餐厅: 尚善
资讯:

2015-03-03 2860 浏览
男友說去「尚膳」吃飯,心裡很狐疑,明明舊年已經去過呀,不就是在海運那間吃潮州菜的嗎? 男友說不是。那應該是韓國菜了吧? 因為名字實在很韓風呀! 男友同樣搖搖頭。被帶到來上環,站在尚善門口,才知道原來是日本料理店。店內裝潢以木材為主,感覺很簡單,最吸睛的莫過於店內那幅白鶴圖案的西陣織,坐在遠處也能感受那股栩栩如生的立體感。午市提供名為Brunch fun的餐牌,客人可選燒鮮魚或串燒和牛大蝦定食,當中包括前菜、沙律、刺身、蒸物、燒物、甜品,感覺真的很繽紛。前菜有三款,包括鮮魚他他、炸豆腐鵝肝和魚肉凍。鮮魚他他是角切刺身,混了白身魚、魷魚和三文魚粒,入口魚香淡薄,蔥香反而更突出。魚肉凍的賣相實在跟貓罐頭很像,腦內不禁浮起老虎想吃罐罐的發狂樣,忍不住笑了出來。三文魚肉和紫蘇味意外地搭,不過可能是攪拌得不夠平均,形成紫蘇的味道一邊輕一邊重。本來對炸豆腐鵝肝很期待,不過看見薄薄的鵝肝深炸過後的乾巴巴模樣,便覺得很可惜,如果滑滑的豆腐配外脆內軟的鵝肝,應該會更出色吧。沙律有鮮竹荀配青瓜絲、蟹柳絲和蟹籽粒,份量頗多。蟹籽入口充滿爆珠感,竹荀同樣爽口,只是整體配搭欠缺一點驚喜感。令人眼前一亮的是刺身,油
燒鮮魚定食
燒鮮魚定食
令人眼前一亮的是刺身,油甘魚肥厚,目測可能有一寸,肉質不算結實但超鮮甜,令四月對白身魚有新感受。南非鮑魚size相對比較袖珍,一刀切成兩邊,肉質很厚,口感嫩腍之餘,能嚐到濃郁的鮑魚香,不說是刺身還真會誤以為是醃製過的哦。
燒鮮魚定食 - 刺身
海鮮湯的present方法很可愛,以為中段店員給我們一壺茶,原來是海鮮湯。茶壺內有雞肉、白果、帶子、魚肉卷,用料和味道都跟茶碗蒸很類似,活脫脫就是茶碗蒸的變奏。清澈的湯色入口帶鮮甜,加上幾滴青檸汁後,又是另一番風味。呷一碗,絕對有助洗淨味蕾,繼續愉快地享受用餐。
燒鮮魚定食 - 碗
定食的主角是燒黃花魚,原條燒出來皮脆肉嫩,雖然肉質不算結實,但因為夠新鮮,入口超鮮甜。手臂長的一條,望着也覺得很滿足。不過,奉勸在熱騰騰的白煙消失前,把它吃完,否則冷掉了會變腥喇。
燒鮮魚定食 - 燒物
男友選擇手握壽司定食11件,四月瓜分了其中幾件,嘻嘻。吞拿魚卷充滿紫蘇香氣,個人很喜歡,但並非人人受得了。海膽壽司很飽滿,橘色漂亮之餘,形態粒粒分明,入口creamy鮮甜,飯團握得結實,可謂無可挑剔。三文魚腩同樣是四月最愛,油潤厚身,水準不錯。
手握壽司定食11件
除了在茶樓歎點心以外,很少可以用餐用那麼久。我們13:00來到,接近15:00才離開,很喜歡這兒客人不多,地方夠寬敞,可以寧靜舒服地享受午餐,感受週末應有的悠閒,值得一試哦。
燒鮮魚定食 - 甜品
2015-01-17
燒鮮魚定食 - 甜品
2014-11-17 5281 浏览
唔係第一次去尚善,但就第一次試午餐星期日路經上環搵食,記得朋友話午餐好抵食好抵食,打電話去問原來星期日都有午餐定食,咁就上去試下啦我地叫左牛肉定食,壽司定食同海膽三文魚子定食,全部都好味。12件壽司加埋麵豉湯蒸旦都係$260,全完係連鎖壽司店價錢,高級壽司既品質,好新鮮好正!個海膽魚子飯,大大件海膽 +三文魚子+ 飯放入口個一種好滿足既感覺,但係食到最後唔夠飯配魚子時覺得魚子略略略咸走時見隔離檯剛上魚生定食,我即時嘩左出來、大盤魚生厚切好吸引,仲有西京燒銀雪魚都好吸引,下次下次一定一定要試!
唔係第一次去尚善,但就第一次試午餐

