2010-04-13 24 浏览
一班好姐妹久不久都會一聚,今次有人提議嚟呢度食,因為有人話見到咁多人話好味咪嚟試吓囉!一行五人六點九嚟到,呢個時候人未係咁多!西裝叔叔同我地講如果坐入啲冷氣會勁少少,如果怕凍坐出外面會好啲!咁我地決定坐外面佢有幾款例湯,但每晚都唔同款,menu仲寫埋邊款湯有咩功效添!當我地睇緊食乜時,有個叔叔見我睇緊個湯menu就主動走嚟同我講今晚個湯係乜!又幾好心喎! 我地唔知啲嘢有幾大碟,所以叫咗四餸一炒飯我地一邊傾一邊等,突然有個侍應行埋嚟收咗一對公筷之後又俾過對我地,乜事呢?我個姐妹話見到對筷子有少少污濁,都未等我地出聲佢已經主動幫我地換咗!都好細心呀吓!啲嘢都上得好快,但快之外都好夠熱個齋魯味差咗少少,因為比較鹹,同好似冇乜得選擇...芋頭魚超正!! 皮夠跪又夠香!(不過當我同個朋友想拎起部機影相時個姐姐已經一刀切咗落條魚度... 唔制呀!!!)鼎湖上素好味!好多姑同好多竹笙,味唔濃,正!唔記得乜乜炒飯,大大碟,飯炒得夠爽夠香,粒粒分明,好!豬肉粉包,好味!個皮唔硬,入面又有姑同其他菜,清清地!跟住我地一路食一路傾,到咁上下再叫個甜品 - 荳莎窩餅!超正呀! 唔係好甜,又熱,連我呢個唔鍾意食

我地唔知啲嘢有幾大碟,所以叫咗四餸一炒飯

啲嘢都上得好快,但快之外都好夠熱

個齋魯味差咗少少,因為比較鹹,同好似冇乜得選擇...

芋頭魚超正!!

鼎湖上素好味!好多姑同好多竹笙,味唔濃,正!

唔記得乜乜炒飯,大大碟,飯炒得夠爽夠香,粒粒分明,好!

豬肉粉包,好味!個皮唔硬,入面又有姑同其他菜,清清地!

唔係好甜,又熱,連我呢個唔鍾意食乜莎物莎嘅人都覺得掂呀!

另外個姐姐話送糖水什我地食,係芋頭西米露呀!又掂喎!暖暖地,少少甜,好味!

可能我地班友幾個月冇見特別多嘢講,一坐就四個幾鐘!真係人到癲!好彩冇俾人趕同用唔友善目光bear住啫!
 不過可能又唔係齋期,又唔係星期六日啦!如果係我地都唔好意思坐咁耐啦!

一句總結:會再嚟!!!
齋魯味
炒飯
豬肉粉包
芋頭西米露
荳莎窩餅
  • 芋頭魚,荳莎窩餅
(非会员)
2010-03-23 7 浏览
唸住星期一唔會太多人,點知七點已經人山人海。試左福卷拼乳豬: 的我覺得一般啫。只係個醬汁似乳豬醬。荔芋香芒脆卷蘿蔔絲酥卷: 七點已經買哂,試唔到。炸雲吞: 大大碟有六隻。好好味。食落原全唔似冇蝦。炒茄子: 有雞脾菇、韓國菇同茄子。東坡肉: 用豆做東坡肉嘅肥肉,外貌似東坡肉,不過味道嘛嘛。黑椒鐵板牛肉粒: 不過不失。芋頭燴飯: 好香芋頭味、但係啲飯有啲「傑」。甜品: 估唔到仲有甜品添。粟米芋頭西米露。好香芋頭味,不過可以煲得太耐啲芋頭溶哂。侍應仲好好服務添。
唸住星期一唔會太多人,點知七點已經人山人海。
試左福卷拼乳豬: 的我覺得一般啫。只係個醬汁似乳豬醬。
荔芋香芒脆卷蘿蔔絲酥卷: 七點已經買哂,試唔到。

