2015-06-09 4429 浏览
講開雞煲,不得不講呢個富盈雞煲,出晒名雞都有得添,所以今次同幾個朋友黎食!我地果日去係閒日黎,大約9點左右,去到竟然都要等位,等左大約二十分鍾,就有位。我地入左間野,已經聞到好大朕雞煲味,之後我地入房坐,叫左個小辣雞煲。呢度係任飲任食既,然後再叫左d打邊爐必食既野。等左好耐個煲先滾,懷疑係個爐有問題,之後幾次加完水都煲左好耐先滾。首先試件雞,小辣黎講都算適中,唔係太辣,但又未至於冇味。好快手我地食完d雞,當然就係享用呢到既招牌,添雞!不過唔知點解等左好耐先有人黎,而且等左好耐先有雞送到,仲要得一碟仔,等左咁耐即刻冇晒癮,所以都係打邊爐,叫左d肥牛,丸,菜,呢d野食都係一般般,冇咩特別,開頭聞到咁香既雞煲,滿心期待,但事實又另一回事。飲品都係任飲,又汽水,亦都有支裝既野飲,一d叫凍檸蜜既野,都幾特別,但食多一陣發現d雪櫃既野飲已經冇乜,有都係結晒冰,但又冇人fill,成到咁上下已經差唔多想走。雖然呢度食雞煲,有得添雞,但其實添得好少,我諗添一次連1/4既雞都冇,有點兒失望,不過價錢都係百零蚊,算過得去。

2015-05-19 3636 浏览
同屋企人食雞煲,為咗就佢哋唯有食唔辣。仲有個新嘅酸菜魚,諗住試吓,點知中伏。唔辣嘅雞煲好食極有限,酸菜魚太多骨,又細條,冇啖好食。要提一提任飲嘅豆漿,唔會太甜,啱啱好。下次食返辣,應該ok嘅
唔辣嘅雞煲好食極有限,酸菜魚太多骨,又細條,冇啖好食。
要提一提任飲嘅豆漿,唔會太甜,啱啱好。
下次食返辣,應該ok嘅
2015-05-02 3476 浏览
今日有個好耐冇見嘅朋友專程來到學校搵我,於是決定同朋友去食雞煲。我今次揀左旺角宜間xx雞煲。宜間雞煲位於旺角東火車站出口對出一個商場嘅2樓,地點來講非常就腳。一入到睇落環境都算乾淨而且仲幾熱鬧,有魚煲同雞煲揀,我地揀左中辣雞煲。雞煲一黎到已經好香,唔會有太多嘅湯。個煲一開始好紅好多香料,小弟唔記得影相無法補圖對不起。唔太食得辣嘅小弟一開始都怕怕地。由於個煲本身熟嘅煲左幾分鐘已經滾, 煲熱左之後更香! 二話不說試左舊雞, 估唔到d雞咁入味, 完全唔可以話好辣, 岩岩好,怕辣嘅我完全唔覺得辛苦,加埋d香料搭夠我完全係味覺上嘅享受。雞肉唔會太大瘦,肥瘦適中,而且最控食係佢d雞可以無限任叫,如果你發覺太辣仲可以換煲,非常貼心。食完雞會加水用個d辣香料做湯底再叫其他火鍋配料。牛柏業肥牛豬肉雞肉宜d就基本啦,駝鳥肉都有得試又幾新奇,不話佢成碟肉咁隊埋來我都分唔到邊d打邊d。不過芝心丸僅得一讚嘅佢一咬個下爆到我成日芝士的確好味又過癮唔錯唔錯。野飲方面佢除左各大品牌嘅汽水仲有忌廉鮮奶飲, 鮮辣得來又有新鮮感,幾好。最後加埋任食雪糕食到你飽一飽, 非常抵食。

