2024-02-02 349 浏览
朋友啊,我真係一試就愛上呢間店嘅味道❤️!嗰碗紅燒牛肉飯啊,真係令人回味無窮,牛肉嫩滑到溜走,味道重而唔膩,脆脆生菜爽口得嚟,完美平衡曬!嗰醉雞飯諗起就流口水,雞肉嫩滑,啖啖肉,唔夠酒香但照食得咁開心。酥炸雲吞呢,外皮點起泰式醬真係正😋!豆漿一流,夠凍夠香,完美收尾。我走過好多食肆,但係心思思都想返嚟食佢哋底傢常菜🙏。記住啊,唔好因為平就睇低眼,正宗美味絕對唔會只係高檔餐廳先有。這家店,正!讓人仲想再多嚟幾轉!👍🤤🥢

2023-06-19 797 浏览
長沙灣CP值高之選,尚小館上海菜,有菜飯粒麵食配各類口水雞, 紅燒牛肉,雲吞⋯等口水雞係冷盆,但原隻大雞髀的確係啖啖肉,配熱辣辣既香飯,午餐只需47,下午茶時段更只需39作為平民食堂不足為過唯一要改善辣汁應該要加返多,保持整件雞味道一致外觀:👍👍👍味道:👍👍👍*滿分=5👍#我是吃貨組長 #Nicky的味道 #吃貨的態度 #美食 #尚小館 #上海菜 #中式 #foodieleader #foodie #foodiehk #blogger #長沙灣 #cheungshawan #香港 #hongkong

作為平民食堂不足為過

唯一要改善辣汁應該要加返多,保持整件雞味道一致

外觀:👍👍👍
味道:👍👍👍
*滿分=5👍

2022-11-15 963 浏览
同朋友平日去食,感覺真的非常非常非常差,特別系一個女服務員短髮高高瘦瘦果個態度特別差,體驗非常不好,野食黎得超級慢,等左半個幾鐘現有野食,但呢個都唔系重點,我等方面系冇咩所謂的,但真系服務態度差到一個極點,我耐心等候的同時得到的不是安慰,而是受氣,我以為我欠個服務員錢,根本受呢d氣已經冇曬胃口食野,味道就普普通通,冇胃口食咩都唔想食。今次系我第一次俾咁低嘅評分。同朋友出到黎食野梗係開心緊要,但今次真系嘥曬一日嘅好心情。總之就係激氣激氣激氣啦!!!
2022-11-14
2022-07-28 1044 浏览
嗌左一個怪味雞髀飯同一個酸辣麵仲有兩個小菜,分別係手拍青瓜同皮蛋豆腐。一開始黎左一個飯先,怪味雞髀其實味唔怪,係幾好食的,不過原來雞係凍食,但肉質都啱啱好,唔會鞋同硬。食完等左好耐先黎小菜,原來漏單,係飯打後嘅全部漏單。味道上兩樣都幾好食,味道同其他地方有啲唔同,感覺正宗,皮蛋豆腐都幾推薦。黎左小菜先話個麵冇酸辣湯底,問我地轉得唔得🤥,我地等左好耐決定cancel個麵。成間野得兩個人但勁多單根本做唔切。但公道講句野幾好食,價錢都好親民,惟望請多一兩個幫輕廚房🙏🏿
食完等左好耐先黎小菜,原來漏單,係飯打後嘅全部漏單。
2022-05-02 1026 浏览
第一次幫襯,叫咗醉雞配菜飯(下午茶)$41,由於細食原故,故留待做晚餐。雖然係下午茶,但醉雞用長盒盛載,有雞翼及雞胸等起碼10舊,雞非常滑,雞胸亦嫩口。相信份量可媲美其他餐廳晚餐,唯欠點兒酒味。雖然放置咗好幾小時,飯中菜粒依然青綠,粒粒分明,不會淋及一舊舊;餐飲豆漿有豆味,甜味適中,以這價錢來説性格比高!下次會再試其他。
2022-05-01
6 分钟 (外卖自取)
  • 醉雞菜飯
2021-12-20 964 浏览
這間店每次經過都見人龍排隊.但我見食物款式選擇不多.只係一般上海麵食食品。今天下午兩點見有點時間.便來試食! 可能午膳時間就快過.人龍已經散咗七七八八,這間店舖坐位不多.在我隊前還有兩枱客.不到十分鐘.我們兩公婆便可以坐低咗!坐下不久.見老闆不停接聽外送來電.還有客人親自前來買走.可能小店價廉物美關係!點餐如下:1. 紅燒牛肉飯(要菜飯加兩蚊)送凍豆漿一杯。2. 醉雞飯(要菜飯加兩蚊)送凍豆漿一杯。3. 酥炸雲吞一客(有五粒)。第一度上枱是醉雞.用一個長方小碟上枱.另加一碗菜飯.雞肉鮮嫩幼滑.可惜酒味不重.稍微偏淡.唔夠香.總算過得去!第二度紅燒牛肉飯.都係用一個長方小碟上枱紅燒牛肉有五至六粒.旁邊擺設少許生菜.牛肉都幾大粒.牛肉入味好林.賣相OK讚好!兩碗菜還有點凍又唔熱.又唔暖.我都係比較喜歡吃熱飯多啲!第三度酥炸雲吞.雲吞皮超脆身.餡料唔錯.點了泰式雞醬超好味.雲吞上枱還是熱辣辣。兩杯豆漿.夠凍豆味香濃.都唔錯!
點餐如下:
1. 紅燒牛肉飯(要菜飯加兩蚊)送凍豆漿一杯。
2. 醉雞飯(要菜飯加兩蚊)送凍豆漿一杯。
3. 酥炸雲吞一客(有五粒)。
兩杯豆漿.夠凍豆味香濃.都唔錯!

