約咗朋友同朋友仔去試下位於灣仔嘅新派四川菜逢 Weekends 先會有嘅精選假日任食點心,點心放題一直以來大受好評Sichuan Lab 川流室內設計非常有格調,帶點工業風.除了經典嘅川菜,同其他獨家菜式,仲有Bar 枱有自家cocktails,夠哂fusion每位$168 食足90分鐘,點心全部即叫即做任點任食,不過首先當然行個圈睇下沙律吧有咩食!  ▲沙律吧 《棒棒雞 配棒雞麻醬汁》,《蒜泥白肉 配甜紅蒜泥汁》,《五香牛肉 配醬麻油汁》 《川北涼粉 配涼粉汁》,《酸辣拌闊粉》,《古方紅糖豆腐花》 《棒棒雞》 即係雞絲粉皮,雞肉有用上雞髀肉,所以唔會又硬又鞋,麻醬汁夠香濃 《蒜泥白肉》夠薄又夠凍而且唔會有陣腥味 《五香牛肉》非常入味,夠香夠淋一啲都唔韌,仲有牛筋正最鍾意就係醬汁隨自己鍾意落幾多,想要辣又得唔辣又得,朋友仔都食得好開心 ▲點心 《灌汁小籠包》,《紅酒京醬燒鵝包》,《美味素菜包》,《水晶蝦餃》,《鮮蝦豆苗餃》 《鮮肉燒賣》,《爆汁芝麻牛肉鍋貼》,《百花煎釀蘿蔔糕》,《麻辣腸蔥油餅》 《蜂窩魚香茄子芋角》,《糊辣殼酸抄手》,《雞湯炒手》 《紅酒京醬燒鵝包》味道似叉燒包,但用
約咗朋友同朋友仔去試下位於灣仔嘅新派四川菜

▲沙律吧
 《川北涼粉 配涼粉汁》,《酸辣拌闊粉》,《古方紅糖豆腐花》

《蒜泥白肉》夠薄又夠凍而且唔會有陣腥味

《五香牛肉》非常入味,夠香夠淋一啲都唔韌,仲有牛筋正

▲點心
 《蜂窩魚香茄子芋角》,《糊辣殼酸抄手》,《雞湯炒手》

《紅酒京醬燒鵝包》味道似叉燒包,但用上燒鵝粒更加有咬口同味道更濃郁

《灌汁小籠包》醋用滴管吱入去玩味十足,入口時醋同湯汁已經混合好
《水晶蝦餃》雖然細細粒,皮薄一口蝦餃啖啖肉

《麻辣腸蔥油餅》外形特別入口香脆,皮屬於硬同厚身唔似軟身餅,口感幾特別

川菜不一定全部都係辣,有唔辣嘅選擇,一家大細都適合
每張枱空間十足相隔夠遠,環境摩登幽靜,適合三兩知己,飲茶談心
2021-07-21 330 浏览
餐廳位於灣仔地鐵站對面嘅太和街中間,裝潢格調高雅,以黑色作為主調,配合柔和嘅燈光,感覺神秘,個 Chill 嘅程度拍得住一間高檔嘅酒吧又或者係西餐 fine dine,完全唔似食緊川菜,喺咁 chill 嘅環境之下食川菜都係第一次。前菜四款,分別有醃菜、雲耳、枝豆同埋花生,個醃菜係有少少似用蕎頭嘅醃法嚟到醃黃牙白,中式嘅醃味落喺韓式嘅 kimchi 上面,風味獨特;枝豆配以花椒油,令人耳目一新;花生係類似魚皮花生一類,香脆可口。蟹肉醋椒胡辣羹,店長細心介紹胡辣羹係用咗柬埔寨貢布胡椒,貢布胡椒嘅香味果然特別突出,達到霸氣嘅程度,蟹肉嘅鮮甜再加上湯羹嘅微酸,令人非常開胃。胡椒餅,胡椒餅相當的骰,上枱嘅時候依然相當辣口,店長推介我哋將個胡椒餅同埋個胡辣羹間住間住咁食,胡椒餅嘅椒味同胡辣羹嘅椒味相輔相成,果然別有一番風味。蒜泥白肉,特別鍾意川流嘅蒜泥白肉無其他餐廳嗰啲咁多肥肉,食完個罪疚感都無咁重,黑醬油比起坊間嘅甜度更高,加埋面頭蒜泥嘅香味被底下嘅涼皮索盡,我非常鍾意呢一道。小籠包,川流嘅小籠包食法好特別,啲醋係放落一個唧筒入面俾你插入個小籠包唧入去而唔係用點嘅, 酸醋混和著小籠包嘅湯汁,喺

