一諗起尖沙咀好自然會諗起購物先,但今日行過見到一間裝修好懷舊既冰室,咁當然要試下啦。叫左一個晚飯套餐,先上一碗番茄蛋花湯,平時好小飲湯既我,抱住試下既心態,點知一試就愛上左。番茄十分鮮甜,微酸帶甜味,蔥花同蛋既配合令到湯既味道更濃。酸酸甜甜十分開胃。到主菜啦,豬扒荷葉飯。可能係蒸太耐既原因,飯有d太水太冧。但可以接受。飯既味道岩岩好,唔算好咸,有蝦味調味,冬菇完全入曬味,好重菇味。豬扒厚道剛好,豬扒偏瘦,煎得好香口,有食完又想再食既感覺。總括黎講外觀加左唔小分,只係飯既口感差小小。

番茄十分鮮甜,微酸帶甜味,蔥花同蛋既配合令到湯既味道更濃。
酸酸甜甜十分開胃。
到主菜啦,豬扒荷葉飯。

可能係蒸太耐既原因,飯有d太水太冧。但可以接受。

豬扒厚道剛好,豬扒偏瘦,煎得好香口,有食完又想再食既感覺。

總括黎講外觀加左唔小分,只係飯既口感差小小。
2016-04-05
2015-09-29 1737 浏览
系朋友FB見到呢間野既食物相己經流晒口水 因為有我既至愛芝士...咁岩又系我公司隔離街...特登早少少起身番工前去試坐底當然要叫芝士撈面,但由於見到隔黎枱D份量都幾大..所以另一個吾叫主食叫個小食驚食吾晒呢度D糖用一粒粒 而吾系糖包我叫左個熱奶茶...但我諗OVER COOK 左 個茶底有D苦不過奶滑 還可接受餐未到先送上例湯 ...好小可例湯會系紫菜蛋花湯 仲要有好多紫菜 先黎雞脾薯條...本身我嗌雞翼薯條 但個哥哥仔發誓話雞脾真系冇得頂...咁就試下信下佢啦點個系真好好食..冇油益味 個皮好薄好脆 好大隻... 真系冇亂發誓牙....最後就到我既至愛出場....粟米 煙肉 溫泉蛋 撈薯仔麵平時食既多數用公仔麵..頂多得個爽但一D都吾 ..但呢度好叻叻豬用左薯仔麵 爽彈有咬口 除左標明左果三款配料 其實佢仲有數粒芝士粒混埋左一齊....所以芝士味道吾會太dry 抵讚
系朋友FB見到呢間野既食物相己經流晒口水
因為有我既至愛芝士...
咁岩又系我公司隔離街...特登早少少起身番工前去試
呢度D糖用一粒粒 而吾系糖包

