其貌未必突出,不過你會食到一陣陣傳統嘅北方食物味道。1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 午餐時間🥗酸甜皮蛋豆腐老實就皮蛋份量小,基本一隻皮蛋都無,呢碟定價為$48 (同餃子價錢差唔多)不過作為開胃前菜真心幾好食,醬汁調校恰當,豆腐本身吸味,再夾皮蛋食幾香口。🥟 牛肉餃子感覺上皮比一般南方餃子厚,肉夠多,不過煮出嚟既汁唔夠多,屬保持水準之作。🥟 韭菜豬肉餃對比起牛肉餃子,豬肉餃入味出色得多。🫔春卷鋪頭姐姐話佢哋自己包的,所以入面餡料好足,有蘿蔔、木耳、生菜等,咁食落麵係脆口而不膩的。其實佢仲有伴麵、酸辣湯,賣相都不俗,價錢還好,值得冬天一試。

其貌未必突出,不過你會食到一陣陣傳統嘅北方食物味道。

1️⃣4️⃣0️⃣0️⃣ 午餐時間

🥗酸甜皮蛋豆腐

🥟 牛肉餃子

🥟 韭菜豬肉餃
對比起牛肉餃子,豬肉餃入味出色得多。

🫔春卷

2022-12-06
用餐时段
2022-08-19 1030 浏览
外賣一碗酸辣湯,返到屋企打開見到得半碗,打返落去問職員,佢答返係得咁少,碗野仲要賣$43,超級搵笨🤮絕對唔會再有下次。味道還可以,但真係接受唔到得半碗😥😅
酸辣湯
外卖自取
2022-08-03 804 浏览
雖然餐廳環境比較舊式,但食物選擇多, 份量大,性價比高。今次我選擇了雞絲粉皮,豆漿,及細份醉雞。醉雞酒味濃郁,不過微熱,不是冷盆。雞絲粉皮,有行多雞肉絲及青瓜,正!
雖然餐廳環境比較舊式,但食物選擇多, 份量大,性價比高。
今次我選擇了雞絲粉皮,豆漿,及細份醉雞。
2021-04-11 1852 浏览
平時主要都喺食米線多,今次我地去左附近小店試下山東餃子同粉麵。✨麻醬伴麵聽聞呢到既麻醬伴麵都幾出名,我地都特別叫左一碗齊齊食。麻醬好香花生味,食落咸咸地,麵質喺偏軟腍個種,每條麵條都均勻沾上麻醬,麵同個醬又真喺幾夾。雖然麻醬好味,但食多幾口都開始有飽濟同油膩感,所以同朋友share喺最好。我地另外都試左兩款餃子,餃子皮薄透餡,每隻都包得好飽滿。✨津白鮮肉水餃 一份有十隻水餃,津白餡味道清清地,豬肉新鮮,但整體味道唔算好特出。✨金肉滿堂鮮肉水餃反而呢款水餃味道突出好多,粒粒金黃色的粟米除了加添了水餃的口感,更帶出了豬肉的鮮味,味道甜甜地好好食。最後叫多左串烤羊肉串,羊肉偏瘦所以烤完出來肉質較為乾硬,亦都欠缺羊肉那陣獨有的油膻香味。調味方面,羊肉串面頭灑滿了味粉和自然等香辛料,食落都幾重口味。肉串要20元一串,個人覺得唔值得特別去試。

✨麻醬伴麵

我地另外都試左兩款餃子,餃子皮薄透餡,每隻都包得好飽滿。

✨津白鮮肉水餃

✨金肉滿堂鮮肉水餃

• 麻醬拌麵
2020-09-09 1877 浏览
近排經常行商場, 晚餐也多數在商場裏的餐廳, 開始感覺有點悶, 於是星期六晚上我們就專程到深水埗找好吃的, 經過一間山東餃子館, 就一於入去一試。 入到餃子館當然要食餃子啦, 最吸引就是京蔥羊肉水餃$38、 然後還有炸醬麵$32、 酸辣湯麵$34和自製豆漿$8。京蔥羊肉水餃~ 皮薄餡靚, 餃子裏肉汁豐富, 羊肉味已經很香濃, 加上京蔥的調味, 喜歡羊肉的一定要試。酸辣湯麵~ 酸酸辣辣的, 開胃惹味, 麵的質感彈牙, 食材裏面有少量的冬菇和木耳。炸醬麵~ 炸醬麵反而一般般的, 面層有很多青瓜絲, 但炸醬沒有味道。自製豆漿~ 豆漿點了一杯凍的和一杯熱的, 凍的比較大杯, 味道都唔錯。小店應該在深水埗已有一段歷史, 水餃的確是有質素的, 下次有機會再來吃。

