2019-03-30 1017 浏览
係荃灣廣場行街行到完全忘記左時間 望下錶 已經9點幾大穫可能冇咩餐廳揀 落basement搏下有咩食 好彩見到好耐冇食過既和民居食屋 開到11點 last order 10點 唔諗啦 拿拿林坐低落order!!9秒9決定嗌個2~3人前牛肉壽喜燒 超抵食 $118 (L) 仲送個野菜盛/什菌盛 送到過黎 見到個份量 心中OS:真係好抵食呀~大大鍋 重點係佢個鍋本身已經有一大堆菜 再另外送多個野菜盛 等我地呢啲多肉少菜既肥仔健康返少少不嬲都冇低估自己既食量 另外order左兩樣鮭魚牛油果卷($68)正常水準 串燒盛合($68/5串)完全唔熱既 暖都稱唔上 十分失望食到一半問我地last order有冇野加其實一開menu 已經被一系列抹茶🍵吸引最後嗌左“黑糖抹茶厥餅” ($28)不過故事都係教訓我地圖文永遠係不符既食左一舊就放棄左 成餐除左個壽喜燒份量impressed到我地之外其他都驚多過喜和民既質素同以前岩岩開真係差左啲 不過見佢開到11點 就要贊一贊既 唔係我連食都冇得食
係荃灣廣場行街行到完全忘記左時間 望下錶 已經9點幾

大穫可能冇咩餐廳揀 落basement搏下有咩食
唔諗啦 拿拿林坐低落order!!

送到過黎 見到個份量 心中OS:真係好抵食呀~大大鍋

不嬲都冇低估自己既食量
另外order左兩樣
鮭魚牛油果卷($68)正常水準
串燒盛合($68/5串)完全唔熱既 暖都稱唔上 十分失望

食到一半問我地last order有冇野加
其實一開menu 已經被一系列抹茶🍵吸引
最後嗌左“黑糖抹茶厥餅” ($28)
不過故事都係教訓我地圖文永遠係不符既

食左一舊就放棄左

成餐除左個壽喜燒份量impressed到我地之外
其他都驚多過喜
和民既質素同以前岩岩開真係差左啲

不過見佢開到11點 就要贊一贊既 唔係我連食都冇得食
  • 牛肉火鍋
2019-03-12 353 浏览
經過荃灣廣場,又忽然好想食日式料理,最後我地入左和民。其實咁多年和民既滑蛋豬扒鍋都係我最愛。 佢既豬扒有少少甜甜地既汁,而滑蛋就唔同分店有唔同,有d係比隻生蛋你打落去整熟佢,有d就會煮好哂先拎出黎🤤🤤🤤
2019-02-25 256 浏览
今天遲了放午飯,周圍的位置已經不多。剛好看見和民不用等待,便直接選擇前往。剛開始有擔心上菜速度會很慢,趕不及回公司。但正正相反,我點了壽喜燒鍋御膳跟烏冬,同事點了石鍋蒜香海鮮飯定食,大約只有10分鐘便到齊了😆壽喜燒鍋御膳 ($88) 內的材料很豐富,特別有很多菜,食材與甜豉油高溫烹調,十分入味,還有迷你甜品-紅豆小丸子,吃後感到滿足。可惜另一道菜式-石鍋蒜香海鮮飯定食 ($78) 令我同事感到不滿。因為賣相與餐牌上的照片有出入。味道尚可。

壽喜燒鍋御膳

壽喜燒鍋御膳
  • 牛肉火鍋
2019-01-11 350 浏览
這家連鎖店,水準一直都能夠保持!今天沒什麼人排隊,環境很適合聊天!😍今天點了一個玉子燒,入口即溶,有香滑蛋既味道,又熱辣辣,很好吃!另外點了一份甜蕃薯條,份量不算多,但蜜糖淋面,蕃薯脆口又熱,推介!再來一份炸雞,只有幾塊,但每塊都有芝士汁包住,加上黑椒,雞件咬下去很夠油分!飯類點了石鍋帆立貝三文魚,份量很足也很新鮮!再點了一個牛肉壽喜燒,湯底略嫌鹹,還好!值得一提它的茶很好喝!連飲了好幾杯!😎😎坐得很舒服,食物又不錯,值得一去再去的店,難怪經常滿座!😋

坐得很舒服,食物又不錯,值得一去再去的店,難怪經常滿座!😋
2018-12-27 296 浏览
呢間和民一向都好多人食, 所以今次專登用app拎位, 到咗荃灣站已經㩒定飛, 見仲有6張左右, 仲擔心會過枱, 因為由荃灣站行去都要10分鐘, 點知去到超多人係出面等緊, 最後等左半個鐘先有位, 其實得我同朋友兩個人, 不過原來入面係有位但唔會搭枱, 所以我地坐咗張4人枱。下次如果唔洗等咁耐位就好喇。平時嚟食一般都會叫set, 因為抵啲多啲野食, 但今次怕太飽就散叫。唔同款式嘅串燒份量適中, 唔係好多, 唔會飽晒菇串好乾, 其他肉串好淡, 冇咩味但都ok嘅, 寧願佢唔會太咸太重味, 自己沾D豉油算飲品還可以, 但支飲管太短而個瓶太深, 吸底個D珍珠有啲難度嗰牛肉窩都幾足料, 兩個人夠食壽司都唔錯, 嗰人覺得芒果個嗰最好食埋單比嗌set嘅價錢貴幾十蚊, 冇浪費食物。

