2021-12-23
1978 浏览
今日黎左呢間西營盤既川之源食午餐,隔一排我就鍾意返黎,因爲我特別鍾意呢度既四川菜係有辣有唔辣,適合好辣同唔好辣既人士一齊黎食飯。呢度午市有單人套餐,一共有十三款餸揀,有肉有素,有辣有唔辣,價錢係$68或者$78視乎菜式,包白飯一碗,汽水或者桂花冰粉。跟餐可以加錢要小食。跟餐又可以加錢升級餐飲,要豆漿,酸梅湯等。午市無加一服務費。價錢算相宜。今日肚餓,我地一行二人,叫左三個單人套餐分享,有三個餸,再加一個小食,非常豐富。家鄕小炒肉 $78家鄕小炒肉係炒豬腩片碎,青辣椒碎,紅辣椒碎,加上豆豉同蒜片。我叫左少辣,味道真係得少少辣,配埋豆豉嘅鹹,又辣又鹹,要餸飯食。值得一提係豬腩片嘅皮係好煙韌。紅燒牛肉 $78紅燒牛肉有十舊左右,算唔細舊。質感算腍,連筋部份特別好食。我哋叫左少辣,辣度啱啱好,餸飯食唔錯,其他配料仲有比較爽口嘅薯仔,同幾片唔辣既辣椒。糖醋里脊 $78上次食過返尋味,今次又要糖醋里脊。糖醋里脊有20條左右,炸皮唔粉又唔算太厚,啖啖肉,食落又爽又脆唔覺肥。味道方面,個汁甜甜酸酸好開胃,完全食到醋味,最後上面撒上葱花。呢個餸絕對推介!白灼時菜 跟餐加$20 今日既白灼時菜係一共五條菜
家鄕小炒肉 $78
紅燒牛肉 $78
糖醋里脊 $78
白灼時菜 跟餐加$20
今日既白灼時菜係一共五條菜心,每條切開左三部份,方便食用。菜心加左麻油,都幾好味。
桂花冰粉 (跟餐)
我就當然要桂花冰粉唔要汽水。桂花冰粉係桂花糖水配川式啫哩。冰粉好滑,個糖水少甜好清甜,帶微微桂花香,飲落潤喉,真係必試!
大和豆漿 跟餐加$4
大和豆漿係一大支,已經雪凍左,味道少少甜,豆味唔假。
食飽飽都唔算貴呀,人均$130樓下。唔怪得平日午餐時間黎好多人,要等位。