2024-06-30 1027 浏览
你和你家人會否有初一十五茹素的習慣?不管你有沒有宗教信仰,多吃素確實能讓身體更健康,也能減少碳排放保護地球,即使未能每天茹素,考慮一下素食一兩餐如何?近年市面湧現了不少素食餐廳,不知從何揀起,想起親戚家附近就有一間開業多年的巧饍坊,心血來潮想素食之下便和親戚去試試。大門上高掛的牌匾、當眼的蓮花擺設和典雅的中式酒樓格局,毋須多言也知辦的是傳統中式齋菜。喝着沏好的香片,選了秘制叉燒、魚香茄子煲、發財羅漢和小籠包,佐以兩碗白飯下菜。香港人出了名無肉不歡,食材可以是素菜,但吃葷的口腹之欲還是要滿足的,因此一道仿葷菜必不可少。既然明書「秘制」,想必有獨特之處,夾了一塊素叉燒入口,乖乖不得了。表面烤得香口鬆脆,沒有被叉燒醬軟化,這等烘烤功夫説是與市面一流專營燒味並列也毫不為過,用同樣價錢在市面上絕對吃不到同等的叉燒!人們常説「名過其實」,這份素叉燒剛好相反,不折不扣是「實過其名」。魚香茄子煲用了木耳來代替粉絲,想是店家的特色;豬肉末倒是吃不出用甚麼素材代替,嚐起來就和一般肉末無異;整個魚香茄子煲的還原度近乎完美,十分惹味,無可挑剔。既然是來吃齋菜,自不可一味「茹葷」,須得點一道「真‧素菜」才合理,

既然是來吃齋菜,自不可一味「茹葷」,須得點一道「真‧素菜」才合理,也符合傳統中菜有葷有素的特色。菜心,粟米,不同菇菌,支竹等,連同點題之選髮菜就成了這一味發財。平心而論四平八穩中規中矩,無甚驚艷之處。然而牡丹雖好終須綠葉扶持,一場酒席下來,每道菜應有輕重之分,既有秘製叉燒的繞樑三日,也當有的靜謐恬靜。
點心選了小籠包,用料十足,有菜同菇碎,口感不遜以肉作餡,相較之下另外一番堅韌嚼勁。入口時本想抱怨沒有肉汁在其中,但是仔細一想,小籠包的肉汁全靠將肉湯結凍放進餡內,缺少了動物油成份根本不可能凝結,要求全素的小籠包有「肉汁」可謂苛求,心中也就釋然了。
要説遺憾的話,就是因為和親戚兩人來光顧的緣故,只能挑選三菜一點心,花樣上確實有點不足。要體會傳統中菜的豐盛,即使未能湊夠8-12人,最低限度也要4-6人;要是一人獨酌或是二人對飲,還是午膳或是飯後點較為合適。是時候約親戚和自己全家一起再去了。
2040 浏览
2024-06-26
2024-06-17 1175 浏览
久唔久食吓素食,令自己身心靈保持健康。和朋友去黃埔一間素食餐廳。內𥚃環境寬敞,格調和諧簡潔,座得舒服,有幾間為大枱而設的獨立包廂,提升私隱度還可阻隔聲音。還有內裏有一間小佛堂,可供參拜。叫了一個二人健康素食餐脆香紫豆卷賣相精緻,腐皮捲着紫菜,有少少似鰻魚,唔錯。糖醋班塊賣相和普通有幾分相似,班塊其實是用腐皮捲着而成,食落有少少脆,也被糖醋汁滿滿的掛住。有粟米,青豆和蘿蔔粒做配料點綴。秘制叉燒賣相極之神似,幾可亂真,食落質感比普通叉燒淋身,外皮有份焦香,有少少脆。難怪是招牌菜。雜菌扒時蔬由多種菇類組成,伴小白菜,不過不失。豆沙窩餅新鮮出爐熱辣辣,豆沙餡料飽滿,外皮香脆得來有少許煙靭,好味。跟餐還有豆腐粟米羹和白飯,粟米羹足料,粟米和豆腐的份量剛剛好,簡簡單單,健康之選。另外散叫了甜品貓貓肉球賣相趣緻可愛,打卡一流,食落去是椰汁奶凍,帶點酸乳酪。受小朋友歡迎。香蕉饅頭賣相同真香蕉幾可亂真,外層是饅頭,內裏軟綿綿,有啲似香蕉味的吉士醬,有驚喜。食埋個是日甜品,番薯糖水,材料足,滿滿的番薯粒加薑片,唔會太甜,真材實料。

