餐厅: 尚善
资讯:

2013-01-23 105 浏览
十二月十三日 (星期四)種種原因,架架仔是日邀請了同事來作一午膳二人行,就點了最基本的兩款,刺身和壽司定食先說一說同事的刺身,我沒有吃,但眼見厚切的刺身已令人興奮三文魚,鱆紅魚,魚油豐腴聽同事說,唯一未滿足的,是甜蝦,肉質稍嫌不夠滑身架架仔的壽司定食,每片魚生也很鮮美師傅手握壽司的功夫也十分純熟,軟硬度剛好,就算用筷子夾起也不會散,入口又不覺硬無論如何,與刺身比較,還是略遜一籌~價錢,就算以中環來說,是屬於中高檔次勝在以質取勝,找一天,要與架架妹來一趟!
十二月十三日 (星期四)

種種原因,架架仔是日邀請了同事來作一午膳
二人行,就點了最基本的兩款,刺身壽司定食
先說一說同事的刺身,我沒有吃,但眼見厚切的刺身已令人興奮
三文魚,鱆紅魚,魚油豐腴
聽同事說,唯一未滿足的,是甜蝦,肉質稍嫌不夠滑身
架架仔的壽司定食,每片魚生也很鮮美
無論如何,與刺身比較,還是略遜一籌~

價錢,就算以中環來說,是屬於中高檔次
勝在以質取勝,找一天,要與架架妹來一趟!
2012-12-13
2012-12-21 29 浏览
十二月廿日(星期四)來到傳說中的「世界末日」,我們卻仍有重要的使命說吃前,不如先談談此餐廳(及其集團)的背景尚善是香港首間屬於社會企業的日本料理店餐廳的利潤會全數撥捐一非牟利機構 - 庭恩兒童中心http://www.benjiscentre.org.hk這慈善機構成立於2004年,是香港第一家(到目前為止也是唯一的)提供單一語言治療服務的機構目前,在此中心接受定期一對一服務的語障兒童超過二百多名,其中接近百分之七十的兒童獲學費減免,甚至是全免,餘下的,也只是收取低於巿面一半的學費這八年間,中心已幫助過超過千多名語障兒童,現在仍有約一百五十名兒童正輪候語言治療服務說了那麼久,該說說今晚來這裡的目的因種種原因,店方的聖誕套餐也只是剛推出,新相識的朋友特意找我們來為大家趕快介紹一下原本時間上實在未能遷就,但這麼有意義的事,也推掉別的緊要事,前來相助!事有湊巧,架架仔上星期就曾與同事來這裡吃過一趟水準實在不錯,本已選定日子,帶同架架妹一同前來再吃想不到,那麼快,我們真的來了,不過,今次來的目的,比吃重要得多自去年開業以來,尚善一直也受各方食友讚賞除了自身的獨特身份(社會企業)外,這裡的食材也
十二月廿日(星期四)

來到傳說中的「世界末日」,我們卻仍有重要的使命
說吃前,不如先談談此餐廳(及其集團)的背景

尚善是香港首間屬於社會企業的日本料理店
餐廳的利潤會全數撥捐一非牟利機構 - 庭恩兒童中心

說了那麼久,該說說今晚來這裡的目的

事有湊巧,架架仔上星期就曾與同事來這裡吃過一趟
水準實在不錯,本已選定日子,帶同架架妹一同前來再吃

自去年開業以來,尚善一直也受各方食友讚賞
除了自身的獨特身份(社會企業)外,這裡的食材也十分講究
店方也做到一絲不苛,堅守「不時不食」的原則
簡約的裝潢,就像平常的日本料理店
加上悠和的燈光,令人感到舒暢輕鬆

由十二月廿一日起,一連六天,這裡提供特別設計的聖誕套餐
套餐分兩份的,分別是五百及七百元一位,以下兩款也會介紹,並且會說明是屬於那一款的:
柿子伴西班牙風乾火腿和Mozzarella芝士
這杯冷盆,只在七百元的套餐供應
加入了西方元素,用上大熱的西班牙風乾火腿,不過不是配慣常的哈蜜瓜而是用上日系的柿子肉
火腿切成薄片,味帶咸香
伴上清香的柿子肉,味道頗合拍
還有Mozzarella cheese,奶香豐厚
整個沙律既有火腿的咸、芝士的奶香和柿子的清新,味道層次感十分豐富
三款前菜
兩個套餐也提供的三款前菜
雞絞肉
新鮮的免治雞肉成蓉,並加入鵪春蛋,面層是紫菜葉碎
還有蛋味濃郁的鵪春蛋,賣相頗為精緻
想不到凍的雞肉仍能保持如此鮮美,入口細緻,吃不到肉的質感,但卻充滿肉香,感覺奇妙
鵝肝伴豆腐
淡灰色的豆腐
師傅在製作豆腐時已釀入鵝肝
質地比較糊口,將豆腐與鵝肝兩者獨特的質感做到二合為一,帶有濃郁的鵝肝油香又不失黃豆味
三款前菜中,最滿意的就是這樣
涼伴對蝦
這裡的食材是新鮮的保證
用的蝦肉也十分爽口,入口鮮甜
配上清新的沙律醬,味道清新
鮃魚 | 三文魚 | 甜蝦
五百元套餐的刺身包括鮃魚,三文魚和甜蝦
鮃魚
薄切的魚肉,幾近透明,師博刀功盡現
味不算濃,勝在魚肉爽口
三文魚
上一次和同事來吃,已大讚這裡的三文魚
在這晚吃到的,更美
厚切的三文魚刺身,油脂豐潤
入口即化,油香在口中迴盪良久
甜蝦
味道鮮甜,肉就是十分幼滑
雖沒有入口即溶的效果,但仍算稱心
鰤魚 | 三文魚 | 牡丹蝦
七百元套餐的刺身則有鰤魚,三文魚和牡丹蝦
厚切的鰤魚刺身,白肉魚,吃的是其爽口的質感
魚味不算濃,但配以清甜的刺身豉油,不錯
牡丹蝦
不算大隻,蝦肉卻是嫩滑
入口,肉即溶於口中,蝦的鮮甜也就隨之而來
不要忘記那倘大的蝦頭
蝦膏豐盛,味帶咸香
吃牡丹蝦的歡愉,就是如此
蜆肉味噌湯
品嚐了幾款甚有水準的前菜刺身後,又來到湯的環節,兩款套餐同是供應蜆肉味噌湯
甫打開碗蓋,陣陣蜆肉鮮味已隨即送到鼻子來,真叫人難以抗拒
三隻肥大肉厚的蜆就浸在湯中
準備功夫不錯,由頭到尾也吃不到丁點砂粒
呷一口湯,味噌不太明顯,反而滿戴着蜆的鮮味
蜆肉肥美,也很爽口
隱隠透出味噌香氣,味道不錯
白味噌燒帆立貝
兩道用白味噌來燒的海產,五百元套餐供應的是白味噌燒帆立貝
大大雙的帆立貝,用咸味香濃的白味噌來燒
肉質非常的爽口,咸香中夾着帆立貝的鮮甜
白味噌燒生蠔
七百元套餐供應的則是白味噌燒生蠔
不惜成本,用上來自法國的生蠔,體形不算大隻,吃落肉質非常新鮮
放上白味噌取代一般會用的芝士來焗,以減輕肥膩的感覺又
蒸海鮮包 | 海鮮腐皮卷
愛吃海鮮腐皮卷(五百元套餐供應),估不到在日式料理店內吃到這款食料
眼前呈淺金黃色的腐皮卷,賣相十分討好
薄身的腐皮炸得脆口得來又不覺油膩,內裡滿是鮮蝦、魚肉以及牛油果,鮮味十足
蒸海鮮包(七百元套餐供應)
用腐皮句着各款配料
包括蝦、魚和蟹肉
味道鮮甜,伴以香滑的乳酪,十分順口
來到精選菜環節
二選一,兩款套餐也可選澳洲和牛石燒
五百元套餐還有海膽伴燒原隻鮑魚供選擇,而七百元的則會有蝦味噌燒龍蝦

不過今晚一於海鮮到底,我們就選了兩款海鮮燒物
海膽伴燒原隻鮑魚
輕輕炙過的海膽,味不算十分香甜,但也不失其軟綿口感
主角是鮑魚,燒得恰到好處
肉質十分爽口彈牙,香口惹味
蝦味噌燒龍蝦
先吃蝦膏,咸味香濃
在半邊的龍蝦身旁,是已去殼的蝦鉗,入口是啖啖肉,味道香濃
再吃原隻蝦肉,配以香濃的蝦味噌
味道之交替,十分欣賞
鰤魚壽司 | 鮃魚壽司
吃過這裡的手握壽司,師傅功夫了得
飯團結實不易鬆散,但飯粒仍舊的軟綿,帶着醋酸,十分香口
鰤魚壽司(五百元套餐供應)
魚肉爽口,入口更帶有魚香
鮃魚壽司(七百元套餐供應)
味來得清淡,輕沾壽司專用的豉油
整體來得清新自然
栗子蓉 | 綠茶泡芙 | 十勝紅豆秋田栗子蛋糕
御節甜品,兩款套餐同時供應,包括栗子蓉,綠茶泡芙和十勝紅豆秋田栗子蛋糕
粟子蓉來得簡單,入口香甜,只略嫌不夠順滑
外面加了芝麻粒,增添了感
綠茶泡芺,雪糕凍而沒有雪粒
入口抹茶味濃又沒有苦澀
最後吃的是賣相最應節的十勝紅豆秋田栗子蛋糕
大大粒的十勝紅豆,十分脆身
粟子慕絲軟滑,海綿蛋糕也頗有不錯

想想,平日在這裡吃一個晚餐,動輒上千
這八至九道菜的聖誕套餐只是五至七百多元,實在相當吸引!