炸雲吞: 大大碟有六隻。好好味。食落原全唔似冇蝦。
炒茄子: 有雞脾菇、韓國菇同茄子。
東坡肉: 用豆做東坡肉嘅肥肉,外貌似東坡肉,不過味道嘛嘛。
黑椒鐵板牛肉粒: 不過不失。
芋頭燴飯: 好香芋頭味、但係啲飯有啲「傑」。
侍應仲好好服務添。

2010-03-22
2010-03-08 8 浏览
為同行嘅食素親戚,過年後食番餐素就揀咗常悅,既合眾人口味,亦可試真半時忽略嘅食材原味,更可讓平時裝住大魚大肉嘅腸胃抖一抖!常悅摩登得哩唔會太過古靈精怪,菜式多專注於用材及烹調味道,唔會太花巧,比較啱我親戚口味,因為佢真係食齋人,扮牛扮馬嘅素菜佢唔啱,故此,我哋嗌嘢都係以食原味為主嘅素菜。先上兩點心:滬色炸春卷、蒸香菇蘿蔔糕,前者無乜特別,但後者好正,食出清甜蘿蔔味,加埋柔軟嘅質感同菇香,真係簡單而食出真味嘅點心!炒兩個小菜,都係想食材料原味,所以揀咗一個栗子鮮竹煲,另一個就係欖菜蓮藕鮮冬菇,兩者都好對板,前者栗子粉香,配上爽脆鮮竹筍,雖然口感各異,但味正又夾喎,再者,醬料味不濃,先至唔會冚咗栗子同鮮竹筍嘅味!至於後者,欖菜鹹鹹香香,蓮藕薄切炒得脆口,加埋肥大肉厚嘅鮮冬菇,唔錯唔錯嘅選擇!得點心同小炒頂唔得飽,所以唔少得叫個飯,睇開食評讚哩個焗芋頭飯好,梗要試試驗明正身啦,乜都唔使講,凈係焗芋又粉又香已經夠照,飯粒分明但唔乾身,撈埋少少獻汁哩食,果然好介紹。最後,總要點個糖水作結至覺得餐飯夠完整,招牌生磨合桃露,二話不說就揀定係佢,鍾意合桃味道嘅人一定愛死佢,原合桃生磨引出,爆發濃郁合桃

最後,總要點個糖水作結至覺得餐飯夠完整,招牌生磨合桃露,二話不說就揀定係佢,鍾意合桃味道嘅人一定愛死佢,原合桃生磨引出,爆發濃郁合桃香味,幼滑得一呷就滑過喉嚨,仲有濃稠、甜度啱啱好,一窩可分成六、七碗,抵食
!至緊要親戚都滿意哩餐晏仔!
外廳環境
素食午餐的開始
滬色炸春卷、蒸香菇蘿蔔糕
栗子鮮竹煲
欖菜蓮藕鮮冬菇
生磨合桃露,下次哩一定再叫!
焗芋頭飯,焗芋又粉又香,好味呀!
外廳環境
滬色炸春卷、蒸香菇蘿蔔糕
栗子鮮竹煲
欖菜蓮藕鮮冬菇
生磨合桃露,下次哩一定再叫!
焗芋頭飯,焗芋又粉又香,好味呀!
2010-03-07 70 浏览
It was a quick dinner after work. And yes I love veggie dinner again!!!Appetizer: 法式焗牛油果 excellent texture & taste and smell great Must try item!Main course: 泰式明爐魚 The soup /sauce is made of Tung Yum Gong Soup It tasted quite like fishes!Main course: 海棠滑豆腐 Compare to the Thai Fish, it was definitely much lighter in flavour but it was freshDessert: 椰汁西米露

