2019-06-18 212 浏览
朋友介紹呢度啲上海菜幾多選擇又好味,今晚就來試一試啦,一入去見地方乾淨,配搭一些畫作在牆身做裝飾,採用木質以及暖色作主調,每枱之間有足夠空間,我們坐的卡位櫈身高度足夠摭擋鄰桌視線,完全做到高私穩,談心說事的好場所。坐下後店員熱心一邊為我們斟茶,一邊介紹店裡的招牌菜式,我們從中選了好幾樣特色點心,有酸辣湯、生煎包、小籠包、春卷、五香牛展、涼拌茄子、燻魚等。酸辣湯的湯料有荀、豬紅、冬菇、蛋絲、蔥粒和紅椒粒等,酸酸辣辣既味道先來刺激一下味蕾,然後熱辣辣既生煎包外面煎得香脆,裡面是充滿豬肉味的肉餡,食落讓人有飽足感。上海春卷裡面有冬菇、紹菜、紅蘿蔔絲,也是炸得脆脆的。小籠包外形飽滿,上枱時是充滿蒸氣熱辣辣的,吃時先將醋從小籠包頂部既窿倒入去,混合有豐滿湯汁的肉餡裡,然後一口咬落去時,湯汁、肉汁、醋同時傾瀉而出,鮮味十足。前菜可以單點或者有三款一碟的選擇,為咗試多幾款口味,我們叫左自選三款,有煙煙韌韌既五香牛展、鹵水和香料味道濃郁,還有香脆可口又入味既燻魚,涼拌茄子配上酸酸甜甜的醬汁也好好味。

上海春卷裡面有冬菇、紹菜、紅蘿蔔絲,也是炸得脆脆的。
2019-06-07 219 浏览
今天再來尚點用膳,有點令人失望了,上次很好吃的擔擔麵,變成了鹹麻醬麵,感覺就是把吃腸粉的麻醬加入鹽水煮沸,再加麵,既膩又鹹,還有酸梅湯,其實我比較想喝用酸梅粉調的酸梅湯,這看起來像是涼茶舖賣的那種,幸好能換成豆漿,不然都不知道怎麼把它喝下去。雞絲粉皮還不錯,是雞絲粉皮該有的味道,不過不失。而那個酥炸餛飩,它是邊沿皮脆,中間皮軟,和我想像的不同,不知道是炸起來後放久了,還是本來就這樣?但還湊合。但擔擔麵真的令人太失望了。
酸梅湯
雞絲粉皮
擔擔麵
炸餛飩
雞絲粉皮
放工之後想食上海菜,之前食過南x館普普通通,得返間尚點,之前未食過,膽粗粗去左試,又有d驚喜喎😜食物: 擔擔麵。味道麵質都可以,不過點解點解點解無"排骨擔擔麵" "排骨擔擔麵" "排骨擔擔麵"... 小籠包。一籠4粒,皮薄 夠汁,今次只係叫左一籠,下次要叫多籠先夠🤣🤤津白年糕。本身鐘意食年糕,對呢碟有d要求,味道同質地都好重要😎 急不及待飲啖湯先,味道適中,津白都夠入味,年糕質地正正就係我要的煙煙韌韌 正!但年糕可以再入味d服務:有位金毛職員見到我地縮下縮下,就主動同我地講風口位,呢個時間未坐滿,要唔要轉位,人不可以貌相,佢望落有d惡,但又好鬼死細心🥰職員上菜時都有提醒小心熱,可能見到我個猴擒樣🤣但到開始繁忙,想搵個職員要多對筷子有d難,舉左幾次手先得總結:整體食物 服務都不錯,價錢都合理下次想食上海菜會再去P. S. 掛住食唔記得影相😩下次要相機食先📸

食物:

服務:
職員上菜時都有提醒小心熱,可能見到我個猴擒樣🤣
但到開始繁忙,想搵個職員要多對筷子有d難,舉左幾次手先得

總結:
整體食物 服務都不錯,價錢都合理
下次想食上海菜會再去

P. S. 掛住食唔記得影相😩下次要相機食先📸
2019-05-29
2019-05-27 272 浏览
以前呢間尚點真係好好,服務好,野食亦十分有質素,雖則唔算平,但物有所值。 最近幾個月開始,見佢地外場員工幾乎完全轉哂,宜家呢班由個領班開始到d 妹妹,全程一直打打鬥鬥,嘻嘻哈哈,笑聲幾乎大聲過場裡面既客人。D出品明顯差哂,網炸鍋貼由原來既乾身,脆皮內裡有肉汁,到宜家成碟都係有油,小籠包由原來皮薄而夾不穿,到宜家成籠4隻小籠包隻隻都痴住張紙,一夾就穿。今晚晚市叫咗個上海粗炒,鹹到不得了,食咗兩啖已經收咗皮。整個印象由物有所值,服務有禮,到宜家覺得超級嘥錢,成班外場員工自己打打鬥鬥,嘻嘻哈哈,全離譜係個領班帶頭玩,毫無專業。
2019-04-26 422 浏览
抱歉,這家是可一不可再的食店。剛好要找午餐的地方,在第一城真的好易中伏。兩個人午餐,叫d基本上海菜必食的。點知都中招#招牌小籠包 說特價,限量幾多份,拎岀來4隻全部一滴湯都無,說特別用松茸餚的湯做餡料,只吃到鹹魚肉餅味。簡直做壞招牌!#涼菜拼盤 尚算可以。#紅油抄手 當作吃上海菜肉雲呑罷了!#黃魚湯麵 有湯、有魚、有麵。。大家應該明白。#紅糖糍粑 奇怪的口感,好軟。。黏牙。。。無野好講,重點食咗HK$300~~好伏
抱歉,這家是可一不可再的食店。
剛好要找午餐的地方,在第一城真的好易中伏。

兩個人午餐,叫d基本上海菜必食的。
點知都中招

#涼菜拼盤 尚算可以。

#紅油抄手 當作吃上海菜肉雲呑罷了!

#黃魚湯麵 有湯、有魚、有麵。。大家應該明白。

#紅糖糍粑 奇怪的口感,好軟。。黏牙。。。

無野好講,重點食咗HK$300~~好伏
2019-04-16 424 浏览
今日去第一城食下午茶,朋友選了尚点,夠哂方便,由地鐵站行入第一城,一入商塲上一層就見到。叫下午茶餐有8折。3選1開胃菜,幾个主菜揀,加一杯飲品,睇落唔錯。我們叫了2个餐,小食麻辣大豆芽和糖醋青瓜,大豆芽味道一般,只有辣味,唔夠麻。至於糖醋青瓜就非常失望,只有非常甜,完全冇酸味,青瓜亦唔爽口😥主菜揀津白肉絲湯年糕,淡淡的湯底,肉絲少少,真是很一般的湯年糕😅,至於菜肉餛飩麵,比較好些,有4粒餛飩,粒粒飽滿,麵條還好啦。我們用優惠價叫多兩個小食,分別係春卷和鍋貼,雖然春卷唔算炸得脆口,但總算唔油膩 ,12蚊兩條算唔錯啦,鍋貼一樣,包得飽滿,都食得過。我叫多個招牌小籠包,係侍應大力推薦,話又抵食又好食。 佢哋嘅小籠買点皮薄餡靚多汁,一籠4個,咬開有湯汁有肉味,但皮不算薄,特價40蚊,不過不失啦。三人食,每人平均唔使$60,環境闊落,整潔,清靜,坐低飲個下午茶傾下偈,不過不失,但係都有好多其他選擇。

2019-03-20 303 浏览
因為男朋友喺附近學完車,我又想食上海野,就過左黎食。先講一講環境先,入到去,俾我想像中細,不過算係乾淨整齊。見到個餐牌嘅選擇都好多,但因為我同男朋友都想食麵,所以我地叫左開揚葱油拌麵-我本身好鐘意食呢個麵,平時出面開嘅好香,但呢度一上菜嘅時候,無咩色水,我都知一定唔夠味,好在啲麵質唔淋,都叫做食得落雞絲麻醬拌麵-呢個男朋友食嘅,佢話無特別,對男士黎講,個麵嘅份量會偏細口水雞-份量又係好少。除左辣味,我食唔到有其他味紅油抄手-一般,好在有炸蒜搭夠酸梅湯-認真講,好難飲😖服務:全場有足夠嘅伙記,但識用電腦入單嘅好似得一個咁,可能其他仲係新人。我地叫左5樣野,落漏左兩樣,比例都算高。不過女職員都送返一杯酸梅湯俾我地以表謙意。雖然真係好難飲。收碟好快,我一放低筷子,就即刻有人黎收起。總括:唔係話難食,但返兜嘅機會好微,除非無其他選擇
因為男朋友喺附近學完車,我又想食上海野,就過左黎食。
先講一講環境先,入到去,俾我想像中細,不過算係乾淨整齊。
見到個餐牌嘅選擇都好多,但因為我同男朋友都想食麵,
所以我地叫左