2021-12-03
  • 醉雞菜飯
  • 紅燒牛肉菜飯
  • 酥炸雲吞
1K
2021-09-21 1089 浏览
讚1.菜飯好味道,雞件份量好多2.侍應服務態度係幾好,會叫客人坐啲風口無咁大既位彈1.怪味雞可能真係叫錯左,醬汁同下面果個醉雞好唔夾下,本來醉雞件係皮薄肉滑,但同個辣汁唔夾

1.菜飯好味道,雞件份量好多
2.侍應服務態度係幾好,會叫客人坐啲風口無咁大既位

2020-12-16 1308 浏览
突然想食上海菜,知道附近有間就過去食,幸好仲有下午茶時間,叫了一個回鍋肉菜飯加一個熱豆漿共四十元都可以,價錢以下午茶飯來講都合理。等了一陣豆漿來到,味道都幾好飲,豆味都幾香同夠熱又大杯,食物之後來到飯都熱但不夠菜香,幸好入面菜都不少口感加回少許分,回鍋肉份量一細碟差不多,但咁看就不見肉,底部有5片肉,菜不少但醬汁太杰身,而且有點咸同完全一點辣都沒有,食不到回鍋肉味道,又沒有豆腐乾絲,來吃一次就夠了。
2020-12-16 2963 浏览
今日過嚟長沙灣,任務喺同親戚有啲交收,兼順便落福榮街一帶買嘢,任務完成後,又要搵地方食晏,沿路向青山道方向行,偶然經過呢間「尚小館」,仲記得之前睇過食友嘅食評讚過呢間賣上海嘢小店,啱啦,都好耐無食過滬菜嘞。餐廳都屬小店規模,地方唔大,但想做多點生意就自不然有少少逼,不過,環境都算整潔企理。見此時客人唔太多,加上有啲隔板間住,自行搵個自閉位躲埋一角,食得安心啲。雖然睇嚟客唔多,其實,好多外賣客。 影餐牌時有啲反光,好彩攞咗張外賣單張,有涼拌小食、小菜、飯麵年糕、點心、飲品、客飯餐、粉麵餐、飲品及一張廚師推介菜單,定價都好相宜,始終,幫襯嘅都喺附近嘅街坊多。順帶一提,雖然餐廳人手少,但殷勤嘅服務搭夠。 醉雞菜飯 $46醉雞一大碟,菜飯又一大碗,先講啲雞,咁啱咁好彩,俾咗個脾位我,我見餐牌要脾位喺應該貴啲。而啲雞肉真喺好嫩滑,有鮮甜嘅雞味,散發出淡淡酒香,恰到好處,雞皮亦好爽口,最好喺無乜皮下脂肪嘛! 菜飯唔止就咁搵啲菜碎撈飯,而喺啲菜粒處理過,令到啲飯有微微鹹香味,又有啲油潤感,飯粒分明,入口感覺更好。豆漿(免費)所有客飯餐、粉麵餐都奉送豆漿,亦可以加錢轉其他嘢飲,但選擇唔多,都喺汽水、熱
醉雞菜飯 $46

