餐厅: 富都茶餐廳
资讯:

2024-09-29 47 浏览
黎到荃灣又諗唔到食咩 呢頭有d食店又消失左 行行下見到呢間就入去食過午餐 不過味道真係唔算太好 份量都比較細 。最後揀來揀去都係食常餐算了。多士奄列, 奄列份量比較少d 多士就有點兒乾左少少。紅腸叉燒米, 份量比較少而且味道就麻麻,紅腸比較細塊份量唔多啦,叉燒都係比較細舊,米粉味道算正常。熱檸檬茶就係正常茶記味道。整體黎講,份量就真係比較少而味道就麻麻,成個餐唔吸引只係價錢比較大眾一點。試左呢次都唔會再黎食了,一次就夠。
熱檸檬茶就係正常茶記味道。
試左呢次都唔會再黎食了,一次就夠。
用餐时段
2024-01-03 93 浏览
今日去咗荃灣兆和街富都茶餐廳食小菜套餐,見佢 $168 有兩個小菜,燉湯,仲有一碟油菜加兩杯飲品,覺得價錢尚算可以,就入去試吓!先來個燉湯,湯底清甜唔錯幾好,湯料有紅棗杞子龍眼肉煲豬骨,尚算不錯。跟著點咗兩個小菜,燒汁蒜片牛柳粒肉質有啲韌,唔見有蒜片,反而有好多翠肉瓜同洋蔥,牛柳粒變咗牛扒切碎上,是片不是粒,不過味道係惹味的,只是配料有啲怪。另一款蝦乾蒸排骨,蝦乾真係乾到碎晒,可能浸得太耐,一夾就碎晒,排骨味道還可以。

跟著點咗兩個小菜,燒汁蒜片牛柳粒

2024-01-03
等候时间
20 分钟 (堂食)
2023-10-11 66 浏览
完全是趕時間和肚子餓的錯。因為要探病,所以晚上9點才有空吃晚飯;匆匆忙忙去到荃灣,見這間「富都」門面不錯,便走進去坐下。心知第一次食,叫基本野如餐肉、煎蛋那類食品最穩陣,難食極都有個譜;於是點了個特餐 ($55) 。在等上餐時,無聊看一看這裡的食評,才知負評多過乜;不過既然叫左,無理由走人;況且各有不同,可能我覺得好正都未定呢?結果一食,就知大數據無錯!那塊多士,無味的!至於火腿奄列,也是淡而無味!跟著我點了碗通粉,配煙肉和豬柳漢堡;通粉的湯鹹到不得了!那塊豬柳漢堡明顯是殭屍肉,煙肉煎得過老,硬到不得了!而最後那杯熱奶茶,只可以用死甜來形容!一點茶味也沒有,跟奶茶扯不上關係!附上的圖片,見我好像吃得一乾二淨;並不是因為好味,而是想試清楚,才寫這個負評!結論:就算趕時間,寧願捱肚子餓,都要好好去選擇食物!特餐都可以整到咁難食,真心佩服!
完全是趕時間和肚子餓的錯。

結果一食,就知大數據無錯!

那塊多士,無味的!

至於火腿奄列,也是淡而無味!

2023-10-07
荃灣三坡坊見完客,快快搵一間餐廳,未食過,又要冷氣夠。今午2點半,天氣焗到喘不過氣,空着肚,找地方嘆冷氣。下午茶,乾炒牛河+紅豆冰多奶。邊嘆冷氣,邊看手機。耳後聽到服務員很努力以普通話介紹食物給國內遊客,精神可嘉。两位熟客,一入門口,就問有冇蒸魚午餐。服務員和熟客,有講有笑,正爭論在街市買海鮮一定有呃重量。乾沙牛河,河粉很黐立立,一般水準。紅豆冰,紅豆唔夠淋,一般一般。不知不覺,嘆足45分鐘,才離去。