Must try item!
It tasted quite like fishes!
Dessert: 椰汁西米露
法式焗牛油果
海棠滑豆腐
2010-03-02
法式焗牛油果
2010-03-02 13 浏览
今日係十五兼元宵節, 諗住清清地食個齋, 就出事.2個人要搭枱都ok, 但係可唔可以唔好甘懶呢. 2張方枱上面加圓板, 但係底下方枱d角又凸晒出黎, 頂住晒.order乜野都話買晒, 豆腐都無點開齋舖呀...最後食左粉皮, 羊腩煲同鴛鴦粉我未試過食甘難食既粉皮, 又碎又鞋.羊腩煲超咸, d汁好似胡仔甘, 最好食係d生菜.鴛鴦粉係普通酒樓菜, 因為已經叫到無野好叫
今日係十五兼元宵節, 諗住清清地食個齋, 就出事.
2個人要搭枱都ok, 但係可唔可以唔好甘懶呢.
order乜野都話買晒, 豆腐都無點開齋舖呀...
最後食左粉皮, 羊腩煲同鴛鴦粉
我未試過食甘難食既粉皮, 又碎又鞋.
羊腩煲超咸, d汁好似胡仔甘, 最好食係d生菜.
鴛鴦粉係普通酒樓菜, 因為已經叫到無野好叫
2010-02-28
2010-02-23 9 浏览
今日第一次去呢間常悅食晏,食品一般...但服務員態度差劣,好似唔想做咁...食完飯同個侍應講可以上埋糖水,佢態度好差咁話:等陣!但當時根本冇其他緊要嘢做緊,又冇其他客叫佢做嘢...跟住糖水送到嚟到得一半都算嘞,送到埋枱時個侍應黑口黑面,好似我乞佢碗糖水咁,跟住都費事食(免得激親自己),即刻叫個部長同我埋單...埋單時仲同個部長講今日係我第一次嚟幫襯,不過,亦都係最後一次嚟!食個 lunch啫,因乜要咁受氣,唔想做咪唔好做囉,要做就做好自己本份,大佬我入嚟食嘢要俾錢架!!!去茶餐廳食嘢都唔使睇人面色 la,家陣咩世界呀!
今日第一次去呢間常悅食晏,食品一般...

服務員態度差劣,好似唔想做咁...

食完飯同個侍應講可以上埋糖水,佢態度好差咁話:等陣!
但當時根本冇其他緊要嘢做緊,又冇其他客叫佢做嘢...

跟住糖水送到嚟到得一半都算嘞,送到埋枱時個侍應黑口黑面,
好似我乞佢碗糖水
,跟住都費事食(免得激親自己),即刻
叫個部長同我埋單...

本份,大佬我入嚟食嘢要俾錢架!!!

去茶餐廳食嘢都唔使睇人面色 la,家陣咩世界呀!

2010-02-23
2010-01-06 19 浏览
想吃這間素食餐廳已很久了,有一次來到,但未開門,不能品嚐。由於正值齋期,餐廳要分兩段時間。我們選擇了第二時段,七點九才可進入。餐廳內位置很迫,可能人多關係,每個地方都擺滿枱椅,行人路亦没多大位置,我的椅子背部更緊貼別人的二人枱。餐廳職員手快脚快幫手落單,食物送來的速度亦相當快。齋鹵味 : 一般貨式泰式明爐魚:頗特別,用魚型爐明火盛載着,加上酸酸辣辣的醬汁,很惹味。四川口水雞:有花生醬味,不辣,味道一般。東坡醬汁肉方:做得很像,吃下亦有像肉的味道和肉的脂肪,醬汁濃郁。海棠滑豆腐:没有什麼特色。福卷拼乳豬:福卷熱,乳豬似,加上乳豬汁一起放進口裡,好味。
想吃這間素食餐廳已很久了,有一次來到,但未開門,不能品嚐。

餐廳職員手快脚快幫手落單,食物送來的速度亦相當快。

齋鹵味 : 一般貨式

四川口水雞:有花生醬味,不辣,味道一般。

海棠滑豆腐:没有什麼特色。

福卷拼乳豬:福卷熱,乳豬似,加上乳豬汁一起放進口裡,好味。

齋鹵味
四川口水雞
東坡醬汁肉方
海棠滑豆腐
2009-12-30
2010-01-05 8 浏览
有朋友牙痛食唔到刺激野,就決定黎試試食齋六點半就坐低左到七點幾等齊人先嗌野食都無人趕,可能因為我地早到啦整體D野食都OK,同埋有D真係好似肉既口感,咕嚕素球就係~~糖醋魚略嫌酸左少少,但炒年糕同素扒都幾好食仲有避風塘炒飯都好正提一提係個羊腩煲就麻麻地,唔似同埋無乜特別,味道都有D怪,可能始終都係素啦九個人食左$640,七菜加一飯一炒河都幾好食,不過份量係細左少少囉
有朋友牙痛食唔到刺激野,就決定黎試試食齋

