2025-02-05 389 浏览
咪睇招牌寫住粉麵餐廳,就以為佢係一般茶餐廳(我認我之前真係有呢個錯覺😂😂)。唔係同事食開,帶我入嚟,我都唔知呢度有咁多特色食物。先講碗自選石碢米線($102),比起食一般嘅酸辣米線,呢度就更有特色、更多選擇。湯底就已經有8款選擇,仲有坊間少有嘅肉骨茶湯底。同事介紹一定要試吓個金湯,咁我緊係要俾面試吓啦。配料就揀左豆卜、肥牛、豬肚、花膠仔、鹹蛋黃炸魚皮。首先一定要讚個炸魚皮,同新加坡名物差不多水準,惹味又香脆,一食就停唔到口。而同事推介嘅金湯,都好啱我口味,沒有酸辣嘅味蕾刺激,反而更食到米線、配料等嘅原味;湯頭香濃、入口順滑、淡淡嘅鮮味簡直可以當湯咁飲。 無火生滾石碢煲仔飯(雙併$75)餸就揀左鳳爪同潤腸,再加埋極品蟹皇湯煮飯底。上枱時,侍應連埋計時器奉上,叮囑小心熱及要聽到夠鐘先打開煲蓋。眼看煲內嘅蟹皇湯仍在飯面哺嚕哺嚕,有點懷疑到夠鐘一刻真係可以完全收乾晒?!邊食邊等,12分鐘後打開煲蓋,飯粒真係好乾身喎,聞到潤腸同飯嘅香味、又睇到因為蟹湯滲透而粒粒金黃嘅飯粒、第一啖入口更有淡淡嘅蟹鮮味,呢個色香味俱全嘅石碢飯真係好抵食。由上枱至食指開動,慢慢睇住個煲仔飯收乾水,開蓋、加葱、起動,每

自選石碢米線

鹹蛋黃炸魚皮

邊食邊等,12分鐘後打開煲蓋,飯粒真係好乾身喎,聞到潤腸同飯嘅香味、又睇到因為蟹湯滲透而粒粒金黃嘅飯粒、第一啖入口更有淡淡嘅蟹鮮味,呢個色香味俱全嘅石碢飯真係好抵食。由上枱至食指開動,慢慢睇住個煲仔飯收乾水,開蓋、加葱、起動,每一個step都充滿儀式感,打卡啱晒。
無火生滾石碢煲仔飯

小食
燒韭菜($19)最好食,燒得啱啱好、無渣,入口微辣帶鮮甜。豆腐皮($16)灑上辣粉,脆卜卜,口感唔錯。紅柳羊肉串($18)、雞軟骨($24),味道ok,一試無妨。
燒韭菜

豆腐皮

雞軟骨、紅柳羊肉串

餐飲(主食+特飲 $18)
特大桶裝凍檸樂, 小膠筒形嘅盛器非常特別,又係啱打卡;青桔話梅茶,一定要攪勻先好飲,青桔味濃郁,所以酸味較突出,食左咁多嘢,正好幫助消化。
青桔話梅茶 特大桶裝凍檸樂

整體而言,食物賣相非常有特色,無論係容器或擺盤都啱晒影相打卡。石碢飯同米線嘅味道都幾好,可以再食。餐廳有多種食物可選擇、酸搭自由,總可以併出啱心水嘅主食。最後環境光潔,坐得都幾舒服。