我地叫左牛肉定食,壽司定食同海膽三文魚子定食,全部都好味。

呢日唔知食咩好就去柏廷坊望下 (呢幢野D餐廳都幾好味)諗住食尚善因為是即興所以冇book枱本身佢地話full左咁我地都諗住搭lift走架喇結果又話有, 不過要1點3交枱咁都ok啦, 就入去食選擇困難患者如我又係望左menu勁耐都唔知食咩好問左staff七彩雜錦魚生係邊7種結果佢話唔係真係有7種 lol我地太天真了 lol咁七彩呢隻野, 就會係d魚生碎, 其實就唔知係有邊d魚生gei然後雜錦魚生呢, 就係一片片的魚生咁, 都係唔知有咩的最後都係揀左三色魚生飯落左order冇幾耐就已經上食物速度之快實在令人驚訝三款分別係三文魚, 吞拿魚同油甘魚每一片魚生唔算好厚切其實本人就剩係喜歡三文魚gei, 覺得都唔錯咁另外兩種唔係好腥我都覺得ok架喇個飯底都幾多個定食其實包左好多野有沙津, 漬物, 蒸蛋, 麵豉湯, 生果同野飲沙津其實都係一般的沙津菜加兩粒車厘茄咁然後有d魚仔蒸蛋個底係d豬肉碎, 仲有少少粉絲咁...本人覺得元氣果個好食好多....生果就係咁樣兩粒野菠蘿冇乜味我自己係飲咖啡的, 麻麻地啦都係一個咖啡底然後自己加奶呀咁不過友人的檸水吸引左我影因為有個迷你mixer哈哈 通常見到果d都係
呢日唔知食咩好
就去柏廷坊望下 (呢幢野D餐廳都幾好味)
諗住食尚善
因為是即興
所以冇book枱
本身佢地話full左
咁我地都諗住搭lift走架喇
結果又話有, 不過要1點3交枱
咁都ok啦, 就入去食
選擇困難患者如我又係望左menu勁耐都唔知食咩好
問左staff七彩雜錦魚生係邊7種
結果佢話唔係真係有7種 lol
我地太天真了 lol
然後雜錦魚生呢, 就係一片片的魚生咁, 都係唔知有咩的

最後都係揀左三色魚生飯
落左order冇幾耐就已經上食物
速度之快實在令人驚訝
三色魚生飯
三款分別係三文魚, 吞拿魚同油甘魚
每一片魚生唔算好厚切
其實本人就剩係喜歡三文魚gei, 覺得都唔錯
咁另外兩種唔係好腥我都覺得ok架喇
個飯底都幾多
三色魚生飯定食
個定食其實包左好多野
有沙津, 漬物, 蒸蛋, 麵豉湯, 生果同野飲
沙津其實都係一般的沙津菜加兩粒車厘茄咁
然後有d魚仔
蒸蛋個底係d豬肉碎, 仲有少少粉絲咁...
本人覺得元氣果個好食好多....
生果仔
生果就係咁樣兩粒野
菠蘿冇乜味
檸水
我自己係飲咖啡的, 麻麻地啦
都係一個咖啡底然後自己加奶呀咁
不過友人的檸水吸引左我影
因為有個迷你mixer
哈哈 通常見到果d都係大大個整蛋糕果d架嘛
所以見到呢個細細個覺得好得意~~

最後食到1點4, 極心虛地chur晒杯咖啡
因為本來話1點3還枱嘛..

