其實之前已經幫襯過小皇子冰室好幾次, 不過次次都係外賣。今次諗住堂食早餐就出事, 入列去生意你好嘅 , 但係我坐低左而中間都有好幾次示意職員落單職員望到我,但望完就算,之後佢有佢嘅忙碌,執枱同出餐都有等左10分鐘都無人理...咁唯有直接去第間食啦,既然你哋生意咁旺 , 做少一個害都無所謂!之後行遠少少去第間茶餐廳,人哋好快說有侍應招呼.....
其實之前已經幫襯過小皇子冰室好幾次, 不過次次都係外賣。
職員望到我,但望完就算,之後佢有佢嘅忙碌,執枱同出餐都有

之後行遠少少去第間茶餐廳,人哋好快說有侍應招呼.....
2023-04-06
2023-04-04 287 浏览
LUNCH 時段, 等左一陣位. MENU有好多選擇照燒海鮮炒烏冬鐵板上, 味道不錯, 不會太油蕃茄香辣海蝦意粉海蝦很新鮮彈口,不過意粉有點辣 如果唔想單點的話, 仲有set lunch 提供 !!
LUNCH 時段, 等左一陣位.
MENU有好多選擇

照燒海鮮炒烏冬
鐵板上, 味道不錯, 不會太油

蕃茄香辣海蝦意粉

海蝦很新鮮彈口,不過意粉有點辣

如果唔想單點的話,
仲有set lunch 提供 !!
2023-03-28
午餐
2023-04-01 269 浏览
有日搭𨋢聽到話呢間好食乜乜乜,好啦反正附近好多餐廳都吃過咪當試新嘢無壞,觀塘搵食唔難,好食又啱我口味難啲囉 😅咖哩牛腩, 咖喱稀,牛腩散爛,仲寫推介 😂炒烏冬油而無味焗豬扒飯唔係茄汁味熱杏霜正常熊貓落單外賣自取有折,唔係真係揼春 🤦so9ad食咗個咁差嘅午餐 😂
咖哩牛腩, 咖喱稀,牛腩散爛,仲寫推介 😂
炒烏冬油而無味
焗豬扒飯唔係茄汁味
熱杏霜正常
熊貓落單外賣自取有折,唔係真係揼春 🤦
so9ad食咗個咁差嘅午餐 😂
2023-03-22 268 浏览
每朝返工都會去公司樓下冰室食個早餐先🤤之前下午茶食過但冇留意餐廳叫咩名原來係小皇子冰室佢哋餐廳食品款式有好多比你選擇好啱我啲成日唔知食咩既大媽😍🤭早餐試咗個酸辣🐷扒米線佢有得揀大中小辣,多酸,米線有爽啲同淋啲真係好細心🥰🥰大愛,加埋飲品都係$38低食服務:食物味道:環境:
服務:

食物味道:

環境:
酸辣豬扒米線
酸辣豬扒米線
2023-03-07 321 浏览
難得朝早喺觀塘出沒,梗係唔可以放過慢慢嘆個早餐嘅機會。成業街有一堆工廠大廈食堂,以前係成日食小皇子前身嘅茶記。咁既然見到茶記執咗,變成小皇子,就試佢一試啦~環境嚟講,餐廳係新裝修,好光猛乾淨。卡位夠闊,整體嚟講係幾舒適。早餐選擇都係大路嘢價錢唔貴。唔想食咁多嘅重有麵包餐,叫個包加$10有杯嘢飲。一場嚟到當然由例牌出發沙爹牛肉麵配火腿炒蛋+餐包先講個麵,沙爹牛肉好嚡,沙爹味有d淡,沙爹醬比較少;麵係普通即食麵,好在都重彈牙;條菜爽口嘅。普通即食麵一碗~餐包正常,暖同鬆軟嘅。火腿炒蛋,火腿正常;炒蛋個size非常‘’精緻‘’,滑嘅,不過無咩奶味,應該純粹係大火多油快炒而成。比較可惜係蛋味亦都欠奉,所以純粹係夠滑。最後係杯鴛鴦少奶,啡味比茶味重,個啡唔多酸味,苦味多dd;茶有少少澀。可惜送上嚟嘅時候倒咗幾啖落隻碟,差d倒埋落枱面整體嚟講,小皇子係成業街幾間食堂中比較多人嘅。環境嚟講係好好坐,不過嘢食太過精緻,而且味道一般,隨便食就好。

