2018-12-12 361 浏览
今日黎廣華街拉麵店地方很少位置不多,我同朋友每人叫左一個拉麵🍜,一個叉燒拉麵同北海道芝士帆立貝拉麵同一個蟹膏燒帆立貝仲有一個芥辣八爪魚全單食左今日黎到拉麵店地方很少位置不多,我同朋友每人叫左一個拉麵🍜,一個叉燒拉麵同北海道芝士帆立貝拉麵同一個蟹膏燒帆立貝仲有一個芥辣八爪魚全單食左$328,我們平時都經常食拉麵今次第一次食拉麵要在這裡發表意見兩碗拉麵來到我們立刻食用三片叉燒凍的 ,溏心蛋都係凍啲拉麵簡水味又重,個芝士帆立貝拉麵🍜芝士一舊野未熱溶,蟹膏燒帆立貝都算食得下如果師傅將啲蟹膏同蟹子都整熱仲好食個汁略鹹左少少,唯一最好就是個服務員有禮貌
今日黎廣華街拉麵店地方很少位置不多
2018-12-11
2018-12-06 214 浏览
一入到去 我相信係經理黎 態度好好 幾好笑容但係一坐低 格離有位廚房既哥囝 就x晒老母禁 成間鋪得三 四個客 大家都係做呢行 明辛苦既 但唔係禁既態度囉 係廚房又掟野 發晒脾氣禁 希望老闆睇到會去處理下員工既問題 可一不可再 未食已經唔係好想食
一入到去 我相信係經理黎 態度好好 幾好笑容
2018-12-06
2018-12-06 150 浏览
當日係星期日,小編大約十二點半左右到,當時鋪頭都有一枱客,座位大概有十六個左右。小編同友人一人叫左一碗蔥油拉麵同豬骨拉麵。大概都等左十五分鐘左右先至到。蔥油拉麵-個湯底同味精湯底無咩分別,麵條同普通係外面買既拉麵無分別,掛湯力一般。滿心歡樂以為等左十五分鐘既拉麵好吃,點知一食個麵飲埋個湯。係暖既麵及湯底都是暖的,連熱都稱不上。蔥油拉麵只有一量乾蔥,說好的蔥油我找不到。等左十五分鐘,成品竟然是暖的,這不是沾麵,是拉麵。小編另外叫左一個牛肉薯餅,依然係暖既。雖然第一次食,但對這店鋪徹底失望。

等左十五分鐘,成品竟然是暖的,這不是沾麵,是拉麵。
小編另外叫左一個牛肉薯餅,依然係暖既。
雖然第一次食,但對這店鋪徹底失望。
2018-12-02
2018-12-02 158 浏览
今日係MOKO睇完翠絲,諗住係商場食野啦。點知周圍都勁多人,間間餐廳都有排得。唯有出去食啦,見到有間唔太起眼嘅拉麵,就入咗去試。我叫咗碗地獄拉麵,佢寫係豬骨湯底,但飲落又唔辣又唔入味,一般般啦。叉燒有火炙,但好似淨係燒到啲邊,燒唔到中間嘅脂肪,變咗唔三唔四咁。隻糖心蛋蛋睇落真係幾靚,但食落超凍,我就覺得麻麻地喇。麵嚟講呢到係用粗個種拉麵,麵就正正常常咁,但就唔太掛湯。成個拉麵整體嚟講就好一般~而呢個一般嘅拉麵盛惠八十幾蚊,呢個價值真係可以食一個更好嘅拉麵。另外,呢間餐廳係收加一嘅,但除咗落單之外,麵又自己拎咁😂所以就⋯⋯ 環境方面,其實有時覺得開放式廚房個感覺唔係幾好,因為個廚房個感覺唔太乾淨,又見廚師切完生野用同一把刀切熟野⋯

