2019-10-01 368 浏览
在銅鑼灣的這間隱藏川菜店裝修非常有特色!在出lift後便看到古舊的木門設計,進入後又另一個新天地事不宜遲,馬上來食評!先來一點前菜,高質的涼拌莴笋絲,質感非常爽口,而且有趙口,完全是吃不停下來,比想像中好味, 85分!香肉干鍋花菜,又是比想像中好味的食物!花材非常爽口,香肉乾咸中帶少少甜,非常好味😋80分!涼拌醺蹄雞,帶少少酒味而且香滑的雞,用來吊味, 75分!到了重頭戲,酸菜石斑!比想像中更好味,而且非常大碟,一上菜時已聞到陣陣酸菜湯味!石斑故之然滑身有口感,酸菜湯比想像中更好飲,口又是停不下來!95分!

事不宜遲,馬上來食評!

涼拌醺蹄雞,帶少少酒味而且香滑的雞,用來吊味, 75分!

2019-09-29 122 浏览
今日去左銅鑼灣行街,平日lunch time到處都是人。我想搵間舒服啲餐廳都唔得。上網搵到一間樓上川菜館,環境古色古香,價錢又唔貴。12:00到餐廳,未算好多人,但是慢慢就滿哂啦!我叫左手撕雞和辣炒椰菜花。手撕雞啖啖肉,調味香濃,雞肉非常滑溜,入口嫩香唔會鞋口。我最愛食辣炒椰菜花,師傅仲加上腩肉炒香,肉片咸香好滋味,唔會太乾,油香豐富。椰菜花爽甜有輕輕辣味,爽脆唔會太霉,好新鮮。午餐都係$70左右,好抵食。
2019-09-29 125 浏览
朋友今晚想開胃的香辣,於是決定晚餐去吃川菜,不過昨晚吃火鍋她覺得吃太多肉了,所以今餐都是多菜少肉為主,菜與肉八二比例。我們先來個特色雲耳,黑漆漆的雲耳雖其貌不揚,它可是一道令人胃口大開的涼拌前菜。雲耳口感爽脆,酸酸辣辣,風味絕佳,我們一口接一口吃過不停。熱炒的酸辣土豆絲相當夠勁,又酸又辣又爽口,這酸辣度對朋友來說剛好,土豆絲極之爽脆,我們不捨得停筷,愈吃愈涮嘴,必點酸辣土豆絲。排骨類小菜素來是我的最愛,寸爆香骨屬我吃過最特別排骨之一,一入口,濃濃的蒜頭,葱頭香味湧進口裡,鹹鮮滋味緊接而來,排骨外脆內嫩,美味可口。干鍋花菜打開鍋蓋,花菜在鍋中滋滋作響,鍋氣十足。花菜沾上鹹豬五花肉煸出的油脂,有著強烈的辣椒和鹹豬五花肉氣息,這鹹香令人下飯。干鍋花菜微微的辣,加上鹹脆的五花肉,非常討喜。

特色雲耳,干鍋花菜,酸辣土豆絲

特色雲耳
酸辣土豆絲
寸爆香骨
2019-09-25 104 浏览
又係我識食達人來搵橫街窄巷的美食!今次黎到銅鑼灣的熱鬧地方,試下上樓探訪麻辣川菜。有名你叫!故名思義食麻辣的私房菜,店內環境舒適、裝修高檔、氣氛橙暗暗,適合一班友人聚在一起聊天!今日:兩位唔該!先睇睇menu ,價錢適中,呢度有得打邊爐同食小菜。清爽前菜 ,涼拌萵筍 $58凍食,如果叫得多麻辣野可以做調味涼拌麻辣魷魚 $88 (五星推介)急不及待先吃辣,但其實麻辣程度輕微,反而香氣十足。大家準備好了就來一個干鍋大腸,干鍋好惹味忍唔住係咁食~香香辣辣;而且比較少地方能夠食干鍋內臟。面是炸,粉不厚,咬一口好in un 到這碟「壓軸出場」名堂:干鍋花菜!點解咁講?因為一食愛上,菜極爽口,帶香辣,食咁多款川菜辣都要碟菜調和一下;想講呢,d豬肉香到不得了!五星推介🌟🌟🌟🌟🌟營業時間較長,而且附近近酒吧,happy hours 後的宵夜又不流。門外掛上獎牌,大眾點評食評。
又係我識食達人來搵橫街窄巷的美食!

