尖沙咀美食: 嵯峨野 Sagano (日本菜)食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌑-生日去個靚staycation慶祝下,終於唔係食buffet,係食佢地餐廳既set menu😁本身冇乜expectation,意外地覺得好好食!❤️-🔥三款季節前菜: 🌕🌕🌕🌗🌑我寫唔出呢三款前菜叫咩😂,唔算話好好食或者好開胃,所以都算為左唔好嘥野🔥刺身 - 鯛魚、呑拿魚及三文魚: 🌕🌕🌕🌕🌗因為我唔食鯛魚同呑拿魚,餐廳又好好人咁肯同我換三文魚,啲刺身好新鮮,好有三文魚味,真係好好食!🥰🔥日本煮黑毛豬肉片及雜菜: 🌕🌕🌕🌕🌑呢個唔錯,雖然個賣相係一堆菜咁,份量係少左啲,但下面係有幾豬肉片,煮得啱啱好,有肉味,再配佢個湯real not bad👅🔥鹽燒雞肉:🌕🌕🌕🌕🌗呢個雞肉應該係全餐最好食,燒到啱啱好,個皮好脆,啲肉仲要好好好嫩!not bad not bad😋🔥火炙帶子酸食:🌕🌕🌕🌕🌑帶子唔錯,整體比起前菜更加開胃🤣,但佢已經係尾二道菜上:0),個湯就其實無咩味,無咩特別。🔥大蝦天婦羅飯:🌕🌕🌕🌑🌑啲天婦羅唔知點解淋淋地,有啲直情淋哂,所以炸粉同裏面嘅嘢食係分開咗嘅,但味道尚算可以,飯就正常珍珠米。-整體來講:

尖沙咀美食: 嵯峨野 Sagano (日本菜)
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌕🌑
🔥三款季節前菜: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔥刺身 - 鯛魚、呑拿魚及三文魚: 🌕🌕🌕🌕🌗

🔥日本煮黑毛豬肉片及雜菜: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔥鹽燒雞肉:🌕🌕🌕🌕🌗

🔥火炙帶子酸食:🌕🌕🌕🌕🌑

🔥大蝦天婦羅飯:🌕🌕🌕🌑🌑
整體來講: 個人覺得特登入去食都ok,Package包嘅話就更好啦!

2021-11-17 3546 浏览
🇭🇰嵯峨野·Foodie Retreat Dinner $600呢個係包左係我琴日post個個New World Staycation入面既 除左呢間日本餐廳 仲有法國餐廳 中菜同自助餐揀 不過我地見呢間openrice評分最好 就決定試下佢😌😌但係就有DD失望 佢其實食物味道樣樣野都唔錯既 但係就好似無咩驚喜咁 如果大家食呢間既話好似book午市平$400抵玩D🤭🤣🤣·前菜 l 刺身佢呢度個擺盤超級精緻 個三款前菜都幾靚既 不過就好似太多醬汁 所以搶左D材料既味咁 不過佢個墨魚幾新鮮既🦑之後佢個刺身都幾厚切 而且都仲有D魚油香味既 但係佢應該係切好 成蝶放左入雪櫃 所以食落好凍 口感差D🤭🤭·煮物 l 炸物 l 酸醋物佢呢個煮物我都係第一次食 佢個湯係好似一個芡咁 厚身D既 但係唔會太鹹 都幾特別🤣之後佢個新鮮腐皮索曬汁 好似豆腐咁 超滑反而條海鰻正正常常🤭🤭之後佢個炸免治豬肉炸到個外皮超級酥脆 而且佢中間既免治豬肉唔會好柴 仲保留到個口感 呢個幾好食😋😋之後個粒貝同鳥貝味道就正正常常啦😂😂 ·燒鰻魚飯配麵豉湯及醃菜 l 甜品佢個鰻魚飯一上檯就超級香 而且佢個鰻魚超級厚切 食落去啖啖
🇭🇰嵯峨野