最後就到我既至愛出場....粟米 煙肉 溫泉蛋 撈薯仔麵
平時食既多數用公仔麵..頂多得個爽但一D都吾 ..
但呢度好叻叻豬用左薯仔麵 爽彈有咬口
2015-09-27
2015-09-28 1447 浏览
近年香港出現了很多改裝過的冰室,店內裝修簇新,販賣的卻是懷舊,那種感覺其實有點奇怪。巴黎冰室的裝潢也參考了許多舊式冰室的風格,綠白地磚、排檔筷子筒似乎是最基本的指定動作。店內最吸引我眼球的,是一道綠色的門,這其實跟冰室無關。它是仿照舊式拉閘升降機設計的一道門,以前在大角咀的唐樓很常見。小時候很怕乘搭這種升降機,每次站在裡面,從穿透的拉閘看見慢慢移動的樓層便覺得很恐怖。現在這一道,打開只是一個儲物室,毫無殺傷力可言。小店的食物挺有新鮮感,比如眼前的菠蘿紅豆西多士,金黃色接近兩寸多的厚度,賣相其實相當誘人。西多有三層,上層夾了紅豆粒,下層則放了菠蘿,前者的豆粒有腍有硬,煮得似乎不夠平均,後者應該是罐頭貨色,可能因為經過高溫烹調,味道淡得很。最大敗筆在於紅豆和菠蘿所含的水份沒有處理好,結果三片麵包已經濕透,咬起來口感奇差。在沒有客人的情況下,我們點了生炸雞髀還是需要等一段時間,所以應該是真正「生炸」的吧。金黃色的雞髀挺大件,外皮非常誘人,入口有陣類似香茅豬扒的香氣,雞皮香脆之餘,雞肉也不會顯得乾身。波浪薯條份量同樣不少,香脆新鮮的口感令人停不了口。餐飲點了奶茶和唂咕,單看外觀顏色,前者比較令
生炸雞髀
餐飲點了奶茶和唂咕,單看外觀顏色,前者比較令人期待,不過實際入口發現奶茶質感很薄,相反
唂咕味更濃更香。唂咕的存在本身也算是懷舊特色之一,它是純可可粉加水和砂糖沖製出來的飲品,顏色和味道跟熱朱古力相似,但又帶點甘苦的味道。現在就算去香港的茶餐廳,亦不一定會遇到的哦。
熱奶茶
熱唂咕
题外话/补充资料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-09-26
生炸雞髀
趕住返工,「茶仔」必然是我今晚的選擇。路過這間裝潢充滿懷舊港式風情,店名卻為「巴黎冰室」的餐廳,好奇心就驅使我入去了。近年懷舊茶餐盛行,附近都不乏打著懷舊食物旗號的小店。要成功突圍而出,我相信此店仍有很大進步空間。畢竟是茶仔,幾十蚊一個晚餐,我不會寄予任何期望。點了所謂的招牌菜「薯仔芝士公仔麵」,再加左杯紅豆冰。薯仔芝士公仔麵芝士很淡,很稀,質感太水了。可以說,比起759韓國芝士麵差幾倍。薯仔完全找不到,我不知道是否我記錯了菜名,還是甚麼一回事。紅豆冰點餐前,我問店員:「紅豆冰的冰是紅豆做的嗎?」她笑容可掬地說:「當然紅豆做」我即刻讚道:「不愧為懷舊主題的冰室」其實,我只是問下而已,如果用普通冰的話,我隨便叫個檸茶就算了,用紅豆做冰,當然要叫來懷舊一下。正當我滿心歡喜等待那紅豆冰,結果出現在眼前的卻是普通紅豆冰😑我找了另一個店員,告訴他這杯是普通紅豆冰,下次不要告訴客人這是紅豆做冰的紅豆冰,兩者是好大分別的。之前落單那位小姐衝上前說:「這是紅豆冰吖!紅豆冰紅豆做囉!」我即時覺得頭頂有烏鴉飛過一樣😪氣餒、無奈、失望、除了這,我再找不到別的形容詞了。總括而言,非常普通的一間港式茶餐廳。如果

薯仔芝士公仔麵

紅豆冰
點餐前,我問店員:「紅豆冰的冰是紅豆做的嗎?」
她笑容可掬地說:「當然紅豆做」
我即刻讚道:「不愧為懷舊主題的冰室」

我即時覺得頭頂有烏鴉飛過一樣😪
氣餒、無奈、失望、除了這,我再找不到別的形容詞了。

總括而言,非常普通的一間港式茶餐廳。如果要吃個頹飯,價錢不算平;如果想追求小小質素,一杯紅豆冰可見其店並未用心製造。

2015-08-22 1251 浏览
巴黎令人入神,但用巴黎的名字開餐廳,又未必一定跟法國有關的,這間巴黎冰室都好明顯是港式茶記,位處尖沙咀一角落,要找個地方粗粗地吃一餐,仍是可以的。今天晚餐點了店中的廚師推介: 泰式去骨海南雞飯配油菜及椰汁飯,加蟲草花淮山杞子燉雞湯 ($98)吸引我的不是海南雞,而是燉湯。這碗湯用料豐富,飲落頓覺火喉足,鮮味也足,但蟲草花淮山杞子等藥材味道郤並不突出。海南雞油香而肉質尚算厚身,椰香飯比雞更為香濃可口。賣$98一客飯,雖然不算特別驚喜,但確實抵食。