勁飽....
题外话/补充资料: 唔知係咪因為真係要chur 1點3還枱, 所以staff密密過來收野, 其實到我地走果陣都未有人等位...我覺得唔使咁chur gei...
2014-11-03
三色魚生飯
三色魚生飯定食
2014-10-14 4534 浏览
早前來過法國餐廳La Parole,得知旗下也有間日本餐廳,同樣也是社企形式營運,來幫助有言語障礙的小朋友,所以今日特地再來上環。一坐下經理就禮貌地介紹是日精選,是餐牌內沒有的菜式,不過最終都不想想太多,點了$468 Dinner set,包括前菜、刺身、湯、烏冬、天婦羅等等,非常豐富。前菜首先是一set五款的前菜,經理亦逐一介紹每款前菜,有冰頭漬、山葵八爪魚、魚肉凍、鮮魚他他及蝦釀冬菇。左邊的冰頭漬,問到經理是什麼來,原來是三文魚頭鼻位嘅一塊半透明狀軟骨,口感好特別。至於山葵八爪魚好新鮮,超爽口。五款前菜之中,我最喜愛的是魚肉凍,質感有點似jelly,原以為味道會好腥,但咀嚼落凍凍地好鮮美,食完還想再吃!鮮魚他他也不錯,好鮮味。另還有肥厚的蝦釀冬菇,內夾著手打蝦膠,吃過後還留有香香鮮蝦味。最期待的深海池魚刺身終於來了!!! 感覺到師傅好有心思,每片都切到好薄身,透出粉粉地白色,非常新鮮,非常甘香!具東瀛味的海鮮茶壺湯,味道有點像海鮮味的麵鼓湯,好好味!海蝦雜菜天婦羅,炸漿好薄身,明顯見到入面的海蝦,入口鬆脆亦啖啖肉。我最怕的是咬落滿咀油的茄子天婦羅,不過這裡的茄子炸得不錯,不覺油膩,

前菜

深海池魚刺身
海鮮茶壺湯
具東瀛味的海鮮茶壺湯,味道有點像海鮮味的麵鼓湯,好好味!
海蝦雜菜天婦羅
海蝦雜菜天婦羅,炸漿好薄身,明顯見到入面的海蝦,入口鬆脆亦啖啖肉。我最怕的是咬落滿咀油的茄子天婦羅,不過這裡的茄子炸得不錯,不覺油膩,而且非常脆。
安格斯牛肉稻庭烏冬
安格斯牛肉稻庭烏冬,一放上枱就能聞到好香好香的牛肉味,烏冬滑一滑及彈牙,牛肉每塊都好肥美, 而湯底好入味,值得推介。

最後甜品是十勝紅豆焦糖燉蛋,燉蛋好滑,與十勝紅豆好夾,甜甜地作完美總結。餐廳食物水準的確不錯,而最欣賞是服務態度,各侍應一叫即來,而且面帶笑容,服務頂級好,今晚真是好滿足!
2014-10-13
深海池魚刺身
海鮮茶壺湯
海蝦雜菜天婦羅
安格斯牛肉稻庭烏冬
同事在耳邊一直推薦尚善的海膽、刺身如何鮮美芸芸中午時段一位難求,務必預先訂座,終於第三次聚餐中成功試到這裡同時是一家社企餐廳,扣除成本開支後,全數撥款會用來幫助低收入家庭有語言障礙的小朋友可以享受美食的同時,自己能夠出一點綿力,實在太值得了!午市套餐有多種類型,有刺身、手握壽司、燒物等等我們都是為了它的海膽慕名而來~二話不說每人都點了海膽三文魚子飯定食但是我是個人是不吃三文魚子,就在我打算屈服照樣下單的時候店員非常親切的說:不吃三文魚子不要勉強!給你換成三文魚吧!當下我真的要給一個讚,實在太貼心了定食附送了前菜,兩款沙律、漬物、茶碗蒸蛋和麵豉湯茶碗蒸蛋很香滑,裡面材料很多,配合煮的湯味道也很好只吃了前菜也有幾分飽了~我點的海膽三文魚飯定食(HK$270)精緻的擺盤已經很有誠意了吧?看到這海膽完全吸睛整體無論是海膽和三文魚都份量十足,快要看不到白飯的蹤影啦光看就完全讓人食指大動!六大份加拿大海膽鋪在白飯上,沒有腥味,帶著醇厚奶香氣息一大口在嘴內,很快便溶在口腔裡,非常滑溜Creamy~少不了肥美的三文魚,油脂分布很平圴,重點是足足八片還厚切呢再來這個是海膽三文魚子飯定食(HK$270)晶
同事在耳邊一直推薦尚善的海膽、刺身如何鮮美芸芸
中午時段一位難求,務必預先訂座,終於第三次聚餐中成功試到
可以享受美食的同時,自己能夠出一點綿力,實在太值得了!

