招聘中
最高可达 $18,800
月薪
2019-04-28 267 浏览
平時都經常去和民食飯,今日食lunch又去,呢度有 set lunch, 還有每天不同的日替,今天是星期三,點了個炸雞日替定食,炸雞炸過後也能保留肉汁,很juice, 醬汁是日式沙律醬,還有麵豉湯,日式蒸蛋!星期三日替!不錯
2019-04-22 229 浏览
本來我唔係好想食呢間,朋友㨂左我謂有食啦!點知比我預期的好!冇想過!因為都隔左好一段時間冇黎食喇!意外驚喜發現又幾好味嘅係,原味蒜味雞腿燒-肉質香滑。薯條脆脆可口,牛肉壽喜燒👍🏻👍🏻頂瓜瓜好味!下次諗唔到食咩,都可以翻焯呢到!
本來我唔係好想食呢間,朋友㨂左我謂有食啦!

點知比我預期的好!冇想過!因為都隔左好一段時間冇黎食喇!

下次諗唔到食咩,都可以翻焯呢到!
2019-03-17 226 浏览
平日好少食和民今次黎為咗用優惠不過等位都等咗成45分鐘...其實佢入面有位 只不過唔夠人手執枱叫咗個4人餐A選2: 1) 海老牛油果pizza 2) 鐵板豚肉野菜炒都炒得幾好食好香B選2:1) 石鍋黑椒牛肉飯2) 鮭魚牛油果卷論壽司黎講佢算唔好食...啲飯勁黏...唔似壽司飯 塊三文魚就ok嘅 牛油果冇味 入面蟹柳細咗啲C選1:牛肉壽喜燒一個鍋有軟豆腐 牛肉片 野菜 菇味道就濃嘅因為個湯底 但係啲牛肉唔靚😭好多根同肥膏 咬都咬唔斷啲三文魚係個餐包埋嘅極味意式薄切鮭魚依個就好食 外表睇落係煙三文魚 但係一啲都唔鹹 同時個味好新鮮 似好薄好薄嘅魚生 加埋佢原有嘅調味粉好食👍🏻其實一個4人餐唔夠食所以要再散叫咗啲小食(芝士炸雞、炸南瓜天婦羅、芝士鰻魚卷、冷蕎麥麵、照燒野菜餅)冷蕎麥麵普通 要落佢附上嘅汁先有味-總體 食物一般 有少少失望(好似lunch好食啲)價錢用咗優惠都ok $8xx/5人 (已加一)人手就不足 但係勝在個waiter勁勤力 咩都佢一個做曬 執枱 落單 上菜 叫飛 埋單所以要體諒下服務ok睇黎和民lunch食會好啲 唔洗等位又好食啲
平日好少食和民
今次黎為咗用優惠
不過等位都等咗成45分鐘...
其實佢入面有位 只不過唔夠人手執枱

啲三文魚係個餐包埋嘅極味意式薄切鮭魚
其實一個4人餐唔夠食
冷蕎麥麵
冷蕎麥麵普通 要落佢附上嘅汁先有味
總體 食物一般 有少少失望(好似lunch好食啲)
價錢用咗優惠都ok $8xx/5人 (已加一)
所以要體諒下
服務ok
睇黎和民lunch食會好啲 唔洗等位又好食啲
2019-03-07 136 浏览
最近紅磡開咗一間和民於是放學就同同學去試吓啦 本身都有食過和民記得質素都唔錯但係今次就可能比平時食開嘅差咗少少今次嚟到主要係叫咗幾個午餐食一個係雞扒飯大概四$50.1個就係蟹肉拌飯比較貴大概六$70呢度食物嘅份量都算OK食得飽肚但係個人就覺得雞扒飯入邊嘅配菜薯條真的一般 薯條食落口已經凍哂同埋外皮都已經林晒5脆了所以今次嚟呢度食嘅印象都一般般 可能係個別經驗啦