蟲草花淮山杞子燉雞湯
去骨海南雞飯配油菜及椰汁飯
海南雞油香而肉質尚算厚身,椰香飯比雞更為香濃可口。

賣$98一客飯,雖然不算特別驚喜,但確實抵食。
2015-08-19
蟲草花淮山杞子燉雞湯
新張時食過一次, 感覺好好, 同男友都幾鐘意, 隔左差唔多兩個月, 今日就同多個朋友一齊黎食我自己唔係太餓, 唔敢食咁多, 就叫左個巴黎潛水艇, 其實都唔知有咩架...不過見係包就試下啦原來都係D蕃茄, 青瓜用蛋夾入個熱狗包度, 不過入面係有蛋牛既, 個蛋牛好好味, 但太少唔夠喉! 不過講真....$36食個蛋牛治好似有D貴 男友揀既係快餐 - 鮮茄牛肉湯通粉, 我試左幾啖, 覺得太酸, 牛肉係鮮牛肉, 算有D口感, 但整體普通炒滑蛋, 火腿, 金磚仔: 火腿都係火粻, 唔會變腸仔味~ 炒蛋呢, 就唔覺得佢滑喇, 金磚仔我地冇要朋友揀既係黯然銷魂飯, ER....$55一個叉蛋飯, 真係好貴下...所以兩次都冇叫, 朋友叫左就試左少少, 個叉燒食落係唔差既, 甜甜地, 其他野冇咩特別本身我都想讚下, 因為覺得佢係有心做既, 但今次有個員工真係搞到我好嬲餐廳入面人唔多, 幾枱, 伙計就得1個肥仔係度, 佢以一個佢自己以為好友善親切既態度同D人溝通....一坐低, 因為有個朋友未到, 打算等埋, 亦一早同左佢講, 但佢就係咁行埋黎吹我地落單....好啦, 落好單, 佢就成日行過黎呃水吹,

我自己唔係太餓, 唔敢食咁多, 就叫左個
巴黎潛水艇, 其實都唔知有咩架...不過見係包就試下啦
不過講真....$36食個蛋牛治好似有D貴
巴黎潛水艇
男友揀既係
快餐 - 鮮茄牛肉湯通粉
快餐 - 炒滑蛋, 火腿, 金磚仔
黯然銷魂飯
好啦, 落好單, 佢就成日行過黎呃水吹, 睇住你食....
食食下又話大家留議, 佢會熄燈 (我都唔知點解)
最嬲既係, 差唔多食完既時候, 佢問我做咩唔叫野食, 我咪話你請我咪食囉, 點知佢答我: 你可以叫架, 照俾錢咋麻, 交易黎架姐, 好似你同我咁, 我同你之間都係一場交易, 我即刻呆左......
大佬呀, 幾十歲人, 你打工又好, 老闆又好, 尊重下人丫....
搞到我男友話我做咩要同呢D人講野....

