2007-11-03 17 浏览
11月3日光顧,食物一般,環境狹窄,衛生惡劣。食米線送頭髮,侍應執枱時將上手食客抹鼻涕的紙巾連同垃圾及雞骨放入碗內。食物再正或價錢再平也如題一樣『永不再幫襯』!
2007-10-28 16 浏览
呢檔都食咗年半,今次都係第一次整張相上來.第一次食,小辣一半已經頂唔住,食到一半要抹汗,飲水,抖抖.隔咗一排,再食,慢慢加辣.而家愈食愈辣.分小辣,中辣,大辣,小辣分一至十級.以前最多食到小辣八級,而家食小辣十級,或者中辣,遲下再口胃口會食大辣.今次食小辣十級,加$2.米線,腐皮,芽菜,九菜(我今次走咗九菜),餸就要生根,牛肉,墨魚丸.食咗幾啖,幾麻下,抹抹嘴時就攞相機出嚟影咗張相囉...加多杯凍的雪梨水,$32,不過唔係成日有雪梨水囉,有時賣晒,有時就話啱啱煲起,不凍的.
呢檔都食咗年半,今次都係第一次整張相上來.
第一次食,小辣一半已經頂唔住,食到一半要抹汗,飲水,抖抖.
隔咗一排,再食,慢慢加辣.而家愈食愈辣.
食咗幾啖,幾麻下,抹抹嘴時就攞相機出嚟影咗張相囉...

算係愈食愈辣,愈辣愈好味.
2007-10-27 3 浏览
前幾天,買了一碗炸醬腩肉米線(唔辣)。炸醬好惹味,辣辣地又甜甜地,仲好大pat添,令到成碗面ge味道濃好多。要值得一讚係腩肉,好過譚仔o個d百倍。佢呢間d腩肉肥瘦均勻,名符其實ge五花腩,腩肉也唔似譚仔o個d係白sap而係用上湯弄熟的,因此唔會鞋,食落仲好香添,有肉味。米線軟硬度適中,加埋少許芽菜同腐皮好好食!
前幾天,買了一碗炸醬腩肉米線(唔辣)。

2007-10-27 10 浏览
沒有連鎖式經營的局限,風格好像初在長沙灣開業時的譚仔記,正不正宗已不管,反正在雲南吃米線時也吃到幾種不同的風格。清湯是用所選配料現做,建議加入豬潤,吃不吃是另一回事,湯能做得特別甜。腩肉每次吃都是幾層肉,就是肥瘦肥那種,五花腩中已屬中上級數,可以一試。菜和丸類都屬正常,特別值得一提是鹵水做得出奇的好吃,帶皮的如豬腸、豬手、雞翼尖做得很滑和帶有層次的鹵水香,在現今的快餐世界實屬難求。最後一提她的麻辣,花椒吃得出是從四川來的,麻和香的感覺是在一般菜市場買不到的。
2007-10-18 13 浏览
好正的麻辣,30蚊有米線,九菜,府皮,芽菜仔,通常三樣餸啲餸同比車仔麵檔多少少,樣樣餸都ok,係牛肉水準不穩定,因為有時唔夠腍,其他樣樣都ok,最正係個湯,我通常食小辣8級,再辣,如中辣,大辣我怕頂唔住,麻辣雞翼$10三隻,但都係人多先會叫雞翼,因為一碗都夠多夠飽。另有埋凍飲送
好正的麻辣,

30蚊有米線,九菜,府皮,芽菜仔,通常三樣餸

2007-10-04 20 浏览
我不嬲好喜歡食麻辣米線, 行街一見到未試過既米線都會試下, 但一直只鍾情長沙灣(唔係譚仔, 其實譚仔唔係好好食啫)近來太子返學, 見到有人話哩間米線OK, 咁咪去試下呀我試食通常都會叫大辣, 因為試過好多鋪頭, 中辣都冇咩料到, 但一到門口, 就聞到一陣味, 所以今次唔夠膽叫大辣, 睇餐牌好多餸揀, 有竹笙同黑栢葉, 梗係食佢啦, 嘩, 份量同長沙灣差不多, 連味道都係呀, 夠哂辣呀, 又有麻既感覺, 咁耐以來, 只有長沙灣既麻辣米線食完會令我頭暈, 哩間食完都會呀, 我以後唔駛一定要去到長沙灣食麻辣米線(因長沙灣真係冇野好行, 次次都係為食麻辣米線先會去), 但唔食得辣既人就唔好叫咁辣呀
近來太子返學, 見到有人話哩間米線OK, 咁咪去試下呀
2007-09-07 12 浏览
6 Sep 2007早前約好了今天和友人去食川之味,其實早前已食過一次。上次和友人share中碗米線套餐四小辣($35),套餐奉送冷或熱飲品一杯。套餐有以下配料:芽菜、九菜、腐皮、豆卜、蘿白、生菜、酸辣菜、雞肉、牛肉、豬潤、豬腩肉、黑柏葉、火腿、魚旦、牛丸、墨丸、生根、乍醬。令我最有印象的是酸辣菜及乍醬,酸辣菜很爽口,吃下酸酸的很醒胃;乍醬跟譚仔的不同,反而有點像肉碎,吃下甜甜地,非常惹味。其他配料一般,不特別好吃。值得一提的是我們在碗中怎樣找也找不到有黑柏葉,應是阿姐忘了加上去吧!!另外還叫了香草雞亦及麻辣雞亦各3隻(共$20),$20有6隻真的很抵食,本人較喜歡麻辣雞亦,有麻辣味;香草雞亦味道一般沒有四川般香口; 雞亦size較細但也比景霖的大,當然我最喜愛的必是譚仔的土匪雞亦,它是無可匹敵的,Yummy。言歸正傳,今次和友人去吃學生餐,學生餐比較便宜,一至五(11:00-18:00)供應,食滿$19(一"食送")送飲品,食滿$22(兩"食送")送雞亦2隻及飲品。和友人各叫兩"食送"米線,我叫豬軟骨菜肉餃米線(十小辣),友人叫豬軟骨鹵水豬利米線(清湯),友人本也是食辣之人,今次叫了
6 Sep 2007