口水雞-份量又係好少。除左辣味,我食唔到有其他味

紅油抄手-一般,好在有炸蒜搭夠

酸梅湯-認真講,好難飲😖

我地叫左5樣野,落漏左兩樣,比例都算高。

總括:唔係話難食,但返兜嘅機會好微,除非無其他選擇
2019-03-18
2019-03-02 332 浏览
今天打算一家三口去食飯,book咗張 6 30 嘅臺,遲咗十幾分鐘就畀咗人。佢果度d職員態度極差,求其畀個張新飛我就算,但係其實我唔係冇留電話畀佢,如果我遲到佢可以打電話。之後食物等好耐仲要一般。其實咁都算喇。最大問題係, 佢勁想趕客走。仲要問我哋 “等咩啊?” ,“你想用錢畀定係咩啊?” “點解仲唔走既。我哋每人有畀5蚊同10% service charge 茶錢超級有問題。連個經理都係係咁係度hea住做。我唔知道我係去受氣定係去食飯! 各位你地如果去既話千祈唔好係d特別旺嘅時候去, 唔係好似我咁,比人趕走就唔抵啦!
依家連鎖式嘅上海食店,其實之前都嚟過,我覺得都還可以,但係今日嚟到覺得真係極度差以後都唔會再黎! 同屋企人一齊食,我哋一行三人,等位大概等咗十五分鐘左右,唔算好耐。有座位嘅時候,店員竟然安排搭枱其實當時正有其他吉枱可以安排比我哋,但佢偏偏就要安排搭枱,十分奇怪好老實食呢啲餐廳,我從來未試過搭枱。 即係去南小館、翡翠拉麵小籠包咁,你幾時會見到搭枱呢?如果係搭枱,我不如食快餐店。你亦都唔好收我加一服務費 而且安排入座時,從來冇問過我哋介唔介意搭枱! 最重要係,入到店內亦唔見有其他枱係搭枱,真係莫名其妙我哋三個人搭枱搭另一個一人食客。搞到好似趕住嗰個食客走咁,但好明顯嗰個一位客人剛剛先開始食。 坐低店員仲同我哋講好快安排有問題都算,食物呢到超級難食!網燒鍋貼,唔止煎得唔香,咬落去個皮仲未熟,又厚又硬,勁難食雞扒擔擔麵麵正常,但係湯比較稀。 炸雞扒勁油,麻麻地。番茄鹹肉燴麵,味道正常,但係啲配料好似屋企食淨嗰啲配料咁,配翠玉瓜真係十分奇怪小籠包係比較正常嘅一味, 皮厚度適中而且熱辣辣,呢個唔錯。當一人食客埋單時,店員收取我哋其中一個嘅食具,連佢都覺得我哋唔係搭枱佢都十分奇怪,仲問我哋呢原來你哋

安排有問題都算,食物呢到超級難食!
網燒鍋貼,唔止煎得唔香,咬落去個皮仲未熟,又厚又硬,勁難食

網煎鍋貼

雞扒擔擔麵麵正常,但係湯比較稀。 炸雞扒勁油,麻麻地。

小籠包係比較正常嘅一味, 皮厚度適中而且熱辣辣,呢個唔錯。

佢都十分奇怪,仲問我哋呢原來你哋三個係一齊食㗎
根本安排入咗嘅員工超級有問題,我都好莫名其妙,基本上呢個服務態度、食物質素,以後唔會再嚟,超級有問題!極差!
2018-12-27 412 浏览
屋企人食過藍田果間覺得唔錯,黎到第一城見有就試下。但質素真係麻麻,食物偏油,個口水雞根本就係醉雞加D 辣椒油上去,一D都唔香唔麻。個炒飯個樣好似唔錯但食落油淋淋,同藍田果間差好遠。
2018-12-05 400 浏览
離港前師兄請食飯,就附近係第一城食,見未食過就入咗黎。第一個上嘅係上海擔擔麵,撈兩撈,竟然見到頭髮,好嘔心,即刻叫店面換咗佢,但已經影響咗食飯心情。與其叫擔擔麵,不如叫花生醬撈麵,好齋,味道一般。認真,未食過咁難食的上海菜,所謂炸鱔糊,不如叫炸魚皮好過,幾乎未肉食,一就係但炸到乾到d肉晒水。而且顔色焦黑,見到都毫無食慾。成餐飯得個炸黃魚入到口,不功不過,but無心情影了已經。好地地一餐飯,食到如此尷尬,多得呢間鋪頭,都算勁。
離港前師兄請食飯,就附近係第一城食,見未食過就入咗黎。