我真係係呢半個鐘食到一肚火....呢個人妣為自己好好笑好有幽默感, 都唔知人地覺得好反感!
呢篇食評既喊, 係俾呢個肥哥哥既

一間餐廳, 野食係緊要, 但員工都好緊要囉! 收下把口啦!
2015-07-27
2015-08-02 1089 浏览
除了下午茶,平常很少來吃中午,今天看見有個什麼銷魂飯就來了一客,好似好得意咁!原來係叉蛋飯 ,哈哈哈.....呢個咁出名既菜點解我會get唔到架呢,叉燒唔係我食過最好食既但d米又粒粒分明幾好味窩,熱辣辣既飯一隻醬油蛋再加d薑蓉真係好有風味呀!配上的老火湯真係好夠火候,一坐底待應哥哥就俾左碗黎立即開胃,引致之後既叉蛋飯都覺得好好食咁。
原來係叉蛋飯
黯然消魂飯
题外话/补充资料: 場內待應熱情又積極,唸唔到食咩作熱情推介,感覺幾好。
2015-07-28
黯然消魂飯
2015-07-28 834 浏览
西多士即叫即整,上枱時,侍應會問你要練奶定糖漿,我選了練奶,其實應該要兩溝!西多士好厚身而且炸到金黃色!一cut開,內裡好多紅豆和幾粒菠蘿仔!西多士炸得岩岩好,軟硬逳中,加了紅豆,減少了西多士的油膩感。個豬扒包先係精髓!豬扒包一來到,嘩!咁大件既!豬扒好厚身,而且好鬆軟,包內塗了牛油,令個包充滿香味,咬下去還有洋蔥的爽脆和甜昧!齒頰留香!好味過所謂的澳門豬扒包。下次會再光顧!
好味過所謂的澳門豬扒包。下次會再光顧!
真係好大件丫
原身西多士
自己溝忌亷溝鮮奶
真係好大件丫
自己溝忌亷溝鮮奶
2015-07-02 1069 浏览
最近平日唔食早餐午餐, 改左揾平靚正的下午茶餐。在尖沙咀行下行下, 見到這家門面比較突出的「巴黎冰室」。冰室以懷舊冰室格局, 綠色的紙皮磚, 牆上的海布, 以及舊式唐樓電梯散發六、七十年代的味道。另一邊廂, 牆上貼上法式風情的海報及西方味濃厚的水吧。中西味道混合的冰室。冰室食物選擇以地道港式食物為主。另外, 冰室主持有些新焯頭, 為菜式搞搞新意思。例如公仔麵pizza, 粟米芝士撈公仔麵。名字/意念雖然搞鬼, 但是我都是愛吃傳統菜式多一點。快餐$46鮮茄牛肉湯通粉茄紅色的湯底內有鮮茄粒、洋蔥粒及切得夠薄身的牛肉, 賣相對辨。喜愛蕃茄湯通的我, 每次都會把湯底喝光。先試一口, 湯比較浠身缺乏口感, 味道只有酸味缺乏蕃茄的甜。心目中民華餐廳及佳記都不錯, 店主真的要多學習。炒滑蛋、火腿、金磚仔炒蛋口感滑溜而且不太油膩。金磚仔即是烘多士, 用上丹麥麵包口感鬆軟, 味道帶少少甜味。塗上牛油更加惹味。略嫌麵包不太熱。凍奶茶+$3超多冰的奶茶。奶茶本身味道不太香濃。由於超多冰的關係, 過了數分鐘冰開始溶化, 令淡味的奶茶更加淡味。最後變了這杯奶茶水, 我投降了!近幾年懷舊冰室越開越多, 以懷舊装潢
「巴黎冰室」。
冰室食物選擇以地道港式食物為主。
快餐$46
鮮茄牛肉湯通粉
炒滑蛋、火腿、金磚仔
凍奶茶+$3
近幾年懷舊冰室越開越多, 以懷舊装潢佈置作招徠,食物質素欲被忽略。懷舊冰室除装潢, 實力同樣重要。
题外话/补充资料: 有幾隻蚊飛來飛去,衛生稍作改善
2015-07-01
冰室總離不開沙爹牛肉麵炒蛋多士,要突圍當然要創新!但創新之餘,味道當然同樣重要!「巴黎冰室」首創芝士溫泉蛋薯仔麵,賣相一流,睇見亦都好溜!上檯時已經聞到好香芝士味,食落芝士味亦都好濃郁,感覺似食緊Carbonara配上公仔面!配合脆口Bacon碎同流心溫泉蛋,整體無懈可擊!讚!另一首創必定係「菠蘿紅豆西多士」,西多士用上3塊白麵包,好厚身!咬落好鬆軟好有蛋味,水準很高!一切開,底層塞滿菠蘿粒,而面層加入紅豆,整體甜度剛好,都幾 Refreshing!下午茶食剛剛好!只可惜當日夜晚去,食完碟麵已經好飽,但兩者都值得一試!

「巴黎冰室」首創芝士溫泉蛋薯仔麵,賣相一流,睇見亦都好溜!
芝士溫泉蛋薯仔麵

2015-06-16
芝士溫泉蛋薯仔麵
2015-06-03 1295 浏览
尖沙咀的確多好吃的, 但真的花多眼亂...由於晚一點有事做, 所以要快, 打算隨便找間茶餐廳算吧, 誰不知看到巴黎冰室, 外觀看起來幾摩登的感覺, 餐牌看起來又好懷舊, 就衝進去試試吧一進去侍應哥哥都好熱情的招呼, 還幫我拉椅子!!! 看了一下, 侍應全部都是年青人, 但感覺好溫暖, 好像是朋友一樣的對你看了一下, 好, 選好了!!點好餐之後, 侍應哥哥就給了兩碗熱騰騰的蕃茄蛋花湯, 不太愛喝湯的話, 真的不停的說好味!! 湯非常的清新, 蕃茄又酸, 還有少少的蛋香! 連男友都笑我瘋了 先上的是辣魷魚撈麵, 坦白說, 撈麵就比較普通, 如果改一下撈麵的汁可能會好一點, 不要只有辣的味道. 想讚的是魷魚, 非常的爽口! 我一看到MENU就好想吃的這個: 粟米芝士撈薯仔麵, 相信好多香港女生都喜歡吃芝士, 我也不例外!! 一到的時間聞到陣陣的芝士香味!! 先吃一下多士, 沾些芝士食, 芝士味不會太濃太膩, 跟多士上的牛油很配!! 薯仔麵的口感不錯, 尚算彈牙! 上面的煙肉粒有突出, 吃起來不會太悶. 我吃了1/3之後, 就把蛋跟麵撈起來, 這樣會香一點, 可以試試! 飲品男友本來想點大力(

一進去侍應哥哥都好熱情的招呼, 還幫我拉椅子!!!