小籠包,川流嘅小籠包食法好特別,啲醋係放落一個唧筒入面俾你插入個小籠包唧入去而唔係用點嘅, 酸醋混和著小籠包嘅湯汁,喺口腔入面一齊爆出嚟嗰隻感覺真係特別爽皮。

口水雞,口水雞上面佈滿香蔥、芫荽、花生、辣椒、豆豉同埋蒜蓉,醬汁非常惹味,雞肉嫩滑,係一個非常出色嘅冷盤。

33香辣雞鍋,香辣雞鍋有一陣非常特別嘅香料味道,除咗雞之外個煲入面仲有茄子同埋餐廳自家製嘅蒟蒻,店長特別向啫辣嘅我哋推介咗可以加呢一隻雲南涮椒粉,呢隻涮涮辣產於德宏、保山等地區,辣度係史高維爾指數四十幾萬,被視為已被報道嘅中國辣椒中辣度最高的品種,食得十幾萬嘅我對呢隻涮椒粉嚴陣以待,只係敢輕輕點一小個角仔,經以辣得相當過癮,呢隻涮椒粉嘅辣係有啲滯後嘅,太約食完好幾秒先至會辣出嚟,但係辣感好快就會轉趨緩和,係好玩嘅。

怪味大粬朱古力意式雪糕,大粬又稱大麴酒,係中國燒酒嘅一種,著名嘅大麯酒品牌有汾酒、五糧液同茅台酒等,唔怪得入口有咁香嘅五糧液味,大麴酒同朱古力嘅味道好夾,再加上微微嘅辣勁,比起傳統配冧酒更有層次,而且更有新鮮感。
2021-07-18 327 浏览
灣仔川流,週末有個好抵食的任食點心套餐,足足有12款點心咁多!仲有自助區,自取川式前菜、新鮮即撞木桶豆腐花。款式以自助餐來說,貴精不貴多,特別係點心,全部即叫即製,仲可以件數落單,非常有彈性。點心之中,我最鍾意嘅頭三款係:百花煎釀蘿蔔糕、紅酒京醬燒鵝包同蟹籽燒賣。蘿蔔糕有蝦膠餡都係第一次食,外脆內軟又有彈牙蝦膠!燒鵝包有啲似豪華版叉燒包,餡料更香!蟹籽燒賣餡料實在,新鮮熱辣又好味。至於自助區,我最鍾意係紅糖豆腐花,非常滑溜。酸辣闊粉酸辣惹味、蒜泥白肉好開胃,不斷有refill 其實食自助沙律吧都半飽呢!$168/位,分11:30-13:00,以及13:00-15:00兩場,仲有限時8折優惠,折後$178.7/位都唔錯呢!下次再訂檯食點心放題先!

仲有自助區,自取川式前菜、新鮮即撞木桶豆腐花。

蘿蔔糕有蝦膠餡都係第一次食,外脆內軟又有彈牙蝦膠!

燒鵝包有啲似豪華版叉燒包,餡料更香!

蟹籽燒賣餡料實在,新鮮熱辣又好味。

至於自助區,我最鍾意係紅糖豆腐花,非常滑溜。

下次再訂檯食點心放題先!

2021-07-15 245 浏览
聽了友人介紹,是晚特意跟家人到來品嘗一頓摩登fusion的川菜:)一坐下,店員即已放下四小碟,供以品嚐時可閱菜單~我們在前菜、點心、主食熱莗及甜品中點選了部分心水菜式一同分享:)作為前菜的“燈影牛肉”HKd$98+10%已覺精緻~每片牛肉都薄可透光,砌疊成一座能透光的小火山般:)脆薄的牛肉以糖衣包裹著,既令牛肉更為脆口亦中和了其麻辣的勁度,味道變得甜中帶辣,讓味道驟變溫和,使人不自覺的接下吃光~不論是店內的招牌之一“家鄉燻臘肉胡椒餅”HKd$68+10%還是自身偏好的“千絲蘿蔔酥”HKd$58+10%也是令人滿意✔✔✔外層包裹已調味白蘿蔔絲,底層沾滿香脆的芝麻粒,入口酥而不膩,十分高質~胡椒餅內含濃厚的胡椒香,混合爆炒後的肉料,惹味不已,難怪當晚差不多每檯也有一客在上吧!!!其後的主菜選了一魚一鴨,點了平日較少機會嚐到的“豆酥桂魚”HKd$288+10%~嫩滑無骨既桂魚片上灑滿乾椒等調味,辣度不強但已夠風味:)另一道是“五十二度慢煮樟茶鴨胸”HKd$208+10%更是精美~經過慢煮的鴨胸帶有淡然既煙薰茶香配合迷你竹籠內的小包點同吃,視覺與味蓄同覺滿足:)最後點了一客“沖繩黑糖糍粑”HK

