2024-10-29 44 浏览
我很喜愛的「富怡粉麵」,主打「新派潮式坑腩、肥腩」,還有牛舌、牛𦟌、牛肚,都做得好,簡直是愛牛人士之地。典型港式粉麵店格局,環境少許麻甩,我通常外賣回辦公室吃。所謂「新派潮式」,我覺得滷水汁比較濃,甜度較輕卻更惹味,略帶些五香柱侯醬的味道,燜製出來的牛腩是爽與滑都有做到。麵底通常我會選擇河粉,爽身;加上我通常要「加色」多腩汁,河粉非常掛湯,配合來吃是平凡中顯滋味。我通常都是雙拼,幾款互相搭配,「坑腩牛肚河」$52牛腩的份量夠多,而且塊頭大,在中間堆成小山丘,味道做得依舊好:坑腩牛的隔膜部位賣相不錯,口感比一般牛腩實在,牛肉味道更濃,而且不鞋口:牛各部位也炆得入味,那個五香滷水汁膽,值得一讚:滷水牛舌是我強烈推介,入口軟綿,香透:而且此店每碗粉麵附送的生菜都很多,不用另外叫油菜,夠健康又可慳返啲盤川!
典型港式粉麵店格局,環境少許麻甩,我通常外賣回辦公室吃。
我通常都是雙拼,幾款互相搭配,「坑腩牛肚河」$52
牛各部位也炆得入味,那個五香滷水汁膽,值得一讚:
滷水牛舌是我強烈推介,入口軟綿,香透:
2024-08-23
  • 坑腩
  • 牛肚
  • 滷水牛舌
2024-08-28 58 浏览
九龍灣說是商貿區, 其實也有很多工業大廈, 形成陳舊和光鮮互相交錯的市景, 這裏餐廳的選擇除了工廈飯堂, 又或者是附近住宅商場的餐廳外, 也有怡富這家牛腩牛雜粉麵店, 是我在這區最常光顧的. 沒有甚麼光鮮的裝修, 就是煮麵的爐和滷水牛腩牛雜放在窗邊的經典風格. 牛雜牛腩河的份量比平時街邊吃的粉麵店多, 無論是河粉還是配料, 牛腩沒有什麼特別部位, 但就是點了較肥的部位, 非常嫩滑, 接近十塊的份量也相當慷慨. 河粉沒有因為份量多而糊化, 夾起來依然是完整的長條. 湯頭加上滷水, 配上潮州辣椒油, 再點一碟酥炸魚皮浸湯, 就是經典.Kowloon Bay is said to be a business and trade district, but in reality, there are also many industrial buildings that create a mix of old and modern views of the city. There are various restaurant options here, besides the cafeteri

Kowloon Bay is said to be a business and trade district, but in reality, there are also many industrial buildings that create a mix of old and modern views of the city. There are various restaurant options here, besides the cafeteria in the industrial buildings or the restaurants in nearby residential malls, there is also Yi Fu, a beef offal and beef brisket noodle shop, which is the place I frequent the most in this area. It doesn‘t have any fancy decorations, just a classic style with the noodle cooking stove and braised beef and offal placed by the window. The portion of beef offal and beef brisket in the noodle soup is larger than the ones in street-side noodle shops, and regardless of the noodles or the toppings, the beef brisket is tender and generous in size. The noodles do not become soggy due to the large portion, and they remain intact when picked up. The broth, mixed with braised beef stock and served with Chaozhou chili oil, along with a side of crispy fried fish skin, is a classic combination.
2023-12-31 414 浏览
🍛呢次去食嘅餐廳, 啲牛腩河真係一試難忘💡啲牛腩質感好到不得了,細細塊嫩滑,食落去即刻覺得幸福感爆燈🎆!啲河哦,條條分明,帶啲彈性,同啲滋味十足嘅牛腩一撈一夾,每一啖都過足癮。佢哋啲至尊河仲要落足料,有蝦、有魷魚,七彩繽紛,啖啖鮮甜!食物質素啱唔差嘅,就系份量多到女仔可能會攤番出嚟👧。而且,佢哋嘅辣椒油,哇!嗰個香味喺口腔立即四溢,帶嚟咁興奮嘅感受,每次食完都令我期待下一次再嚟探尋呢座味覺嘅樂園🌈。總之,喺呢度食飯,開心同滿足度爆表,真係食得一愣一愣咁!
2023-05-25 776 浏览
今日嚟到工廠區,唔想食太飽又唔想食連鎖店,就入咗呢間富怡試下。點了一個牛腩河$52,姐姐話下午茶時間加$5有杯野飲,要了凍檸茶。牛腩河湯底是深色,但飲落唔太咸亦唔重味精,唔會覺得口渴。牛腩偏瘦,得少少少肥,但唔會痴牙,而且煮得好淋,有牛肉香。河粉細滑好味,而呢度提供嘅辣椒油不會太辣,嗜辣嘅朋友要多加一點了!$52 一碗的確是偏貴,但份量很充足夠大碗。杯凍檸茶亦做到少甜少冰都夠茶味,餐廳使用膠飲管,如果可以轉用紙/可分解飲管就更好更愛地球🌍。餐廳環境一般,座位偏窄,但尚算衛生整潔!
今日嚟到工廠區,唔想食太飽又唔想食連鎖店,