燒鰻魚飯配麵豉湯及醃菜
燒鰻魚飯
l 甜品
時令水果

佢個鰻魚飯一上檯就超級香 而且佢個鰻魚超級厚切 食落去啖啖肉 仲係好有彈性 唔錯唔錯🤤🤤之後佢個醬汁都調得好好 真係超級送飯 我地秒速KO曬兩碗😍不過佢最後個蜜瓜就有D失望啦 佢完全唔甜 而且好乾 大家可能叫雪糕會開心D🥲
#rbyeat #rby好去處 #rbystaycation
#rby日本菜
#rby尖沙咀
📍尖沙咀麼地道72號千禧新世界香港酒店1樓
炸免治豬肉
燒鰻魚飯
2021-11-07 2034 浏览
食物新鮮,味道也正,環境很不錯,服務員態度很好,唯一缺點就是貴😂,已經打了八五折,也覺得貴😆前菜,酸酸甜甜很不錯最喜歡的三文魚籽非常鮮甜,蒸蛋也非常滑溜醃製的幾款前菜味道也挺不錯,令人非常開胃刺身最緊要新鮮,而這間店舖的刺身確是很新鮮最喜歡這道菜,鵝肝一入口淡淡脂肪,又香又油又滑不用說這個也很新鮮牛肉入口即溶,只是看圖片也知道只有一半肉入口即溶一半是肥膏。煎得挺香的外面鬆脆裏面卻很嫩滑,正不用說日本蜜瓜一定很正啦

前菜,酸酸甜甜很不錯

最喜歡的三文魚籽非常鮮甜,蒸蛋也非常滑溜

醃製的幾款前菜味道也挺不錯,令人非常開胃
刺身最緊要新鮮,而這間店舖的刺身確是很新鮮

最喜歡這道菜,鵝肝一入口淡淡脂肪,又香又油又滑

不用說這個也很新鮮

牛肉入口即溶
,只是看圖片也知道只有一半肉入口即溶一半是肥膏。

煎得挺香的

外面鬆脆裏面卻很嫩滑,正

不用說日本蜜瓜一定很正啦
2021-09-30
2021-10-20 1925 浏览
個鴨肝煎得好香口,入口溶化餐前小食唔食我唔食魚生可以改成天婦羅,個份量多到嚇咗一跳!牛肉控制得火喉岩岩好,蒜片炸得恰到好處,用嚟配襯個炒飯好好味!食完成個餐飽到要捧住個肚走吖!性價比高!
個鴨肝煎得好香口,入口溶化
餐前小食唔食我唔食魚生可以改成天婦羅,個份量多到嚇咗一跳!
食完成個餐飽到要捧住個肚走吖!性價比高!
2021-10-17 1540 浏览
主打:好食。紅日有位。服務舒服重陽放假,冇book位。2⃣️個人嚟呢度試吓。兩個人點兩個午餐。佢係海鮮鉄板燒。有大蝦。帶子。銀雪魚可選炒飯/炒麵。前菜。少碟。湯。魚生片評價:大蝦。真係大,新鮮,肉爽,有蝦味,不是腥味!炒飯。勁多櫻花蝦,飯可以炒到一粒粒,仲有蛋香!其他都係值得食! 好似四百幾蚊! 抵食!我係吉列蠔定食。一樣有湯,前菜,魚生片。仲有茶碗蒸。評價:首先,可以食到吉列生蠔嘅地方真係好少,一般都係吉列豬扒/天婦羅定食,一見到有吉列生蠔定食,唔洗諗! 真係超好食,五隻生蠔炸得脆脆,鬆,炸槳唔會好多,生蠔炸得剛剛好!最勁一樣嘢,食物上枱嗰陣時,經理仲講話如果白飯唔夠可以再叫! 雖然你話白飯之嘛,就係呢啲「之嘛」,其他地方真係同你計!最後,必須要講嘅係佢前菜嘅魚生片。好多地方都係幾片 「橙+紅+白」魚片,quality 分分鐘仲衰過buffet 魚生!但係佢哋真係貨真價實,當日鮮魚,唔係求其執幾片所謂嘅魚生就算!我個set就三百幾蚊!總括:CP值 極高!一定可以再食! 極推,不過希望keep住唔好咁多人 🤣🤣
主打:好食。紅日有位。服務舒服

重陽放假,冇book位。2⃣️個人嚟呢度試吓。

兩個人點兩個午餐。

佢係海鮮鉄板燒。
有大蝦。帶子。銀雪魚
可選炒飯/炒麵。
前菜。少碟。湯。魚生片
評價:
大蝦。真係大,新鮮,肉爽,有蝦味,不是腥味!
炒飯。勁多櫻花蝦,飯可以炒到一粒粒,仲有蛋香!
其他都係值得食! 好似四百幾蚊! 抵食!