一坐下,店員即已放下四小碟,供以品嚐時可閱菜單~

作為前菜的“燈影牛肉”HKd$98+10%已覺精緻~

每片牛肉都薄可透光,砌疊成一座能透光的小火山般:)

經過慢煮的鴨胸帶有淡然既煙薰茶香

配合迷你竹籠內的小包點同吃,視覺與味蓄同覺滿足:)

最後點了一客“沖繩黑糖糍粑”HKd$78+10%作為甜品~
一客有六塊炸至金黃,外脆內糯的糍粑,沾上香甜的黑糖跟黃豆粉,以其為是夜川菜的作結,perfect 💕
慶祝老公轉換了新工作,在灣仔找了這家四川菜館慶祝一下。灰色趟門在晚上好像隱藏起來,相對私隱度比較高,內裡的環境亦頗為時尚型格。先來一盤前菜,四個格子有甜花生、枝豆、黑耳、椰菜,甜酸苦辣四重味道。大連蜇頭拌萵筍,蜇頭與萵筍都十分爽脆,淋上了芝麻油更添香味。家鄉燻臘肉胡椒餅,用了柬埔寨的貢布胡椒,加入燻臘肉、蔥粒,入口以後味道停留很耐,齒頰留香,令人難忘。五十二度慢煮樟茶鴨胸,端上枱面時,外形很美,鴨胸以52度慢煮方式,再燻上樟茶,鴨胸肉口感嫩滑,亦滲著濃濃茶香。水煮魚片,看起來紅噹噹,似乎很辣的,用上了斑片去煮,肉質鮮嫩,配上不同辣椒,辣度層次提高,可以接受到的。魚香雜菜倆面黃,加入了茄子多種蔬菜,口感有點像酸辣湯,倆面黃炸至兩面金黃,香脆甘香,淋上魚香雜菜湯半軟腍狀態更好味。玫瑰吐司抄手,造型如玫瑰花,裡面是紅豆蓉,不太甜,外脆內軟,有些水果平衝味蕾。這個晚餐綜合了四川與西式煮法,創意加分,也做得好食,我們都十分滿意呀!