叫了一個二人健康素食餐

脆香紫豆卷
賣相精緻,腐皮捲着紫菜,有少少似鰻魚,唔錯。
賣相極之神

雜菌扒時蔬
由多種菇類組成,伴小白菜,不過不失。
豆腐粟米羹
另外散叫了甜品

貓貓肉球
貓貓肉球
番薯糖水
2024-05-30
2024-09-07 571 浏览
最近吃肉太多,想吃清淡一點,又想讓孩子品嚐一下素菜的滋味,我們逛街看電影後便來這兒吃東西。這兒環境清幽,晚市也頗多人,感覺有不少街坊捧場客。而且樓下就有停車場,非常方便。🥢鮑參翅肚羹整個湯羹跟平時喝的鮑參翅肚羹口感差不多。材料豐富,有黑木耳、金菇、素翅,非常爽脆,金菇切細條而成的瑤柱賣相也很吸引。🥢酥炸天婦羅由蔬菜製造而成的天婦羅麵衣酥脆,材料有茄子和菇類,最喜歡切得薄薄的菇類,咬下去口感爽脆,十分易入口。🥢福建炒飯🍛有紅蘿蔔、青豆、粟米和豆腐乾等材料,十分健康,我家孩子一連吃了三碗飯!連平日不吃豆腐的他都全吃了,可見真的十分滋味。

🥢鮑參翅肚羹

🥢酥炸天婦羅

🥢福建炒飯🍛

2024-08-13 543 浏览
我選擇了巧膳坊的二人套餐,當中有三個小菜、一個前菜及一個甜點,份量豐盛,適合二人聚餐。首先精美前菜小食是微辣豆腐加瓜帶來一絲辛辣美味,讓人十分開胃。湯品是鮑參翅肚羹,其中金菇、木耳和榣柱的搭配,味道濃厚羹絕不會稀,粉絲的口感十分獨特,加上淋上紅醋的一絲清新。鳳梨生炒骨是另一道亮點,新鮮的鳳梨微酸帶來清爽口感,而香脆的生炒骨內裡包裹的枝竹和芋頭則帶來豐富的層次及飽腹感。宮保雞丁的素雞丁軟腍,微辣中帶有腰果的脆口,讓人回味無窮,加上爽嫩的西芹,味道不俗。欖菜四季豆是清爽的一道菜,欖菜軟淋味道滲入四季豆,而四季豆保持著彈牙的口感。最後的甜品蕃薯糖水以其濃厚的薑味和恰到好處的甜度,潤喉又暖心。

2024-08-13
2024-08-08 507 浏览
好朋友由2年前開始因為健康而每星期有2日素食日,一開頭我聽到都覺得好似好辛苦,因為感覺素食又會好清淡,又無野食,最近佢成日都叫我去試下食,所以今次都嘗試同佢去試🎀巧饍坊🎀食下齋先🌹一去到環境好舒服,坐位不會太逼,成個人都會好安靜🧘🏻‍♀️我哋望餐牌見到有點心,小食,小菜,粉麵,套餐同甜品😍因為餐廳太多選擇,所以我哋直接叫「養生健康套餐」😂粟米豆腐湯飲落好清甜好舒服🩷小食脆香紫豆卷整到好脆,好似食響鈴一樣脆卜卜🧡3款小菜➕2個白飯秘制叉燒🐷整到好似,味道同口感同真叉燒一樣糖醋魚🐟酸酸甜甜,送飯一流時蔬🥬用咗小白菜炒得好甜甜品🫘豆沙窩餅唔會太甜又唔會好油,豆沙好滑,好好食😍另外我哋再加個燒賣好大粒超足料💛基本上比較清淡少油,份量好多,3個人食都夠食😂下次要再去食養生餐先得👍🏻