京蔥羊肉水餃

酸辣湯麵

炸醬麵

自製豆漿

2020-09-05
京蔥羊肉水餃
酸辣湯麵
自製豆漿
呢日同事懶唔想出街,所以lunch要我買埋外賣返嚟餵食😒。由於外賣自取app有優惠,所以喺app到落單再去拎。餐廳位置喺元州街,隔離幾間舖都唔係食肆,所以唔多起眼。一去到外賣就已經ready,但個收銀阿叔禮貌唔多好。麻醬雞絲粉皮($34),涼拌小吃嚟講份量算非常多!🐔雞絲多到一個點,非常慷慨,真係每一啖都食到。麻醬亦都唔算膩,唔係太杰嗰種,撈埋涼皮食好正。啲粉皮好得意,一捲捲的,唔係平日河粉狀咁攤平。西洋菜鮮肉水餃($36),食餃子有得揀,我一定揀西洋菜💚。如果要淨餃子,就有10隻,餃子麵,就有5隻;叫煎餃就加多$3。我哋要咗淨餃子10隻🥟(無湯的),本身驚放耐咗啲皮會痴埋一齊,好彩無。餃子皮滑、厚度適中,無爆餡,西洋菜味濃郁,點埋醋食,真係唔錯👍。總括嚟講,因為食過今次外賣,我認為係可以嚟堂食下,雖然環境望落一般,但都正常,好似唔係太差。今次食呢兩樣食物都好食,特別係麻醬雞絲粉皮,真心推介,如果喺夏天食,更加不得了😋!餃子館定價非常相宜,平均都係$3x,絕對係抵食之選。
麻醬雞絲粉皮

西洋菜鮮肉水餃

2019-12-31
外卖自取
麻醬雞絲粉皮
西洋菜鮮肉水餃
2020-01-08 956 浏览
今天好姐妹相約我到深水埗元州街的山東餃子店聚餐。中午時段,全場滿座,餐廳的面積不大,但座位舒適,地方乾淨。 看看餐牌, 餃子的口味選擇十分多,我們點了一客茴香鮮肉淨餃和一客韭菜鮮肉淨餃。 餃子未到前我們點了一份麻醬雞絲粉皮 ,麻醬雞絲粉皮的口感豐富,一口爽脆的青瓜絲,一口香濃的麻醬雞絲拌上粉皮一起進食,十分清涼、好味。餃子方面,我比較喜歡它的茴香鮮肉淨餃, 餃子皮薄餡靚,咬開時肉汁擠出來,還有淡淡的茴香味,非常好味!價錢也不貴,每人才大約50元。

2020-01-07 700 浏览
今天難得放假,就來深水埗逛逛吧,順便買電話卡呢,因為二月就和媽媽到曼谷了!本身也喜愛吃餃子,所以特意選了這家山東餃子館來吃!見到店家有茴香鮮肉水餃,比較特別,所以我也大膽的點了!吃下時,茴香的特別香氣襯托起鮮肉的味道,是一般的廣東餃子所吃不到的。餃子的鮮肉豐富,38 元便有十隻。其實,我還點了麻醬雞絲粉皮呢,可是麻醬的份量比較多,哈,使雞肉的鮮味都蓋過了,下次再點點其他呢。

2019-08-28 879 浏览
深水埗一向都係一個平價ga美食天堂,而e間山東餃子店,就係其中一間值得幫襯ga小店之一🤤👆🏻蕃茄鮮肉煎餃表皮煎到金黃,煙煙靱靱,入面重有一粒粒ga蕃茄粒,食落既juicy又開胃👍🏻👍🏻👍🏻👆🏻涼伴手撕雞伴青瓜味道比較淡,大蒜同醬油應該可以再多一D(可能係我個人比較重口味喇🤣🤣🤣)總括黎講,價錢合理,係e個咩都貴ga世代,三十幾蚊就有十隻質素唔錯ga餃子,絕對值得下次再黎幫襯‼️

蕃茄鮮肉煎餃

👆🏻蕃茄鮮肉煎餃

手撕雞伴青瓜

👆🏻涼伴手撕雞伴青瓜

2019-08-27
蕃茄鮮肉煎餃
手撕雞伴青瓜
2019-08-14 628 浏览
平時喺港島區返工,D餃子閒閒地都5-60蚊得八隻,真係叫多個油菜都肉赤架!所以平時最鍾意就係放工落深水埗搵野食想食清清少嘅時候,第一時間就會諗起山東餃子!水餃一睇就知道係每日新鮮人手包架啦。入面有肉汁,菜肉比較都好合理。唯一可以更好嘅地方就係個湯底,依家好多其他舖頭都轉哂用老火湯底架啦,湯都可以飲埋就更吸引啦但呢個價錢黎講($36/10隻淨餃/5隻水餃麵)收貨有餘架啦另外麻醬四季豆都係$20大大碟,最啱我地呢D長期缺乏蔬菜嘅外食族。

