2012-05-01 2834 浏览
這晚和老爺奶奶預祝生日, 選一間環境好些的餐廳.本想去金滿庭的, 但碰巧該店週年晚宴休息, 於是便改為小南國了.這兒的環境很好, 枱布都很新很清潔我們4 人, 共點了 醉雞, 招牌菜之一, 好味 百頁翡翠卷. 因為想吃菜, 但蔬菜類實在太不化算, 結果點了這個冷盤. 十分後悔, 淡而無味, 最終要點水煮牛肉的汁來吃 生日當然要有麵啦, 這兒的葱油拌麵名不虛傳, 真的很不錯 生煎包, 也是招牌菜之一, 多汁皮脆 very good~ 小籠包, 水準之作 水煮牛肉我們專誠叫了白飯來撈汁~ 但作為水煮牛, 實在不夠辣, 連不太吃辣的我也吃的很輕鬆. 很會吃辣的奶奶更說 "一點也不辣"始終水煮牛肉還是要到四川菜館吃的才正宗吧 外婆紅燒肉 很好吃, 醬汁很惹味, 肉質鬆化, 讚!墊底的有很多茶樹菇, 伴著肉汁吃十分可口你別看他鍋子大大, 但其實只有一小盤, 數起來也不知有沒有十塊肉, 以百多元的價錢來看, 實在是大貴啦(外鍋內有熱水, 應是用來保溫的)
這晚和老爺奶奶預祝生日, 選一間環境好些的餐廳.

這兒的環境很好, 枱布都很新很清潔
枱布
我們4 人, 共點了

醉雞, 招牌菜之一, 好味
生日當然要有麵啦, 這兒的葱油拌麵名不虛傳, 真的很不錯
生煎包, 也是招牌菜之一, 多汁皮脆 very good~
小籠包, 水準之作
葱油拌麵, 醉雞, 百頁翡翠卷, 生煎包
水煮牛肉
水煮牛肉
始終水煮牛肉還是要到四川菜館吃的才正宗吧

外婆紅燒肉
外婆紅燒肉, 好吃但很貴
鍋小大但份量小
很好吃, 醬汁很惹味, 肉質鬆化, 讚!
墊底的有很多茶樹菇, 伴著肉汁吃十分可口
(外鍋內有熱水, 應是用來保溫的)
题外话/补充资料: 小南國下月便會搬到下一層, 可能因為快要搬遷, 店內的職員很少, 所以服務很慢
2012-04-16
枱布
外婆紅燒肉, 好吃但很貴
  • 醉雞
  • 葱油拌麵
  • 生煎包
  • 外婆紅燒肉
2012-04-09 1213 浏览
17.9.2011媽媽喜歡吃上海菜, 所以就一起去小南國吃她的生日飯. 星期六的晚上甚多人, 雖然我們已訂了位, 但都等了十五分鐘才可入座. 有很多東西媽媽都想吃, 不過我們只有總共六個人, 所以不可以點太多東西. 經商討後, 我們點了:紹興花雕醉雞: 放到檯時已聞到陣陣酒味, 有幾顆杞子鋪在上面. 沉在湯裡面的雞肉也帶有濃郁的酒香味. 雞肉無錯是很嫩滑, 但太凍了, 不太討好.四喜烤麩: 烤麩甜甜地, 但有點硬. 木耳好爽, 但份量太少了, 如能增加份量會更好.心太軟: 這個心太軟和西餐廳的心太軟大有不同. 這個是紅棗內釀了糯米, 紅棗清甜, 裡內的糯米煙靭, 感覺軟綿綿的, 湯內的雪耳也很爽甜.生拆蟹粉豆腐: 原本以為只有少許蟹肉, 但蟹肉竟然是出乎意料的多哩, 而且也很鮮甜豆腐好滑, 有豆腐的香味, 可是味道有點咸. 火茸津白: 加了金華火腿粒的津白很清甜, 帶有很重的金華火腿味. 被上湯浸著的津白質地好滑, 軟諗諗, 也很柔軟. 不過津白的size 太大了, 夾起來的時候有點不方便.招牌小籠包: 皮很薄, 用筷子一夾, 未咬開, 內裡的汁已經流出來了. 不, 應該是湯才對. 皮
17.9.2011

