2019-06-30 244 浏览
香港各地其實都有大大小小既日式店酒屋,但有時居酒屋餐牌同食品質素各有不同,有時會入到去發現食唔到自己想食既菜式同味道,今次想講既就係另一種形式,各區都有既連鎖店。首先要講既係牛肉壽喜燒,其實更似壽喜燒汁既牛肉鍋,上面鋪滿牛肉,令人食慾大增,同時可以追加配菜,我地就要左拉面同溫泉蛋,將拉面同蛋混合黎食非常配合,同時鍋入面既蔬菜吸收左牛肉湯既味道,突出左蔬味既甜味。另一個主菜叫左和風牛小排陶板燒,牛小排肉質彈牙,肉味都算濃郁,加上即時用燒熱既陶板自行燒烤至想要既熟度,食起黎都好有熱度同香氣。之後為大家介紹居酒屋必食既炸雞,我本人係日本都食過唔少居酒屋,發現佢地整炸雞真係有一手,香港和民既炸雞都一樣外脆內軟,充滿肉汁!跟住都係另一樣雞肉料理,免治雞肉串,我發現日本人幾鍾意食免治雞肉,佢地既雞肉丸一樣都係免治肉,今次個雞肉丸質地比較大粒,相對感覺好似更彈牙好味!最後我地有啲口痕就叫左赤蝦刺身,其實日本人多數都會先食刺身再食其他料理,不過我地食飯冇咩所謂啦,赤蝦刺身食落新鮮,蝦肉鮮甜,不過最後先食都要飲返兩啖熱茶暖暖身😂總結食和民好處係質素穩定,同時款式都算多,服務質素都好好,仲有到處都有,有時

溫泉蛋、拉面

和風牛小排陶板燒

原味和民自慢!香脆炸雞

免治雞肉棒

總結食和民好處係質素穩定,同時款式都算多,服務質素都好好,仲有到處都有,有時想食啲日本野再飲杯酒都係一個好選擇。
赤蝦刺身
食日本野又想抵食,「和民」係幾好既選擇,不過當然多人啲先抵食啦。餐廳內外食物選擇有幾款套餐,當然都有得散叫,但套餐望落十分吸引,好多野食,一於叫套餐。四人歡聚套餐 $578有季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚、一品料理、食事、鍋物(大)、飲品。--季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚呢三個係固定商品,姐係叫套餐一定有,季節前菜每人一份,主要係蓮藕、牛蒡,好爽脆。健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚,兩樣都好大份,四個人share嚟食好適合。--鐵板豚肉野菜炒一品料理有得揀,我地揀左鐵板豚肉野菜炒,份量唔多,野菜為主,勝在夠味同埋夠鐵板鑊氣。--海老牛油果披薩另一款一品料理就揀左海老牛油果披薩,海老即係蝦,估唔到細細份既pizza都有放蝦係上面,有啲香草/牛油果醬,食落都有牛油果既味道。--和民石鍋泡菜飯以為呢到既石鍋泡菜飯會只得素菜,原來都有加牛肉,牛肉仲用日本醬油醃製過,所以甜甜地,再加埋泡菜、芽菜、蒽等配料,又有飯焦,香口。--照燒雞壽司卷每件都放上照燒雞,乾身左少少,加啲sauce會好味啲 。--蕃茄&香草牛肉壽喜燒食日本野點可以唔食壽喜燒,我呢個食肉獸緊係揀牛肉壽喜燒,有分

餐廳內外

食物選擇

四人歡聚套餐 $578

--季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚
季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚

--鐵板豚肉野菜炒

--和民石鍋泡菜飯
和民石鍋泡菜飯

--照燒雞壽司
照燒雞壽司卷

每件都放上照燒雞,乾身左少少,加啲sauce會好味啲 。

--蕃茄&香草牛肉壽喜燒
蕃茄&香草牛肉壽喜燒

食日本野點可以唔食壽喜燒,我呢個食肉獸緊係揀牛肉壽喜燒,有分普通牛肉壽喜燒同加左蕃茄&香草既牛肉壽喜燒,當然後者更吸引,蕃茄湯底好濃郁,牛肉都滲到蕃茄既甜味,如果佐飯都一流。

--飲品
飲品

選擇有19款,仲有梅酒、啤酒都可以飲。

追加豚肉及烏冬 各$39
追加豚肉及烏冬

日式邊爐既精髓點少得烏冬!所以追加左烏冬,仲附上雞蛋及加湯,另外再叫夠碟豚肉佐烏冬,兩樣各自都係$39,感覺上豚肉抵好多!