早前約好了今天和友人去食川之味,其實早前已食過一次。

言歸正傳,今次和友人去吃學生餐,學生餐比較便宜,一至五(11:00-18:00)供應,食滿$19(一"食送")送飲品,食滿$22(兩"食送")送雞亦2隻及飲品。和友人各叫兩"食送"米線,我叫豬軟骨菜肉餃米線(十小辣),友人叫豬軟骨鹵水豬利米線(清湯),友人本也是食辣之人,今次叫了清湯只是意外,事源友人落單時問了阿姐一些問題,可是阿姐極其敷衍答了一聲便行開了,友人極無奈,過了一會後才醒起剛才落單時沒有叫辣,正想叫阿姐之際,阿姐已捧上友人之米線,友人嗒一口湯底,果然意料之內的非常清淡,我惟有將我的湯底分了些給友人,令他不致這樣慘情。

米線一上桌,如其他米線舖一樣是大大碗,彷彿是一個定律。碗內有極多芽菜,真的很多,吃極也有。米線較硬煮得不太淋,但也不失口感。豬軟骨是沒有軟骨的豬軟骨,只有碎碎的兩、三舊,友人碗內更是只有一舊,味道甜甜的有點怪,肉超un,唔得; 菜肉餃有三舊,皮很易爛,清清淡淡的,味道只是一般。反而鹵水豬利不錯,鹵得挺入味。

說回湯底,本人認為十小辣並不辣,很失望!!湯底很淡,亦只有辣味,沒有麻味,真的是比不上譚仔,而且有一段距離。下次我會試試中辣,希望好感會有所增加吧。

另送的雞亦全數給了香草雞亦,阿姐落單時只說有雞亦送而並沒有詢問要哪款口味,看來是否對口味要看彩數了,尤幸香草雞亦亦算不錯。

題外話:在我落單要十小辣時,阿姐立即話『十小辣好辣的呀,試試四小辣先吧!!』我便跟阿姐說『不用了,我想試試看!』結果好彩無聽阿姐的建議!!!否則,我就慘了!!!(我比較喜歡濃味食物)
2007-08-17 7 浏览
得知兩位食友試過,他們已忠告除非只想食辣,否則未必一定專程去,但仍然驅使我一試的決心。經過門口已有陣陣麻辣香吸引。原來由大辣至5-10級小辣都要加錢,第一次食要加辣而要另加錢的米線。我要豬、雞肉及蘿蔔配中辣湯底,三款都過得去,豬好腍、雞肉不鞋不韌、蘿蔔勝在唔苦。而中辣湯底的辣度,等如其他店舖的大辣,整個湯底只有辣味,沒有麻香。老公要的黑柏葉、腐皮及腩肉的清湯米線,佢就讚腐皮唔錯。再要一碟煎餃子,煎得脆口,可惜勁多油,碟面充滿油水。真是學陳小姐話齋,沒有特別理由再光顧。
老公要的黑柏葉、腐皮及腩肉的清湯米線,佢就讚腐皮唔錯。
再要一碟煎餃子,煎得脆口,可惜勁多油,碟面充滿油水。
真是學陳小姐話齋,沒有特別理由再光顧。
2007-08-07 8 浏览
I am England peaple.I feel rice noodles very hot butIcan finish,anyway this is my frist time to eat,so I feel very good
2007-07-31 3 浏览
食左麻辣酸菜竹笙,不用加錢四小辣,下次要食不用加錢三小辣,四小辣都幾辣,米線好大碗好多料,整體上都唔錯,係旺角食米線會揀佢
2007-07-23 3 浏览
上個week經同學介紹就去試一試,入到去地方不大,環境一般,再睇睇餐牌,噫.....咪好似譚仔咁~~~(發覺呢度好多食評都會拎譚仔比較..)。我叫左雞肉竹笙十分四辣唔洗加錢,同學叫左雞肉腐皮香茜餃十分四辣,野食黎勒,同學叫左三款餸個碗好大個我仲以為佢送錯,我諗三款餸係大碗d,我二款就同出面食開d size差唔多,同學仔食過就冇咩comment,但佢成日都話食倒陣羊味(小肥羊0個d),我自己就唔覺了,食落真係有d似譚仔,um~~~雞肉還可接受,竹笙真係度度食都係咁,湯底好味就會好味d...十分四辣對我黎講都ok,可以試辣d,平時食開譚仔都小辣。隔幾日,今次就同李生去,事關佢又好鍾意食麻辣野,我地已經係譚仔既常客,就係成日去先睇得出佢越來越唔得,唔係d食物唔得,係service,人太多等好耐,食物既份量越來越少。今次呢間地方可能唔顯眼所以冇排長龍既出現,又冇好似譚仔咁....咁多人暮名而來....所以輸蝕在呢度。講返今次,李生叫左雞肉豬潤酸菜中辣,落單姐姐即問"以前食過個lor何?"(中辣),李生話係,但其實唔係..keekee...食落佢話覺得冇乜特別,中辣對佢黎講仲可以接受,更何況的是