今晚一邊影相, 一邊吃,也一邊寫評,真的很累
這一刻,只想讓大家現實的香港也有這麼一間良心企業,彷彿,吃,也只是其次

再說一次,聖誕節套餐供應期只由十二月廿一至廿六日
既有美食,又可行善,大家也快來支持!
题外话/补充资料: 黃家寧夫婦於2002年成立Confiserie Benji Ltd,被香港特區政府確認為社會企業 該公司為比利時朱古力品牌Leonidas的香港區獨家代理 於上環柏廷坊分別開設法國餐廳 La Parole及尚善.和式料理餐廳 以上專店和餐廳之收入扣除開支後,全數撥款營運庭恩兒童中心
2012-12-20
用餐优惠
試食活動、其他
這一次,黎尚善,要試上的,是新的Kaiseki 尚善會席御獻立 (HK$468)。Menu 用心地系上金絲帶~~ 大方得體又華麗~~這個「會席御獻立」是指,大廚會按當日食材,去安排套餐給客人。而這個套餐,包括:1.前菜2.碗物3.時令刺身4.燒物5.溫物6.精選菜7.主食8.甜品一套八款,全是精心結作!以下,就是我們是日的菜單~~前菜:芝麻豆腐 (配馬糞海膽及芥末)、汁煮鴨胸、芥末味噌赤貝先黎,食過了芝麻豆腐配馬糞海膽芥末。Staice 專登,先只食了芝麻豆腐~豆腐的質地是偏硬身、偏實淨的那種。食落口,你會係淡淡的豆腐香中,食到香香的芝麻味。層次分明!~再連同馬糞海膽一齊食~~海膽的鮮味跟芝麻豆腐,真是一絕!再黎,就要試試汁煮鴨胸。不會鞋,而且很入味~~ 令胃口被吊起來了!最後,要試上芥末味噌赤貝~~~混了一點蛋黃醬的芥末味噌醬,將切到一條條的赤貝包住。每一條赤貝,都有著醬包住,又鮮且特別~~很難係外邊食得到!碗物:蜆肉三葉清湯 (白蜆、三葉芹、柚子片)一端上黎,就見到清澈的清,感覺清新!~三隻大大隻的白蜆,肥美肉滑。喝一口湯,又清又甜!令人一飲再飲~~咦~~ 細味之下,還有一點很FR
Menu 用心地系上金絲帶~~ 大方得體又華麗~~
而這個套餐,包括:
5.溫物
6.精選菜
7.主食
8.甜品

一套八款,全是精心結作!
以下,就是我們是日的菜單~~

先黎,食過了芝麻豆腐配馬糞海膽芥末。
Staice 專登,先只食了芝麻豆腐~
豆腐的質地是偏硬身、偏實淨的那種。

再連同馬糞海膽一齊食~~
海膽的鮮味跟芝麻豆腐,真是一絕!

再黎,就要試試汁煮鴨胸。
不會鞋,而且很入味~~ 令胃口被吊起來了!

最後,要試上芥末味噌赤貝~~~
混了一點蛋黃醬的芥末味噌醬,將切到一條條的赤貝包住。
每一條赤貝,都有著醬包住,又鮮且特別~~
很難係外邊食得到!

碗物:蜆肉三葉清湯 (白蜆、三葉芹、柚子片)
一端上黎,就見到清澈的清,感覺清新!~
三隻大大隻的白蜆,肥美肉滑。
喝一口湯,又清又甜!令人一飲再飲~~

咦~~ 細味之下,還有一點很FRESH的清新感~~~
原來加添了一點柚子片。令整個湯,變得更清新,也令到白蜆湯變得更鮮、更甜!

時令刺身:甜蝦、吞拿魚、黃鰤魚
今次,這三個刺身都十分鮮美!
說真的,不夠喉!
特係吞拿魚,跟出面食的,很不同!
不單止一點雪味都無,而且無根!還很滑溜!~
而甜蝦,真的是鮮甜十足!~
想不到,連平時少食的黃鰤魚,也是如此晶瑩剔透!

燒物:白味噌燒白身魚 (選用依佐目(木)魚,肉質近似石斑)
配菜:杏脯、汁煮香菇絲
白味噌,我也真是未食過!
但一上碟,就已經聞到很香的味噌香味!很有趣!
依佐目魚,Staice 也真是頭一次食!
肉質十分滑!而且又無骨!
配上濃味香口的白味噌,淡淡的魚肉及香濃的醬,各不搶風頭,互相輝映!

而配菜,選了可以清清口味的杏脯以及香菇絲。也是用心之作!

溫物:照燒澳洲和牛伴番茄沙律
這次的澳洲和牛,選了小碗上。
肉嫩多汁,而且照燒得剛剛好~~
配菜的清淡,中和了牛的濃厚味道。
而新鮮的番茄沙律,正好可以清一清味蕾,再重新品味下一道菜!

精選菜:炸蝦棗 (基圍蝦、山藥)
配菜:燒松葉銀杏、燒青椒
一上碟,秋天感特濃!
真佩服日本人的藝術感與細心~~
每一碟,都是一件藝術品~~~~

不要以為,蝦棗會無蝦味。
其實,也做得很濃的蝦味!
而且蝦膠被打得很實淨!所以也挺彈牙~~~

主食:迷你壽司飯 (車海老、油甘魚、三文魚、劍魚腩、三文魚籽)
雖然是迷你,但也絕不小氣!
刺身也有很多款!
全是新鮮空運到港!

甜品:紅豆寒天抹茶雪糕
女人,胃總有兩個!咁濃的抹茶味雪糕,又怎可不試!?
什麼是寒天?!不就是如啫喱般的東西,對女人很好的寶物!
紅豆抹茶,幾時都係絕配!
2012-10-16
2012-09-24 71 浏览
要係上環找比較高級食府柏廷坊應該都無錯~ 今日大家lunch都想食日本野~ 找左一段時間選擇左尚善!!係上環還有好多日本菜可惜都是求求其其無質數可言~ 今次尚善就唔同~ lunch set 有熟有唔熟,魚生,牛,豬,雞,鰻魚,海膽樣樣齊~ 其中一個同事點左個 3色魚生飯~ 有3文魚,吞拿魚同黃色個隻魚, 同事唔食黃色個隻魚就轉左三文魚~~ 幾好! 另一個就sushi combo, 每樣一款~ total 有12件~ 仲有就係mixed 魚生飯~ 同樣有黃色個隻魚可以轉其他魚~ 非常好既呢~~ 望落好似好少每樣得一件... 但其實食起上來都好夠飽~ 每個lunch set都有蒸egg, 配菜, 茶啡~ 其實都幾豐富~ 當然羊毛出自羊身上啦~~
要係上環找比較高級食府柏廷坊應該都無錯~

係上環還有好多日本菜可惜都是求求其其無質數可言~

今次尚善就唔同~

正 - 3色魚生飯 變成2色~

正正 - mixed 魚生飯
正 - mixed 魚生飯
望落好似好少每樣得一件... 但其實食起上來都好夠飽~

2012-09-20
正 - 3色魚生飯 變成2色~
正正 - mixed 魚生飯
正 - mixed 魚生飯
  • 3色飯
  • mixed 魚生飯
2012-09-20 51 浏览
我很喜歡吃日本菜,因為日本人對食物用心,例如:對食具、擺設的講究,可以說是生活的藝術。雖然香港有很多日本餐廳,但是質素參差。這次,朋友帶我到這間餐廳吃午飯,我也抱着期待的心態,看看食物的質。一甫進去,簡約的室內設計,以楓木為主調,帶出淡淡的清雅,舒適怡人,而且冷氣溫度也剛好,不太冷或太熱,使我對它加了一點印象分。午飯時段,尚善也有不少的日本顧客,可算是一個信心保證,因為日本人一向對食物的要求高,不新鮮的食材、不是日本地道的味道,也難討他們的歡心,所以增加了我對尚善的信心。看過餐牌後,還是覺得定食較相宜。中上環的高級日本餐廳,一個定食賣$160至$200多,價錢也算合理。我點了手握壽司定食,有前菜、味噌湯、沙律、蒸蛋、生果,當然還有主角壽司。壽司有11件,有三文魚、吞拿、甜蝦、螺片、白魚等,魚生顏色鮮明,有光澤,味道新鮮得難以形容,魚生的厚度、大小剛好,加上口感彈牙的珍珠米,一口一件,而且我又很餓,所以不用10分鐘就把它們吃光光。我一向都明白「一分價錢,一分貨」的道理,但是這裡的壽司素品質好卻不是太貴,二百幾元吃得到非常新鮮的魚生,絕對是超值之選。朋友則點了銀鱈魚西京燒定食,銀鱈魚燒得外