唔同款式嘅串燒
份量適中, 唔係好多, 唔會飽晒
菇串好乾, 其他肉串好淡, 冇咩味
但都ok嘅, 寧願佢唔會太咸太重味, 自己沾D豉油算

嗰牛肉窩都幾足料, 兩個人夠食

壽司都唔錯, 嗰人覺得芒果個嗰最好食

埋單比嗌set嘅價錢貴幾十蚊, 冇浪費食物。

2018-12-23
2018-12-11 219 浏览
去左和民食晚市二人套餐 二百七十幾有ABC三個選項 包埋前菜同野飲 我地A選項係小食 揀左雞亦 B選項揀左泡菜石鍋飯 C揀左豚肉擔擔鍋 然後我地又加左個小食 燒魷魚落左order大約七八分鐘後 就黎左一個石鍋飯 但跟菜前菜都仲未到(三文魚 沙律 野菌)我同友人就一臉無奈 驚石鍋飯擺耐左又唔好味 就拉拉聲拌左個飯食住先 然後過左一陣先出到前菜 (個小食雞亦去到最尾尾才出)個石鍋飯同豚肉鍋的味道都算唔錯 石鍋飯少許辛辣 都好惹味 豚肉鍋 好濃郁 裡面有好多菜同野菌 冬天飲湯好暖身 份量兩個人啱啱好 但個小食魷魚就有d失望 份量好少 得幾條魷魚鬚 同幾舊魷魚 墊底果d全部都係野菌 埋單總共$358 價錢都算合理 但就有待改善 特別叫埋單果下 個職員飛個簿仔過黎 粒聲唔出

2018-12-08 179 浏览
平時去荃灣廣場食野,總系排隊排好耐今晚去左和民食,出奇地吾洗等位 叫左個2人套餐,吾算多野吃。兩杯飲料🥤,一個餐沙律,一個三文魚,一個豚肉鍋,再埋加一個小食及一鍋飯。之後我地再加多樣就差不多了。青檸柚子梳打,梳打味不重餃子🥟多油左少少,芽菜全生呢個三文魚幾好味沙律🥗呢個鍋好吃😋芝士雞都好好吃
平時去荃灣廣場食野,總系排隊排好耐
今晚去左和民食,出奇地吾洗等位

青檸柚子梳打,梳打味不重
餃子🥟多油左少少,芽菜全生
呢個三文魚幾好味
沙律🥗
呢個鍋好吃😋
芝士雞都好好吃

2018-12-08
  • 芝士炸雞
2018-12-01 144 浏览
在荃灣區吃午餐一點也冇煩惱,你可吃中式,又有西餐廳,台式,日式應有盡有。今日就吃日式,來個滑蛋豬柳鍋定食套餐很不錯,豬柳 包了一層薄薄的炸漿 ,很香脆 再加上滑蛋,兩者配合起來便是一個很好送飯的食材。我又叫了一個大蔥牛肉卷,上檯時已不是熱辣辣那種感覺,可能已經是一早準備定但是有沒有充分的加熱,失色。味道方面還是淡淡的,要自己加上醬油才有味道,失敗。

2018-12-01 82 浏览
居食屋「和民」的午市套餐都可以啦今日和友人在荃灣午餐,荃灣廣場的食肆很多,我們選擇了「和民」。鰻魚牛肉盒子飯御膳$108.00,附有沙律,鏗魚湯,甜品及飲品,價錢還算合理,但材料就一般。肥牛加上甜甜的洋蔥絲還可以,但鰻魚就比較稔身 冇乜口感!另外追加了一客 和民自慢鐵板餃子(5件) $28.00 幾好味,皮薄餡靚,吃飽飽又可以再去附近shopping ✌️。

居食屋「和民」的午市套餐都可以啦

2018-10-03 273 浏览
咁啱放lunch見到佢晏晝時段換咗menu就同同事入去試下,睇下有咩改變~見到佢個menu格局好似變咗,但其實內容都係一樣唯一係冇咗我最鍾意嘅燒鯖魚,變咗個唔知咩魚所以今次我就嗌咗蒜香鐵板雞扒拼白飯 等多陣上菜嘅時候,其實佢塊鐵板都幾熱,都算唔話得啦!雞扒蒜味都幾夠香夠濃,而且雞肉都嫩身唔會好鞋,薯條就係用幼身薯條嘅都幾特別,不過略嫌硬身可能凍咗再返炸嘅問題啦......不過自己都接受到嘅😛順帶一提佢呢度有薑味梳打,都幾好飲嘅,唔甜得嚟又夠薑味都唔錯!
見到佢個menu格局好似變咗,但其實內容都係一樣
唯一係冇咗我最鍾意嘅燒鯖魚,變咗個唔知咩魚
所以今次我就嗌咗蒜香鐵板雞扒拼白飯
2018-09-25 164 浏览
很難吃而且沒有人理會我們啊材料度不太新鮮而且等候的時間很久退步了很多啊難怪現在的分店越來越少首先分量不是很多 然後找一個人去點單都找不到結帳也很花時間Worst of the day!!!And now need to have 200 words to rate this restaurant. I think this restaurant is very bad and dun worth me wasting my time to make up 200 words. Thanks.
很難吃而且沒有人理會我們啊

材料度不太新鮮而且等候的時間很久

退步了很多啊難怪現在的分店越來越少

首先分量不是很多 然後找一個人去點單都找不到

結帳也很花時間

Worst of the day!!!