午市套餐有多種類型,有刺身、手握壽司、燒物等等
我們都是為了它的海膽慕名而來~
二話不說每人都點了海膽三文魚子飯定食
但是我是個人是不吃三文魚子,就在我打算屈服照樣下單的時候
店員非常親切的說:不吃三文魚子不要勉強!給你換成三文魚吧!
當下我真的要給一個讚,實在太貼心了
四款前菜
定食附送了前菜,兩款沙律、漬物、茶碗蒸蛋和麵豉湯
茶碗蒸蛋很香滑,裡面材料很多,配合煮的湯味道也很好
只吃了前菜也有幾分飽了~
海膽三文魚飯定食
我點的海膽三文魚飯定食(HK$270)
精緻的擺盤已經很有誠意了吧?看到這海膽完全吸睛
整體無論是海膽和三文魚都份量十足,快要看不到白飯的蹤影啦
光看就完全讓人食指大動!
六大份加拿大海膽鋪在白飯上,沒有腥味,帶著醇厚奶香氣息
一大口在嘴內,很快便溶在口腔裡,非常滑溜Creamy~
少不了肥美的三文魚,油脂分布很平圴,重點是足足八片還厚切呢
海膽三文魚子飯定食
再來這個是海膽三文魚子飯定食(HK$270)
晶瑩剔透的三文魚子再配上美味新鮮的海膽
微妙的口感但卻能夠產生良好的化學作用喲~
可惜我不吃偏鹹的三文魚子,沒有這個口福了!

最後還送了時令生果和咖啡一杯
可惜的是咖啡很水,不夠濃,沒辦法為這餐畫下完美的句號

以這樣的質素加上如此新鮮的食材,價錢十分合理,蠻推薦的!
滿足了各人的胃後,只能說一句:幸福感十足!
四款前菜
海膽三文魚飯定食
海膽三文魚子飯定食
2014-07-20 5603 浏览
 之前朋友提過尚善, 一直很想來試. 坐立於上環商業大廈樓上, 周末晚上沒有訂位, 也有很多空的座位。我們點了招牌菜和牛石燒 ($520),侍應即場在微熟的牛上點火, 好像看表演一樣,  牛係好靚的和牛, 牛肉味很重好好味朋友介紹過海胆, 當天有加拿大海胆及北海道海胆。因為未試過加拿大海胆, 這次選了一板加拿大海胆($270), 它很大粒很鮮甜, 不是很喜歡吃海胆的我也很喜歡它.TORO壽司 ($240), 這是沒有看餐牌, 隨心所欲的點, 后來看單據才知道一客兩件要$240, 一啖就無左$120, 好貴哦, 不過真係幾好味, 但相信只此一次, 下不再食.燒帶子($96), 這個一般, 沒有太大驚喜.燒雞翼 ($50), OK燒牛舌 ($68), 本人很喜歡燒牛舌, 幾乎吃日本菜都會點, 可能期望太大, 所以有點失望, 很多店燒得更好味.鵝肝炒飯($168), 好味. 鵝肝外脆內軟, 好JUICY.

Mi-Canada uni
, 不過真係幾好味, 但相信只此一次, 下不再食.
su-nama toro
燒帶子($96), 這個一般, 沒有太大驚喜.
scallops
2014-07-12
Mi-Canada uni
Grilled foie gras rice bowl
2014-06-27 5153 浏览
最近比較忙少寫了食評😝今次寫下這間日本用膳店。如果有留意我的photo album 就了解我有多麼熱血去嘗試新的日本寿司set 。今次也不另外,又試了11件的寿司set。不過選擇比較化算的去試探下這店的基本質素。 如圖,也是基本寿司set 的種類。最令我覺得特別是卷物與海膽。卷物不與友人傾也不知內是生生蠔,少有這樣的卷物。特別!外面的炸點也令卷物有生氣但沒有味😝 假設,要給我再來的原因,我想一定是海膽!!!外看光澤新鮮,吃下鮮甜好綿帶少冷感覺,不腥或怪味。想encore! 😋 也提一提寿司薑也不差。 內部裝修簡約清爽,感覺乾淨。侍應面帶笑容有禮。 它原來是社企,部分用膳費會捐贈慈善機構幫小孩。又食又做善事😃