看過餐牌後,還是覺得定食較相宜。中上環的高級日本餐廳,一個定食賣$160至$200多,價錢也算合理。我點了手握壽司定食,有前菜、味噌湯、沙律、蒸蛋、生果,當然還有主角壽司壽司有11件,有三文魚、吞拿、甜蝦、螺片、白魚等,魚生顏色鮮明,有光澤,味道新鮮得難以形容,魚生的厚度、大小剛好,加上口感彈牙的珍珠米,一口一件,而且我又很餓,所以不用10分鐘就把它們吃光光。我一向都明白「一分價錢,一分貨」的道理,但是這裡的壽司素品質好卻不是太貴,二百幾元吃得到非常新鮮的魚生,絕對是超值之選。
新鮮美味壽司
朋友則點了銀鱈魚西京燒定食,銀鱈魚燒得外脆內軟,不但吃到脆“卜卜”的外層,還有魚肉的嫩,保留了魚的鮮味,真是雙重的口感及滋味。朋友比較喜歡濃一點的味道,所以選擇點一點醬油,他說更能帶出魚的鮮味,不過我還是喜歡天然的味道。
銀鱈魚定食
朋友還說這裡的假日Brunch不太昂貴,大約$400多元,提供的食物有刺身、天婦羅、稻庭烏冬及甜品,還有6款主菜,當中朋友推介的是海膽三文魚籽,新鮮美味,下次真的要帶家人來試一試,然後再作報告。
题外话/补充资料: 尚善由一社會企業營運,所得收益扣除開支後,全數撥捐庭恩兒童中心,為患有語言障礙的兒童提供專業的語言治療。
2012-09-14
新鮮美味壽司
銀鱈魚定食
2012-09-18 75 浏览
五款指定前菜賣相漂亮,如藝術品一樣。建議由淡味食到濃味先由鮮活貝配以經調味醃製的漬物, 鮮活貝新鮮爽口凍豆腐海謄配上蕃茄作配襯很美觀增加食慾,也減少夾散豆腐的機會 滑滑的豆腐加上鮮甜海膽好像在吃海膽豆腐花 ,無雖再加任何調味料已很足夠。三文魚他他中間是以新鮮三文魚切粒而成 ,配上青瓜口感清新底部是以星星形胡蘿蔔作底托 ,別有心思啊!用筷子夾的時間便不會流出做成不美觀或狼狽香燒鰻魚在鰻魚底部有一塊微溫的石頭保持其溫度濃郁的燒汁好入味蟹子沙律這件是我看過最美觀的蟹子沙律刺身共有三款 ,每款均有兩片,包括吞拿魚、油甘魚 、三文魚刺身很新鮮,味道鮮甜有質感三文魚色澤鮮明,脂肪分佈平均刺身吃進口中不會有雪水、 雪霜白身魚三葉清湯配以香菇、豆類 ,味道清淡帶點鮮甜不是採用即沖劑,不會有粉渣在口中 雜錦天婦羅包括兩隻新鮮海蝦及新鮮蔬菜 (南瓜、茄子..等) 金黃的外表很吸引海蝦外脆內裡不會過熟,時間掌握得很好海蝦也新鮮 ,經油炸後口感不算油膩主菜共有六款,可自選一款(一)海膽配三文魚子是一整板的日本馬糞海膽,份量十足 !每片如花瓣般分明,色澤澄鮮明橙色三文魚子晶瑩剔透享用海膽時可有四種食法 ,包括
五款指定前菜
賣相漂亮,如藝術品一樣。
建議由淡味食到濃味
先由鮮活貝配以經調味醃製的漬物, 鮮活貝新鮮爽口

凍豆腐海謄
配上蕃茄作配襯很美觀增加食慾,也減少夾散豆腐的機會
滑滑的豆腐加上鮮甜海膽
好像在吃海膽豆腐花 ,無雖再加任何調味料已很足夠。

三文魚他他
中間是以新鮮三文魚切粒而成 ,配上青瓜口感清新
底部是以星星形胡蘿蔔作底托 ,別有心思啊!
用筷子夾的時間便不會流出做成不美觀或狼狽

香燒鰻魚
在鰻魚底部有一塊微溫的石頭保持其溫度
濃郁的燒汁好入味

蟹子沙律
這件是我看過最美觀的蟹子沙律
刺身共有三款 ,每款均有兩片,包括吞拿魚、油甘魚 、三文魚
刺身很新鮮,味道鮮甜有質感
三文魚色澤鮮明,脂肪分佈平均
刺身吃進口中不會有雪水、 雪霜
白身魚三葉清湯
配以香菇、豆類 ,味道清淡帶點鮮甜
不是採用即沖劑,不會有粉渣在口中
雜錦天婦羅
包括兩隻新鮮海蝦及新鮮蔬菜 (南瓜、茄子..等)
金黃的外表很吸引
海蝦外脆內裡不會過熟,時間掌握得很好
海蝦也新鮮 ,經油炸後口感不算油膩

主菜共有六款,可自選一款
(一)海膽配三文魚子
是一整板的日本馬糞海膽,份量十足 !
每片如花瓣般分明,色澤澄鮮明橙色
三文魚子晶瑩剔透
享用海膽時可有四種食法 ,包括: 淨食 、用紫菜包著食、伴以三文魚子 、配上日本飯

(二)石燒澳洲和牛肉
以石燒形式上檯,傳出‘’乍乍 ‘’聲 ,很有氣勢
飄出肉香,令人垂涎三尺
和牛入口溶化,沒有根
配上特製醬汁更顯惹味
不喜歡太生的可放在石板耐一點 ,這樣便可自我調較熟度

(三) 網燒美國安格斯牛扒
肉質嫩滑,肉味濃郁
配上少許黑椒很惹味

(四)吉列黑豚肉
已預先切開 ,方便享用
外層香脆既保持肉汁

(五) 蒲燒鰻魚
如前菜的鰻魚未能滿足,可點這個
這份量應該足以令鰻魚迷滿足
醬汁香濃 ,惹味得令我一口接一口 ,停不了口

(六)銀鱈魚西京燒
魚肉鮮嫩,沒有腥味,香香甜甜挺可口
相信不愛食魚之人都能接受,另一重點是不會有魚骨梗在喉嚨

主菜具海鮮、牛類、豬類、魚類滿足大眾需要,總有一款合心意。
建議大伙兒聚餐或家庭聚會,這樣便可同時嘗試六款主菜

主菜後是飯類或麵類,可選壽司或麵
稻庭烏冬 ,烏冬挺彈牙
烏冬的湯配以菇類,加上烏冬一齊食有嚼勁

食了這麼多食物,傾天也有點口乾
套餐包一杯餐飲 (咖啡或茶)
又可另加$48 ,享用300毫升清酒、兩支日本啤酒或兩杯尚善特飲
柚子酒 ,淡淡的柚子味,口感清新
不要小看這杯個子小小 ,同行的友人飲完這杯己頭暈暈、醉醺醺中,哈哈

到了壓軸的甜品時間
甜品共有六款,可自選一款
日式蛋糕-香濃的朱古力味

日式草餅-甜而不膩的大福餅 ,一改草餅給我甜到膩的感覺

日本年糕-燒年糕外脆內軟,口感煙煙韌韌頗香口

抹茶西米-佈滿抹茶的表面,內藏西米布甸及蕃薯

我們由中午12:00食到下午3:00 (也是餐廳供應Brunch的時間),開心又滿足得連晚餐也吃不下!