追加完豚肉及烏冬真係飽肚,而且以價格同食物種類嚟講成正比,一大班人想平平地食日本野和民係唔錯既選擇。
和民石鍋泡菜飯
2019-06-29 781 浏览
在觀塘放工,與3個同事一起吃晚飯,在apm附近的OPC找好西吃,大家都想吃日本菜,上了二樓便二話不說去了居食屋「和民」。我們一行4人很快便選擇了一個較便宣的4人歡聚套餐。4人餐都只是5百多,很化算。這套餐包四份前菜、一份沙律、一份刺身、二份小食、2份主食、一個鍋物、和四杯飲品。份量都相多足夠。季節前菜比較清淡健康的前菜,有香菇、甘荀等等。沙律: 健康野菜沙律有煙肉、脆麵包粒、生菜, 再撒滿芝士粉的Caesar salad。再拌上沙律醬,不愛吃菜的都會愛上。刺身: 極味意式薄切三文魚雖然刺身比圖片的份量少,但質量補救。三文魚切得很薄,味道好新鮮, 浸滿特製醬汁和檸檬汁,酸酸甜甜很開胃。小食: 和民鐵板餃子即叫即煎的正宗日式餃子,很熱很辣口,不要急著食。裡面包滿豬肉,肉汁豐盈。小食: 海老牛油果PIZZA餅底脆而薄,海蝦鮮嫩,配上牛油果醬和小紅茄,整體很新鮮健康,很適合大眾口味,也可以加上TABASCO點綴,味道不會太淡。主食: 照燒雞壽司卷照燒雞切成一塊塊放上飯卷上,雞件嫩滑有咬口,配上沙津醬和蔥花味道再昇華。主食: 溫泉蛋牛肉飯不禁想起牛肉加蔥花 要烏冬嗎。肥牛肉質比較鬆散,牛味不突出

份量都相多足夠。

季節前菜
比較清淡健康的前菜,有香菇、甘荀等等。

沙律: 健康野菜沙律

小食: 海老牛油果PIZZA
海老牛油果PIZZA

主食: 照燒雞壽司

主食: 溫泉蛋牛肉飯
不禁想起牛肉加蔥花 要烏冬嗎。肥牛肉質比較鬆散,牛味不突出。溫泉蛋可以,但整體相對失色。
溫泉蛋牛肉飯

鍋物: 牛肉壽喜燒
相比起溫泉蛋牛肉飯的肥牛,牛肉壽喜燒的肥牛好很多!
肥牛賣相吸引,雪花紋路的油花,色澤鮮紅,均為薄切,入口鮮嫩,能感受到牛油嘅澎湃。
壽喜燒湯頭清甜,入口啖啖滋味,令人一試難忘。
壽喜燒還有不少配菜,豆腐、各種菇菌、野菜等等,也算是健康的料理。
牛肉壽喜燒

有很長時間沒有幫襯和民,覺得現在的它在走平民路線,相對抵食。
2019-06-18
極味意式薄切三文魚
和民鐵板餃子
海老牛油果PIZZA
溫泉蛋牛肉飯
牛肉壽喜燒
「和民」呢個名聽得多,但慚愧地都係第一次食,今日同朋友一行四人,如果唔係朋友話食和民又錯過咗試和民既機會,因為佢有和民信用卡,有折扣再抵啲。環境餐廳好大,以卡位為主,而座位與座位之間有個高既屏障,私隱度好高,不過因為屏障高叫服務員就難啲,建議可以加個鐘仔方便叫侍應。四人歡聚套餐 $578(和民信用卡$549)包括季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚、一品料理(6選2)、食事(6選2)、鍋物(大)(4選1)、飲品(19選4)。季節前菜由牛蒡、磨茹、蓮藕、蘿蔔組成,用上醋醃製,酸酸哋,清新開胃。健康野菜沙律好大盤,有麵包粒、煙肉乾、甜椒絲,再加上大量芝士粉,最classic好食既沙律款式。極味意式薄切鮭魚超過十片!本身已經醃左咸咸地,質素平庸。一品料理——海老牛油果披薩一品料理有雞翼、炸雞、天婦羅、餃子、披薩、炒豚肉。揀左海老牛油果披薩同鐵板豚肉野菜炒,海老牛油果披薩餅底好薄,比較細份,但個味道可以,幾好咬口。一品料理——鐵板豚肉野菜炒同樣細細份,上枱時仲係嗞嗞聲,重醬汁味,炒得入味,不過豚肉唔多。食事——照燒雞壽司卷食事有壽司、滑蛋豬柳、牛肉飯、蜆烏冬、石鍋飯2款。揀左照燒雞壽司卷及