一去到環境好舒服,坐位不會太逼,成個人都會好安靜🧘🏻‍♀️

粟米豆腐湯
飲落好清甜好舒服🩷

小食脆香紫豆卷
整到好脆,好似食響鈴一樣脆卜卜🧡

3款小菜➕2個白飯
秘制叉燒🐷
整到好似,味道同口感同真叉燒一樣

糖醋魚🐟
酸酸甜甜,送飯一流

時蔬🥬
用咗小白菜炒得好甜

甜品🫘
豆沙窩餅
唔會太甜又唔會好油,豆沙好滑,好好食😍

另外我哋再加個燒賣
好大粒超足料💛

今日初一,打算食下齋,屋企附近穩穩到有呢間,應該感覺比較乾淨。於是就穩外賣平台就叫左一個魚香茄子飯。送到黎之後,膠袋質量又薄又差又超級細,碗飯豎起擺。食甘多次外賣都未見過甘細質量甘差既帶裝住。羅出黎,分量多到啊!我以為食緊日本菜前菜。碗飯仲細過日本前菜整水蛋。我都係一個44kg既女士,五分鐘內食曬。唔會再有下一次,未試過食左好似食空氣甘。都要八十幾蚊。浪費我時間等左甘耐又唔飽。隻碗已經夠細,仲要只係得半碗。送又係。永遠唔會再考慮呢間,建議超級細食既野可以選擇。但性價比超級低
外卖送餐
2024-07-22 395 浏览
今日同一位食素嘅朋友去到黃埔食素菜🌿環境系薄荷綠色主題💚有部分系模仿肉類菜式,個樣整得勁似😂✿ 雞絲粉皮 $58去親中菜館都好中意食雞絲粉皮🐔呢度雞絲系素鵝,連埋胡麻醬好開胃🧡粉皮滑溜溜,仲有青瓜絲🥒炎炎夏日食頗開胃。✿ 小籠包 $38向來去上海菜館中意食小籠包,難得素食餐廳有當然要試試。小籠包入面有雲耳 冬菇🍄等材料,素食版本同樣做到皮薄餡靚效果。✿ 鳳梨生炒骨 $118生炒骨又做到素食版好神😂表面甜酸醬還原平時食開生炒骨味道,裡面同雞絲粉皮一樣系素鵝,外皮脆卜卜口感可口。✿ 招牌黑松露炒麵 $108叫得招牌菜果然不錯,炒面啖啖充滿黑松露味道,香氣四溢🖤一路連埋餸食好快就食到好多👅

✿ 雞絲粉皮 $58

✿ 小籠包 $38

✿ 鳳梨生炒骨 $118

✿ 招牌黑松露炒麵 $108
2024-07-17
2024-07-16 400 浏览
之前食過2次,一次食晏,一次食點心。聽住係附近嘅朋友講,呢度以前唔係齋舖,後來至轉左,所以佢都唔知呢度有齋舖…. 好似話餐廳冇改名。食物質素唔錯,地方亦夠大坐得舒服。員工全部都好好禮貌同招呼。今次三人行,叫咗羅漢齋炒麵,上海粗炒,冷盤同咖喱角,好好味!我最鍾意上海粗炒,上次叫比較鹹,今次有特別備註少鹽少油,有改善到。同學鍾意羅漢齋炒麵,佢話呢度整得好好食!另外咖喱角同嗰冷盤亦係好好食,食極都唔厭😬下次再去都會再叫。至於其他,要慢慢試,太多選擇🤤
之前食過2次,一次食晏,一次食點心。

食物質素唔錯,地方亦夠大坐得舒服。
員工全部都好好禮貌同招呼。

同學鍾意羅漢齋炒麵,佢話呢度整得好好食!
另外咖喱角同嗰冷盤亦係好好食,食極都唔厭😬
下次再去都會再叫。
至於其他,要慢慢試,太多選擇🤤
2024-07-14
2024-06-03 491 浏览
難得朋友從加拿大返嚟,我就帶咗佢去黃埔食中式素菜,平時食得太多肉,飲食要健康啲要得閒食吓素,我哋叫咗個$238二人養生健康套餐,包括咗以下餸菜。|脆香紫豆卷(2人)|脆口又好香豆味,愈食愈開胃~|秘制叉燒(2人)|原來都係用腐皮做,有好濃厚嘅叉燒醬味道~質感都幾似肉|糖醋班塊(2人)|醬汁就真係好似糖醋排骨嗰種,酸酸甜甜好惹味,用嚟送飯一流|雜菌扒時蔬(2人)|叉燒同埋糖醋班塊都比較濃味,雜菌扒時蔬味道清清淡淡,可以中和一下口腔嘅油膩感~|豆腐粟米羹|粟米味好香,豆腐都好幼滑,飲落順口~|絲苗白飯(2人)|兩個人有咁多餸,套餐都包埋白飯,真係夠晒飽~|豆沙高餅(2人)|套餐仲包埋豆沙餅,好香脆可口~|麻辣海蜇|另外我好鍾意食麻辣嘢,就叫咗個麻辣海蜇,原來佢係用護絲做嘅,口感爽口彈牙~