2023-04-06 480 浏览
.店舖裝修平凡,路過都唔起眼,不過食物高質素,而且店員好有人情味💛.招牌切腩飯 $67牛腩份量都算多,切得好大件,啖啖肉🤤牛腩入晒味,炆到好淋;下面有生菜同蘿蔔,蘿蔔吸晒牛腩湯汁嘅精華,非常入味😆💕.招牌切金錢肚飯 $67金錢肚同樣好入味,味道濃郁,有咬口😋 而且湯汁唔會太鹹🤤下面都有生菜同蘿蔔👍🏻.兩碟飯都好大兜,相信男人食完都好飽😆下次會再去💛
招牌切腩飯 $67
招牌切腩飯

招牌切金錢肚飯 $67
招牌切金錢肚飯

兩碟飯都好大兜,相信男人食完都好飽😆下次會再去💛
招牌切腩飯
招牌切金錢肚飯
2022-11-21 602 浏览
雖然呢度既裝潢平凡,外表必不看眼,但就好似說明呢度既重點唔係外觀,而係一碗實實在在簡單既牛腩麵,就係咁做到日日午市爆滿,就可以了見到佢既唔簡單😋😋😋呢度係牛腩除左每件都入曬味又淋外,每一舊都會連住少許肥膏😻軟淋淋好好口感,而且牛腩份量非常足料,一碗已經好夠飽呢度加15蚊已經有套餐就會有一大碟油菜同埋凍飲,係一個好滿足既lunch不過呢度因為唔算大所以用餐時間比較短,同埋只可以俾現金所以略嫌有點唔方便

2022-08-07 760 浏览
事緣當日lunch想急急腳叫碗粉走,又冇乜人幫襯,都可以搞到咁^^一入到去同個收銀阿婆講:我: 唔該一碗牛腩河拎走阿婆:下?我: ??(重複多次)阿婆:牛腩河啊?我:??係呀阿婆:你同廚房部講我:(下?)哦(之後同廚房講, 廚房同我講幾錢阿婆:幾多錢呀?我:下?!(心諗冇嘢啊你仲要問返我轉頭?)然後阿婆再喊入廚房問價錢之後再面對面問佢有冇檸蜜賣至少兩次,唔知佢冇聽到定係唔想理啦,心諗算數啦唉唔飲啦叫碗粉算數!!之後我行返出舖頭等外賣費事阻住。隔離有個拎外賣嘅客人,另一個阿姐就拎出嚟俾佢。到我個碗,個阿姐可能見我年輕啦,又或者見到我有啲炆,就望住要我行返入嚟拎👍🏻So far碗嘢都係普普通通,而次次行過都唔多人食。一碗外賣都可以搞到咁,明晒啦!👍🏻👍🏻

一入到去同個收銀阿婆講:
我: 唔該一碗牛腩河拎走
阿婆:下?
我: ??(重複多次)
阿婆:牛腩河啊?
我:??係呀
阿婆:你同廚房部講
我:(下?)哦(之後同廚房講, 廚房同我講幾錢
阿婆:幾多錢呀?
我:下?!(心諗冇嘢啊你仲要問返我轉頭?)

然後阿婆再喊入廚房問價錢
之後再面對面問佢有冇檸蜜賣至少兩次,
唔知佢冇聽到定係唔想理啦,
心諗算數啦唉唔飲啦叫碗粉算數!!

2022-01-26 775 浏览
富怡粉麵響九龍灣開左好多年,呢度家庭式經營,兄弟班底精制潮式牛腩牛肚牛筋,已經食過好多次,牛肚鹵得入味, 口感爽彈、湯又夠濃、粉麵份量十足,收費亦合理。 估吾到連早餐都有,外賣仲要$25巳經包埋凍飲,真係良心價,有6款不同選擇,可以日日都唔同 1. 火腿回鍋肉通粉2. 沙嗲牛肉煎蛋麵3. 雪菜餐肉米粉4.腸仔米粉5.雙丸河粉6.魚腐米粉三文治只係$20.. 早餐黎講真係好抵食。(奉送咖啡或茶、凍熱同價) 地址九龍灣常悅道19號福康工業大廈地下G/F, Fook Hong Industrial Building, 19 Sheung Yuet Road, Kowloon Bay

