2021-08-27 670 浏览
今日經過西環,朋友就提起想介紹我食又便又靚嘅腐竹雞蛋湯水。咁排天氣又濕又焗,我都想食番碗滋潤下。但... 無.. 開.. 門.. 隔離店話佢今年都唔開門..希望店主無咩事,正如鋪名咁幸福🙏
今日經過西環,朋友就提起想介紹我食又便又靚嘅腐竹雞蛋湯水。

咁排天氣又濕又焗,我都想食番碗滋潤下。
但... 無.. 開.. 門..
隔離店話佢今年都唔開門..
希望店主無咩事,正如鋪名咁幸福🙏

2018-10-09 1270 浏览
呢排成日去西環, 聽講呢區有好多甜品店, 行行下見到呢間糖水店就心郁郁想試下. 一黎個價錢好抵, 份量大, 二黎我比較鍾意幫襯傳統糖水店, 因為果份人情味. 前幾日其實已經去過, 試左佢既綠豆沙, 好足料, 好沙. 之前亦有試過芝麻糊, 好濃好香好滑, 一食就知係即磨芝麻糊. 今日想再去買綠豆沙清下熱, 點知5點鐘去到已經賣哂啦! 好多款糖水都賣哂, 只剩下腐竹蛋糖水同紅豆沙. 所以就買左碗試下啦, 唔係太甜, 腐竹因為煲左好耐所以大部分都已經溶哂. 隻蛋相對地大, 無乜特別, 所以下次再叫我會叫佢走蛋飲多幾啖糖水~呢間糖水店係係橫街, 所以細心少少就會搵到架啦! 老闆人好nice, 外賣會包得好穩陣. 服務態度好, 已經mark 低左行過都要買d番屋企~

腐竹蛋糖水
2018-10-09
腐竹蛋糖水
2017-09-09 1537 浏览
就如店名一樣,感覺很幸運能夠讓我遇見這家用心的傳統甜品鋪。我一向對傳統兼有 heart 的店鋪情有獨鍾,因為祇有傳統才能夠讓人感受到濃濃的人情味。我理解社會的進步是必須付出代價的。如今滿街滿市都是花俏的甜品鋪,雖然做出的甜品賣相突出,讓人爭相打卡炫耀,但味道麻麻,價錢也貴得嚇人。漫步在香港街頭,無意間看見一個寫著大大"甜品"兩個大字的鋪頭。店鋪給我的第一印象有些唐突,因為實在是簡陋到不行。我心想一定沒什麼特別。正在猶豫是否要品嚐時,只見鋪頭裏的一位叔叔親切的對我微笑。姐姐我的心都融化了,隨口便叫了一碗腐竹蛋糖水。腐竹蛋糖水裏有一顆大大隻的蛋,老實說我很少吃過那麼大顆的蛋。腐竹完全融化成濃郁的奶白糖水,加上薏米的陪襯,讓我有一勺一淚水的衝動。因為店鋪迷你,衹能容納一個座位,所以我是站著吃糖水的。雖然汗流浹背,但是我的心是舒暢的。這家店鋪如果不留神的話,真的很容易錯過。但我真的希望你們可以去嚐嚐這裡的糖水,尋找昔日的回憶。

2017-09-08
When I feel exhausted, there are some favourite places in Hong Kong I'd like to go... and this tiny littel shop is one of them.I stumbled upon this place, nearly seven years ago when I'd lost my way in Sai Wan(西環.)I've tried their sweet tofu (豆腐花) , sweet red bean soup(紅豆沙) and black sesame soup(芝麻糊) several times .Their traditional Chinese desserts are not too sweet and some people may prefer more sugar. The shop is very small and only have a few stools so no place to linger for a long time. Yo

You just sit , eat and leave like a mid-race Formula 1 car refuelling.
( It seems that the prospect of refuelling during F1 race is back in 2017.)
I always feel more energized after coming here.