午餐
2024-09-29 1860 浏览
今日出九龍整野~途經小草十八怪見好多人就同姑媽入去試下姑媽要左蒜蓉金菇粉絲奄仔蟹荷葉飯 $ 98等左一陣上枱熱辣辣好香蒜蓉味蟹蓋唔係大但爆晒膏連埋蒜蓉食好惹味荷葉飯吸晒d精華超正加$18轉鴨屎香檸檬茶小冰嚟到呆左超大杯😂😂檸檬清爽解膩~大杯都飲唔晒我要左脆炸無骨豬手石碢飯(咖哩汁) $68店員都有提醒唔好掂到個鍋好熱有埋隻溫泉蛋好吸睛撈勻嚟食好夾豬手皮脆卜卜啖啖肉食到底有好多飯焦🤩石鍋飯可以加$12小食揀左涼拌青瓜雲耳(細)醬汁酸酸甜甜非常開胃青瓜雲耳都好脆口加$18轉香水檸檬草莓梳打 小冰小甜我係唔飲檸茶~但香水檸檬呀青檸就好鍾意香水檸檬真係好香~唔會好似普通檸檬咁酸杯底仲有草莓肉~呢個天氣飲一流小食:酸辣藤椒鳳爪 $ 46同埋係酸甜味道~無骨好清新脆脆蝦多士(6件) $ 38呢個幾有驚喜~非常鬆化好香蝦味蝦膠勁厚彈牙~怪不得枱枱都食~大推
今日出九龍整野~
途經小草十八怪見好多人

撈勻嚟食好夾

豬手皮脆卜卜啖啖肉
食到底有好多飯焦🤩

石鍋飯可以加$12小食
揀左涼拌青瓜雲耳(細)
醬汁酸酸甜甜非常開胃
青瓜雲耳都好脆口
加$18轉香水檸檬草莓梳打 小冰小甜
我係唔飲檸茶~但香水檸檬呀青檸就好鍾意
香水檸檬真係好香~
唔會好似普通檸檬咁酸

午餐
  • 脆脆蝦多士
  • 香水檸檬草莓梳打
  • 蒜蓉金菇粉絲奄仔蟹荷葉飯
  • 脆炸無骨豬手石碢飯(咖哩汁)
2024-08-30 2425 浏览
這一晚,又再幫襯這間位於油麻地通衢大道上,地方偌大的「小草十八怪」食米線,不過這次就搞搞新意思,點了期間限定推出菜式之一的「滇味黃鱔米線」($72)做主食,另外還點了一個少見少吃的「爽滑涼拌豬肝」($46)做晚餐。「滇味黃鱔米線」味道濃郁,除了主角的黃鱔片外,還有配角的豬皮作伴,並有少許枝竹,是較少在其他米線店吃到的配搭和風味。「爽滑涼拌豬肝」雖然不算十分爽滑,不過都不會太老,而且份量都幾多,足有八至九塊,味濃而帶點辣,作為難得一吃的開胃前菜,都算相當稱職。老婆仔吃的則是「瑤柱粉絲鯛魚片籠仔荷葉飯」($80)。這以蒸籠奉客的荷葉飯,未嚐其味,先聞其香,使人食欲大增。蒸飯滲入了蒜蓉和魚片的香氣、油份和味道,份外滋味好吃。這兒令人一試難忘的超級大杯特飲我當然不會忘記,這晚我就揀了少甜多冰版的「凍鴨屎香檸檬茶」($36)佐餐。這少甜版的檸檬茶雖然可能沒有正常的檸檬茶那麼好喝,不過就一定更加健康,而且一樣解渴生津呢!老婆仔喝的則是少甜版的「話梅金桔檸檬熱飲」($25),我只試了一口,酸甜度剛好,開胃好喝,不錯!不錯!兩夫妻都想吃點菜,便點了「蒜蓉錫紙燒娃娃菜」($48)佐膳。大大碟的娃娃菜,加