也提一提寿司薑也不差。

內部裝修簡約清爽,感覺乾淨。侍應面帶笑容有禮。

2014-06-24 4574 浏览
好姐妹生日,又有機會食餐好!今次選擇尚善,一部份原因:尚善係社企~慶生之餘,更加可以做善事~~ 別具意義可以幫助庭恩兒童中心~~上環地鐵站A出口,行5分鐘就到~地點唔算難搵~一入餐廳,就俾紅色和服吸引左~諗起自己,下星期就出發去大阪~唔知有無機會著和服~經理好友善咁介紹是日精選~~從中揀左沙錐魚做天婦羅~在點餐過程,亦提醒我地唔好點太多~怕會食唔哂 / 太飽~~ 真係夠哂細心~~餐單如下:特上刺身併盤 ($580)鹽燒牛舌 ($68)沙錐魚天婦羅 ($88)澳洲和牛鵝肝千層疊西冷 ($540)真澄辛口生一本純米吟釀300 ml ($180)首先登場係清酒~比較易入口,適合女仔飲~~第一啖飲唔慣,覺得有少少辣~但後來配上鮮甜刺身,不知不覺一杯接一杯~清酒 + 美食 + 好朋友 = 人生一樂也特上刺身併盤($580):彰紅魚、油甘色、三文魚、海膽、鮑魚、吞拿魚、鲷魚、牡丹蝦一上台賣相份量好大~~ 賣相又靚!職員細心介紹每一樣刺身味道、質感~有好姐妹最鐘意的海膽~~ 而且一板奉上!即刻試下先~~ 一點腥味都無,入口香甜~~證明十分新鮮!另外一定要讚:牡丹蝦 & 鮑魚前者鮮甜無比~後者配上醬汁
好姐妹生日,又有機會食餐好!

今次選擇尚善,一部份原因:尚善係社企~
慶生之餘,更加可以做善事~~ 別具意義
可以幫助庭恩兒童中心~~

上環地鐵站A出口,行5分鐘就到~
地點唔算難搵~
一入餐廳,就俾紅色和服吸引左~
諗起自己,下星期就出發去大阪~
唔知有無機會著和服~
經理好友善咁介紹是日精選~~
從中揀左沙錐魚做天婦羅~
在點餐過程,亦提醒我地唔好點太多~
怕會食唔哂 / 太飽~~ 真係夠哂細心~~

餐單如下:
特上刺身併盤 ($580)
鹽燒牛舌 ($68)
沙錐魚天婦羅 ($88)
澳洲和牛鵝肝千層疊西冷 ($540)
真澄辛口生一本純米吟釀300 ml ($180)
首先登場係清酒~
比較易入口,適合女仔飲~~
第一啖飲唔慣,覺得有少少辣~
但後來配上鮮甜刺身,不知不覺一杯接一杯~

清酒 + 美食 + 好朋友 = 人生一樂也
特上刺身併盤($580):
彰紅魚、油甘色、三文魚、海膽、鮑魚、吞拿魚、鲷魚、牡丹蝦
一上台賣相份量好大~~ 賣相又靚!
職員細心介紹每一樣刺身味道、質感~
有好姐妹最鐘意的海膽~~ 而且一板奉上!
即刻試下先~~ 一點腥味都無,入口香甜~~

證明十分新鮮!
另外一定要讚:牡丹蝦 & 鮑魚
前者鮮甜無比~

後者配上醬汁,味濃鮮甜~而且肉質豐厚,爽滑彈牙~~

基本上每一種刺身都水準以上~
三文魚吞左之後,甜味係口腔久久不散~~
係香港食過最好食的三文魚!
唯獨吞拿魚比較失色,唔夠肥美~~
鹽燒牛舌 ($68)
外層有鹽同黑椒調味~
加少少檸檬 &七味粉食~
肉質唔錯,口感亦好~