黎講仲可以接受,更何況的是譚仔的特辣佢都試過=.='',佢話呢間川之味既湯底就淡d,我見佢落醋我自己又試下,酸酸0地又好似好味d~~~今次我食左竹笙菜肉餃十分四辣,竹笙間間都係咁,個餃個人認為唔得。

總括黎講呢間都ok的,份量好過譚仔,價錢唔係貴,太子旺角區又冇呢d麻辣米線,所以以我放學成日都到太子旺角既,我會再去。
2007-07-10 12 浏览
阿媽今晚唔想煮,所以舉家去食米線。我之前食過少少麻辣都已經好麻,所以今次要了個炸醬菜肉餃米線(唔辣)。炸醬好香,少少辣,甜甜地,好惹味。菜肉餃好好,唔會有好多肥豬肉,皮薄,仲有四大粒,好抵食。米線煮得o岩o岩好,唔會好似譚仔o個d咁硬。個湯清清地,唔錯,而且仲有好多芽菜添!偷食咗阿爸的黑柏葉同阿媽的醬爆鯊魚丸。黑柏葉幾好,新鮮,唔un..., 份量足醬爆鯊魚丸就唔好食,個丸好淋,裡面d爆野唔知係咩黎架,好肥,d oil 係咁流出黎。
阿媽今晚唔想煮,所以舉家去食米線。

偷食咗阿爸的黑柏葉同阿媽的醬爆鯊魚丸。
黑柏葉幾好,新鮮,唔un..., 份量足
2007-06-18 16 浏览
星期天中午去食,今次剛好有一個位。睇了睇就點了雞肉、醬爆牛丸和生菜。當我說要中辣時,好心的姐姐立即問我係唔係食得好辣,叫我試試十小辣先。平時都有食譚仔、景霖正宗的中辣,不覺得好辣,以為這個會平平無奇。點知一上桌,見到個碗係其他店舖的碗半,仲要滿滿的。飲第一口湯就知點解叫十小辣,如果叫中辣,將會辣到爆火。這是我食過最麻和辣的小辣。雞肉比景霖的差少少,不夠鮮嫩,不過都係幾好味。至於醬爆牛丸一點都唔爆,比較失望。食完上面的芽菜、腐竹我都想唔食了,太多。邊食個口唇不停地麻下去,食到後來唔係好覺辣,相信味蕾都化為風中微塵。我為食十小辣都頂得順無爆汗食唔落而感到自豪,可以有自信行出街同人講:我係食十小辣!
2007-04-08 4 浏览
兩個人來, 叫了大碗米線加凍檸茶。米線真係好大碗, 兩個人食都有多。餸 都有十幾款, 以黑柏葉及蘿蔔最正。小辣四級都好辣, 所以不食得太辣, 都不用加錢來加辣。
兩個人來, 叫了大碗米線加凍檸茶。

米線真係好大碗, 兩個人食都有多。
餸 都有十幾款, 以黑柏葉及蘿蔔最正。
小辣四級都好辣, 所以不食得太辣, 都
不用加錢來加辣。
2007-04-04 6 浏览
加左少少錢以前三款配料$24,而家$25飲品無加價,麻辣雞翼同香草雞翼都加了$1以前$9三隻,$18六隻而家$10三隻,$20六隻,都係加了一蚊不過我仍然都會食,因為呢度間麻辣味實在勁,麻、辣得嚟唔係苦味,仍然會再食囉
加左少少錢

以前三款配料$24,而家$25