兩夫妻都想吃點菜,便點了「蒜蓉錫紙燒娃娃菜」($48)佐膳。大大碟的娃娃菜,加了大量蒜蓉,浸以上湯,都幾好味。
雖然「小草十八怪」的旺角店已經結業,不過這間油麻地店不但地方更大,而且菜式選擇也比之前更豐富呢!
  • 瑤柱粉絲鯛魚片籠仔荷葉飯
  • 話梅金桔檸檬熱飲
2025-02-09 0 浏览
位於油麻地嘅一間米線餐廳,真係令人驚喜!🍜 一入到去,就感受到咗濃厚嘅食客氛圍,仲有香噴噴嘅味道撲鼻而來。今次我試咗幾樣招牌菜,真係唔可以錯過!首先,沙嗲牛肉肉石鍋米線係我嘅最愛!🥩🔥 肉質鮮嫩,沙嗲醬嘅香氣深入米線之中,每一口都好有滋味。石鍋嘅熱度保持住米線嘅溫度,食到最後都仲係熱辣辣,非常滿足!之後,雞煲亦都唔錯!🍲 鮮嫩嘅雞肉配上豐富嘅配料,湯底透出濃郁嘅香氣,絕對係一個暖心嘅選擇。搭配白飯食,更加好味!🍚再嚟就係韭菜串燒,外焦內嫩,香氣撲鼻!🌿每一串都好有咬口,韭菜嘅獨特香味令人一試成主顧。而可樂雞中翼更係唔可以唔提,炸得金黃酥脆,外皮香脆,肉質多汁,配上一瓶可樂,簡直完美!🍗🥤總括來講,呢間米線餐廳真係值得一試!食物美味,價格合理,加上友善嘅服務,令我下次一定會再返來!如果你喺油麻地,記得嚟探險啦!✨

位於油麻地嘅一間米線餐廳,真係令人驚喜!🍜

2025-02-09 0 浏览
尋日經過呢度比佢哋嘅石鍋米線🍜吸引咗所以就喺度食晚飯, 好少湯米線有🦀羔仔蟹,而且仲用個石鍋, 可以keep住個溫度慢慢食都唔怕凍哂, 雖然隻蟹唔係好大隻但係都好多膏, 而且個湯頭都充滿羔膏味,佢哋嘅米線亦都好滑身我都好鍾意🥰仲有叫多個😊荷葉飯, 嚟到嘅時候完全見唔到個飯因為太多餸啊🤪🤪🤪棉花雞好正啲雞又夠滑棉花棉晒啲汁, 仲有我最鍾意嘅蟲草花又夠養生😍我哋仲叫咗燒茄子🍆啦同幾款串燒🔥樣樣都好好食, 仲有去撥超大嘅柑桔🍊檸檬茶甜甜酸酸好好飲😋

2025-02-07 20 浏览
跟同事外出旺角工作後,順便在附近搵食,見#小草十八怪石鍋米線 餐牌都好多野食,仲有熱辣辣的鍋物,就進入開餐囉。十八怪石鍋生滾蟹黃湯羔蟹仔米線,石鍋上枱時滾熱辣的,鮮甜美味的羔蟹仔一隻,配料豐富新鮮份量足,有豬肚、枝竹、芫荽、腐皮、金菇、芽菜、韭菜,湯非常好飲,食得開心又滿足。生煮石鍋燒飯,極品蟹皇石鍋煲仔飯,用蟹皇濃湯煲制,內有靚膏蟹仔1隻,同埋有金菇、粉絲同煮。即煲即食等了12分鐘,揭開煲蓋時就聞到香噴噴,蟹🦀膏鮮橙色的很新鮮,肉質夠滑,飯粒分明,好正。蒜蓉燒扇貝燒韭菜,蒜蓉多調味得好食又不多油,唔錯呀。小食-涼瓜青瓜雲耳同埋金華火腿湯浸娃娃菜。飲品-鴨屎香檸檬茶,超級大杯勁抵飲