所以今次嚟呢度食嘅印象都一般般 可能係個別經驗啦
2019-02-28 130 浏览
本來對和民的好感度還是挺高的,但這一次真的是太差了。說是一個期間限定的海鮮石鍋飯,照片看上去是十分好吃的。但是一上來配料少不在話下,味道調教一點都不好,感覺是甚麼味道都沒有。又乾又淡。重點是和民也不便宜。我吃了幾口之後,居然要倒豉油調味,未免太差了。可以說,因為這一餐,再也不想吃和民了。
本來對和民的好感度還是挺高的,但這一次真的是太差了。
可以說,因為這一餐,再也不想吃和民了。
2019-02-27 1032 浏览
朋友約埋一起相聚,當天是閑日晚市,客人不太多,可以坐耐些都不打緊。見4人前店長推介的套餐有不少菜式,於是決定叫此套餐,然後加其他食物。固定商品:季節前菜,調味蓮藕粒、菇等,清清口腔用。盛滿芝士凱撒沙律,芝士唔覺很多,沙律菜新鮮爽脆,仍舊保持水準。3品刺身盛合,赤蝦、金槍魚、三文魚,三種刺身都新鮮。甜品是一口朱古力蛋糕,外型吸晴,朱古力慕絲軟滑,士多啤梨亦清甜。A:6選2海老牛油果披蕯,是薄批,一放涼便變硬實,本身不太喜吃硬繃繃的披蕯。牛油焗帆立貝,有邊的小帶子,鐵板上又配埋菇一起吃,熱辣辣兼香口。B:6選2和民石頭泡菜飯,朋友太餓了,一上枱已被混撈了。泡菜只是微辣,很多蔬菜,印象中肉就很少了。燒牛肉壽司卷,燒牛肉都幾厚肉,大大口咁食,但一的都唔靱。C:4選1牛肉壽喜燒,亦是大大塊牛肉,越煑越多汁,最後將拌碟的生菜都放入煑熟全吃了呢!D:2 選2,即無得擇。原隻蒜香雞腿燒,燒烤的雞肉較軟冧,唔駛蒜汁都吃到醃得入味的雞肉。香炸原隻雞腿,増添外脆的口感,內裏仍保持肉汁。再加:日本產有機蕃薯條,香脆外亦有甜味,不用蘸蜜糖吃了。鯖魚燒,幾厚肉,唔乾也不嚡,一陣就吃晒了。鐵板一口牛柳粒,似是一塊切
固定商品:
季節前菜,調味蓮藕粒、菇等,清清口腔用。

3品刺身盛合,赤蝦、金槍魚、三文魚,三種刺身都新鮮。

A:6選2

B:6選2

燒牛肉壽司卷,燒牛肉都幾厚肉,大大口咁食,但一的都唔靱。

C:4選1

D:2 選2,即無得擇。

香炸原隻雞腿,増添外脆的口感,內裏仍保持肉汁。

再加:
日本產有機蕃薯條,香脆外亦有甜味,不用蘸蜜糖吃了。

鯖魚燒,幾厚肉,唔乾也不嚡,一陣就吃晒了。

鐵板一口牛柳粒,似是一塊切開的牛柳,無渣但無乜肉味。

甜品唔夠分,叫埋抹茶黑蜜小年糕(配抹茶黃豆粉),年糕塊半浸在黒蜜內,上灑滿抹茶粉,還有一球紅豆蓉。看到覺得應該很甜,可與年糕一起吃起來又不覺甜,年糕軟軟韌靱,越咬越好味。

套餐還有飲品:19選4,有熱有凍,尤其凍飲都很大杯。
6人叫4人套餐,其實種類份量都不少,再加一些其他菜式,吃得飽飽外也算頗經濟的。
  • 一口朱古力蛋糕
  • 香炸原隻雞腿
2019-02-22 198 浏览
本來朋友是介紹和民對面的零因間又日本人開設的日本餐廳,可惜沒有位,結果簡單地過對面的和民。我喜歡熱辣辣的食物,所以凡有焗嘢、石鍋、煲仔等便會揀。今次無失望。蒜香海鮮飯定食 $68 😋比想像中好多了,喜歡熱辣辣,而且這個整得好,尤其如果係喜歡食飯焦,這個好是有飯焦又無黑燶,全部可以食,好有脆香口感,讚👍😋 海鮮有幾片帶子和三文魚。特上鰻魚盒子飯御膳 $138 😋標明鰻魚140g以上,鰻魚份量足,汁美味。

石鍋蒜香海鮮飯定食
蒜香海鮮飯定食 $68 😋

特上鰻魚盒子飯御膳
特上鰻魚盒子飯御膳 $138 😋

標明鰻魚140g以上,鰻魚份量足,汁美味。

餐飲茉莉綠茶

餐飲柚子梳打

2019-02-20
石鍋蒜香海鮮飯定食
特上鰻魚盒子飯御膳
2019-02-06 182 浏览
連鎖的和民 午市主食吃得多 這次不太肚餓 就嘗嘗小食 原來小食也不錯明太子芝士焗年糕一上桌 比想像中細份 果然是小食但是芝士和明太子份量很足 面層佈滿芝士和一大堆明太子芝士都會拉絲 鹹香的芝士 與煙韌的年糕很搭配上明太子 雖然很香很惹味 但有點過鹹吃到最後有點膩鐵板椰菜燒同樣比較細份薄薄的外層包住頗多餡料有清新爽口的椰菜絲 拉絲的芝士 雞蛋 香口 口感頗豐富但面層的醬汁 有點過鹹整體而言 兩個小食都比較細份 價錢不便宜 味道不錯 是有點重口味 不過性價比較低
明太子芝士焗年糕