當吃完這頓豐富的大餐 ,以為幫了自己製造歡欣、幸福之感

其實同時都幫助了他人,因為尚善是社會企業的餐廳

题外话/补充资料: 餐廳的收入扣除成本開支後均全數撥款營運註冊非牟利機構 – 庭恩兒童中心,協助有語言障礙的小朋友克服困難。 實行吃大餐,做善事!
  • 石燒澳洲和牛肉
2012-09-11 47 浏览
其實都係兩三個禮拜前食....應該一早寫但無奈要番外國開學擱置左 話說果晚約左uncle auntie, 男朋友屋企人, 同埋自己屋企人食飯之前已經泥過尼度食野~又做到善事又有好野食,何樂而不為呢 由於一早book 左位所以唔需要等入座 **溫馨提示: 尚善係有一個vip 咁既房架如果大家想有個private d 既gathering 都可以架!**而我地今次就正正係尼間房度食啦佢有度趟門, 啱晒我地! 唔怕講野太大聲影響到其他客人食野 不得不提既係, 雖然我地自成一角,侍應們都依然好細心, 全餐飯一次都冇需要叫佢地幫我地加茶or 收碟因為佢地經常都會入泥check 下有冇需求!真係好值得表揚 好, 講番食既先!頭盆有最常見亦係我最鐘意既... 魚生!!!好鮮甜, 而且好多選擇!色彩繽紛令我更加有胃口 之後有條燒魚我第一次見一條咁"生動" 既燒魚...平時0係其他地方食既都係打橫咁平放尼條竟然係 S 形咁... 感覺上好生猛咁攞去燒咁! 再之後有蝦 tempura唔油膩, 而且隻蝦都好多肉, 正 緊住最精彩既環節到左啦!現場燒石板和牛!我地嘩聲不絕 XD但係真係好靚 好好味仲有一陣
其實都係兩三個禮拜前食....
應該一早寫但無奈要番外國開學
擱置左

之前已經泥過尼度食野~
又做到善事又有好野食,何樂而不為呢

由於一早book 左位所以唔需要等入座

**溫馨提示: 尚善係有一個vip 咁既房架

而我地今次就正正係尼間房度食啦
佢有度趟門, 啱晒我地! 唔怕講野太大聲影響到其他客人食野

不得不提既係, 雖然我地自成一角,
侍應們都依然好細心,
全餐飯一次都冇需要叫佢地幫我地加茶or 收碟
因為佢地經常都會入泥check 下有冇需求!
真係好值得表揚

好, 講番食既先!

頭盆有最常見亦係我最鐘意既... 魚生!!!
好鮮甜, 而且好多選擇!
色彩繽紛令我更加有胃口

之後有條燒魚
我第一次見一條咁"生動" 既燒魚...
平時0係其他地方食既都係打橫咁平放
尼條竟然係 S 形咁...

感覺上好生猛咁攞去燒咁!

再之後有蝦 tempura
唔油膩, 而且隻蝦都好多肉, 正

緊住最精彩既環節到左啦!
現場燒石板和牛!
我地嘩聲不絕 XD
但係真係好靚
好好味
仲有一陣淡淡既燒肉香味 (y)

到左尼度雖然我已經好飽...
但係仲未完架!
登登登燈~ 海胆和牛炒飯!
好彩我地order 既份量少d 如果唔係真係好味都食唔晒

當大家都飲飽食醉之時,
男朋友竟然仲想叫.... -_-
追加一客碎葱 TORO 魚生飯
望到覺得好味..但係我真係飽到上心口了xd
(p.s. 如果大家想試下尼個飯的話, 可以係lunch time set lunch 度搵到

甜品我地大家都食左唔同味道既雪糕..
可惜我冇影到相... /_\
但係極力推薦 coffee, mango 同埋pistachio (開心果) flavors!

conclusion: 再一次享用左一頓開心, 豐富 既晚餐, 好滿足

一定會再泥!
2012-08-27
  • 魚生
  • 燒魚
  • 和牛
  • 海胆和牛炒飯
  • 碎葱 TORO 魚生飯
2012-09-03 52 浏览
見報紙介紹尚善是社會企業, 同la parope 同一集團尚善扣除餐廳成本開支後全數捐去Benji 庭恩兒童中心籌集營運資金 致力為有語言障礙及來自低收入家庭的兒童今天決定来試...做善事得又可享受美食打開menu ,嘩好貴,百幾蚊至三佰伍蚊lunch set都有刺身 set$240) Set 包括 salad, miso soup, 蒸蛋, 白飯, 酸菜, 水果, drinks 有 7 款魚生, 共 14 片壽司 set$230)有 9款+2巻物出面的$2xx set 都會有三文魚脯, 肥美Toro, 牡丹蝦...但尚善只有一般質素刺身壽司做善事試下都可
見報紙介紹尚善是社會企業, 同la parope 同一集團
致力為有語言障礙及來自低收入家庭的兒童
今天決定来試...做善事得又可享受美食
刺身 set
有 7 款魚生, 共 14 片
壽司 set
$230)有 9款+2巻物
做善事試下都可
2012-08-26
最近朱迪跟一班女孩子,在位於上環嘅<尚善.和式料理>渡過左一個輕鬆、快樂、大放笑彈嘅下午。尚善嘅裝潢是簡約、清優的~ 這也正反影比起環境,佢地更想花多d心思跟預算係食物上。而且佢地嘅service 亦非常好,值得一讚!說回這一頓Saturday & Sunday Brunch,份量係非常非常豐富嘅一餐,份量差唔多跟晚餐一樣豐富!!每位$458嘅Brunch包括5款指定前菜、3款刺身、湯、雜錦天婦羅、6選1嘅主菜、2選1嘅壽司或麵、6選1嘅甜品Brunch已包咖啡或茶,或可另加$48享清酒一壺、啤酒2支或尚善特飲2杯。Brunch嘅頭盤,由擺得靚靚嘅新鮮前菜開始。分別有赤貝漬物、凍豆腐海膽、三文魚他他、香燒鰻魚及蟹子沙律 (左至右)赤貝漬物將即開鮮活赤貝,加少許調味醃製。令到鮮味滿瀉,同時亦辟走了赤貝原身嘅腥味。這個令朱迪回味無窮。而且,近年係香港已經好少有超新鮮赤貝食了~ 凍豆腐海膽將新鮮海膽放係滑滑嫩嫩嘅豆腐上面。一啖放入口,海膽跟豆腐慢慢融化,大滿足!!三文魚他他將三文魚他他釀入爽脆清甜嘅青瓜,青瓜中和了三文魚他他嘅咸鮮味~而且,青瓜嘅底部係星星蘿蔔,以免「甩底」,

尚善嘅裝潢是簡約、清優的~
這也正反影比起環境,佢地更想花多d心思跟預算係食物上。
而且佢地嘅service 亦非常好,值得一讚!

每位$458嘅Brunch包括

Brunch嘅頭盤,由擺得靚靚嘅新鮮前菜開始。
赤貝漬物
而且,近年係香港已經好少有超新鮮赤貝食了~

凍豆腐海膽
將新鮮海膽放係滑滑嫩嫩嘅豆腐上面。
一啖放入口,海膽跟豆腐慢慢融化,大滿足!!

三文魚他他
而且,青瓜嘅底部係星星蘿蔔,以免「甩底」,很可愛嘅設計~~

香燒鰻魚
朱迪十分喜愛這碟香燒鰻魚嘅心思!
將鰻魚放係燒熱左嘅石春上「慶」住上碟,以免進食時變涼影響口感。
多麼貼心嘅設計。

最後是蟹子沙律喲~
跟平常食嘅唔同,將青瓜切薄片卷成一圈包住蟹柳,加上沙律醬即食。

食完一大輪,而家先上第二道菜:刺身

按時令而轉嘅刺身共3款:

少筋嘅吞拿魚入口即融、厚切嘅肥美三文魚嘅油靚到閃令令、連平常唔食嘅油甘魚都非常鮮甜。

曾聽過一間日本料理餐廳成功與否其一關鍵係佢嘅刺身
尚善嘅刺身簡直係新鮮到暈呀!!!!

食完一輪冷盤,轉入熱盤前,大廚細心嘅為我地準備了熱湯,好讓我地嘅胃更容易適應之後嘅主菜。真體貼~

湯係白身魚三葉清湯

每朝由廚師即日烹調喲~ 保證鮮甜味美
看似清水嘅湯卻其實係魚湯!
用白肉嘅魚烹調(就係果舊睇落好似豆腐嘅東東)、加入毛豆、青豆、本菇、海帶,OISHI !!!!

之後到天婦羅了。

朱迪最最最怕嘅天婦羅係粉多過食物、油”益”味超重,都唔知自己係食油定食野。
尚善嘅天婦羅粉醬唔厚,薄薄地一層,仲見到入面嘅海蝦喲~~
用上海蝦,更加係啖啖肉喲~~
而且,更食得出海蝦嘅鮮味,實在太有水準啦。

雜菜天婦羅應該不錯,朋友們清哂。
但我唔食南瓜、茄子、蕃薯,所以唔知道~ ;)

終於!!終於到6選1嘅主菜了!!
由於人多嘅關係,我地每款主菜都叫來SHARE 食~
朱迪最最最最愛一定係海膽配三文魚子!!!

一整板新鮮嘅日本馬糞海膽,片片海膽都非常非常飽滿及色澤亮麗!!!!
而醃製過嘅大大粒三文魚子非常吸眼球!這一個配搭簡直令人口水直流!!!