四人歡聚套餐 $578(和民信用卡$549)
四人歡聚套餐

極味意式薄切鮭魚
極味意式薄切鮭魚

超過十片!本身已經醃左咸咸地,質素平庸。

一品料理——海老牛油果披薩
一品料理——海老牛油果披薩

食事——照燒雞壽司
食事——照燒雞壽司卷

食事有壽司、滑蛋豬柳、牛肉飯、蜆烏冬、石鍋飯2款。揀左照燒雞壽司卷及和民石鍋泡菜飯,照燒雞壽司卷有6件,照燒雞放係飯卷上面,每件雞塊均一,照燒汁再淋多啲更惹味!

食事——和民石鍋泡菜飯

好貼心地用好厚既方盒隔住石鍋避免燙親,有牛肉、泡菜、芽菜、菠菜、茹及蒽,店員提醒覆盡快攪拌。撈匀後因為泡菜所以飯辣辣地,另外亦有比韓式辣醬,牛肉醃過微甜,飯份量幾多。

鍋物——蕃茄&香草牛肉壽喜燒

四款之中揀左呢款蕃茄&香草牛肉壽喜燒,牛肉紋路幾靚,厚度適中,牛肉好多,蕃茄湯底好清甜,牛肉索哂湯汁,仲有洋蒽、茹、原隻蕃茄,好岩我呢啲鍾意濃味既人!

飲品

有梳打、汽水、茶,仲有梅酒、啤酒可選!青桔柑柚子梳打及茉莉綠茶,梳打夠大杯,酸酸尾尾開胃。

加州卷 $69
加州卷

額外仲叫多左份加州卷,係用牛油果舖面,仲有蟹籽、青瓜絲,食落清新,口感豐富。

總括而言,每人$150左右,有咁多野食,頗為抵食,叫set既好處就係唔洗煩,set之中有又得揀,我幾鍾意呢個設計,2人/4人套餐都好岩同朋友嚟食。

附:餐牌參考
2019-06-27
四人歡聚套餐
食事——照燒雞壽司卷
加州卷
2019-06-28 601 浏览
細細個開始我就已經覺得和民係行較高檔既居酒屋路線,印象中佢係跟足日本文化跪低點餐既,但係隨着時代變遷,宜家既和民已經煥然一新,價錢仲相對變得大眾化。我今晚就去左觀塘亞太中心既和民,唔駛排隊等lift,直接搭扶手電梯上2樓就已經到,地點方便又易搵。呢間分店既裝修偏向簡約風,環境企理,座位舒服。Menu呢度除左有一般既散點日式美食之外,仲有抵食套餐,二人餐先係$289起,包括季節前菜、健康野菜沙律、極味意式薄切鮭魚、自選既一品料理、主食同鍋物,再加兩杯飲品。季節前菜老實講,我唔識欣賞,味道仲有d似中藥咁健康野菜沙律(半份)雖然話就得半份不過份量都算多,蔬菜新鮮又夠爽口極味意式薄切鮭魚(半份)呢個食落酸酸甜甜咁,屬開胃前菜蜆肉湯烏冬佢用既蜆肉size中等,份量又多,食落鮮甜美味,配個q彈烏冬,yummy海老牛油果披薩呢個pizza味道清新,薄餅烤得鬆軟脆口,係略嫌佢分餅唔均,建議佢一開六,方便進食牛肉壽喜燒(小鍋)呢個壽喜燒小鍋份量夠晒兩個人,個湯底加左昆布,味道仲有層次,再配大量新鮮蔬菜同鮮牛肉,食落滋味又唔肥膩柚子蜜梳打(前)凍檸茶(後)餐飲都有成19個選擇,而且凍飲係唔駛再額外加錢