每咬一啖都有濃濃牛味~
沙錐魚天婦羅 ($88)
一客4件
經理介紹係白肉魚,較淡味~ 每條大約8 cm長
上台感覺~比想像中大條~~
從來未食過沙錐魚,感覺肉質都厚實~
味道真係偏淡~~ 只靠天婦羅醬汁調味~
石燒:澳洲和牛鵝肝千層疊西冷 120g ($540)
經理提醒我地唔好影相,要拍片~
話影相唔夠靚 XD
過程好壯觀下…成為全場焦點~
其他客人都望到實~~

因為係西冷..和牛唔算入口即溶,但有濃濃牛味~
我都無點醬汁,直接食原味~~
咬多幾啖,真係唔捨得吞~~

最底用左2片薯仔墊高,避免牛和長期接觸熱石導致過熟~

至於鵝肝亦十分出色~~ 外脆內軟~~

無配醬汁,亦唔會覺得油~

餐廳好細心,每次收盤後大約5分鐘就上新菜~
而且亦會主動幫忙影相~
亦會問食物質素是否滿意~

最後經理請我地食雪糕~~

要左綠茶雪糕 &荔枝雪葩
是奶味較濃的綠茶雪糕~
臨走經理介紹公司背景~
更加帶我地去VIP房參觀~~
如果有興趣,各位可以參考一下:
可容納8-12人,Min Charge 8,000

總括一句:物超所值,好耐無係香港食到咁有水準的日本菜

2014-06-22
2014-06-08 4358 浏览
之前來過吃午餐,感覺已經不錯。是次跟女朋友一同來共進晚餐,首先是從生魚片和壽司開始。餐廳提供北海道海膽和韓國海膽選擇,當然,價錢差不多貴一倍的日本海膽取勝,味道是一貫的甜味,唯一批評的是紫菜的味道 ,有點奪去海膽的本身鮮味。軟殼蟹和香蔥吞拿魚腩手卷味道不俗,唯獨是紫菜不夠脆身,到檯時已經有點軟韌,破壞了整體的口感。深海池魚肉質鮮嫩,可惜魚味不夠濃。清酒煮蜆湯底非常清甜,材料新鮮,是重點推介。A5和牛厚燒味道可口,輕燒的表面更提了牛肉的美味。用石燒可保溫之餘亦可隨客人心意調教生熟程度,Good Job! 其餘點選了京燒銀鱈魚和雜菜烏冬,味道不過不失。最值得嘉許的是服務生的專業態度,笑容可恭,讓客人有賓至如歸的感覺。值得一提的是餐廳以非牟利型式經營,在進食美食之餘,背後亦間接地幫助了有語言障礙的兒童,非常有意思!

深海池魚肉質鮮嫩,可惜魚味不夠濃。

清酒煮蜆湯底非常清甜,材料新鮮,是重點推介。

其餘點選了京燒銀鱈魚和雜菜烏冬,味道不過不失。

2014-06-06
  • 清酒煮蜆
聽聞這間日本餐廳食物水準幾好 見食評說這裏服務很好 知道這餐廳的收入會幫助言語治療中心的低收入家庭兒童 足夠理由來一試 餐廳裝修雅潔,當日中午不算太多人,刺身壽司BAR有三位師傅點了一個壽司御膳(手握壽司定食 11 件)$260(Sushi Set 11 pcs)壽司魚生都非常新鮮,吞拿魚及帶子都很不錯,劍魚及立魚都很鮮,最大吸引點是海胆壽司有兩層海胆,外觀非常吸引,味道亦清甜前菜有三款,仲有日式蒸蛋友人試了三色刺身丼御膳(三色魚生飯定食–吞拿魚,油甘魚,三文魚)$230(Trio Sashimi on Sushi Rice Bowl Set - tuna, yellow tail & Salmon)魚生大大片,三文魚很肥美,油甘魚很鮮甜,仲有三文魚子,真係魚生多過飯前菜與壽司定食一樣另一友人試了燒鮮魚定食 $300(Grilled Fresh Fish Set)前菜 Appetizers鮮魚他他 Sashimi Tartar炸豆腐鵝肝 Foie Gras Fried Tofu魚肉凍 Minced Fish Jelly沙律 Salad鮮竹笋沙律 Fresh Bamboo Sal
聽聞這間日本餐廳食物水準幾好