• 家鄉燻臘肉胡椒餅
2021-07-12 239 浏览
這次來到坐落灣仔的川流,是由豐富川菜經驗,前雲陽主廚人稱「德哥」的陳啟德主理。一進入川流,充份感受到其格調,吃川菜也可以吃得新潮,川流川菜揉合中西文化,讓菜式昇華,給食客非同凡響的味蕾享受。當點餐完畢後,店員為我們四款餐前小食,全都是川流大廚自家製的,泡菜吃起來爽脆,帶點微辣,非常涮嘴,涼拌木耳口感爽彈,蠻開胃的。至於毛豆我愛透了,川流的毛豆不是一般所吃的口味,而是加入酸辣汁提味,做法特別,第一次吃讓我愛不釋口。南乳花生甚有脆度,鹹甜鹹甜的,滿可口。來到川流,不能不喝它的蟹肉醋椒胡辣羹,醋椒胡辣羹的亮點是採用柬埔寨的貢布胡椒,獲歐盟認證,全球唯一之優質食材,有「胡椒之王」的美譽。這是我初嚐如此珍貴的蟹肉醋椒胡辣羹,蟹肉份量給得不手軟,每口都嚐到蟹肉,貢布胡椒襯托出蟹肉的鮮甜。其他配料如金針菇,豆腐,木耳,豬紅等等,大小控制得很好,感受到食材的細滑,醋椒胡辣羹勾芡平衡,酸裡帶辣,搭配相得益彰。辣腸海鮮炒飯份量十足,這炒飯香氣一送上桌,還沒吃就直接撲鼻而來,令我們充滿期待。蝦仁的鮮味和甜味融入炒飯內,辣腸香辣極致,又具鑊氣,飯粒粒粒分明,所以炒飯才會這麼香噴噴。雞湯抄手同樣驚艷,抄手實在大
雞湯抄手同樣驚艷,抄手實在大顆,裡面肉餡飽滿,皮薄餡多,口口咬下都能感受到肉餡裡的肉汁,湯頭鮮美,與抄手整體滋味完完整整合而為一,不會讓人覺得雞湯是一種味道,而抄手又是另外一種味道,非常厲害。
聽說川流的宮保鴛鴦蚌與眾不同,這亦是我的心頭好,象拔蚌和珊瑚蚌全是新鮮,脆彈感十足。宮保醬汁濃稠微甜,收乾在鴛鴦蚌,好吃到我根本不想放過任何的蚌,配上炒飯吃更加涮嘴。
三十三香辣雞鍋上面鋪滿滿紅辣椒,氣勢磅礡,川流嚴選優質雞隻,再使用三十三種香料與辣椒熱炒,香辣惹味從雞件跳出來,集視覺,嗅覺和味覺三重饗宴。
雞肉滑溜不乾柴,醬料包覆雞肉,相當夠味,還有茄子,魔芋吸收鍋香氣跟精髓,茄子更保留水嫩感,風味滿滿,教人口齒留香,回味無窮。
有機焦糖豆漿燉蛋上層糖烤的時間夠焦化,硬脆的焦糖甜中帶焦香,底下的燉蛋極之柔密滑順,入口即化。燉蛋散發淡淡的豆香,毫不甜膩,清新宜人,我很喜歡它的味道質感,莫名覺得吃一個太少了。
2021-07-06 368 浏览
這間位於灣仔站附近的川流,星期六日及假期,新推出了點心放題,$168任食十多款的小巧點心及七八款的川味小食,限時90分鐘,時間非常充足。所有小食都是以自助形式在外面取用,全部都用有蓋住,而且食客取點心時必須配戴口罩,比較衞生。棒棒雞配棒雞麻醬汁雞肉嫩滑加上青瓜絲及麻醬,再拌入粉皮,清爽開胃。蒜泥白肉配甜紅蒜泥汁白肉片得很薄,加上蒜泥汁十分惹味。五香牛肉牛𦟌炆至很腍,中間還帶點彈性及麻香。川北涼粉&酸辣拌闊粉試了少許,都有四川風味,麻辣汁不算辣,比較適合大眾口味。點心方面,基本上食一round都已經好足夠,每款都精緻又美觀。蝦餃表皮晶凝通透,餃皮有彈性之餘又夠落,蝦肉彈牙。小籠包皮薄但不易夾穿,利用試管方式打入黑醋汁,令客人更方便食用。爆汁牛肉鍋貼真是一咬開噴汁,真係要慢慢咬,否則湯汁飛到隔離位。百花煎釀蘿蔔糕煎至兩面香脆,蘿蔔糕又夠腍。燒鵝包味道有點似叉燒包,但鵝肉帶點紅肉肉騷味,麵包鬆軟。其他點心都比較大眾化,味道都不俗。最後食返個紅糖豆腐花,豆腐花很滑有豆香,紅糖甜味剛好不太甜。