豆腐好滑, 有豆腐的香味, 可是味道有點咸.
招牌小籠包: 皮很薄, 用筷子一夾, 未咬開, 內裡的汁已經流出來了. 不, 應該是湯才對. 皮內是滿滿的湯, 很鮮味, 小籠包內的豬肉也因著被湯包住而變得很腍, 亦慘透著濃濃的湯的味道
上海炒年糕: 用了菜絲和豬肉絲伴著上海年糕來炒. 有點油. 上海年糕不是太咸, 反而菜絲和豬肉絲就太咸了.
石燒蒜蓉飯: 香噴噴的蒜蓉飯, 用石碢載著. 石鍋真的是很存熱的器皿, 當我們用匙羹搞拌著蒜蓉飯時, 熱騰騰的蒸氣立即上升, 還會發出支支聲哩. 吃著的時候, 飯還是很熱的, 蒜蓉味香濃. 飯焦也有不少哩
外婆紅燒肉(加荷葉餅): 其實這是和東玻肉差不多的肥豬肉, 但這個外婆紅燒肉比東玻肉較甜. 紅燒肉的每一塊肉的肥肉和瘦肉比例是1:1, 因此感覺上覺得不太肥. 肥肉和瘦肉完全吸收了那個紅燒汁, 所以變得十分juicy, 就算是瘦肉部份也是很腍的, 很容易咬開, 正
這一餐雖然有點兒貴, 不過這兒的美食也算有質素, 個個都吃得好飽, 最重要是媽媽對這一餐也十分滿意. 有機會可以再來.
2011-09-17
2012-03-22 728 浏览
上海小藍國@ times square生煎包個底煎到好香脆呀!!!而且包有肉汁的menu 勁大張相但只有2個正常小籠包大小$30...被騙了...蟹粉得勁少... TVT骨肉分離~好味個湯好甜雞都多肉軟熟但個雲吞.....=__=一般南瓜餅個餡沒什麼pumpkin架!!可取是炸到皮好脆有芝麻香
上海小藍國@ times square
生煎包
個底煎到好香脆呀!!!
而且包有肉汁的
menu 勁大張相
但只有2個正常小籠包大小
$30...被騙了...
蟹粉得勁少... TVT
骨肉分離~好味
個湯好甜
雞都多肉軟熟
但個雲吞.....=__=一般
南瓜餅
個餡沒什麼pumpkin架!!
可取是炸到皮好脆
有芝麻香

2011-12-13
(非会员)
2012-01-05 979 浏览
Once again, a meal with friends, I want to go to Times Square Heichinrou, Do not know, call the reservation, the caller said full! So we call another one SHANGHAI MIN ..It is change name ,,change Boss ... I first set a bit, listening to the phone lady is very friendly, and provides digital content to repeat to me, and thank,also say Happy New Year . was closed line, the first impression: very good!Pork grandmother, dressed with a jar, the main ingredient is pork and tea mushroom, with a lotus l

Pork grandmother, dressed with a jar, the main ingredient is pork and tea mushroom, with a lotus leaf cake,

Dumplings: thin and juicy, are a few good food.