一入到睇落環境都算乾淨而且仲幾熱鬧,有魚煲同雞煲揀,我地揀左中辣雞煲雞煲一黎到已經好香,唔會有太多嘅湯。個煲一開始好紅好多香料,小弟唔記得影相無法補圖對不起。唔太食得辣嘅小弟一開始都怕怕地。由於個煲本身熟嘅煲左幾分鐘已經滾, 煲熱左之後更香! 二話不說試左舊雞, 估唔到d雞咁入味, 完全唔可以話好辣, 岩岩好,怕辣嘅我完全唔覺得辛苦,加埋d香料搭夠我完全係味覺上嘅享受。雞肉唔會太大瘦,肥瘦適中,而且最控食係佢d雞可以無限任叫,如果你發覺太辣仲可以換煲,非常貼心。
2015-04-21
  • 雞煲(中辣)
2014-11-15 6545 浏览
話說今日系我考完TEST既大日子! 當然要同朋友食下雞煲,好好慶祝下啦!朋友話呢間好味喔~甘我地就來試下啦,果然,令人好SURPRISE!勁正!! 我地10點打, 打到1點幾,有無見過甘既醬料呢?  之前去既雞煲,都無見過甘既醬料架,好令,哈哈跟住,我地1共有10人,所以有2個大煲,一邊叫左吾辣,一邊叫左小辣,2個都正,因為吾辣既有好香既芝MA味, 而小辣吾系好辣,不過又真系幾香既.重點系,我地可以愈食食辣,因為可以任TIM雞,所以呢,就算中吾中2食辣既朋友,都可以一起打雞煲,都吾洗驚無隱,因為可以TIM 吾同口味既辣雞,哈哈正, 同咪呢,佢D芝士味阿呢D,真系好味,真系好芝士味, 吾系假芝士, ^^朋友都系甘讚.仲話下次都要出來食,

勁正!! 我地10點打, 打到1點幾,
重點系,我地可以愈食食辣,因為可以任TIM雞,
朋友都系甘讚.仲話下次都要出來食,
2014-11-14
$150 (宵夜)
2014-09-12 6557 浏览
之前睇到食評話呢間餐廳的雞煲好抵食,所以今次同大同REU就揀左黎呢度食雞煲喇呢度的雞煲有原味同辣味選擇,先講講原味啦!雞煲既汁滲入雞肉,雞肉夠滑嫩,食起上黎又唔怕味道太重,濃度岩岩好,唔會太咸!不過食雞煲又點可以唔食辣呀!想嘗試辣雞煲既朋友仔可以試下呢間餐廳的小辣雞煲! 小辣都唔怕話太辣,所以唔食辣的朋友可以挑戰下呀!因為佢唔會係麻辣,應該可以頂得順架。最開心的係食完D雞有得添雞!!!個老闆真係好好人,我地不停添佢都照比我地!另外,當食完雞煲之後,可以加多d湯作打邊爐之用,富盈廚坊既火煱配料選擇都算多,例如牛肉,丸,蔬菜等等,任君選擇,個人推介花花芝士丸,外觀可愛之餘,丸夠彈牙,而且一咬落去,入面既芝士滿滿的流出黎,係好味既芝士軟心AvA!!而且,亦有多種飲品提供,例如汽水,韓國飲品,菊花茶等,咁就唔怕熱氣啦愛食雞煲既你,真心可以試下富盈廚坊,作為一個新選擇!
呢度的雞煲有原味同辣味選擇,先講講原味啦!