Takeout is a good option, too because there is a public open space with some benches near the shop.
If you are not used to Asian desserts while growing up, you might find them to be mushy, bland and unapplealing to look at.
I guess they are an acquired taste.
2017-01-06
$8 (其他)
  • Sweet red bean soup
  • Sweet Tofu
  • Sweet sesame soup
2017-01-20 839 浏览
好耐之前,屈小姐就同賴生講過想試幸運豆花出品既豆腐花,可惜既係之前買既時候太早未整好,今次終於行好運買到一碗新鮮滾熱辣整起既豆腐花,賴生當然第一時間做外賣仔將佢送去屈小姐既手中啦 送到既時候,屈小姐仲訓緊覺😆,其實可以買早餐比屈小姐食,係碗豆腐花幸運,定係賴生幸運呢? (點睇都係屈小姐最幸運!)呢間豆腐花,大大碗都只係$8蚊!好抵食呀豆腐花 (4.5星)- 熱辣辣好滑哦!滑得黎唔會太散,好容易片成一塊塊咁食- 味道呢,就有D似呢度既豆漿啦,豆味都尚算強勁,但未算香,似乎就豆漿比較出色,但豆腐花黎講都算夠豆味嫁!-味道尼講絕對係above average!CP值超高!#好想日日都陪你食早餐#幸運是我#豆豆狂迷
 (點睇都係屈小姐最幸運!

呢間豆腐花,大大碗都只係$8蚊!好抵食呀

豆腐花 (4.5星)

- 熱辣辣好滑哦!滑得黎唔會太散,好容易片成一塊塊咁食

-味道尼講絕對係above average!CP值超高!

#好想日日都陪你食早餐

#幸運是我

#豆豆狂迷
2017-01-14
$4 (早餐)
2017-01-03 675 浏览
今天跟堂姐逛西營盤,回味一下昔日閒餘飯後之趣味。以往只懂到正街去吃糖水,堂姐介紹這裡的糖水又平又好味,而且是自家製的,乾淨衞生。今天是平日,只不過是4時許,但很多糖水已沽清,只餘下紅豆沙、綠豆沙及腐竹蛋糖水三種。本想吃豆腐花,無奈之下只好來一碗腐竹糖水,因剛吃飽了,所以沒有要雞蛋,不過收費並沒有不同,同樣是$12。這碗腐竹糖水煮得很綿,所有腐竹都溶化了,所以口感較一般的腐竹糖水不一樣,不會水汪汪的,質感較「杰」。現在都市人都嚮往健康,所以不會追求太甜,這糖水甜度適中,吃不到腐竹,但卻能感到腐竹的香滑。糖水裏加入了煮稔了的薏米,吃起來香軟綿綿的但又有咬口。下次一定要早些來試試其他糖水呢!
今天跟堂姐逛西營盤,回味一下昔日閒餘飯後之趣味。

腐竹雞蛋糖水
糖水裏加入了煮稔了的薏米,吃起來香軟綿綿的但又有咬口。

下次一定要早些來試試其他糖水呢!
题外话/补充资料: 由於店舖面積小,只有1-2個坐位,所以只能站在店外吃或外賣。
2016-12-30
$12 (其他)
2016-10-18 635 浏览
上次想食豆腐花,賣曬。今次,都係賣曬!無計,基本上夜晚去買都會賣曬😭婆婆推介我買紅豆沙,但我都係鍾情豆類製品!上次買無糖豆漿,今次得返少甜豆漿,好怕會太甜,好彩真係極少甜!大愛😋婆婆仲好貼心問我係咪即刻飲,唔係就要快d放入雪櫃,要即日飲完,因為無落防腐劑!!!!!!!!!$10 一大枝勁新鮮既豆漿+充滿人情味既服務=性價比200分!下次一定會再早d去買豆腐花,或者試下婆婆推介既紅豆沙!
2016-10-18
2016-10-16 366 浏览
賴生同屈小姐係非常鍾意食野,而我地都有好多共同鍾意既食物,其中一樣係今次既主角 - 豆類製品! 因為健康,低脂又好味,好適合(聲稱)減緊肥既我地!而呢間幸運豆花,一直都好出名嫁啦,但一路我地都試唔到,之前賴生買左一次比屈小姐做早餐,過左一個星期,屈小姐又忍唔住係行山搭車之前幫襯多次,帶埋去做補給品第一次買果陣,係由一個婆婆睇舖既,一眼望埋去,佢個樣好慈祥,令賴生諗起好錫屈小姐既婆婆,感覺好特別!第二次,我地就外賣左支無糖豆漿去行山啦,飲既時候都已經過左1個鐘,但都仲微暖,好正- 聞落好香,豆味飄過黎- 飲落好滑,似飲緊維他奶咁滑- 自然既豆味充滿係口腔入面,好正!! 新鮮整係好唔同- 仲要10蚊劇大支,最起碼有800ml!#真心推介#新鮮做既豆漿好好味
! 因為健康,低脂又好味,好適合(聲稱)減緊肥既我地
!