所以平時最鍾意就係放工落深水埗搵野食
想食清清少嘅時候,第一時間就會諗起山東餃子!
西洋湯湯餃

麻醬四季豆

2019-08-14
西洋湯湯餃
2019-07-23 691 浏览
工作之餘做D手作仔裝飾品來舒緩工作壓力,經常到深水埗逛逛搜尋配件,今日尊程約咗老友珍到深水埗前往探索,一見佢老友珍就嚷著先醫肚後逛街,深水埗多懷舊小吃,一輪掃街已半飽,見到一間山東餃子店,一向喜歡食餃子的我,當然入內光顧醫埋另半肚,老友珍點了炸雞翼、炸春捲、豆漿、當然少不了韮菜鮮肉煎餃子,加點醋和辣椒油吃,簡直絕配,吃飽飽,有氣有力去逛街😌
2019-07-08 578 浏览
今日放假心想在家中休休息,煲吓劇過日神,人算不如天算,手機叉電線弄斷咗,快快落樓乘二個站巴士去深水埗新高登買線,經過呢間山東店被店內煎餃子香味吸引咗我,一於不客氣直入店內坐下,看見鄰桌客食的餃子。我簡直流口水,快來一客韮菜鮮肉煎餃,加點醋辣椒油,嘩我的至愛,一口氣吃晒成碟10隻,飽到上心口,但眼睛望到餐牌上有一些小吃,忍不住又叫了炸雞翼三隻,炸春捲二條,簡直飽到上頭頂,最後還叫了一杯熱豆漿,簡直圓滿✌
2019-07-07 490 浏览
去深水埗相信大家都食開美x餃子館, 其實我本身都係去嗰度㗎但係咁啱閂咗門,立眼記得前面仲有一間山東餃子。北方人通常都食餃子所以山東餃子呢個名又好似幾信得㗎喎。 我哋入到去咁啱有張枱走咗,據我觀察呢間餃子舖 翻檯翻得好快而且有好多人係外賣嘅。我哋叫咗醬牛肉做小食, 另外我叫咗個樽白鮮肉蒸餃。 將牛肉好似係呢度嘅招牌菜所以就叫咗嚟先上去之後都好surprise 因為得嗰幾塊, 好多青瓜絲, 感覺唔係咁抵味道同我哋平時嘅鹵水牛展差唔多。而餃子喇佢個皮係比較後厚嘅, 一邊嘅料唔可以話好多, 唔知佢啲豬肉點整食過佢個感覺好似軟綿綿咁唔係好似食緊餃子,個情況都幾特別。 最近視咗另一間餃子同佢好大分別嗰一間餃子,啲料好脹卜卜好實嘅 同呢到好大對比。對我嚟講山東餃子店可以一試嘅,但係可能要叫多幾隻先會飽, 又或者可以試下佢嘅面同其他山東菜。

用餐时段
2019-07-01 486 浏览
和太太2人去深水埗電腦商場買野,行完街餓餓地,深水埗食肆選擇極多,最好都選了這間幫襯多次的店子-山東餃子館。茴香鮮肉餃子麵-茴香味道很特別,不是好多地方可以試到茴香。蕃薯苗淨餃子-滿滿的蕃薯苗,薄薄的皮。蔥油千層餅-炸得很香很好味,我覺得 蔥油千層餅和蒜蓉千層餅都是這店子必食的。羊肉串雞肉串- 孜然粉很惹味。豆漿-$8杯大大杯夠冰涼。2個人下單叫得太多野,差點食不完,但很好味。店員服務方面就不要要求太多了。

茴香鮮肉餃子麵-茴香味道很特別,不是好多地方可以試到茴香。
蕃薯苗淨餃子-滿滿的蕃薯苗,薄薄的皮。
羊肉串雞肉串- 孜然粉很惹味。
豆漿-$8杯大大杯夠冰涼。
2個人下單叫得太多野,差點食不完,但很好味。

店員服務方面就不要要求太多了。
2019-06-29 330 浏览
我都算係一個餃子控, 山東餃子館都能滿足我的要求。他們的餃子款式好多,如果叫一碟十隻的餃子,可以選2款。 我選了白菜馬碲及津白鮮肉。 餃子的皮好彈牙,肉很鮮甜,真的不錯。兩款都好味。今次再點了皮蛋豆腐,炎炎夏日,這度冷盤真的不錯,豆腐配了皮蛋及炸菜,好有口感,略嫌個汁太濃。
我都算係一個餃子控, 山東餃子館都能滿足我的要求。