看了一下, 好, 選好了!!
點好餐之後, 侍應哥哥就給了兩碗熱騰騰的
蕃茄蛋花湯
先上的是
我一看到MENU就好想吃的這個:
粟米芝士撈薯仔麵
飲品男友本來想點大力(好像說是益力多), 但沒有, 就點了
黑牛! 試了一口, 不錯, 但我就不敢多喝, 因為怕肚子痛
黑牛
我就點了
奶茶, 奶味太重, 茶味不太夠
凍奶茶
總結, 以今時今日的營商環境, 有這樣的質素跟價格, 已經值得一試!
2015-06-01
蕃茄蛋花湯
黑牛
2015-05-31 1178 浏览
自從今年初僥倖獲選為法國菜達人之後,出外覓食也特別對法菜有關的字句多加了留意,眼睛時常在戒備狀態,一切有「法國」、「巴黎」、「法式xx」等等字樣的一律全不放過!好像今午路經尖沙咀寶勒巷,在四方八面掃瞄之下,便成功獵獲 「巴黎冰室」。巴黎冰室的名字雖某程度上與法國扯上關係,但卻是間不折不扣的地道茶記。店子的設計大玩近年熱爆的懷舊風,餐牌也成功搜羅了不少茶記中最熱門的菜式 (如干炒牛河、西多士、咖哩),特別為本土的飲食文化至敬。 公司湯通粉 ($39), 3/5先試這款公司湯通粉。公司當然是指大雜會,煎蛋、火腿、午餐肉還有叉燒,陣容都算鼎盛。可惜是日叉燒沒有貨,唯有硬着頭皮換上沙嗲牛肉。牛肉的肉質偏韌,午餐肉又好像煎得燶了一點,不過除此之外,大致總算不過不失。 咖央多士 ($29), 2.5/5還是覺得薄多士跟咖央醬比較合得來,加上沒有滑溜的牛油相伴,味道更加普通,二十九元的身價似乎有些進取。由於時間緊迫,還未有空一試侍應極力推介的干炒牛河和肉絲炒麵 ,相信還是要改天擇日重賽。

公司湯通粉 ($39), 3/5

公司湯通粉
咖央多士 ($29), 2.5/5
咖央多士

2015-05-05
網上見到巴黎冰室既芝士撈薯仔麵,仲有佢既西多士同金磚,就好想黎食。經歷完黃雨、紅雨、黑雨、落雨既早上中午12:30 我來到這裡 店內 人唔多我坐左一邊望住好多黑白淡奶店小二二話不說先送上一小碗羅宋湯 料足 好味 由於我都好有目標,所以都冇咩點望食牌就叫左特餐 不過望多幾望,發覺都幾多其他野想試例如佢既營養餐有鮮奶粟米片、飲品有兒童鴛鴦、滾水鮮蛋仲有下午茶先有既西多士..都等左10多分鐘先上一杯咖啡飲一啖 唔苦澀、夠滑、又唔會冇左咖啡香當然 學其他樓主講 又冇得同其他咖啡店比但 至少係同一般茶餐廳唔同 等左大概20分鐘期待已久的粟米芝士撈薯仔麵終於出場!仲有煙肉碎、溫泉蛋同金磚呀!用上薯仔麵,麵質自然較彈牙!芝士汁芝士味夠,但佢唔會太「漏」,所以食完唔會好滯,好正呀 再加上溫泉蛋蛋汁撈埋,仲有煙肉調味好正好正!反而個「金磚」個名太正,上到黎見到薄到似多士味道OK, 不過期望太大姐 ._.我慢慢等,侍應慢慢上,我慢慢食,出面慢慢落雨巴黎冰室食佢既一份懷舊食佢既慢活食佢既恬靜

經歷完黃雨、紅雨、黑雨、落雨既早上
中午12:30 我來到這裡
店內 人唔多
我坐左一邊
望住好多黑白淡奶
店小二二話不說
先送上一小碗羅宋湯
料足 好味
蓄茄湯 - 送既 :)
由於我都好有目標,所以都冇咩點望食牌就叫左特餐

不過望多幾望,發覺都幾多其他野想試
例如佢既營養餐有鮮奶粟米片、飲品有兒童鴛鴦、滾水鮮蛋
仲有下午茶先有既西多士..
都等左10多分鐘
先上一杯咖啡
飲一啖
唔苦澀、夠滑、又唔會冇左咖啡香
當然 學其他樓主講 又冇得同其他咖啡店比
但 至少係同一般茶餐廳唔同
唔多一般既咖啡 :)
等左大概20分鐘
期待已久的粟米芝士撈薯仔麵終於出場!
仲有煙肉碎、溫泉蛋同金磚呀!
粟米芝士溫泉蛋撈薯仔麵
用上薯仔麵,麵質自然較彈牙!
芝士汁芝士味夠,但佢唔會太「漏」,所以食完唔會好滯,好正呀

再加上溫泉蛋蛋汁撈埋,仲有煙肉調味
好正好正!