!

- 聞落好香,豆味飄過黎

- 飲落好滑,似飲緊維他奶咁滑

- 自然既豆味充滿係口腔入面,好正!! 新鮮整係好唔同

- 仲要10蚊劇大支
,最起碼有800ml!

#真心推介
#新鮮做既豆漿好好味
無糖豆漿
2016-10-15
$5 (早餐)
無糖豆漿
2016-09-20 415 浏览
作为一个豆花控,这家的豆花是我来香港一年里吃到的最正的豆花,也最便宜,8块。实在味好。冻豆浆稍显寡淡了点,但是量很大,10块一瓶,大约750ml,可以分到两人份。我有个小建议是可以浓一些,减少一份的量,这样一个人喝正好,味道也更醇厚。
2K
2015-10-28 535 浏览
店名:幸運豆花豆漿甜品地址:西環德輔道西370號C舖好味指數:8.3/10價錢:$9凍豆漿豆漿冰涼夠凍,份量夠大,一支有大約750ml,味道香濃,豆味濃郁。
店名:幸運豆花豆漿甜品
地址:西環德輔道西370號C舖
好味指數:8.3/10
價錢:$9
凍豆漿
凍豆漿
2014-06-19
2015-09-01 359 浏览
今天吃了晚饭后决定去试试这家的糖水。买了绿豆沙配豆花(11$)老板娘是大陆过来的普通话交流都ok豆花其实我不爱吃的,但觉得味道很纯。绿豆沙比较稀,如果能浓稠点就好啦
今天吃了晚饭后决定去试试这家的糖水
绿豆沙+豆花
2014-02-26 518 浏览
在我小時候,這家店就已經一直在這裡,每個星期都一定來喝一杯他們親手煮的豆漿,特別在冬天,暖暖的豆漿,濃濃的豆味,淡淡的甜味,實在是一大享受。離開香港多年,一回來第一件事就是來這裡喝一杯豆漿,吃一碗豆腐花。當香港的店面臨通貨膨脹,地價上昇的種種問題,他們依然可以保持低價高水準,實在難得。
2014-02-26
其他
  • 豆腐花
2013-12-20 345 浏览
乾燥的天氣,伴隨著刺骨的冷風,讓人感到格外的不舒服。這時候,最需要的,無非就是一碗暖暖的糖水;試想像一下那股甜絲絲的暖流直灌喉嚨,帶來的滋潤,實在令人身心泰然。芝麻糊的味道不算太甜,較為稀身,味道亦不算濃郁,建議加上豆花同吃,一方面增添口感,另一方面價錢又與淨食同價;如此抵食,何樂而不為?說起西環中式糖水,大伙兒無非會想起那間位於正街的源記甜品專家;然而,對於莘莘學子而言,二十多塊的一碗糖水哪能負擔得起?幸運甜品湮沒在交加里一角,小小的舖位非常容易令人錯過;老闆娘為福建人,身屆六旬,卻仍然事事親力親為,非常有心;從事甜品十八餘年,被問到有何得失?她的嘴唇隨即向上翹起,「只要客人吃得開心,哪會有失?」幸福兩字,已盡在不言中。店裡賣的是傳統中式糖水,當中以豆腐花最受歡迎;撒上黃糖、淋上糖水,這碗自製的豆腐花雖算不上極滑,但豆香味非常濃厚,而且以六元的質素來說,已經是超水準,實在是物超所值。若嫌淨豆花太單調,來個雙拼如何?紅豆沙豆腐花是滿滿的一大碗,紅豆的數量極多,甜度適中;綠豆沙也是另一好選擇,臭草味雖然不算重,但同樣非常足料,甜而不膩。天氣寒冷,不妨來碗番薯糖水;番薯煮得軟腍,清甜且無渣
