2024-11-10 268 浏览
這間店舖不算太大間,但仍然有舒適的用餐環境,冷氣光線都很足夠,座位亦舒服;另外亦有很多款式的米線供客人選擇,有肉丁、有牛腩牛筋、有泡椒肥腸、有麻辣牛肉、有豬軟骨、五花腩⋯米線與平時店舖的米線口感很不同,食材是正宗的湖南口味,原材料由湖南直送至香港,屬於很難得的。湯底是每日用了新鮮的豬骨熬製而成,無添加味精,原汁原味,好濃郁。該店舖的辣椒醬,剁辣椒都是自家製作的,採用了多種乾辣椒🌶️等等,獨家秘製調料,很有特色喔。湖南麻辣牛肉米線/大辣 $59大大塊的牛肉,份量超級足,米線彈牙爽口,每一條都很細緻,麻辣風味亦讓人一試難忘,不是一般的辣椒粉,不會辣得肚痛,而是讓你辣得開胃🤤越辣越想食,維持在口腔的辣味,不會嗆到入心。紅燒肉丁米線 $58肉丁經過紅燒後讓每塊肉都入味,純正的肉感,肥瘦搭配而不膩,口感一流,賣相開胃。色香味俱全~不能吃辣的朋友則可以選擇這款米線,好吃的招牌之一。紅油抄手/8隻 $38除了米線外,我們也嘗試了一些小食,紅油抄手不同的是似親手包的雲吞,裏面有肉碎和菇的餡,口感新鮮,也可以一試。老闆娘很熱情,親和力,特意額外再送一小碟肥腸給我們嘗試,很友善,肥腸的味道很出,沒有太多肥膏

湖南麻辣牛肉米線/大辣 $59

紅燒肉丁米線 $58

紅油抄手/8隻 $38

老闆娘很熱情,親和力,特意額外再送一小碟肥腸給我們嘗試,很友善,肥腸的味道很出,沒有太多肥膏,清洗得乾淨,鹹辣適中,新鮮而不膩,些許彈牙爽口,喜歡吃肥腸的朋友可以試試。

檸檬茶
吃辣時配一杯凍檸茶真是很爽!緩和了辣味又有種清新的感覺!

在香港能找到特色的店鋪很難得,而保有正宗口味的食物自然是難上加難,好東西當然要分享!所以推薦喜歡吃米線的朋友可以在有空時/經過便來嘗試一番~另外祝老闆生意興隆😋😋我下次再來光顧✌️✌️

常得館湖南米線 (元朗)
湖南麻辣牛肉米線/大辣
紅油抄手/8隻
  • 湖南麻辣牛肉米線
  • 自創麻辣五花腩米線
2024-11-29 0 浏览
經過元朗見到湖南米線主打每日新鮮湯底就去試下。湖南麻辣牛肉米線 $59老闆推介必食米線,麻辣牛肉係每日新鮮炆的,麻辣香濃,每一舊牛肉都吸哂香味,怕辣的可以分開上,自己放落湯。配上米線香濃好味。紅燒肉丁米線 $58怕辣的可以試呢個紅燒肉丁米線,只要表面紅油有少少辣,其他都唔辣,可以更清楚試到濃郁湯底,好香豬骨味,加上半肥瘦的肉丁,好滿足。總結嚟講呢間米線同我之前食過的每一間都唔同,佢係有麻辣的重口味但同時有家的味道的感覺,湯底好似老火湯,值得一試
經過元朗見到湖南米線主打每日新鮮湯底就去試下。