2018-12-01
2018-11-26 160 浏览
香港越來越多人開小店式拉麵,當然好多裝修都做到跟日本差不多,今晚諗唔到食咩係街見到依間拉麵舖就行入去食,去到坐底先睇吓有咩麵揀,而個價錢跟大型拉麵店個價錢差不多,希望佢都有同樣質素或者高過佢哋啦。老公就叫咗碗特盛辣嘅拉麵,我就揀佢哋嘅岩手拉麵(豬骨湯),個碗特盛個湯底有D似辛辣麵嘅味道,而個麵質都夠爽口,個叉燒做得相當唔錯,厚切肉又唔會太淋,係個糖心蛋做得麻麻,而我個岩手拉麵有齊佢哋舖頭嘅餸,裏面有叉燒,肥牛,豬軟骨 所以嘅餸味道都可以嘅,都可以有下次。

2018-08-15 353 浏览
平日夜晚大約9點半到達,被安排坐晌近門口吧台位置。一入門口就聞到一陣酸臭味,唔知係職員汗味定係間舖既臭味。叫左醬油湯底既和風牛肉拉麵同豬骨湯底既岩手拉麵。兩碗都好鹹,兩碗湯底既唯一分別係醬油湯氐比豬骨湯底再鹹更多。飲左幾啖就放棄左個湯,齋食麵。menu 寫住豬骨湯底建議加黑椒,但台面無黑椒。醬油湯底menu就建議加7蚊要牛油,不過我無加,相信加左個湯底都唔會起死回生。份量揀左正常,無比錢加大。份量就只有平時出面拉麵點既2/3,我係女仔都唔飽。無下次。
無下次。
2018-08-15
2018-08-13 256 浏览
途經廣華街既時候比較容易忽略呢間拉麵既位置,因為佢個入口系巷仔入面😅食過幾次,價錢中等,味道都唔錯,留意既系,佢個地獄拉麵都幾辣!🔥🔥要量力而為!啲小食都唔錯!
2018-08-12 246 浏览
2018年8月11日,成晚都落著雨, 口痕痕想食拉麵好彩捉咗個朋友同我去食,經過廣華醫院後面條街,見到呢一間餐廳最少人排隊所以就嚟個快嘅餐廳入面嘅拉麵係即叫即整嘅咁我哋都會見到廚師係點樣煮麵㗎啦我同朋友坐喺吧枱,小妹比較鍾意食豬骨濃湯拉麵,所以就嗌咗個豬軟骨濃湯拉麵嚟食啦湯就幾濃郁,但豬軟骨就食唔到味拉麵嘅份量都適中唔會太少朋友就嗌咗個必食嘅 地獄拉麵單單睇呢本麵嘅辣度呢,就係小辣嚟嘅朋友話佢呢碗麵嘅肉就比較鞋身然後麵就唔夠彈牙,但係啲湯嘅味道係好好飲兩個人埋單食咗二百幾蚊,但個人覺得其實食物嘅質素就一般般啦,為求飽肚都ok嘅咁,但係好唔好食就見仁見智啦
2018年8月11日,