而貼心又創意十足嘅大廚更建議我地4種食法呢~
分別係:1) 淨食海膽、2) 以脆口紫菜包著食、3) 伴以三文魚子一齊食及4) 配上北海道純情米煮成嘅軟糯日本飯,當成壽司

朱迪貪心,4種食法都試過,但覺得最好食嘅係3 + 4
將海膽伴以三文魚子,加少少壽司鼓油一齊食,放係飯面,一啖過!!

簡直就係咸味跟鮮味嘅CROSSOVER!!
海膽嘅鮮甜減輕左三文魚子嘅咸味,同時三文魚子將海膽嘅所有鮮味都帶左出唻!
絕對係天衣無縫嘅partner!!!!,齒頰留香。

為食嘅我地之後就食石燒澳洲和牛了!!!

先將嫩滑嘅澳洲和牛略燒,然後以新穎嘅石燒形式上檯!
為免於上菜期間或入口前被燒熱左嘅石頭直接接觸造成OVERCOOK,和牛底下放上了嘅薯仔,隔熱之餘,吸收了濃郁嘅和牛牛油嘅薯仔亦非常好食!!

嫩嫩嘅和牛仲係半成熟呢~~~而且很香很香!

建議,食呢道菜時盡量減少「相機食先」嘅時間,放得太耐,少不免會有點點OVERCOOK嘅~

吉列黑豚肉特別選用來自鹿兒島嘅黑豚,炸過嘅黑豚肉肉汁鎖哂係入面。另外,黑豚肉嘅肉質本身比起其他豚肉為嫩,入口鬆化、JUICY!!

網燒美國安格斯牛扒,平常安格斯牛扒係我其中一款愛吃嘅扒。

濃濃嘅牛味及啖啖肉,係牛魔王嘅心頭好!!!
但珠玉在前,被和牛比下去了。很可憐~~~~~

銀雪魚西京燒及蒲燒鰻魚都係出面成日有得食但好易失手嘅菜式。
稍一不慎就滿口魚腥味。

銀雪魚是新鮮貨,肉質非常非常鮮嫩滑溜,像BB肌膚一樣,一夾就掉下了。油份很重很濃很香,食少少已飽了。

蒲燒鰻魚肉質豐厚,配上香濃鰻魚醬汁,又是另一令人傾心嘅傑作。

這兩款魚都絕對係送飯嘅佳作!!!

食完主菜,我地已經飽到不行了!!!!

但還有主食呢!!即澱粉質食物!
分別有由駐場壽司師傅即場製作嘅手握雜錦壽司或者出名爽滑嘅稻庭烏冬~
雖然已經十級飽,但還是點了呢~~哈哈哈哈~~

最恐怖係我地差唔多食哂@@
手握壽司細細件,跟日本傳統壽司一樣,可以一口一件,不過女孩子還是食得斯文d好~ 壽司握得很好,不會過硬亦不會散掉,慢慢夾都唔會散哂~~ ^^

稻庭烏冬配上清甜嘅白身魚三葉清湯底,煙煙韌韌的烏冬令滿足感X1000000000。

終於,食完主菜了。
大家都棒住肚吹水嘅時候,女孩子嘅第二個胃亦開始運作了!!!

大家估到嗎?
甜品喲!!

6選1嘅甜品有:特色蛋糕、燒糖栗、抺茶西米、日本年糕、日式草餅及時令生果

我地今次揀左幾款食~
特色蛋糕 - 呢款從此成為朱迪最愛嘅甜品!!

以比利時頂級朱古力Leonidas製造,每一啖都係濃到化唔開嘅dark chocolate,極級香醇!!相信我,只需要一啖,絕對令你傾心!!!

抺茶西米 – 用上很濃味嘅高級抺茶粉配上日式蕃薯。可惜,朱迪唔食蕃薯,食左一細啖就放棄了。

日本年糕 – 燒得香香軟軟嘅日本年糕,煙煙韌韌

日式草餅 - 大大件,傳統嘅緣茶加紅豆,比其他甜品甜,嗜甜者最岩!!!

謝謝每一位飯腳朋友~ 我地下次再一齊開懷大吃吧!!!
题外话/补充资料: <尚善.和式料理>係香港首間屬於社會企業嘅高級日本餐廳,餐廳嘅收入扣除成本開支後均全數撥款營運註冊非牟利機構 – 庭恩兒童中心,協助低收入家庭有語言障礙嘅小朋友克服困難。 想了解更多庭恩兒童中心嘅背景或想申請做義工,可以去呢度睇下喲 ^^ Benjis Centre 庭恩兒童中心 http://www.benjiscentre.org.hk/ 真希望香港將有更多更多如此有heart、有良心及有愛嘅餐廳!!!
2012-08-11
$458 (其他)
  • 石燒澳洲和牛
2012-08-22 69 浏览
之前係openrice見到呢間餐廳,食物好似幾好味,而且可以幫到有語言障礙的小朋友,所以心郁郁想去試,今晚終於有機會啦!餐廳簡約的裝修,摩登得黎又有日本feel,可以選擇坐吧檯或者架位,環境都幾舒服,無一般日本餐廳咁暗。一入門口,侍應好快咁帶我地坐低,好有禮貌咁俾餐牌我地同倒茶。除左壽司、刺身等大路野之外,重有天婦羅同串燒,款式都算多,花左10分鐘都未揀好,就問下侍應有何推介,佢介紹我地食魚生同燒和牛,見到openrice既相都介紹過,所以就叫左雜錦魚生飯定食同石燒澳洲和牛定食,雖然一個定食都要二百蚊左右,但都算抵食,有沙律、前菜、蒸蛋、烏冬/飯、湯同生果。首先送到的是雜錦魚生飯,好colourful,一見到就充滿食慾,入面有吞拿魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽同蟹籽,睇落去d魚生都幾新鮮,有光澤,顏色都幾靚,魚生份量都唔少,唔似其他地方食到最後得返d飯,無曬餸。魚生一食落口即溶,d魚籽、蟹子一咬落去“博博”聲,好似食緊爆炸糖咁。聽侍應講,d魚生係每日新鮮由其他地方空運到港,唔怪得咁鮮味。晚餐另一主角石燒和牛後隨送上,以燒熱的石頭一同上檯,可以聽到“乍乍”聲,急不及待要試食,牛肉燒得岩岩好

除左壽司刺身等大路野之外,重有天婦羅同串燒,款式都算多,花左10分鐘都未揀好,就問下侍應有何推介,佢介紹我地食魚生同燒和牛,見到openrice既相都介紹過,所以就叫左雜錦魚生飯定食同石燒澳洲和牛定食,雖然一個定食都要二百蚊左右,但都算抵食,有沙律、前菜、蒸蛋、烏冬/飯、湯同生果。

雜錦魚生飯定食
Colourful既雜錦魚生飯
晚餐另一主角石燒和牛後隨送上,以燒熱的石頭一同上檯,可以聽到“乍乍”聲,急不及待要試食,牛肉燒得岩岩好,既唔會太老、又有肉汁,男朋友搞笑咁講,話「此肉只溶係口、唔溶係手」,配埋日本米,真係一流。另外,值得一提的是蒸蛋,滑溜得黎又有蛋味,絕對想encore!之前都試過自己蒸水蛋,但係可能時間控制得唔好,所以d蛋又老又實,真係要請教一下師傅。
石燒和牛定食
好好味的和牛
有美味的魚生同和牛相伴,今晚真係過得很開心。
2012-08-17
雜錦魚生飯定食
石燒和牛定食
Colourful既雜錦魚生飯
好好味的和牛
  • 魚生飯,和牛
甫踏進尚善,環境非常清雅,夾雜著傳統日本風味和簡潔的時尚感。看到刺身桌上鮮魚像是與我say hello,我也急不及待的回到座位守候我的美食!尚善Saturday & Sunday Brunch (每位$458)頭盤 - 赤貝漬物、三文魚他他、凍豆腐海膽、香燒鰻魚刺身 - 油甘魚、三文魚、吞拿魚湯 - 白身三葉清湯天婦羅 - 雜錦天婦羅主菜 - 六選一: 石燒澳洲和牛、網燒美國安格斯牛扒、海膽配三文魚子、銀雪魚西京燒、蒲燒鰻魚、吉列黑豚肉壽司或麵 - 二選一:手握雜錦壽司、稻庭烏冬甜品 - 六選一:抹茶西米、燒糖栗、日本年糕、日本草餅、特色蛋糕、時令生果*另加$48可享清酒一壺,Sapporo啤酒2杯或尚善特飲2杯先來頭盤!四款不同的小吃有赤貝漬物、三文魚他他、凍豆腐海膽、香燒鰻魚。看!我們一行十人的頭盤陣,是多麼的壯觀!各款小吃都各有特色而且清新開胃,份量也不小,恐怕是男士才可一口吃下去!女士們尤其像我般注重儀態的,都要小口小口的吃。我特別喜歡這個香燒鰻魚,燒香了的鰻魚放上熱石上,保持了食物的溫度,即使吃過其他幾道小吃,最後才吃這個鰻魚仍然有一定的溫度,非常細心,有創意呢

尚善Saturday & Sunday Brunch
 (每位$458)
頭盤 - 赤貝漬物、三文魚他他、凍豆腐海膽、香燒鰻魚
刺身 - 油甘魚、三文魚、吞拿魚
湯 - 白身三葉清湯
天婦羅 - 雜錦天婦羅
壽司或麵 - 二選一:手握雜錦壽司、稻庭烏冬

有創意呢!