見食評說這裏服務很好

知道這餐廳的收入會幫助言語治療中心的低收入家庭兒童

足夠理由來一試
餐廳裝修雅潔,當日中午不算太多人,刺身壽司BAR有三位師傅
點了一個壽司御膳(手握壽司定食 11 件)$260
(Sushi Set 11 pcs)
壽司魚生都非常新鮮,吞拿魚及帶子都很不錯
,劍魚及立魚都很鮮
,最大吸引點是海胆壽司
有兩層海胆,外觀非常吸引,味道亦清甜
前菜有三款,仲有日式蒸蛋

前菜與壽司定食一樣

另一友人試了燒鮮魚定食 $300
(Grilled Fresh Fish Set)

前菜 Appetizers

刺身 Sashimi
鮑魚 Abalone
油甘魚 Yellow Tail

碗 Soup
海鮮茶壼清湯 Seafood Soup in Tea Pot

燒物 Grilled Dish
燒原條時令鮮魚 (配白飯或烏冬) Grilled Whole Seasonal Fish (with Rice or Udon)

甜品 Dessert

油甘魚 Yellow Tail
鮮竹笋沙律 Fresh Bamboo Salad
竹笋感覺很淸新
烏冬 Udon
燒原條時令鮮魚  Grilled Whole Seasonal Fish
甜品 Dessert
奶茶

另外再試了
炸蝦天婦羅 $158
Shrimp Tempura

天婦羅也合格,但不算特出

果如其他食評所說,這裏服務很好
,食物亦很新鮮
,算是中上水準,雖然食材未算是頂級,但是餐廳老闆的善心,已令你覺得在這裏用膳是值得的
2014-04-27
2014-02-25 6245 浏览
第一次黎呢到食, book 左7 點, 上到去得一台, 仲可以choose 坐邊到tim waitress既態度超好, 勁有善 ! 去到, waitress 先先同我地講今日有D 咩daily special 係menu冇既, 講得好detail, 有咩魚, 係咩texture, 味到, 份量...等等再講今日有咩海膽  order 左個剌身拼盤, 米子鵝肝卷, 燒牛舌 & 石燒和牛 本身仲想叫多個銀雪魚架...不過好在問左waitress 姐姐, 佢話個剌身拼盤係好厚切, 會好飽...so ...叫我地唔好要個魚先ja !! so nice and caring ! 之後再問我地趕唔趕時間, 唔趕就會食完一樣先上第2樣 =) 因為我好想食海膽(加拿大) 所以叫左呢款係包海膽既, 超正, 有成半板海膽架 !! 刺身真係好厚切, 其實2個人食真係會飽 XDD全部都好新鮮, 海膽勁大片, yummy !!! 跟住....米子鵝肝卷, 呢個一般, 鵝肝咪唔係太重燒牛舌: 唔記得左影相, 本人不嬲都鐘意食燒牛舌, 而呢到個燒牛舌都冇令我失望, 厚切, 好味 !!! 石燒和牛, 一來到, wa
第一次黎呢到食, book 左7 點,
上到去得一台, 仲可以choose 坐邊到tim
waitress既態度超好, 勁有善 !

再講今日有咩海膽

之後再問我地趕唔趕時間, 唔趕就會食完一樣先上第2樣 =)
刺身拼盤

刺身真係好厚切, 其實2個人食真係會飽 XDD
全部都好新鮮, 海膽勁大片, yummy !!!
鵝肝米紙卷
跟住....米子鵝肝卷, 呢個一般, 鵝肝咪唔係太重

和牛石燒 (厚切)
石燒和牛, 一來到, waiter 就倒D 火上去, 立即香味撲鼻 !!!
本身跟左D 醬汁, 但, 其實唔洗點, 食原咪已經好好味了 !