糖醋魚略嫌酸左少少,但炒年糕同素扒都幾好食
仲有避風塘炒飯都好正

九個人食左$640,七菜加一飯一炒河
都幾好食,不過份量係細左少少囉
2010-01-05
  • 避風塘炒飯
好好食吖!!!經常去食素,清吓腸胃. 食甘多間,呢間價錢,同味道算好好. 唔記太得菜色d名。我首推柚子蜜炸素扒(圖),炸素扒上淋柚子蜜汁,超好食,唔油,鬆脆,唔似素。另推褔壽綿綿,蒸小飽(似饅頭)包住脆素件加小小北京田鴨醬食, 個d 焗/炸脆素件好似北京田鴨仲有南瓜海王翅(好似叫金湯海王翅)good good, 東波肉像真度都好高我帶過班食肉獸friend去,佢地都接受到,所以呢間真係OK.價格大約$60-70一個餸. 地方見得人.
好好食吖!!!
經常去食素,清吓腸胃. 食甘多間,呢間價錢,同味道算好好.

價格大約$60-70一個餸. 地方見得人.
好食
爆好食
好食
爆好食
2009-12-01 12 浏览
朋友生日想食啲特別o既嘢, 介紹咗佢嚟呢間食'齋'餐牌同其他餐館冇咩分別, 但係全部'肉'同'海鮮'都係齋, 朋友對樣樣嘢食都好感興趣樣樣都想試, 就叫咗:魚生 - 外表同味道都勁似, 不過口感就仲差少少齋卥味 - 味道一般, 可以不試東坡肉 - 呢款味同口感都勁似, 啲'肉'做到一層層唔同質感, 好考功夫乳豬 - 唔似, 加埋蒸包食, 一般沙律海鮮卷 - 味道不錯糖醋魚 - 呢個最好味, 酸酸甜甜的, 朋友最鍾意食完呢餐'齋', 感覺新奇, 環境, 食物同服務都不錯, 應該會再幫襯唯一缺點: 送的甜品 - 芋頭西米露, 勁'杰', 好似漿糊
朋友生日想食啲特別o既嘢, 介紹咗佢嚟呢間食'齋'

樣樣都想試, 就叫咗:
魚生 - 外表同味道都勁似, 不過口感就仲差少少
齋卥味 - 味道一般, 可以不試
乳豬 - 唔似, 加埋蒸包食, 一般
沙律海鮮卷 - 味道不錯
糖醋魚 - 呢個最好味, 酸酸甜甜的, 朋友最鍾意

糖醋魚
東坡肉
沙律卷
2009-11-24
糖醋魚
東坡肉
沙律卷
態度極差, 一到了門個穿黑西裝的男服務員話0岩0岩坐滿哂, 我和男友都說唔緊要可以等, 之後個服務員便說其實都有一張桌不過要8.00PM交桌, 因為有人book了桌, 咁當時7.00PM食一個鐘都ok 啦, 7.15PM 落完單, 叫了個2人餐, 味道ok啦.D野7.30pm到齊, 一路食一路見佢收起了則邊2張桌, 仲話收埋我地0個張先可以整到張大桌比人, 咁我地都即快食免得阻住人, 到7.45pm 0岩0岩食完碗粥就有個白衫男人走來而且語氣極差地說要同你包起d野嗎? 下唔係掛, 唔係8.00pm交桌嗎? 之後佢仲好惡咁望住我地, 咁樣對客, 根本就已經係趕你走, 唔好阻住佢, 再食下去都冇意思, 所以就埋單, 唔通而家個市真係好到咁, 有生意唔憂做? 細桌就唔係客, 大桌先係!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!走0個時8.00PM, 前前後後食0左幾個字, 趕過返工食 lunch, 既然都想整大桌, 點解又放我地入去呢? 入到去安排又唔妥善, 應變能力極低, 完全冇顧及客人的感受, 以後都唔會再去, 也會呼籲我的朋友不要光
走0個時8.00PM, 前前後後食0左幾個字, 趕過返工食 lunch, 既然都想整大桌, 點解又放我地入去呢? 入到去安排又唔妥善, 應變能力極低, 完全冇顧及客人的感受, 以後都唔會再去, 也會呼籲我的朋友不要光顧.
2009-10-27 22 浏览
那日朋友生日 我們選擇去食素 聽聞旺角有一間素食好味好真素菜 我就與朋友來試食 我們叫了一個2人套餐 3餸1飯2湯2糖水 果然真的好好味 口感好真 不似食素 尤其個碟糖醋魚柳 超好味! 好似食梗真魚 乳豬也很好味 我們評分有85 加了10%服務費連茶介$189 杯茶好貴呀!