早餐選擇都係大路嘢

價錢唔貴。唔想食咁多嘅重有麵包餐,叫個包加$10有杯嘢飲。

一場嚟到當然由例牌出發

沙爹牛肉麵配火腿炒蛋+餐包

餐包正常,暖同鬆軟嘅。

2023-03-06
2023-03-05 197 浏览
星期日好多時都會喺觀塘,食得多隔離嗰間都會想食下其他,今日一於食呢間,睇下有冇機會成為新飯堂!😂 芝士焗肉醬意粉🍝肉醬比其他餐廳冇咁濃同「杰」,似係新鮮蕃茄整出嚟嘅。肉碎量多,但芝士唔夠濃味,令成個意粉比較清淡。不過因為唔算太濃味,食完唔會好口渴要係咁飲嘢。😂 特餐A:鮮茄濃湯牛肉通粉 配火腿炒滑蛋、墨西哥藍莓餐包餐包係上個鋪咗一層藍莓味菠蘿皮,係幾創新嘅……😂火腿炒蛋好油,食完個碟明顯見到一攤油🥶通粉同肉醬意粉一樣,用真蕃茄熬湯,有蕃茄條👍🏻牛肉都好軟淋淋,唔錯。😆 餐牌仲有好多選擇,可以下次再試下唔同餐😁

芝士焗肉醬意粉🍝

特餐A:鮮茄濃湯牛肉通粉 配火腿炒滑蛋、墨西哥藍莓餐包

餐牌仲有好多選擇,可以下次再試下唔同餐😁
2023-03-05
午餐
2023-03-04 159 浏览
當我踏進小王子冰室時,我立刻感受到它充滿了傳統香港茶餐廳的氣息,彷彿穿越回到了老香港。我決定嚐一下他們的午餐,點了一份香草洋蔥豬扒半漢堡扒意粉。當餐點送上時,我第一眼看到的就是這美味的半漢堡扒,肉質十分鮮嫩,配上洋蔥和香草的調味,口感極為豐富。意粉也非常美味,融合了濃郁的奶酪和意大利辣肉醬,入口滑順,非常好吃。除了食物,小王子冰室的服務態度也十分親切,讓我倍感溫馨。餐廳的裝潢充滿了復古風情,讓我彷彿回到了老香港。我享受著美味的午餐,身心得到了完全的放鬆,這是一個十分適合放鬆心情的好地方。總體來說,小王子冰室的午餐質量和味道都非常優秀,服務態度也讓人感到溫暖。如果您想要一個放鬆心情、品嚐美味的午餐體驗,小王子冰室是一個不容錯過的好去處。
2023-03-03
2023-02-17 222 浏览
滑蛋蝦仁炒河是一種受歡迎的中式料理,它利用柔軟的蝦仁和滑蛋,以及鮮美的河蝦炒製而成,間隔淋上醬汁,使食物更加美味。這道料理的最大特點,在於它使用的蝦仁滑嫩美味,再搭配上柔軟而有彈性的滑蛋,整個吃起來非常的美味。另外,油炸的河蝦更是增添了炒河的鮮味和香氣。醬汁也佐以其食用,讓它口感順滑,帶有濃厚的風味。就烹調而言,適量的醬汁能突出食材的鮮美食味,並且更能讓食物回甘可口。滑蛋蝦仁炒河也是一道不錯的家常菜,能夠滿足廣大消費者的口味需求,是很受歡迎的一道菜肴。
2023-02-17
2023-02-03 224 浏览
今日同一個就嚟出差嘅兄弟,佢馬上去泰國工作。餞行飯本來應該隆隆重重。不過今天在茶記簡簡單單。他們的河粉賣光了。我叫了一個豉椒排骨炒麵。豉椒排骨炒河兜亂是大排檔的經典。我朋友點了一個卡邦尼魚柳意粉。豉椒排骨炒麵是油炸麵的,因為之前我在廚房也工作了一段時間。所以知道這樣搭配也很好吃醬汁還有炸乾了的麵條。軟硬結合。也很趣口味道適中。配上經典的紅豆冰。我朋友的意粉我也淺嘗了一口沒有西式真正那種焉能的意粉感覺。不過煙肉說還是很充足。忌廉汁的味道也是比較濃郁。至於紅豆冰和菠蘿冰就是小時候的經典。我和這個兄弟認識了差不多八年。兜兜轉轉一起拼搏。到現在各自走各自的路偶然才可以出來見面吃飯。希望他的旅程會順利。也希望這間重新翻身的店舖越來越好。因為聽經理說他們換了一群廚師。現在的工作,每個人都不禁會帶自己的情緒。但是不影響這間餐廳的環境。我還是會再來的
2023-01-04 437 浏览
觀塘冇咩麵包店, 朝早番工想食個麵包,真係唔多選擇呢間茶餐廳新開冇耐,係成業街很容易找到麵包餐牌有很多款麵包,但就要按當時出爐情況而定,不是所有麵包都有提供原本想食雞尾包, 但...沒有. 只好立即轉食菠蘿油 $12.店員很細心會把外賣袋對摺好值得一讚番到公司都5分鐘時間,牛油仍然很完整, 菠蘿包面很香脆牛油也算大塊吧,每口都可以食到牛油如果菠蘿包熱一點就完美了, 可以等牛油有一點點溶化,會更好食另外見到蛋撻都幾吸引, 下次會想試下
觀塘冇咩麵包店, 朝早番工想食個麵包,真係唔多選擇
呢間茶餐廳新開冇耐,係成業街很容易找到