下午茶,乾炒牛河+紅豆冰多奶。

两位熟客,一入門口,就問有冇蒸魚午餐。

服務員和熟客,有講有笑,正爭論在街市買海鮮一定有呃重量。

乾沙牛河,河粉很黐立立,一般水準。

紅豆冰,紅豆唔夠淋,一般一般。

不知不覺,嘆足45分鐘,才離去。

2023-07-26
用餐时段
下午茶
2022-12-21 125 浏览
忽然好想食下熱狗,行過見到餐廳嘅熱狗下午茶😋所以入咗去富都餐廳!餐廳環境乾淨企理,員工服務態度一流。👍🏻叫咗一個下午茶8吋長熱狗拼沙律$34其實好有驚喜,首先賣相相當唔錯,分量十足👍🏻我要讚下佢哋啲沙律,食落味道開胃配上巨型熱狗腸感覺好正,熱狗包軟軟脆脆當中嘅千島汁調校得非常好,有點酸,但係又帶點甜。真係好喜歡這個味道,然後再加杯凍檸茶,爽呀😋呢間都係街坊幫襯開嘅餐廳,價錢都好公道之餘,份量十足!😊👍🏻
叫咗一個下午茶8吋長熱狗拼沙律$34
2022-12-19
2022-11-14 68 浏览
咖啡類好”鞋”口今日本來去返福來村寳X食平價早餐,點知道無卡位,眯行去搵第二間抵食早餐,哩間雙拼麵$34差不多價錢,試下啦入門口,無人理你掃吾掃安心出行,搵吾到個反掃針卡入去坐低亦無人理你,從來未試過咁“自由”.裝修同寶X差不多舊,光猛D,座位闊D.叫左兩個雙拼麵餐,1分鐘就有。都系搵翻同grade的寶X 比較,哩間- 野食無咁熱。- 細碗1/3。叉燒煙肉麵要爽( 1分)- 叉燒OK,吾”鞋“- 煙肉就都系寶X 一樣,吾系真野,但系無任何味道。- 個麵就剛剛好,吾硬吾”淋”叉燒牛肉米(3分)- 牛肉都幾多- 叉燒OK,吾”鞋“咖啡同鴛鴦差不多味,好苦,無香味,飲左兩啖就無飲, 之後一個小時內條舌頭都感覺好”鞋”,非常差。(0分)終於明白點解哩間無乜人,旁邊的紅Y$39都爆。
咖啡類好”鞋”口

裝修同寶X差不多舊,光猛D,座位闊D.

叫左兩個雙拼麵餐,1分鐘就有。

都系搵翻同grade的寶X 比較,哩間
- 野食無咁熱。
- 細碗1/3。

叉燒煙肉麵要爽( 1分)
- 叉燒OK,吾”鞋“
- 煙肉就都系寶X 一樣,吾系真野,但系無任何味道。
- 個麵就剛剛好,吾硬吾”淋”

叉燒牛肉米(3分)
- 牛肉都幾多
- 叉燒OK,吾”鞋“

終於明白點解哩間無乜人,旁邊的紅Y$39都爆。

叉燒煙肉麵要爽
叉燒牛肉米
鴛鴦
2022-11-14
$34 (早餐)
2020-12-03 494 浏览
好久冇來呢間,順路食個下午茶,叫咗熱狗🌭️+熱奶茶,$30! 好幾年冇食茶記的熱狗,因為大多餐廳的飽都好hea,真是求用個飽夾條腸,上面放滿醬就咁比出來,而且個飽點會烘,估唔到呢度個飽烘得外脆內軟,絕對係有驚喜的🌭️,正~~~奶茶茶味濃郁,舊式茶記的奶茶果然保持水準
熱狗+熱奶茶
2020-12-02
熱狗+熱奶茶
2020-09-12 245 浏览
今次到位於荃灣兆和街12號地舖的富都茶餐廳午餐, 中午時間有五個午餐可以選擇,今次試焗馬來咖哩雞扒飯+ 羅宋湯+ 凍咖啡$49。 羅宋湯沒有特別,只有一點辣味。 焗馬來咖哩雞扒飯的賣相確實唔錯, 但食落都是很普通, 咖哩沒有咖哩味, 飯口感很乾, 雞扒正常。 凍咖啡都是沒有咖啡味, 淡淡的, 飲完好像沒有飲過, 然後又要再出去買番杯正常咖啡。下次到荃灣開會都要試下其他餐廳, 今次這間茶餐廳有點失望。 富都茶餐廳地址: 荃灣兆和街12號地舖

下次到荃灣開會都要試下其他餐廳, 今次這間茶餐廳有點失望。

富都茶餐廳
地址: 荃灣兆和街12號地舖
馬來咖哩雞扒飯+ 羅宋湯+ 凍咖啡$49

馬來咖哩雞扒飯+ 羅宋湯+ 凍咖啡$49

2020-09-07
2020-01-11 324 浏览
嚟到呢個區探長者,行過兆和街,就去呢間茶餐廳買個外賣飯盒,帶去傴屋企一齊食。我買呢個飯盒係黑椒腸仔豬扒飯, 一打開呢個飯盒!嘩不得了! 有圖有真相呀!個賣相頹到呢!腸仔係正正常常嘅腸仔,冇特別; 件豬扒睇落大大件,不過肉質好硬好柴皮; 個黑椒汁辣到呢,我食慣辣嘅都頂佢唔順,因為呢個黑椒汁嘅辣,係搶喉嗰種辣,但奇就奇在黑椒味係欠奉,黑椒汁仲要係好鹹嗰種,汁又多到可以浸住啲飯,搞到成盒飯都淋bebe。好簡單嘅黑椒腸仔豬扒飯,點解可以做到咁,有圖有真相,大家可以辨認一下。