蒜蓉燒扇貝燒韭菜,蒜蓉多調味得好食又不多油,唔錯呀。

小食-涼瓜青瓜雲耳同埋金華火腿湯浸娃娃菜。
飲品-鴨屎香檸檬茶,超級大杯勁抵飲
2025-02-07
2025-02-07 80 浏览
久不久都便會來光顧的這間位於油麻地彌敦道,地方闊落的「小草十八怪」。這一晚,我就和太太再次到訪,吃個晚餐。我點了店中的「十八怪招牌金湯過橋石鍋米線」($82)再另加一道小食「涼拌青瓜雲耳」(跟餐+$9)。這石鍋米線材料可多了,足有 11樣,包括肥牛、花膠、海蝦、鯛魚片、蟹柳、溫泉蛋、腐皮和數款蔬菜,份量十足。招牌金湯雖是中辣的,對我這個一向只吃小辣的人來說是辣了點,但就更加開胃刺激,增進食欲。太太呢?她就點了食過翻尋味的「金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯」($62),再另加一道小食「金華火腿湯浸娃娃菜」(跟餐+$9)。既然是食過翻尋味,當然是好吃啦,這荷葉飯香氣撲鼻,既有荷葉的香,又有蒜香,還有帶有蒜味和魚油的飯香。香噴噴的米飯,味道甚佳,配以鯛魚片和炸蒜等材料,讓她大為讚好。娃娃菜雖然份量不多,但清甜爽口,健康好吃。也叫了兩款串燒「燒椰菜花」($18/2串)、「羊肉串」($26/2串)和一道小食「蔥油雞」($36)。「燒椰菜花」爽甜可口,「羊肉串」羊肉不多,下了孜然粉的羊肉就都算惹味。至於「蔥油雞」,是去了皮只有肉的,雞肉都幾厚身,伴以青瓜絲,蘸以鹹味的醬汁,啖啖肉的感覺還不錯。每次來這裡吃飯
每次來這裡吃飯,喝的飲品一定是這裡的大大杯凍飲,這一次我倆就分別點了走甜版的「香水檸檬薄荷梳打」(跟餐特飲+$18)和少甜版的「青桔話梅茶」(跟餐特飲+$18)佐膳,我的「香水檸檬薄荷梳打」雖然因為走甜的關係,味道淡淡的,但清新的青檸與薄荷味,就份外清新怡人。而太太的「青桔話梅茶」我只嚐了一口,就覺得酸甜度剛剛好,醒胃怡神。
才二百多元的晚餐,讓兩夫妻吃得飽飽的,不錯呢!
  • 金瑤柱粉絲鯛魚片荷葉飯
  • 燒椰菜花
2025-02-05 6 浏览
成日搭巴士經過彌敦道,都會見到間叫小草嘅餐廳,勁高樓底幾光猛,今晚得閒唔知食咩好,於是入去試下,舖位幾大間,有卡位,幾舒適。 👉本來想試極品蟹皇煲仔飯,但今日冇供應,就試了自選三餸石碢飯,揀了臘腸,滑雞,帆立貝。上菜時是未煮好的,用石碢熱力整熟D飯,很有特色。配菜數量都唔小,滑雞大大件幾抵食。 👉蒜蓉海鮮荷葉飯,滿滿蒜蓉香,滲透入每粒飯,加上甜豉油,巳經欲罷不能不停口食。 小食叫了雞翼同蒜蓉蒸帆立貝,正常發揮,飲品加$12蚊就有幾大杯手打檸檬茶,勁抵飲。

2025-01-31 154 浏览
今日出到油麻地,便想起這間米線店。之前來過一次,已念念不忘這裏的石鍋米線。喜歡的不但是這裏的米線,也喜歡這寬敞的間格,以及鄰近市區地鐵站的便利。石鍋生滾蟹黄湯羔蟹仔米線($98)這奄仔蟹米線真是一絕!整隻蟹伏在米線上,蟹羔不少,整碗米線充滿蟹的香味,十分鮮甜美味。平日很少找到奄蟹仔米線,來到這裡當然要一試。火腿清雞湯過橋石鍋米線 ($65)這米線看似平凡,但卻很美味。清而不淡的湯底,配上嫩滑的雞肉,配搭得宜。這雞肉十分嫩滑,食過返尋味。脆炸腐皮豬肉卷 ($34)即叫即炸的腐皮豬肉卷,十分香口。外脆而肉質彈牙。蒜蓉錫紙燒金菇($48)蒜蓉味十分濃郁,令每一條金菇都帶有蒜香味。底層還有粉絲,吸取蒜蓉與金菇的精華,令人吃過不停。一桶水果茶(跟餐$18)草莓檸檬茶(跟餐$18)這店特飲其中一個特色是大大杯!而且得新新、解渴。