湖南麻辣牛肉米線 $59

紅燒肉丁米線 $58
📍#常得館湖南米線 (元朗)元朗西菁街30號地舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️✨#湖南麻辣牛肉米線💰$59米線以香辣的牛肉為主角,牛肉切得薄薄,啖啖都有肉味,唔會乾柴。湯底濃郁,辣味十足,食落去有種熱辣辣嘅感覺✨#自創麻辣五花腩米線💰$58五花腩嘅油脂豐富,口感滑順,配上湖南米線,兩者形成咗好好嘅對比。五花腩嘅香氣撲鼻而來,米線吸收晒醬汁,食完真係唔想停。✨#涼拌貓耳朵(半份)💰$22貓耳朵的脆脆口感令人停唔到,不停咁食,食得辣既可以同老闆講整辣啲比你食完老闆重好好客,送左兩隻桔仔比我地食😂 非常滿足▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
📍#常得館湖南米線 (元朗)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#湖南麻辣牛肉米線💰$59

✨#自創麻辣五花腩米線💰$58

✨#涼拌貓耳朵(半份)💰$22

食完老闆重好好客,送左兩隻桔仔比我地食😂 非常滿足

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-11-23 75 浏览
呢間米線店位於千色廣場後面就喺富達廣場B座旁邊 好易搵我哋首先叫左個自創麻辣五花腩米線$58呢個米線個湯底真係幾辣 辣得好過癮鍾意食辣嘅朋友一定會勁鍾意❤️另外啲五花腩真係超級正,可以話係我食過嘅五花腩入面嘅頭3位😻😻佢層皮嘅口感超正,半肥瘦個口感係超正🤩而且調味調得好好,佢加左啲豆豉,而配菜就加左啲雲耳同蒜,好香😀食五花腩最怕係如果處理得唔好嘅話會有豬肉腥味,但佢完全💯處理得勁好,一啲都唔腥。另外叫左個常得牛腩米線$59平時成日食潮洲牛腩河,而家試吓呢間常得牛腩米線🍜雖然係唔同感覺,但絕對係各有各好食,一啲都唔會比下去!佢嘅牛腩份量都好多,而且好有風味,湯底正,牛腩亦炆得啱啱好。呢間餐廳絕對有下次😋😋😋
呢間米線店位於千色廣場後面
就喺富達廣場B座旁邊 好易搵

我哋首先叫左個自創麻辣五花腩米線$58

呢個米線個湯底真係幾辣 辣得好過癮
鍾意食辣嘅朋友一定會勁鍾意❤️
另外啲五花腩真係超級正,
可以話係我食過嘅五花腩入面嘅頭3位😻😻
佢層皮嘅口感超正,半肥瘦個口感係超正🤩

另外叫左個常得牛腩米線$59
呢間餐廳絕對有下次😋😋😋

2024-11-07 173 浏览
喺元朗千色店附近,搵到一間食正宗湖南米線😋快食一個午餐🙆🏻‍♀️舖頭細細,環境乾淨,熟客好多😉鍾意食麻辣嘅朋友一定要試吓🙋🏻‍♀️辣得好過癮香菇豬軟骨米線 $58如果唔食辣嘅朋友可以嗌呢個🙆🏻‍♀️米線湯底非常鮮美,香菇好香吸收晒湯底嘅味道😊 豬軟骨好正🙌🏻肉質軟嫩,咬下去時有種融化在口中的感覺,十分滿足😍米線口感一般,可以轉薯粉(+$5)涼拌豬爽耳 (半份)$28口感好爽😄脆爽的耳朵搭配香醋同辣椒油,唔會過於油膩,好開胃小菜,半份分量剛好,唔會太少👍🏻📍 常得館湖南米線元朗西菁街30號地舖

香菇豬軟骨米線 $58

涼拌豬爽耳 (半份)$28

📍 常得館湖南米線
2024-11-06 137 浏览
已經第二次過嚟元朗食呢一間餐廳了,一如既往地好食是我最愛食的米線😍😍 湖南麻辣牛肉米線個湯底麻麻辣辣非常之好食,同埋入邊嘅牛肉亦都大大嚿非常足料👍👍重點係食完都唔會覺得太口渴👍常德牛腩米線個湯底非常之好味推介推介!! 而且米線都煙煙韌韌,唔會好容易斷👍👍另外牛腩亦都非常之足料有非常多件 紅油抄手(八隻)湯底是酸酸辣辣的,而且亦都有辣到可以選擇,也是很不錯👍👍 再嚟食都冇失望,所以下次再過嚟試吓唔同嘅米線👍👍😎 地址:常得館湖南米線 (元朗)元朗西菁街30號地舖

