餐厅: 小曼谷海鮮燒烤屋
资讯:

九龍城出名多泰國菜館,呢間小曼谷海鮮燒烤屋係我食過數一數二抵食嘅泰菜今腐嚟到見到有期間限定嘅泰北尖重火鍋,湯底揀咗金不換,好香口,有齊安格斯牛肉、豬肉、鮮蝦、鮮魷、粉絲同雜菜,肉類同海鮮都爽口彈牙,粉絲勁吸湯,驚喜位係右湯係加返足料嘅金不換湯底,好有心唔馬虎明爐香檸汁蒸烏頭係泰菜知名菜式,烏頭大大條,肉好實淨,食得出好新鮮,調味酸酸辣辣,又惹味又開胃鮮蝦泰國金柚沙律,金柚好香甜,混埋花生口感好豐富,鮮蝦爽口彈牙,份量十足泰式乾炒豬肉片河,鑊氣十足,唔會好油膩,河粉口感煙韌,配料又足泰式奶茶勁香濃,青檸菠蘿沙冰口感綿密,甜甜酸酸好清新好開胃位置方便,喺正太子道西,店面光猛闊落乾淨,店員又殷勤餐牌選擇同款式都好多,份量同質素都唔錯,性價比幾高,有興趣過嚟九龍城食泰菜嘅值得一試

泰式奶茶勁香濃,青檸菠蘿沙冰口感綿密,甜甜酸酸好清新好開胃

位置方便,喺正太子道西,店面光猛闊落乾淨,店員又殷勤

比較少喺九龍城出沒,唔係朋友介紹都未必識嚟,嚟完之後覺得朋友冇介紹錯,抵大夾大件,質素又高明爐烏頭一向係我至愛,大大條新鮮烏頭,魚肉鮮嫩,青檸汁酸酸地吊出蒜味同辣味,味道豐富嘅經典泰菜試咗期間限定品泰北火鍋,好抵食,牛、豚、魷魚同蝦份量十足,新鮮爽口,蔬菜盤新鮮嫩綠,份量多到食極都仲有咁炒河係另一樣我好鍾意食嘅嘢,炒到好夠乾身,河粉唔會痴埋一齊,口感好好,配料又足,喺啖都食到豬扒同配菜鮮蝦柚子沙律,呢個組合好夾,食材新鮮已經一定好食,仲要配上甜甜地嘅醬汁同脆卜卜嘅花生,味道同口感都好豐富飲品揀咗青檸菠蘿沙冰同泰式奶茶,青檸同菠蘿味都好突出,又好夾,泰式奶茶陣香味亦好濃郁店面掛咗好多獎狀同獎牌,絕對係信心之選,唔單止食物質素高,環境又乾淨,服務又好,QR Code落單都好方便,下次想食泰菜會回頭

2025-01-24 0 浏览
小曼谷在九龍城屹立多年,人氣絲毫不減,經常都高朋滿座。餐廳菜式多元化,更不時推出新菜,比客人有新鮮感,今晚試了期間限定的泰北火鍋,很讚呢!《泰北尖從火鍋》$198湯底三選一,我們選了最經典的泰北金不換湯底,金不換獨特的香氣,做湯底別有一番風味。火鍋配料有安格斯牛肉、豬肉片、大蝦、魷魚、雜菜和粉絲,還有兩隻雞蛋,非常豐富。有肉類、有海鮮、也有蔬菜,這個組合一絕。《泰式鮮蝦炒金邊粉》$108泰國菜最喜歡的食物之一,必選金邊粉,酸酸甜甜的味道,很開胃。《芒果沙冰》$42幼滑的沙冰有濃濃的芒果味,配火鍋一冷一熱,好正。