!
醉雞菜飯
,入口感覺更好。
豆漿(免費)

所有客飯餐、粉麵餐都奉送豆漿,亦可以加錢轉其他嘢飲,但選擇唔多,都喺汽水、熱蜂蜜柚子茶(+$3),或轉凍奶茶(+$5)。豆漿嘅豆味好濃郁,涼涼哋唔會太凍,飲得咖啡、奶茶多,都要飲吓啲健康嘢,加上喺免費跟餐送。
豆漿(免費)
睇見餐牌都仲有唔少小食、特別菜式都幾感興趣,一個人真喺食唔到幾多嘢,有機會再嚟就試吓其他嘢。
星期五竟然要加班😖,做完嘢差唔多八點半,行咗去長沙灣嗰邊鬆下同睇吓有乜食。行到福榮街盡頭,見到有間上海嘢「尚小館」,好多人幫襯,而且又未收舖,仲肯做我生意,咁就入去啦😉。店舖細細,座位唔多,坐滿街坊熟客,厲害厲害👍。餐廳用隔板將餐枱分開,食客食得安心。餐廳定價超抵,$4X一個飯或麵仲送嘢飲,就算砂鍋雲吞雞都只售$68,簡直係益街坊。基本上你唔會搵到有任何嘢係過$100‼️,傻的嗎?由於夜食嘢,所以我主要食餸而已。不過餸嘅份量超多,要多碗飯就真係未必食得哂,而家咁樣已經好飽🤰。紅燒牛肉菜飯($44),🐮紅燒牛肉有好多件,而且每件都好厚身,唔係平日薄薄一片,食落好有嚼勁,因為同時食到肉同筋,但其實牛肉係煮得好淋同好入味的。另外,牛肉旁仲有幾片生菜,有意外驚喜。菜飯要加$2,抵加啦,菜飯有好多菜粒🍚,而且好夠味。食落你唔會覺得菜還菜、飯還飯。醉雞肶($45),未清楚見到碟雞,已經聞到酒香。🍗雞肶好大件,賣相吸引,上碟好整齊,有放左右兩邊。本身以為得一邊雞肶,仲覺得好貴,點知完全相反。雞肉嫩滑,帶有濃濃酒味🍶,內裡夠熟,雞皮無毛,好好食,必食推介!麻辣雲吞($28),雲吞有六粒🥟,餃皮偏厚,唔易
紅燒牛肉菜飯
菜飯
醉雞肶
麻辣雲吞
麻辣雲吞($28),雲吞有六粒🥟,餃皮偏厚,唔易穿。我要咗麻辣味,店員落單時已經有溫馨提示問我哋食唔食得辣,我話都OK嘅。誰不知口水雞醬真係辣到一個點🌶🌶🌶,我完全食唔到,好彩佢主動比多羹麻醬我中和一下。
豆漿係飯餐包咗嘅,🥛夠凍夠大杯。小店可能冇設立水吧位,但顧及到香港人鍾意飲凍奶茶嘅關係,所以有賣樽裝凍奶茶($5),同事話味道中規中矩。
題外話,餐廳用有蓋嘅盒放餐具🥢,感覺衛生啲。
總括嚟講,小店係臥虎藏龍,你以為佢只係一間平平無奇嘅街坊店,無錯佢係做街坊生意,但食物出品意外哋高質,大份夾好食😋,同事讚不絕口。老闆娘(定女店員?)好好人,就算得佢一個負責樓面,都仍然保持禮貌。我推介依間性價比高嘅平民上海小館✨!
2020-11-06
紅燒牛肉菜飯
菜飯
醉雞肶
2020-11-07 600 浏览
今晚放工去了長沙灣近明愛附近食晚餐,今晚想食中餐,見到有上海菜又好想食。天氣有點涼,乾燥,叫了砂鍋雲吞雞煲配菜飯,先飲啖雞湯,無味精,用整隻雞煲湯,好香濃,鮮甜,亦去了大部份的油脂。雞件算多,就算雞胸很很嫩,雲吞是菜肉餡料,很飽滿的樣子,菜飯比例平均,增加纖維,雞煲內還有切絲的雜菜。雖然一人份量,但湯都夠兩三人飲用,很滋補。紅燒獅子頭煨麵賣相吸引,很大件豬肉球,肉味甚濃,包裹住一隻鹵蛋,老公都好中意食。麵條沾上湯汁,熱騰騰,麵條彈牙有口感。皮蛋豆腐是涼盤,少少辣,豆腐嫩滑,刀功唔差,必切得薄,皮蛋很甘香,連肉鬆食,正奶茶真心推介,茶味香濃無澀味,奶,茶比例甚好,當日即沖即入樽,確保新鮮,待涼放雪櫃,本身以為杯裝叫走冰,店員話無冰的,因為加冰會影響了奶茶的茶底及奶香,十蚊樽都好抵。因為我們住附近,抗疫價全日客飯餐,粉麵餐外賣自取減六蚊,支持下小店