常德牛腩米線

紅油抄手(八隻)
湯底是酸酸辣辣的,而且亦都有辣到可以選擇,也是很不錯👍👍

再嚟食都冇失望,所以下次再過嚟試吓唔同嘅米線👍👍😎

地址:常得館湖南米線 (元朗)
元朗西菁街30號地舖
這間呢間位於元朗嘅湖南米線小店 @chang_de_guan絕對要嚟捧場!佢嘅麻辣湯底辣得好過癮,但又唔會好油膩,其他湯底都一樣鮮甜,價錢又唔貴,地點又方便,值得嚟試吓😋✨ 湖南麻辣牛肉米線 $59👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯底十級辣🌶️ 🌶️ 🌶️!牛肉鮮嫩多汁,米線份量大,一試難忘✨ 香菇豬軟骨米線 $58👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯底好鮮甜,香菇同豬軟骨好入味,令人食指大動✨ 紅油抄手(8隻)$38👍🏻👍🏻👍🏻調味做得好好,辣味夠香,夠哂爽✨ 涼拌皮蛋 $36👍🏻👍🏻👍🏻皮蛋晶瑩剔透,加上蒜香同辣油,勁好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

✨ 湖南麻辣牛肉米線 $59
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 香菇豬軟骨米線 $58
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
湯底好鮮甜,香菇同豬軟骨好入味,令人食指大動

✨ 紅油抄手(8隻)$38
👍🏻👍🏻👍🏻
調味做得好好,辣味夠香,夠哂爽

✨ 涼拌皮蛋 $36
👍🏻👍🏻👍🏻
皮蛋晶瑩剔透,加上蒜香同辣油,勁好味

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2024-10-22 196 浏览
👨🏻‍🍳常得館湖南米線 (元朗)📍元朗西菁街30號地舖 「系有驚喜既米線🤤」 繼續探索元朗米線😽8、9點都仲好多人食既餐廳應該吾伏,見到餐牌上寫住每天用新鮮豬骨熬製湯底,絕無添加味精,但望落又好似好heavy,究竟系點呢?🙂‍↔️ 系有驚喜既🤤老闆娘好體貼,我地叫小辣🙈不過佢地肉已經調好味,但系可以幫我地分開上,等我地無咁辣🤤🫶🏻上枱已經好香,湯試完一啖會再想飲一啖,好惹味!!令我諗起最近好紅既黑白大廚米芝蓮三星安成宰煮既烤大蒜拉麵😝(雖然未食過🙈)湯底好香濃、有蒜有蔥🤤重點豬骨湯底,夠味不會過咸!!米線比平時食開既較有口感,好煙韌!! #自創麻辣五花腩米線 #湖南麻辣牛肉米線 🍹凍檸茶小小似玉泉檸檬茶 #常得館湖南米線 #香港米線關注組
👨🏻‍🍳常得館湖南米線 (元朗)
📍元朗西菁街30號地舖

「系有驚喜既米線🤤」

繼續探索元朗米線😽
8、9點都仲好多人食既餐廳應該吾伏,
究竟系點呢?🙂‍↔️

系有驚喜既🤤
老闆娘好體貼,我地叫小辣🙈
上枱已經好香,
湯試完一啖會再想飲一啖,
好惹味!!
湯底好香濃、有蒜有蔥🤤
重點豬骨湯底,夠味不會過咸!!
米線比平時食開既較有口感,好煙韌!!