愛食雞煲既你,真心可以試下富盈廚坊,作為一個新選擇!
2014-09-10
2014-09-02 6001 浏览
今日返工有同事last day,就約左一齊去食雞煲啦。跟住有同事就提議左去富盈廚坊雞煲,原因系它可以任添雞,想起都開心。跟住我地去到了,排左半個鐘到先入到去,真系好多人去食。初初我地就叫左個小辣既雞煲,同牛肉,生菜同丸果d。個雞煲好快就比我地食曬,不過我地嫌它唔夠辣,就叫左中辣,點知就辣到我地咩都食唔到,不過老闆好好人,他即刻就幫我地換過個煲,等我地食得舒適d。最後我地叫左10次添雞,因為真系太好食啦。打邊爐果d配料都黎得好快,也都好味。炸魚皮超正。
牛肉
2014-08-21
今晚收工之後在旺角行街,問好友食飯有乜推介?便介紹了奶路臣街的富盈雞煲火鍋,到了樓下望望招牌便笑了出來!點解個招牌咁似旺角色情架部嘅?不過唔緊要喇,我哋食嘢之嗎!我第一次嚟,俾我感覺唔錯!地方都尚算整潔。我哋一共四個人當然點了雞煲火鍋喇!講真個雞煲係唔錯,辣味適中又夠入味!雞隻又不會太瘦,我比較喜歡,但其他火鍋配料就不敢恭為了!我們是自行寫單填紙落order的,但要乜冇乜吖!點鵝腸冇鵝腸,但又唔會講俾客人知!求其堆砌一碟火鍋材料俾我便算,之前所點的不是走單,便是漏單!所以今晚真係食得好求其!唯一好處係飲品方面 (比較特式) 和雞可以任食。值得一試!但火鍋時間只有兩小時,似乎不太足夠。所以今次對此餐廳有點不滿意...
2014-06-17
2014-03-16 6059 浏览
9點45上到去~等左多過30 分鐘有位,估唔到9點幾都咁多人~10點4叫我地入去,但過10分鐘就每人平20蚊~咁我地更係等埋啦~等到啦~我地就立即叫雞煲同tick野食啦~d野食係早過雞煲黎囉~到個煲黎到! 真係好失望!! 我都食過呢間幾次~覺得唔差,呢個價錢又抵,服務都唔差~但黎左呢次之後~我發誓真係唔敢再黎~首先~個雞煲一黎到,  煲左陣,我打開搞下啦, d調味料係包實住每舊雞, 一d汁到無,干到爆. d干爭爭既醬包住舊雞,根本係食醬,叫人點放入口~d waiter好忙,但係你都要問佢拎湯, 第1個答我, "我而家好唔得閒呀"..跟住就咁走左去~之後第2個,問完佢隔左陣, 佢拎既唔係湯黎,係清水!!!唔出聲就幫我地倒左一半落去...我真係o左咀囉~boil完食個雞真係完全唔好食..請我都唔會再黎架啦呢到
2014-02-21
$150 (宵夜)
2014-03-11 5849 浏览
禁雞一排, 終於解禁, 係時候拉大隊再去食雞煲嘞 !原本女神搞手book左位去食"至尊重慶雞煲", 點知去到仲要攞飛等, 等左成粒鐘都仲要等 ...好彩女神夠醒目, 早有兩手準備, 即刻轉軚去“富盈廚坊”! “富盈廚坊”係旺角既染布房街果頭, 位置偏僻, 之前去過呢頭附近食韓燒先識路咋, 旺角地鐵站E1出, 係奶路臣街直行到尾, 沿路有“中旅社”, 見“泉章居”後轉右直行, 見building上二樓便是。“富盈廚坊”屬中式酒樓格局, 我地廿几人被分坐兩圓枱, 好處係坐得較舒服  。我地呢枱大d, 可以放兩個雞煲, 一個小辣及一個中辣。小辣既程度都好辣下, 至於d雞肉就比較老, 唔知係米解禁後遗症呢?! 好鞋口 啊! 任食配料一樣多款式 , 只是無花膠及大隻餃子囉…但有海鮮如凍蝦 (因為翻淥, 肉質唔夠彈牙)、象拔蚌片 (特別爽及鮮味)。 全場最正係芝心丸 , 一咬爆醬, 仲拉得出絲添, 基乎翻叮几次先夠喉! 其他唔錯既有粟米 (超甜又爽口)、牛栢葉 (夠爽口)、鯇魚片 (爽脆有咬口)、黑木耳 (滑嫩爽脆)、肥牛 (牛味濃郁)、細細隻韭菜餃 (皮薄兼韭菜好香,食
禁雞一排, 終於解禁, 係時候拉大隊再去食雞煲
啊! 任食配料一樣多款式
, 只是無花膠及大隻餃子囉…但有海鮮如凍蝦
(因為翻淥, 肉質唔夠彈牙)、象拔蚌片
(特別爽及鮮味)。 全場最正係芝心丸
(超甜又爽口)、牛栢葉
(夠爽口)、鯇魚片
(爽脆有咬口)、黑木耳
(滑嫩爽脆)、肥牛
(牛味濃郁)、細細隻韭菜餃
(皮薄兼韭菜好香,食多多都唔會濟)及各式丸丸
等。 另有各式汽水自取任飲, 位位160蚊算係甘, 下次搵唔到位, 不妨考慮下呢間
吖…
2014-03-02
  • 芝心丸
  • 象拔蚌片
  • 粟米
  • 韭菜餃
  • 黑木耳
2014-02-16 4561 浏览
食物一般,不算難食,價錢尚可,但服務超差,其實已經唔係第一次食,但愈來愈差,一上到去話唔係打邊爐,即刻俾個肥仔經理黑曬面對待,單都唔開俾你,叫你坐埋走火通道口果張臨時開既枱,之後落單叫餸,等左兩個幾鐘都漏單,期間已經有催過話仲欠一個餸未黎,點知催第三次,佢地直接開聲叫我地俾錢走人,一俾完錢,即刻有幾個客人入黎等坐,真係差到無人有,未見過咁既經理……
2014-02-12
2014-02-15 4461 浏览
這個是一段時間前的食評, 到現在才有時間去寫.....前排是友人J的生日, 一眾姊妹當然一同慶賀! 友人說想吃雞煲, 聽說這間雞煲店不錯, 於是便選擇來試試.當晚小妹因事遲來, 於是依著地址去找. 但經常出沒旺角的我, 竟然找了十五分鐘也找不到此店, 用埋Openrice內的地圖也找不著! 最後, 還是要勞動友人用電話指路才找到! 問題就是出在店子的地址, 說是位於"奶路臣街", 其實是在"染布房街"的新建築物內, 附近又沒有指示, 真的很誤導又難找!!入到店內, 人山人海, 坐無虛席, 座位也比較擠迫! 一眾友人已經點了雞煲小辣. 雞煲說是即叫即做, 所以等了十多分鐘才上. 這個雞煮得比較乾身, 所以味道較濃也頗香, 帶小小辣. 雖然用的是雪藏雞, 但難得沒甚麼雪味, 而且雞肉也頗滑, 比起上次在將軍澳某酒家吃到的好. 不過雞隻較細, 一人兩三件, 很快便吃完. 吃完雞煲後, 便開始打邊爐. 火鍋料款式也算多, 一般大路的蔬菜, 肉類, 海鮮等也有供應, 用料也算OK, 味道也不錯. 不過, 卻經常漏單, 送來的數量又不足, 又送錯到鄰桌, 總之從沒有一張order紙是送齊的.正當我
這個是一段時間前的食評, 到現在才有時間去寫.....