呢間分店既裝修偏向簡約風,環境企理,座位舒服。

Menu

季節前菜
老實講,我唔識欣賞,味道仲有d似中藥咁

健康野菜沙律(半份)
雖然話就得半份不過份量都算多,蔬菜新鮮又夠爽口

極味意式薄切鮭魚(半份)
呢個食落酸酸甜甜咁,屬開胃前菜

蜆肉湯烏冬

海老牛油果披薩

牛肉壽喜燒(小鍋)

柚子蜜梳打(前)凍檸茶(後)
餐飲都有成19個選擇,而且凍飲係唔駛再額外加錢

2019-06-27
今天下班跟家人晚餐,每次外出晚餐,兩老都會提議去中餐館食,我想老一輩應該只對中菜感興趣;我是没所謂,不過有得選擇的話,當然不願意每次都吃中華料理。所以當我問他們想去哪食時,在我以爲他們會說中餐館時,他們竟然提議日本菜,我當時真心覺得他們是否會心靈感應,我立刻找找家附近有那些日式餐廳,最後我們決定去和民,雖然並不是新開張的餐廳,但勝在質量有保證。          餐廳位於觀塘的One Pacific 2樓,裝潢與一般和民餐廳無異,位置寬敞。 我們點了個4人歡聚套餐,包前菜沙律、薄切三文魚、鐵板餃子、牛油果披薩、照燒雞壽司、温泉蛋牛肉飯、牛肉壽喜燒、4杯飲料;再追加一個豪華刺身。 老實說,我對於前菜、沙律那些真的不大興趣,但兩老卻喜愛非常,只要是蔬菜就行。鐵板餃子、温泉蛋牛肉飯,及牛肉壽喜燒,是我的大愛。 餃子皮脆肉嫩,咬下去肉汁噴發,味道剛好。温泉蛋牛肉飯和牛肉壽喜燒,其牛肉口感都是鮮嫩且多汁,味道濃郁又不失鮮味,如果份量再多些就更好。最後追加的豪華刺身,雖然也是鮮甜美味,但我還是偏好日式牛肉。 總括來說,像和民這些連鎖日本餐廳,本身吃的就不是他的驚喜,更多的是其慣有統一的水準,至少不

總括來說,像和民這些連鎖日本餐廳,本身吃的就不是他的驚喜,更多的是其慣有統一的水準,至少不會讓你失望。

2019-06-18
2019-06-24 158 浏览
2個大食積放左工搵野食,黎到OPC見到和民唔洗等位,正,一於就揀你啦記得對上果次食和民,已經係2年前嘅事喇🤣🤣睇下有無進步先鐵板餃子,底部煎得脆脆嘅,入口唔太油膩石鍋泡菜飯,有少少飯焦香味,真係百吃不厭..芝士香脆炸雞,好出色喔咬落口熱辣辣出煙,而且肉汁鮮甜,好正喔...最令我驚喜嘅係,我嗌左杯熱情果綠茶,竟然有珍珠,小女子係超like食珍珠架好彩牛肉壽喜燒 我地只嗌1人前,如果唔係真係食唔哂牛肉味濃加上豆腐好滑,好滿足嘅一餐喔
記得對上果次食和民,已經係2年前嘅事喇🤣🤣睇下有無進步先
鐵板餃子,底部煎得脆脆嘅,入口唔太油膩
好彩牛肉壽喜燒 我地只嗌1人前,如果唔係真係食唔哂
牛肉味濃加上豆腐好滑,好滿足嘅一餐喔
石鍋泡菜飯
2019-06-19
香脆炸雞
  • 芝士香脆炸雞
2019-06-23 116 浏览
星期六又去探母親兼約她食下午茶, 今次唔飲茶了, 選了食日本嘢。入去坐下才知没有下午茶。看memu 没有好多set餐選擇, 其他食物也少。見的壽司幾靚便散叫了些。芒果壽司幾好味, 其實係食芒果。个pizza 都唔錯。拉麵就膩左的。天婦羅都ok。鰻魚壽司都好味。魚生飯唔係我食, 不知好味與否。冷橋麥麵就麻麻地, 可能只點豉油吃, 你明有幾(掛)。整體来講, 係ok, 但食個下午茶就貴左的了。
2019-06-04 196 浏览
帶孩子外出食飯,餐廳要坐得舒服是基本的,有時想吃得豐富點又經濟的,吃和民的套餐也是不錯的選擇!兩大一小,一般點二人套房已夠食有餘。我們點了$368的二人餐(埋單約$400)如果想經濟一點,還有另一款200多元的二人餐,但食物選項有所不同。我們選了明太子玉子;蕃茄牛肉壽喜燒;石窩飯;蒜香雞腿,而套餐本身也有待定的食品如刺身等。食物質素我覺得還不錯,蕃茄壽喜燒很惹味,石窩飯香口又飽肚,食物是對得起這個價位了。 而且吃完這個套餐,一定會感到滿足和超飽的!