Fried crab meat: yummy..
2012-01-04
  • Fried crab meat
時代廣場不愧是銅鑼灣的地標,人流多得可怕,單是輪候乘搭升降機的人龍已有十米之長。原來星期日中午,在時代廣場搵食真的很難, 間間酒樓都要預早訂位, FULL BOOKING 哂 於是猛咁往上層食肆掃盪, 睇下邊間唔洗等位就入去食.....幾經辛苦終於去左「上海小南國」咁又唔好以為唔洗等位就一定係唔好食, 小南國只是唔同酒樓般有點心叫, 要叫小菜咁囉,D人可能唔鐘意掛入到去個感覺好舒服, 一片潔白呈現眼前;無論是牆身、桌椅,以至桌布,都以白色為主調亦很坐位好寬闊 。由家姐負責點菜, 我就顧住同BB 玩, 食物很快便送上來,大家也開動了!小南國的素鵝是濕上的, 不像金滿庭或一般的做法, 但我個人喜歡乾身同香脆, 濕的弄法較韌, 即使剪碎左比BB食, 佢地都吐了出來...但味道是不錯, 清清地生煎包幾唔錯, 夠熱, 入面好juicy ,飽底亦煎得香脆, 同我在上海吃的差無幾, 只是少了一點老上海的風味, 多了港式的味道 店員上菜時都提我們小心熱啊 小籠包非常之合格有突, 好好味,媲美金滿庭同鼎泰豐 , YUMMY生炒骨其實是酸甜排骨, 好味道, 好入味, 這道菜確實增加左大家的胃口~~蔥油

幾經辛苦終於去左「上海小南國」

素鵝~
但味道是不錯, 清清地
生煎包~
入面多汁
店員上菜時都提我們小心熱啊
小籠包~
生炒骨~
蔥油麪~
蔥油麪, 好欣賞佢D蔥, 有陣干香味, 如果蔥多D就好了
蒜香石窩飯~
蒜香石窩飯, 雖然個飯冇D乜料, 但簡單有簡單的好味, 而且好夠熱, 不過可以少D油

同樣是上海菜式,「上海小南國」的食物質素比「鼎泰豐」絕對出色多了;

買單結賬要五百多元,不過總算是物有所值。

2011-09-04
蒜香石窩飯~
蔥油麪~
入面多汁
2011-06-29 126 浏览
食過好多間上海菜都係厘間好食D同招呼好D,叫咗以下幾欵,花彫醉雞:D雞好滑好入味.酒味唔太濃好食,鮮菰生根時菜煲:佢果D生根唔同街市賣果D,煮咗會脹卜卜裏面又唔會有湯汁唔怕...."辣咀",好得意好好味,招牌小籠包:裏面D肉汁好鮮味肉好淋...."正,點小籠包嘅醋係用食大閘蚧D醋,食落另有一香風味,擔擔麵:麵做得好煙...."靱",湯底同出面有D唔同,就係冇咁多花生醬味囉,紅油炒手:一句講晒佢個...."麻辣"做得好好味,炒手D雲吞好有咬口,
餐檯
紅油炒手
擔擔麵
招牌小籠包
鮮菰生根時菜煲
花彫醉雞
食過好多間上海菜都係厘間好食D同招呼好D,叫咗以下幾欵,
花彫醉雞:
D雞好滑好入味.酒味唔太濃好食,
鮮菰生根時菜煲:佢果D生根唔同街市賣果D,
食落另有一香風味,
紅油炒手:一句講晒佢個...."麻辣"做得好好味,
炒手D雲吞好有咬口,