正當我們吃得入神時, 某女侍應突然走過來說我們不可以再落單, 限我們十五分鐘後交枱. 我們很錯愕, 因為我們應該還有半小時吃. 於是, 我們互相理論. 女侍應說是由入座時間計兩小時, 但友人堅稱樓下知客說是由落單計, 還說早知如此, 便不提早入座云云. 後來, 找來了經理來理論, 他同要給回我們半小時時間. 那個女侍應後來還過來, 說了些難聽的說話, 好像我們在抵賴似的, 態度十分惡劣!!!!!

本來這店的食物和價錢其實也是OK的, 不過環境很嘈吵; 地板很滑, 很易跌倒; 侍應的數量又少得可憐, 單是送食物已經忙得團團轉, 所以酒水, 飲品, 杯子, 都是自己去拿, 根本沒人招呼! 再加上那個女侍應的惡劣態度, 令大家吃得一肚氣!!! 就算再好食的店子, 也不會有下一次光顧!

2013-11-01
庆祝纪念
生日
  • 雞煲
2014-01-24 3542 浏览
變了新式體育館後都未來過, 原來開了間中式酒樓. 食物一般, 但價錢不貴. 春卷, 沙律醬內餡, 味道好, 夠熱, 皮當然夠脆.馬拉糕, 未夠軟滑.蝦餃, 皮厚略粉, 不夠熱, 蝦肉彈牙但無味炒飯, 不太夠火喉, 仍有一舊舊的飯, 略濕, 炒得不夠乾身.點心併盤內的粉果, 皮厚但彈牙, 材料可以, 些少爽口.魚球豆腐煲, 賣相可以, 家人喜歡, 我最怕, 無試.
春卷, 沙律醬內餡, 味道好, 夠熱, 皮當然夠脆.
馬拉糕, 未夠軟滑.
蝦餃, 皮厚略粉, 不夠熱, 蝦肉彈牙但無味
點心併盤內的粉果, 皮厚但彈牙, 材料可以, 些少爽口.
魚球豆腐煲, 賣相可以, 家人喜歡, 我最怕, 無試.