反而個「金磚」個名太正,上到黎見到薄到似多士
味道OK, 不過期望太大姐 ._.

我慢慢等,侍應慢慢上,我慢慢食,出面慢慢落雨
巴黎冰室
食佢既一份懷舊
食佢既慢活
食佢既恬靜

2015-05-26
唔多一般既咖啡 :)
2015-05-24 881 浏览
最近許多茶餐廳形式都叫冰室,實際上加了冰室兩個字是否吸引多些人注目就不得言知。對於這間鋪就令我喜出望外,食物質數不錯,內裏佈置到真的像懐舊冰室,而侍應也十分有禮。裝修中西合壁,牆上掛滿充滿法國巴黎情懷的掛畫,而地板有法式cafe愛用的黑白方格,貫徹巴黎冰室的名字。我㸃了常餐是番茄牛通,十分入味,牛肉不會煑得太老,湯汁濃郁,比中環出名果間仲好味道!其他配以金𥖁,其實是類似西多士,都幾脆囗,而炒蛋同火腿就略為普通咗D。奶茶是傳統冰室西冷紅茶,茶味香濃!侍應哥哥都十分貼心,個個都好有禮地安排座位,甚至會加送例湯,的確窩心!
茶餐廳是每一個香港打工仔都會去的地方,還記得很久以前經濟還沒有這麼好的時候,茶餐廳甚至是很多人每天必到的地方,以往茶餐廳大部份都是叫做冰室,不知甚麼時候冰室兩字開始消失了,最近冰室又開始回來了。大部份叫作冰室的餐廳,無論裝潢還是每一個擺設都希望走一點舊香港的格調,香港人念舊,人念舊,筆者有時候也會在想十多年前的事,有時候會想剛出世住在港島區的事,冰室是很多人的集體回憶。這一次來到開店不久的巴黎冰室,這裡按潔淨度怎也不算一間冰室,頓時令筆者想起華星冰室這一間很多人光顧的店舖。恰好放飯時間,這裹已經人山人海,人多節奏也非常快,店員卻給人感覺駕輕就熟,看一看餐牌大致跟普通茶餐廳差不多,唯獨最吸引筆者的就是它們的自家創意食品。首次踏進店內,看過不少人推介的是粟米芝士撈薯仔麵 ($56),所以立即來了一個,由於筆者不好粟米於是這個薯仔麵也走了這個部份,除了粟米外這個麵也有煙肉及金磚仔,份量較預期的來得多。撈芝士麵最重要是芝士本身,這一個芝士汁濃稠度恰好不會太漿口,而且帶有微鹹。煙肉吃起來較硬,再配上蛋黃配起來感覺有一點像中式的卡邦尼意粉。很少在茶餐廳吃到薯仔麵,這個也做得頗出色,不知是否薯仔麵局
粟米芝士撈薯仔麵
首次踏進店內,看過不少人推介的是粟米芝士撈薯仔麵 ($56),所以立即來了一個,由於筆者不好粟米於是這個薯仔麵也走了這個部份,除了粟米外這個麵也有煙肉及金磚仔,份量較預期的來得多。撈芝士麵最重要是芝士本身,這一個芝士汁濃稠度恰好不會太漿口,而且帶有微鹹。煙肉吃起來較硬,再配上蛋黃配起來感覺有一點像中式的卡邦尼意粉。很少在茶餐廳吃到薯仔麵,這個也做得頗出色,不知是否薯仔麵局限的關係伴得不太散,如果可以再散一點更好,金磚仔是類似多士的麵包類,入口煙韌不算油膩,整體上筆者認為無論性價比及味道都要比芝士麵專門店新記為好,值得一試。
凍奶茶
隨餐點了一杯凍奶茶,也想不到凍奶茶的水準也是很不俗,茶香奶滑,甜度剛剛好,用上了不銹鋼杯,更為冷凍,好喝。
想不到這一間巴黎冰室也讓筆者大開眼戒,除了筆者吃的芝士麵外,還有幾款自創食品值得一試,如公仔麵Pizza,奈何筆者只有一個人前來用膳,要試多一點比較難呢,希望快點能走出尖沙咀區。