腐竹薏米糖水
番薯糖水
番薯紅豆沙
紅豆綠豆沙
天氣寒冷,不妨來碗番薯糖水;番薯煮得軟腍,清甜且無渣;糖水帶薑,味道微辣,有驅寒之效;這碗番薯糖水,味道實在可以媲美北角王記糖水
腐竹雞蛋芝麻糊
腐竹雞蛋糖水也是傑作;用上自製豆漿,然後加上腐竹和薏米煮沸多時;薏米煲得開花,口感煙韌,非常好吃。腐竹溶於豆漿之中,更添香氣;雞蛋煮至全熟,不算特別,但有裹腹之用。
豆漿
中午時分,人龍漸長,舖頭只有兩個堂食座位,但等候者無一怨言,依舊跟老闆娘有講有笑;老街坊的人情味,早已悄悄滲入糖水之中;倏忽間,體溫提升、甜頭透心;這個冬天不太冷。
2013-12-16
腐竹薏米糖水
番薯糖水
番薯紅豆沙
紅豆綠豆沙
豆漿
2011-04-28 238 浏览
剛去完祥香, 順著電車路向中環方向前進甜魔又有新發現 一間有點穩閉的甜品店 位子只有兩三個; 街坊以外賣為主 價錢由幾蚊至十二/三蚊左右, 是由婆婆經營的 中式糖水獨愛紅豆沙於是要了一碗見到豆漿濃濃的樣子, 也要一杯 豆漿果然是震店之選, 絕對稱得上豆味香濃細滑可口;相信飲得多皮膚都會滑滑溜紅豆沙輕微起沙, 原始的豆紅, 十分討好紅豆也保留了點點咬口帶有陳皮香一路食一路影, 婆婆還說: 我地出品甜品唔會好甜 ….但無奈我係甜魔所以甜度就未達錶 但也是惜得一試的
剛去完祥香, 順著電車路向中環方向前進
甜魔又有新發現
一間有點穩閉的甜品
位子只有兩三個; 街坊以外賣為主
價錢由幾蚊至十二/三蚊左右, 是由婆婆經營的

中式糖水獨愛紅豆沙於是要了一碗
見到豆漿濃濃的樣子, 也要一杯
豆漿果然是震店之選, 絕對稱得上豆味香濃
細滑可口;相信飲得多皮膚都會滑滑溜
紅豆沙輕微起沙, 原始的豆紅, 十分討好
紅豆也保留了點點咬口
帶有陳皮香
一路食一路影, 婆婆還說: 我地出品甜品唔會好甜 ….
但無奈我係甜魔所以甜度就未達錶
但也是惜得一試的

2011-04-03
2011-03-18 155 浏览
當日我見完工.本來想去銅鑼灣.我接下來的食評會講.我點解去左西環..呢間店是横行的小店.而且隔離不是食店..真係行快的..都會見不到呢間店...店內.係一位婆婆打理的..旁邊有好嘈的鑽路聲..老人家..肯自力更生.堅守崗位.我好欣賞....豆漿7.5元好大枝.好抵飲...上左電車後本來想飲一啖.都忍唔住.好快飲到一滴都無..味道.有微微的豆香.新鮮.入微暖且順滑,好正
位置,行得快的都會睇唔到
好飲到,一飲停唔到
$7.5 (下午茶)
好飲到,一飲停唔到