食完.... 超nice 既waitress 姐姐仲叫我地個肚留返小小位, 一陣有雪糕食,
she is really so nice and cute

overall 黎講, 整體每樣野都好好, 值得推介
2014-02-23
刺身拼盤
和牛石燒 (厚切)
2014-02-18 4813 浏览
真的好好食,而且服務一級好!第二次帶朋友來午飯,點了2客定食,朋友點了魚生飯定食,魚生飯十分精美,油甘魚入口油份夠,咀嚼之中油香充滿口腔,帶子好新鮮,有清香的帶子鮮味,入口爽身,十分滋味!我點了海膽三文魚子飯,三文魚子雖然好多,可是在美味而且大件的海膽面前也只是陪襯了,海膽好鮮又大件,似加拿大種,入口濃郁的海膽鮮甜香,香味食後還留在口腔。真是真是好鮮!
2014-02-18 4379 浏览
之前見到好多關於海膽三文魚子飯的食評,今日終於有機會嚟試下啦。坐低之後,發現餐牌上面有很多選擇,而且每一樣都很吸引,但係最終都係叫左海膽三文魚子飯。 個set入面包括漬物、前菜、沙律、味噌湯、日式蒸蛋同個海膽三文魚子飯,十分豐富。 個沙律好新鮮,加上柚子醬汁,非常醒胃。 蒸蛋蒸得剛剛好,超級滑嫩,入面仲有豬肉、鳴門卷、等材料,材料豐富鮮味。 今日個重點海膽三文魚子飯果然同食評講的一樣,分量十足,壽司飯上面鋪滿肥美的加拿大海膽同大大粒的三文魚籽。加拿大海膽非常新鮮肥美,三文魚籽大大粒,而且擺得十分精緻。 最後仲有生果做甜品。 食完成個set好滿足,以這樣的質素來講,價錢算好合理。服務也非常好,絕對會再嚟試下其他菜色。

個沙律好新鮮,加上柚子醬汁,非常醒胃。

最後仲有生果做甜品

2014-02-15
  • 海膽配三文魚子
2013-12-12 3605 浏览
之前同朋友食過幾次,食物質素都Keep住有好高水準,份量又夠多。今年老公生日,決定帶佢黎嚟個日式生日lunch!結果當然無令佢失望啦!😁海膽三文魚子飯 - 每天限量供應,最好訂枱時先預留。海膽夠多夠creamy, 三文魚子新鮮又有口感。刺身定食– 最欣賞佢新鮮得嚟大大件!食完仲有coffee 同水果,好滿足呢!

刺身
刺身定食– 最欣賞佢新鮮得嚟大大件!

食完仲有coffee 同水果,好滿足呢!
题外话/补充资料: 服務唔錯,waiters 都好有禮貌
2013-11-07
  • 海膽三文魚子飯
2013-11-19 2858 浏览
今日一行5人去慶祝生日,因為壽星女喜歡日本菜,所以有朋友book左這間位於上環的尚善。聽那位朋友講,這間餐廳其實是社企,專幫助有語言障礙的小朋友,覺得很有意義。一去到侍應很快就端上熱毛巾及倒茶,個個笑容滿臉,非常親切。侍應亦熱心幫助我們點菜。小吃叫了炸雞軟骨(非常酥脆)仲有串燒牛舌(帶黑椒味,十分香口)串燒和牛車厘茄 (牛味濃郁,鮮嫩多汁)一人一串非常惹味。來日本餐廳一定唔少得魚生,於是我們叫了雜錦魚生拼盤,賣相一流,而且非常新鮮,一上枱就很快清光!lol之後叫左燒鯖魚(皮脆肉嫩),炸蝦天婦羅(大讚這個天婦羅,用的是海蝦,肉質彈牙,脆漿鬆脆不油膩)。最後有人未飽,於是叫左蒲燒鰻魚飯(塊鰻魚好厚啊!加上燒汁味濃,拌飯一流)加醬燒鵝肝飯(鵝肝配上雜菜,外面香酥裡面軟滑,正!)。好吃日本菜,仲可以做善事,壽星女都超中意!
小吃叫了炸雞軟骨(非常酥脆)
炸雞軟骨
仲有串燒牛舌(帶黑椒味,十分香口)
串燒牛舌
串燒和牛車厘茄 (牛味濃郁,鮮嫩多汁)
串燒和牛車厘茄
一人一串非常惹味。
魚生拼盤
好吃日本菜,仲可以做善事,壽星女都超中意!
炸雞軟骨
串燒牛舌