《泰北尖從火鍋》$198
有肉類、有海鮮、也有蔬菜,這個組合一絕。

《泰式鮮蝦炒金邊粉》$108

《芒果沙冰》$42
幼滑的沙冰有濃濃的芒果味,配火鍋一冷一熱,好正。

2025-01-15
  • 泰北尖從火鍋
2025-01-24 0 浏览
今天特意來九龍城吃泰菜,眾所周知這裡是泰菜的聚集地。地點是九龍城太子道西398號御太子地下鋪,小曼谷海鮮燒烤屋。鐘意食燒魚一定不要錯過,雖然外皮黑黑地,揭開魚皮,魚肉雪白,味道鮮香嫩滑,真是超正。經過鹽燒的洗禮後,肉質緊實又鮮美,鹽香四溢,簡直是鹽燒界的戰斗機!接著是鮑魚,它的鹽燒版同樣不輸給烏頭魚,肉質滑嫩,鹽香彌漫,加些蒜和魚仔,一吃就上癮!再來是泰式鮮蝦超金邊粉,鮮蝦Q彈彈牙,金邊粉吸收了泰式湯汁的精髓,味道層次豐富到讓你叫絕!最後是泰式鹹魚炒芥蘭,鹹魚香脆可口,芥蘭爽脆清新,兩者完美結合,贏曬!最後來個芒果沙冰收尾,冰涼涼的芒果滋味,讓你整個口腔都充滿了清新的感覺!這頓飯太豐盛了,讓我這廚藝小白也忍不住要點艷艷大誇一場!

2025-01-21 0 浏览
自從多年前去過呢間泰菜餐廳後, 就一直回味呢間嘅泰菜美食。今日再同朋友重返, 雖然menu已經改咗, 但水準亦唔太差。餐廳座位雖算不上闊落, 不過服務幾友善 。食物款式選擇多, 除了散點, 仲有少量套餐選擇。【冬蔭公湯】HK$148冬蔭公可以自選小辣同大辣, 以小火鍋興住, 入面有大大隻虎蝦同埋泰式香料, 湯底熱辣辣, 集合甜酸辣, 味道濃郁。【泰式炸蝦餅】HK$98蝦餅炸得金黃香脆, 口感彈牙, 食到蝦嘅鮮甜味, 點少少泰式醬食, 味道更提升。【泰式鮮蝦炒金邊粉】HK$108金邊粉很有香氣, 濕炒甜中帶微酸, 配有有三粒爽口蝦球、蛋花、肉碎等, 食落帶點層次。
餐廳座位雖算不上闊落, 不過服務幾友善 。
食物款式選擇多, 除了散點, 仲有少量套餐選擇。

【冬蔭公湯】HK$148
2025-01-15
泰式炸蝦餅
泰式鮮蝦炒金邊粉
2025-01-15 170 浏览
小曼谷海鮮燒烤屋九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖九龍城最出名係 有小泰國之稱泰式按摩多之外,最多係泰國人開既泰菜館呢間係太子道西 地鐵站隔離 絕對易搵泰式生蝦刺身一碟7隻,生蝦肥美, 不是薄薄的,秘制泰式蝦汁,酸酸辣辣味道清新爽口 厚肉得嚟又夠彈牙一片蒜片,一粒辣椒下面用冰,等佢保持鮮味海南雞飯雞肉嫩滑,飯粒香軟搭配特製醬油 帶有點辣椒醬,風味獨特雞皮比較薄,雞油脂肪不多椰青喝上一口清涼的椰子水,瞬間消暑,是理想的開胃飲品鮮海蝦球串(4粒) 燒帶子(3粒)燒烤都係佢哋主打項目正常發揮
小曼谷海鮮燒烤屋
九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

九龍城最出名係 有小泰國之稱
泰式按摩多之外,最多係泰國人開既泰菜館
呢間係太子道西 地鐵站隔離 絕對易搵

泰式生蝦刺身
一碟7隻,生蝦肥美, 不是薄薄的,秘制泰式蝦汁,酸酸辣辣
味道清新爽口 厚肉得嚟又夠彈牙
一片蒜片,一粒辣椒
下面用冰,等佢保持鮮味

海南雞飯
雞肉嫩滑,飯粒香軟
搭配特製醬油 帶有點辣椒醬,風味獨特
雞皮比較薄,雞油脂肪不多

椰青
喝上一口清涼的椰子水,瞬間消暑,是理想的開胃飲品

鮮海蝦球串(4粒) 燒帶子(3粒)
燒烤都係佢哋主打項目
正常發揮
2025-01-15 126 浏览
今日經開位於九龍城嘅小曼谷海鮮燒烤屋…. 見到有個火鍋$198 …2人前!於是就決定今日Lunch 就火鍋啦🤭🤭泰北尖重火鍋……配料…….. 有安格斯牛肉、豬肉片、鮮蝦、魷魚、雜菜和粉絲….. 份量足2人….安格斯牛牛肉質素唔錯,而且份量不少鮮蝦好新鮮亦大大隻,而且有六隻😗😗豬肉片都幾好食,煮熟咗之後唔錯!海鮮孖寶A+B…各選擇一項…牛油蒜蓉燒蟶子皇(3隻)…肉質鮮甜,而且好大隻👍👍牛油蒜蓉燒生蠔(2隻)….燒生蠔肉質好肥美😗😗😗