今次黎到銅鑼灣的熱鬧地方,試下上樓探訪麻辣川菜。

今日:兩位唔該!
先睇睇menu ,價錢適中,呢度有得打邊爐同食小菜。
清爽前菜 ,涼拌萵筍 $58
凍食,如果叫得多麻辣野可以做調味

涼拌麻辣魷魚 $88 (五星推介)

急不及待先吃辣,但其實麻辣程度輕微,反而香氣十足。

面是炸,粉不厚,咬一口好in un

到這碟「壓軸出場」名堂:干鍋花菜!

門外掛上獎牌,大眾點評食評。
  • 干鍋花菜
2019-09-24 72 浏览
很想吃川菜,但向來川菜給人的感覺就是非常辣,這間餐廳可以指定微辣味道,而餐牌上亦有不少不辣的菜色。餐廳燈光較昏暗,牆上以中國式的面具做裝飾,連餐牌的封面也有中國特色,格外獨特。餐廳可容納 30多人,私穩度較高,有藝人亦來光顧。雖然餐廳並不是太大,但菜式卻有很多,喜歡喝酒的朋友也不用愁,這裏有不同酒類供應。特色雲耳 $55 雲耳的醬汁調味很好,不是太酸也不是太濃,相比出面的川菜更勝一籌。雞絲海蜇 $58雞絲海蜇是微辣的,很惹味,我很喜歡。瑤柱蛋白炒飯 $128瑤柱是有炒過或炸過似的,蛋白味清香,分量很大,足夠三至四人享用。爆串香骨 $188這個菜一點也不辣,用很多很多的蒜頭炒出的骨,確實很香口。香辣花甲 $168微辣的花甲容易入口, 辣味不會蓋過花甲的鮮味,非常欣賞每一隻花甲都是開口的,完全可以進食。當然喜歡吃辣的朋友亦可挑戰此餐廳,看見旁邊的客人進食鋪滿辣椒紅卜卜的水煮魚,不知道是何感覺。

特色雲耳 $55

雞絲海蜇 $58
雞絲海蜇是微辣的,很惹味,我很喜歡。

瑤柱蛋白炒飯 $128

爆串香骨 $188
這個菜一點也不辣,用很多很多的蒜頭炒出的骨,確實很香口。

香辣花甲 $168

2019-09-24 13 浏览
又到咗happy Friday, 約咗同事喺銅鑼灣行街, 睇下啱啱轉咗秋季嘅靚衫。 佢最近胃口麻麻哋,想食一啲開謂嘢。 記得上次喺銅鑼灣食嗰一間 四川菜唔錯, 特登帶佢過嚟再試下。 不過因為星期五,又冇訂位,所以都要等咗一陣。 喺等位期間,已經聞到好香嘅四川菜味道😍😍😍大約半個鐘頭之後終於有位喇😎😎因為今次得我哋兩個女仔, 如果叫招牌石斑酸菜魚實在份量太多, 唯有忍手今次唔叫啦😁😁今次試啲小菜😚😚😚手拍青瓜🥒🥒🌶青瓜清甜爽口, 配上香香辣辣的醬汁, 是非常開胃的餐前小吃。蔥爆安格斯牛肉🐂🐂安格斯牛肉份量頗多, 大蔥和紫洋蔥的味道十分甜美。夫妻肺片平時我都比較少吃內臟食物, 偶然試試覺得也不錯, 完全沒有內臟的騷味, 香香辣辣 十分惹味。干鍋花菜火候十足🔥🔥🔥, 福建花椰菜 配上鹹鹹香香的醃肉, 真是十分美味。