|脆香紫豆卷(2人)|
脆口又好香豆味,愈食愈開胃~

|秘制叉燒(2人)|
原來都係用腐皮做,有好濃厚嘅叉燒醬味道~質感都幾似肉

|糖醋班塊(2人)|
醬汁就真係好似糖醋排骨嗰種,酸酸甜甜好惹味,用嚟送飯一流

|雜菌扒時蔬(2人)|

|豆腐粟米羹|
粟米味好香,豆腐都好幼滑,飲落順口~

|絲苗白飯(2人)|
兩個人有咁多餸,套餐都包埋白飯,真係夠晒飽~
|豆沙高餅(2人)|
套餐仲包埋豆沙餅,好香脆可口~

|麻辣海蜇|
2024-05-14 428 浏览
趁著佛誕節日,就同朋友去食素食應一應節,今日我地就去左黃埔天地美食坊一樓既巧饍坊,餐廳都幾大間,幾多位,餐廳中間仲供奉左一個觀音娘娘。養生健康套餐都係$238,好抵食。脆香紫豆卷由紫菜和腐皮製成,類似響鈴既口感,炸到香口鬆脆。秘制叉燒素叉燒由麵筋代替肉類做成,外形同真叉燒一樣,亦有燒到燶邊,口感都係帶甜甜地。糖醋班塊素班塊由腐皮做成,糖醋汁酸酸甜甜,而素班塊炸到外脆內軟,非常惹味。雜菌扒時蔬雜菌有幾款種類,醬汁比較厚身,可以附在白菜仔上,令每條白菜仔都沾滿醬汁,食落較為入味。健康養生燉湯燉湯夠哂火喉,非常足料。豆沙窩餅外皮香脆,豆沙餡料又唔會太甜。

脆香紫豆卷

由紫菜和腐皮製成,類似響鈴既口感,炸到香口鬆脆。

健康養生燉湯

燉湯夠哂火喉,非常足料。

豆沙窩餅

外皮香脆,豆沙餡料又唔會太甜。
1922 浏览
2024-05-05 348 浏览
荔芋酥外層酥脆,內裡鬆軟,荔芋嘅香甜味道喺口中散發出嚟。荔芋酥嘅口感層次分明,真係好正!呢道菜係巧饍坊嘅招牌菜之一。用魚柳代替豬骨,再配埋士多啤梨醬炒,酸甜嘅味道好惹味。魚柳嘅口感滑嫩,士多啤梨醬嘅酸甜味完美地平衡咗魚柳嘅鮮味。呢道菜真係創意十足,而且味道好正,令我印象深刻!
2024-04-11
午餐
  • 荔芋酥外層酥脆
2024-04-30 396 浏览
朋友是素食者,跟他聚餐,當然要揀選一間素食店。今次就來到位於紅磡黃埔的素食店。店舖裝潢雅緻,有蓮花座的飾品,中央盡處還有一佛壇,可供善信禮佛。提供普洱或香片茶選擇。掃描二維碼便可下單,簡單方便。✨ 秘製叉燒顏色鮮艷。口感軟熟不硬,質感不乾柴,蜜味程度可媲美真肉叉燒。✨  魚香茄子煲送到時就聞到香氣濃厚的魚香茄子氣味。味道鹹香惹味 ,色香味全,非常可口 ,好下飯的一道菜。✨  爵士炒麵聽聞這個是其中一款招牌炒麵,所以就點了。果然做到滑而不油膩, 椰菜炒得爽口又香口。  小菜和點心選擇頗多,食物味道不錯,下次再來。
提供普洱或香片茶選擇。
掃描二維碼便可下單,簡單方便。
✨ 秘製叉燒
秘製叉燒
✨  魚香茄子煲
魚香茄子煲
✨  爵士炒麵
爵士炒麵