2019-05-24 286 浏览
今日冇帶飯,同事叫我一齊出去食,我哋驚人多所以12:15就出去啦,行左去One Pacific Place, 見到和民,好耐冇黎呢度食,於是就入咗去,以前好多人㗎,可能今日落雨,仲有好多位,,我同李叫左花魚定食,我就叫咗小牛排淘磁燒定食,另外我哋仲點左鐵板牛油焗帶子,錫紙焗魷魚。最先上嘅係小牛排淘磁燒,牛肉好有牛肉味,又冇筋,Yummy! 我同事俾咗少少花魚我試,我覺得有d咸,唔知係海水嘅天然咸味,定係廚師用鹽重手左呢?牛油焗帶子同埋魷魚都一如既往好好味,今餐食到攬住個肚走。
以前中學讀書年代,感覺「和民」屬於中高檔餐廳,果時間中都會去食下,印象中食物質素係對得起價錢。近幾年都冇食過,今晚收工就同男朋友去緬懷下,點知食到一肚氣!先講環境,餐廳燈光比較暗,個座位仲有d食物碎,枱底仲有一灘水,真係好扣分。厚燒玉子一粒星都唔想俾ge系列!薄切厚燒玉子?!一上枱,我同男朋友9秒9互望,unbelievable!!!一睇個蛋ge顏色就知出事,食落一d蛋味都冇,仲要孤寒到切到咁薄!食到我懷疑人生…咁就要$35!呢個價錢不如去茶記食個常餐,又或者買碗譚仔… 石鍋黑椒牛肉飯又係一粒星都唔想俾系列… 份量真係好少,重點係唔夠熱!攪到d牛肉食到最後都熟唔哂,真係未食過會唔夠熱的石鍋飯!完全冇黑椒味!完全冇飯蕉!食完都唔夠飽!牛肉壽喜燒呢個壽喜燒等左差唔多半個鐘,仲要催單先有。份量正正常常,裡面有肥牛、什菜、菇和一隻蛋。我同男朋友都覺得個湯底太甜啦,食完仲好口渴。就咁一個鍋當然唔會飽啦,所以再追加左個烏冬,埋單先知追加烏冬多謝你$35!無論環境、衛生、服務、食物質素都好唔掂,劣評無誤 。
!先講環境,餐廳燈光比較暗,個座位仲有d食物碎
,枱底仲有一灘水,真係好扣分。

