2010-04-13
一班好姐妹久不久都會一聚,今次有人提議嚟呢度食,因為有人話見到咁多人話好味咪嚟試吓囉!一行五人六點九嚟到,呢個時候人未係咁多!西裝叔叔同我地講如果坐入啲冷氣會勁少少,如果怕凍坐出外面會好啲!咁我地決定坐外面佢有幾款例湯,但每晚都唔同款,menu仲寫埋邊款湯有咩功效添!當我地睇緊食乜時,有個叔叔見我睇緊個湯menu就主動走嚟同我講今晚個湯係乜!又幾好心喎! 我地唔知啲嘢有幾大碟,所以叫咗四餸一炒飯我地一邊傾一邊等,突然有個侍應行埋嚟收咗一對公筷之後又俾過對我地,乜事呢?我個姐妹話見到對筷子有少少污濁,都未等我地出聲佢已經主動幫我地換咗!都好細心呀吓!啲嘢都上得好快,但快之外都好夠熱個齋魯味差咗少少,因為比較鹹,同好似冇乜得選擇...芋頭魚超正!! 皮夠跪又夠香!(不過當我同個朋友想拎起部機影相時個姐姐已經一刀切咗落條魚度... 唔制呀!!!)鼎湖上素好味!好多姑同好多竹笙,味唔濃,正!唔記得乜乜炒飯,大大碟,飯炒得夠爽夠香,粒粒分明,好!豬肉粉包,好味!個皮唔硬,入面又有姑同其他菜,清清地!跟住我地一路食一路傾,到咁上下再叫個甜品 - 荳莎窩餅!超正呀! 唔係好甜,又熱,連我呢個唔鍾意食
我地唔知啲嘢有幾大碟,所以叫咗四餸一炒飯
啲嘢都上得好快,但快之外都好夠熱
個齋魯味差咗少少,因為比較鹹,同好似冇乜得選擇...
鼎湖上素好味!好多姑同好多竹笙,味唔濃,正!
唔記得乜乜炒飯,大大碟,飯炒得夠爽夠香,粒粒分明,好!
豬肉粉包,好味!個皮唔硬,入面又有姑同其他菜,清清地!
跟住我地一路食一路傾,到咁上下再叫個甜品 - 荳莎窩餅!超正呀! 唔係好甜,又熱,連我呢個唔鍾意食乜莎物莎嘅人都覺得掂呀!
另外個姐姐話送糖水什我地食,係芋頭西米露呀!又掂喎!暖暖地,少少甜,好味!
可能我地班友幾個月冇見特別多嘢講,一坐就四個幾鐘!真係人到癲!好彩冇俾人趕同用唔友善目光bear住啫! 不過可能又唔係齋期,又唔係星期六日啦!如果係我地都唔好意思坐咁耐啦!
一句總結:會再嚟!!!