成餐飯得個炸黃魚入到口,不功不過,but無心情影了已經。

好地地一餐飯,食到如此尷尬,多得呢間鋪頭,都算勁。
2018-11-19 383 浏览
tea time (2個人) 諗住入去食下野又唔係勁肚餓搵野食,明明裡面大把位,條4 眼龜係都要張人地塞入4人枱同人痴埋,第一張我指住隔嚟有BB 車頂住 話好逼喎有冇第二張, 跟住條友帶去拎一張仲pk, 個客有袋放咗係梳化則邊 就算坐落去人地都覺得唔舒服啦。 眼見一張枱係收銀機后面獨立 2 人枱 我即刻坐低冇理條友。 算啦開始點野食, 咁侍應放咗兩杯茶(係普通茶膽茶) 唔係酒樓果d什麼香片壽媚。 哈 ,點知張單打咗$4 一位茶錢。 有冇搞錯咁嘅爛鬼茶收$4 一位叫咗一換酸辣麵 同 魯肉菜飯。 個菜飯竟然仲遲個碗麵嚟(20 分鐘) 個菜飯只不過筆一碗菜飯 再係面放d預先整好嘅肉碎係面。樓面有成 7 個 人都好似做到爆晒咁 比人感覺極之唔舒服 😑哩間野真係不 L知所謂, 食物就算再有幾掂都係廢,第一個印象已經叫人以后唔洗再嚟兼且話晒比朋友聽千祈唔好去。 佢老闆真係要多謝 d伙記😆

2018-11-18
下午茶
2018-11-14 323 浏览
之前在尚點食過担担面覺得好好食,難得放假就同屋企人再去食過一行四人試左唔少前菜同點心,再加每人一碗麵,食到捧捧肚豆漿唔甜ok雙松小籠包= 黑 松 露 + 松茸 : 黑白兩款味道,皮夠軟夠薄, 保留到入面嘅肉汁, 好甘香嘅黑松露, 兩個人每人兩粒都好夠, 因為味道比較濃會有(漏)嘅感覺!麻醬伴面 : 要襯熱食, 凍左會一舊舊好爛夾, 食擔擔面好似會抵dd細食的話建議麵可以share,食多幾個小食!埋單每人$100,依個價錢食到gum 好的水準我覺得超值! 以後想食上海菜一定會再黎
之前在尚點食過担担面覺得好好食,難得放假就同屋企人再去食過

一行四人試左唔少前菜同點心,再加每人一碗麵,食到捧捧肚

豆漿唔甜ok

細食的話建議麵可以share,食多幾個小食!
2018-11-10 217 浏览
由在外邊等位時分座位嗰位男經理服務態度已經十分惡劣,時間仲有大半個鐘頭已經催促快啲埋單。入來比錢食飯,又要受男經理口面,入面四眼阿姐無禮貌催促。幫襯真無田無下次。
2018-11-10
中午行過搵地方食午餐,,見呢間唔使排隊可以直接入去,一於試下午市套餐睇吓好唔好食先。個套餐都幾多嘢食,有一個前菜,有一個主菜,同埋嘢飲。一行兩人叫咗兩個套餐,前菜分別要咗涼拌粉皮同埋蒜香四季豆,蒜香四季豆係好香嘅好惹味,涼拌粉皮就淡左少少。主菜叫咗一個嫩雞煨面,同埋一個三鮮湯年糕,個麵幾好味,叫做鮮甜,但係菜多個雞。至於個湯年糕,有好濃郁嘅金華火腿味道,個湯底好好味,但係啲年糕都唔係好多。加咗$12叫咗一個鍋貼,正正常常冇咩特別。飲品叫咗杯凍酸梅湯,味道有少少怪,唔識形容。

。個套餐都幾多嘢食,有一個前菜,有一個主菜,同埋嘢飲。

蒜香四季豆,涼拌粉皮
嫩雞煨麵