2018-09-25
2018-07-15 412 浏览
鰻魚飯 貴! 飯量少 最不滿意係 超級多骨 小公主一路食一路哎 又有骨蕎麥麵 中規中矩 不過不失配搭的天婦羅 炸得比較老而且好迷你火炙三文魚壽司細細粒一件 味道不俗是唯一全晚滿意的但價錢較貴 不值得幾十蚊幾小片刺身 可一不可再甜品 紅豆蓉甜度適中配糯米丸子好味但底下約半杯都係粟米片 。。。漏單情況出現了幾次而且上菜時間超耐 真係食到好不耐煩

鰻魚飯 貴! 飯量少

幾十蚊幾小片刺身
可一不可再

甜品 紅豆蓉甜度適中

配糯米丸子好味
但底下約半杯都係粟米片 。。。

漏單情況出現了幾次
而且上菜時間超耐
真係食到好不耐煩
2018-07-11 316 浏览
每日中午前都諗爆頭午餐食乜好, 今日有同事建議去和民, 有人提出建議唔需要自己諗就最好不過, 為方便泊車, 選擇了荃灣廣場的分店, 十二點半到, 無乜人, 即時可入座, 到離開時都只是入座七成左右, 環境唔錯, 地方大, 鯖魚燒定食, 一放落枱, 聞到有D腥, 同事話好淡, 照燒蒜香雞扒定食, 不過不失, 但薯條就唔脆, 其他都一般, 超級愛食刺生的我, 選擇了刺生冷麵&山盛香葱吞拿魚壽司, 加埋一差不多成舊水的餐, 刺生薄薄, 片吞拿魚仲要好似黑黑地咁, 以為冷麵會有醬汁撈, 誰不知, 只係將冷麵放入有少少味的所謂凍湯中, 一開始食, D刺身已經浸哂入D湯入面, 可想而知會有幾好食, 吞拿魚無乜味, 反而壽司飯可以一讚, 下次再去, 一定唔會再選擇刺身餐了, 順帶一提, 點解D壽司鼓油可以咁咸!?
2018-07-10
2018-05-20 413 浏览
To be Restaurant in the Mall, must keep the quality, service & Food, behind the average. This is not our case. Service is absolutely missing, and you have to higher your arm for long time before someone coming. Food, The chicken is good, all of them:  the fried spicy  was the best. Sashimi is ok, quality of the salmon lower than average. What is totally unacceptable is the beef. Quality really lower and smell terrible. Something wrong there. The rice japanese style is ok.The price was ok, but i think little be higher for the quality they served. Please improve i hear you have many outlet in hong kong.
2018-05-20
  • chicken Spicy
2018-04-13 474 浏览
早前在團購網用優惠價$75買了三張$100的優惠卷,所以在不想煮飯的情況下就去荃灣廣場的和民食晚餐了!到達餐廳時才7時多,餐廳不太多人,完全不用花時間等座位。侍應帶我和先生入餐廳內坐下,是一張四人座位。我們點了四款食物跟一杯餐飲。*特盛鰻魚盒子飯*飯盒是熱騰騰的,香氣四溢,鰻魚配上鰻魚汁非常美味,可食到白飯時感覺鰻魚汁過多了!有點咸,減少一點鰻魚汁便非常好👍🏻!*燒牛舌*肉質鮮美,不太硬,好味道!*火灸鮭魚腩壽司*一年多沒有吃壽司了,絕對有久別重逢的感覺!飯是室溫的,很好,最怕吃壽司吃到熱騰騰的飯!*炸雞軟骨*我們特點另外點了沙律醬,配上雞軟骨一流!👍🏻*芒果紅茶*新鮮的芒果肉配上紅茶,好飲!紅茶再減少一點甜便更好了!所有食物都是即點即煮,端出來都是熱騰騰出煙的,味道不錯!👍🏻最後結賬只付了$19便抱著大肚子離開了~~
我們點了四款食物跟一杯餐飲。

*特盛鰻魚盒子飯*
特盛鰻魚盒子飯

*燒牛舌*
肉質鮮美,不太硬,好味道!
燒牛舌

*火灸鮭魚腩壽司*
火炙鮭魚腩壽司

*炸雞軟骨*
我們特點另外點了沙律醬,配上雞軟骨一流!👍🏻
炸雞軟骨

*芒果紅茶*
新鮮的芒果肉配上紅茶,好飲!紅茶再減少一點甜便更好了!
芒果紅茶

2018-04-11