日本料理又怎能沒有刺身呢!這個一人前的Brunch有油甘魚、三文魚、吞拿魚刺身各兩片,每款刺身都非常飽滿有光澤,佐看肉質顏色已知其新鮮的程度!厚厚的刺身,咬下去,不但沒有”雪藏”的味道,有的只是魚油和鮮味在口中盪漾,配合專用的刺身醬油,滿足滿足!

上炸物和主菜前,先來一個”白身三葉清湯”,什麼是”白身”呢? 白雪雪同樣有這個疑惑。原來是白色肉質的魚,這是一個魚湯。清清的魚鮮味,並不是一般日本料理的麵豉,非常有驚喜。更重要的是沒有半點味精呢!

天婦羅是大人小朋友都愛吃的美點!看那造型像帆船般的雜錦天婦羅,賣相已經相當吸引。當中有蝦天婦羅、南瓜天婦羅、茄子天婦羅,不論是海鮮或是蔬果,每款天婦羅都保持了食物本身的肉汁、水份,而且一點也不油膩。但吃到這裡,還未到主菜我已經有飽意,真不敢想像這是個一人前的Brunch,簡單是超值!

Hohoho!! 終於到了主菜,我們一行十人,當然是每款也要嚐嚐,並且分甘同味啦!
先是銀雪魚西京燒和蒲燒鰻魚。銀雪魚
是深海魚類,充滿豐富的脂肪,要處理得宜有一定難度,要盡量迫出脂肪燃燒魚油的香,同時要保持肉質的鮮嫩。這個銀雪魚西京燒真的非!常!可!口!而且我強烈建議即使你平日不愛吃魚皮也請定必要嚐嚐魚皮和魚肉一起吃下去,一定會令你改觀的!

蒲燒鰻魚與頭盤的那個香燒鰻魚有點相類,同樣是燒得香香的而肉質仍然是彈牙鮮嫩。醬汁方面,非常惹味,但沒有蓋過鰻魚本身的味道,真想來一碗白飯呢!

另一主菜是網燒美國安格斯牛扒,這個的風味有點像日式鐵板燒的薄燒牛肉。這網燒美國安格斯牛扒是出乎意料的充滿”牛味”,有著到扒房吃8安士美國牛扒的感覺。讚!

任何吉列的東西都最怕是見到厚厚的粉團,咬下去都分不清是在吃炸粉還是食物本身。尚善的吉列黑豚肉炸粉比例適中,而且最重要的是黑豚肉非常鬆軟,充滿肉汁,又沒有油膩感。Juicy!

Wow... 看那肥美的和牛和一眾配菜在熱辣辣的石板上的姿態,真的非常吸引!看著一片片澳洲和牛在熱辣辣的石板發出”滋滋”聲響,我再也忍不住了!起筷吧!Hmm…
牛肉的脂肪與肉汁都口中翻騰,加上香嫩的肉質。不得了!可以再來一客嗎?! 我比較喜歡7成熟的,如果愛吃全熟的朋友,可以待數分鐘讓石板的熱力完全滲透到每一片和牛才品嚐。噢!不要遺忘石板上其他配菜啊!雖然不是主角但同樣用心製作的!

說和牛是my favorite的話,那麼海膽一定是我的最愛!尚善這個Brunch set可選海膽配三文魚子為主菜,那滿滿一板黃金的海膽,配粒粒飽滿晶瑩的三文魚子,有誰可以抵擋得住呢!我最愛把海膽和白飯一起吃,記緊加點醬油和三文魚子,可帶出海膽的鮮味。一口吃下去
,有著海膽、米飯、三文魚子的不同鮮味與質感,非常有層次。即使所有食物都走進胃了,口中還留有海膽濃郁的鮮味,OMG!幸福極了!

主菜過後已經滿足非常,還有手握雜錦壽司、稻庭烏冬,我選了壽司好讓大家分享。手握壽司名樣沒有令人失望,用料新鮮,珍珠米異常有咬口,比一般壽司飯更是好吃!

最後當然不少得甜品,包括抹茶西米、燒糖栗、日本年糕、日本草餅、特色蛋糕、時令生果。

我們當天還有幸試了還未面世的尚善自家製雪糕
,分別有朱古力、咖啡、栗子、綠茶、芒果。
朱古力雪糕是一貫leonidas的優質比利時朱古力製成,香濃柔滑;
咖啡雪糕是以新鮮咖啡豆磨製而成,與坊間的咖啡雪糕有很大分別,Coffee lovers must try!
栗子雪糕是以法國栗子精製而成,清清的不會過甜而且口味是坊間難尋的;
綠茶雪糕同樣是以綠茶茶茶精製而成,非常香滑;
芒果雪糕內有粒粒果肉,不但沒有加入過多的奶和糖,反而有著Gelato的風味,非常清新

题外话/补充资料: 尚善一人前的Saturday & Sunday Brunch 份量之多,材料之佳,製作之心,都令人驚訝驚喜!同是本著一顆愛心、善心,把食物、環境做到最好,然後餐廳的一切盈餘都給庭恩兒童中心送去。 有不少尚善的座上客可能根本不知道餐廳背後的故事,他們欣賞的可能純粹是食物質素,因為每位客人都不難"吃"得出尚善每位員工的"心"。我相信如果食客們得悉尚善的"愛"和"善"後,一定會更加享受更加喜悅。不但可以超值價錢享用上佳的日本料理,同時又可幫助有需要的小朋友、家庭,那種快樂喜悅一定是雙倍以上呢!
  • 石燒澳洲和牛
  • 銀雪魚西京燒
  • 蒲燒鰻魚
2012-08-21 39 浏览
近來就是喜歡打食評~除了可細味落過肚的東東外~更可回憶當時與至親至愛的攪笑時~就像要把喜樂時光連續下去畢竟在現實生活中的我正正是處於低潮期吧~而這次有更特別的打這篇文就好像作多一次善事一樣~因為「尚善‧和式料理」 是一社會企業背後是為了Benji 庭恩兒童中心籌集營運資金 庭恩 致力為有語言障礙及來自低收入家庭的兒童提供專業的言語治療令到小朋友可以更容易。更快捷地融入這個社會聲名在醫護界可謂響噹噹啊~作為醫護的一份子~好吧~又讓我來出一份力吧~ 來到尚善就是一整個高級舒適的格調~新鮮的食材是每一日一早空運到港你絕不會吃到隔了一晚甚至是不新鮮的食材而且主廚會根據季節去創作餐牌內的菜式好讓大家吃的是最新鮮最合時令的食物老實說尚善背後的概念。對食材嚴謹。客人的重視我還品嚐過食物心中就已給了 尚善 一百分了~ 今次試的是一奢華午餐這個是在6月24日起推出的日式Saturday & Sunday Brunch套餐集齊5款前菜。3款刺身。湯類。天婦羅。主菜。飯麵。甜品可謂材料新鮮。份量十足每位定價$458這簡直是一場日本料理的盛宴! 來了來了~是5款指定前菜每人一份滿滿的鋪滿了一張台~
近來就是喜歡打食評~
除了可細味落過肚的東東外~
更可回憶當時與至親至愛的攪笑時~
就像要把喜樂時光連續下去
畢竟
在現實生活中的我正正是處於低潮期吧~
而這次
有更特別的
打這篇文
就好像作多一次善事一樣~
因為

「尚善‧和式料理」 是一社會企業
背後是為了Benji 庭恩兒童中心籌集營運資金
庭恩 致力為有語言障礙及來自低收入家庭的兒童
提供專業的言語治療
令到小朋友可以更容易。更快捷地融入這個社會
聲名在醫護界可謂響噹噹啊~
作為醫護的一份子~
好吧~
又讓我來出一份力吧~

來到尚善
就是一整個高級舒適的格調~
新鮮的食材是每一日一早空運到港
你絕不會吃到隔了一晚甚至是不新鮮的食材
而且主廚會根據季節
去創作餐牌內的菜式
好讓大家吃的是最新鮮最合時令的食物
老實說
尚善背後的概念。對食材嚴謹。客人的重視
我還品嚐過食物
心中就已給了 尚善 一百分了~

今次試的是一奢華午餐
集齊5款前菜。3款刺身。湯類。天婦羅。主菜。飯麵。甜品
可謂材料新鮮。份量十足
每位定價$458
這簡直是一場日本料理的盛宴!

來了來了~
是5款指定前菜
每人一份
滿滿的鋪滿了一張台~
好震撼!