2011-06-27
花彫醉雞
鮮菰生根時菜煲
招牌小籠包
擔擔麵
紅油炒手
餐檯
  • 花彫醉雞,招牌小籠包
2011-06-26 103 浏览
醉雞肉嫰,份量多,啲酒好香,仲好想食埋啲皮添~春卷夠脆;菜肉餛飩都唔錯,一碗有8隻,抵~小籠包唔夠多湯~生煎包非常好,個底仲好脆添,但因為包與包之間痴得頗實,到夾時焗住扯穿左啲皮睇住啲湯漏~薺菜炒年糕,軟硬度適中,但可能因為我唔係叫雪菜,所以好淡口~一向黎食,到甜品時必叫如意卷,但自從上次黎食,4件變左3件(翻查舊相證明↑),一樣賣$30,即係變相加價~所以轉叫豆沙窩餅,非常好食,驚喜嘅原來內裡有香蕉~上次黎食送$50現金券,上面寫上「不適用於節日及節日前夕」,今日星期日,係公眾假期啫,唔會當係節日卦?所以今次打算用左佢,埋單時將現金券同信用咭同時遞俾個侍應,侍應去到cashier後再返轉頭俾番張現金券我話「星期一至五至用得」,我唔服,同佢講「張券都無寫到只限星期一至五用?!」,佢話「上次俾妳時我地有講星期一至五至用得」,咁你講乜都得啦,咁重要嘅條款都唔寫落去,(心諗你不如講話「星期日=節日」,我都可以啃左佢),講講吓佢話咁搵經理同我講,我話唔洗喇,心諗經理都係affirm佢講嘅野再加句「唔好意思」啫,最重要嘅係逢親呢類券一定有寫發券者「有最終決定權」,所以都係慳番啖氣
夠多夠香嫰
醉雞肉嫰,份量多,啲酒好香,仲好想食埋啲皮添
春卷&菜肉餛飩
春卷夠脆;菜肉餛飩都唔錯,一碗有8隻,抵
小籠包
小籠包唔夠多湯~
脆底多湯
生煎包非常好,個底仲好脆添
,但因為包與包之間痴得頗實,到夾時焗住扯穿左啲皮睇住啲湯漏
軟硬適中但唔夠味
薺菜炒年糕,軟硬度適中,但可能因為我唔係叫雪菜,所以好淡口
原本4件變左3件嘅如意卷
非常正嘅豆沙窩餅
所以轉叫豆沙窩餅,非常好食
,驚喜嘅原來內裡有香蕉
混吉優惠券
上次黎食送$50現金券,上面寫上「不適用於節日及節日前夕」,今日星期日,係公眾假期啫,唔會當係節日卦?所以今次打算用左佢,埋單時將現金券同信用咭同時遞俾個侍應侍應去到cashier後再返轉頭俾番張現金券我話「星期一至五至用得」,我唔服,同佢講「張券都無寫到只限星期一至五用?!」
2011-06-26
$118.75 (午餐)
脆底多湯
混吉優惠券
原本4件變左3件嘅如意卷
夠多夠香嫰
非常正嘅豆沙窩餅
  • 醉雞,豆沙窩餅,生煎包
2011-05-30 99 浏览
一早約左舊朋友聚會之前想食幾次,但都因為長要等好耐而走左,今次約左舊朋友聚會,而朋友o係小南國訂左枱,終於唔洗等有多食!兩個人食中餐,真係好難叫"送"..為左可以試多幾尾,所以點多d頭盤和點心1. 醉雞好多汁,d雞好滑,好有酒味! 2. 鴨舌個人當晚最鍾意的一道菜,好夠味,份量都幾多,同埋每一條鴨舌都算多肉3. 蛋白炒飯唔係好多油,好味,不過大碟小小會好d,兩三啖就食哂4. 干煸四季豆有d咸,食完好口渴5. 蟹粉小籠包蟹粉味唔夠,麻麻地....同埋叫佢一次過上菜,但小籠包好鬼耐食到,唔記得左影相總括黎講,味道唔錯,不過份量偏少,兩個人食一d都唔覺得大碟,多d人食肯定唔另外值夠食,另外值得一讚服務態度唔錯!