2025-01-13 119 浏览
九龍城叫小曼谷既餐廳真係冇十間都八間咁依間近太子道西 門口有個吹氣公仔係咁揈哂手既餐廳又咩野境環呢叫左個400蚊既二人餐唔平唔貴 味道尚可西九龍性價比會好過佢蒜蓉包渣渣地 完全唔係昌發果皮芥蘭苗正常發揮 有幾件咸肉食下鳳爪普普通通 不過份量都夠 而且無骨既個咖哩雞呢 用鮮雞肉係幾好 但個咖喱略嫌味寡 又唔夠香又唔夠稠又唔夠辣串燒啲肉就ok 冇燒過龍但個沙嗲都係唔得既 唔夠惹味全場仲好食係個臘腸 因為佢唔點汁都ok仲有 個餐係冇包野飲既啲飲品都唔平食完返到屋企先發覺佢上漏到個芒果糯米飯 嬲左我成個禮拜
九龍城叫小曼谷既餐廳真係冇十間都八間
嬲左我成個禮拜
2024-12-02
  • 臘腸
2025-01-10 170 浏览
前幾日我同朋友去咗九龍城好受歡迎嘅知名泰國餐廳「小曼谷海鮮燒烤屋」聚舊食飯。整體用餐體驗良好,值得推薦。餐廳地點好方便,地鐵站一出就見到。用餐環境唔錯,氣氛好熱鬧,氛圍唔錯,頗適合朋友聚餐。店員推薦我地食期間限定嘅「泰北二人火鍋」。這火鍋嘅椰子雞湯底味道非常香濃,值得一讚係配料新鮮,特別係牛肉同埋海鮮,味道一流。天氣凍圍住火鍋食,幾過癮!我哋亦點咗「炸物拼盤」,每一樣都炸得好香脆。我最鍾意嘅係炸蝦餅,非常彈牙好味。再嚟我哋試咗「牛油烤蠔」同「牛油烤蟶子」,兩道燒海鮮都好新鮮,而用牛油燒令海鮮的鮮味與牛油嘅香氣融合得啱啱好,正!另外,燒粟米同燒牛肉串都唔可以錯過。燒粟米的甜味加上微微的焦香,口感非常好。而燒牛肉串則係牛味十足。整體而言,「小曼谷海鮮燒烤屋」真係唔錯!

整體而言,「小曼谷海鮮燒烤屋」真係唔錯!
  • 串燒
2025-01-06 180 浏览
在熱鬧的九龍城區,「小曼谷」以其地道的泰國美食而受到食客的喜愛。這裡的環境舒適,充滿了濃厚的泰國風情。最近我與朋友一起來到這裡,品嚐了他們的2人套餐B,讓我們一起來細細品味這次的美食之旅。### 2人套餐B我們的套餐選擇了「黃咖喱雞肉」,這道菜的香氣一上桌就撲鼻而來。黃咖喱的顏色鮮亮,雞肉經過慢火燉煮,肉質鮮嫩。咖喱醬的味道濃郁,帶有淡淡的椰香,與米飯搭配時,更是讓人食指大動。這道菜讓我感受到泰國料理的獨特魅力,香料的運用恰到好處,讓人回味無窮。豬、牛、雞串燒套餐中還包含了各式串燒——豬、牛、雞各一串。每一串都經過精心醃製,外焦內嫩。豬肉串的肥瘦相間,口感豐富,讓人一口接一口。牛肉串則是鮮嫩多汁,與獨特的醬料相結合,讓整體風味更加突出。雞肉串的肉質滑嫩,搭配上特製醬汁,更是讓人陶醉。每一串串燒都展現了廚師對食材的用心,絕對是不可錯過的美味。在套餐中,我們還選擇了泰式臘腸和泰北木瓜春鳳爪。泰式臘腸的香氣非常誘人,肉質鮮美,帶有微微的甜味,搭配上酸甜的醬汁,讓人感受到豐富的口感。而鳳爪則是另一道驚喜,口感脆嫩,清新開胃菜,讓人不禁想要再來一份。小曼谷原隻芒果糯米飯餐後,我們還品嚐了「小曼谷