棒棒雞配棒雞麻醬汁
雞肉嫩滑加上青瓜絲及麻醬,再拌入粉皮,清爽開胃。

蒜泥白肉配甜紅蒜泥汁
白肉片得很薄,加上蒜泥汁十分惹味。

五香牛肉
牛𦟌炆至很腍,中間還帶點彈性及麻香。

川北涼粉&酸辣拌闊粉
試了少許,都有四川風味,麻辣汁不算辣,比較適合大眾口味。

蝦餃表皮晶凝通透,餃皮有彈性之餘又夠落,蝦肉彈牙。

百花煎釀蘿蔔糕煎至兩面香脆,蘿蔔糕又夠腍。

燒鵝包味道有點似叉燒包,但鵝肉帶點紅肉肉騷味,麵包鬆軟。

其他點心都比較大眾化,味道都不俗。

2021-07-03 2404 浏览
真係感恩呢排嘅疫情得以緩和,而且又越來越多人打疫苗,我先可以安心啲,同屋企人喺週末嘅時候,出嚟飲個茶食吓點心。我哋特登嚟到灣仔街市附近,呢一間四川菜餐廳飲茶。因為呢度人比茶樓會少,而且餐廳環境佈置乾淨衛生,枱與枱之間嘅距離空間感亦都好足夠。所以,大家食得安心,自然就更加好味道啦!$200到就可以任叫任食12款即叫即製嘅點心,加7款沙律吧任拎嘅前菜同埋甜點。沙律吧入邊每一款前菜同埋甜品,都會用膠蓋蓋住,咁樣就會好衛生啦!而且隨着個人喜好,鍾意食幾多就攞幾多,唔會浪費,每一款前菜都幾乎有自己相配嘅醬汁,真係好貼心。最鍾意佢個酸辣伴寬粉,單單睇佢嘅顏色同埋上面嘅配菜,已經知道佢非常入味。上面嘅配菜有芹菜段、香蔥、紅蘿蔔絲同埋辣椒碎,而且我個人特別鍾意食寬粉,因為佢比起其他粉類,更加Q彈煙韌,吸到嘅醬汁亦都特別多。佢個雞絲粉皮亦都做到好出色,因為佢哋係新鮮人手手撕雞,雞肉特別嫩滑,配襯濃郁嘅麻醬,好味道!五香牛肉亦都涵得好夠時間,所以牛肉入口味道濃郁芬芳,仲要配襯埋牛筋呢啲咁容易入味嘅位置,所有嘢都煮得好稔而無渣,欣賞!12款點心入邊,乜嘢烹調方式都有,有蒸、有煮、有焗、有炸,任君選擇,總有一

12款點心入邊,乜嘢烹調方式都有,有蒸、有煮、有焗、有炸,任君選擇,總有一款啱你嘅喜好。
蜂巢魚香茄子炸芋角
我特別鍾意食呢一款點心,因為而家越來越少茶樓會供應呢一款點心,因為好似製作過程都幾複雜又花功夫。入口熱辣辣,而且蜂巢既部分相當酥化,餡料亦芋香十足,仲帶有一塊嘅茄子,感覺好特別!

百花煎釀蘿蔔糕
呢度嘅蘿蔔糕係餐廳自家製,佢將一啲蝦膠讓入去蘿蔔糕嘅中間,顛覆咗我對平平無奇嘅蘿蔔糕嘅睇法,提升到另外一個層次。首先要稱讚嘅係佢將外層煎到金黃香脆,入面既蘿蔔糕你仲可以見到有分明嘅蘿蔔條,用料十足!

灌汁小籠包
喺燈光下特別見到佢嘅外皮都算薄,透光可以見到入邊嘅肉餡。

用咗呢個玩味十足嘅吸管放一啲醋汁係小籠包嘅中間,佢嘅醋加埋湯汁,真係喺你口入邊泛濫着美味嘅味道,鮮甜無比!

水晶蝦餃
蝦餃脹卜卜,外皮晶凝通透,入邊包着厚實嘅蝦肉,感覺特別滿足!

雞湯抄手
佢個餃子入邊嘅餡料好豐富,料多個皮,而且個湯啱晒小朋友食!

紅酒京醬燒鵝包
單單睇你可能以為只不過係叉燒包,雖然佢個醬汁比較似,但係入邊包住嘅係燒鵝肉!而且廚師將燒鵝皮都放入去了,食落特別香口,充滿油脂嘅香氣!
古方紅糖豆腐花
估唔到就連佢嘅豆腐花都可以咁滑,sir一下就到我喉嚨,作為一餐點心放題嘅完美結束。