1. 火腿回鍋肉通粉
2. 沙嗲牛肉煎蛋麵
3. 雪菜餐肉米粉
4.腸仔米粉
5.雙丸河粉
6.魚腐米粉

三文治只係$20.. 早餐黎講真係好抵食。

(奉送咖啡或茶、凍熱同價)

地址
九龍灣常悅道19號福康工業大廈地下
2022-01-16
其他
2021-09-13 810 浏览
小編公司附近有間名字很長的餐廳叫【富怡粉麵中西美食餐廳】,每次夜晚唔想煮飯就會在這裡簡單買個外賣加餸,非常方便。 餐廳內環境一般,所以小編比較喜歡外賣,安心又舒服。餐廳叫【富怡粉麵中西美食餐廳】,又中又西……望完餐牌,其實是粉麵店比較正確。今晚叫左牛腩併牛筋,雙併$120。唔係牛腩專門店,賣相麻麻,唔吸引。以工廠區茶餐廳來講,價錢唔算平,勝在份量夠多搭夠。炆牛腩湯汁味道濃郁,但有點偏鹹。唔似坊間清湯腩專門店,沒有分開坑腩、崩沙腩、爽腩;勝在每塊牛腩都帶少少軟膏肥脂,又炆得夠鬆軟,入口軟綿有牛味。 牛筋同樣非常出色,腍滑之餘又不會太過軟,保留了適當咬口。 上星期叫左牛腩併牛肚,雙併同樣 $120。就個人的喜好而言,牛肚就差了。並不是塊塊金錢肚,大部份只是牛草胃,口感偏軟偏腍,缺少金錢肚的爽口彈牙,在牛的四個胃中也相對便宜。小編每次加$1 多碗牛腩汁。這個牛腩汁非常濃味,用來加水煮麵非常正!
餐廳內環境一般,所以小編比較喜歡外賣,安心又舒服。
今晚叫左牛腩併牛筋,雙併$120。
牛腩併牛筋
牛筋同樣非常出色,腍滑之餘又不會太過軟,保留了適當咬口。
牛腩牛肚
2021-09-02
外卖自取
富怡粉麵檔吃過很多次,家庭式經營,兄弟負責牛腩牛什制作,老媽收銀,店員都是中年師奶人士,麵檔環境,麵檔整潔程度,麵檔服務水平。牛什煑得好軟熟好入味,很少麵檔能把牛什鹵得那麽徹底,餸的份量很大,麵的份量也很大,相信體力勞動者也會很夠飽,湯是超級好,色澤深,味道比牛什味更濃郁但吃完卻不口渴,另一大讚是上檯前放入大量炸蒜及切蔥,加上一匙潮州辣味,那種好吃程度不難想像。兄弟同心,有心有力,其利斷金,很好的一家牛腩牛什麵檔。
什米
什米
2020-09-06 1045 浏览
呢間粉麵真係值得推介,雖然裝潢平凡帶點復古但次次lunch time都會坐滿。除左好吃就係大大碟,完全可以滿足男士嘅胃容量🤣不過疫情期間,大家都係外賣好了。午餐係包一份主食加一碟菜同野飲。因為我吃唔哂避免浪費就單點一個招牌切腩河就夠啦。佢d牛牛真係舊舊都好林,每一舊都帶有少許肥膏,牛味非常之濃,個湯頭亦係不得之了,牛腩既分量係非常足料,即使單點一碗粉,入面都有好多菜係入面。 仲有一樣值得推介嘅辣椒油!!!!!個辣椒油不算好辣個樣,但係炒得好香,同牛腩簡直係絕配丫!!! 雖然佢比市面嘅粉麵略貴,但個價錢差距絕對係抵比!!! 因為冇一次令我失望!!!

2020-08-30 684 浏览
以前在九龍灣返工, 也沒有留意這家主打潮州粉麵的小店, 看過龍少爺的Blog後去品嚐, 在這個工貿區, 很少有主打潮州粉麵餐廳, 大多是快餐店, 又或是去遠一點, 德福商場的連鎖食肆, 所以這家在九龍灣也算是一個異數. 這裏主打切腩, 想不到質素比筲箕灣三寶還要好. 大塊頭但煮得恰到好處, 橫隔膜夠彈牙, 中間肉層嫩滑軟糯, 脂肪甘香, 完整的三層就是切腩應有的形狀. 沒有牛雜, 就只有金錢肚和牛筋, 金錢肚鹵得入味, 口感爽彈. 河粉煮得剛好而不糊爛, 在九龍灣以至是整個九龍東也是一個驚喜. 至於淨雲吞一碗五大粒, Size比很多的巨型, 和平時吃的有點不同, 它的內餡不是蝦肉和豬肉的融合, 而是蝦肉和豬肉分開兩層, 見到其蝦肉的足料和新鮮, 只是我還是喜歡兩者融合起來, 相輔相成的味道就是.
2020-07-09 557 浏览
九龍灣餐廳唔多,呢間比較就腳,間唔中都會食,但次次都俾D姐姐大聲喝罵!惡到九龍灣出哂名!!無論外賣定堂食都無一幸免,外賣大聲喝你3步曲:食乜!俾錢!俾完出去!唔講以為店入面坐滿客呀!實際只有小貓一兩個。疫情期間想環保帶外賣碗去,一樣俾姐姐鬧:唔知你邊碗打邊碗呀,唔識入呀,自己包裝番呀!貼錢買難受食到好驚!唔會有下次!牛腩好瘦,煲湯肉咁想受氣食呢間就無錯啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
惡到九龍灣出哂名!!