厚燒玉子
厚燒玉子

石鍋黑椒牛肉飯
,真係未食過會唔夠熱的石鍋飯
!完全冇黑椒味!完全冇飯蕉!食完都唔夠飽

石鍋黑椒牛肉飯

牛肉壽喜燒
呢個壽喜燒等左差唔多半個鐘,仲要催單先有

牛肉壽喜燒

無論環境、衛生、服務、食物質素都好唔掂,劣評無誤

2019-05-16
$107.8 (晚餐)
2019-03-23 416 浏览
難得Happy Friday,又想在觀塘吃日本菜,就二話不說上OPC的和民之前吃過午餐,都總算又平又抵食,今次到晚餐應該一樣吧火炙鮭魚壽司火炙得很香口,不帶太多魚油,內裡夾雜著紫菜、蟹柳等配料,豐富的口感鐵板豚肉炒野菜肉與菜的比例不是50:50,大概是70:30。看似健康,實際上似是連調味都缺牛肉壽喜鍋燒烏冬牛肉夠足料,烏冬較林身,都不錯喔!唯湯底較鹹,欠壽喜燒應有的甜芝士蕃茄。香草煙肉燴飯其實配料蕃茄、煙肉很不錯,又夠足料。原個蕃茄(半個)在飯中,很吸睛吃下去也很新鮮!最後,仍是醬汁出問題,太鹹了這次和民相對質素差了,主要是飯麵醬汁似是免費,弄得整碟食物太重口味,糟蹋了食材。反而鐵板炒野菜則無味無添加似的希望該店多加改善吧!
之前吃過午餐,都總算又平又抵食,今次到晚餐應該一樣吧

火炙鮭魚壽司

鐵板豚肉炒野菜

牛肉壽喜鍋燒烏冬

芝士蕃茄。香草煙肉燴飯
吃下去也很新鮮!最後,仍是醬汁出問題,太鹹了

希望該店多加改善吧!
2019-03-22
2019-03-21 373 浏览
今天來個team lunch ,同事又請吃午飯,一行9人慶祝我跟另一位同事的生日。我們個別點了些食物。我點了一個壽喜鍋,這個爐給了我好久,但食物還在制作中。。。?😅《沙律》沒什麼特別的沙律,只有生菜和少量粟米。《壽喜燒鍋御膳》等了這麽久,終於有東西吃了。這個鍋的材料很豐富健康,有豆腐,菇菌類,蔬菜,還有這個鍋的重點~牛肉。豆腐滑,蔬菜亦很甜,牛肉份量不少。《烏冬》這個鍋我選配我最愛吃的烏冬,起初以為是泡一陣子就變爛的那種,沒想到畢竟沒有變爛,還很彈牙,烏冬吸收了湯特別好吃😋《熱蜂蜜生薑茶》但因為蜂蜜會中和辣的味道,這杯薑茶不會很辣,還帶有清新的檸檬香和微酸。最後來個甜品,白玉本來就沒什麼味道,口感煙靭,配甜甜的紅豆蓉就剛剛好。

《沙律》
沒什麼特別的沙律,只有生菜和少量粟米。
沙律

烏冬
熱蜂蜜生薑茶
甜品
2019-03-07 297 浏览
之前在荃灣買了一對登山鞋,依家仲差外套、手杖等未買。個friend話觀塘駱駝漆大廈地下開咗幾間名牌outlet 舖,一於去八下,睇下會唔會執到筍嘢,總好過走到入去東涌outlet和大媽爭。星期日黃昏去到駱駝漆大廈,果然有好筍嘢。雖然係outlet,但啲貨都唔算好out。買完嘢就去了一亞太中心食dinner。都知呢道多嘢食,不過呢住咁多戰利品就唔想周圍揀,是但走咗入和民,因為唔使等位。兩個人食,緊係食二人套餐$278,加埋一都唔使$310,有咁多嘢食,都算抵食。前菜、沙律、三文魚是指定的。飲品有19款可以揀,我們揀了啤酒和梅酒。主食揀了【石鍋蒜香海鮮飯】、【牛油焗帆立貝】、【牛肉壽喜燒】。帆立貝有好香的牛油味。石鍋飯足料有大鍋,非常夠食。壽喜燒啲肥牛肉都唔錯,食得過。呢個價錢,真係抵食!

前菜、沙律、三文魚是指定的。

飲品有19款可以揀,我們揀了啤酒和梅酒。

呢個價錢,真係抵食!
2019-02-17 396 浏览
整身想禮拜六同好姊妹chill下。啲餐難食到震。食完幾百蚊都唔知食左咩。平時喺工廈食開,水平差到嚇死人。唔明點解咁多人排隊。啲餐茶淡到無味。唯獨個沙津還可以。嚇死人