高質抵食任食嘅點心放題,同家人相處嘅美好時刻,今個星期六過得好滿足!
2021-07-03
午餐
2021-06-28 1847 浏览
🍴lovecraft rauchbier 65 蚊🍴lovecraft helles 🍺 64 蚊德國牌子 hk 製造 7pm前 happy hour 🍺Helles比較清新 泡比較薄似 lager . Rauchbier係麥啤 比較香濃 帶有花香 同煙燻味 好有風味 🍴辣子雞198 蚊🌶️🐥有京葱 薑 仲有炒得好乾身好香既辣椒 雞肉 切成類似正方形粒 好香脆 夠辣同咸香入味 而且好彈牙嫩滑 好食🍴水煮牛肉 288 蚊🐮🌶️辣椒 泡椒 胡椒 等等既辣椒整成水煮湯 底層帶 d芽菜同爽口既薯粉 盡吸辣汁 最後主角牛肉落足料 牛肉係滑牛🐂 口感彈牙而且好入味 3要黎撈飯正🌶️🍴家鄉燻肉胡椒餅 68 蚊🔥外表包皮充滿芝麻香 包夠軟熟 入面用左香濃既四川臘肉🐖夠香甜又有豬肉香 仲有柬埔寨既胡椒 好香 同包臘肉合而為一 好食🍴宮保豆腐🌶️ 105蚊京葱 辣椒 花生點綴 宮保醬汁有 d似蠔油 帶 d香甜又有 d豉油香 豆腐外表帶 d炸過既香脆 入面豆腐軟林 好食 👍🏻 🍴蒜泥白肉涼拌手工涼麵 108 蚊🍜🌶️生蒜 葱花 仲有類似甜醬撈埋一齊既手工涼麵 比較爽口粗身 有少少似沾麵 麵味幾香 撈埋蒜泥汁好味 而

🍴lovecraft rauchbier 65 蚊

🍴家鄉燻肉胡椒餅 68 蚊🔥

🍴宮保豆腐🌶️ 105蚊

🍴蒜泥白肉涼拌手工涼麵 108 蚊🍜🌶️
生蒜 葱花 仲有類似甜醬撈埋一齊既
手工涼麵 比較爽口粗身 有少少似沾麵 麵味幾香 撈埋蒜泥汁好味 而白肉切成絲 係比較唔肥既豬肉 帶 d彈牙口感盡吸蒜泥汁

🍴前菜 free
每枱都會送自家製既小食 有甜花生 木耳 辣豆 同泡菜🌶️ 十分唔錯

#胡椒餅 #生啤 #臘肉 #水煮牛 #辣子雞 #宮保 #豆腐 #手工麵 #涼麵 #蒜泥白肉

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#川流
灣仔太和街28 號灣仔薈賢居地鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-06-28
2021-06-04 1622 浏览
因去灣仔開會,只有45分鐘午飯,推門見仍有位,即刻坐底。一看餐牌便明白點解仍有空位,最平的點心要$68起,茶亦每位$25起。川流的裝修以黑色為主,有點潮。既是新派四川上海菜館,就算是同名的點心,期望做法不完全一樣。它有午餐,$168一位,有湯丶小龍包丶前菜丶主菜及飯,可惜我們得45分鐘便要去到客人的寫字樓,有點趕。我們決定食點心及麵。第一個點心是金粟蟹肉春卷($68),擺盤專業。因剛炸起,一陣陣香味傳來。春卷皮很薄,剛炸起,脆卜卜。蟹肉鮮甜,份量亦多,加埋粟米,出奇地夾及好味。👍🏻👍🏻👍🏻雞汁窩貼($68)擺枱同樣美麗,皮亦薄,底煎得香脆。餡算ok,有豬肉香。只可惜餡料不多,不及上次在金鐘翡翠拉麵的窩貼,又香又多肉。😋小龍包上枱很有特色,它還有兩枝用實驗室膠管裝著醋,食時要將管口插入小龍包內把醋放入。味道方面,十分普通,皮雖然薄,但太少餡,加咗醋,食唔到豐膩的肉餡,可惜可惜!👎🏻👎🏻👎🏻素菜煨麵($68)樣子吸引,有小棠菜丶紅蘿蔔及粟米粒,麵亦煮得夠腍。但份量少,看圖便知湯甚多。🙁🙁整體而言,質量不及價錢高,低CP值。

整體而言,質量不及價錢高,低CP值。

2021-06-02
2021-05-29 943 浏览
COVID-19前都黎過兩三次(梗係覺得好先回頭食啦係咪?),覺得好唔錯。但再食感覺水準真係大不如前….唔太推薦太耐無黎食之後,偶爾諗起左呢間餐廳。去之前都專登望下openrice評價,好似都無好多劣評,好評居多。食完,忍唔住要留返個review……..比個參考大家,我平時食開譚仔中-大辣,不嬲都食得辣,但當日食個個水煮魚+寬粉覺得真係辣左d,不過我食到既,魚還好啦唔算浸到辣到食唔到,但寬粉真係索晒d汁同行友人更加係唔太食到…….有少少無奈叫左lunch menu 經典套餐$168,茶位每人$25,再加一。兩個人盛惠$425,自己諗,食得辣咪試下,個人覺得lunch性價比真係唔高,但未食過晚市邊爐。