成晚都落著雨, 口痕痕想食拉麵

好彩捉咗個朋友同我去食,

經過廣華醫院後面條街,見到呢一間餐廳最少人排隊
所以就嚟個快嘅

餐廳入面嘅拉麵係即叫即整嘅
咁我哋都會見到廚師係點樣煮麵㗎啦

我同朋友坐喺吧枱,
小妹比較鍾意食豬骨濃湯拉麵,
所以就嗌咗個豬軟骨濃湯拉麵嚟食啦

湯就幾濃郁,但豬軟骨就食唔到味
拉麵嘅份量都適中唔會太少

朋友就嗌咗個必食嘅 地獄拉麵

單單睇呢本麵嘅辣度呢,就係小辣嚟嘅
朋友話佢呢碗麵嘅肉就比較鞋身
然後麵就唔夠彈牙,但係啲湯嘅味道係好好飲

兩個人埋單食咗二百幾蚊,
但個人覺得其實食物嘅質素就一般般啦,
為求飽肚都ok嘅咁,
但係好唔好食就見仁見智啦

2018-07-10 266 浏览
今天突然覺得午餐食嘅 McDonald's 好好食😗,因今晚於岩手膳館食了一碗好想嘔的拉麵。首先入到鋪聞到有種怪味,以為坐下習慣左就算,但有點忍受不住,似過期了的肉臭味。叫左碗"岩手拉麵" 是 "廚師推介",以為差極有個普,點知中伏 ~ 當中有肥牛,豬軟骨和叉燒,除了叉燒,其餘有陣擺到過期的臭肉味,而且似想用醃味來蓋過,所以有點甜。😣除了牛肉無牛肉味,豬軟骨無豬肉味,豬骨湯底都無豬骨味,連杯清水都 . . .😓😫 ..友人碗叉燒拉麵就正常,但完全是味精湯底,大佬,收緊 $108 wor? .唉 . . . 仲要收加一,從未見過日式食物上枱的速度快過車仔麵🤤😱
2018-07-02
2018-06-12 614 浏览
一年前 係度食過芝士海鮮拉麵覺得一般但前幾日路過 又想伏多次 就試另一款拉麵今次叫左兩款店主推介既拉麵一款係岩手拉麵另一款係最basic既蔥油拉麵然後發現 廚師只係有心機煮推介既款式一年前食既拉麵 真心劣評前幾日食 咬落有口感感覺完全吾同會再去試環境方面有少少臭味 但吾知係咪關其他食客體臭問題座位太迫 只有少量掛勾供掛袋用認為可以加籃供食客擺袋用最後 冷氣太大風 直接吹向食物 加快食物變凍既速度我個人認為拉麵要熱食先好味 吹凍曬就不了整體來說 性價比不高 但旺角黎講 真係多人又吾夠錢 去呢間都抵玩既
一年前 係度食過芝士海鮮拉麵

我個人認為拉麵要熱食先好味 吹凍曬就不了
蔥油拉麵
蔥油拉麵
2018-06-10 338 浏览
前排腸胃炎病左好耐,日日都係粥駁粥,胃口差左好多。黎到旺角,又陷入選擇美食困難症,花多眼亂,比幾間咖啡店吸引左去廣華街,但朝早飲完唔多想再飲,比我搵到呢間拉麵店,侍應哥哥仔遞個餐牌比我,一望見到蔥油叉燒拉麵就衝入去試試先。鋪頭好有日本拉麵店feel,哥哥仔好快遞左主角拉麵,炸蔥味撲鼻,香味十足,拉麵煙韌彈牙,叉燒入口即溶,唔知你以為食緊雪花牛,大食之人記得叫大盛,份量十足,最正係湯底濃而不鹹,岩晒香港人口味,送麵一流。食到飽一飽,再叫多支綠茶可樂,啲胃氣gur出黎果陣有埋啲炸蔥味,好頂癮!哥哥仔見我食到咁爽皮,仲介紹左我食地獄拉麵,雖然我唔太食得辣,但點都要試一試,佢有得揀辣度,最多由BB辣食起,唔知係咪太耐無食好野定太肚餓,好想再叫埋朋友黎試佢啲小食!
前排腸胃炎病左好耐,日日都係粥駁粥,胃口差左好多。

2018-06-06
  • 蔥油叉燒拉麵
2018-05-21 333 浏览
唔明點解咁難食都未執?即管試下……點知仲要收加一服務費,大佬呀…黑口黑面冇服務,都要俾加一個拉面真係好難頂,50蚊都俾多佢衛生環境一般,唔會再黎喇……未食過咁難食的
唔明點解咁難食都未執?即管試下……點知