1. 醉雞

好多汁,d雞好滑,好有酒味!
2. 鴨舌

3. 蛋白炒飯

唔係好多油,好味,不過大碟小小會好d,兩三啖就食哂
4. 干煸四季豆

有d咸,食完好口渴
5. 蟹粉小籠包

• 鴨舌
2011-05-08 77 浏览
又係朋友生日,搵個地方食下野啦....book左位...但去到佢毫然話搵唔到我名..但都比左張台我地,不過就幾迫下囉...以前去尖東o個間幾次,都覺得唔錯,不過尖東而家裝修,咁北京道間又超貴...我地轉移返過海算啦...原來地方比想像中細...都幾迫下....7個人都食左over 10碟野呀...不過d野食比以前退步左....可能尖東好食d啦...醉雞,計半隻百幾蚊...都算貴...唔夠酒味,又遍咸喎....d肉又唔滑...麻麻地...鴨舌,我唔食架,不過都幾大碟,都好多隻...清炒蝦仁, 嘩..d蝦仁好似蝦米咁,細粒到呢.....好清....冇味....小籠包, 必食架喇,但麻麻地啦,皮厚d,肉又漏d,涼左一陣就已經皮硬喇...鍋貼, 又係唔太ok,個皮好厚,好粉...糖醋小排骨,其實冇叫,但佢黎錯左照食啦...都唔錯,唔會話好梅好林,d醋味都夠,都幾多下...食極都有咁百頁小棠菜, 清清地,淡o既送,百頁都..冇乜味...真係好清淡...調節一下d濃味野...滷肉, 好大兜架,仲有d包包,滷肉色水夠深,味道夠濃,肥瘦滴中,份量都幾多,底仲有d金針同菇,勁索味...都係幾漏下雲吞雞湯

原來地方比想像中細...都幾迫下....

鴨舌,我唔食架,不過都幾大碟,都好多隻...

鍋貼, 又係唔太ok,個皮好厚,好粉...

雲吞雞湯, 湯比較油,菜肉雲吞大大粒,都還可以...

松子桂花魚, 係好一條...d甜酸汁個味都ok,不過條桂花魚就好唔新鮮咁,好腥呀...食左少少都唔想再食....差...

桂花白拉糕, 都叫下少少甜品食下,冇桂花味,應該係糯米粉做,好似有d益益地o既味...真係好麻麻....
估唔到....以前覺得幾好食o既小南國...而家真係令人失望....
2011-04-07 45 浏览
2011年4月第一餐生日飯.首次寫食評,因為這次生日飯很滿足,平時工作太忙很久沒跟家人食晚飯.好,要介紹的係第三次幫襯在時代廣場嘅『小南國』.坐下感覺還可以,不過太多人有啲嘈!!開始點菜;選了五餸一湯兩款小食,選菜後不久就上菜了.開頭只上了兩度菜先,但五分鐘後全部的菜都出來,我們因為4個人張枱細沒法放下,只好叫經理把部份放回廚房,場面有點尷尬,不過服務的確很好又有禮貌,感謝他/她們^^好,要推薦的菜色是『香酥八寶鴨』 鴨身皮香肉味可口,鴨內釀了很多材料的飯,味道十分好,雖然有點油膩,但我最喜歡這度菜.其次係『沙窩雲吞雞』這個亦要點選,因為比其他店做的湯底來得香濃,材料絕對十足.最後『灌湯生煎包』必食,我食了兩個,我食的時候啲汁多到濺到了侍應的衫上...哈哈!!!其他的菜都不錯,但沒太特別~感謝『你』,哥哥和媽咪的出席,這晚餐十分愉快,多謝你們~ ^^
2011年4月第一餐生日飯.

好,要介紹的係第三次幫襯在時代廣場嘅『小南國』.
坐下感覺還可以,不過太多人有啲嘈!!

開始點菜;選了五餸一湯兩款小食,選菜後不久就上菜了.

好,要推薦的菜色是『香酥八寶鴨』

其次係『沙窩雲吞雞』
這個亦要點選,因為比其他店做的湯底來得香濃,材料絕對十足.

其他的菜都不錯,但沒太特別~

2011-03-27
2011-04-06 38 浏览
本來想去時代廣場11樓的聘珍樓,點唔知,打電話去訂位,對方說滿了!想想,其實樓上的小南國,也挺長時間沒有試過了,中環那間不錯,不知時代這間如何呢?我約了朋友12點在時代廣場12樓等,先訂了位,聽電話的小姐很親切,並將訂位內容複述給我聽,並多謝才收線,第一印象:很好!匆忙出門到時代廣場時我已遲到了幾分鐘,不管是什麽日子時代附近的人也不會少,等電梯上“食通天”的人排了幾個“S”線,廣場有細心的工作人員協作需要搭電梯上上下下的客人。入到時朋友已先到一步,坐抵後,寒喧一陣,留意店面環境很舒服,檯布和席巾都有刺繡“小南國”LOGO,燈光也調得剛好。都肚餓了,先點菜吧!我是沖著“外婆紅燒肉”“松子魚”而將午餐改在這裏的,當然少不了這兩道菜,工作人員也積極主動推介這兩個菜給我們,看菜譜上“心太軟” 和“鴨舌”很得意,就試試吧!然後加了一個浸小棠菜。爲我們服務的工作人員全程都很熱情,也很細心。外婆紅燒肉,是用一個壇子盛裝的,主料是五花肉和茶樹菇,配荷葉餅,紅燒肉沒有我想象中那麽肥膩,加上有荷葉餅很香松子魚,今天是用鱸魚做的,不知是我對桂花魚有好感還是其他,食品的外觀很好,但食落口卻總是有鞋味和腥味。見