唔講以為店入面坐滿客呀!實際只有小貓一兩個。

貼錢買難受

食到好驚!唔會有下次!
牛腩好瘦,煲湯肉咁

想受氣食呢間就無錯啦!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!
2020-07-09
10 分钟 (外卖自取)
2020-01-08 716 浏览
依排同同事四圍搵野食,今次黎到食最岀名嘅切腩,牛腩就食得多,切腩就真係第一次食。依到店舖唔大,坐得有小小迫,隨時要同人撘枱。起初認為依到價錢都貴,叫左碗切腩拼韭菜餃河 都要五十幾蚊,但黎到食落都覺得真係值先講下佢個份量都大碗,切腩都比得多,食落好諗👍🏻,仲有會加左菜底係入面,而個韭菜餃個皮好薄餡多,都大大粒好新鮮食腩河最重要當然係個湯河,夠哂濃,未食個時都係門口聞到好香,吸引左入黎有幾會下次都要再黎encore
依到店舖唔大,坐得有小小迫,隨時要同人撘枱。

有幾會下次都要再黎encore

2019-10-13 2072 浏览
公司附近有一間外表睇落去都幾普通嘅潮式粉麵店,但自從試過一次佢哋啲牛腩之後,就覺得佢都算係隱世美食。我第一次食呢間野嘅時候,看到佢地餐牌,係覺得價錢非常之貴!佢地一碗單拼粉麵都要$45,喺九龍灣工業區嘅舊店消費來講,定價係非常進取!但見佢午市果陣總係塞爆人,我估應該都唔錯掛。因為粉麵唔太抵,所以我自己個人黎通常都係食佢哋個飯招牌切腩飯,一個餐差唔多價錢好似抵D。今日都唔例外,叫咗一份招牌切腩飯加凍飲都係$59,感覺上OK。凍檸蜜要再加兩蚊,但係都算幾大杯,唔錯。佢哋嘅牛腩其實係算切得非常大件,而且係好特別好似燒肉咁係方柱體嘅。至於味道,唔係一般嘅柱侯牛腩,亦都唔係清湯腩,佢地話係 『潮州新派切腩』,其實算係比較少見嘅潮州滷水牛腩。牛腩入味,但唔會太多醬汁味,會食到肉本身的味道,亦都唔會炆到非常稔,而係保留返個比較彈牙嘅口感。基本上佢哋牛腩都唔會過瘦或者過肥,好似每一舊都係標準,有瘦肉連埋一啲肥筋膜相間,咁樣唔會太肥又唔會太柴唔好食。一個飯餐嘅牛腩份量都好多,下邊仲有個生菜底仲有啲蘿蔔,吸哂D牛腩湯汁嘅精華,最緊要係佢個汁唔會太油太膩。如此小店出品,竟然同市區的牛腩名店能有一拼,可以話都

凍檸蜜要再加兩蚊,但係都算幾大杯,唔錯。

至於味道,唔係一般嘅柱侯牛腩,亦都唔係清湯腩,佢地話係 『潮州新派切腩』,其實算係比較少見嘅潮州滷水牛腩。牛腩入味,但唔會太多醬汁味,會食到肉本身的味道,亦都唔會炆到非常稔,而係保留返個比較彈牙嘅口感。基本上佢哋牛腩都唔會過瘦或者過肥,好似每一舊都係標準,有瘦肉連埋一啲肥筋膜相間,咁樣唔會太肥又唔會太柴唔好食。一個飯餐嘅牛腩份量都好多,下邊仲有個生菜底仲有啲蘿蔔,吸哂D牛腩湯汁嘅精華,最緊要係佢個汁唔會太油太膩。如此小店出品,竟然同市區的牛腩名店能有一拼,可以話都幾隱世FEEL。

今日唔記得叫小飯,都差啲食唔晒。環境就真係非常一般。而且午飯是時候係非常之旺場,搭檯加凳會坐得好迫。阿姐個個忙到腳不沾地,會比較嘈同唔會有星級服務啦,但個個快手食完都會走。
  • 切腩