以新鮮三文魚製成的三文魚他他
配合上青瓜~
完全是再來的清新之作

味道清爽的凍豆腐海膽
海膽啊海膽啊海膽啊~
好有鮮味的海膽啊~

濃郁多汁的香燒鰻魚

再來是3款刺身
款式是按時令而轉換
以確保品質優良

今次我的是
口感厚實的吞拿魚。甘香爽口的油甘魚。肥美幼嫩的三文魚
件件新鮮~
我敢說
由捕魚。空運到港至送到口中
一定少過十二小時啊~

當中我就是最愛三文魚
(也是港人的最愛啊~)
看看這個新鮮的樣子
滑溜得來帶點香
在喉嚨之間真的令人回味啊~

湯類則是白身魚三葉清湯
每朝由廚師即日烹調
以清淡甜美取勝
清清的
為Brunch添上輕盈感覺
也好像為盛宴來一個小休一樣
清清口~
又要從新出發啊~

是雜錦天婦羅
包括兩隻新鮮海蝦及各式新鮮蔬菜
不單洋溢著季節的鮮味
而且份量不少啊~
一般吃的天婦羅
油感是較重的
厚厚的包裹著食材
當中的食材佔的部份也較少

而今天我吃到的
是啖啖肉的鮮蝦啊~
一點油溢感也沒有
但蝦味卻是十足呢~
開始要捧著肚子了….
這時
大家才跟我說要來主菜了
嚇得我…….

哈~
但六款主菜上台後
我才發現
好味的食物是會令人有吃不飽的感覺啊~

六款主菜包括
大熱之作海膽配三文魚子

一整板日本馬糞海膽的份量
肉瓣分明而光鮮亮麗的色澤
令人驚喜萬分
享用時大可「四吃」
既可淨吃
也可以香脆紫菜包著吃
還可伴以三文魚子一起吃
更可配上由北海道純情米煮成的軟糯日本飯當作壽司
而我選擇了淨吃
入口
新鮮清甜
滑得一下子就滑進的喉嚨
但清甜鮮味還留在口中~
一路食就只一路有encore的想法

享用時更能感受新鮮熱辣的風味
哈~
一上台
大家在忙拍照~
而我卻想快快把和牛夾起來。放進口
深怕太過熟就是會把美食浪費掉啊~

看~
只是外層熟熟的
包裹著內裡的濃濃牛味
入口即溶的口感
令人想一而再。再而三的食食食
飽飽的感覺就是隨著這一片牛
而完全消失
反而變得開胃得很啊~
Encore 一片
配上醬汁
濃濃牛味大大提升
好味得不得閒說話啊~

其餘主菜推介包括吉列黑豚扒

肉質鬆化多汁
新鮮豬肉味豐盈
絕不有油溢味

網燒美國安格斯牛扒
肉味豐沃。質感十足取勝
但對比和牛

魚肉具入口即化之感
用來送飯真的一絕
後者魚油芳香
肉質鮮嫩而滑滑的
兩者均是愛魚人士必吃之作啊~
我真的有幸啊~

日式草餅
日本年糕
抹茶西米
燒糖栗

當中的特式蛋糕。朱古力cake

真的令我一吃再吃

散發香軟甘甜的魅力
亦有夠特別
還不夠喉~
我們點上了尚善的自制雪糕

有開心果。 咖啡。朱古力。 栗子。芒果
最推介的是咖啡味的
嚴選最優質的咖啡豆
配上滑滑的口感
真的令人不能抗拒

而清一點的栗子味我也推介
用上新鮮栗子製成
自家磨制
天然色澤。絕無添加任何色素
清甜得來有點特別
而且配上濃濃奶香~
好愛好愛啊~
而整場盛宴當中~

也有開胃的黑蒜特飲
清新味道的柚子酒

醒胃的梅子酒穿插其中~
真的為盛宴生色不少

而我最愛是這杯柚子酒
清清甜甜的
酒味不太過。只作點綴
讚~

好的食物~
也要襯上好的伙伴~
一整餐開開懷懷的全不駒僅
暢所欲言
想說就說
不需要深思細慮~
我要的就只是這麼簡單
多謝白雪雪跟尚善的安排
讓我在壓力中有一點釋放
2012-08-11
以社會企業形式經營的「尚善‧和式料理」背後為的是Benji 庭恩兒童中心籌集營運資金。「尚善‧和式料理」扣除餐廳成本開支後,將會全數撥款Benji 庭恩兒童中心,幫助低收入家庭有語言障礙的小朋友。尚善‧和式料理,除了是有善心的社會企業之外。還是一間盡心盡責,提供最新鮮食材給食家的一間餐廳!每一日,都有新鮮食材運送到舖。廚師會根據季節,去更改餐牌內的菜式。寧情賣少一點,也要確保品質最鮮!創新的尚善‧和式料理,早於今年6月24日首度推出日式Saturday & Sunday Brunch 套餐!咦~~ 連日式菜都有Brunch?!好新奇!望望個菜單,有好多嘢食!當中包括:1.5款前菜2.3款刺身3.湯類4.天婦羅5.主菜6.飯麵7.甜品定價也只是HK$458!整個Saturday & Sunday Brunch 敬送咖啡或茶。顧客另可以加HK$48,便可選以下飲品:1.300ml 清酒或2.兩支日本啤酒或3.兩杯尚善特飲逢星期六及星期日中午12點至下午3點供應,絕對係食材新鮮!份量十足的日本料理盛宴!!!係開餐前,先黎試上開胃的黑蒜特飲!這個黑蒜特飲偏酸,很開胃!想飲酒的,還可以挑清新味道

每一日,都有新鮮食材運送到舖。
廚師會根據季節,去更改餐牌內的菜式。

寧情賣少一點,也要確保品質最鮮!

咦~~ 連日式菜都有Brunch?!好新奇!
望望個菜單,有好多嘢食!當中包括:

1.5款前菜
2.3款刺身
3.湯類
4.天婦羅
5.主菜
6.飯麵
7.甜品

定價也只是HK$458!
1.300ml 清酒或
2.兩支日本啤酒或
3.兩杯尚善特飲

係開餐前,先黎試上開胃的黑蒜特飲!
這個黑蒜特飲偏酸,很開胃!

想飲酒的,還可以挑清新味道的柚子酒!
就如新鮮柚子製般,未飲就已經飲到柚子香!

又或者,醒胃的梅子酒!
這悝的梅子酒比出面的更新鮮甜味濃!
而且,酸味不會過火,剛剛好!很醒胃!

頭盤 Appetizer:
赤貝漬物 Art Shell Pickle
三文魚他他 Salmon Tartare
凍豆腐海膽 Sea Urchin & Tofu
蟹子沙律 Crab Roe Salad
香燒鰻魚 Roasted Eel

食頭盤,Staice 會建議由味淡、最鮮的一個開始食起!
所以,先挑赤貝漬物!!
Staice 是十級喜歡食赤貝的人!
但巿面上,赤貝是比較少有的。
要不,就很貴!

從未食過鮮活赤貝是如此大!如此鮮!
「鮮活」二字黎形容就最好不過了!

而三文魚他他將弄成溶,釀於新鮮爽脆的青瓜內。清新怡人!
想不到,細緻如青瓜底部,也是星形的!

凍豆腐海膽!
係味道清爽的凍豆腐上放上了新鮮海膽。
令清淡的豆腐增添了海鮮味!有趣!

將一般很易食到的蟹子沙律改為這個形態!
首先,是賞心悅目的!
將青瓜整成如此薄片,可想而知廚師功架勁!
將蟹柳釀於青瓜中間,十分有創意!

平時食鰻魚,食到熱辣辣剛燒好的,就以為十分用心了!
想不到一山還有一山高!
尚善的鰻魚,係頭盤中,用上燒熱了的石頭!
盛上時,還熱到喳喳聲的!
員工還等意提醒,石頭還很熱,要小心不要碰到。

有著熱石盛著鰻魚,既可保留到鰻魚的溫度、也可以令醬汁保持高溫。
令到品嚐時,質感不變!!

刺身Sashimi:
油甘魚 Yellowtail
三文魚 Salmon
吞拿魚 Tuna
因時令而轉變的刺身款式。為確保品質,廚師都是挑最新鮮的食材作刺身的。
油甘魚,看得見刺身的油脂感分佈得很好。
放入口,油脂的甘香味濃,但不會膩~~~

三文魚,肉質的新魚光澤感,係一眼就看得出的!
放入口,三文魚的香、滑,不是普通新鮮可以形容!

吞拿魚,老實說,平時是不太愛食的。
因為出面的吞拿魚,很多時都會有根。
令人食起黎口感不佳!