2020-11-03 605 浏览
早陣子在青山道試過一間清湯腩粉麵店後,偶然發現附近有間吃上海菜的小館子,故是夜乘着過來長沙灣探望朋友,就一同到訪這賣滬菜的店子「尚小館」。店內裝修簡約、整潔,既然是小店,故座位不太多。是夜在晚市繁忙時間到來,坐不久已滿座了,而店員招呼頗殷勤,又有禮貌。餐牌只是幾頁紙,但麻雀雖小,卻五贓俱全,包括了涼拌小食、小菜、點心、飯麵年糕、客飯餐、粉麵餐、飲品,定價都經濟實惠。先來一客「三絲粉皮」($48 ),平常只是雞絲的,這次就多了青瓜絲及火腿絲,三絲既下得足,又切得工整,並下了大量麻醬,粉皮爽滑,把所有材料拌勻,口感有不同層次,着實是很不錯又抵吃的冷盤來。 粉麵餐中,可以選擇「雙拼麵」($45),而我們選了鎮江骨拼紅燒牛肉。份量可不少啊,上海麵特別有咬口,而鎮江骨肉質十分鬆化,酸香好吃;紅燒牛肉同樣做得出色,炆得軟腍,富肉香,有水準。 店長推介他們的醉雞,是自信的菜式,所以,另一個主食就選了「醉雞菜飯」($46)。的確,不單止雞件皮爽肉滑,皮下脂肪又少,而且,散發出清醇不嗆喉的酒香。菜飯亦做得有心,不單菜多,亦帶點鹹香味。叫得粉麵餐、客飯餐,當然奉送飲品:豆漿,亦可改飲汽水或熱蜂蜜柚子茶,需
,着實是很不錯又抵吃的冷盤來。
三絲粉皮
。
雙拼麵(鎮江骨拼紅燒牛肉)
。菜飯亦做得有心,不單菜多,亦帶點鹹香味。
醉雞菜飯
叫得粉麵餐、客飯餐,當然奉送飲品:豆漿,亦可改飲汽水或熱蜂蜜柚子茶,需加$3。雖然沒有問豆漿是否自家製,但味道很濃郁,亦不會太甜,熱蜂蜜柚子茶就很合適此時秋涼的季節時候享用,入口很滋潤喔。
熱蜂蜜柚子茶、豆漿
今晚所試的幾款食物都很有水準,而且,份量大,定價相宜,怪不得有如斯多街坊光顧,或來買外賣。友人受疫情影響,生活不太好過,希望這餐飯能為他打打氣
三絲粉皮
醉雞菜飯
呢間唔起眼嘅上海小店位於荔枝角與長沙灣交界,主打紅燒獅子頭、醉雞、口水雞系列~ 店舖細細主要做街坊生意,定價非常親民。飯餐或上海麵 大約50幾就有交易。醉雞髀上海麵 $52醉雞髀份量好多,酒香濃郁~雞肉厚肉而且好嫩滑。飯餐/麵餐均配豆漿,味道唔太甜不錯。麻辣雲吞 $28共有6粒,細心店家表示驚口水汁過辣,可以分開辣汁。味道麻辣嘅後勁的確較嗆。紅燒獅子頭菜飯 $60 菜飯+$2 菜飯煮得夠乾身獅子頭脹卜卜,內藏左一隻入晒味嘅鹵水蛋不過獅子頭豬肉就略嫌欠點彈性。疫情期間全日外賣自取減$6~全店最推介 醉雞髀 + 菜飯