#自創麻辣五花腩米線 #湖南麻辣牛肉米線

🍹凍檸茶
小小似玉泉檸檬茶
凍檸茶

#常得館湖南米線 #香港米線關注組

凍檸茶
正宗湖南米線 常得館湖南米線 (元朗)🧡平時食得多大型連鎖店米線🤭今次就去咗元朗一間小店來自湖南米線🍜😋😋湖南食材直送 湯底每天用新鮮豬骨熬製而成▪ 湖南麻辣牛肉米線$59 牛肉嘅數量好多🫶🏻湯底好辣但好濃郁 ▪ 自創麻辣五花腩米線$58 五花腩嘅肥瘦分明 肉質嘅口感嫩滑🥰再配埋濃郁嘅豬骨小辣湯底 👍🏻 ▪檸檬茶$9 用新鮮嘅檸檬製成檸檬茶🍋茶味濃郁食物:🌕🌕🌕🌕🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭指數 :🌕🌕🌕🌕🌑@chang_de_guan📍元朗西菁街30號地舖
正宗湖南米線 常得館湖南米線 (元朗)🧡

▪檸檬茶$9 用新鮮嘅檸檬製成檸檬茶🍋茶味濃郁

食物:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭指數 :🌕🌕🌕🌕🌑

@chang_de_guan

📍元朗西菁街30號地舖

2024-10-07 225 浏览
原來元朗都食到正宗雲南風味!!常得館湖南米線位於富達廣場後面,一入門口已經聞到好香香料味🥰店家用上湖南直送食材,加上獨家秘製調料,做出區內少見既正宗湖南米線 🇨🇳🔸自創麻辣五花腩米線五花腩肥瘦適中,用上不同香料炆煮過後非常入味,而且口感軟腍唔怕乾。湯頭用豬骨熬製,有濃郁香料味及辣香,刺激得來唔怕太油膩!店家所用米線原來係自家研製,由全米製造,口感比一般米線爽滑煙靭,配合獨家調料更加有特色🥰🔸湖南麻辣牛肉米線店員介紹麻辣牛肉用上超過30種香料調味,先炒香再炆煮,令香料味道完全滲入牛肉當中🌶️肉質保留嚼勁,同彈牙米線一齊食口感更豐富!🔸涼拌皮蛋、拍青瓜兩款小食都用上辣椒、蒜蓉、蔥花等調味,份量好足,其中最鍾意涼拌皮蛋,調料同軟滑皮蛋混埋一齊非常惹味🤤

🔸自創麻辣五花腩米線

🔸湖南麻辣牛肉米線
🔸涼拌皮蛋、拍青瓜
2024-10-07 194 浏览
米線係我至愛😍早個零禮拜喺屋企附近行過見到間湖南米線都幾正咁🤪就去左試😍我叫左碗👇🏻一試愛上😝香菇豬軟骨米線米線比較腍身😅豬軟骨煮至軟爛,肉質嫩滑且富有彈性,帶有微微的膠質感☺️湯底新鮮熬製好濃味😐涼拌貓耳朵木耳的口感非常脆嫩😊加入醋和辣椒油,帶來酸辣的風味,刺激味蕾😄飲品配忌廉汽水餐廳環境比較簡約🤣空間比較大🤪座位尚算闊落😉店裡主打正宗米線🍜自家秘製~全人手製作😜😜

香菇豬軟骨米線

涼拌貓耳朵

飲品配忌廉汽水

餐廳環境比較簡約🤣空間比較大🤪座位尚算闊落😉

店裡主打正宗米線🍜自家秘製~全人手製作😜😜

2024-09-26
2024-09-26 183 浏览
店舖雖然小小一間,製作食物態度卻很認真,堅持選用正宗湖南常德米線 👍🏻🔸香菇豬軟骨米線 $58豬軟骨很入味,煮得一咬即散 🤤 米線很幼身口感順滑,湯底是新鮮豬骨熬製而成,無添加味精,加上獨家秘製調料,令人回味無窮!🔸酸豆角肉沫米線 $58在香港很少機會可以吃到酸豆角,酸酸辣辣超級開胃!米線吸收了湯底的麻辣和酸豆角的酸辣,辣的味道讓人欲罷不能 😍想吃麻辣米線,除了連鎖店外,可以嘗試品嚐這間正宗湖南米線 😋 感受獨特的湖南風味!