我係吉列蠔定食。
一樣有湯,前菜,魚生片。仲有茶碗蒸。
評價:

我個set就三百幾蚊!

總括:
2021-10-14
2021-10-09 1182 浏览
今次嚟staycation 包左日式嵯峨野晚餐 游完水落去食就啱啱好睇吓個餐牌~有成六道菜加甜品 好豐富呀由於我個朋友對蝦敏感所以事先我打咗俾餐廳要求換其他食材 佢哋都好有禮貌咁樣覆我電郵 值得一讚刺身非常新鮮!鯛魚肉質實淨鮮嫩!最鍾意嘅係黑毛豬雜菜煮物 個湯好鮮甜 配上新鮮日本蔬菜 非常暖胃!煮食我哋食咗鰻魚飯(套餐唔包 酒店換俾我朋友)嘅同埋蝦天婦羅飯 好食!呢度上菜慢慢地 有日式fine dine 嘅感覺 有一位女侍應着住傳統日式嘅和服 飛唔到去日本 食返一餐正宗日本菜加staycation 都算唔錯!
今次嚟staycation 包左日式嵯峨野晚餐
游完水落去食就啱啱好
睇吓個餐牌~有成六道菜加甜品 好豐富呀

2021-09-27 1072 浏览
久唔久同閨蜜食貴西。朋友揀左舊日航酒店(宜家叫乜千禧乜乜)既Sagano嵯峨野,我大口妹幾時都話食魚生,一係唔食,一食要食貴價,主要因為係生既食物!唔係我特別食得起,不過你計下,茶記宜家都$60蚊碟飯,好平咩?我咁孤寒,平時左慳右慳,其實一個月食餐貴西,都對得住自己丫!你唔對自己好,鬼有男人對你好咩!又叉遠左添嘻嘻!去過京都的都可能知道,嵯峨野及嵐山位處京都西邊,風景極美,食物偏向精緻小量。食Omakase其實都係食新鮮、切功、擺設、氛圍、服務,Sagano統統都做到好近京都味道(當然周圍香港話,你要靠點想像力囉)所有都好到位,最開心係大師傅好傾得好玩得(唔開名嚕)!講真,人地係酒店做廚師發辦既廚師,咩貴客未見過丫,要嘥時間特別招呼你?你邊位?大口妹食過好幾家大嘢,服務周到客客套套,但好似呢位師傅咁融入就極少有。當然大口妹本人都好八面玲瓏人見人愛係車都載,到底人與人之間相處,都係出於真心最開懷既!呢餐,淨係統d大小師傅玩都賺返!
久唔久同閨蜜食貴西。

又叉遠左添嘻嘻!

呢餐,淨係統d大小師傅玩都賺返!

生蠔
2021-07-31
$2000 (晚餐)
生蠔
  • 刺身
2021-09-01 988 浏览
首先講一下食物,點左個8月份懷石料理只可以講味道一般,沒有什麼大驚喜其次再講一下用餐過程,我相信在一間比較高級餐廳用餐,大家會想擁有一個聆靜而舒服既過程。昨晚用餐期間,有三位阿姐高談闊論,而且其笑聲仲十分騷擾,我都知道疫情下朋友出來食飯是一件開心既事,但係妳既行為影響到其他食客,會唔會有啲講唔過去,就好似睇一場戲,有電話響足三份之二時間,電影再好,你都冇辦法投入其中,而向餐廳經理叫那三位阿姐撿點一啲,得到既回應就只有笑得更大聲,所以希望呢三位阿姐尊重一下自己又再尊重一下其他食客。以上都係小弟小小既分享,想試下呢間餐廳都係可以既,唔好抱住好大希望就得,因為希望越大,失望都會越大,而且我相信呢個價錢亦都有好多選擇,祝大家身體健康,享受美食
首先講一下食物,點左個8月份懷石料理
只可以講味道一般,沒有什麼大驚喜
2021-06-20 2283 浏览
3/5刺身牡丹蝦好耐未食過咁好食的,帶子幾好,赤身算可以,拖羅同其他就麻麻,海膽直頭唔得。幾款頭盤都不錯,中規中矩。三文魚子壽司都幾好。炸物的池魚好吃,外面酥脆,內面軟嫩。燒雞排的皮很香脆,雞味普通,但不羶就算可以了。
3/5