店舖細細主要做街坊生意,定價非常親民。

飯餐或上海麵 大約50幾就有交易。

醉雞髀上海麵 $52

醉雞髀份量好多,酒香濃郁~

雞肉厚肉而且好嫩滑。

飯餐/麵餐均配豆漿,味道唔太甜不錯。

麻辣雲吞 $28

紅燒獅子頭菜飯 $60
菜飯+$2 菜飯煮得夠乾身

獅子頭脹卜卜,內藏左一隻入晒味嘅鹵水蛋

不過獅子頭豬肉就略嫌欠點彈性。

疫情期間全日外賣自取減$6~
全店最推介 醉雞髀 + 菜飯
2020-11-01
  • 醉雞髀
2020-11-02 219 浏览
近排多咗嚟長沙灣搵食,因為呢區真係有唔少既經濟又抵食嘅小店。上兩個星期來吃了頓客家菜,今日有人話要帶我嚟試下福榮街呢間「尚小館」。原來間舖頭都開咗有一段日子,不過門面睇落仲係好新淨。店內環境亦不錯,乾淨企理,配上一室淺木色檯櫈,簡潔舒服。先睇餐牌,食物選擇都幾多,有客飯餐、粉麵餐、涼菜小食、飯麵年糕、小菜、點心、飲品,另外亦有幾款廚師推介。我哋揀咗個三絲粉皮、南乳炸雞中翼同砂鍋雲吞雞煲配菜飯。每次到上海餐館用膳,都會點雞絲粉皮這個菜式,不過呢度個三絲粉皮 ($48),用料就更加豐富,除了雞絲同青瓜絲之外,另外仲加咗火腿絲。粉皮薄而透明,麻醬味香,吃得出用料不俗。雞絲嫩滑不韌、火腿粗身,唔係一般超市貨色,頗有誠意。青瓜絲清爽脆口,撈埋麻醬和黑白芝麻等一起吃,超開胃。接著上桌的南乳炸雞中翼 ($28)  亦非常美味,外皮炸到脆卜卜,入口充滿南乳嘅咸香,而且入面嘅雞肉食落仲好 Juicy,啖啖滋味。砂鍋雲吞雞煲配菜飯 ($70),餐牌寫明係一人份量,無諗過原來都咁大煲,非常足料。雞湯味道很清甜,無落味精,入口濃而不膩,好好飲。雞肉鮮嫩幼滑,加上皮薄餡靚嘅雲吞,簡直係絕配。菜飯水準亦唔錯,飯質

我哋揀咗個三絲粉皮、南乳炸雞中翼同砂鍋雲吞雞煲配菜飯。

砂鍋雲吞雞煲配菜飯 ($70),餐牌寫明係一人份量,無諗過原來都咁大煲,非常足料。雞湯味道很清甜,無落味精,入口濃而不膩,好好飲。雞肉鮮嫩幼滑,加上皮薄餡靚嘅雲吞,簡直係絕配。菜飯水準亦唔錯,飯質鬆軟,而且唔會油淋淋,食完真係好飽肚。

用餐期間,不停見有街坊嚟買外賣,足見店子的出品很受食客歡迎。
-🔸湯雲吞 $28🔸醉雞髀 $45🔸椒鹽小黃魚 $45🔸豆漿 $6-呢間位於長沙灣嘅上海菜館,屬家庭式經營,店員姨姨好nice咁推介菜式,感覺好溫暖。除咗上海麵、菜飯之外,仲有多人款上海小菜同小食,選擇豐富喎~湯雲吞皮唔會好厚,餡料係新鮮芥蘭同肉,湯頭幾清甜。醉雞髀一上枱就聞到好香紹興酒味,食落入晒味,肉質又嫩滑。聽店員姨姨介紹再試埋個椒鹽小黃魚,比想像中大條得多,而且即叫即炸超香脆,連軟骨都食得,性價比超值!

🔸湯雲吞 $28
🔸醉雞髀 $45
🔸椒鹽小黃魚 $45
🔸豆漿 $6

湯雲吞皮唔會好厚,餡料係新鮮芥蘭同肉,湯頭幾清甜。

醉雞髀一上枱就聞到好香紹興酒味,食落入晒味,肉質又嫩滑。