店員很細心會把外賣袋對摺好
值得一讚
番到公司都5分鐘時間,牛油仍然很完整,
菠蘿包面很香脆
牛油也算大塊吧,每口都可以食到牛油

另外見到蛋撻都幾吸引, 下次會想試下

2023-01-04
2022-12-14 432 浏览
前兩日過睇見新開,門口侍應派傳單做推廣,今日去試吓。門面用黃色非常搶眼,入到去乾淨企理新淨。枱上餐牌清晰。2:00pm入座,已經有下午茶啦.香炸雞髀半沙律,下午茶$38,好經濟,識落都算好味,炸得啱啱好。鑊氣乾炒牛河, feel到係即炒,牛肉炒得都算好味,河粉都好食。熱菜蜜物都係正常好飲。題外話,個櫃桶好乾淨企理,包辣醬好好食, 又見阿姐嚟refill啲紙巾.茶記嚟講,其他炒飯炒麵都唔貴,值得下次再試其他嘢
前兩日過睇見新開,門口侍應派傳單做推廣,今日去試吓。
門面用黃色非常搶眼,入到去乾淨企理新淨。
枱上餐牌清晰。
2:00pm入座,已經有下午茶啦.
炸雞髀沙律

鑊氣乾炒牛河

熱菜蜜物都係正常好飲。

茶記嚟講,其他炒飯炒麵都唔貴,值得下次再試其他嘢

炸雞髀沙律
鑊氣乾炒牛河
2022-12-13 213 浏览
叫咗個外賣芝士焗魚柳意粉$63味道幾好食嘅,意粉唔係平時茶餐廳粗身淋身嗰隻,魚柳都有三小塊。味道偏向忌廉粟米口味,冇咩芝士味。但係好食嘅但正價來講真係太細份!平時食開嗰啲焗飯焗意粉都會滿晒成個錫紙盒,呢度得三份二完全唔飽意粉堆埋一齊得呢度少少你話如果下午茶40幾蚊我會接受呢個份量,但我係正價$63買,呢個份量簡直過分左平時喺呢頭返工,成業街都有四間冰室,有其他選擇情況之下唔會選擇再食呢間,其他價錢平啲份量又多啲!係咁多競爭情況之下,要做得好過隔離,真係要考慮吓價錢同埋份量
叫咗個外賣芝士焗魚柳意粉$63

完全唔飽
意粉堆埋一齊得呢度少少

2022-12-11 296 浏览
諗住新開試一試,叫左早餐沙嗲牛肉麵同魚柳餐,沙嗲牛肉麵餐同其他餐廳份量差唔多,不過魚柳餐就勁細份,炒蛋都凍凍地同埋炒唔均勻,連最基本炒蛋都做唔好魚柳得呢度咁多(同menu張圖差別),影相之前係冇食過,真係得呢度咁多價錢同隔離黃x冰室差唔多,但黃x冰室魚柳大條一半,有薯餅有腸仔。吾會再係到食,40幾蚊好似食咗一陣風咁餐包都鬆軟有特色,上邊有墨西哥皮同埋好鬆軟不過如果就咁睇隔離間冰室早餐應該會抵食啲,呢間早餐唔會再有下次

餐包都鬆軟有特色,上邊有墨西哥皮同埋好鬆軟

好鍾意試新嘢!但今次真係幾伏下🥴仲要開係黃金冰室隔離,個對比更加大!🤧▪️乾炒牛河 🐮隔離有個手指公👍🏿(既係餐廳推薦!)諗住會好食啲!點知得牛肉有味,麵都唔入味🤥▪️紅豆冰 啲紅到硬過我條命..?😓(睇相就明白了)每一粒都冇煮爛,懷疑冇乜點密過。冇乜甜味。▪️丹麥條 🍞超鍾意食丹麥條,但呢個真係好乾😵‍💫😵‍💫😵‍💫係會有吞咽困難嗰種…又細、又乾、又硬。▪️板燒雞塊配薯菜薯條係冇乜炸(不過我幾ok😆可惜菜得一朵🥦
好鍾意試新嘢!但今次真係幾伏下🥴
仲要開係黃金冰室隔離,個對比更加大!🤧

▪️乾炒牛河 🐮
隔離有個手指公👍🏿(既係餐廳推薦!)
諗住會好食啲!點知得牛肉有味,麵都唔入味🤥

▪️紅豆冰
啲紅到硬過我條命..?😓(睇相就明白了)
每一粒都冇煮爛,懷疑冇乜點密過。冇乜甜味。

▪️丹麥條 🍞
超鍾意食丹麥條,但呢個真係好乾😵‍💫😵‍💫😵‍💫
係會有吞咽困難嗰種…又細、又乾、又硬。

▪️板燒雞塊配薯菜
薯條係冇乜炸(不過我幾ok😆
可惜菜得一朵🥦

2022-12-05 181 浏览
做完野諗住間鋪係附近新開試下,點知野食勁細份🥲🥲🥲舊魚柳係比人切開左一半咁,食完都唔飽。裝修係ok既,不過太細份,好失望。應該唔會再試第二次🥲🥲🥲🥲