仲要收加一服務費,大佬呀…黑口黑面冇服務,都要俾加一

個拉面真係好難頂,50蚊都俾多佢
衛生環境一般,唔會再黎喇……未食過咁難食的
2018-05-04 378 浏览
這家位於小巷的日式拉麵店,感覺好像日本地道的拉麵小館,所以趁着平日晚上人沒那麼多就來試試。岩手拉麵 $89這個應該是招牌拉麵吧,配料有日式叉燒,和風牛肉和豬軟骨,一次過可以試幾種啱晒我。湯底鹹,但是叉燒和豬軟骨都好入味。拉麵有點兒鹼水味,感覺非常一般。日式炸雞 $38炸得很香脆,份量也算多,比較好吃。連加一價錢其實不算平,味道也一般般,被小店外觀吸引才來,失望而回,應該不會再來了。在香港吃拉麵還是日本連鎖品牌如一蘭和一風堂比較穩陣。

岩手拉麵 $89

日式炸雞 $38
日式炸雞

炸得很香脆,份量也算多,比較好吃。

2018-05-02
日式炸雞
是日放工一個人開餐,打算係旺角食完行路打道回府,都不過20分鐘。呢條街附近食肆平時都有經過同幫襯過,不過唯獨呢間拉麵小店就未食過,因為店面望落好窄,同開家姐、姐夫開飯就會揾有四人位既坐,同擺手袋。今晚一枝公,可以獨自去偷歡,自己嘆世界揀野食,就入左去。繁忙時間,落單只點一次,不追加單。店面小,枱亦窄,屬食完快閃黨一族之選。點左個海鮮拉麵,仲要左個蟹鉗。個醬油湯底都夠味,不偏咸,不過似溝粉開既湯底,海鮮當然不會期望是新鮮的,是雪藏,但好彩蝦同忛立貝無發哂水漲到無啖,雪藏海鮮來說都叫ok。拉麵無煮到淋漲晒,都剛剛好,咀嚼有un度。呢個拉麵實有唔算得上好味既程度,但又未至於難食,取之中庸,屬一般般。但拉麵麵質、湯底咸度、配料多寡調控無得客人畫紙自主,比較失色。蟹鉗比較令人失望,很淡,蟹肉無鮮味的,亦無蟹汁。整體以此收費來說,收日式拉麵價格,但食物水準味道未達標準,有欠理想,不算好味,但又未至於差到劣評,就是很不過不失既程度介乎試過就足夠中間點。

今晚一枝公,可以獨自去偷歡,自己嘆世界揀野食,就入左去。

繁忙時間,落單只點一次,不追加單。

店面小,枱亦窄,屬食完快閃黨一族之選。

點左個海鮮拉麵,仲要左個蟹鉗。

蟹鉗比較令人失望,很淡,蟹肉無鮮味的,亦無蟹汁。

2018-04-20
2018-04-01 234 浏览
廣華街唔止多甜品鋪,仲有隱世拉麵鋪。比起商業味重的拉麵店,更喜歡這兒別緻日式報置。星期六晚七時多,walkin 坐住鋪外等。由於岩手膳館跟日本拉麵屋格局相同,所以座位集中,有bar 位、四人二人座位。待著時,店員隨即遞上餐牌。選擇多樣化,我還是選了基本的自家製醬油叉燒拉麵,份量有兩款,一是正常,一是大盛。揀左正常份量。男友則選了地獄拉麵(叉燒),0.5 level 辣度,正常份量。十分鐘左右入座bar 位,即時落單,店員快手且有禮。看著師傅烹煮過程,也是一種享受。架上陳列的氣酒也很地道。不一會兒,兩碗齊齊上。自家製醬油叉燒拉麵,湯底濃郁剛好,自家製醬油咸度剛好。叉燒好幾大片,一夾就散,入口即溶!非常非常好味。而拉麵煙韌彈牙,爽口不黏。唯獨大食的我,大盛份量可能會更飽肚。同樣是叉燒底的地獄湯底0.5度辣,也偏辣,不辣在舌尖,而是來回整個口腔,味道感覺十分棒!menu如下:

自家製醬油叉燒拉麵
地獄拉麵 (叉燒)

menu如下:
2018-03-30
自家製醬油叉燒拉麵
地獄拉麵 (叉燒)