幾款頭盤都不錯,中規中矩。三文魚子壽司都幾好。

老爸生日過後,就到老媽的生日壽星話想去食日式鐵板餐 ...本來諗住去尖沙咀喜來登酒店的雲海日本料理食日式鐵板燒放題但是老媽不食三文魚、鴨肝、羊肉和牛肉,去食放題不太划算 ...咁啱上次去千禧新世界香港酒店食飯申請的會員卡到手在酒店餐廳有 75 折餐飲優惠,咁就去食番餐鐵板燒午餐喇 !!!嵐山鐵板燒位於酒店一樓的嵯峨野日本餐廳內我們訂枱的時候指定了鐵板燒座位入座時安排的房間有兩張鐵板燒枱,每張可坐  6 人除了可以欣賞鐵板燒大廚在面前烹調的過程和手藝一邊窗仲可以飽覽尖東海傍和維港美景,望住海景邊閒聊邊品嚐美食悠閒寫意地享受我們的午餐,好開心兩佬好滿意我的安排 ~~餐牌有有四款鐵板燒午餐提供,價錢由 HK$490 - HK$920我們三個人點了兩客【桃山鐵板燒午餐】和一客【安士鐵板燒午餐】【桃山鐵板燒午餐 HK$620】前菜、沙律、刺身、大蝦、帶子、三文魚、西冷、炒雜菜、炒飯 / 麵、麵豉湯、甜品【安士鐵板燒午餐 HK$490】安士和桃山食的差不多,只是三文魚變了銀鱈魚和少了一道西冷反正老媽不食牛肉,這個餐就啱哂佢先來的是 ... 前菜和沙律刺身 ... 是三款魚刺身,鯛魚、油甘魚和拖羅可
老爸生日過後,就到老媽的生日
壽星話想去食日式鐵板餐 ...
本來諗住去尖沙咀喜來登酒店的雲海日本料理食日式鐵板燒放題

咁啱上次去千禧新世界香港酒店食飯申請的會員卡到手

嵐山鐵板燒位於酒店一樓的嵯峨野日本餐廳內
我們訂枱的時候指定了鐵板燒座位
入座時安排的房間有兩張鐵板燒枱,每張可坐  6 人

除了可以欣賞鐵板燒大廚在面前烹調的過程和手藝
悠閒寫意地享受我們的午餐,好開心兩佬好滿意我的安排 ~~

【桃山鐵板燒午餐 HK$620】

【安士鐵板燒午餐 HK$490】
安士和桃山食的差不多,只是三文魚變了銀鱈魚和少了一道西冷
反正老媽不食牛肉,這個餐就啱哂佢

先來的是 ... 前菜和沙律

刺身 ... 是三款魚刺身,鯛魚、油甘魚和拖羅

可能見到兩個老人家,担心佢地不食刺食
服務員貼心的詢問需唔要將刺身轉為天婦羅
這點真是值得讚 ...
咁啱老媽就是不食生冷食野,大蝦、南瓜、蕃薯、冬菇和茄子天婦羅就啱哂佢

鐵板大蝦
烹調時大廚已經將蝦肉和蝦頭脫殼,食起來很方便
蝦肉本身新鮮彈牙,搭配特製醬汁更好吃
蝦頭還有很多鮮甜的蝦膏,不要浪費掉 !

鐵板帶子 + 三文魚

三文魚特別片起魚皮分開煎
魚皮煎至香脆,薄薄一片,好似薯片咁脆卜卜
魚肉外皮煎的金黃酥香,裡面的魚肉煎得剛好不會太熟,入口軟滑豐腴

我們點的是澳洲牛肉,想食好點可以加錢 +HK$300 upgrade 日本和牛 !!!