小菜和點心選擇頗多,食物味道不錯,下次再來。
2024-04-22
午餐
秘製叉燒
魚香茄子煲
爵士炒麵
2024-04-17 415 浏览
每到初一十五就同媽咪嚟到呢間位於黃埔天地美食坊(巧饍坊)食素,喜歡這裏環境寬敞,感覺寧靜舒服,食物質素不錯,餐廳素食種類多選擇,除了點心還有小菜等。秘制士多啤梨生炒骨這碟菜式每次嚟到都必點的,簡直色香味俱全,士多啤梨醬汁甜酸到適中,腐竹炸得好香口,口感豐富,配白飯一流。茄子枝竹炆班腩茄子切得好幼細,煮得好淋好入味,斑腩用了炸腐竹代替,入口爽脆,枝竹軟綿綿味道不錯。乾炒肉片河河粉炒得好有鑊氣,上枱時香噴噴,加入少量芽菜、芝麻和枝竹已經好惹味,配搭少量辣椒醬一齊食,食唔停口!雖然大部份菜式都加入炸腐竹或枝竹,都可以烹調出不同味道及特色菜式,值得一讚。
秘制士多啤梨生炒骨
茄子枝竹炆班腩
乾炒肉片河
2024-04-02 419 浏览
鍾意食素菜嘅朋友,有間好餐廳介紹比你地💁🏻‍♀️位於黃埔嘅❣︎巧饍坊❣︎由老字號詠藜園主理,開業十幾年,主打新穎創作素菜,曾獲米芝連推介👍🏻店舖裝修得好優雅,啲擺設好靚😍仲設有一個觀音像,喺呢個環境食飯,心情都特別平靜舒服🙏🏻🙏🏻🙏🏻❣︎鳳梨生炒骨❣︎$118賣相同真生炒骨一模一樣😍用腐皮整成,掛上濃郁嘅酸甜咕嚕汁,有菠蘿,青椒紅椒伴碟,開胃惹味,鹹甜得宜。❣︎粟米豆腐羮(碗)❣︎$28用一隻皇帝風格嘅碗上,好有霸氣👍🏻豆腐夠嫩滑,茨汁濃度岩岩好,味道清香。❣︎羅漢齋炒麵❣︎$78有木耳,粟米芯,枝竹,白菜色,材料豐富,炒得夠鑊氣,麵條亦都好幼細,份量亦相當大碟。❣︎台式煎鍋貼(4件)❣︎$32即叫即煎,皮薄酥脆,沾埋佢跟嘅酸醋來食,更加滋味。

❣︎鳳梨生炒骨❣︎$118

❣︎粟米豆腐羮(碗)❣︎$28

❣︎羅漢齋炒麵❣︎$78

❣︎台式煎鍋貼(4件)❣︎$32
即叫即煎,皮薄酥脆,沾埋佢跟嘅酸醋來食,更加滋味。
2024-04-02
  • 鳳梨生炒骨
2024-03-29 278 浏览
黃埔 《巧饍坊》美味素食餐廳1. 鮮茄濃湯雲吞煲:這道菜以清新的鮮茄濃湯作為湯底,搭配著彈牙的雲吞,營造出濃厚的湯汁和美味的口感。鮮茄的酸甜味道和雲吞的香噴噴帶來了絕妙的組合。這道菜溫暖滿足,適合當作一道開胃菜或主菜享用。2. 白肉腐皮卷:這道素菜以香脆的腐皮包裹著鮮美的素食或蔬菜內餡,口感豐富多樣。腐皮的口感酥脆,內餡則包含金菇,胡蘿蔔等食材,帶來滿滿的飽足感。這道菜不僅美味,而且營養豐富,適合健康飲食和素食主義者。3. 金針雲耳蒸猴頭菇:這道菜將金針菇、雲耳和猴頭菇蒸製而成,呈現出清新爽口的口感和獨特的香氣。金針菇的脆爽、雲耳的滑嫩以及猴頭菇的鮮香相互輝映,帶來了獨特的風味。這道菜營養均衡,口感極佳,適合與米飯一同享用。
黃埔 《巧饍坊》美味素食餐廳

1. 鮮茄濃湯雲吞煲: