶回甘味!!!
可惜今日趕時間要快食
如果唔係一定會慢慢嘆個蛋卷🤪
2019-07-10
2019-07-06 160 浏览
迷你三彩丼定食 $148有細碗嘅鰻魚飯,細碗嘅吞拿魚碎魚生飯同埋細碗嘅海澡烏冬~鰻魚不過不失,但估唔到吞拿魚魚碎撈飯食又幾好食🤤.日本溫泉蛋海澡烏冬 $99溫柔蛋一如既往咁好食,一咬入面啲蛋黃液就爆出黎,喱種感覺真係好正!😝以上兩款餐都有跟沙律同埋蛋糕,Ms Kiki覺得抹茶味好好食👍🏻
迷你三彩丼定食 $148
有細碗嘅鰻魚飯,細碗嘅吞拿魚碎魚生飯同埋細碗嘅海澡烏冬~
鰻魚不過不失,但估唔到吞拿魚魚碎撈飯食又幾好食🤤
日本溫泉蛋海澡烏冬 $99
2019-07-02 171 浏览
最近係尖沙咀THE ONE搵到間有$99海藻烏冬Set😋個Set有好幾款選擇,有熱烏冬同冷烏冬等等。基於我鍾意食冷烏冬多啲,所以我多數都會揀【什菜天婦羅冷海藻烏冬】。-冷烏冬質感夠煙韌👍🏼,什菜天婦羅啲什菜雖然夠什,得蕃薯同紅蘿蔔絲😂,但勝在唔係好油,幾香口幾好食👍🏼!逢星期一至五去食仲會送兩件加洲卷,呢兩舊野就一般啦~-個set仲有個甜品(蛋卷)同斯里蘭卡紅茶,蛋卷我就揀左香草蛋卷,都幾大件,而且幾香蛋味,不錯。而杯茶嘅味道都特別,夠香夠濃。-個set係勁豐富,所以食完係好滿足,性價比好高。
最近係尖沙咀THE ONE搵到間有$99海藻烏冬Set😋
逢星期一至五去食仲會送兩件加洲卷,呢兩舊野就一般啦~
個set係勁豐富,所以食完係好滿足,性價比好高。
2019-06-23 156 浏览
睇完戲同朋友黎呢到食午飯,間舖真係好岩幾個女仔一齊黎呀,裝潢幾好,坐得又舒服,而且啲野食望落好精緻。我就嗌左炸豬扒套餐,有飯,有烏冬,有沙律,有杯紅茶,最緊要係仲有甜品,小蛋卷一件。主食我就覺得不過不失,主要係覺得豬扒有點偏淋,雖然每碟份量唔多,但都幾飽下。最鍾意就係份蛋卷啦,甜甜地又唔太膩,唔夠真係好細件,如果份量大啲就好啦。成個set我覺得以lunch黎講啲餐都略貴,不過勝在坐得舒服,而且都算幾多野食,下次會再黎!

2019-06-12 149 浏览
趕時間而又不想吃得馬虎,都可以選擇食物質素比較好的店舖,今次選了一間不錯的日本餐廳。由於時間比較趕,所以点了兩個餐,侍應也非常配合, 下單不久,很快已經把食物送上。 溫泉蛋烏冬,烏冬質感非常好,而重点是溫泉蛋,剛剛熟。而另一款海鮮海澡意粉,用料非常充足,有大蝦及帶子,而且味道不咸,非常好吃。 最後還有甜品, 抹茶蛋糕及芝麻蛋糕,單看外表已經感覺很好味,果然沒有失望, 抹茶味及芝麻味都非常香濃,但忌廉也不太甜,很快已經把它們吃掉了。

2019-05-30