我們叫了一個2人套餐
3餸1飯2湯2糖水
果然真的好好味
口感好真

不似食素 尤其個碟糖醋魚柳 超好味!
好似食梗真魚 乳豬也很好味 我們評分有85 加了10%

素什飯
自家製糖水
  • 糖醋魚
2009-09-15 23 浏览
已經唔係第一次o黎食冇錯呢度d野係幾好食,東坡肉好似真肉,個湯雖然係素但係都好夠味!!菜亦上得好快,但係我覺得服務真係有問題。本人食完飯,知dbs card有9折,就比card找數啦點知個員工話我張card磁帶有問題,碌唔到......冇得比9折我!!我好懷疑,食完飯後去買野再碌張dbs card, 完全冇事我唔知係佢部機選擇性地有問題,定係佢存心唔想比折我!!!!!
已經唔係第一次o黎食

本人食完飯,知dbs card有9折,就比card找數啦
我好懷疑,食完飯後去買野再碌張dbs card, 完全冇事
2009-09-15
  • 東坡肉
2009-09-06 25 浏览
We went there for our big sister's birthday dinner last night. Even though we've booked a table in advance but we still had to wait for 45 mins to be seated. It was totally packed with people in there. I thought the food was going be very nice but I was very disappointed in the end. We ordered more than 10 different dishes. There were only 3 of them that were good. Others were just so-so. We were not impressed. I don't think I will go there again.

2009-09-05
2009-08-27 4 浏览
天氣悶熱, 胃口大減, 心血來潮, 不如去食素, 順道清清腸胃。向來不好此道的我, 見各食友推介旺角的常悅素食, 毫不猶豫訂了一張二人枱。接電話的經理非常有禮, 只是說話好像未訓醒 (不過, 仍是有禮貌的 )。很少去食素, 不太了解有甚麼是”必點菜”, 方便順手點了蠻多款式的二人餐:金湯海皇羹 –從名字看來以為是素食店常見的粟米羹, 驚喜地是一個味道極濃的南瓜湯, 熱騰騰的,美味非常。乳豬拼海蜇 – “乳豬皮” 相當脆, “肉” 的部份也很有肉的質感, 配合乳豬醬, 幾可亂真。涼拌海蜇加了微微的麻辣汁, 又是醒胃之作。白靈菰扒時蔬 - 菜牌上寫明了白靈菰, 大家切勿誤會是弄得不好的素鮑魚喔。菘子糖醋魚柳 - 這真一絕! 入口先是惹味香濃的糖醋汁, 一咬之後…咦? 明明是食素, 怎麼皮和肉都有魚味?? 質感結實彈牙之餘, 還真有一絲絲魚肉的口感。更離譜的是, 細嚼炸皮竟真嚐出魚鮮味! 若不事先知道是素食, 真以為是糖醋煎鮫魚。迷你福建炒飯 - 迷你份量也算多, 二人每人兩大碗, 而且很足料。隨餐奉送紫米露, 又是十分足料, 飽得捧著肚走!!整體而言:1- 食物味道非常不錯。對於
)。
隨餐奉送紫米露, 又是十分足料, 飽得捧著肚走!!
整體而言:
1- 食物味道非常不錯。對於未能食素的我來說, 確實驚喜萬分。不過大部份菜色味道頗濃, 雖然好吃, 似乎未必乎合想食清淡一點的食客。
2- 每一道菜是熱騰騰的奉上, 事實上很多食店連這個基本也辦不到呢。
3- 上餐速度很快, 基本上每道菜吃了一口, 另一道已到。
4- 可能我們7點前已到達, 還未坐滿, 所以寧靜舒適。
二人餐$148, 加一及茶芥, 盛惠$189。超值與否, 見仁見智。

2009-08-26
  • 乳豬拼海蜇