大約半個鐘頭之後終於有位喇😎😎

今次試啲小菜😚😚😚

手拍青瓜🥒🥒🌶

蔥爆安格斯牛肉🐂🐂
安格斯牛肉份量頗多, 大蔥和紫洋蔥的味道十分甜美。

夫妻肺片

• 干鍋花菜
  • 夫妻肺片
2019-09-21 28 浏览
朋友知道我嗜辣,所以就話叫我帶佢去吃好味川菜😅,不過我就帶住一點小私心,拉左佢去陪我試之前未去過嘅川菜館。這家菜館是樓上舖,地方唔係好大, 不過佈置簡單雅致, 座位都算寬敞, 所以坐得幾舒服。因為我lunch都未食,所以根本餓到無法專心看餐牌, 於是快點一道川式炒飯, 填下肚先😆。其實兩個人食川菜選菜式都幾有難度,於是我建議要一鍋水煮魚。因為朋友喜歡吃魚, 呢度用嘅係石班,肉厚又嫩滑。店員問我地食唔食得辣, 我條件反射即刻答食得好辣🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️😊。另外佢仲幫我地配左兩款小吃,唔夠再點。剛點完單炒飯就到, 飯粒炒得幾好,粒粒分明,配料有彈牙小蝦同菜粒,辣椒粒切得很細,惹味得嚟唔算辣。一小碗落肚,我精神才回來。可以同朋友邊傾邊等上菜,朋友不停笑我🙄。兩款小吃都是凉拌, 一份麻辣魷魚,一份燻蹄雞件。一個吃鮮味,一個吃咸香,個燻雞酒香好濃,真讚👍。我地其實只係點左半份水煮魚,但上枱都幾大鍋噃。石班塊都幾多, 另外有的喜歡嘅蒿荀、寬粉條、大豆芽菜等配料。石班肉好厚但好滑,寬粉條索滿辣汁超好味, 不過其實比我食開嘅又唔算好辣, 但就食得好舒服。下次我會special order特辣囉😁。

另外佢仲幫我地配左兩款小吃,唔夠再點。

可以同朋友邊傾邊等上菜,朋友不停笑我🙄。

• 水煮石班
2019-09-19 69 浏览
今日唔知點解好想食川菜,上網search到呢個裝修得幾雅緻既川府宴,聽見個名都覺得pro🥢先黎既就係必食既口水雞,雞件好嫩滑,第一啖食到滿滿既麻香,之後辣既後勁都不容小覷,愈少愈辣,愈過癮😬呢度既蒜泥白肉係我食過最好食既,肉質好好,將一片青瓜加一片白肉,上面再放少少蒜泥,食落好有層次感,估唔平時唔太中意呢個既我,今日就係食得最多果個🤤另外,呢個餸係用左安格斯牛柳去炒,比起平時中菜食既牛肉,牛肉味更加突出,而且仲好有鑊氣,配飯一流!!最後點少得叫返個菜黎中和返先,金華火腿夠晒咸香,連d椰菜花都索晒d味,一個字 — 正!

口水雞

蒜泥白肉

泡椒安格斯牛柳

2019-09-08
口水雞
蒜泥白肉
泡椒安格斯牛柳
2019-09-18 26 浏览
川府宴-小編一向鐘意食辣❗甚至無辣不歡🌶🤣麻辣火鍋食得多今次試下川菜🍲-涼拌萵荀絲 $58食辣野既時候要食D解辣野❗好神奇呢個萵筍絲係可以解辣👍食落鮮甜俾鹽水津住帶點咸會食唔停👍-干鍋大腸🌶 $188個人比較少食內臟但店員推介而且朋友都想試下就叫左❗豬腸清理得幾好食落冇壓臭味👍而且炸到香脆加埋大量辣招炒好香好惹味🤣不過D腸食到後斷開始有少少蘇但可以接受的-麻婆豆腐 $128呢個無得頂‼️推介👍大大碟好足料個醬汁底整到好入味香中帶小辣😋呢個一定要配白飯❗食到停唔到好開胃👍-涼拌醺蹄雞件 $68酒味香醇而且味道剛好唔會太重手👍岩D唔太食醉雞既人🤣雞件外面俾醺蹄包住幾特別👍-餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐
川府宴