鐵板西冷 + 炒雜菜
可以揀牛肉薄燒或西冷牛扒
我們與每人點了一款 share 來食,咁就可以兩款都食到喇 !!!

牛扒點了七成熟,入口軟嫩多汁,牛味濃郁
用香蔥和炸蒜捲著的牛肉薄燒吃起來較香口惹味

炒飯 + 麵豉湯
炒飯用了很多櫻花蝦去炒,米飯炒至粒粒分明又乾身

甜品
最後以冰凍的柚子雪皅、芝麻和抺茶雪糕為這頓美味的一餐畫上圓滿的包號 !!!

** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-05-20
午餐
朋友間曾有句好鬼衰嘅笑話「有得食,好快D食喇」到現在才知道呢個唔係一個笑話咁簡單,確實係一個真實嘅做人道理。😌不一定人到四,五十才有三高,現在未夠三十有三高,大有人在。不一定係老人家先要用假牙幫手食嘢,不少人要箍牙,甩牙,蛀牙,牙痛或者生飛滋,全部都會令你對食嘢失去興趣。好多人未到中年,老花、散光已經提早上演,冇咗副眼鏡,同盲咗冇分別,就算美食當前都不能仔細欣賞 🤣🤣🤣🤣仲有D因為要靚,要 keep 身材,唔多食嘢,又或者因工作關係要介口,冇得食嗰種人就更可憐。 真係有得食就好快D行動啦🤣🤣 老朋友生日,特別book 咗間大家好喜歡及有回憶嘅鐵板燒一聚,一於及時行樂,高興一番⋯⋯👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼見到師傅將食物放到枱上,大家已經開始垂涎三尺🤤海鮮,牛扒,羊扒,鵝肝⋯⋯每款食物質數都好高,十分新鮮,分量十足,難怪經常爆滿,咁難訂枱啦 😅我們人數多,早在三個月前已經訂位,因為呢一餐大家都好期待 🥰🥰其中一位友人因為牙痛,唯有放棄鐵板燒改定食,但食物一樣好出色。沙律、刺身前菜,新鮮,汁醬配搭齊備,安排細心,稻庭麺柔軟細滑,韌度剛好,係幼身麺所以有爽口感覺,湯底清甜 👍🏼師傅出場

不一定人到四,五十才有三高,現在未夠三十有三高,大有人在。

見到師傅將食物放到枱上,大家已經開始垂涎三尺🤤

師傅出場,熟練手法,三兩下手勢,轉眼間鵝肝配多士出塲啦⋯⋯🤤

件鵝肝仲厚過塊多士 😲😲
雖然唔係第一次食,但仍然有興奮感覺 🤣🤣
特別係見到D油從鵝肝滴出嚟嘅情景。

不單係食材好,睇住師傅精湛嘅功夫,煎得鵝肝兩邊金黃,表面脆口,裡面剛熟,質地嫩滑⋯⋯真係一邊食,一邊舉起手指公 👍🏼👍🏼

三文魚皮煎得香脆,放在帶子上。
師傅將食物擺放到好似 Fine Dining 咁,除咗好味仲要加上優美 😘

羊扒完全食不到羶味,因為頂級嘅羊扒本應就係冇羶味,師傅配上調味,令羊肉味道提鮮不少,扒煎得半熟,兩邊有微焦香味道,肉汁全部被鎖住,肉質 juice 嫩滑 😋

見到師傅煎了兩次大蝦,有兩款不同嘅擺法👀👀 靚,好靚 😍 配金色碟真係好精緻,好貴氣,可惜唔係俾我哋嘅 😅

但我哋嗰碟一D都唔差,蝦肉彈牙,蝦頭有膏,肥美,蝦膏煎熟十分甘甜,齒頰留香😋😋

仲有牛扒,鐵板炒飯同甜品( 相片太多未能盡錄)

鐵板炒飯粒粒分明,細心觀看師傅如何製作,發現咗原來有個秘技,在家中亦實踐過係成功嘅 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼 但味道當然不及師傅嘅兩成功力啦 🤣🤣