🔸香菇豬軟骨米線 $58

🔸酸豆角肉沫米線 $58

2024-09-23 158 浏览
這間食湖南米線的小店絕對值得一試!無論是麻辣湯底還是湯料的美味,都讓人回味無窮。米線麻辣夠辣,卻又不過於油膩,每一口都能感受到湖南風味的獨特魅力。豬大腸的入味讓人驚艷,五花腩的肉質鮮嫩多汁,份量絲毫不感到孤寒,足以讓人一試難忘。更令人驚喜的是湯底的鮮美,勁道十足,散發出來的香氣讓人食指大動。這家小店不僅價格相宜,更是一個讓人值得一去再去的米線小店。絕對推薦給所有喜愛米線的朋友! 我已預備好去第二次第三次☺️
豬大腸豬腩肉麻辣米線
豬大腸豬腩肉麻辣米線
2024-09-20 140 浏览
平時成日食雲南米線🍲想唔想試吓 辣辣地嘅 湖南風味米線喺元朗有一間專食 自家製彈牙米線 Q彈薯粉又出名 湖南麻辣 ~🌶️成功喺米線關注組得到一席位🐽香菇豬軟骨米線 ($58)果然係自家製米線,口感滑順,彈性十足仲吸附了無味精、新鮮豬骨熬製而成嘅湯汁湯底濃郁之餘,帶有香菇的鮮香和一絲淡淡的辣味而🐖豬軟骨經過長時間的炖煮肉質嫩滑、骨肉分離🐂風味牛展薯粉 ($68,轉薯粉另加$5)牛展肉質鮮嫩,薯粉的Q彈感 亦都吸收了湯底的味道讓人回味無窮
平時成日食雲南米線🍲
想唔想試吓 辣辣地嘅 湖南風味米線
喺元朗有一間專食 自家製彈牙米線 Q彈薯粉
又出名 湖南麻辣 ~🌶️
成功喺米線關注組得到一席位

🐽香菇豬軟骨米線 ($58)
果然係自家製米線,口感滑順,彈性十足
仲吸附了無味精、新鮮豬骨熬製而成嘅湯汁
湯底濃郁之餘,
帶有香菇的鮮香和一絲淡淡的辣味
而🐖豬軟骨經過長時間的炖煮
肉質嫩滑、骨肉分離

🐂風味牛展薯粉 ($68,轉薯粉另加$5)
牛展肉質鮮嫩,
薯粉的Q彈感 亦都吸收了湯底的味道
讓人回味無窮
元朗有間少見嘅湖南米線,平時都係食開雲南米線,一於睇吓有咩分別! 🍜我哋叫咗兩碗米線,同一個滷水豬耳小食🍲 豬軟骨米線🍲 常得一品米線呢度湯底每天用新鮮豬骨熬制而成,絕無添加味精,佢哋嘅辣集合咗香、辣、酸,辣椒方面用咗古法泡椒,所以食起上嚟冇咗雲南米線嗰浸麻,啲泡椒味更加突出。米線方面比雲南米線粗身爽滑,口感煙韌彈牙 🌶️常得一品即係雜錦,咩都有啲,五花腩、腩肉片、豬軟骨、牛筋、牛腩、冬菇。分量超多!我覺得最好食係豬軟骨,夠晒腍,牛腩都好腍,食落癡牙,麻辣腩肉鹹香味十足,麻辣味好正~ 🍖豬耳份量好多,係鹹咗少少 🐷

我哋叫咗兩碗米線,同一個滷水豬耳小食
🍲 豬軟骨米線
🍲 常得一品米線

豬耳份量好多,係鹹咗少少 🐷