餐廳得分: ⭐⭐⭐⭐
2019-09-13
  • 麻婆豆腐
2019-09-18 22 浏览
朋友鍾意食辣野,同佢嚟試吓呢間川菜!! 涼拌麻辣魷魚($69),魷魚爽口小小辣,加上大量蔥同芝麻,作為前菜非常之開胃!! 蒜泥白肉($88),聽人講多食蒜有益,所以我都好鍾意食呢道菜,青瓜同肉切到薄薄的一片,一齊放入口再加少少佢嘅醬非常之好味!! 干鍋花菜($88),椰菜花煮得剛剛好爽口鮮甜,加埋啲肉鹹鹹地一齊食,味道好夾!! 毛血旺($188),望落去好辣但食落係接受到嘅辣,落左非常多材料,有鴨血豬腸豬肚豬肉木耳等等,最估佢唔到係午餐肉都有,所有內臟都處理得幾好,我自己最推介呢道菜,覺得幾惹味又抵食!!
朋友鍾意食辣野,同佢嚟試吓呢間川菜!!

2019-09-17 40 浏览
今日出開銅鑼灣,朋友說回憶起川菜味道,今天一定要做一回spicy girl。找了這間餐廳,位置於銅鑼灣登龍街,距離港鐵約5分鐘路程。由於是樓上店,所以需要乘搭電梯。店內環境舒適,和一般川菜店有很大分別,走的是高格調路線,昏暗的環境,播放着jazz,正好沉澱一下晚餐前的心情。點了幾款食物,分別是酸菜魚, 爆蒜香骨, 涼拌皮蛋豆腐, 麻辣雞翼。個人最欣賞 酸菜魚, 主要原因是他的食材非常高貴, 平常的酸菜魚只是 鯰魚, 而這裏的選材竟然用上石斑, 所以整比賽除了味道好之外, 魚肉仲非常 爽口有膠質!另外作為前菜的涼拌皮蛋豆腐, 不論是賣上和味道都非常出色, 這個味道簡直和四川吃到的沒有兩樣。如此優質的川菜店絕對會一去再去吧!
如此優質的川菜店絕對會一去再去吧!
水煮石斑
麻辣雞翼
皮蛋豆腐
  • 酸菜石斑
2019-09-16 19 浏览
呢幾日天氣焗到暈,想食四川菜刺激下味蕾有番d胃口,去到銅鑼灣永光中心,望咗一陣水牌最後鎖定頂樓「川府宴」。 先黎前菜 蒜泥白肉,薄切白肉,肥瘦脂肪比例各半,厚度有如燈影牛肉相當剔透,用白肉包住蒜蓉辣椒青瓜片一口一啖, 用清爽青瓜中和蒜泥嘅微辣,去掉肥膩感,清新正宗食法。涼拌萵筍絲段切真係考刀功,少鹽少油去炒夠晒健康, 簡單一道菜最重要食材夠新鮮。泡椒安格斯牛柳,肉嫩冇筋,夠鑊氣,泡上辣椒快炒,越食越開胃要加番碗白飯先得。如果想食川菜 又想揾一間私隱度高嘅餐廳,不妨試下呢間,不過留意座位唔多,建議黎之前最好先預約!