有清新爽口的椰菜絲 拉絲的芝士 雞蛋 香口 口感頗豐富
但面層的醬汁 有點過鹹

1K
2019-01-03 366 浏览
行勻全層咁多間食肆之後,最後決定去幾年無幫襯過而應該係新開無耐的 "和民" ! 自從和民由日本嗰邊自己做番之後,我就無再幫襯過喇! .🍛 滑蛋豬扒定食 ~ 蛋一 d 都唔滑,仲有 d 老,豬扒好厚不過有點硬! 🐖 十勝豚肉定食 ~ 薄薄的一片豚肉,有點乾 & 肥! 最別緻係個定食有甜品,紅豆白玉! 🍡🐷 豬 & 🐔 雞天婦羅定食 🍤 ~ 餸多到遮晒 d 飯,炸得算香脆,唔會太油! 配茶碗蒸蛋,唔錯! 特別一提係餐飲,可選薑蜜! 超。好。飲! 勁薑勁辣,飲完暖笠笠 🍵

2018-12-05 343 浏览
最近紅磡開多左間和民,之前有間叫和亭。兩間餐廳雖然相似,但感覺上和民比較好食少少😊。今日見佢新開張,就黎試試佢既午餐定食。我諗左陣決定叫呢個滑蛋豬扒飯定食,60幾蚊包左沙津,湯,飲品。呢個價位同其他日本餐廳比較尚可接受。炸豬扒粉太厚,但味道還可以。而滑蛋份量就比較少,雖然望落好大份,但其實只係薄薄的一層🤣。味道可以,但口感唔算太滑。不過$60蚊呢個價錢,係商場入面都算係咁。希望呢間連鎖店繼續係食物上有進步!

2018-12-05
午餐
2018-11-26 241 浏览
Nice and easy Japanese food at decent prices! We ordered some skewers and some sushi rolls for starters which were fairly yummy.Then ordered an eel rice and a eel and beef rice.The eel was actually pretty decent and for the price you pay not too bad. All in all watami is a nice easy place to get a good fix of Japanese food without paying too much or queuing for too long!

夜晚喺紅磡置富都會搵食,唔知係夜晚關係定位置上關係,附近嘅餐廳都好少客人,不過見好耐無食過和民,完全無選擇困難症之下,就決定食佢!餐廳空間感好大,因為夜市唔太多人,所以環境算靜,座位寬敞,坐得舒適。🔹滑蛋豬柳盒子飯 $68滑蛋名副其實,又滑又多汁,配飯食大啖大啖好快食完。炸豬柳雖然被蛋汁焗住會無咁脆身,但係肉質嫩,易入口。🔹十勝豚肉盒子飯 $78烤燒過嘅豚肉切片鋪滿白飯上,雖然薄切但都幾入味,而且唔會韌。如果飯可以再熱啲會更好。📍居食屋「和民」 紅磡都會道6-10號置富都會7樓741-742號舖..環境分數:8/10食物分數:7.5/10Encore分數:7.5/10

🔹滑蛋豬柳盒子飯 $68

🔹十勝豚肉盒子飯 $78

📍居食屋「和民」
紅磡都會道6-10號置富都會7樓741-742號舖

環境分數:8/10
食物分數:7.5/10
Encore分數:7.5/10
2018-10-30 220 浏览
和民午餐一向都幾多選擇,不過一真都冇為意原來星期一至五每一日都有一款特別優惠的套餐,優惠在多了一個茶碗蒸,就咁加配都要加12元,咁我既然都鐘意食茶碗蒸,就點了個63元優惠餐。當天是星期三,所以就有這個宮崎南蠻炸雞套餐。其他套餐都唔錯嘅~ 呢到下單時個侍應竟然半蹲來為客人下單,係日本都見過咁嘅服務,不過係香港我就覺得有點over了🤪成個餐特別真係要一讚個to個沙律醬,佢並不是一般的沙律醬,入面有一些雞蛋、洋蔥,maybe have apple as well but I am not sure,總之成件事好和諧,又creamy又可以減輕炸雞的肥膩,不可多得,我用曬全部😂炸雞表演也不俗,炸粉厚度適中,雞夠大件又有肉汁,是suitable的綠葉去襯托個沙律醬😂(主次調亂左!?)另外個茶碗蒸也不錯!蛋都夠滑,入面幾夠料,又有冬菇和雞,唯一可以改進的是外表,一打開就見到蛋面有很夠氣孔,不太平滑。Overall good performance as a lunch~

午餐
2018-10-12 245 浏览
Love the curry udon I had for lunch today!The lunch set ($64 including 10% service charge) includes the udon, salad and a beverage and the portion is pretty big! The curry flavour is very strong yet not spicy at all. The flowing egg on top is amazing as the egg yolk flew out right away when I cut it open. hkfoodtour’s official verdict: Yummy curry udon! I really just wish that this restaurant could STOP asking their waiters & waitresses to SQUAD when they take orders from the customers.