2014-01-19
話說有晚收工同男朋友去新星打邊爐食到谷鬼氣,唔係員工唔好,係啲野唔好食!講返正題,走果時一條直路行去火車站方向由於本人係一個可口可樂精男友就比幅圖寫住仼飲可口可樂吸引左於是我地就決定一試係隔日後。好食到連續食左兩個星期其實因為我地兩個都收得夜,每次上去都十一點左右,唔知係咪因為尼個緣故所以唔使等,再加上尼個位真係好僻,人不太多第一次去食即叫左中辣雞煲同火煱配料雞煲超快到,我諗五分鐘左右其實一早都預左係雪藏雞,但又估佢唔到,一啲雪味都冇,姐姐仲主動幫我地加水,唔好以為係水就會溝淡曬啲味,一啲都冇變兩個人食曬半隻雞!跟手就打邊爐火鍋配料方面,我地唔係叫左好多因為食左半隻雞都好飽,每樣都好正,除左魚皮餃同鵝腸,始終四海先最食!埋單連加一都係271 Only!!!😍😍😍😍😍😍第二次姐係琴晚再食今次食小辣,冇人加水,心諗咪燶囉!姐姐尼到話其實好食係乾身先最正!即管聽下喇!👂👂👂點知又真係喎!再加上可能係黃油雞真係好香一路食嘅時候,唔好熄火,較到最細,由得佢煲,好似煎雞甘,好香又乾身,真係好正!👍👍因為佢係雞煲無限次添加,所以今次連邊爐都冇打到,Refill左一次,已經飽到頂頸!如果食得辣,可以食
話說有晚收工同男朋友去新星打邊爐
食到谷鬼氣,唔係員工唔好,係啲野唔好食!

講返正題,走果時一條直路行去火車站方向
由於本人係一個可口可樂精

男友就比幅圖寫住仼飲可口可樂吸引左
於是我地就決定一試係隔日後。
好食到連續食左兩個星期

第一次去食即叫左中辣雞煲同火煱配料

雞煲超快到,我諗五分鐘左右
其實一早都預左係雪藏雞,但又估佢唔到,一啲雪味都冇

兩個人食曬半隻雞!跟手就打邊爐

埋單連加一都係271 Only!!!😍😍😍😍😍😍

第二次姐係琴晚再食

今次食小辣,冇人加水,心諗咪燶囉!

姐姐尼到話其實好食係乾身先最正!
即管聽下喇!👂👂👂
點知又真係喎!再加上可能係黃油雞真係好香

如果食得辣,可以食中辣或大辣
小Tips:如果refill都可以同佢講要咩辣,唔使跟一開始個辣度
2014-01-06
$135 (宵夜)
  • 招牌雞煲(中辣)
  • 肥牛
  • 牛栢葉
2013-11-27 1816 浏览
團購見$98蚊全包任飲,平平地咪試下囉... 服務差到咁,永不再去我地埋到台,上手食完d油蹟仲油淋淋,叫個阿姐抹下佢,一句"我抹左喇喎"就行左去...  到左點野飲,點左罐檸七汽水,佢話無哂呢隻味攞左罐其他味既黎,轉個頭見隔離台居然又有...d火鍋野食漏單,同個阿姐講,佢check都無check就講我地叫果d野賣哂!!!  叫過第二個跟進漏單,佢叫我地寫過張order紙,點知d野食又去錯哂隔離台,無心跟進...  而且果碟等左n年既肥牛只得4片,食埋即走!!!
而且果碟等左n年既肥牛只得4片,食埋即走!!!

2013-11-24
用餐优惠
團購
2013-10-23 1410 浏览
見團購做優惠$98咪去試下囉,先頭抱住$98既心態有幾好食呀?點知去到見人山人海,好彩一早book左位就等2分鐘左右就入去就坐。咁話明做雞煲出名就梗係試下原味小辣雞煲,點知第一轉就黎錯左中辣,搞到個個食唔到要換過,之後就打邊爐啦,D料就永遠黎唔齊,最過份係叫響鈴叫極都唔黎,有個侍應小姐仲話賣曬,點知轉頭見佢拎俾第二台客仲有大把貨,雖然D料唔齊,但D雞好好味,仲無限任食tim,野飲又有涼茶汽水任飲,$98就算啦,原價小弟都唔會去了。
2013-10-22
庆祝纪念