但尚善的吞拿魚,丁點根都無!
而且,清甜的吞拿魚,口感厚實之餘很是味美!~

湯Soup:
白身魚三葉清湯 Whitefish Soup
每日,廚師新鮮即日烹調。
這個湯味道清甜。有如一口甘泉般,滑過喉嚨。
飲不到有任何味精的感覺,喉嚨清新舒適得很!
當中的白身魚,令到這個湯鮮甜無比!
而內有三葉、青豆等配料,為Brunch 增添輕盈感覺!

天婦羅 Tempura:
雜錦天婦羅 Assorted Tempura
雜錦天婦羅包括:
1.鮮蝦天婦羅x 2
2.茄子天婦羅
3.南瓜天婦羅
4.蕃薯天婦羅

整體而言,天婦羅的炸粉一點也不厚!
而且黐得很實食材。
不會因為沾得太多炸粉而飲到食的時候一口粉一食材!

而炸粉也沾得十分平均。
是完好均勻地沾在食材上。

炸的時間剛剛好,令食材如鮮蝦般是炸好熟透,不會過火。
而油也是十分高溫底下去炸!十分有技巧地炸去了油份,保留了香脆感!

不得不提,新鮮的海蝦天婦羅!
出面就算天婦羅炸得好,也很難食到蝦的新鮮!
出奇地,尚善不但把天婦羅炸得好!
還保留了海蝦的質感以及海蝦的鮮甜味!

首要,係海蝦的新鮮!
其次,係廚師「炸」的功力!

平時食一兩舊天婦羅就滯了!
這尚善的,可是一整碟清光光啊!

主菜Main Course:
石燒澳洲和牛 Australian Wagyu Stone Grill
網燒美國安格斯牛扒 Grilled US Angus Prime Rib Eye Steak
海膽配三文魚子 Sea Urchin & Salmon Roe
銀雪魚西京燒 Grilled Black Cod with Miso
蒲燒鰻魚 Roasted Eel
吉列黑豚肉 Agu Pork Cutlet

以上六款主菜,可以選其中一項!
最矚目的是「海膽配三文魚子」。
因為奉上的,是一整板日本馬糞海膽!

Staice有食過別間的所謂一整板馬糞海膽。
但因為不新鮮,真的「馬糞味很濃」!食了兩啖就放棄了!
本身,我是很喜歡食海膽的人。
所以有點兒不新鮮,基本上是一望就望得到了!

尚善的海膽,肉瓣分明而且色澤光鮮亮麗!
看得出的新鮮!

入口,係不黐喉。
而且新鮮清甜,也很滑!
細心的尚善廚師,更創新的以「四吃」方式食這個「海膽配三文魚子」!
1.淨食海膽
2.配以香膽紫菜包著食
3.佯以三文魚子一起食
4.配上北海道純米煮成的軟糯日本飯食

由於食材新鮮,點食都咁滋味!
另一必食推介!也是熱門之選,絕對係「石燒澳洲和牛」!
澳洲的和牛,大受歡迎~~
以傳統日式石燒製法。
時尚的石燒形式上檯,不但風味感重。
而且可以保持和牛係高溫狀態。
令到食家可以享用更新鮮熱辣的和牛風味。

Staice 會建議,趁和牛一上檯就即食!
這時,澳洲和牛會呈現半熟狀態!
是最好的品嚐時機!
全因肉味濃郁的和牛,係半熟狀態下。
脂肪半溶,呈入口即溶的口感。
單食,原始風味十足!
但配上特別的醬汁,更可大大提升和牛的濃郁牛肉味!
肉質的惹味及鮮味!減卻了石燒的油脂感!
令人一再回味的「石燒澳洲和牛」!!
「吉列黑豚扒」,黎自日本鹿兒島的黑豚。
做成吉列豬扒,不會炸乾,仍保留到肉汁!
而且炸至外脆內鬆化!豬肉味濃郁!
「網燒美國安格斯牛扒」,嚴選肉味重的美國牛。
厚實有咬口的安格斯牛扒,就算網燒,也不會令牛肉變得鞋口。
「蒲燒鰻魚」,醬汁調配得香濃惹味!
燒得剛剛好!上檯時,仍然熱辣辣!
入口即化的口感!令人回味!
「銀鱈魚西京燒」,真的是一試鍾情、一試難忘!
原因是肉質不但鮮而且嫩!最重要燒得滑溜無比!
這個很難得!一入口,有如一下子滑到喉嚨裡的感覺!
咁juicy 的銀鱈魚,也是第一次試!
壽司或麵Sushi or Udon:
手握雜錦壽司 Handmade Sushi Assortment
稻庭烏冬 Inaniwa Udon

套餐可二選一,揀壽司或麵。
壽司是由駐場壽司師傳即場炮製。新鮮味美!

而另一口感極佳的,是入口爽滑的稻庭烏冬,配以清甜湯底!好味~~

完美的一餐,怎可以少了甜品?!

甜品Dessert:
抺茶西米 Matcha Sago
燒糖栗 Caramelized Chestnut
日本年糕 Japanese Rice Cake
日式草餅 Mochi
特色雪糕 Premium Ice-cream
特色蛋糕Premium Cake
時令生果 Seasonal Fruit
6選1,一定有一款啱你食!
Staice 最愛有幾款!
先黎雪糕!我們人多,所以試了不同的口味:
1.開心果
2.咖啡
3.朱古力
4.栗子
5.芒果

開心果味的雪糕係巿面上很少有。
這一款,開心果味很濃,就好似食緊新鮮開心果般,十分味美!

咖啡味的雪糕,嚴選最優質的咖啡豆,所以咖啡味十分濃郁!香氣十足!
幼滑的雪糕質感配以濃郁的咖啡香味,不能錯過!

這裡的朱古力,用上比利時頂級朱古力所製!
朱古力味道同樣濃郁香滑!朱古力狂的我,當然不會錯過!

想要清一點口感?
可以試上栗子口味的雪糕!
為何這裡的栗子雪糕顏色不是啡子?
全因無添加任何色素!
用上的,是新鮮栗子所製,天然色澤!

最後,還有用上新鮮芒果所製成的芒果雪糕!
內有一粒粒的新鮮芒果粒,口感豐富!

愛食熱的甜品
不能錯過日本年糕!
趁熱食上日本年糕的甜品
配以紅荳,是有點偏甜。
但年糕外脆內軟的口感,加上煙煙韌韌的口感,層次豐富!

日本傳統甜品,少不了的是日式草餅!
綠茶皮內有栗子溶。日本風味十分濃!

而是日特色蛋糕,係味道很濃的比利時朱古力蛋糕!
朱古力香濃無比!加上蛋糕口感幼滑令人再三回味!

最後還有試上抹茶西米。舖滿抹茶粉的表面,內裡是西米布甸及甜蕃薯,很特別!

豪氣又滿足的一餐!令人樂而忘返!
全因食材頂級卻是中價價位!
用心的製作烹調,加上社會企業的慈善背景!
每一樣,都係「交心之作」!
怎能不用心推介給大家?!

• 日本菜
  • 刺身
  • 壽司
  • 海膽
  • 和牛
2012-08-02 26 浏览
尚善係 Benji 旗下一間餐廳, 扣除開支後既收益係全數捐助俾庭恩兒童中心, 幫助來自低收入家庭有語言困難的小朋友。幫襯佢有9成係呢個原因, 覺得幾貴都好, 但係做左善事, 心同身都感覺良好一黎到, 飲支啤酒爽一爽先, 熱熱的天氣, 涼涼的啤, 就係爽死!!!!叫左雞泡魚干送酒, 佢仲送青瓜, 味道真係冇咩特別, 我黎主打刺身的!!!刺身上菜, 我都食好多地方刺身, 今日我地去個師傅度, 叫佢拍板, 你認為咩係好就上, 果然係冇介紹錯, 全部都好新鮮三文魚夠肥香, 立魚好爽口, 蝦鮮甜唔痴牙, 海膽是日本貨, 細隻但比加拿大的甜, 赤貝, 榮螺是預料的味道壽司對我來說便不是特別驚喜, 不是特別超級的好食, 我們還有一些其他料理, 一般好食啦.總括幾講, 幾百蚊位, 可以食得更好, 但都係O個句, 一諗到食野又做善事, 自然幫佢加分我都覺得, 香港多幾間呢D良心餐廳, 我相信可以為大家積返點福!!

果然係冇介紹錯, 全部都好新鮮

壽司對我來說便不是特別驚喜, 不是特別超級的好食,
我們還有一些其他料理, 一般好食啦.

2012-07-25
  • 刺身師傅拍板
尚善係同la parope 同一集團, 拿住leonidas vip card 一樣有九折來得食日木野,梗係食下魚生,打開menu 一看,嘩好貴呀,百幾蚊至三佰伍蚊lunch set都有説真的魚生真係新鮮,味道有魚味,賣相都好好平日返工食百幾二百蚊午餐我都可以接受,但成三佰幾蚊真係有d肉赤.值得再來一試,不過一年一次好喇

説真的魚生真係新鮮,味道有魚味,賣相都好好

值得再來一試,不過一年一次好喇

2012-01-04