石鍋生滾蟹黄湯羔蟹仔米線($98)

火腿清雞湯過橋石鍋米線 ($65)

脆炸腐皮豬肉卷 ($34)
即叫即炸的腐皮豬肉卷,十分香口。外脆而肉質彈牙。

蒜蓉錫紙燒金菇($48)

一桶水果茶(跟餐$18)
草莓檸檬茶(跟餐$18)
這店特飲其中一個特色是大大杯!而且得新新、解渴。
2025-01-26 178 浏览
【小草十八怪】 是一間以石鍋米線聞名的小店,冬日享用熱騰騰嘅石鍋食品,令人感到暖笠笠又幸福。自選配料的石鍋米線,我選擇了香濃蕃茄湯作為底湯,這道湯的味道濃郁,酸甜適中。搭配幼薯粉、腐皮、金菇和豬肉丸,每一口都能感受到食材的新鮮和湯底的深厚滋味。特別是豬肉丸,口感彈牙,與湯的融合恰到好處。接下來是沙嗲湯,這是另一種風味的選擇。湯底的香料味道濃烈,讓人忍不住多喝幾口。搭配幼薯粉、腐皮、肥牛和可樂雞翼,讓整道菜肴的層次感十足。肥牛的油脂與沙嗲湯的香氣交融,令人回味無窮,而可樂雞翼則提供了一種甜蜜的驚喜,增添了整體的風味。選擇石鍋來烹調米線,帶來了幾個顯著的好處:石鍋的材質能夠長時間保持熱度,讓每一口米線都保持在最佳的溫度,提升了用餐的享受。食材與鍋底的接觸能釋放出更多的香氣,讓湯底更加濃郁,也增添了獨特的風味。在主菜之後,我還點了紫菜天婦羅魷魚鬚和蒜蓉燒扇貝。紫菜天婦羅外酥內嫩,魷魚鬚的鮮味在口中爆發,讓人一試成主顧。蒜蓉燒扇貝則鮮香四溢,蒜香與扇貝的鮮味完美結合。最後,配上鴨屎香檸檬茶和一桶水果香檸茶。鴨屎香檸檬茶酸甜平衡很好,清爽又不膩。而水果香檸茶則是一個清新的選擇,果香四溢,讓整個用

最後,配上鴨屎香檸檬茶和一桶水果香檸茶。鴨屎香檸檬茶酸甜平衡很好,清爽又不膩。而水果香檸茶則是一個清新的選擇,果香四溢,讓整個用餐體驗更加完美。
2025-01-24 169 浏览
明爐烤海鱸魚😀湯底係 極品蟹皇湯😀。海鱸魚大大條,香口惹味,肉質厚實,零腥味。 湯底本身有小量蓮藕 同 萵筍做配菜,湯底味道同一邊打邊爐既湯頭差唔多,唔會好油膩,配料我地叫左米線😀 黎到係已經煮熟左,所以就咁加湯落個米線就可以,唔洗再煮~雲耳😀萵筍😀翡翠苗😀韭菜😀雞肉😀 本身有調味,雞絲有咬口冬菇😀 索湯好香口豬肝😀 零騷味!海蝦😀 黎到都係熟左,所以輕輕look一look就可以特大手打檸檬茶😀 另外送既呢杯真係好大杯,2個人share岩岩好
雲耳😀
萵筍😀
翡翠苗😀
韭菜😀
雞肉😀 本身有調味,雞絲有咬口
冬菇😀 索湯好香口
豬肝😀 零騷味!
海蝦😀 黎到都係熟左,所以輕輕look一look就可以
一直都聽過呢間米線店好出名😋今日終於有個機會試吓🥹店舖非常方便又闊落❤️除咗米線之外佢嘅荷葉飯都係必食一選😛仲有唔同嘅小食同埋燒烤選擇豐富整體黎講CP值好高😚⭐️ 十八怪招牌金湯過橋石鍋米線 🍜用個熱嘅鍋裝住米線真係好保暖岩曬冬天❄️ 招牌金湯用上鹹蛋南瓜同埋海南島黃辣椒風味十足💛 加上花膠牛柳海蝦溫泉蛋等配料超級豐富🐮⭐️ 棉花魚肚蟲草花蒸雞荷葉飯 🍲⭐️ 金華火腿湯浸娃娃菜 🥬荷葉飯充滿特色有濃郁嘅荷香☘️ 魚肚配上蟲草花感覺好滋補🍂 特別加咗娃娃菜感覺好健康🥦⭐️ 脆炸腐皮豬肉卷 🥓⭐️ 脆脆蝦多士 🍤兩款小食都十分香口炸得金黃色🔥 蝦肉爽口彈牙🤪豬肉卷好香脆☺️⭐️ 原條燒茄子 🍆⭐️ 燒雞翼 🍗串燒調味充滿孜然香好惹味🌶️ 惹味得黎唔會燒得太乾⭐️ 凍檸茶 🍋⭐️ 玫瑰洛神花果熱飲 🌹配返杯玫瑰花茶🌷入口清甜感覺好養顏
十八怪招牌金湯過橋石鍋米線