### 2人套餐B

豬、牛、雞串燒

小曼谷原隻芒果糯米飯

餐後,我們還品嚐了「小曼谷原隻芒果糯米飯」。這道甜品的呈現非常精緻,金黃色的芒果與白色的糯米飯形成了鮮明的對比。糯米飯的口感柔軟,搭配上香甜的芒果,讓人感受到夏天的清新與甜蜜。椰漿的加入更是為這道甜品增添了層次感,讓整體更加豐富。

我們選擇了「泰式蒜茸包」和「泰式鹹魚炒椰菜苗」。蒜茸包的外皮酥脆,內裡的蒜香味十足,搭配上香濃的醬料,讓人一口接一口。而鹹魚炒椰菜苗則是另一道讓人驚喜的配菜,鹹魚的風味與椰菜的清脆相得益彰,是一道非常開胃的小菜。

最後,我們還點了$38優惠的「火山排骨」。火山排骨外酥內嫩,醬汁濃郁,十分美味。

芒果沙冰則是炎熱夏日中的一抹清涼,沙冰的口感細膩,芒果的香甜讓人心情愉悅。

總體而言,「小曼谷 九龍城」是一家讓人驚喜的泰國餐廳,從黃咖喱雞肉到各式串燒,每一道菜品都展現了泰國料理的獨特風味。不僅如此,這裡的環境舒適、服務熱情,讓人感受到賓至如歸的感覺。期待下次再來,品嚐更多的美味!
2025-01-03 197 浏览
食咗幾日重口味嘅聖誕節大餐,一坐低就想飲杯嘢呢杯芒果椰汁沙冰 可以叫少甜 無乜罪惡感有芒果味亦都有椰汁味如果想清甜啲嘅就可以嗌芒果沙冰想重味既就叫椰汁沙冰想中和一下嘅就係呢個椰汁芒果沙冰冬蔭公湯都好大個 用個火一路燒住入邊有兩大隻虎蝦好爽口啲湯比較酸 你可以嗌小辣泰式蒜茸包有四大塊熱辣辣焗出嚟 擺喺啲湯度浸一浸就最啱泰式醃豬頸肉沙律 估唔到咁大份啲豬頸肉大概有二三十塊 幾個share先得下低就係全部都係生菜可以balance返
食咗幾日重口味嘅聖誕節大餐,一坐低就想飲杯嘢
呢杯芒果椰汁沙冰 可以叫少甜 無乜罪惡感

啲豬頸肉大概有二三十塊 幾個share先得
下低就係全部都係生菜
可以balance返
2024-12-30 246 浏览
今日去九龍城食一間勁出名嘅泰國餐廳, 食物質素高仲要唔太貴, 會encore!Fried Rice with Seafood and Pineapple首先點左鮮菠蘿海鮮炒飯, 海鮮好足料而且種類都幾多, 菠蘿食得出係新鮮少少酸甜, 飯口感岩岩好炒到粒粒分分明, overall幾fresh唔油膩Yellow Curry with Brisket必食黃咖喱牛腩, 咖喱重椰香唔會太辣, texture偏杰身, 配料有大量洋蔥、薯仔同三色椒好似幾健康😂而牛腩係慢煮肉質幾嫩, 吸收曬咖喱嘅精華Cheese Pancakes in Thai Style另外點左泰式芝士烤酥餅去配咖哩, 超有驚喜!✨首先個酥餅做咁食勁香牛油味, literally好似食緊薯片咁脆, 然後面頭鋪滿左芝士輕鬆有拉芝效果, 點埋咖哩perfect matchSticky Rice with Mango Coconut Milk最後食埋signature小曼谷原隻芒果糯米飯, 芒果鮮甜係即刻切, 糯米飯口感唔會過硬, 淋上椰漿甜而不膩, 大滿足😋Young Coconut飲品點左椰青, 天然嘅甜味同埋夠清涼解渴, 食完咁多