同行友人更加係唔太食到…….有少少無奈

2021-05-23 756 浏览
📍: Wan Chai✨灌湯小龍包($58)✨紅油抄手($68)✨松花口水雞($168)✨辣腸海鮮炒飯 ($198)✨ 有機豆漿燉蛋 ($68)Finally posting some Chinese cuisine from long ago! Love this innovative Chinese Sichuan restaurant which makes Chinese food more modern-like! The xiao long bao also comes with a dropper to squeeze the vinegar inside 😍 The spice in other dished such as the 口水雞 is acceptable for people who can’t eat spicy food like me🥵 Value of money: 💰💰💰💰Taste: 😋😋😋😋Environment :😍😍😍😍😍Revisit: ✅
📍: Wan Chai

✨灌湯小龍包($58)
✨紅油抄手($68)
✨松花口水雞($168)
✨辣腸海鮮炒飯 ($198)
✨ 有機豆漿燉蛋 ($68)

Value of money: 💰💰💰💰
Taste: 😋😋😋😋
Environment :😍😍😍😍😍
Revisit: ✅
2021-05-19 584 浏览
Came here the other day for lunch.Got a number of items including 宮保雞丁、酸辣湯、四季豆、擔擔麵、etc.I thought everything was perfectly good, but honestly nothing was spicy. I asked the waitress to even make the 宮保雞丁extra spicy (it was already considered level three spice), but it still wasn’t spicy. Either she didn’t do it, or they didn’t take my request seriously.The other thing about this place is that it’s definitely too expensive. The interior here is very nice, for what it’s worth, but you can’t be payi

The other thing about this place is that it’s definitely too expensive. The interior here is very nice, for what it’s worth, but you can’t be paying that much just for overhead. $25 dollars for a tea setting and the 10% service charge came out to $200, and it was a fairly modest lunch. Not bad, but not sure it’s great value
2021-05-16
2021-05-06 626 浏览
難得約埋鍾意食辣野嘅朋友🌶咁梗係要食返夠本🥵今次就嚟咗灣仔依間新派川菜餐廳用Openrice book枱仲有7折 抵玩!#灌汁小籠包 四隻 $58個皮夠薄 但係又唔會薄到一拎起就穿咗有支做lab既dropper俾你滴啲黑醋入去#水煮魚 $288我哋最期待嘅菜式🐟個魚片夠厚實 唔會一夾就散 食落仲好滑tim 辣得黎又夠麻又夠香🌶仲有大豆芽同埋闊身冬粉索汁成碗好快俾我地清曬😮‍💨#松花口水雞 $158口水雞肉質鮮滑😋加埋松花皮蛋辣辣地唔經唔覺就食晒#麻婆豆腐 $128賣相好靚 令人食指大動為左佢我特登嗌左碗白飯黎食拎黎撈飯真係一流三扒兩撥就撈汁食曬成碗飯🍚#家鄉燻臘肉胡椒餅 $58採用左貢布胡椒調味 食落個胡椒餅真係好有層次 熱辣辣好好食 又唔會太辣 聞落香噴噴不過我哋都嗌左一個甜品 叫玫瑰吐司抄手因為一嚟到得三舊仔抄手樣既吐司🍞加埋啲玫瑰糖漿咁🌹食落都幾脆幾好食既不過就都幾貴下 好似要成七八十蚊😹黎到有啲嚇親 連相都唔記得影 覺得依個中左伏🥲其他菜式都幾好食
難得約埋鍾意食辣野嘅朋友🌶
咁梗係要食返夠本🥵
今次就嚟咗灣仔依間新派川菜餐廳
用Openrice book枱仲有7折 抵玩!

#灌汁小籠包 四隻 $58

黎到有啲嚇親 連相都唔記得影 覺得依個中左伏🥲
其他菜式都幾好食
  • 水煮魚片
2021-05-03 437 浏览
Was expecting some innovative Sichuan cuisine twist but it was ordinary like any local restaurants. 😏😏. The xiao long bao is tasteless. We ordered a bowl of spicy Sichuan Grouper it comes with just 7 slices of fillets at an exorbitant price of $458. Quite a ripoff. Environment is too “cold feeling” like a lab which bring down the appetite for dining.
2021-05-01
  • Just  ordinary