棉花魚肚蟲草花蒸雞荷葉飯
脆炸腐皮豬肉卷
玫瑰洛神花果熱飲
2025-01-14 193 浏览
最近和朋友們在油麻地發現了一間超多選擇的餐廳,米線荷葉飯串燒雞煲都有!我們選了雞煲,配上一些串燒這間雖然主打米線的店,但雞煲也很不錯呢!香氣四溢,麻辣濃郁。選了小辣,辣度剛剛好,不會太刺激,但也讓人忍不住吃多幾口。雞肉鮮嫩多汁,煮進湯底後吸收了滿滿的麻辣香味,每一塊都非常入味。原條燒茄子每次吃串燒都很喜歡叫燒茄子,他們特製的蒜蓉+辣粉淋在茄子上,鹹香味十足,內裡卻是軟滑綿密,令我們都搶著要吃的。烤雞翼烤雞翼也是必點之一,烤得剛剛好,外層微脆,內部保留了肉汁的鮮嫩。撒上一點點辣粉調味,簡單卻非常出色最後最驚歎的就是超大杯的手打檸檬茶!知道吃雞煲,辣辣的要喝凍飲才夠爽!這杯真的大大杯,清甜解膩,是連雞煲一起的飲品,很配搭!

我們選了雞煲,配上一些串燒

烤雞翼

2025-01-11 261 浏览
簡潔而不失特色的裝飾風格讓人感到非常舒適。今天試了幾道這裡的招牌菜,首先是 **E1二人海陸拼盤**。這個拼盤選擇了中辣口味,辣度適中,非常開胃。海鮮和肉類的組合,讓這道菜品既有鮮味又有肉香,真的是一次味覺的饗宴。接下來是 **籠仔荷葉飯**,這道菜品以荷葉包裹米飯,蒸煮後散發著濃郁的荷葉香味。米飯軟糯,配上各式配料,味道豐富且有層次感。這道菜品不僅外觀精美,味道更是讓人驚艷。當然不能錯過的還有他們的 **十八怪石鍋生滾米線**。這道菜品以各式精選食材製成,放入熱騰騰的石鍋中,湯底濃郁,米線軟嫩,配料豐富,讓人每一口都感受到滿滿的幸福感。
簡潔而不失特色的裝飾風格讓人感到非常舒適。

2025-01-11 155 浏览
見好評好多諗住試下,叫咗個脆炸豬排飯嚟到賣相已經唔好睇,食落仲衰個汁酸到震、塊豬扒落咗鬆肉粉口感極奇怪,加上炸到黑晒塊扒0.5cm都冇。 極度唔推薦食,難怪午市入去都咁多位