Yellow Curry with Brisket

Cheese Pancakes in Thai Style

Young Coconut
飲品點左椰青, 天然嘅甜味同埋夠清涼解渴, 食完咁多濃味野飲岩曬
2024-12-30 232 浏览
看到這家泰式餐廳新出了泰式火鍋,家人好有興趣一定要入去嘗嘗!### 冬蔭海軍海鮮部隊鍋熱氣騰騰的泰式火鍋,散發著誘人的香氣,湯底酸辣適中,有好多新鮮的海鮮:蝦、蜆、帶子、魷魚、扎肉、五花肉、蟹柳、肉碎和麵條,令湯充滿更醇厚的海洋鮮味,口感豐富!### 小曼谷炒米粉色香味俱全的經典泰式美食!炒米粉滑嫩不乾柴,好入味,札肉的彈牙口感,蟹柳的鮮甜交融,豬頸肉粒的香氣,蝦的海洋鮮味,讓整體味道更加立體!### 芝士臘腸薄餅咬一下薄餅,內餡卻柔軟濃郁,芝士拉絲鹹香,夾心的臘腸香味撲鼻還帶點甜蜜帶來驚喜,為薄餅增添了豐富的層次感!### 招牌海南雞有半隻雞好大份,雞肉保持了肉質的鮮嫩和多汁,外皮光滑亮澤,散發著誘人的香氣。搭配特製的醬油,讓每一口的滋味更加豐富!### 椰汁冰飲一口滿嘴都是椰子的天然香氣,口感滑順,清甜而不膩!

### 冬蔭海軍海鮮部隊鍋

### 小曼谷炒米粉

### 芝士臘腸薄餅

### 招牌海南雞

### 椰汁冰
飲一口滿嘴都是椰子的天然香氣,口感滑順,清甜而不膩!

2024-12-30 227 浏览
今日同朋友去咗九龍城覓食,你試吓呢間人氣泰國餐廳,入到去見到好多客人,就知應該都幾唔錯。佢哋仲有每日精選優惠,真係好抵食,今次用咗$39要咗個冬陰功魚湯😍**冬陰功魚片湯** 冬陰公湯底香濃,帶有微微的酸辣味,魚片鮮嫩,搭配香料和檸檬草的香氣,讓人感受到泰國料理的獨特風味,十分開胃。泰北炸酸肉腸酸肉腸外脆內嫩,獨特的酸味和香料讓人一試成主顧,搭配的醬汁更加增添了風味,十分適合作為小食或開胃菜。香葉辣椒雞肉炒河香葉辣椒雞肉炒河麵條滑順,雞肉鮮嫩,搭配香菜和辣椒的香氣,讓整道菜品充滿風味,口感層次豐富,非常美味。青咖喱牛腩泰式牛肉沙律鹽燒烏頭小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)📍九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖

**冬陰功魚片湯**

泰北炸酸肉腸

香葉辣椒雞肉炒河

青咖喱牛腩

泰式牛肉沙律

鹽燒烏頭

小曼谷海鮮燒烤屋 (九龍城)
📍九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
2024-12-09
2024-12-29 201 浏览
想起食泰國菜就必然諗到去九龍城,去九龍城就必定要去小曼谷。今次已經係第三次去小曼谷鮮燒烤屋啦。之前去都未有地鐵站,現在好方便宋皇臺站B2出口行幾分鐘就到。平時都係食夜晚,今次試下午餐時段,見到menu午餐都好多選擇而且好低食。午餐價錢都係$55至$68蚊送冬瓜湯,檸茶檸水加3蚊,特飲就半價優惠。同朋友二人叫左個泰式鮮蝦炒金邊粉$60大大碟有3大蝦隻、豆腐乾、牙菜、韮菜仲有大量花生碎。金邊粉好滑身炒得夠獲氣,集酸甜一身好開胃。另點左個冬蔭海軍海鮮部隊鍋$138好多配料,有青口、蝦、蟹柳、蛋、肉碎、扎肉、帶子同腩肉仲有啲麵索晒冬蔭公湯入晒味,好滿足好飽😋😋😋但最無得頂係個泰式炸蝦餅,形狀成個 donut甘又大又厚,一般蝦餅好少見甘厚身,炸到黃金色賣相出色超鍾意。
另點左個冬蔭海軍海鮮部隊鍋$138