2019-09-15 10 浏览
一入到去就一種高級嘅感覺,裝修都幾精緻,牆上面有唔同富有中國特色嘅面譜,佢亦都擺咗好多唔同種類嘅酒樽,感覺上好高級!兩個人叫咗四個餸食完啱啱好夠飽!泡椒跳水蛙 - 望落份量比想像中少。食落應該有一隻水蛙,今次叫咗小辣,完全可以接受,佢個辣味好過癮,係慢嘅辣,唔會話一食就超級辣食唔到下一嚿,呢隻係後勁比較強。清炒萵筍絲 - 味道清甜,萵筍好爽口,食完水蛙再食呢個完全可以解辣。紅油抄手 - 因為佢有好多辣椒油,所以睇落好似好辣咁。食落少少麻但係唔係太辣。入面嘅餡好Juicy干鍋菜花 - 成煲都係菜花,唔會太油,好健康。入面仲有啲煙肉,但味道較鹹。整體來講佢啲辣嘅菜式都做得非常出色,下次會嚟食下佢個火鍋。

兩個人叫咗四個餸食完啱啱好夠飽!

整體來講佢啲辣嘅菜式都做得非常出色,下次會嚟食下佢個火鍋
2019-09-15 21 浏览
今日等男朋友收咗工之後,就係登龍街附近搵啲嘢食經過佢同事介紹我哋決定嚟食一餐中菜係四川菜🇨🇳咁經過左嗰度嘅姨姨介紹我哋叫咗幾個小食同埋一兩個主菜💕首先要一個蒜泥白肉,佢同普通嘅唔同辣油嘅成份相對較少,白肉嘅份量都相當多,佢地質感爽口又夠涼身,好開胃又辣辣地😙第二個涼拌萵筍絲😛呢個好爽口咬落去japjap 聲😙而且刀工做得好好🥺切得好細,同埋佢既味道好light ,揀得好好至於main 既話, 我地要左一個係香港好少食到既酸菜魚!!佢同大陸既配方有小小唔同,佢用左石斑魚!!個口感即時升級左,而且佢地無落到好多油相對黎講輕口d😛🐟入邊佢仲放左好多厚切紅薯粉,吸左好多酸辣湯真係好juicy 好好味!呢個重點必嗌之後叫左一個干鍋花菜, 姨姨話入面係椰菜花炒鹹臘肉,一咸一淡既配搭好正!而且佢好有鑊氣,用左小小辣椒🌶吊下味都唔錯, 而且椰菜花既testure 都幾好,有飽感!連白飯都唔使嗌
今日等男朋友收咗工之後,就係登龍街附近搵啲嘢食
經過佢同事介紹我哋決定嚟食一餐中菜係四川菜🇨🇳

咁經過左嗰度嘅姨姨介紹我哋叫咗幾個小食同埋一兩個主菜💕

2019-09-12 49 浏览
今日同朋友行銅鑼灣shopping, 朋友想食酸菜魚, 朋友帶咗我嚟食川府宴。 嚟到入邊啲裝修都好有川菜嘅風格!冰菜沙律: 呢個沙律係我第一次試,雖然冰菜之前喺街市度都買過嚟食,冰菜沙律真係第一次試,沙律醬係用咗芝麻醬,感覺上冰菜加沙律醬非常夾,所以其實呢一個冰菜沙律我覺得口感同味道係一流嘅! 非常啱key!酸菜石斑魚(半份):個人認為好少餐廳用石斑做酸菜魚,很高質呀! 而且石班魚非常嫩滑食到有鮮魚味, 寬粉厚度適中,易入口且煙韌 ,酸菜湯唔太咸辣度適中, 最後我们忍吾住食灑所有魚同飲晒8成的湯,因為太好味川式炒萵苣: 呢碟餸唔係度度都有得嗌.我哋就試下這度菜, 萵苣非常之爽口。 同埋我知道萵苣可以去下啲脂肪所以係非常健康!如果有朋友想試特別的酸菜魚可以嚟川府宴度试下!因為他们係用石斑,十分特別