。見我們吃得慢,後來工作人員建議將魚幫我們加熱

心太軟,其實是紅棗夹糯米,下面還有雪耳,也有一些湯,可以當甜品吃,只是個人覺得紅棗不夠淋,所以吃起來覺得皮有些硬

鴨舌,差不多是我一個人吃完的,很滑,只是稍鹹了一點點

浸小棠菜,很清淡適合我,配上很脆筍片確實不錯,食到最後涼了也沒有肥淋淋的感覺

吃完了還有桂花小丸子送,真係開心!桂花味很濃很香,只是因爲我們的菜點得太多,吃得太飽,努力也只能食一半!

2011-04-02
2011-04-05 35 浏览
週一晚和三數好友於小南國晚膳。店舖位處時代廣場12樓,面積不是很大,座位尚算舒適。晚飯散點了以下小菜小食:雞絲粉皮:份量頗大。粉皮質感幾滑。雞絲與粉皮的比例稍嫌不夠平均。配上芝麻醬吃味道還是不錯。涼伴海蜇花:海蜇花口感非常爽口彈牙,奈何味道怪怪,真的帶點「橡肋」味道,no good!稻草腩肉:腩肉比想像中瘦,沒有入口溶化的體驗。醬汁味道亦不及東坡肉好味。糖醋黃花魚:黃花魚少骨富鮮味。糖醋汁甜酸度適中,不會過濃嗆喉,不俗。雪菜毛豆百葉:味道清淡之選,普通。小籠包:皮薄多汁,都幾好食。香煎鍋貼:未吃單看外表已知皮厚,吃後亦確應這一點。就餡料而言,和小籠包的基本上一樣,並同樣多汁。既然如此,還是直接點小籠包較為穩妥。心太軟:以糯米團夾在紅棗中央的甜品,因紅棗不是小弟杯茶,只是試過罷了!桂花拉糕:質感有點似年糕,幾滑幾煙韌。面上放上少許桂花調味,OK。酒釀丸子:同樣都是糯米團製品,分別在於使用酒香淡淡的酒釀調味。因舖址位處黃金地段,食品索價並不便宜。計及食品質素,更覺得應有更好選擇。服務方面,感覺亦只屬一般,差不多吃畢全餐才有人幫忙替換盛滿醬汁的碗碟。短期內都不會再光顧。

雪菜毛豆百葉:味道清淡之選,普通。
小籠包:皮薄多汁,都幾好食。

[4/4/2011; Mon]
2011-04-04
2011-01-31 42 浏览
2010年1月23日, 係時代行街後, 本來想去利苑食, 點知 full booking....咁去小南國啦, 之前係沙田店新開時食過一次都唔錯, 雖然價位略貴, 去到, 唔使等位, 即入, 睇下叫咩食先 ........坐底後....嘩, 環境非常嘈, 坐我對面同我講野都幾乎聽唔到, 好轟耳, 成程飯都好嘈 入座前菜 - 菜甫 (太約要 $20)薺菜卷 - 用百結葉包卷著薺菜蓉再切件 : .size 細細碟 $48, 見佢 catalogue 影得幾靚, 仲影 close up 添, 諗住都應該唔差卦, 叫嚟試下...點知....全件都無乜味, 只係得 d 菜青味, 幾難食, 奶晒野..個味好寡, 我用左松子魚個汁點黎食, 叫做好 dd 啦,,,只係無咁難食, 同好味仲有十萬九千里路程 最後我地 3 個人都無辦法哽晒佢, 咁細碟都食淨 1/3, 真係食到口都歪埋, 我覺得佢起碼整 d 醬汁比人點食, 起碼都叫有味先啦 花雕雞半隻 $118 : 我覺得唔夠花雕酒味, 雞唔夠香亦都唔夠滑, 就係個肉質同於其他地方吃過的有些少分別, 外面的雞肉比較有彈性, 呢家就 feel 唔到 我
去到, 唔使等位, 即入, 睇下叫咩食先 ........