綠茶奶凍配十勝紅豆,傳統日式甜品,微甜,不太膩,再加上沖繩菠蘿,非常圓滿的一餐,不單是肚皮滿足,眼見師傅精彩表演,食物擺設悅目,跟老朋友開心一聚,今日絕對係一個 💯💯 200分嘅午餐。

真心要多謝師傅 🙏🏼🙏🏼

2021-05-16
午餐
  • 鐵板燒
Due to last minute booking we got a table at the sushi counter. The menu consisted of kaseki meals above HKD$1,500 per set. I ordered the teppanyaki set while my friend ordered the Top Chef set...both menu had 6-7 dishes each. The dishes for my meal were brought out so quickly that at one point 3 dishes were sitting in front of me....getting cold in the aircon. Meanwhile the opposite happened for my friend...after her first two dishes she had to wait 30 mins for her third dish, 10 mins or so for her fourth dish and so on. And to top it off, the dishes in her meals consisted of veggie tempura and beef with rice that had zero creativity in preparation.

I finished my meal (partially forced) at least a good 40 mins before my fiend and had to wait for her to catch up before we had our dessert together. The experience is ridiculous I was rendered speechless. For a meal of that price, you know I won’t be back for seconds. And dear reader, don’t say I didn’t warn you...never bring your date here

2021-04-19 3095 浏览
訂座鉄板燒房間,廚師忙於表演廚技,亦不忘主動為客人影相,而且仲好識攞角度,簡單兩張相,將重要焦點映入鏡頭畫面👍🏻食材新鮮又美味,調味偏淡最,我喜歡,有益健康,桌上有數款調味料給閣下自由調味,顏色配搭又漂亮,廚師還很細心 按顧客進食進度上菜及分碟👏🏻最好味係鵝肝多士,非常鮮甜。鵝肝甜甜的,多士脆脆的。還有生日小蛋糕奉上,廚師又主動幫我們拍照了,很貼心。很滿足的一餐,不論胃腹感覺,還是服務細節,都是窩心的。還很欣賞的一點是,器皿的美觀性也相當值得讚美。

最好味係鵝肝多士,非常鮮甜。鵝肝甜甜的,多士脆脆的。

還有生日小蛋糕奉上,廚師又主動幫我們拍照了,很貼心。

很滿足的一餐,不論胃腹感覺,還是服務細節,都是窩心的。
還很欣賞的一點是,器皿的美觀性也相當值得讚美。

2021-04-18
用餐优惠
信用卡優惠
  • 鵝肝,西冷
2021-03-30 2486 浏览
鐵板燒午餐 安士Azuchi ($450/ person)前菜沙律刺身炒雜菜任選三款海鮮:帶子、銀雪魚、大蝦炒飯/炒麵麵豉湯甜品 雪糕呢間係千禧新世界香港酒店入面嘅鐵板燒lunch set 擺盤好靚 lunch來講都幾抵食 可以去嘆吓😍😍廚師仲好好人!我哋用埋酒店staycation package 仲有dining credit送仲平啲~ 銀雪魚份量唔細 不過帶子就有啲小🥺 但質素唔錯 一路睇師傅燒同擺盤 疊着疊着啲食物都幾有趣😜
鐵板燒午餐 安士Azuchi ($450/ person)
沙律
炒雜菜
任選三款海鮮:帶子、銀雪魚、大蝦
炒飯/炒麵
麵豉湯
甜品 雪糕

2021-03-28 2048 浏览
地方舒適寬疏,環境很日本感覺。雖然客滿,但未覺擠擁,很寫意洋逸。三人點了魚生、壽司,魚生新鮮,色澤透人,吞那帶子肥美,海膽鮮甜。清酒煮蜆,肉厚透徹,很清甜。銀雪魚,鱻氣襲人,肉質嫩白,入口豐腴。色濃牛舌,味香質軟稔。南瓜番薯天婦羅,薄脆炸得剛好。燒雞翼,見色澤,已垂涎,晒士很大,不欺場,一口咬下去,肉鮮嫩汁可口。雞泡魚乾,味甘香肉嫩澤,佐酒一流。奈何十點離場,未盡意,在大堂逗留再閒聊一二才滿足,價錢雖略貴,但有環境有氣氛有質素食料,貴一點也不妨。
2021-02-26