入座前菜 - 菜甫 (太約要 $20)

花雕雞半隻 $118 :

我之前係沙田分店食過, 酒味香些, 雞亦然, 做得比此店較好, 但係光顧沙田店都係好耐的事, 而家有無差到唔知了.

松子魚, 此條是鱸魚 $188 :
我地以為 $188 係桂魚, 原來呢個價只係比鱸魚, 如果用黃魚或桂魚就要 $260, 好貴啫

由於未係小南國食過呢味, 想想下都決定唔比咁多錢, 試下個味得唔得先, 就點鱸魚先...
個甜酸汁味都叫可以, 唔係太酸, 但就唔太出色, 初上菜時都脆口, 放耐少少就開始林啦, 條魚肉質鞋口, 無魚味, 我地一致認為唔值得再食, 而且佢此菜做價比同業貴但又不出色, 所以不會再吃

埋單共 $460, 以價錢與食物質數, 以及環境非常嘈雜, 服務亦一般, 總結 : 此店不會再嚟

差, 好難食
未及水平的花雕雞
鞋口的鱸魚黎架
2011-01-23
2010-10-19 27 浏览
十月十三瘋狂唱K美食生日旅,以甜品作結束最好。呢個係薑味奶凍配熱情果汁。食左蟹粉味強既生煎包同埋Heavy既外婆紅燒肉之後,用一個薑味重但唔辣既Panna Cotta,另外熱情果汁都好有餘韻,離開左時代廣場之後都仲Feel到。不過呢個咁精緻既甜品,真係夜晚食先可以感到Perfect=)

十月十三瘋狂唱K美食生日旅,以甜品作結束最好。

2010-10-12 35 浏览
星期六下午去times square一心想去洞庭樓再吃那50%off小菜,全場滿座,再去隔離的滬江也一樣。走落下一層,隨便選了小南國。不知因何原因,全場只有1/3滿。3人選了9樣食物,在沒有期望之下既然都吃到出色的食品鴨舌:很香的醬油味,連媽媽都讚好牛根:其實似牛根羔,味道不太出色小黃魚:味道不太咸,炸小黃魚一般的味道,普通(不記得名字)湯:很好味很甜,出色。可分到5-6碗樟茶鴨:一上枱爸媽已經讚好。一般都會乾身,但這鴨的肉仍保持肉汁,而且有淡淡的茶香。沒有一般的熱氣。熱烈推介~~炒年糕:一般的貨色小龍包:都有很多肉汁在包裡,合格~湯丸:小湯丸內既然有芝麻,特別又好味香蕉豆沙窩餅:香好,不太甜。若香蕉味多點更出色。不知因為全日都不太多人光顧,服務都算不錯。如果有優惠或價錢便宜一點,一定會多些客流。
3人選了9樣食物,在沒有期望之下既然都吃到出色的食品

鴨舌:很香的醬油味,連媽媽都讚好
牛根:其實似牛根羔,味道不太出色
小黃魚:味道不太咸,炸小黃魚一般的味道,普通
(不記得名字)湯:很好味很甜,出色。可分到5-6碗
炒年糕:一般的貨色
小龍包:都有很多肉汁在包裡,合格~
湯丸:小湯丸內既然有芝麻,特別又好味
香蕉豆沙窩餅:香好,不太甜。若香蕉味多點更出色。

2010-10-09
  • 樟茶鴨